teisipäev, august 25, 2009

Pullerits: Miks mõnel sportlasel on pöörane nimi?

Sellal kui kogu maailma progressiivne spordiüldsus ootab hinge kinni pidades testitulemusi, kui palju on LAVi 800 meetri jooksjal Caster Semenyal ikkagi Y-kromosoome, lubage mul tutvustada veel ühte Y-müsteeriumi. See tuleb Kuubalt, kuid on pälvinud õigustamatult vähe tähelepanu.

Kas panite Berliini MMil tähele Kuuba sportlaste nimesid? Näiteks: Yargeris Savigne, Yaniuvis Lopez, Yainelis Ribiaux, Yanet Cruz, Yoandris Betanzos, Yordani Garcia, Yarelis Barrios, Yania Ferrales, Yunior Diaz, Yarislei Collado, Yeimer Lopez, Yarianny Argüelles, jne, jne. No vabandust, mis nimed need sellised on?! Lisaks veel mitmed kentsakad, mitte-Y-eesnimed: Misleydis ja Olisdeilys, Zulia ja Mabel, Anay ja Dayron, jne, jne.

Ärge nüüd seda viga küll tehke, et tõttate kuulutama, et küllap kuubalastele tunduvad eesti nimed nagu Mikk ja Mihkel ja Kaire jms sama kentsakad. See paralleel siia ei kõlba. Sest need eelloetletud kuuba nimed pole sugugi nii iidsed nagu enamik eesti (või läti või leedu...) nimesid, vaid on viimaste aegade vaimusünnitised. Vaadake Kuuba ajalugu enne Fidel Castro võimule tulekut ja te veendute ise, et inimestel olid siis igati korralikud ja mõistlikud hispaania nimed.

Mis on kuubalastega lahti, et nad annavad oma lastele konstrueeritud kentsakaid nimesid, millest suurem jagu algab liiati keeruliselt hääldatava Y-ga? Kuuba legendaarne spordireporter Eddy Martin oli kunagi lugenud saareriigis kokku koguni 400 pesapallurit, kelle eesnimi algab Y-ga, ja kuna need olid üksteisega niivõrd sarnased (Ynieski ja Yulieski, Yuniel ja Yumiel ja Yinier), olla ta reportaažides öelnud nii: "Ja nüüd astub areenile järjekordne võimatu nimega mängija."

Siin on teooriad, miks kuubalastel on sellised kummalised nimed:
1. Imelike nimede väljamõtlemine on maailma ühes viimases stalinistlikus riigis väheseid loomingulise väljendusvabaduse võimalusi ilma, et võimudega pahuksisse satuks. Teisisõnu: mittetraditsiooniline nimi on vastuhaku väljendus.
2. Paljud Kuuba keskealised inimesed on pidanud sõdima Etioopias ja Angolas ning on andnud sealt innustust saades oma lastele pisut aafrika-pärased nimed.
3. Y-ga algavate eesnimede levik on seletatav pikka aega Kuubal tegutsenud vene nõustajatega, kelle nimed Yuri ja Yevgeni ärgitasid kuubalasigi Y-ga algavaid nimesid välja mõtlema.
4. Ebatavaliste nimede panek pärast Castro võimule tulekut võib olla seletatav teatava protestina Kuubal varem mõju omanud rooma-katoliku kiriku vastu. Ehk teisisõnu: need nimed märgivad lahtiütlemist Hispaania möödanikust, seda enam, et 62 protsenti kuubalastest on tumedanahalised; pool sajandit tagasi oli see protsent 40.

Ja nüüd minu küsimus teile: mis te arvate, kust ma seda kõike tean? Vihje nagu Pauligi vanameestega reklaamist: "I read a lot."
******Hommik Lauka külas Hiiumaal. 6. august 2009. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto1: Odaviskaja Guillermo Martinez on üks normaalsema nimega Kuuba kergejõustiklasi. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto2: Kettaheitja Yarelis Barrios, tüüpilisi Y-nimelisi Kuuba kergejõustiklasi. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Kuuba tõkkejooksja Dayron Robles oli sunnitud Berliini MMil võistlemise katki jätma. Foto autor: Reuters/Scanpix

13 Kommentaarid:

At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Päris intrigeeriv lugu. Nimed on tõesti kummalised, just see Y maania. Äkki on tegu tulnukatega?
Samas ega's ainult kuubakatel imelikud nimed pole. Ka väga paljudel teistel on. Eurooplaste jaoks just aafriklastel. Ühe meesmaratoonari eesnimi oli näiteks Coolboy. :) Eestlaste kõrvale ja suule on ju päris naljakad-kummalised ka mitte nii eksootiliste sporlaste nimed. Näiteks Kumbernuss, Witt, Ylipulli. Ka Bolti eesnimi Usain ei ole ju tavaline. Vähemasti varem ma sellist nime küll ei teadnud.
Usun, et kuubalaste nimede panekul võivad esineda kõik need motiivid mida PP välja pakub. Ja inimestega on ikka nii, et kui mingi asi moodi läheb, kerib see järjest suuremaks ja kaasab üha rohkem inimesi. Lühidalt maania ja massipsühhoos. Eesis läks ju peale taasiseseisvumist kangesti moodi kahe eesnime panemine. Isiklikult mulle meeldib kui inimese nimi on kordumatu, mitte näiteks, et kõik eestlastest poisslapsed on jürid või jaanid, perekonnanimedega Kask, Tamm, Lepp jms. üldlevinut. See ei tähenda, et nimi peaks olema veider, naljakas või kummaline, ehkki kellegi jaoks on ta seda nagunii.
Skiwaffe

 
At 00:33, Anonymous Anonüümne said...

Tüüpiline Pullekas. Õigesti on täheldatud, et Y-nimed pandi lastele Kuubas 1970ndatel ja 1980ndatel. Kuid targu on jäetud mainimata, et antud nähtus taandus eelmisel kümnendil. Tänavustel noorte MM-võistlustel kergejõustikus ei olnud Kuuba koondislastel mitte ühtegi igrekiga algavat eesnime! Kahju, et vanemtoimetajal pole hommikul kell 10 targemat teemat käsitlemiseks võtta...

Nii nagu Skiwaffe nutikalt märkis, võis olla tegemist teatud lumepalliefektiga. Ka Eestis kasvas Brežnevi valitsemisajal hüppeliselt Priidu-nimeliste poisslaste arv. Siis oli tavaline, et igas klassikomplektis oli 1-2 Priitu. Aga 2008.a. leidis terve riigi peale ainult 6 (kuus!) peret, et Priit sobiks nende pojale nimeks - meeste nimedest ei kuulunud isegi 200 populaarsema hulka...

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Hahaa! Tore, et ka huumorinurk alles on.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits jälle oma võttest selili

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas Hiiumaal magasid heina rõugus? idülli täis pildid

 
At 17:16, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, magasin nn lambamajas Lauka külas.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks kuubalasi kottima, kas üldse või kuidas mingi eestlane kuskil suudab nende nime hääldada?
Mina näiteks ei teagi kuidas nad seda Y tähte seal hääldavad. Soomlastel algab ka ju omajagu nimesid Y tähega, hääldavad seda Ü-täheks.

 
At 07:53, Blogger Unknown said...

hermes handbags
brady jersey
balenciaga sneakers
yeezy shoes
goyard handbags
nike sneakers for men
af1
adidas nmd
michael kors handbags
golden goose sneakers

 
At 05:22, Blogger Unknown said...

cheap jordans
russell westbrook shoes
oakleys sunglasses
converse shoes
adidas ultra boost
yeezy boost 350 v2
air max 90
michael jordan shoes
kyrie 4
curry 4

 
At 11:25, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
moncler jackets
true religion outlet
canada goose uk
pandora charms outlet
adidas superstar
tory burch handbags
ralph lauren uk
off-white clothing
golden goose shoes
nike air max 95 ultra

 
At 05:24, Blogger Unknown said...

www0705

pandora charms
ralph lauren polo
kate spade outlet
air max 90
chloe outlet
uggs outlet
isabel marant outlet
coach outlet online
longchamp handbags
toms shoes

 
At 05:25, Blogger jeje said...

Air Jordan 12 Femme Il asics gel lyte iii after hours existe en réalité de nombreuses façons de nettoyer différents air jordan 1 retro mid web matériaux. Dans le cas où vous nike air jordan 1 retro high og chicago pouvez avoir de jeunes enfants à casquette nike air jordan votre fête, vous pouvez alors désirer négliger adidas zx flux algerie les costumes les plus effrayants asics baskets femme là-bas ou bien vous pourriez avoir des asics stormhawk homme avis enfants qui crient alternativement de asics aaron sneaker homme s'amuser. encore améliorer leurs revenus de fans fidèles.

 
At 11:37, Blogger eric yao said...

Coach Factory Coach Factory Outlet Coach Outlet Online Fila Outlet Balenciaga Shoes Cheap Kate Spade Handbag Kate Spade Outlet Air Max Tn Plus Nike Air Max
Victoria Secret Outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht