esmaspäev, mai 11, 2020

Pullerits: Millest ma rääkisin suusaliidu kauase peasekretäri Jüri Järvega?

Priit Pullerits küsib Jüri Järvelt: Kas teil oli enne Veerpalu skandaali mingi aimdus, et Eesti koondises võiks käia sportlaste turgutamine mingite ainetega?

Järv: Ei. Ma isegi ei mõelnud selle peale. Mulle ei olnud see teema. Ma polnud kordagi isegi antidopingu koodeksit lugenud.

Pullerits: Kas siis, kui teadsite, et Veerpalu A-proov on positiivne, vaatasite mõnikord Mati Alaverile silma ja küsisite, et ta ütleks ausalt, mis on toimunud ja mis on tõde?

Järv: Kunagi mingil koosolekul keegi küsis seda – ma ei mäleta, kus ja millal – ja sellele tuli vastus, et midagi ei ole, kõik on hästi. Mina ka seda siis rohkem ei torkinud.

See on väike katke minu usutlusest Eesti suusatamise kuldajal suusaliitu juhtinud peasekretäri Jüri Järvega, kes on sedapuhku üks ohvreid koroonaviirus pandeemias. Intervjuu temaga ilmus tänases Postimehes ligi pooleteisel küljel ning seda saate lugeda siit.

Fotod 1 ja 2: Jüri Järv eelmisel nädalal Sparta spodiklubis. Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

44 Kommentaarid:

At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige ka laupäevast Pulleritsu:

https://leht.postimees.ee/6968701/priit-pullerits-kolm-pauku-karmilt-kirja-aitah-suureparane

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

No ei usu mina ,et nii sinisilme olla sai. Et ei kahtlustatud mitte midagi (ei lugenud lõpuni kuna tasulise lugemise võimalus puudub). Seda võimalust ei maksa aga ka välistada, sest suusatamises polnud nii palju luukeresid veel välja toodud kui jalgrattaspordis kus aastad 1990-2006 võib maha lahterdada perioodiks ,kus dopingu kasutamine ei onud mitte erandiks vaid pigem enamus. Samuti hoidis Mati suusaliitu autoritaarses haardes ja oli keeruline teda kahtlustega üldse üle külvata.
See ratturite must periood tekitas selle, et igasuguste imede suhtes oldi ja ollakse väga skeptilised. Kui Alaveri poisid ilmuvad MK etappidele tulemustega vahetult ennem suurvõistlust ja suurvõistlustel teistest juba selgelt üle ollakse ja siis kaotakse pärast seda taas ära.
Imesid naljalt ei juhtu , veel enam igal suurvõistlustel. Kahtlustav kõige selle juures olla on täiesti inimlik ja loogiline.
Kristiinaga on olukord parem. Juunioritest saadik ees otsas. Täiskasvanutes paugutas mitu hooaega järjest MK üldvõitu püüdes ja näitas sealjuures väsimuse märke hooaja lõpus nagu normaalne inimene. Nagu öeldud oli olukord parem, kuid sugugi mitte 100% kindlalt puhas. Ka seda kahjuks ei saa öelda.
Tõsiasi see ,et ka viimase suusa jama juures järjest kaarte avades me näeme, kui suur see mäng oli mis kardinate taga käib. Kui Kärp kiirelt ülesse tunnistab , võite kindel olla et selleks et 80% teisest poolest kinni mätsida. Dopingu kasutamisega vahalejäänu käitumisreeglite hulka kuuluvadki vaat et reeglina:
1. Eita kõike
2. Paku välja absurdseid lahendusi kuidas see aine su organismi sattus (roiskunud liha, huulepalsam, sadula ärrituse vastane kreem, kõhus olev mitte sündinud kaksik jne.)
3. Tunnista süüd, aga osaliselt et saada kergem karistus.
3a. Tunnista et kasutasid vaid korra ja sellepärast et see ei töötanud sinu puhul.
4. Pärast karistuse kandmist saad ennast muuta "antidopingu saadikuks", kes on teinud vea ja aitab teistel seda vältida.

Huu
(kes tunnistab et kui tema oleks olnud tippsportlane ajas ,kus näiteks Epo't sai osta Sveitsis apteegist oleks tema arvatavasti olnud nende sportlaste hulgas kes dopingut kasutavad).

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Põhimõtteliselt Järv ei tundnudki Veerpalu ega Kindralit. Kuskil koosolekul keegi midagi küsis ja sinnapaika see ka jäi.

Ja nüüd lõik uudisest aastast 2011:Neljapäeval pidas Tallinnas ööklubis Vabank lõpupidu suusaliidu endine peasekretär Jüri Järv, kellest seoses MEEDIALE VALETAMISEGA Andrus Veerpalu dopinguskandaali ajal hiljuti loobuti.
Pidu toimus Vabankis pisikeses ja teistest eraldatud ruumis, kus kohal olid ka 2011. aasta antikangelased Andrus Veerpalu ja treener Mati Alaver. Lisaks väisasid üritust mitmed suusaliidu partnerid, teiste seas veetsid lõbusalt aega ka Lembitu Kuuse ja Jaak Mae.

Kirjatüki autoriks Soonvald, liberast.

 
At 10:41, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli, Huu! Tubli ausa ülestunnistuse pärast. Mu isa on meenutanud, et ma ka olla 1983 öelnud, et kui saab dopinguga tulemust parandada, siis ma oleks seda teinud. Aga ma ei teadnud, kust dopingut saada. See oli seega lihtsalt mõte. Kuid toona oli selleks ka teine põhjus: siis võeti kõik vähegi elujõulised mehed vene sõjaväkke, ka kõrgkoolist, ja kes ajalugu mäletab, see teab, et siis sõdis N Liit Afganistanis, kus hukkus palju Eesti poisse. Dopingu kasuks otsustama ei oleks pannud mitte unistus olümpiamedalist, vaid puhas ellujäämise soov - kui pääsed oma tulemustega spordiroodu, siis Afganistani ei satu. Nüüdisaja pehmonoored ei kujuta ettegi, mida tähendas tol ajal kroonusse minek. Mu isa on otse öelnud, et kui mind Tartust teele saatis, siis ta oli mõelnud, et ei tea, kas see võis olla viimane kord, millal ta mind elusalt nägi...

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatud mehed. Ilma igasuguste tulemusteta mõtlesid dopingust. Miski maania.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne Anonüümne ütles ...

Uskumatud mehed. Ilma igasuguste tulemusteta mõtlesid dopingust. Miski maania.

11:09Huu
(kes tunnistab et kui tema oleks olnud tippsportlane ajas ,kus näiteks Epo't sai osta Sveitsis apteegist oleks tema arvatavasti olnud nende sportlaste hulgas kes dopingut kasutavad).
Tõepoolest uskumatud. Eriti uskumatu mees on Huu, kellel pole mite mingisugust tippsportlase potensiaali, aga näe ikka mõtleb dopingust. Tõeline tippsportlane, ei saa olla selline Teddy bear-i sugune mõmm vaid peab olema kiskja ja ülbik. Nagu näiteks Poltaranin, kes ütles, et näe vere välja võttis, aga sisse tagasi ei pannud.Teie sitakotid arvustate olümpiavõitjaid ja tsempione, kes te sellised olete? Selleks, et saada tsempioniks peab ületama piire, selleks peab olema julgust ja nahaalsust. Suvalisest töllist ja kõigi reeglite järgijaist ei saa iial tsempionit, paremal juhul saab teist Huu sugune memm, kes tunnistab dopingutarvitamist isegi siis kui ta pole seda kunagi teinud!

 
At 12:07, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Just tippsportlane ei saa olla nagu mõni abielumees, kes keerab vidisena mingile lehtsabale taha ja siis peab selle oma naisukesele ülesse tunnistama. Krt teie naisukesed ei saa sellest õnnelikumaks. Ole ikka mees , kui julgesid teha siis ela ise oma taagaga, ära tee teist õnnetuks. Sama on ka tippsportlastega, kasutasid dopingut ole vait ja ela edasi. Sinu miljonitele andunud fännidele pole vaja sinu südame puistamisi, neile on vaja kangelast. Minu õnnis isa ütles alati, et ilus vale on alati parem, kui loll tõde! Paraku nii ongi, mõnda asja lihtsalt pole vaja kõigil teada, eriti neil, kes usuvad naiivselt jõuluvanasse, päkapikkudesse ja dopinguta sporti

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Tubli hr Kägu. Sellist mehejuttu lasid sa alati ja ära tagane. Sinu selja taga seisavad tuhanded spordi mehed ja ants.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Ajal, mil Kiivikas koeb kuskil haigevoodis hinge vaakudes, leiab mõni mees ikka veel, et dopingut pannes saab hullult õnnelikuks? Mitmekesisus pidavat rikastama.

Selline näide: UFC kergraskekaalu tiitlimatšis on vastamisi Valitsev meister Jon Jones ja väljakutsuja Anthony Smith. Neljandas raundis lööb valitsev meister Jones Smithi nokdauni illegaalse löögiga. Smithil oleks sellise asjade käigu puhul tarvitsenud lihtsalt pikali jääda ja kohtunikul poleks olnud muud võimalust kui anda võit talle, keelatud löök on keelatud löök. Smith aga ajas ennast pärast paariminutilist toibumist püsti ja jätkas matši, mille ta lõpuks kohtunike häältega kaotas. Kui talt pärast küsiti, et miks ta nii tegi, siis ta vastas, et võit tuleb võita, mitte varastada.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Minu jaoks on Kägu kunn, mitte Padre ja Huu.
Kalmar

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

13:17 Te üritate ajada sentimentaalset mula ja räägite iseennast haledalt sisse. Teie räägitud loost selgub, et maailmameister säilitas tiitli. Kasutades selleks keelatud vahendeid. Tema päralt on au, kuulsus, naised, raha jne. Tema oponent aga on pateetiline hädavares, sai peksa ja nüüd polegi tal muud teha kui pläägutada ja vabandusi otsida. Maailmas lihtsalt on nii, et ühed on sündinud tsempionideks ja lähevad võidu nimel läbi paksust ja vedelast, teised, aga on liiga arad, liiga orja- meelsed ja liiga reeglites kinni. Reeglid on tehtud inimeste poolt ja enamasti pööbli kottimiseks. Kes tahab kõrgemale ja kaugemale jõuda, ükskõik siis , kas spordis või muidu elus, peab oskama ja julgema neid osavalt rikkuda.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

13:56 ütleb lihtsalt, et tegu oli eelnevalt illegaalselt fikseeritud matšiga. Üks näitles ullikest hädavarest ja teine läks hooletuks hoopide tegemisel. Kokkulepitud tulemuse saavutamiseks ajaski ennast karkudele. Siililegi selge. Kalevipojad muidugi ahhetavad, et aus mäng ja mis au värk ja mitte varastamine. Kahju, et sihukesed semud meil siin blogis pole õppust võtnud ning peavad sporti miskiks aumeeste värgiks. Ise võid oma semudega võimelda ja aukoodedksist kinni pidada, et sõbrad alles oleks. Nii kui mängus on tiitlid ja rahad on kõik sellised reeglid kadunud. Loevad ainult ärilised kokkulepped selleks, et Kalevipojad maksaksid.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

13.56-le
Vabandust, aga selline suhtumine sobib pigem kurjategijatele. Eriti siinses rahvasportlaste seltskonnas -- ilma ausa mänguta see täiesti mõttetu.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Need tiitlid iseenesest ei maksa mitte sittagi. Maksab publik. Ja publik ei lähe vaatama kokkulepematše. Vastavaid näiteid on rohkem kui üks: praktiliselt kõik Jaapani võistlussarjad, mida opereerivad yakuzad, meie sõbra Donald Trumpi üritus nimega Affliction Entertainment, EliteXC, tegelikult on pankrotti läinud võistlussarju rohkem kui ellu jäänuid. Loomulikult oleks sinisilmne arvate, et kõik edukad on üdini ausad- näiteks UFC maksab sportlastele ca. 16 protsenti kogukäibest samas kui ülejäänud USA profiliigades on vastav number seal kusagil 48-50%.

 
At 14:52, Anonymous Kägu. said...

To 14:27. Ärge pange tervisesporti ja profi sporti ühte patta. Kus on mängus suured rahad, seal on mängus ka alati ebaausad võtted. Muideks tihti on vahe kurjategija ja nn lugupeetud poliitiku või ärimehe vahel olematu. Vene vanasõna ütleb: ne poiman ne vor! ( pole kätte saadud pole varas)

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

14:34 jah, Eesti vutti ei vaata keegi. Kas tõesti on rahvas tark ja teab, et seal on palju kokkuleppelist sohki?

 
At 16:02, Anonymous Ivo Obershneider, Tervise ja spordi advokaat said...

Kuna igasugune maski kandmine ja vaktsineerimine tahetakse muuta kohustuslikuks, siis on teil kasulik teada, et kõik see sitt mida teile sisse tahetakse süstida, ei pruugi teile head teha ja pikemas perpektiivis oleks mõistlik leida tervisele kahjutum alternatiiv igasuguse vaktsiini asemele. Aga kui teil tekib antud vallas probleeme, siis Ivo Obershneider Roosikrantsi advokaadi büroost on teie teenistuses. Soovitan teil välja printida antud eksemplar : https://www.dropbox.com/s/fngvugxld4sgdxj/Meditsiinilise%20vastutuse%20kokkulepete%20leping%20ja%20Teatised.pdf?dl=0&fbclid=IwAR1v03IteXxK4ysByrH8486JMhDmckwmLHIzwe9-dVoJEhZYNSVpsWp8cAQ ja võtta see alti tohtri juurde minnes kaasa

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Ohh, kadunud blogipoeg Ivo ka elumärki ilmutamas. Rõõm jälle näha. Kuidas eluke veereb, palju kilumeetreid on kogunenud? Seda veel, et kas blogilugejad saavad teenust bro bono või peab midagi s.ttuma kah?

 
At 16:29, Anonymous Ivo Obersneider said...

Võlusõna "Pulleritsu blogi" nimetamisel saate tsiviil asjades 10% alet ja kriminaal asjades 15%

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Tore et Ivo O n tagasi. Kui kunni valimiseks läheb on neutraalne kohtunik ja keisri kull olemas.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

11:09 rahunegu maha. Isegi kui ma sveitsist epot oleks 91 saanud ja selle naha vahele tõmmanud, hui ma sellest sulle oleks pasundama tulnud. Kordan juhul kui mul oleks põhjust Epost vms. abi otsimisest.
Usud Poltoraninit , et tõeline mees tunnistas et välja võttis vere aga tagasi ei pannud. Edu naiivitar edaspidiseks elus.

Huu

 
At 07:06, Anonymous Anonüümne said...

10.detsember 2019 on Priit oma blogis avaldanud postituse - Pullerits: Eesti sporti on vaja rohkem Mati Alavere!
Tsitaat: "... Ma olen väga nõus, väga nõus, et olgu Alaver teinud mis tahes ja olgu ta süü milline tahes, siis selle poolest, millise pühendumuse ja põhjalikkusega ta oma tööd tegi, peaks temast eeskuju võtma absoluutselt kõik Eesti treenerid ..."
Nii, et kui sohki teha ja valetada PÜHENDUMUSEGA, siis on kõik korras ja Priidu kiitust väärt?

Miks sa Priit nurised tänapäevase "kallutatud" ajakirjanduse üle? Noored teevad seda ju pühendumusega!

 
At 07:42, Anonymous Anonüümne said...

Huu on kunn ka ilma dopsita aga Padre lasi ennast Keemia-Mati kambal tillitada. Jälle.

 
At 08:18, Anonymous Anonüümne said...

Sport on jälk aga Mati on kunn. Ilma Matita poleks meil olnud olümpiatel õieti midagi teha. Panna ära suusas norrakatele ja sommidele on sama mis lauaalla joomises panna ära venelastele. See oli väga magus. Igasugused kettalennud olid selle kõrval köömes. Matile on vaja presidendi medalite asemele tekitada alternatiivne mälestussammas nagu president Pätsule. Sama klassi mees spordirindel. Ja tuletame meelde, et ka Pätsu ametiraha istub hoopis Kremlis.

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

8:18 väga õige seisukoht. Toetame. Ketas on tõesti pisiasi, see on ala mis ei koti kedagi. Suusatamine aga gigantide võitlustanner.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, et ei osatud õigel ajal lahinguväljalt taanduda ja millegi muuga tegeleda. Siis oleks ehitatud liivalossid ehk purustamata jäänud. Aga inimene on juba kord nii ahne ja tahab aina rohkem saada. Ja see ahnus ta lõpuks hukutab.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

No näed sa: "Peale tavalise jalgratta on erandkorras virtuaalsõitu lubatud läbida ka elektrijalgrattaga." Selline värk siis kuubiku sõpradele meeleheaks. https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/rattaralli/39/virtuaaljuhend/

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas 100 matsi võib nüüd joonele panna?

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Eliitgrupi võiks joonele panna. Saaks vähemalt pärja omaniku välja selgitada.

 
At 16:25, Blogger Pärtel said...

"Peale tavalise jalgratta on erandkorras virtuaalsõitu lubatud läbida ka elektrijalgrattaga." Ütleks selle kohta Tootsi sõnadega, et kui see nüüd nali pole, on see üks päris kena nali küll. Saan aru, et pole võimalik kontrollida, kuidas ratturid tegelikult distantsi läbivad, aga võiks siiski jääda motoriseerimata liikumisvahendite juurde, et ürituse algne mõte absurdiks ei muutuks. Niikuinii ei ole tegemist võistlusega ning aus mäng jääb iga osaleja südametunnistusele. Kas järgmiseks näeme, et virtuaaljooksu on erandkorras lubatud läbida ka jalgrattaga?
Ja mida üldse tähendab siinjuures "erandkorras"? Kas on mõeldud, et virtuaalsõit kui selline on erandlik - aga sel juhul poleks seda sõna siia üldse tarvis lisada. Järelikult tuleb taotleda klubilt Tartu Maraton eriluba, et liikuda mootori abil. Aga mille alusel osalejale selline erand tehakse, juhendist ei ilmne.

 
At 18:04, Anonymous MargusM said...

..meenub et eelmise aasta TRR (või oli see nüüd üleelmise) lühikese maa naiste essa sõitis elektrirattaga, kutsuti teda lausa poodiumile kuid oli aus inime ja aupaiste sai järgmine..

Sel aastal pole siis tava ratturitel lootuseraasugi top 100 tulla?
Jääb ainult imestada miks siis juba mootoratta või autoga ei võiks "läbida"?

 
At 20:06, Blogger Priit Pullerits said...

Toetan Pärteli sõnavõttu ja mõtteavaldust!

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Vat nüüd ma küll aru ei saa, mille üle mehed soiuvad? Alles hiljuti olid mõned mehed siin vasikavaimustuses igasugustest lisa verdrudest ja amortidest, mis säästvat küll põlvi ja küll väsitavat vähem selga jne. Sirge seljaga mehed ütlesid juba siis, et kui selline pehmostumine jätkub, siis tuleb TRR il varst elektrirataste klass, sest see säästab teie ihuliikmeid kõige rohkem. Sõitke aga oma elektri ratastega, varsti olete samasugused sardellid nagu Pahv ja siis jääbki teie osaks ainult mölisemine veel ala stiilis kui kõva mees ma kunagi olin.

 
At 21:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ega see elektriratas vähemalt maanteel kaugele vii ja kõrgele aita. Neil on piirang elektri jõul kuni 25 km/h, edasi tuleb ise tööd teha. Aga elektriratas on ju raske, eks ajage seda ringi nii et 30 km/h sisse tuleb. Maastikul on muidugi teine lugu, kui on aeglane sõit. Aga TRMil ei saa küll elektriratas kondiauru vastu. Mu parim keskmine on seal olnud ligi 30 km/h.

 
At 22:04, Anonymous Uduvere Ärni said...

Jääme virtuaalset suusamaratoni ootama, mida võib läbida ka saaniga, mootori või hobujõul töötavaga.

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Raskel ajal on klubil vaja osavõturaha.
Kas kodus trenažööril saab ka rattarallit läbida?

 
At 22:11, Blogger Priit Pullerits said...

Delfi on avaldanud loo, et "Soome jalgpalliklubi viskas vägistamises süüdistatava mängija klubist välja". Aga ei ütle, kes see mängija on, ei maini isegi seda, ka ta on soomlane või mõne muu riigi kodanik. Samas on Delfi avaldanud loo, et "Purjus eestlased jäid Helsingis vargusega vahele". Kui on vargus, mis on tühiasi võrreldes vägistamisega, siis toob Delfi millegipärast rahvuse välja. Millest selline kallutatud? Ahjaa, muide, hea tuttav spordimees tegi uurimistööd ja tegi kindlaks, et too vägistamises süüdistatav jalgpallur on Aafrikast Kongost pärit Aristote M'Boma. Aus, objektiivne ja kallutamata Delfi!

 
At 22:32, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Hr Pullerits mina tavakodanikuna olen juba ammu aru saanud, et kui peavoolu meedia uudistes sigatseja rassi ja rahvust välja ei tooda, on 99,9% juhtudel tegemist neegri, ehk pagulase, ehk priviligeeritud indiviidiga.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Rotid olete! Mees kes pole elektrirattaga sõitnud ei tea ka millega tegu. Elektriratas pole neeger, et seda maha suruda. Samuti pole elektriratas mopeed, mis kogu töö ära teeb. Noored on tulevik ja neid huvitab kuidas saab särtsu kehakultuuriga hübridiseerida. Kondimootor on dino. Vaja on kuuli lahendust. Nii nagu Sildarud tegelevad kuuli talispordialaga, meelitab särts ka noori veerema.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd, kui uurimistöö on tehtud, tuleks Postimehesse lugu nupuke kirjutada.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei täpsustatud kas vahelejäänud purjus eestlased olid mustanahalised? Kallutatud!
Kui vägistamissüüdistusega soome koondislane oli aafrikast, miks seda ei võinud olla purjus eestlased ?

 
At 00:07, Anonymous MargusM said...

Priit, misajast TRM-il 30 kmh mingi etalon on? Väidan päris kindlalt et isegi sel aastal sõideti kiiremini.
Tänapäeval pole eriline raketiteadus ka el.mootorilt piirang maha saada ja lisaks vajadusel mingis Tp-s kiire akuvahetus orgunnida.. selline on see uusreaalsus, saame e-generatsioonilt suhkamit meie endi võistlustandril..

 
At 01:54, Anonymous Anonüümne said...

Fotodelt on tuvastatav, et see tegelane, kes 2 aastat tagasi naiste arvestuses esimesena finišisse jõudis kasutas elektriratast greyp 12. Täpselt ei saanud ainult aru kas mudelit 12H või 12S, mille tippkiirused tehaseseades (ilma väntamata) oleks vastavalt 45 või 70 km/h. No ja nagu eespool mainitud, neid 25 km/h piiranguid saab ka soovi korral maha võtta.

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa ikka ei tea elektriratastest mitte midagi. Palun ära räägi ega kirjuta asjadest, millega sa kursis pole.

 

Postita kommentaar

<< Esileht