neljapäev, märts 04, 2010

Pullerits: Kes tahab Haanjas tapvat sõitu teha?

Pühapäevane Haanja maraton saab olema nali. Võrreldes selle suusavõistlusega, mis on kavas seal pidada ülejärgmise nädala laupäeval, 20. märtsil. Mina pesen sinna mõrvarlikule üritusele kutsumisest tänu inimliku vastutustunde mõningaselegi säilimisele oma käed puhtaks, las peaorganisaator Ain-Ivar Tupp seletab, mida ta kavatseb. Muidu tirib mõni mind veel hiljem kusagile aru andma, et kas ma endale ikka aru andsin, kui teisi hullusele üles kihutasin.

Niisiis, suusanaised ja suusamehed, teiega räägib Ain-Ivar Tupp alias dr Holden Haanjamailt:

"Elus on vahel nii, et mõnest asjast ei saa kohe kuidagi küllalt, tahaks veel ja veel. Käesolev talv jääb ilmselt kauaks meelde - lumi, 60 päeva ilma sulata, lumi, korralik 30-kraadine pakane, lumi. Eesti raskeima rattamaratoni, Haanja100 korraldajatel on oma fännidele ja kõikidele suusasõpradele tõelise talve tõelise lõpetusena välja pakkuda tõeline maiuspala - Haanja Vinter100.

Haanja Vinter100 nimi pärineb paari aasta tagusest katsetusest, kui üritasime Haanjas teha talvist rattamaratoni. Siis sai ürituse nimeks inglise keelse tüvega maakeelne sõna Vinterpaik. Nüüd, kui selle sõidu idee kusagil foorumis välja käisime, pakkus tuntud eksteemsportlane Tõnu "Tõnuke" Hendrikson kohe nimeks välja Vinter100. Ja nii ta jäigi.

Aga nimi ja tema saamislugu pole oluline, oluline on see, et Haanjas sõidetakse talvel 100 km ja seda suuskadel. Ja et asi oleks ikka piisavalt raske, toimub sõit Haanja 5 km pikkusel ringil, millel
tõusumeetreid lausa 117. Kokku tuleks siis 100 km läbimiseks vertikaalselt tõusta 2340 meetrit! Aga õnneks on ju nii, et igale tõusule järgneb laskumine ja sellel sõidul pannakse ära ainult ühele
tegelasele - iseendale. 100 km läbimine võtab tõsistel tegijatel aega üle 5-6 tunni, rahulikumatel harrastajal 8-10 tundi ning nii pika sõidu kindla lõpetamise või katkestamise otsus lähtub üldjuhul sõitja enda kõrvade vahelt."

Nagu näete, annab dr Holden ka vist viimase lausega endale aru, et üritus on teataval määral arulage ja mõeldud arulagedaile, sest miks muidu ta enda tarvis tagaukse lahti jätab.

Ent arukalt ja rahulikult vaagides võiks mul sel rajal teiste ees isegi teatav eelis olla. Nimelt sellest aspektist, et olen harjunud Tähtvere ovaalil tiirutama. Kakskümmend 5 km ringi on ka omajagu jäärapäisust ja kannatlikkust nõudev kruttimine. Nii et kui ma siin oma nime esimesena kirja paneksin, siis äkki võtan teistelt, kes harjunud maastikuga varieerides suusatamist enda jaoks eluvõõralt mugavusspordiks tegema - tuletan siinkohal meelde, et isegi Vancouveri olümpial sõideti kõiki distantse võrdlemisi väikeste ringide peal - nende motivatsiooni ära. Sedasi saaks minust hullumeelse ürituse saboteerija, mis ei ole küll see kuulsus, mida ma iga hinna eest vajaksin.

No nii, püüdke nüüd mulle ka selgeks teha, mida ma siin ikkagi ütlesin.

Aga kes arvab, et Vinter100 on mingi nali, siis eksite. Uurige järgmisi linke:
http://www.haanja100.ee
http://www.facebook.com/event.php?eid=348009172224&index=1
http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=11&t=27441
******

Tropicana Avenue & Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Šveitslane Dario Cologna (vasakul) kukub Vancouveri olümpial 50 km suusatamise lõpusirge alguses. Foto autor: The Canadian Press / Scanpix
Foto 2: Šveitslane Dario Cologna (nr 4) on kukkunud Vancouveri olümpial 50 km suusatamise lõpusirge alguses. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix
Foto 3: Vancouveri olümpia 50 km suusatamise kiiremad laskuvad sakslase Axel Teichmanni juhtimisel suusastaadionile. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit esimene sa ei saaks olla, sest 7 on juba kirjas. Ja kellele ring liiga väike on siis nädalake varem on suusahunt mis toimub Kekkose ringil. Seega võimalusi jagub.
Priit aga kuidas kulgevad ettevalmistused Haanja maratoniks? Hooaja lõpuks motivatsiooni ikka jagub?

eero

 
At 13:45, Blogger Madis said...

Siiski väike täpsustus!
Haanja suusamaraton on LAUPÄEVAL 06.03
07.03 on Vasaloppet

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Madis juba täpsustas, et HM 2010 on LAUPÄEVAL!

Sellega seoses oleks ka palve, et kui kellelgi on Tartust Haanja ja tagasi suunduvas autos vaba ruumi ühele inimesele (+varustus), siis võiks mulle helistada. Loodetavasti saame kokku leppele.
Tel 53024820
Erki

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

13.03 toimub käärikul suusahunt, kus paremad sõidavad kindlasti rohkem kui 100km. rohkem infot www.suusahunt.ee

er.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

13.03 toimub käärikul suusahunt, kus paremad sõidavad kindlasti rohkem kui 100km. rohkem infot www.suusahunt.ee

er.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Hullude sõit: 100km Haanja suusaradade 5 km pikkusel ringil. Läbitakse 20 ringi. Start kell 8.00. Pääs 20-ndale ringile suletakse kell 17.30, finiš suletakse kell 18.00.
Kõikidel vähemalt 1 ringi läbinutel fikseeritakse aeg ja koht lõpuprotokollis. Haanja Vinter100-l katkestajaid ei ole ja kehtib põhimõte “sõida palju jõuad”. Võistluse parimad on 100 km kiireimini läbinud osalejad.

http://haanja100.ee/haanja-100-suusk

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Sügisene H100 on minu jaoks väga kasulik võislus, peale seda ei taha ma jalgratast vähemalt enne märtsi nähagi. Suusatamisest saab õnneks siiber juba Tartu Maratonil. Seega mina suusa H100 osa ei plaani võtta. Aga neile kellel on probleeme piiri pidamisega soovitan oma suusaisu selle ettevõtmisega ammendada, et enne uut talve oleks piisavalt aega suusapatareisid laadida.

P

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Kindlalt tuleb ka Haanja maratonile negatiivne jutt. Tartlase värk

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Tartlasega pole siin midagi pistmist.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Haa! mingist utoopiast pudrutades ei pannud keegi tähele, et Tartu Suusatalv 2010 etapp täna maha peeti

 
At 19:17, Anonymous abc said...

see Vinter100 eest maksmine võiks olla iga ringi eest 20 krooni või mingi muu selline taks. siis ma tuleks sõidaks 10 ringi kindlasti. kas ma 20 ringi vastu peaks, seda ei tea. poole pealt võiks ju saada juurde maksta. ja kolmveerandi pealt ka.

 
At 19:43, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ma ei maganud Tartu suusatalve etappi maha. Käisin kohal ja sõitsin dressides läbi.

Aga teinekord on hea ka faktidega eksida. Täna eksisin ja Madis parandas ning nii saingi teada, et Haanja maraton on hoopis laupäeval. Muidu oleksin pühapäeval kohale läinud ja imestanud, et kas võistlus jääb ära.

Muide, kõvad suusamehed rääkisid, et primadonna jutt oli täitsa kümnesse. Ja ladusid kuhjaga fakte veel juurde. Nii see ajakirjaniku elu on - kust aga ust paotad, sealt tuleb infi juurde. Ainult mõned lihtsameelsed arvavad, et infot tuleb ainult sellelt, kelle käes on info monopol. Nii see siiski ei ole. Keegi tunneb kedagi, kes on asjaga seotud, ja nii see lõngakera hargnema hakkab. Igatahes sain kõvadelt suusameestelt kinnitust, et mul ei ole tarvis millegi pärast süümepiinu tunda.

Kas keegi täna Tallinnas olümpiahõbeda vastuvõttu nägi? Mis keeles olümpiahõbeda isa rääkis? Ja mida olümpiahõbeda võitja seepeale ütles? Ja miks ta ütles seda, mida ta ütles? - See on material dlja razmõšlenija, nagu öeldi Stirlitzi filmis.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

See sinu "uudis" vene meetodite kohta suusatamises on vana 10 aastat. See on laialt teada. Suisa piinlik, et keegi selle nüüd uudise pähe serveeritakse. Mul oń piinlik. Sellegipoolest ei ole ilus kedagi sedasi mustata isegi nüüd. Asjad tuleks kuidagi delikaatselt õigele rajala suunata, mitte sildistada avalikult kedagi.

 
At 21:28, Blogger Priit Pullerits said...

Minu arust, kui keegi tunneb piinlikkust, siis ta ei tule seda laialt teistele kuulutama, vaid katsub seda vaikselt peita ja sellega isekeskis hakkama saada. Jõudu oma tunnetes selgusele jõudmises!

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

No kui kõvad need "kõvad" suusamehed siis olid. Estolopeti 10-ndad? 20-ndad? 50-ndad? Lubage naerda. Naised saunas rääkisid = kvaliteetajakirjandus. Pole ime et kiku põlgusega sellesse kaadrisse suhtub, kui iga mahlamüts oma tarkust pritsib. Isased ju teadupärast kuulevad ainult oma juttu.

Urmas Välbe teadis ka rääkida, et ta oleks maailma parim suusataja, aga jaks sai otsa poole peal. Otsige see artikkel üles 90-ndast. Eks need "kõvad" suusamehed ka oma valla parimad.

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Jälle demagoogia.
Kellegi kõvadus suusarajal ei ole tema juttu argument ega fakt.
Jama jääb jamaks sõltumatta suusatamise võimest.

 
At 22:00, Blogger Priit Pullerits said...

Tähtis ei ole nende suusameeste kõvadus, tõepoolest, vaid tähtis on see, et nad teavad väga lähedalt teatavatele isikutele väga lähedasi allikaid. (Tjah, nende teadmiseks peab ise ka üksjagu kõva olema, sest muidu siseringi ei võeta.) Niisiis, veel kord: argumentide tugevus ei ole mu allikate kõvadus, vaid nende informeeritus kõige otsesematest allikatest. Ehk siis pädevus.

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis sellest kõigest tolku on?

 
At 07:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullertis ihalebki nõukaaega. Unistab siseringist ja siseringi võtmisest. Piinlik. Et isegi suusatamises soovivad mõned "siseringi" teha See "siseringi info" on kõigile teada

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

H100 oleks ju vinge, kui sõidetaks maratonirajal 2x40+20, 20x5 on liiga ajuvaba.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

pigem 2*40 ja 4*5
suusaboksivahetusi võib teha 3 korda, siis jõuavad määrdetiimid vähemalt sättida suuski natuke.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Njah, kuidas see I. Bergman ühes oma raamatus ütleski (mõte, sõnastus oli kindlasti teine), et nõrk ja madal on inimene, kes on enda silmis hea vaid siis, kui keegi talle ütleb, et ta on hea@ teised kinnitasid primadonna juttu...
Priit, sa peaksid vana mehena teadma, et pole olemas objektiivset tõde, on vaid igamehe tõlgendused lähtuvalt sisemisest taustsüsteemist. S.t et olgu need inimesed siseringis või kus iganes ringis, tegemist on siiski vaid arvamusega, mis juhuslikult ühtib sinu omaga. Ei tee see sind ega teisi arvajaid väärikamaks. Sõnavabaduse kõige suurem miinus ongi see, et üha raskemaks läheb isegi mõtleval inimesel eristada kellegi sisemaailma projektisooni reaalsuses esinevate faktide kirjeldusest.

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, ajakirjanikutöö on selline, et su käes on alati rohkem fakte, kui välja paiskad. Lihtsalt mõned faktid on sellised, et need on nii karmid, et neid ei suudaks paljud alla neelata. Ja lõppeks jookseb ka mul kuskilt mingi piir, mis ütleb, et jäta see või teine asi siiski välja toomata. Soovitav on teil teada ja arvestada, et kui ma ajakirjanikuna midagi kirjutan, siis ei ole see kõige viimase väljapigistamine, vaid alati jääb tagataskusse veel terve posu trumpässasid. Nii et kui keegi süüdistab mind teinekord liiga jõhkras asjadele lähenemises, siis see süüdistus on tugevasti liialdatud. Ma hoian end ikka faktide osas üksjagu tagasi.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui keegi kuskil midagi rääkis, siis see ei ole fakt.
Fakt on see, et ta rääkis, kui rääkis.
Jutu sisu ise ei ole fakt, see on kellegi nägemus või tõlgendus, ei enamat.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, kas sa selle peale pole mõelnud, et "sisering" sind jõhkralt ära kaustab. Puistab sulle oma äranägemise järgi "fakte" ärilistel eermärkidel teiste mustamiseks . Sina tobu oled rõõmus, et oled siseringis ja paiskad kogu pasa välja.

 
At 10:45, Blogger Unknown said...

ugg outlet
ralph lauren pas cher
christian louboutin shoes
ray-ban sunglasses
sac louis vuitton pas cher
mac cosmetics sale
michael kors outlet
nike store uk
louis vuitton replica
omega outlet
rolex orologi
ugg boots clearance
mulberry outlet
adidas nmd
mizuno running shoes
cartier watches
louis vuitton
michael kors outlet store
ferragamo outlet
ray ban sunglasses
michael kors handbags clearance
ugg outlet
michael kors outlet
ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs
louis vuitton outlet online
ferragamo shoes sale
ugg boots clearance
true religion jeans
hermes outlet
coach outlet online
air max 90
prada handbags
true religion jeans
louis vuitton uk
jordan shoes
czq20160827

 

Postita kommentaar

<< Esileht