reede, veebruar 21, 2020

Pullerits: Miks mina pean üksinda Eesti suusatamise lippu kandma?

Kirjanik Andrus Kivirähk avaldas tänases Laupäevalehes Jumala pseudonüümi all kirjutise olematust lumest, millest teine pool väidab, et minul on sellega eriline probleem. Lugege allpool alates esimese veeru lõpust kuni päris lõpuni!
On kummaline, et olen kujunenud Eesti suusatamise lipukandjaks, kuigi saavutuste poolest selleks põhjust ju pole. Mitte mingit, nentigem ausalt. Ent ometi, kui vaja suusatamine kui selline teemaks võtta, vaatavad paljud minu otsa, mitte olümpiamedalistide otsa.

Samas, kas olete mõelnud, mis suusatamisest Eestis üldse võiks saada? Tegin detsembris korralikult trenni, sikutasin suusaergomeetrit ja tugevdasin ülakeha – aga realiseerida treeningul kogutut ei õnnestunudki. Mitte ühtegi võistlust pole toimunud. Mitte kordagi pole suuski allagi saanud. Milline järeldus koorub siit selle aasta lõpuks?

Arvata võib, et kui selle aasta detsembri algus suure lumesajuga ei üllata ning plusskraadidega ilmad jätkuvad, ei võta ma tulevaseks hooajaks valmistumist enam tõsiselt. Väga võimalik, et ei pane ka Tartu maratonile end enam esimeses voorus kirja. Mis sa ikka aega ja raha tuulde loobid!

Ja kui juba mina, kellest on tehtud Eesti suusatamise lipukandja ja käilakuju, suusad nurka jätab, mis siis veel palju vähematest, täitsa tundmatutest harrastajatest rääkida...

Mats, mille tänavune olematu talv Eesti suusatamisele paneb, võib osutuda kabelimatsuks.

Aga tühja sellest suusatamisest. Peaasi, et Eesti vabariik püsib. Siit üks värske teemakohane õnnesoov vabariigi aastapäevaks tehtud lauluga teile, mehed, vabariigi aastapäevaks!

Foto 1: Tartu martoni peakorraldaja Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk jaanuari keskel Emajõe kaldal. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jalgratturid tänavu 23. jaanuaril Otepää lähistel. Foto autor: Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

30 Kommentaarid:

At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Eks igas õukonnas pea oma narr olema.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Sel ajal kui Tartus suusavõistlused toimusid, sõitis (nagu siit lugeda võis) suusatamise "lipukandja" jalgrattaga nii et selg porine. Või on äkki probleem selles, et Teppanite korraldatud võistlused ei kvalifitseeru enam võistlusteks pärast "lipukandja" seisukohti Alaveri suhtes, mis Teppani omadega ilmselt kokku ei lähe. Või on "lipukandja" tase nii eliit, et "külavõistlustel" osalemine seisusele ei vasta? Või polnud pakutud stardirahad piisavalt kopsakad :)

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

lahe kui Kivirähu töga peale Priidul saba rõngasse läheb. Loopige nüüd pisut hagu ja ullike tõuseb päris ära.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas Andrus tegi nalja kui väitis, et Pullerits on lume küsimuses tema poole pöördunud? Kas usu teemal üldse tohib nalja teha, mulle tundub, et Priit on ateist ja sihuke palumise nali on solvava alatooniga, usklikke halvustav. Sotside lehest ei oskagi paremat mõnitamist oodata. Aga see polegi tähtis, oluline on see, et konkureeriv leht pühendas Priidule üle poole kirjutisest. Põhjuseks on soe ilm. Hämmastav.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, kui Kivirähu iroonilise nupu peale uhkeks minna, siis on ikka tõesti vaja Raja tänava doktoritega, kes ei tegele füüsiliste vigastustega, rääkida ...

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

See on tavaline vaenlase taktika, uinutada valmisolekut ja motti ebasoodsate (suusa) oludega. Nõrgemad kaaluvad allaandmist ja muid alistumise mõtteid, justkui poleks enam vaja vormis püsida, otsides ettekäändeid ja õigustust lausa vaenlase õhutavast kiitustest. Nii kergelt ei saaks ikka usku muuta? Järgmiseks lahinguks nagu loobumisvõit antud. Pole ikka seda "sisu" kerge hoida, aga eks see provokatsioon eraldabki sõklad.

 
At 02:38, Anonymous Anonüümne said...

"Mats, mille tänavune olematu talv Eesti suusatamisele paneb, võib osutuda kabelimatsuks."

TM-i pole olnud siruli ka kolme järjestikku ärajäämise korral, samas seda magusamad on olnud toimumise korrad.

 
At 02:53, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, see on hullem, kui laulu sisse panemine, sellest lumekotist pole Pulleritsul enam mingit pääsu.

 
At 10:28, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, see on jube karm lugu, mille täna avaldasin:

https://leht.postimees.ee/6905437/depressiooni-porgust-paasenud-liis-velsker-motlesin-et-paneks-kogu-raha-selle-alla-et-lihtsalt-ennast-havitada

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Riik ja rahvas on depressioonis.
Sportlased masenduses, suusatajad haiged. Kired põlevad viimases staadiumis. Veel natuke ja Putin nopib meid nagu kärbatand õuna. Massid vajavad helget fisiooni aga pole kedagi kes pakuks. Vaid üks mees kannab lippu aga kaua temagi jõuab? Kus on suured lahendused suurtele muredele?

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Rodeo.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Rodeo tunnel.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Räme allakäik. Rodeostaarist viiuldaja inteka tasemelt langeda kurvameelsuse etaloni pihtimusteni. Kas see on vaenlase kaval katse reformida kogu vastupanoliikumist? Priit peaks intervjueerima ikka medalitega ehitud aktiviste. Ainult nii saab tõsta rahva isamaalist moraali.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Postimees on Kroonika 2. Vaenlane on seda mandražeerinud kaua ja tulemus käes. Tuleks kasutada suusablogi kui areeni kus mastaapsed ideed ja mured avalikkusesse rammida.

 
At 15:33, Blogger Priit Pullerits said...

Jõhker marutuul oli täna väljas, tahtis koos rattaga mind maanteelt kraavi suruda. Poolel maal hakkas külma vihma ka veel sadama. Aga 54 km sai ikka ära vändatud, kuigi aega kulus tervelt 1:58.30. No aga olid ka tingimused!...

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Isakesed Säin Kägu Huu jt. on ramminud küll aga mass on nii nüri et läheb luhta. Jääb siis kroonika veergudel suuremaid plaane küpsetada konservatismi pannil säristada. Kas Padre on kaotanud orientiiri? Kahju kui nii. Kas vajame rahvusliku pääste komiteed? Võibolla ka. Kui juba päästmatult hilja pole.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Kangert paugutab rahvusvahelisel areenil aga uudist pole?

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik paugutame aga pole kedagi kes mett moka peale määriks. Padre määrib, aga ainult enda moka peale. Tiidrek paugutas, aga vaikus.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Kui isakesed õhtul tuppa tulevad siis saate nii et perse paugub.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Eh, riigikontroll avastas, et vundament peab olema tugev ja pealisehitised ei tohi seda oma raskusega lammutada. Tore aga diletantlik jutt ideaalmaailma jaoks. Reaalsuses vaenlane ei maga ja kui muidu kindlust võtta ei suuda, siis teeb tunneli vundamendi alla ning kõrvetab seda seni kuni kogu krempel maha vajub. Vot sihuke värk. Ja me võime oma pealisehituse ja vundamendi üle edasi targutada hauas. Aga pole vaja vaenlast. Piisab ka maapõue loodusjõududest ja muutunud oludest ning meri ise võtab endale selle mis inimene on vaevaga rajanud. Seega targutades tasub ka kastist välja astuda.

Tugev Eesti on tark ja tegus. Teeb plaane ja viib need ellu. Tähtsamad asjad ikka enne ja vähem olulised hiljem. Eesti vajab tegusat rahvast, kes targutamise kõrvalt ka liigutab kõnetavatel teemadel. Elu pole ainult Trekisõit, suusatamine või kümnevõistlus olümpiaaladena. Kõiki need niikuinii ei tõmba kaasa. Vaja on tagada taustsüsteemid kõikidele aladele mis huvi tekitavad. Praegu on paraku nii, et sportimine on keskklassi pärusmaa, samas talendid varjavad ennast nende seas, kellel pole võimekust endale sobivat materiaal-tehnilist ja logistilist võimekust lubada. Sinna jäävad meie medalid ja rahvuslik eneseuhkus ning kokkuvõttes keel ja kultuur ning tagatippu toimub assimilatsioon jõulisemate rahvustega.

Oleme PISA testis absoluutses tipus. Kahjuks tõmbavad vähemvõimekad suurrahvused meil jalad elus kavalalt alt. Istume nagu liikumatu Kalevipoeg põrguväravas. Kuskil läheb miski ikka kapitaalselt viltu. Me vaatame uhket tugeva vundamendiga torni aga linnamüürid on ammu maha tõmmatud. Kogu juhtimissüsteem on loodud kahuriliha ning kuulekate krattide taasloomiseks. Võõrad täidavad usinalt oma kukruid ja kohalikud on tänulikud, et hing sees. Selline mudel ei taga isearengut vaid paneb meid sabarakuna teiste järel seasörki laskma. Nii ei tule jõukust õuele.

Jõukus tuleb kui suudame iga eestimaalase panna innustunult tegutsema. Innukuses on tuleviku võti. Kui inimesed suudavad pikalt tegutseda innustunult, siis lõpuks saabub ka selge võit ja jõukus õuele. Kuigi võit ei pruugi olla eesmärgiks, siis õige tegutsemise korral see ühel hetkel võib saabuda. Samas võidu mittesaavutamine ei tohi kuidagi vähendada innukust. Oluline on tagada sobiv protsess laiades massides ja toetada seda. Ainult rahuloevad inimesed tagavad riigi stabiilse kursi ja väldivad valimistel loobitavaid peibutus helmeid.

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Tagument on eilsest paugutamisest valus aga soovin õnne Padrele iseseisvuse puhul ja teistele tublidele meestele isakestele ja emakestele tänu kellele on ilus ja hea vahel ka valus.

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Valus jah

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Veel kord! Miks sa Priit sellise sita ilmaga enda vaimu ja füüsist lõhkumas käid? Ega sa proff pole et pead iga ilmaga ja iga päev trenni lõhkuda teha (itaalia profid pidid vahest ka sita ilma puhul tuppa jääma, broti profid teevad sitema ilmaga lühema ja intensiivsema trenni), nii on suveks rattasõidu isu läinud..
p.s. viimased su enda sõnad.

Huu

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Veelkord -Priit-nad sõidavad su surnuks, vali ikka aega ja kohta, kus väntamas käia!
Lõunakeskuse kandis toimunud suurte ümberkujundamiste tõttu ma lausa väldin kunagi armsaid olnud Elva ja Võru maanteede suundi-seal ei ole enam kohta ratturile.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei uduta tühja vaid paugutab 2 tundi tempot vastu külma põhjatuult. Kevadel saate nii mis tolmab.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Seda me teame et Padre paugutab meile põske. Kruusal asfaldil trekil ja maastikul.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Blogis ka. Kui aega saab.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Läbi ajaloo on matsirahvas ära osanud kasutada sakste pummeldamist. Mis resitaansi päevakord tänaseks ette näeb? Ootame juhtnööre.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Juhtnööre täna ei tule. Pullerits pummeldab koos sakstega. Haukab kiluga leiba ja Kapteni viina peale. Ega ta mingi vaeslaps ole.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Vanasti peeti Hundisilmal alternatiivpidustusi sakstele kuid see traditsioon ei olnud elujõuline. Karta on, et ka sakste alternatiivpidu Mullaveres pole jätkusuutlik kui moodsalt väljenduda.

 

Postita kommentaar

<< Esileht