esmaspäev, september 07, 2009

Pullerits: Miks sportlased oma hea nime maha müüvad?

Kas teile ei tundu, et need sportlased, kes liituvad Keskerakonnaga, teevad faustiliku tehingu? Mulle küll tundub. Vaadake alljärgnevalt, kuidas nad Keskerakonna kutse vastuvõtmist tegelikult häbenevad. Aga veelgi hullem on see, mida Keskerakonnale jah-sõna andmine kaasa toob.
***
Ajal, mil Mart Siimann oli eelmise kümnendi lõpus peaminister, küsis ta Toompea lossis kümnevõistleja Erki Noolelt, kas tol pole plaanis poliitikasse minna. Nool vastas: «Enamik inimesi armastab sportlasi, aga iga poliitikut vihkab vähemalt 50 protsenti inimesi.»

2003. aastal, europarlamendi valimiste künnisel, astus Nool Isamaaliitu. Pisut vara, kahjatseb ta, enne võinuks karjääri ikka lõpetada.

Kui Ksenija Balta tulnuks Noolelt küsima, kas tasub Keskerakonnaga mesti lüüa, oleks ta soovitanud: ära astu, liiga vara on!

Põhjendus?

Kas Balta hakkab tänu erakonda astumisele kaugemale hüppama? Ei! Kas ta saab populaarsust juurde? Ei! Kas Keskerakond on teinud temaga enda huvides osava reklaamitriki? Jaa!

Seega, Keskerakond-Balta 3:0.

Siin on eri teooriaid, miks Eesti küllap armastatuim naissportlane tegi tehingu Eesti ilmselt vihatuima erakonnaga. Kõik need kõmisevad realpolitikist: alates sellest, et Balta saab linnavõimult klubi kaudu toetust, ja lõpetades sellega, et Balta – nagu ka mõni aeg enne teda Keskerakonnaga ühinenud tippvehkleja Irina Embrich – aitavad tugevdada Keskerakonna vene kaarti.

Tõde on võimatu selgitada, sest seda teavad vaid asjaosalised. Ja nemad peidavad seda õõnsa, kohati suisa valeliku retoorika taha. «Olukorras, kus Tallinn on võtnud ära raha nii lasteaedadelt kui noortespordilt, oli eriline küünilisuse tipp, kuidas üks Keskerakonna uus liituja rääkis südamest uudistes, et Keskerakond on kohe eriliselt laste- ja spordisõbralik,» lausus Balta poliitsammu kohta reformikate üks juhte Kristen Michal.

Kuid ärgem võtkem ainult kleenukese Balta kallal, kuulakem ka teiste sõnakolinat. Vanilla Ninjast tuntud Katrin Siska seletas kaks nädalat tagasi, et otsustas Keskerakonna kasuks, sest see «on korduvalt rahvast aidanud oma läbimõeldud projektidega». Embrich samastas eelmisel nädalal Keskerakonda koguni Tallinnaga, kui ütles oma parteistumist argumenteerides, et «Tallinna linn on ikka leidnud võimalusi rahva- ja tippspordi rahastamiseks». Näitleja Henrik Normann, endine oravaparteilane, teatas kevadel: «Keskerakonnaga liitumisel sai otsustavaks, et tegemist on poliitilise jõuga, mis on nagu püramiid, mille tipp põhineb tugeval alusel.» Laulja Mikk Saar, Keskerakonna tänavuse kuulsuste paraadi avapaugu tegija, kuulutas aprillis: «Mulle on südamelähedane Keskerakonna poliitika kultuuri- ja noortelembus.»

Need on päheõpitud klišeed, mis ei tule üle huulte iseeneslikult. Sest miks muidu tõmbuvad Keskerakonna ridadesse hüpanud pärast sellekohase uudise avaldamist justkui kookonisse: muutuvad ajakirjanikele raskesti tabatavaks, annavad tavapäraste pikkade kommentaaride asemel kramplikult kidakeelseid vastuseid või lasevad oma sõnu vahendada pressiesindajail.

«Ma loodan, et nad saavad aru, mida nad on teinud, ja tegid seda puhtast südamest, mitte kaup kauba vastu,» lausus kahe olümpiamedali omanik Toomas Tõniste, kes astus nüüdsesse IRLi aastal 1998, pärast tippspordiga lõpetamist. Ent ta ütles seda nii, mis jättis sügava kahtluse, kui usutav see siiski on, et paljude kuulsuste Keskerakonda astumise otsus on tõepoolest nende arusaamade ja veendumuste väljendus. «Aga kui kõik on ostetav ja müüdav, siis kuhu ühiskond niiviisi jõuab?» küsis ta.

Kummalisel kombel, nagu ilmneb, ongi Keskerakonnaga tehtud ostu-müügitehinguil hind, ja pigem soolane kui soodne. Mikk Saar oli varem Eesti suurtel lavadel nõutud muusikaliartist, aga viimasel ajal on pidanud rahulduma väikeste etteastetega klubiõhtutel. Henrik Normann paistis muiste pea igast meediakanalist, aga nüüd piirduvad ta ülesastumised valdavalt eestlase-venelase seriaaliga (lisaks, muidugi, Keskerakonna suvepäevad). Kunagine menubänd Vanilla Ninja, mille koosseisu kuulub Katrin Siska, esineb samuti üha harvem. Mais Keskerakonnaga kampa löönud Miss Estonia 2009 Diana Arno lootis Miss Universumi võitlustel jõuda esiviisikusse, kuid ei pääsenud Bahamal esiotsa lähedalegi. Irina Embrich on toonud tiitlivõitlustelt viis medalit, aga seda ammusel ajal, mil ta kuuldavasti ühe apoliitilisima sportlasena Keskerakonnale ei mõelnudki. Kolm aastat tagasi Keskerakonnaga liitunud Andres Oper sai oma jalgpallikooli eraldamiseks Tallinnalt küll maatüki, aga sattus ise pallimurul mitut puhku kimpu vigastustega, nii et spordisõbrad ei hoidnud tema poliitiliste sidemete üle parastades värve kokku.

Neist faustilikest tehingutest vanakuradiga koorubki õppetund Baltale ja kõigile teistele, kes loodetava lähikasu nimel panevad müüki oma südametunnistuse ja hinge. «Kui üks võistlus läheb tuksi, tuleb kohe kriitika, et näe, kuradi Keskerakond,» hoiatab Nool.

Seda hoiatust võiks pakkuda ka kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu, kel piisas 2006. aasta jõulude eel vaid Savisaarega ühisele postkaardile sättimisest, kui põlvehäda paisus nii suureks, et oleks äärepealt tema edasise karjääri tapnud.
******
Hommik Laukal, Hiiumaa. 2. august 2009. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Ksenija Balta suudlemas pärast Euroopa sisemeistriks tulekut telekaamerat. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Ksenija Balta hüppamas Stockholmis. Foto autor: Patrick Sörquist / Scanpix Sweden
Foto 3: Irina Embrich 2007. aasta Eesti paremate sportlaste autasustamisel Estonia kontserdisaalis. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 4: Andresa Oper juunis Eesti jalgpallikoondise treeningul. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Ksenija Balta hüppamas Berliini MM-il. Foto autor: AP/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole mis parteiga keegi liitub. Osa rahva jaoks mängib ta end ikkagi auti.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Point on selles, et ega Balta ei astunud parteisse vaid tema hing müüdi maha nagu neegrite orjaturul Aafrikas. Sportlaste ülesanne on siin vait olla ja trenni teha. Kes oma arvamust avaldama hakkab, sellel poliitikas pikka pidu ei ole.

 
At 17:56, Anonymous Vahur said...

Huvitav kui suurt osa klubi/treenerid või laliit nendes tehingutes mängib?
Millegipärast on mulle jäänud mulje, et probleem on rohkem alaliitudes ja sealt edasi on sportlased vaid mädaneva puu pinnapeale kuid samas kõige väljapaistvaim osa.

 
At 19:17, Blogger Rünno Ruul said...

Eks see raha on, mis seal igal sportlasel taga on ja mis maksab. Headel sportlastel vaja ju toetust, see on selge. Ja eks keskerakond on aktiivne otsima ja mõjutama sportlasi, see ju nende taktika - valede ja vassimisega ning üle "laipade". Savisaare teed mööda. Ega sportlased liitumise hetkel mõtle, neil vaja sporti teha ja selleks raha vaja. Tavaline ära kasutamine - mingil määral saavad mõlemad tol ajahetkel kasu. Aga need sportlased ei arvesta, et nende maine kukub nulli ja kaob rahva tugi - eks sealt ka tulemused kaovad... Rahva vaim toetab palju, soovitaks teistel sportlastel ennem ikka mõelda, mida teevad enda ja oma mainega!

 
At 20:13, Blogger Madis said...

Priit, miks ainult Keskerakonna poole kaldu statistikat teed? Too teiste erakondade kohta ka näiteid tulemuste taustal.
Mitte et ma K pooldaja oleks, aga lihtsalt võrdse kohtlemise osas tuleks õiglus jalule seada.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Madis, Pulleritsult adekvaatset käsitlust oodata on võrdväärne lootusega, et Kanter teeb maailmarekordi.

 
At 08:28, Blogger Priit Pullerits said...

...siis on see ju päris suur lootus...

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Madisele
Priit teab, et reeglina toovad artiklid Venemaast ja Keskerakonnast enim klikke ja vastukajasid (kommentaare). Eks ta proovib sama mudelit oma blogi "elavdamiseks".

 
At 14:14, Blogger Madis said...

Nagu ma ei teaks toimimise loogikat. Küsimus oli Priidule esitatud. Kõik teiste postitused on spekulatsioonid, kuniks Priit neid ümber ei lükka.
Aga ma loodan, et Priit ei pane pahaks, kui ma puid ahju juurde uhan :-)

 
At 09:22, Blogger Priit Pullerits said...

Madise soovil siin siis teiste erakondade uued värsked näod ja nimed:

Teiste erakondade uusi tuntud tegijaid

Reformierakond

Kaido Kaaberma, endine vehkleja
Valdo Randpere, endine IBM Eesti juht, endine muusik
Mati Lukas, Mainori kõrgkooli rektor
Aleksandr Makarov, võistlustantsija ja tantsutreener
Anastassia Kender, Õismäe Lastevanemate Seltsi eestvedaja, väikeettevõtja

IRL

Rašid Abeljanov, endine Tallinna Kalevi korvpallur
Cathy Tullkvist, endine Miss Estonia ja modell
Priidu Pärna, Eesti Juristide Liidu president

SDE

Barbi Pilvre, ajakirjanik ja Tallinna Ülikooli õppejõud
Andres Anvelt, kaitseväe juhataja nõunik, endine Keskkriminaalpolitsei direktor
Tatjana Jaanson, sõudmistreener, sõudja Jüri Jaansoni abikaasa
Sergei Ivanov, Vene muuseumi juht
Andra Veidemann, endine Ühiskondliku Leppe Sihtasutuse juhttegelane

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit mine orienteeruma, nemad seal ei läbi kunagi sama rada kaks korda.
Samal päeval oli Rogain, 8h oleks saanud täiesti tundmatut rada kaifida, rattaga ka ei oleks pidanud sõitma.
Veel näen tõsist eetilist probleemi: kui keegi rahvaspordiüritusel tavaosaleja (700.) saab teistega võrreldes paremini koheldud. Pakutakse mingit eelist, kasvõi mingi telgi näol ja ta võtab selle pakkumise vastu, siis see on ebaväärikas. Sellega veel kiitlema hakata, nagu siin blogis, näitab inimese madalust.
Kahjuks on selliseid näiteid siis korduvalt. Priit oma väärituses ilmselt arvab, et sellise käitumise ja selliste näidetega ta tõstab ennast teiste silmis kõrgemale kui ta tegelikult on. Tulemus on paraku vastupidine. Priit, palun ära edvista oma ebaeetilisusega.

Mike

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Keskerakonnaviskajat võib teisti defineerida kui silmaklappidega lühinägelikku refeormierakonnaarmastajat. Ise ei poolda ei kohukesi, ega oravaid, kuid kohati on lausa humoristlik jälgida kõrvalt nende kahe erakonna vahelist ärapanemist Tegelikult hakkab ju probleem palju-palju sügavamalt kui kirjeldatud. Mida peaks tegema üks sportlane, kelle tulemused on maailmaklassist, kuid majanduslikult, vaid stipendiumist,pole võimalik ära elada? Kas ta peaks tööle minema? EI!!! Sportimine ning režiimi hoidmine ongi tema tööks ning kui selle eest ei saa väärilist tasu, tuleb leida võimalusi, kuidas see võimalik oleks. Balta vast lootiski leida võimalusi enda ning teiste väärisliste sportlaste abistamiseks. Kui sportlaste toetussüsteem oleks välja arendatud ja kindlatel alustel, ei tekikski sportlastel vajadust mõne erakonna hingekirja kuuluda. Spordiks ning sporditoetusteks eraldab raha riik(valitusus, kuhu kuuluvad reform, irl) ja summad pole mitte suured. Kui küsida, miks spordile nii vähe antakse, öeldaks vastuseks, et raha pole. Aga miks ei ole? Sest aastaid tagasi oli reformil vaja tulumaksu langetada. Nii lihtne see ongi.

 
At 07:06, Blogger 艾丰 said...

jianbin1211
tods shoes
bottega veneta outlet online
uggs outlet
links of london uk
replica watches
nike shoes
arizona cardinals
mont blanc
lululemon outlet store
miami dolphins
basketball shoes
cleveland cavaliers
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors outlet online
salomon speedcross 3
abercrombie fitch
iphone cases
cheap oakley sunglasses
louis vuitton uk
nike huarache
woolrich clothing
celine outlet online
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
oakley outlet online
tory burch sandals
indianapolis colts
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
ugg boots
snow boots outlet
beats by dr dre
ralph lauren polo shirts
ugg outlet
marc jacobs outlet
hermes bags
baltimore ravens
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
new orleans saints
nike roshe run
coach outlet store
michael kors handbags
uggs outlet

 
At 11:35, Blogger Unknown said...

fitflops
salomon shoes
air jordan uk
ray ban sunglasses
gucci sale
michael kors outlet online
ray ban sunglasses
michael kors handbags wholesale
michael kors handbags
nike roshe run
20170317

 
At 22:55, Blogger anosh said...

حقين شراء اثاث مستعمل في الرياض :
عزيزي العميل إذا كنت تود أن تغير أثاث منزلك القديم وتود شراء أثاث أخر جديد وليس معك المال الكافي لذلك فنحن فى حقين شراء اثاث مستعمل في الرياض نقوم ببيع الأثاث المستعمل ونتبع الطرق المناسبة عند شراء الأثاث القديم فلا تخاف من عدم جودة الأثاث حيث اننا نقوم بالتالي :-
• شراء اثاث مستعمل بالرياض يقوم بشراء واعادة بيعجميع قطع الأثاث .
• يتم تلميع قطع الأثاث وإعادة إصلاح التالف منها ودهنها وعرضها بصورة لا تختلف عن الأثاث الجديد ولكن تكون بأسعار رخيصة وفي متناول يد الجميع.
• لدينا سيارات متخصص في نقل الأثاث المستعمل إلى مكان المنزل مهما كان موقعه.
• لدينا أفضل العمالة المدربة على نقل الأثاث بكل احترافية ومهارة في حمل قطع الأثاث وتوصيلها إليكم دون التعرض للتلف أو الكسر .
• يوجد لدى الشركة أوناش لرفع الأثاث إذا كنتم ممن تسكنون في الأدوار العليا فلا داعي للقلق .
شراء الاثاث المستعمل بالرياض
شراء الاثاث المستعمل بجدة
شراء الاثاث المستعمل بالمدينة المنورة
في حالة الرغبة من السفر أو الهجرة خارج البلاد لفترة طويلة ولا تعرف أين تتخلص من أثاثك القديم فالآن شراء اثاث مستعمل بالرياض قامت بحل هذه المشكلة الآن يمنكم الاتصال بنا فورًا على ارقام محلات شراء اثاث مستعمل الرياض وذلك من خلال الأرقام المعلن عنها من خلال الانترنت وسوف يرد عليكم خدمة العملاء وتلقي طلباتكم حيث أن لدى شركة شراء اثاث مستعمل بالرياض فريق خدمة عملاء يعمل على مدار أربع وعشرين ساعة لخدمتكم وعقب القيام بالاتصال بنا نقوم بالآتي :
• عند تحديد الموعد المناسب إليكم تقوم الشركة بإرسال مندوب لكم لمعاينة قطع الأثاث المراد بيعها والاتفاق معكم على أفضل سعر للأثاث المراد بيعه.

 
At 05:19, Blogger yanmaneee said...

longchamp bags
air jordans
chrome hearts
nike air max
jordan 11 retro
yeezy boost 350
jordan 6
longchamp handbags
http://www.kobebasketballshoes.us.com
kobe byrant shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht