laupäev, veebruar 15, 2020

Pullerits: Miks on väga hea, et Tartu maraton ikkagi ära jääb?

Algus polnud paha. Tuul polnud varasel pärastlõunal veel kuigi vali, ent tunda oli, et kogus hoogu. Kindlasti oli valjem kui reede õhtupoolikul, mil sai enne pimeduse saabumist vändatud maanteerattaga 34-kilomeetrine ring 1:12ga. See-eest oli päikest täna, laupäeval selgelt vähem kui töönädala viimasel päeval. Ometi ei osanud ette näha, et asjalood nii raskeks võivad minna.

Tegelikult tajusin, et täna pole samasugust minekut, nagu reedel, juba esimese kümne kilomeetriga, valdavalt vastutuule käes. Võib-olla oli süüdi see, et olin lõunaks söönud ainult kausi täie suppi. Aga mis supist mehele kasu? Vähe. Seepärast panin taskusse ka SiS-i kirsimaitselise energiageeli ning isegi koolamaitselise kofeiinishoti. Kuid vea, tunnistan, tegin sellega, et vett võtsin liiga vähe kaasa. Ei uskunud, et vaevalt ühe plusskraadiga õhutemperatuuri käes vedeliku defitsiit kuigi teravaks võib muutuda.

Geeli pigistasin alla juba 20 kilomeetri järel ning kofeiinishoti omakorda 20 kilomeetrit hiljem. Aga ikkagi oli kogu aeg tunne, et energiavarud on ammendumise piiril.

Ja umbes 10 kilomeetrit pärast kofeiinishoti tajusin, et need hakkavadki ammenduma. Lasin tempot alla. Koduni jäi ikkagi ju 20 kilomeetrit, ja sellest enamik vastutuules.

Ei salga, et oli raske. Ei varja, et oli tegemist, et viimastel kilomeetritel lahjapoolsest Riia tänava tõusust üles pressida. Kokku sõitsin 70 kilomeetrit 2:43ga.

Ja sõitsin maanteerattaga (!) – päeva enne päeva, mil pidanuks toimuma Tartu suusamaraton.

See, mis tänasel rattaringil juhtus, näitab, et on üksnes hea, et Tartu maraton ära jääb. Kui kaks tundi istuvas asendis kulutas energiapaagid tühjaks, siis võib vaid ette kujutada, mida teinuks kolm ja pool või neli tundi jalgel, suuskadel, käe ja ülakehaga hoogu andes. Ja kui vaataks veel enda selja taha, siis... parem ei vaataks, sest see oleks õudus, mis seal toimuks, kui maratoni ikka sõita oleks saanud. Enamik oleks samamoodi treenimata, vähemasti piisava erialase ettevalmistuseta, ja ega siis inimesed vaevalt et koju oleks jäänud – on ju suur raha makstud ning ikka oleks osalema tuldud, olgu pealegi kilometraaž sama hästi kui olematu.

Seetõttu ongi hea, et Tartu maratonist ka viimasel minutil asja ei saanud. Korraldaja võib küll olla nördinud, ent vaadaku asja positiivse pilguga: kui palju jubedust, kui palju kaasalööjate terviseprobleeme tal nüüd ära jääb.

Pühapäevane matk... No ei innusta. Vaadake ise neid halli looduse värvituid pilte siin. Ja võrrelge  neid palju värvikirevama, palju reljeefsema, palju põnevama matkaga, millest tõesti vaid lühikokkuvõtte üles panin (isegi tempoka muusika lisasin!), et te ei peaks virelema ja higistama nagu need, kes homme hallil võrdlemisi üksluisel ja rõõmutul maastikul asendusüritusest osa võtavad.

Foto 1: Priit Pullerits laupäevasel rattasõidul lähenemas Rahinge järvele- Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Kunstlume tootmise kahurid 16. jaanuaril Tartus raekoja platsil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tartu maratoni asendusmatka rada haruldasel sinise taevaga päeval. Foto autor: Klubi Tartu Maraton
Foto 4: Vaade Harimäe tornist. Foto autor: Klubi Tartu Maraton

37 Kommentaarid:

At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit..Priit kes siis trennisõidul geelidest toitub ja veel kofeiiniga ennast turgutab.
Vastutustundetu.
Vesi olgu kaasas, banaani või rosinakukli saab vajadusel külapoest.

Huu

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Tere hr. Pullerits. Kui mul enne oli teie kui inimese ja ajakirjaniku vastu teatav austus, siis peale 15. veebruaril Arteris avaldatud naiskirurgide (ja seeläbi ka kõikide teiste naissoost isikute, kes peavad igapäevaselt sellist suhtumist taluma) mahategemine on ikka väga madal. Kas teil häbi ei ole sellist paska avaldada? Null respekti.

 
At 22:40, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, 22:27, minu intervjueeritud dr Toomas Sullingul on üle poole sajandi kogemust südamekirurgina. Ta teab, mida ta räägib. Ta on elu ja kirurge näinud. Kas te tõesti arvate, et ma ei oleks pidanud avaldama seda, mida dr Sulling ausalt välja ütles? Arvate, et oleksin pidanud rakendama tsensuuri, maha suruma autoriteetse inimese avaldatud tõsiasju? Ma saan aru, et te arvate, et jah - ja selline teguviis, tõe peitmine ja varjamine ja moonutamine on mulle kui vaba ajakirjanduse esindajale eriti vastik. Lausa vastuvõetamatu.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Jah dr on autoriteet, tema jutt loeb. Kui aga dr paberit pole, siis ei usu su juttu keegi. Eestis on pesueht paberikultus. Paber maksab. Ülejäänute paberita jutt pole lihtsalt usutav, teaduspõhine. Isegi kui sihuke jutt avaldada siis leidub kindlasti paberiga mehike, kes suudab vastupidist väita ja jutu marginaliseerida. Selline on elu. Sedasi toimibki meedia. Tõde on liiga karm. Vaid vähesed on valmis Priidu moodi seda avaldama.

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Sullingu loos Priit olnud provokaator.
See et Priit naisi halvustab ja ei salli pole miski uudis, sama kehtib tema puhul mustanahaliste , juutide ja homode kohta.

..eesti mees..alfa isane!

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Isake HUU kes lennult kõike haarab võiks seletada meile imeliku tiimi kus Kangert sõidab. EF education first. FB põhjal tundub neil seal igasugust rahvast kokku aetud kes võistlevad kus juhtub.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Ilmtingimata oleks TÜ vilistlasest ja õppejõust ajakirjanik pidanud suruma maha intervjueeritava ebaõige faktiväite, et 1974. aastal oli Koop minister.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Kausitäis on kokku!

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Kangert valis peale Astana lõppu teadlikult Ameerika EF teami , kuna üldteada pelotonis et see punt suudab lisaks proffiks olemisele ka lustida ja hea sõbraliku atmosfääri luua. Võib olla jääb tänu sellele ära Sky teami "marginal gains" ja mõni % nõrgemad tulemused. Loomulikult oodatakse ka EF'is tulemusi, niisiis pigem EF, kui Sky-Ineose laadne "Viiburi sõjakool".
EF oli paar aastat tagasi täiesti käpuli ja oli oht et team laguneb koost, kuna ei saadud rahasid taha. Mitmed tippratturid Uran ja Vanmarcke ootasid kannatalikult kuniks olukord ehk siiski laheneb , kuigi neile sadas pakkumisi juba mujalt.
Miks EF'is veidratel sõitudel käiakse? Ma usun et ka see metoodika mida juba tegelikult ka nõuka ajal meil (talvel sõideti ikka krossi) ja mujal maailmast (5x touri võitja Hinault uhas taliviti cyclocrossi ja muide edukalt) rääkimata harrastatakse, et maanteemehed mujal rattadistsipliinidel ennast jahutamas, värskendamas , arendamas , treenimas käivad. Olgu selleks siiski cyclocross, gravel racing, cape epic.
Nüüd on meeskond jälle paigas ja kokku kogunenud nimekiri suurpärastest ratturitest mis on väga muljetavaldav ja võimas, jagub mehi kevadklassikutest , sügisese Lonbardia tourini välja panna...

Uran, Bettiol, VanMarcke , Martinez, Craddock, Carthy, Higuita, Langevald, Woods, Van Garderen, Cort Nielesen, Clarke...
Nimekiri niivõrd uhke et Kangertile vast sellises nimistus jagubki see roll, mida ta seni harrastanud , ehk olla super domestique ja noolida ise etapivõite ja GT esikümne piiri. Rõõm et Tanel oletavasti Girol stardis. See tuur sobib talle ikka väga. Tegu ka ilusaima (eelistan alati ise Girot tourile ka telekast jälgijana) GT kogu aasta kalendris.

Huu

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Huu paneb karmilt

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

https://arvamus.postimees.ee/6674117/ahto-lobjakas-eesti-uhiskond-ei-pea-naist-inimeseks?fbclid=IwAR1VdFy47zCP77ZPgP8DwRDZtgXUjPcanonkZowMoggyc2eFrZQwv4TFAqA
Miks see inimene hullaris ei ole?

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Huu on kunn.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Kui mina oleksin Huu, siis ma paneksin teile kõigile maksud peale raisk.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Huu hoiab blogi kreputatsiooni üleval. Muidu oleks päris nelli teataja

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme, et uskumatult palju osalejaid oli tänasel matkal.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Kui nii vara ratas sõitma hakata on poolest suvest tüdimus peal.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Matkaga pani pp puusse

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Huu tõstis lati nii kõrgele et vaid kõvemad isakesed ja Padre ise suudavad seda ületada. Citius altius fortucius!

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

17.39 nõus. Enda praktikas jätkub veel tuhhi Haanja 100 lõpuni, suve poole küll jäävad trennid vähemaks kuid pea igal weekendil saab kuskil metsas ennast tühjaks võistelda.

Kuid Priitu ennast tsiteerides just nii see mees ütles. Kas jälle tuulelipp pöördunud?

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Seepärast panin taskusse ka SiS-i kirsimaitselise energiageeli ning isegi koaalamaitselise kofeiinishoti.

Ma arvan, et see "Koaalamaitseline" geel on kurja juur.
Täisjõus heteromees ei peaks ikka karumaitselise söögiga jändama. Peaks jääma ikka traditsiooniliste maitsete juurde....

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Õige mees kasutab taganemise võimaluse puudumisel Lāčplēsis alus "geeli" vedelamat varjanti.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

9:54 olete kas tõeline tsiklist või muidu alfaisa. Igatahes palju tervisi!

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt on Eestisse jõudnud soodsa hinnaga geelid, mis on tehtud Austraalia metsatulekahjudes hukkunud koaaladest.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Kogenud Moabi ässalt oleks oodanud grislimaitselise geeli manustamist või Tartumaa metsade vahel sobiks ka meie kohaliku pruunkaru maitseline. Aga üritada jõuda saada sellisest pisikesest pehmest pätakast, kes 18 tundi ööpäevast magab?

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Läti karu on kõvem kui krisli karu ja Moabi kõrbes nälgind puuma kokku.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm näha üha rohkemate alfa- ja karuisade koondumist ratta ja suusablogi kogukonna liikmeks. Me ei karda kedagi! Koos murrame läbi!

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Millal Pulleritsu järgmine ekspeditsioon Moabi toimub, kas sel kevadel?

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
see et sina eile pehmolt oleks jäänud matka/suusaga hädasse, ei tähenda seda, et teised ei võinud juubelimatka 4-5 tundi nautida.
Ajasin rajal juttu mitme mehega, kes sinu kirjelduste järgi peaks alaliselt istuma surnuaia väravas (et lühem maa oleks kanda), kuid nautisid rada täiega. Kinnitasid pealegi, et selline, ilma võistlemiseta retk on tervise heaks parim.
Põlved oled sa juba endal tuksi keeranud, palju läheb aega, et ka süda neile järele jõuab?

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Eespool viidatud Lobjaka artikkel ongi tema enda arvamuse avaldus.
Kirjutab ju selgelt - "... eesti ühiskond ei pea naist inimeseks
Eesti ühiskond meenutab masinat, kus ühest otsast lähevad sisse viha, kadedus ja vägivald, teisest otsast tulevad välja lapsed, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas."
Kahju, kui Lobjaka jaoks ongi ühiskond selline, kuid Ahtokese soovmõtlemine on tema isiklik probleem, mida saab vast ravida ainult tablettidega. kedagi teist sellisena ühiskonda kirjeldamas ei ole kohanud...

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Postimees maksab Lobjakale ja teie maksate Postimehele, et te ikka teda lugeda ja kuulata saaksite. Ja siis käite siin vingumas, kas pole ilus?)

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

to 14:20 -
Postimehele ei maksa. ei osta paberlehte ega veebist artikleid.
pealkirjad ja esimesed tutvustavad laused näitavad isegi järjekordse lolluse ära.

Teie 14:02

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Eile toimunud matkast ei räägi keegi. Täitsa kena üritus oli ja usun, et Pullerits tegi täitsa õigesti, et ei osalenud, sest matk sellistes tingimustes (tuul , vihm, pori jne) oli kontimööda, ainult tõelistele alfaisastele ja emastele. Usun, et Moabi kergete rajakeste ja sooja kliimaga harjunud Pullerits poleks isegi lühemat varianti suutnud läbi teha. Samas mehe ees müts maha, teab oma võimeid ja võimalusi ja ei oeale üritustel, millega hakkama ei saa.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

See on suur kunst tunda oma keha ja mitte osaleda ülejõu käivatel üritustel. Ainult tugevad suudavad seda. Respekt!

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits on juba sellises vanuses, kus lihtsalt peab oma keha ja võimeid tundma. Mõned aastad veel ja siis jäävadki ainult doomino, kabe ja ehk ilusa sooja ilmaga ka natuke petnki.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

petanki

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Krdi "penskarid" siin koos, käisid matkal :)

 
At 11:11, Anonymous MargusM said...

Täiendan ülal kirjutajaid:
..tõeliselt tugev on see kes suudab ka tunnistada et matkakõnd käib üle jõu!

 

Postita kommentaar

<< Esileht