esmaspäev, märts 22, 2010

Pullerits: Kes vastutab Eesti spordi hävingu eest?

Vancouveri mängude lõpust on möödas vaevalt kolm nädalat, aga vaadake, milliste üksikasjadeni on eestlaste olümpiaesituste lahkamine juba jõudnud. Rahvusringhäälingu eetikanõunik isiklikult annab hinnangu, et laskesuusataja Eveli Saue võistlusjärgsete pisarate näitamine oli õigustatud ning Kristina Šmigun-Vähi (vabandust juba ette) «T**a küll!» kasutamine võistluspinges on andestatav.

Paraku puudub siiani vahe(?)analüüs, miks Saue nutma puhkes – ja miks nii mitmed teisedki Eesti sportlased silmi pidid peitma – ning mispärast see sõnapaar, mida Šmigun-Vähi pruukis, võiks käia enamiku Eesti olümpiakoondise kohta. Intrigeerivaisse pisiasjadesse süüvides on Eesti spordi panoraampilt silmist lastud.

Pärast Vancouveri olümpiat, kus Šmigun-Vähi hõbemedali kõrval polnud midagi rõõmustavat – vaadakem tõele näkku: Andrus Veerpalu ei sõitnud sinna 6. koha järele –, olnuks asjakohane loota, et lõpuks ometi tulevad järelduste riiklikud tegijad maa peale. Kus sa sellega! «Mul on ütlemata hea meel, et hiljuti tippsporti naasnud Kristina Šmigun-Vähi tagasitulek kujunes niivõrd säravaks ja kinnitas Eesti kohta suusariikide seas,» hõiskas kultuuriminister Laine Jänes. Peaminister Andrus Ansip tunnustas Šmigun-Vähi pidulikul vastuvõtul Tallinnas selle eest, et ta lasi eestlastel end taas väärika rahvana tunda. Vähemasti on Eesti Olümpiakomitee presidendil Mart Siimannil jagunud tarkust (või kavalust?) suu kinni hoida. Rõkata pole millegi üle.

Eesti tipp- ja olümpiasport on käpuli. Maoli maas. Nokaudis. Šmigun-Vähilt malli võttes: p***es. Ometi jätkub neil, kes peaks selle eest vastutuse võtma – jah, alates pea- ja kultuuriministrist ning lõpetades alaliitude juhtidega –, jultumust Šmigun-Vähi aupaistel vastutusest kõrvale hiilida.

Aeg on aadrit lasta.

Mulle ei meeldi Venemaa juhid Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev. Mulle ei meeldi Venemaa enamik hoiakuid. Aga mulle meeldib Putini, endise spordimehe, suhtumine sporti ja sportlikesse altminekutesse.

Ta ütles pärast olümpiat: «Olen kuulnud mõnda ütlust, et tähtsaim on endast parim anda. Ei, see ei ole nii! Olümpiale ei minda ainult higistama, vaid võitma.» Eesti sportlastele võib olla võit ka esikümnesse jõudmine. Aga kindlasti ei ole võiduks koht neljandas ega viiendas kümnes.

Samuti avaldas Putin kahtlust, kas spordile eraldatud riigi raha jõudis ikka õigetesse kätesse. Pärast olümpiat sain vihase kõne Eesti olümpiadelegatsiooni liikmelt, kes tahtis teada, mis raha eest käisid Vancouveris kultuuriministeeriumi esindajad Jänes, Tõnu Seil ja Siim Sukles, kui ministeerium vähendab pidevalt spordi rahastamist, ning mis funktsioone nad olümpial täitsid. Käisid ministeeriumi raha eest. Kulu küündis 90 000 krooni kanti ning kavas oli kohtumine teiste maade spordijuhtide ja Kanada eestlastega.

Samuti ei saa kellelegi, kes Eesti spordi käekäigust pisutki hoolib, mitte meeldida Medvedevi nõudmine, et Vancouveri olümpiakoondise ettevalmistuse eest vastutajad peavad tagasi astuma. «Kui nad seda ei suuda, siis me aitame kaasa,» lubas ta. Mõni on juba suutnud. Oma ametipostilt lahkus Venemaa olümpiakomitee president Leonid Tjagatšov. Venemaa spordi- ja turismiminister Vitali Mutko on teatanud, et võib samuti oma toolilt lahkuda.

Eesti spordirindel valitseb seni vaikus. Vaikus enne tormi? Vaevalt. Pigem lootus, et tormi ei tekigi.

Aga just tormi on Eesti spordis vaja. Lausa orkaani. Plats puhtaks ja uued mehed pukki!
Eesti spordi juhtimises valitseb letargia. Paljud rahuldavad alaliidu juhi kohal oma nartsissismi. Suurem jagu klubisid, mis pidid spordikoole nii paganama hästi asendama, heitleb näljapajukil. Võimutsevad madalad-mugavad eesmärgid («tahaks anda endast parima»). Või suisa eesmärgitus. Järelkasv kidub pea kõikjal. Ei jõuagi enamasti pead hakata kandma. Rahastamine on segane ja küsitav. Need vähesed, kes veel hingega asja juures, näevad enda ümber lõputut diletantlust ja amatöörlust. Mistõttu need vähesed, kes Eesti spordile au ja kuulsust toovad, tulevad sageli väljaspoolt süsteemi.

Aitab. Aitab Eesti spordi suretamisest. Aitab naeratamisest ja ilukõnelemisest. Aitab lootmast Šmigun-Vähi sugustele imedele. Vaja on putinlikku revolutsiooni.
******Wynn Las Vegas Resort & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: 30 km ühisstardist sõit Vancouveri olümpial, mis pani Kristina Šmigun-Vähi vanduma. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Eveli Saue pisarad Vancouveri olümpial. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Eesti poliitiline eliit on tulnud Tallinna raeplatsile särama Kristina Šmigun-Vähi hõbemedali paistel. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: President Toomas Hendrik Ilves tänab Kristina Šmigun-Vähi ja tema isa Anatoli Šmiguni eduka esinemise eest Vancouveri olümpial. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

58 Kommentaarid:

At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Mul on tunne nagu ma oleks seda kõike juba varem lugenud. Ega see postitus ei ole juhtumisi viimase kuu PP koostatud nö best of?

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Tee üks krõbe lugu ajalehte sel teemal. Blogis kurtmisest on vähe kasu.
Kas Evelil on pulss 145 peal sel pildil?

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 11:20, Blogger Priit Pullerits said...

11:07 - palun mitte esineda väidetega, mis ei vasta tõele ning mille eesmärk on ilmselgelt "ära panna". Te kirjutate:

"Suurde Postimehesse seda ei lubatud, pandi Tartu kohalikkusse."

Teadmiseks: mul ilmub Tartu Postimehes juba kuuendat või seitsmendat aastat järjest kuukommentaar. See on pikim järjepidevalt kestev personaalne arvamusveerg Eesti ajalehtedes. Postimehe juhtkond alates Mart Kadastikust on aastaid esinenud toimetuses küsimusega, miks need kommentaarid ilmuvad Tartu Postimehes, mitte suures Postimehes, kuid Vahur Kalmre mulle oma juhitavas väljaandes ruumiandjana on osanud kaitsta, et see see ilmuks ikka seal edasi ning suures lehes ei ole keegi suutnud seda üle kangutada.

11:07 - kuna teie kommentaar on anonüümselt ründav ja kõigele tagatipuks vale levitav, siis see lendab prügikasti. Kõik. Diskussiooni selle üle ei toimu.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

ah et siis enam ei kehti ka see olympiadeviis, et tähtis pole mitte võit, vaid osavõtt. jah, ma tean, et ei kehti. nii nagu ei kehti enam hea tava, et olympiamängude (mängude!!!) ajal ei sõdita.

zeeta

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Tahtmata kedagi solvata: Klaasi saab hinnata kas pooltäis või pooltühjaks olevaks. Sõltuvalt sellest, kas inimene on optimist või pessimist.
See viimane sõltub suuresti lastetoast.
Siintoodud artikel näitab, et klaasis olev medal tähendab pooltühja klaasi.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

PP"Paraku puudub siiani vahe(?)analüüs, miks Saue nutma puhkes"
Mida siin analüüsida? Saue on tugeva motivatsiooniga sportlane, kes tegi kõik selleks, et hästi esineda. Paraku temaga juhtunud õnnetused seda ei võimaldanud. Väljaelatud emotsioon näitab tema emotsionaalsust ja seda, et ta omab tahet, mille abil jõutakse kaugele.
Müts maha Saue ees.
Samas ei ole eriti eetiline pisaraid valava inimese kallal targutada ja sellest juhtumist pidevalt rääkida.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

PP kirjutab "Plats puhtaks ja uued mehed pukki"

Talialasid vaadates, siis kes on need uued persoonid? Hea on lahmida ja kaugelt puusalt tulistada ja mitte millegi eest vastutada. Paku lahendused välja

Võib mürki võtta, et kui tulevad uued nn vastutajad ja otsustajad siis me näeme ainult und nii headest tulemustest kui viimasel OM-il.

Lahendus oleks inimesed väljast suure raha eest sisse osta, ei muud.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:01, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te tõesti mõtlete, et lasen siin oma blogis suvalistel anonüümikutel enda kallal ilkuda? Ei lase.

Palun minge põlege oma minuvastases vihas kusagil mujal - maailm on suur ja lai, te ei pea siia norima tulema. Head aega ja head teed minnna teile.

Edaspidi rääkige ainult asjast, kui midagi öelda tahate - kõik muud teemakiskumised lendavad prügikasti.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

12:57
Eestil läkski hästi ja mis põhiline, see saavutati meie oma parimate jõududega (taustajõud). See on asi mille üle uhkust tunda ja mida edasi arendada.
Nõuka aegsete meetoditega vehkimine, et kui ei meeldi (mis sest, et meeldimine sõltub vaatajast), siis laseme lahti, maha jne. näitab inimese piiratust.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Väga paljud inimesed vaatasid olümpiat ja said sealt huvitavaid ja meeldivaid elamusi. Miks üks mees tahab seda ära rikkuda?

Rahvas

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:31, Blogger Priit Pullerits said...

Ma palusin ju oma arust arusaadavalt, et jätke kõrvaliste teemade üle tüli kiskumine rahule. On sellest tõesti nii raske aru saada?

Kui vaidlete teema üle, siis, nagu näete, jätan te mõtteavaldused üles. Aga igasugused isiklikud rünnakud, eriti anonüümsed, lähevad kustutamisele.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksa igat kirjutist rünnakuks pidada. Ja see, et ära kustutad, ei muuda midagi. Inimene tahtis sulle midagi öelda ja kirjutas siia kommentaari. Sa loed selle läbi, mis ongi eesmärk ja pärast pole vahet, kas kustutad selle ära või mitte.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Just. Tahtsin Pulleritsule omi mõtteid avaldada. Minu meelest on Pulleritsu artikkel seekord üle piiri läinud. Peaministri vastuvõtust ajaveebis nõudma? Kas valitsust soovid maha võtta ajaveebi vahendusel? Raha on ju sporti suunatud küll. Suustamine minu meelest vaeslapse osas küll pole.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Jälle kaklete siin omavahel.
Ka nalja peab saama
http://www.ohtuleht.ee/galerii/pildigalerii/2089#27

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

14:27, Su jutt ei lähe teemasse. Priidu väitel läheb see kustutamisele.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:59, Anonymous Sõnavabadus kustutatud said...

See postitus on blogi admini poolt eemaldatud.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

See ei puutu teemasse ja see läheb kustutamisele. See on juba 18. selline :)

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

See puutub teemasse:
Priit, kui Sa enda suhtes sama kriitiline ja nõudlik oleksid, nagu teiste suhtes, siis sa sellist artiklit ei avaldaks.

 
At 16:14, Blogger Priit Pullerits said...

Aru ma ei saa, miks peate siin lahmima ja prõõkama. Näiteks eelmine, 16:05. Ma ei keela kellegi esitada asjalikku vastuargumentatsiooni. Olen kaugel väitmast, et mulle kuulub tõe monopol. Aga vastuseks kuulen vaid ülbavaid hinnanguid. Olge head, esitage asjalikud kontraväited, arutame nende üle.

Aga kõige absurdsem on siin hakata jälle räuskama sõnavabaduse piiramisest (15:59). Ei piira ma seda kellelgi. Minge ja kirjutage mida tahate, aga mitte siin minu veebipäevikus. Maailmas on miljardeid teisi kohti ka, kus oma põhiseaduslikke õigusi realiseerida ja end välja elada. See ei ole siin kaugeltki ainus.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Ega PP ei jõua koguaeg siin teid kustutada. Huvitav, suur see abivägi on kes siin meid jälgib ja kustutab?

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus pealkirjast: Kust Sa võtad, et Eesti sport hävineb?
Kui küsimus on teoreetiline, siis uuri kuidas Eestis sport ülesehitatud on ja kuidas funktsioneerib, siis saad teada, kes mille eest vastutab.
Vastasel juhul pean kirjutama Sinu oma sõnadega :"Aru ma ei saa, miks peate siin lahmima ja prõõkama."

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis artikklil viga on? Kas jälle ei meeldi mõnedele see kui neile objektiivset peeglit näidatakse. Sama oli minu mäletamist mööda siis kui majandusbuumi ajal hoiatusi hõigati.
Kas sa PP ei saaks kommentaaride IP de kaudu äärmuslikke kommentaare pilduvaid tegelasi avalikustada? Kas või osaliselt, saades teada mis organisatsiooni need norijad kuuluvad (töökoht, õppeasutus vms.).

P

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Kes see objektiivset peeglit näitab?
Mina loen artiklist halvustavat suhtumist ja täiesti vastuvõetamatut lahendust, asjatundmatusest rääkimata.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Pead lendavad – Venemaa suusajuht pani ameti maha

http://sport.postimees.ee/?id=240071

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Ma soovitan kõigil seda lugeda. See on üks väärt lugemismaterjal. Kui inimesed oskavad mõelda, siis mõtteainet see pakub kindlasti. Nendel, kes mõelda ei oska, ei ole mõtet selle kirjatükiga vaeva näha – see ei kõnele Nõia-Intsust ja Ingast, mõne jaoks ta ei ole huvitav,"

Ansip

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP ise ka usub, mis ta kirjutab? Kõik tahavad, et tema suurepärased artiklid, ilmuskid suures lehes, mille raames ilmub ka pisike leht, kuid teda ei lasta sinna suurde, kuna see väike hoiab kinni, kes ometi allub suurele. Kui asi on nii hea ja müüks, ei läheks mitte päeva ka. Kas siin mitte pole natuke üks vanasõna "kiida lolli ja loll rabab 3x rohkem" või meil on siin maailm, mille sees on veel suurem maailm...
Muidu asjalikud arvamused, aga see kommentaar küll imelik...
Huvitav, et PP ei soovi vastata juba mitmeid kordi siin küsitud küsimusele eesmärkide kohta. Mis on Teie eesmärk suusatamises?

S.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Putin/Medvedevlikku emotsionaal-demagoogilist peade raiumist ei soovi. Ei soovi, et selliselt isegi küsimus püstitatakse. Küll aga on tõesti viimane aeg et hakataks asju õigete nimedega nimetama.
Ses suhtes Priiduga nõus, et pea liiva alla peitmine ei aita. Paraku paistab ka ka minu pisikese mätta otsast et kala mädaneb kõvasti, seda õnneks veel, enamasti peast.
Priit, kui loosungeid loobid, saad samuti loosungeid vastu. Rohkem kainet sisulist analüüsi.
minu jaoks üks olulisemaid küsimusi Eesti spordis - miks kaovad noored sportlased pildilt üleminekul täiskasvanute vanuseklassi.?
Sellele küsimusele vist niisama vastust ei leia, ent ehk keegi noortest sotsioloogidest võtab selle ja teised spordiga seotud küsimused oma dissertatsioonide teemaks. Saaks lõpuks ometi põhjendatud seisukohad. Ja lahmimist vähemaks ka siinses blogis.
terv
Peip

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Eeskujuks Putin!

Kes ei tea, meie riigis ei pane president ega peaminister suusajuhte paika ja ei lase lahti ka.
See on demokraatlik organisatsioon, kes valib ise oma juhid. Samuti ülejäänuid organisatsioonid. Kuidas SA PRIIT SEDA ETTE KUJUTAD, MIDA KIRJUTAD?
Isegi sul on võimalik nende organisatsioonide juhtkondadesse kandideerida, aga ära looda, et keegi Sind sinna lihtsalt paneb või lahti laseb. Ise peab mees olema ja liikmete toetuse saama.
(see on näide, mitte isiklik rünnak)
Ah mis ma jahun, te kõik teate, mis see demokraatia on.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa Venemaaks. Kui üks inimene pole võimekas, siis võtame teise. Olgu tegu suusataja või suusajuhiga. Meil aga nii palju valikuid ju ei ole. Pealegi - kas hirm on parim treeningvahend? Valvekoeral vist isegi on, aga...

Vastutust tuleb aga kanda. Kui meil seda sõnades ei suudeta, mida kõige vähemalt praegu oodatakse, siis on PP võrdlus Venemaaga täiesti asjakohane ja õige. Vihje peaks kõigile arusaadav ju olema. Üllatav on seetõttu lugeda nii palju teravat vastukaja sellele artiklile (ka PMs). Kus maal me siis oleme? See demokraatia ei ole päris see.

Põrumine põrumiseks. Täna põrume, homme aga? Ehk otsida selgemaid võrdlusmomente Soomest, Rootsist, Norrast - mis meil on niiväga teisiti siis?
Peeter

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi tõesti arvab, et EOK-s ja suusaliidus neid probleeme ei nähta ja lahendusi ei otsita?
Siine blogi ei ole küll kõige õigem ja pädevam koht nende probleemide lahendamiseks ja ei maksa ennast ainukeseks pidada, kes midagi näeb.
Mis puutub noorte kadumisse spordist, siis need põhjused on ammu teada ja siinne blogi sellele kadumisele vaevalt kaasaaidata suudab.
Ei viitsi siin neist põhjustest, miks noored spordist kaovad, praegu pikalt kirjutada. Lühidalt on põhjused ümbritsevas keskkonnas kuhu noor satub.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Kommenteerin ühte kommentaari siin. Olümpiamängude ajal sõditi antiikajal! Ainult vähemalt teed olümpiamängudeni, need taheti sõjavabad hoida.

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Kui head materjali ei ole, siis ei saa ka kvaliteetset lauda. Ennast tõestanud nn hea materjal on teada JM, AV ja KSV. Teistel koondise liikmetel on siiski võistlemistee veel liialt lühike olnud. Kui neil jätkuks kannatust targalt treenida, siis on ka maailmaklassist tulemused tulemas. Miks ikkagi see asendusmeeste pink liialt lühike on ja miks vahetusmehi vajadusel sealt võtta ei ole? Asendusmeeste taimelava on ikkagi koolisport ja spordiklubid. Palju koole osales paar nädalat tagasi koolide meistrivõistlustel suusatamises? Vaid 15 kooli. Suusatamine ei ole koolis kohustuslik spordiala juba mõnda aega, sest varustus on kallis ja seetõttu ei saa nõuda ning on raske õpilasi selle ala juurde suunata. Teisalt on kesised lumeolud ka ala harrastamist ja seega populariseerimist piiranud. Kindlasti ei saa Alaveri süüdistada järelkasvu puudumises, sest see on teiste naiste/meeste rida/viga.

 
At 08:58, Blogger Priit Pullerits said...

Sur aitäh kõigile, kes siin on haakunud sisulise diskussiooniga. Nagu näete, ei ole vaja kustutada ühtegi kommentaari, isegi kui need mind kritiseerivad ja minuga nõus ei ole ja mulle jõuliselt vastu vaidlevad - kuni ei lähe käiku argumentum ad hominem ja solvangud ja ülbamised, on kriitika igati teretulnud. Veel kord, aitäh kõigile kainelt kaasamõtlejaile.

Siit kumab läbi, nagu ka näiteks Peip rõhutab, et probleem on järelkasvus ja ala järjepidevuse tagamises. Nii see tõesti on. Mul on mõte, nagu seda on mulle soovitatud, et teeksin loo neist, kes on olnud lootustandvad noored, aga on millegipärast ära kadunud. Miks? Saan aru, et siin käib palju oma ala asjatundjaid, nii et oleksin neile tänulik, kui nad pisut aitaks ja viskaks siia paar nime, kes on nende mäletamist mööda suusatamisega viimastel aastatel liiga vara lõpparve teinud. Otsiksin nad üles ja vestleksin nendega - uskuge, sellest võiks saada kõnekas lugu. Äkki on siin mõni kena inimene, kes taustainfoga nimede osas on võimeline aitama.

Keegi S-nimeline on pidevalt pommitanud, et mis on suusatamises minu eesmärk. Üritan talle siis vastata. Esiteks arvestagem, nii vanas eas ei ole mõtet seada mingeid kõlavaid eesmärke. Teiseks, kui ma ei ole proff, ei ole põhjendatud, kui mõni arvab, et peaksin eesmärgiks seadma kuskil mingid medalid. Niisiis on eesmärgid olnud kindlasti jõuda Estoloppeti maratonidel esisaja sisse, loomulikult võimalikult kõrgele kohale, ja Tartu maratonil minimaalselt 200, maksimaalselt 150 sisse. (Jah, kunagine eesmärk saja sisse jõuda, tuleb tõele näkku vaadata, jääb minust täitmata.) Need eesmärgid tänavu ka saavutasin. Ei arva, et need järgmine aasta kuidagi teistsugused oleksid, sest vanust muudkui lisandub (suvel juba 45!) ja annan endale aru, et platoo on käes. Ses mõttes on ka tänavuse aasta taseme säilitamine tuleval aastal tegelikult kõva edasiminek. Ja mõistagi tahaks võita võimalikult palju neid, keda tunnen ja tean, alates vanast maratonihundist Tiit Talist ja lõpetades nimekaimu Priit Roodeniga, rääkimata dr Holdenist ja Vigurivändast ja Tääri Veikkost ja Rein Kullamaast ja Marek Lemsalust ja Janek Truust ja Jaak Teppanist ja veel kümnetest teistest, kelle nime alati pärast protokollist otsin ja kelle tulemusega enda sooritust võrdlen. Kui suurt võitu ei püüa, tuleb rõõmu tunda tillukestest!

Lp S. - kas see vastus on piisavalt ammendav teie küsimusele?

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Mitu korda küsinud, aga sa pole siiani vastanud: kas sa armastad suusatamist? või kas sulle üldse meeldib suusatamine? või ainult see, et avastasid mõni aasta tagasi ala, kus sul on kehalised eeldused teistele ära panna? ja ära hakka vastama, et mis on üldse armastus :) Mait

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt Priit just sisulised kommentaarid kustutab. Lahmimise jätab alles. Priit oma artiklis ja kommenaarides räägib solvamisest, ärapanemisest jne. Mina ei algatud teemat, Priit ju ise algatas! Üritasin teemase selgust tuua. Alustuseks defineerisin mõisted. Kuid need kommentaarid läksid, kui niisama sisutühjad on alles.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Priidule meeldib end kehaliselt pingutada ja seda kestvusaladel, vahet pole kas see on suusatamine, jooks, jalgratas või veel midagi.
Organism toodab kestvustreeningu ajal mõnuaineid ja see on hea tunne, rääkimatta vaimsest rahulolust kui oled end ületanud ja mingi distantsiga maha saanud, olgu see siis treeningul või võistlusel.
Selleks et läbi sellise tegevuse end hästi tunda, ei pea suusatamisrt armastama, küll aga pingutamist.
T

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Kustutab sellepärast, et on püstitatud küsimused, millele ta ei oska vastata või millele vastamine lükkab ümber tema püstitatud seisukohad.

 
At 10:14, Blogger Priit Pullerits said...

Mait, 09:18 - vastan teile paari päeva pärast selleteemalise postitusega. Varuge pisut kannatust.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Proovime, siis sisulist analüüsi teha :)
Tippsport nõuab tulemuste saavutamiseks sellist keskendumist, et õpingud ja töö ei mahu sinna kõrvale lihtsalt füüsiliselt. Ühesõnaga tippspordiks peab olema profesionaal. Sisuliselt tuleb loobuda õpingutest.See tähendab, et sa pead oma tegevuse eest saama tasustatud. Eestis on võetud suund, et tasu saad peale tulemusi. Ühe poolt nagu õige. Teisalt jälle, kui noorteklassist üleminekul pole sul elatusvahendeid, siis ei saagi ju sport teha.
Variant, et ülikoolid valmistaksid ette tippsportlasi. Meie ülikoolid pehmelt öeldes just ei soosi sporditegemist, kui just kehakultuuri ei õpi. Aga kõik sportalsed ei taha õppida kehakultuuri! Ühelt poolt saan ka Ülikoolidest aru. Eesti ülikoolid lihtsalt ei suuda oma väiksuse pärast konkurentsivõimelisi treeningrühmi luua. Kui siis ainult ühel alal. Aga sellest on ju meie tippspordi päästmiseks vähe!
Variant, et sõjvägi. Sisuliselt samad probleemid, mis ülikoolide puhul.
Jääbki ainult praegu toimiv, et sportlane otsib ise sponsorid. Sellisel juhul saavad sportida need, kes ennast edukalt müüvad või siis on tutvused või sugulussidemed meie elu mõjukatega. Kahjuks tuleb sellised süsteemist ainult keskpärased. Tipp on tõesti erand, nagu Priit oma artiklis märkis.
Ei näe, et riiklik tippsordi lausfinatseerimine midagi päästaks. Pigem praeguse süsteemis ehk ülesannete jagamine. Et üks isik ei otsi raha ja tee treeneritööd ja ei langeta hinnangudi samal ajal. See üks inimene lihtsalt ei suuda olla objetiivne. Ja puht füüsiliselt ei suuda olla kompetentne.

 
At 10:34, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, väga hea ja sisukas sõnavõtt. Siit, nagu öeldakse, on nüüd hea edasi minna.

 
At 18:32, Blogger an:e said...

PP, leiate, et spordijuhid peaksid oma kohad loovutama. See võiks olla õige samm, kui meil oleks neile kohtadele paremaid kandidaate - kas Teie kui suusatamise teemaga pidevalt tegelev ajakirjanik oskate mõned väärikad kandidaadid välja pakkuda?

 

Postita kommentaar

<< Esileht