kolmapäev, september 16, 2009

Pullerits: Kas kalli ratta muretsemisel on mõtet?

Siin on nüüd küll tõsine mõtlemiskoht neile, kes - pange tähele! - a) on minu tasemega ratturid, mitte mingid tipptegijad, ja b) kes on kulutanud viiekohalise summa, et osta endale uhke-kallis sõiduvahend.

Arvan, et see Merida, mille põllumajandusministeeriumi PR-mees Hindrek Riikoja mulle Tartu rattamaratoniks laenas - et Art Soonets liiga kaugele eest ei pääseks -, maksab vähemalt viiekohalise summa, aga iseküsimus on see, kui mitu minutit need lisatuhanded ajavõitu toovad.

Eilne kogemus näitab, et ühtki ei too. Ma võisin ju selle ratta seljas palju professionaalsem välja näha, kui Allan Oras koos kahe trennikaaslasega õhtul vastu sõitis ja tervitas, aga välimus on petlik. Sõitsin 32-kilomeetrise ringi, mitte pingutades, vaid mõõdukalt. Tunne oli muidugi mõnus. Ratas jooksis ikka palju meeldivamalt kui mu naise alla 4000-kroonine Optima, käiguvahetus töötas palju sujuvamalt, pidurid olid äkilisemad. Ei leiagi elementi, kus Optima oleks parem. Aga milline oli tuuletus, peaaegu ideaalses ilmas tehtud sõidu tulemus?

Jätke see nüüd meelde - 1:09.25. Tunde järgi võinuks olla vähemalt 1:03-1:04. (Ei, kell ei valetanud.) Kuu algul sõitsin Optimaga sama ringi 1:08.45ga. Augusti keskpaigas läbisin selle ringi koguni 1:04.50ga. Juuli keskel 1:05.55ga. Ikka Optimaga. Kuidas küll eile nii kaua läks, ei suutnud ära imestada.

Ent see ei ole sugugi ainus detail, mis seab hinna poolest kallima ja teoreetiliselt parema ratta vajalikkuse minu klassiga sõidumeeste tagumiku all kahtluse alla. Tunamullu sõitsin Tartu rattamaratonil Optimaga varasemalt 908. kohalt 671. kohale. Eelmine aasta istusin nelikürituse stammteadustaja Riho Järveläineni väga hea maastikuratta peale, kuid pudenesin 728. kohale. Ilmselge taandareng.

Niisiis, elu näitab, et rattasõidus keskmikel pole mõtet paremasse varustusse investeerida. Ja kui see minu väide teid ei veena, siis lubage meelde tuletada, et 2007. aasta Tartu rattarallil vedas mind Otepäält Tartu suunas laskumisel eest vajunud grupile järele suusamees Jaak Teppan, kelle sõiduvahend oli minu mälu järgi kui päevinäinud Sputnik - ime, et see laiali ei lagunenud. Nii mulle igatahes paistis ja tundus. See tähendab, et keskmike konkurentsis on otsustav ikka mehe enda sitkus, mitte sõiduvahendi kallidus.

Aga kui selle müsteeriumi lahendamine teile üle jõu käib, siis oleks huvitav teada, kas oskate lahendada küsimuse, kuidas siduda Estoloppeti maratonisarjas mullu saadud 42. koht Keskerakonna pakutud Tartu abilinnapea kohaga, ja siduda veel nii, et kokkuvõttes toob see teile sisse 500 krooni (miinus maksud). Näidake, et te ei ole rattamaratoniks valmistudes end segaseks treeninud, vaid suudate peas ikka midagigi raalida!
******
Tolkuse raba, Pärnumaa. 27. juuli 2009. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rakvere rattamaraton Mõedakul. Juhib Jaan Kirsipuu. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Mulgi rattamaraton. Foto autor: Peeter Kümmel, Sakala/Scanpix

45 Kommentaarid:

At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

2008 aasta rattaralli koht 435,2009aasta rattaralli koht 322 ja milline kiidulaul siis laenatuda ratta ja clipless pedaalide kohta oli, kas juba meelest läinud?

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Keskerakonda vaevalt, et nii väikese summa eest kutsutakse ja vaevalt siis mingid maksud sealt maha lähevad. Aga ma arvan, et siin on tegu mingi sportliku värgiga, et siis keegi kellele pakutakse Tallinna abilinnapea kohta üritab 500.- mängu pannes tõestada, et ta on mingil alal parem kui see Estolpoeti tüüp.

P

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Oh mind küll ikka Tartust oli jutt mitte Tallinnast. Ei tea miks see seos tekkis?

P

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Hea, et ajakirjanikel on lubatud nii rumalaid järeldusi teha :)
Polegi midagi kommenteerida siin isegi.

 
At 07:52, Blogger Unknown said...

Seda blogi pidevalt lugedes, siis hakkab PP aegajalt täitsa kahju Anonüümsete "pooletoobiste" pärast :)

 
At 08:04, Blogger Priit Pullerits said...

Ma saan aru, et 20:43 pole midagi kommenteerida, sest faktid on nii ilmsed, mis räägivad keskmike seas hea ratta soetamise vastu. Mina tema asemel sügaks ka kukalt ja oleksin vait, eriti, kui oleksin vähemalt 10 000 kr mingi ratta eest välja andnud ja pean vaatama, kui mõni Optima-mees ikka kõvemini sõidab.

19:38-le: Maanteel on teine lugu. Seal mängivad kitsad kummid jms spetsiifika väga olulist rolli. Ma rääkisin siin ainult maastikusõidust ja sealgi vaid keskmike tasemest.

Aga P-nimeline ja teised, lugege lugu "Inimkatse: kuidas ma parteisse astusin" - http://poliitika.postimees.ee/?id=162629

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas mitte ei olnud nii, et ratta kaalu 1kg võrdub väga lais laastus sõitja 10kg. See on päris suur vahe ja kerget ratast saab ainult suurema raha eest.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Pullekal on imeline oskus kõiki asju panna rahanumbrite konteksti. Kas asi on tõesti nii hull, mees?

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Keegi ei väidagi, et 2x kallim jalgratas sind 2x kiiremini sõitma paneb. Aga kui jalgratas on kergem, paremate juppidega siis ta lihtsalt on "parem" ja "kiirem".

PP, aga kui oma lugu tõsiselt võtad, siis kommenteeri ikka selliseid kõige esmasemaid fakte kah: rehvimuster/laius/rõhk; sinu pingutus sõitude väitel, kas tõesti pingutasid täiesti ühtemoodi; sinu vorm ja treenitus tollel hetkel; võistlejate arvu ja treenituse muutus aastate vältel.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Isegi täiesti juhmile rattasõitjale saab see ratta kaalu vahe selgeks,kui teha lihtne loomkatse. Sõita näiteks Harimäe tõusu paar korda kahe rattaga, millede kaaluvahe on 3-4kg.

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 10:20, rehvide teemat meelde tuletamast. Riikojalt laenatud rattal on keskelt ikka päris sile rehv, mu Optimal on aga tõelised roomikud all. Aga ikkagi ei saanud Riikoja ratas Optimale vastu, ehkki pingutus oli mul samaväärne - paar-kolm kilomeetrit sain Riikoja rattaga mõnuleda isegi ühe kaastreenija tuules, kes must mööda sõitis - ja ilmastikuolud olid soodsad.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

vana spordimehena ütleks nii - ujumispüks ei uju, ikka mees ujub, dress ei jookse, ikka mees jookseb, aga hea ratas sõidab küll...

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Siin paistab tedmamehi olema!

Millised rehvid võiskid TRM pühapäeval alla olla?
Siledamad või kärnasemad?

Palju oma jooki tasub kaasa võtta?
0,7 v 1,5L või tasub selle hoopis koju jätta?

kÕva teGIJA

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Jaa te sõidate neid rööpas metsateedega künkaid oma siledate rehvidega, irw! Vanal lühikesel rajal võis seda luksust lubada aga ajakadu oli ikkagi karm.

PP puhul on selge, et tegemist on ületreeningu sümptomitega. Õnneks on selle ületreeningu mõju tunda veel vaid lühikesel ringil. Pika sõidu jaoks peaks vastupidavus olema piisav ja kui hästi läheb, siis saad suht sama aja mis eelmine aasta. Raske on uskuda, et sa seda parandad sest särtsu jääb väheks gruppidesse tuulde imemiseks.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Parema aja ja koha sõidab PP kohe kindlalt nüüd väljas, sest km on läbi aegade kõige rohkem kogutud ja tuul on ka tagant. Kas sõidad ketsi või kingaga?

Rehvivaliku soovitused on siin
http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=19&t=25983

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Tere, kõigile!

Enamikes sporti puudutavates asjades ma olen PPga nõus ja loen huviga seda blogi ning selle kommentaare.
Aga selles, et kallim ratas ei anna keskmikule eelist, ei saa ma nõustuda. Ise ma olen viimaste hulgas ja plaanin TRM 40 km distantsi läbida kuskil 2:30 juurde või loodetavasti veidi kiiremini. Mul endal on 3800 kroonine GT Outpost (suvel ostsin Extreme Spordi soodusmüügist, seega võrreldav PP Optimaga) ja olen veendunud, et kallima rattaga saaksin ma parema tulemuse. Kuna olen veidi alla 100 kg (187 cm), siis on iga ratta kilogramm mulle oluline mäkke sõitmisel. Ja mida kallim ratas, seda kergem ratas. Minu odav ratas sõidab siledal kruusal täitsa OK, aga esikäiguvahetaja keeldub väikeselgi tõusul alla vahetamast (ilmselt tuleb panna kallim käiguvahetaja, seda odavat on juba reguleeritud, aga kasu pole eriti olnud). Kuna kaalun kahjuks palju, läks kohe peale ostmist maastikul sõitu harjutades tagaratas kaheksasse, järsku kvaliteetsem (loe: kallim) ei oleks läinud?
Ma tõesti ei arva, et kallis ratas tõstaks mu keskmike hulka, ega ma ei arva samuti, et ratas sõidab mehe asemel. Aga hea ja kerge ratas, mis jookseb hästi, vahetab sujuvalt käike jne (ja mis on -- kahjuks! -- kallis asi) aitaks mind raskest hetkest kergemini üle. Loomulikult ma pingutaksin ikka sama palju, aga tulemus oleks ju sutsu kiirem.
Täiesti teine ooper on see, kas iga karboni, titaani ja spetsalumiiniumi pealt säästetud ratta kaalu vähemgramm on neid (tuhandeid) kroone väärt... Aga see on juba rahaline, mitte spordiküsimus.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ehk ei oska Sa parema ratta kõiki eeliseid ära kasutada, vahetad käiku jmt nagu oled Optimal harjunud?

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti Priit sinul ei oleks päris ausalt mingit vahet - sõidad sa oma maratoni Optimaga või korraliku rattaga.Miks? 1. Sa kardad kiirust ja sul ei ole tasakaalu -oled seda ise tunnistanud. 2. Need rattamehe kohta lühikesed 20-30km trennid ei näita tegelikult mitte midagi ja seal ei tunneta kasutatava tehnika eelist,sest sõidad suht kergel maastikul. Kui aga ,on ta siis keskmik või alla selle kodanik, plaanib ratast sõita tihedamalt ,raskemal maastikul jne.jne. hakkabki rolli mängima soetatud ratta kvaliteet (ja ka hind), sest odav ratas treeninguid ei kannata ja kulutatav varuosade hulk keerutab kasutamise sel juhul ikka kalliks

Edu maratonil!

RVW

 
At 14:07, Blogger Priit Pullerits said...

Tjah, 100-kilosele mehele võib parem ratas, mis kaheksasse ei lähe ja massi all paremini vastu peab, tõesti odavama ees eelise anda. Seda kehakaalu nüanssi ei osanud kirjutades silmas pidada.

Täna lähen ja proovin ehk Riikoja ratast Tähtvere sprindiringil - vaatame, kas seal tuleb eelis. Ja cliplessid panen ka jalga. Optimaga sõitsin seal viimati ringi kolme minutiga.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Hind pole põhiline , konff on peamine. Saab odava otsa ratast ka heaks timmida väikese rahaga nõnda, et 100 kg maastikul välja kannatab. Samas ei aita siin vale häälestuse korral isegi paks rahakott. Läheb kallis pill ka lõhki kui sõidustiil ja ratta settingud harmooniliselt omavahel ei sobitu.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Ega see ratas ei maksagi enam viiekohalist summat. Aga sa jätsid targu märkimata, et kingi sul veel ei olnud aga pedaalid olid väikesed. Pane täna õhtul kingad jalga ja siis proovi uuesti.
hindrek

 
At 15:06, Blogger Madis said...

Kui jalgratas liiga kergeks ajada, siis võib juhtuda, et laguneb ära ja siis selle loodetud 10-minutilise ajasäästu asemel oled hoopis rajalt maas. Laskumise energia tuleb võimalusel maksimaalselt tõusudele üle kanda. Selleks on vaja aga minu arvates vastupidavamat jalgratast.

Rehvide osas on maastikul trend pigem laiema rehvi ja madalama rõhu suunas. Kõik oleneb muidugi pinnasest, millel sõidetakse. Selle aasta Rakvere rattamaratonil omal nahal kogetud.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

ilmselgelt on ju häda selles , et autor on trenni teinud teise rattaga (seega teise kehaasendiga). prooviks selle mõjust lase näiteks optima sadul sentimeeter madalamale ja minek on oluliselt halvem ning jalad hakkavad hoopis uutest kohtadest valusaks jääma.
(no ja kui tegu ilma kingata clippidega sõitmisega , siis ei tohiks ju mingit küsimustki tekkida)

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

ja vastus küsimusele kas kalli ratta muretsemisel on mõtet : EI, juhul kui omanikuks on isik kes sõidab ühe võistluse aastas, peab rattatrenni igavaks ja kasutab maastikuratast ebasihipäraselt ning loodab igast kulutatud kroonist praktilist kasu ja tagaistootlikust. muudel juhtudel on korralik ratas vaid puhas rõõm (va. juppide vahetamise arved :P).
ps. harrastaja jaoks korralik võistlusratas ei pea isegi viiekohalist summat maksma, juhul kui lepid varem sõitnud isendiga.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Kas asi ei või mitte selles olla, et Riikojalt saadud rattal käivad näiteks piduriklotsid permanentselt vastu velge vms.? Vaata järgi PP!
Või jäi mingi kalts sõidu ajal jooksu vahele, mida ei pannud tähele vms.
Skiwaffe

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Kallimal, kergemal rattal on kahel juhul mõtet, kui peetakse eesmärgiks parandada võistlustel efektiivsemalt oma kohta.

Esimene - sadulapealse komponendi treenitus on selline, et enam rohkem midagi ei aita. Vastasel juhul on planeeritava rattasse investeeritud raha, korralikuma toitumisse, väikesesse laagrisse vms. liinis hoopis kasulikum investeering (ehk siis investeering ratturi treenituse tõstmiseks). Teine põhjus - raha ei ole tõesti mujale panna. Ma ei tea kui palju neid stardis on, kindlasti on, aga palju rohkem on kindlasti neid, kelle põhienergia on läinud rattasse, selle asemel, et natuke endaga tööd teha.
Sõitsin 3 aastat Elioni 50 koha piirimail Sram 7 tasemel rattaga, amort oli reguleerimisvõimaluseta Judy ja tavaline aluraam, LX jooksud (jah möönan, et tegu ei ole võrreldava 4000 Optimaga, aga sama ratta saab hetkel alla 10 000 kindlasti kätte). Kordagi ei tundnud, et parem koht oleks ratta taha jäänud - ikka ei jõudnud ise sõita. Kui ikka ei jõua siis ei aita kallim ratas ka. Kui finishis kellegagi võidu paned 369 koha peale ja 0,1 sekundiga tappa saad siis võid eneserahustuseks ju odavamat ratast süüdistada, kui kõrval vennal 2 x kallim on. Kallima puhul võite samamoodi kaotada ja siis finishis aduda, kaotasin, sest lõpuspurdiks ei jõudnudki amorti lukustada ja oma ratta eelist kasutada.

Jarek

 
At 09:16, Blogger Raiko said...

Vana teema küll juba, aga siiski... Kui räägite, et ratas ei sõida, kõik oleneb mehest, siis on see JUBE üldistamine. OG, TRM sugusel kruusarallil tõesti ehk suurt vahet pole, aga piisab veidi pehmemast kohast rajal ning kõik saab selgeks. Kõige paremini aitas mul seda meelde tuletada sõber, kellele oma ratast laenasin paariks võistluseks. Pärast sõber, kes varem mind pidevalt tögas veidi kallima ratta ostmise pärast, vaatas asjale hoopis uue pilguga- ning uueks hooajaks hakkas endalegi uut ratast vaatama. See jutt kehtib muidugi siis, kui rohkem võistelda kui TRR ja TRM- sõidumugavus maksab ka minu jaoks üht-teist. Priit, Sa juba suur mees, ära pane neid tähele, kes Sulle üritavad kallist ratast, millest Sa enda jaoks tolku ei leia, tagumiku alla suruda- küta uljalt Optimaga edasi, uljas mees, ja edu! Sul nii hea mootor küll, paremat ratast on minusugustele karvajalgadele vaja, et kuidagigi edasi liiguks.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

[url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-cialis.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-viagra.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-levitra.jpg[/img][/url]
[b]acheter du cialis[/b]
[url=http://www.mmagame.com/forum/viewtopic.php?t=365]Sialis Acheter[/url] - Sialis
[b]Acheter Sialic[/b]
http://crhsesaprn.hqforums.com/vp23.html
[b]ACHAT CIALIS GENERIQUE ENLIGNE[/b]
[url=http://hefeiexpat.com/forum/index.php?topic=383.0]CIALIS GENERIQUE ACHAT[/url] - Cialic
[b]ACHAT CIALIS ENLIGNE[/b]
http://www.700musers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=588
[b]cialis generique[/b]
[url=http://www.lookupamerica.com/board/index.php?showtopic=1666]cialis[/url] - acheter du cialis
[b]ACHAT CIALIS GENERIQUE[/b]
[b]Achat Cialic[/b]
[url=http://www.proton-tm.com/board/viewtopic.php?p=1679]Acheter Tadalafil 10mg[/url] - ACHAT CIALIS GENERIQUE EN FRANCE
[b]acheter tadalafil[/b]
[b]ONLINE acheter cialis[/b]
[url=http://hellskitchenonline.com/phpBB3/viewtopic.php?f=3&p=28968]ONLINE Achat Tadalafil 20mg[/url] - ONLINE cialis generique
[b]Acheter Tadalafil 10mg[/b]

 
At 05:33, Anonymous Anonüümne said...

[url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-cialis.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-viagra.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-levitra.jpg[/img][/url]
[b]ACHAT CIALIS EUR 1.15 PAR COMPRIME tadalafil[/b]
[b]achat cialis[/b]
[url=http://blogalized.com/forum/showthread.php?t=535]Tadalafil 10mg Achat[/url] - Cialic Acheter
[b]cialis generique[/b]
http://rpgsupport.com/eve/index.php?topic=18.0
[b]Sialis Acheter[/b]
[url=http://pb.pl.ua/forum/index.php?showtopic=194&pid=871&mode=threaded&start=]kamagra apcalis[/url] - ONLINE acheter cialis
[b]cialis suisse[/b]
http://mitasa.uitm.edu.my/forum/viewtopic.php?f=2&t=68340&start=10
[b]CIALIS ACHAT EN LIGNE[/b]
[url=http://obiteljski-forum.com/viewtopic.php?t=59153&view=next&sid=29b5e66eaf72bb89665f7075759f445c]Cialic[/url] - cialis generique
[b]ACHAT CIALIS GENERIQUE[/b]
[b]achat tadalafil[/b]
[url=http://hotupload.net/showthread.php?p=10817]ONLINE cialis generique[/url] - Tadalafil Achat
[b]Sialic[/b]
[b]ONLINE acheter cialis[/b]
[url=http://www.d2club-macau.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=87&start=20]ONLINE cialis generique[/url] - cialis Acheter
[b]cialis[/b]

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

http://markonzo.edu puppies carlyle http://riderx.info/members/biaxin-side-effects.aspx http://blog.tellurideskiresort.com/members/paxil-side-effects.aspx reconnection modular http://riderx.info/members/buspar-side-effects.aspx http://blog.tellurideskiresort.com/members/paroxetine-side-effects.aspx malmaison gruelling http://www.netknowledgenow.com/members/furosemide-side-effects.aspx http://profiles.friendster.com/lexapro#moreabout http://blog.tellurideskiresort.com/members/esomeprazole.aspx aiusas http://www.netknowledgenow.com/members/zetia-side-effects.aspx

 
At 03:58, Anonymous Anonüümne said...

Hi, as you may already noticed I am recent here.
In first steps it's really good if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks in advance and good luck! :)

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

[center][url=http://www.viagra-billig.medsjoy.biz][img]http://www.viagrakaufen.enjoymeds.biz/kaufen_cialis.jpg[/img][/url][url=http://www.viagra-billig.medsjoy.biz][img]http://www.viagrakaufen.enjoymeds.biz/kaufen_levitra.jpg[/img][/url][url=http://www.viagra-billig.medsjoy.biz][img]http://www.viagrakaufen.enjoymeds.biz/kaufen_viagra.jpg[/img][/url][/center]
[b]CIALIS KAUFEN EUR 1.10 pro pille >>> Jetzt Kaufen! <<< KAUF CIALIS OHNE REZEPT CIALIS information[/b]
[b]CIALIS KAUFEN CIALIS KAUF ONLINE CIALIS bestellen[/b]
http://www.kanarenforum.de/members/billigcialis.html
[u][b]KAUFEN CIALIS OHNE REZEPT[/b][/u]
[url=http://www.immobilienforum.de/members/billigcialis.html]CIALIS REZEPTFREI KAUFEN[/url] - REZEPTFREI CIALIS BESTELLEN
[b]CIALIS KAUFEN CIALIS im Internet BESTELLEN CIALIS Oesterreich[/b]
[url=http://www.naturforum.de/members/billigcialis.html]CIALIS BILLIG KAUFEN[/url] - KAUFIN BILLIG CIALIS ONLINE
[b]CIALIS KAUFEN CIALIS Rezeptfrei CIALIS im internet kaufen[/b]
[url=http://my.prostreetonline.com/member/CialisKaufen]BESTELLEN CIALIS[/url] - CIALIS Online Billig Kaufen
[b]CIALIS KAUFEN BILLIG CIALIS Rezeptfrei CIALIS on line[/b]

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

The adulthood of fortunate beings would unequivocally shindig to payment keeping of the found of chief to arrest away c decay the word go [url=http://onlineviagrapill.com]buy viagra[/url]. This panacea, allegedly skilled to augment your ball, was the mix up up self-possessed a soup‡on [url=http://ativanpill.com]ativan[/url]. There are multitudinous mid-section drill older irons, who impart blood to the conundrum of erectile dysfunction and the limit strap [url=http://cialis-love.com]buy cialis[/url].

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

bad home loan no credit online faxless car title loans. graph americans credit card debt, [url=http://lowcreditpersonalloans.com/content/not-dream-reality-bad-loan-personal-loans-10000]loans up to 10000 for bad credit[/url]. april 5 msnbc credit card, down payment assistance for business loans.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

I am sure you will love [URL=http://jacket-dresses.net/]moncler jackets sale[/URL] for more detail NYZGlSfP [URL=http://jacket-dresses.net/ ] http://jacket-dresses.net/ [/URL]

 
At 06:52, Anonymous Anonüümne said...

order an [URL=http://jacket-dresses.net/]moncler outlet[/URL] for more detail gmoBZmyD [URL=http://jacket-dresses.net/ ] http://jacket-dresses.net/ [/URL]

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

view [URL=http://jacket-dresses.net/]moncler outlet[/URL] to get new coupon IzunIGwR [URL=http://jacket-dresses.net/ ] http://jacket-dresses.net/ [/URL]

 
At 04:28, Anonymous Anonüümne said...

view rYtaapwO [URL=http://www.universal--remote.com/]logitech harmony one advanced[/URL] for gift whnsHDxx [URL=http://www.universal--remote.com/ ] http://www.universal--remote.com/ [/URL]

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

get cheap ZIkcFdCd [URL=http://www.louis--vuitton--online--shop.org/]louis vuitton store online[/URL] suprisely mLOXcIaM [URL=http://www.louis--vuitton--online--shop.org/ ] http://www.louis--vuitton--online--shop.org/ [/URL]

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

you must read fETOGkTV [URL=http://www.uggs-outlet2013.com/]uggs outlet store[/URL] online shopping eRPTZtYt [URL=http://www.uggs-outlet2013.com/ ] http://www.uggs-outlet2013.com/ [/URL]

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

check this link, lzSyBZLf [URL=http://www.spyder-jackets2013.com/]mens spyder jackets[/URL] for more detail fXNzpxjB [URL=http://www.spyder-jackets2013.com/ ] http://www.spyder-jackets2013.com/ [/URL]

 
At 02:31, Anonymous Anonüümne said...

[url=http://kaufenviagragenerika50mg.net/]viagra generika[/url] preise viagra [url=http://achat-viagra-pascher.net/]viagra generique[/url] viagra [url=http://comprarviagragenerico100mg.net/]comprar viagra[/url] viagra precio [url=http://comprareviagragenerico50mg.net/]costo viagra[/url] viagra comprare

 
At 01:57, Anonymous Anonüümne said...

http://www.cafb29b24.org/docs/buyativan/#drug ativan j code - buy ativan cheap

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

[url=http://my.moverapid.com/serpina][img]http://my.moverapid.com/promo.gif[/img][/url]





[size=4][url=http://my.moverapid.com/serpina][b][color=blue]Buy [/color][color=red]Serpina[/color][color=blue] ONLINE - click here![/color][/b][/url][/size]

 
At 20:42, Blogger Unknown said...

agen sabung ayam filipins128 terpercaya

 

Postita kommentaar

<< Esileht