neljapäev, september 03, 2009

Pullerits: Salanipp - millega talve eel tegeleda?

Mis mõtted teil tulevad, kui näete praegu rullsuusatajaid? Mul tuleb selline mõte: veebruarini, kui võistlushooaeg täie hoo saab, nad küll vastu ei pea. Välja arvatud juhul, kui nad kasutavad rullsuusatamist treeningutes vahelduseks, ent nähes, kui innukalt mõni juba suve lõpus end keppidega lükkab, ei taha küll uskuda, et nii jõuline harjutamine vahelduseks on mõeldud.

Kas teate, mida praegu peaks tegema? Kaks aastat tagasi rääkis mulle sellest Eesti naiste suusakoondise treener Kalmer Tramm ja nüüd tuletas seda meelde kolmekordne suusatamise olümpiavõitja Vegard Ulvang.

Eile jõudis mulle koju järjekordne Go Reisiajakiri, üks vähestest ajakirjadest, mida loen lisaks Newsweekile ja Vanity Fairile, samuti Jooksjale ja Estravellerile (kuhu ka ise kirjutan). Seal on usutlus Ulvangiga, kel on jagada suusahuvilistele ajakohast väärt treeningnõu, mida Go Reisiajakirja peatoimetaja Villu Zirnaski lahkel loal siin pisut teilegi edastan.

Andre Nõmm küsib: Oma hiilgeajal suusatasid sa tugeva suusataja Fridtjof Nanseni jälgedes üle Gröönimaa, tõusid viie maailmajao kõrgeimatele mäetippudele ja tegid teisi tõsisemaid matkasid. Kas ei olnud kunagi enne suurvõistlusi kartust, et tippsuusatamises on vaja rohkem spetsiaaltreeninguid ning sellised matkad ettevalmistusse ei sobi?

Vegard Ulvang vastab: Eks oli ka neid, kes sedasama ütlesid. Ma ise uskusin sellesse, mida tegin. Teadsin, et see on kasulik. Pealegi tegin seda kõike alati nendel kuudel, kui teised piltlikult öeldes kusagil rannaliival puhkasid. Nii ei olnud mul midagi kaotada. Arvan, et neist matkadest oli palju kasu, nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Ma olen näiteks suhteliselt kehva aklimatiseerumisega, mistõttu mägimatkad aitasid mind juba selles osas kõvasti. Pärast väga rasket Gröönimaa ületamist võitsin Albertville'is kolm kuldmedalit – seegi tõestab, et kahjuks need matkad mulle ei tulnud.

Nõmm: Kas selline treeningviis on võimalik veel tänapäeval, kui tipptasemel on konkurents tihedam kui kunagi varem?

Ulvang: Ma arvan, et selline vaheldus sobib treeningutesse hästi ka tänapäeva tippspordis. Kas või selleks, et meedia eest mõneks ajaks varju minna. Matkamine võimaldab hästi vabaneda vaimsest pingest. Arvan, et ka füüsilises mõttes sobivad suusatamisega väga hästi erinevad matkad, on see siis jalgsi, mägiratta või kajakiga. Sportlane ei saa liiga palju ühes suunas liikuda, treenida tuleb vaheldusrikkalt.

Nõmm: Kas ka tänapäeva Norra tippsuusatajad kasutavad matkamist treeninguna?

Ulvang: On kindlasti neid, kes teevad mõnepäevaseid matkasid. Aga et keegi oleks tõsisemaid ekspeditsioone ette võtnud, seda ei tea.

Aga tsiteerimisel on Eesti Vabariigis omad piirid, nii et edasi peate lugema juba Go Reisiajakirjast. Olgu lisatud, Ulvang räägib usutluses ka sellest, kuidas ta suusatamiseks raha leidis ja kuidas ise enne starte suuski ette valmistas (ei mingit Silja Spordi määrdetiimi!) ja kuidas pidi ajakirjanduse kriitikat taluma, kui tulemusi ei tulnud, ning mida ta arvab nüüdisaja murdmaasuusatamise muutunud võistlusprogrammist.

Selle taustal, mida suusamehed ettevamistuse nimel teevad, tuli mulle meelde eile Postimehest loetud lugu Eesti vormelilootusest Marko Asmerist, kus ta isa Toivo vastas küsimusele, et millega poeg praegu tegeleb, kui tal võidusõitjana tööd ei ole: "Suurt mitte millegagi."

See võttis sõnatuks. Õige spordimees tegeleb alati vähemalt üldfüüsilise ettevalmistusega ja hoiab toonust. Aga võidusõitja, näete, ei tegele peaaegu mitte millegagi. Ja siis nimetab mõni autoga kihustamist veel spordiks...
******Hommik Laukal, Hiiumaa. 6. august 2009. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: GO Reisiajakirja värske number. Avaldatud Villu Zirnaski loal.
Foto 2: Vegard Ulvang 2003. aastal Otepääl. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees/Scanpix
Voto 3: Väike test: kui hästi tunnete suusatajaid ja suusatamist? Ehk kes on kes 2003. aastal enne Saku Suverulli tehtud pildil? Õige vastus (vasakult): Vegard Ulvang, Tiit Pekk, Jochen Behle, Jürg Capol ja Jaak Mae. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt jutt täiesti õige! Vahelust peab spordis ,eriti vastupidavusalades olema. Samas vale on arvata,et rullsuusatamine kurnaks talveks sinu konkurendid ära. Ei pigem on võimalik rullidel teha täiesti erinevaid treeninguid,mis on intensiivsed ja samas taastava koormusega. Lihtsalt paljudel ei võimalda jalgade olukord jookusle rõhku panna, ratast sõita ei ole tihti aega(sest saada rattas vajalik koormus peaks ikka 2h + sõitma)jne.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Tubli argument eelmises kommis.
Aga tundub, et Priidul rullide jaoks hetkel motti pole, siis kardab, et konkurendid saavad liiga tugevaks.

 
At 12:23, Blogger Unknown said...

PP, Teil praegu ülikoolis loenguid polegi? Millal hakkavad jälle?

 
At 12:31, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh küsimast. Homme hakkavad. Terve pikk päev Reporteritööd...

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Kõik Eesti suusatreenerid on oma kirjutistes matkade, füüsilisetöö jms kasulikusele rõhutanud...

 
At 15:29, Blogger dr Holden said...

Oh, Priit! See ju vana teema juba, sügiseti kott selga, kepid kätte ja matkama. Kui seda nt Haanjas teha (võtta ära 4-5h jooksul 20 Eesti kõrgeimat tippu), saan keskmise pulsi ka sinna 125-130 kanti, mis on ju ideaalne mahutreenigu jaoks.

Aga rulle sõidan ikka, hea mõnus lükata, vahele rulluisku, ratast, jooksu jne. Peaasi, et ei peaks kogu treeningut tegema samas kohas ja samal ringil.....

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Kõik oleneb eesmärkidest ja treeningplaanidest. Olen suve läbi keskmiselt kaks korda nädalas rulle sõitnud, ülejäänud aeg kulub jooksu, jõutreeningute, rattasõidu ja imitatsiooni peale. Mida talve poole seda erialasemaks (rull, imm) treening muutub. Suvel üldse mitte rulle sõita on ilmselge rumalus.

Hoopis teine teema on see mida teevad harrastajad omapäi. See et rulle liiga hullu tempoga sõidetakse pole ammu enam mingi uudis. Samad hundid kütavad ka talvel uskumatu tempoga ning siis imestavad miks võistelda ei jõua. Rääkimata tehnikast, mis enamike harrastajate puhul on alla igasugust arvestust.

Sarnaselt mitmele eelnevale PP üleskutsele peaks iga vähegi tõsisem harrastaja kasvõi mõned korrad aastas mõne treeneri konsultatsioonil käimise peale mõtlema. Ärge kütke kogu aeg sama mõttetult kõrge intensiivsusega trenne ning küsige nõu targematelt. Te ei suuda ära imestada kui palju reserve on mainitud käitumise taga peidus.

 
At 18:09, Blogger Priit Pullerits said...

Miks mulle tundub, et siin hakatakse juba varakult kõva võistlushasarti üles kütma ja tase, ikka sportlik, tõotab ses blogis tulla üksjagu kõrgem kui eelmine aasta?

 
At 18:38, Blogger Unknown said...

Priit kas te vxite kirjutada kus saaks seda ajakirja osta. Oleks v2ga t2nulik.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Slavik, Go Reisikiri on juba aastaid lettidel ja putkades kõrvuti teiste ajakirjadega. Asjalik ajakiri.

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

kõigi toodud näidete - uhavad rullsuusatajad, ulvang, asmer, tegelikult ka pullerits ise - kohta kehtib ammutuntud tõde: treenib see, kes muidu ei jõua

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Trampisin seenel mööda metsa pea kuus tundi,täitsa väsitav.

 
At 08:52, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
air force 1
coach factorty outlet
michael kors uk
air max 95
louis vuitton outlet
canada goose jackets
celine handbags
nba jerseys
oakley vault
ray ban wayfarer
ray ban outlet
louboutin
true religion jeans
michael kors handbags
mont blanc pens
timberland outlet
michael kors outlet
insanity workout
louis vuitton outlet
ugg outlet
louis vuitton outlet
jordan 3
louis vuitton outlet
rolex submariner
louis vuitton
true religion outlet
kobe 9
prada handbags
replica watches
cheap jordan shoes
ray ban sunglasses
kobe 11
oakley sunglasses
coach outlet
jordan 13
oakkey sunglasses
nike roshe runs
louis vuitton bags
oakley outlet

 
At 11:34, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
nike air force 1
nike huarache trainers
converse trainers
cincinnati bengals jerseys
oakley sunglasses
air force 1 shoes
michael kors handbags clearance
gucci borse
michael kors outlet clearance
20170317

 
At 23:26, Blogger anosh said...


شركة البيت الراقي لافضل الخدمات المنزلية بخميس مشيط
يعاني الكثير منا في الوقت الحالي من مشاكل التنظيف سواء كانت هذة المشاكل تنظيف مكاتب او تنظيف فلل او تنظيف قصور او تنظيف منازل وشركات وغيرها العديد من المؤسسات الأخرى التي تحتاج إلى عملية تنظيف وعملية التنظيف تحتاج إلى العديد من الوقت والجهد البالغ ويختلف المجهود الذي سيبذل من مكان لاخر تبعاً لمساحة المكان المراد تنظيفه وقد جاءت شركة رش مبيدات بخميس مشيط
كشف تسربات بخميس مشيط
شركة نقل عفش بخميس مشيط
شركة تنظيف خزانات بخميس مشيط
شركة تنظيف بيوت بخميس مشيط
شركة تنظيف بخميس مشيط
شركة تنظيف شقق بخميس مشيط
شركة تنظيف فلل بخميس مشيط
شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط

 
At 06:05, Blogger raybanoutlet001 said...

nike air huarache
adidas ultra boost
longchamp handbags
canada goose jackets
tn pas cher
pandora charms outlet
nike tn pas cher
nike factory outlet
jordan shoes
canada goose uk
zzzzz2018.5.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht