reede, november 06, 2009

Pullerits: Kas maratonid sel talvel toimuvad?

Vaevalt keegi vaidleb vastu sellele, et spordis on kõige aluseks planeerimine, planeerimine ja veel kord planeerimine. Kes ilmaprognoosi jälgis, see teadis, et täna hakkab lund ja lörtsi sadama. See tähendab välitreeningtingimuste viletsaks muutumist. Praeguses oludes ei saa veel suusatada (tõsi, homme, laupäeval, avatakse Kuutsemäel 550 meetri pikkune kunstlumetatud peanõlv) ega ka enam rullsuusatada. Tehvandi fännidele nii palju, et sealne mulluse lumega kaetav 3,2 km pikkune kunstlumerada saab valmis alles 26. novembriks, mil Eesti koondis saabub Põhja-Soomest kodumaile.

Niisiis kasutasin viimaseid selgeid ilmaolusid ja tegin teisipäevast neljapäevani kolm rullikutrenni, kokku treeningaega 4:50 ja kilomeetreid ligi 69. Küsimus on selles, kas õnnestub treeninguid ka talvel realiseerida ehk kas tuleb korralik suusatalv nagu mullu või ebanormaalne nagu tunamullu.

Laupäevases Arteris, julgen välja kuulutada, ilmub mul kõva lugu: Ameerikas elav eesti teadusmees Arno Arrak (kunstnik Jüri Arraku vend, muide) põhjendab seal, et juhul, kui me üldse saame rääkida globaalsest kliima soojenemisest, siis mingil juhul ei ole see inimeste tekitatud ning igal juhul ei ole see süsihappegaaside süü. Soovitan soojalt (sic!) lugeda. Seal räägib ta ka sellest, mis me ilmamuutusi tegelikult mõjutavad. Avaldan siin ühe küsimuse ja selle vastuse, mis siinsele lugejaskonnale eriti huvi peaks pakkuma.

PP: "Tuleb möönda, et viimane talv oli vähemasti Eestis taas talve moodi ja möödunud suvi suvitamist eriti ei soosinud. Kas need näited lubavad oletada, et kliima hoopis jaheneb?"

AA: "21. sajand algas sooja perioodiga, mis kestis 2001-2007. Selle algus ja lõpp olid soojad El Niñod, aga La Niña, mis oleks vahepeal jahedust toonud, ei juhtunud ja El Niño soojus kestis kogu selle aja. Õnneks ilmus järgmine La Niña välja õigel ajal, aastal 2007, ja nüüd on selge, et võnkuv süsteem on tagasi meie ilma tegemas. La Niña temperatuur jõudis põhja 2008. aastal ja temperatuur on praegu üles ronimas uue El Niño suunas, mis peaks 2010. aasta alguses siia jõudma. Viimane talv oli La Niña mõju all, aga kardan, et tänavune talv võib soojem tulla."

Ilmaolud räägivad tõesti pigem jahenemisest. Vaadake ise välja, kui varakult lund tuleb. Ja arvestage seda, et Kuutsemäel sai tänavu kunstlumerada valmis ennam kui kunagi varem. Senine Kuutsemäe lumerekord oli aastast 2002, mil nõlv avati 16. novembril.

Aga ei tasu loota, et Tallinnas Pirital ja Nõmmel või Tartus Tähtvere spordipargis niipea kunstlund tootma hakatakse. Seda ei hakata enne detsembrit tegema isegi Haanjas, sest vallal ei ole raha, rääkis mulle Haanja vallavanem Juri Gotmans. Seal läheb 2 km kunstlumeraja tegemine maksma 70 000 krooni. Pealekauba pole SA Eesti Terviserajad juhataja Jaanus Pullese sõnul liiga väheste miinuskraadide tõttu võimalik kunstlund üldse tehagi.

Pulles selgitas, et kahuritega lume tootmiseks on praegu, mil õhuniiskus on sügiseselt veel suur ja vesi veekogudes on pluss 6-7 kraadi, vaja 7-8 miinuskraadi. Talvel, kui jääaluse vee temperatuur langeb pluss ühe kraadini, piisab Pullese sõnul kunstlume valmistamiseks õues ka 3-4 külmapügalast. Sellised olud ilmaprognoosi kohaselt veel ei paista.

Nii et pigem tasub soovida lume sulamist, et saaks rullikutega edasi trenni teha.

Kel aega trennist üle jääb, pakun lahti hammustamiseks varasemast palju-palju raskema pähkli, kus IT-mehed peaks ka hirmsalt jänni jääma. Öelge, mis USA osariik ja mis linn ning mis ajalooliselt tuntud maja see pildi peal on. Jõudu nuputajaile!
******
Foto 1. Lumesadu 14. oktoobril 2009 Haanjas. Foto autor: Rein Raudvere, Maaleht/Scanpix
Foto 2: Esimene suur lumi Tallinnas 6. novembril 2009. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix
Foto 3: Lumi 12. oktoobril 2009 Pärnus. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix

22 Kommentaarid:

At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas on linnaks on Taos New Mexico osariigis?

(taos-newmexico.jpg) :)

mp

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

See lume tegemise jutt on vähe kahtlane. Kuutsekal lume tootmine juba nädal käinud ja tolle lumega saaks min paar km rada.
http://www.extreme.ee/index.php?lang=est&main_id=11&id=349

 
At 00:20, Blogger Madis said...

Priit, Su lume sulamise soov täitugu!
Taoses (NM) minu teada kõrghooneid pole.

 
At 01:09, Anonymous Anonüümne said...

Pildistanud Piibe Pullerits?: Hr ja Pr Pullerits viktoriaanlikus stiilis Rossoni Maja ees pargipingil poseerimas N6th streetil Heritage väljakul, Phoenix Arizona. 20.07.2008?

SIMPEL :D

Sa Priit olid seekord küll sadist aga siiski inimene :D :D Mõistad küll mida ma mõtlen.

 
At 16:53, Blogger markopolska said...

Kuis nii, et veel ei saa? Eile Harkus taiesti talutav uisutada oli.

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit on nüüd üllatusest maoli!

Mis te arvate, mis on Priidu järgmine küsimus minu poolt antud pildiallkirjale?
Õige - kuidas see välja peiliti!?

Kuna seekord sain ma inspiratsiooni selgeltnägijate saatest siis ma aiman ja heameelega esitan selle Priidu mõttes kumisevale küsimusele siin ka vastuse.

1. Vaatan pildi nime taos-newmexico ja imestan, et kas tõesti on Priit nii kõva peaga, et jätab vastuse lausa pildi nime sisse?

2. Igaks juhuks salvestan pildi oma kõvakettale ja avan selle atribuudid. Seal on seekord tehtud Photoshopi abil puhas vuuk. Kogu loetav inf on kadunud ja palju põhjalikumalt kui eelmine kord, dmn! Seega võis Priit kasutada seekord eelmisest nõksu taibukamat boheemlasest "häkkerit", irw!

3. Kontrollin igaksjuhuks Taose linnapilti. See on midagi liiga maalähedast, sihukeses linnas ei saa nii uhke maja kohe kuidagi asuda, järelikult on Priit pannud faili nimeks puhtast sadismist selle kohaga absoluutselt mitteseotud nime, ah, ah, haa :(

4. Raske juhtum. Üritan rahuneda. Ei õnnestu. Võtan lonksu koorelikööri. See ei aita, pinge on ikka sees.

5. Avan baarikapi. Kõige tagumisest reast haaran reliikvia järgi. See on Napoleoni konjak, mille ostsin koolipõlves õppejõule, et saaks erialahinde ikka "5", kuid enne eksamit unustasin selle koju ja sain oma "5" ka ilma konjakita kätte. Säilitasin seda sobilikuks muuks altkäemaksu andmise juhtumiks, kuid seda pole mul kunagi kahjuks vaja olnud. Nüüd mõtlesin, et käes on see hetk, kus see pudel aitab. Tegin korgi lahti ja valasin endale 50 grammi ja jõin ära.

6. Olemine läks paremaks, kuid päris pingest ikka lahti ei saanud. Vaatan pildil olevaid inimesi. Need ju Hr ja Pr Pullerits. Neil on selline võitja nägu peas. Millegipärast assotseerus see kohe sõnaga victory - tundub, et Priit tegigi nüüd selle pildiga ära ja ta nägu ütleb kõik :)

7. Võtsin veel ühe lonksu. Samas tekkis uitmõte, et äkki kasutaks "Selgeltnägijate tuleproovis" Sergei poolt kasutatud tehnikat, kus tähed ütlevad õige vastuse. Esimese mõttena jäi pähe kummitama sõna "victory" trükkisin selle googlisse. Seejärel mõtlesin, et Sergei kasutas tähestiku abi, mul ju tähestik otse näppude all klaviatuuri näol. Lõdvestusin, vaatasin Priidu nägu pildil ja tundsin, et näpud tahavad midagi öelda - esimesena vajus alla klahv r, siis o ja siis s. Pähe lõi mõte, et venelane, kuid näpud ja klahvid ei liikunud enam. Kohe järgmise mõttena tekkis sõna "son-of-a-bitch". Mõtlesin, et see küll ei saa olla õige. Hakkasin seda googlisse sisestama peale seal juba olevaid sõnu Victory ros kuid pärast son sisestamist läks parem käsi kogemata vastu enterit.

8. Google andis kohe II rea peal vastuse, et Rosson House - wikipedia artikkel.

9. Klikin vaatan, sama maja mis Priidu pildil. Oi mul oli hea meel, võtsin veel ühe klõmaka. Inimlik edevus mängis Priidule siin kätte, puhtalt tema näost sai ju vastus välja loetud! Ahjaa, šarlatanide nippe sai ka IT-asjandusega kombineeritud, kuid lõpp hea, kõik hea :D

 
At 19:51, Anonymous muhkel said...

kogun homse trenni jaoks eelinfot. kuidas tähtvere spordipargi asfalt homme olla võiks? kas liiga märg, et rullikutega välja tulla?

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Muhklile.
Täna lõunal oli veel lumega kaetud, nii et kahtlane, et homseks niivõrd ära sulab, et sõita kannatab.
Aga rajatraktor oli demdros raja läbi sõitnud ning esimesed suusajäljedki olid peal.
Ise arvan, et kõige tõenäösem on rullitada Raadil, seal eelmisel tavel pühiti lumi ilusti teelt ära, äkki on nüüdki traktor harjaga käinud ja siis peaks küll asfalt juba puhas olema.

 
At 11:21, Blogger Vigurivänt said...

Aga Karin Laine tegi reedel Haanjas juba suuskadega trenni. Vot!

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Väga kõva tulemus
http://sport.postimees.ee/?id=185314

 
At 13:12, Blogger Madis said...

Igatahes Nõmmel olid eile 'hullud' juba hullumoodi uisustiili harrastanud. Alumisel ringil siis nägin. Või-olla ülemisel ka, kuid seal ma ei käinud.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Esimest korda täispikal triatlonil, ja sellises seltskonnas, täitsa segane vana.

 
At 16:21, Blogger Madis said...

Huvitav, et Priit pole Kirill-i inter-mezzo-view-sissevaadet teinud. Või oled, Priit?

Oo-jaa, Juhansonile on vääriline konkurents tekkinud ja neid peaks veel tulema.

 
At 18:23, Blogger Priit Pullerits said...

01:07 ja 17:07 - mul ei jätku sõnu! Arvasin kohe, et lihtsamad mehed lähevad taose-new mexico valeinfo lõksu, nagu juhtuski, aga olin kindel, et siinne parim fotoäraarvaja seda ei tee. Ei teinudki. Aru ma ei saa, kust ta selle välja peilis, aga koht on absoluutselt täpne. See 17:07 seletus on muidugi enamikus jama, niisugusel meetodil ei jõuaks Sergei ka tulemuseni. Väga tahaks teada saada, kuidas Te mind seekord üle trumpasite. Aga ega ma enne jäta, kui annan ülesande, mida keegi ära ei mõistata. Nii et võitlus läheb edasi.

Aga väljapakutud kuupäev on küll täiesti vale. Kuue aastaga on mööda pandud. Aga kuna ma seda ei küsinud, siis see arvesse ei lähe. Ja üks väike fakt on veel vale, aga see pole siin samuti oluline.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Õige Priit, see ros ei olnud juhus. MA kunagi ammu käisin lääneranniku sadamalinnas jalutamas. Seal oli selline kurb juhus, et peatänaval kõnetati tänaval istunud poodniku poolt mind lambist venekeeles ja küsiti kas oleme venemaalt. Olin seal kaaslastega ja suhtlesime loomulikult eesti keeles. Ma olin raskelt üllatunud ning suht pahane, et kuidas ta meid küll venelasteks julges pidada. Nüüd su pilti vaadates tuli mul see fakt elavalt meelde, ja millegipärast lõi pähe sõna ros...

 
At 21:03, Blogger Priit Pullerits said...

19:33 - try again! Seda juttu ma ka ei usu. Ma saan aru, et te ei saa kõiki oma imetabase luure- ja paljastustöö võtteid mulle reeta, aga ärge mind päris lambaks ka pidage. Äkki ikka pisut kergitate seda loori, mille varjust nii imeliselt seekord asja ära arvasite?

 
At 21:41, Blogger Madis said...

Priit, pildil on selgelt eristatavad 2 hoonet. Ühe kohta on ülesanne, teine on ülesande lahendamise abistamise objekt. Eriti veel näiteks Ameerikamaaga tutvunud inimesele. On veel detaile.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit, ma eksisin kuupäevaga aga päev oli ju pühapäev! Ma ei viitsinud hakata varjude järgi arvutama, mis kell ja mis kuupäev täpselt oli ning aastat ma ka ei oleks nii täpselt välja arvutanud, kuid silma jäi, et pilt oli kuidagi hapu, erinevalt nendest varasematest piltidest mis sa meile siin nautimiseks oled välja riputanud. Pilti vaadates oli küll esimene mõte, et see on palju varem tehtud aga pühapäev tundus loogika järgi su poolt pakutud aegritta sobivat nii hästi, et ma ignoreerisin seda tunnet ja jätsin kuupäevale kahtluse märgiks ainult küsimärgi taha, pealegi seda ei olnud ju küsitud.

Aga see ei ole nüüd küll ilus, et sa pea 100000 inimest, kes tähelepanelikult tuleproovi jälgivad lammastega samastad.

 
At 23:07, Blogger Madis said...

Pilt on skännitud sisse. Igatahes otse aparaadist ei paista olevat. Pikka varju pole. Päike pea kohal. Figure it out - mis laiuskraadidel vastavalt aastaajale see võimalik on.

 
At 23:52, Blogger Vigurivänt said...

Aga tänase seisuga Haanjas täiesti korralik 3 km rada maas. Isegi vana suuska pole vaja.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=_WUjHLyEckY

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Ladna, see loor on selline, mis on mu trade-secret. Selle tehnikaga võin teha selgeltnägemist nii pildi kui ka nt firma või majanduse tuleviku kohta. No aga seda juttu ei usu sa enam ju absoluutselt... Loomulikult pole see meetod täiuslik, kuid parem kui teistel.

Sa seda karu juttu mäletad? Kaks meest matkavad metsas. Ühel tuleb õudne häda ja hakkab asjatama. Teine vaatab ringi ja näeb karu. Hüüab sõbrale, et s.tu ruttu karu tuleb. Sõber aga toimetab maas rahulikult edasi ja pükste kergitamise asemel tõmbab esmalt ketsid jalga ja seob kinni. Sõber küsima, et mis sa jamad, ega sa karust kiiremini ei jõua joosta, teine aga vastab karust mitte aga sinust küll!

 

Postita kommentaar

<< Esileht