esmaspäev, märts 01, 2010

Pullerits: Mis õnnetus juhtus Tallinna maratonil?

Tallinna maraton algas korraliku ehmatusega. Kui sõidetud oli umbes neli kilomeetrit, jäi laskumisel silma keset rada lamav suusataja. Selleks ajaks olin juba üksjagu positsiooni kaotanud, sest tavapärane taktika startida raja servast mängis vingerpussi. Raja äärest olen alustanud seetõttu, sest siis on vähemalt üks külg hooletu ehk kaitstud. Aga juhtus nii, et tõusul takerdus parem suusk korduvalt lumme, mistõttu osutusin ka tagant tulijaile piduriks. Kui lõpuks sõitma sain hakata, tuli korralikult rivvi võtta, sest möödumine lahtisõitmata rajaosal ei tulnud suurt kõne alla. Või tulnuks liiga suure jõukuluga.

Aga mu takerdumised olid väike asi võrreldes ootamatu olukorraga umbes neljandal kilomeetril. Just oli Klubi Tartu Maraton juhataja Indrek Kelk, kes oli mulle seni kõik tänavused Estoloppeti maratonid kaotanud, mööda sõitnud ja naerusuiselt uhkustanud, kui head suusad tal seekord on, kui ühtäkki oli naerutuju läinud. Üks võistleja lebas maas ja tõmbles. Püüdsin pidurdada, sest peab ju aitama, aga hoog oli selline, et kuidagi ei saanud pidama. Hüüdsin teistele, kas kellelgi mobiiltelefoni on. Ise seda rajale kaasa ei võta, sest pole taskutki, kuhu mobiil panna. Isegi geelid kinnitan teibiga rinnanumbri siseküljele.

See intsident jäi pikalt häirima. Õnneks kuulsin keskmistest gruppidest startinuilt, et nii palju olid tagantpoolt tulijad hoogu vähemaks saanud, et kolm meest olid hädalisele appi läinud. Peakorraldaja Jüri Voodla kinnitas seda, mida olin oletanud: tol võistlejal tuli peale epilepsiahoog ning ta oli saaniga ära viidud ning ilusasti üles turgutatud. Küll on hea, et midagi hullemat polnud.

Esimese toitlustuspunktini kulges sõit mõõdukalt tugevas tempos, aga seejärel, metsavahelistel lõikudel, algas pesueht matkamine. Selja võis rahulikult sirgu ajada ja kätega rahulikult hoogelda, sest minna polnud kusagile. Ja ega pärast Tartu maratoni olnuks ka tark tormata. Nädala keskel kahte taastavat lühitreeningut tehes oli enesetunne nii nõrk ja abitu, et isegi vöökohast kippusin kõikuma. Laupäevases soojendustrennis tegin Raul Olle soovitusel kolm minutilist kiirendust, aga ei usu, et need eriti kiired oleks olnud. Pärast saabus õhtul hirmus väsimus. Niisiis hoidsin rahulikult pikas rivis neljandat-viiendat positsiooni ja tundsin end nagu kuurordis. Tõesõna. Aga grupi vedajad nägid vist pisut näguripäevi, sest aeg-ajalt astus ikka mõni neist kõrvale ja lasi järgmise ette.

Eesmärk oli raisata minimaalselt jõudu ja hoida pulssi ühtlasena. Selleks kasutasin ka tõusudel tempovarianti - et pikalt libistada, mitte lühikeste sammudega sahmida. Ka teise toitlustuspunkti eelse pika metsateetõusu võtsin tempovariandis, samal ajal kui kõik teised läksid rütmis üks kepipaaritõuge ja kaks sammu.

Umbes kaks kilomeetrit enne esimese ringi lõppu sain tänavuses Estoloppeti sarjas lõpuks tagumiku valgeks. Suusad ei olnud laskumistel kõige nobedamad ning nii paremas kui vasakus jäljes libiseti mööda. All ootas kanditav vasakkurv, millele järgnes kohe tõus. Nii kui kurvi olin ära võtnud, tõstsin end puusadest üles ja valmistusin hooge mäkke sööstma. Kuid lõin kepi suusa pihta ja olingi pikali. Kohe tulid tagant hüüded "Kukkumine!", nagu oleks lahti midagi katastroofilist. Õnneks ei olnud. Hoidsin end rajal võimalikult koomale, et mõlemalt poolt oleks võimalik mööda sõita, sest kõige hullem on see, kui keegi sulle oma massiga veel otsa põrutab. Möödujaid muudkui tuli ja tuli - selgus, et olin ikka hirmus pika rongi eesotsas sõitnud. Arvatavasti kaotasin kuni 15 kohta. Sest kui esimeselt ringilt saabusin, mainis ka teadustaja Riho Järveläinen, et nüüd on kohale jõudnud hästi suur seltskond.

Kuna olin grupi lõppu vajunud, tuli hakata sirgetel ettepoole rügama. Pikkamisi parandasin kohta umbes kümne võrra. Nägin just Tartu mehe Rein Kullamaa ees väikest avaust ja paigutasin end sinna. Paraku hakkas just minu eest vahe kärisema. Aga mitte rohkem kui 5-10 meetrit. Selle sai siiski metsavahelistel tõusudel kinni pigistada. Ent kuna suusad sedapuhku kõige kiiremini ei lipanud, siis laskumistel kippusid eesmised jälle kaugemale libisema.

Pärast teise ringi esimest toitlustuspunkti võtsin sabast kinni Neeme Naarisel (nr 300), aga mulle tundus, et ta sõitis liiga rahulikult. Palusin, et ta laseks mind vedama. Ta oli lahkelt nõus. Asusin ees sõitvat väikest, kuue-seitsmeliikmelist rongi püüdma, mille sabas sõitis Priit Karjane (nr 104), kes oli Tamsalu-Neeruti maratonil mind pikka aega mõnusalt vedanud. Tagant mehed ergutasid mind: "Priit, sulle ju meeldib vedada! Vea ja nuta!" Küsisin, kas pärast keegi selle eest aitäh ka ütleb.

Pärast metsavahelisi kitsaid lõike saingi esimesel tõusul eelmise rongi viimaks kätte. Paraku järgnesid kohe saatuslikud laskumised, mis kogu pingutuse nullisid. Rong sõitis kohe uuesti eest. Uued katsed järele jõuda vilja ei kandnud. Seadsin prioriteedi ümber: hoida saavutatud kohta.

Loomulikult polnud ma teisel ringil ise ka enam nii ergas nagu esimesel. Viimase TP eelsel pikal sõiduteetõusul suutsin vaid esimese poole võtta tempovariandis, teise poole pidin sõitma tihedamalt töötades. Paaril korral vahetasin vedurirolli Indrek Pakiga ("Alati kohal nr 54"), kes kiitis, et on tänavu esimest korda suusad tööle saanud. Tõepoolest, kui ta tagant või mu kõrvalt laskus, siis libises märksa kiiremini, aga kui sain tema tuules mäest alla tulla, siis panin tähele, et vahe ei rebenenudki.

Kuid lõppude lõpuks olid Paki suusad siiski nii palju paremad, et 3 km enne finišit sai ta minust lahti. Tema järel jättis mind oma selja taha ka Kertu Saarepuu (nr 106). Mingil hetkel läks must mööda endine jalgpallikoondislane Marek Lemsalu (nr 98). Enne lõpusirgele tulekut sain tagakurvis mööda Vello Needritist (nr 110), kuid kaotasin kohe võidetud koha Taavi Kõvatomasele (nr 60), ehkki tunnistan, et üritasin tema vastu kasutada õrnalt-õrnalt blokeeringut: hoidsin tasahilju vasakule, nii et juhul, kui ta mööda poleks saanud, sattunuks ta teisele ringile viivale rajaosale, mistõttu ta pidanuks hoo maha võtma, et ikka õigesse koridori sattuda, aga tal oli siiski nii palju tahet, et pressis minust mööda. Ja ärge saage minust valesti aru: ega ma jõuga teda vasakule surunud, hoidsin lihtsalt sellist trajektoori, mis ajanuks ta tupikusse, kui ta mööda ei oleks saanud. Tegelikult sõitsin ikka sirgjooneliselt. Ma ei arva, et selline võte keelatud on - see kuulub taktikalisse finišiheitlusse.

Sain oma keskmise koha, 82., aega kulus 2:10.21,3. Pelgasin, et äkki tuleb pärast Tartu maratoni taas väike haamer, aga ei tulnud. Nii et iseenesest võib seda tulemust isegi rahuldavaks lugeda. Ei midagi erilist, aga samuti mitte midagi hullu. Indrek Kelk sõitis 45. kohale, aeg 2:04.33,8, aga nagu ma pärast talle ütlesin, siis ärgu arvaku, et ta mind võitis. Ta sai ettepoole lihtsalt seetõttu, et ta suusad olid sedavõrd paremad. Kelk ei vaielnud vastu. Muigas sõbralikult.

Pärast supi söömist tuli olümpiasprinter Kein Einaste uurima, kui palju mul aeg oli. Tuli välja, et kaotasin talle seekord 19 minutit. Eile kolmanda koha saanud Einaste pidas seda heaks tulemuseks. Suur aitäh talle tunnustuse eest, sest võib kihla vedada, et selle sissekande kommentaariumis järgnevad taas arvamusavaldused, et tegin mõttetult kesise sõidu. Tuletasin Einastele meelde tema esimese treeneri Johannes Toimi aastaid tagasi väidetut, et temast saab Eesti suusatamise järgmine olümpiavõitja. Kuna klassikasprint on kavas alles kaheksa aasta pärast, siis soovisin talle seniks vastupidamist.

Ja aitäh Pakile ja Lemsalule, kes ei unustanud finišis mind vedamistöö eest tänada. Nii neile kui ülejäänud konkurentidele annan vihje: pidage silmas Cambridge'i ülikoolis doktorikraadi kaitsnud Pärtel Piirimäed, Tartu Ülikooli ajalooõppejõudu, kes saavutas eile ootamatult kõva 112. koha ja kaotas mulle kõigest 4.40. Arvestage, et tal on tugev maratonijooksja põhi, ja pidage silmas, et tema maksimaalne hapnikutarbimise võime on 68, ja jälgige tema senist arengut. Ma ei imesta, kui tuleval aastal on ta meile kõigile väga ebamugav ja ohtlik vastane.
******
New York-New York Hotel & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits mõni aasta tagasi Haanja maratonil. Foto autor: Indrek Mustimets
Foto 2: Priit Pullerits näitamas käte abita joomistehnikat Tallinna maratonil. Foto autor: Urmo Merila
Fotod 3 ja 4: Indrek Pak (vasakult), Priit Pullerits ja Marek Lemsalu pärast Tallinna maratoni lõpetamist. Fotode saatja: Indrek Pak
Foto 5: Priit Pullerits andmas pärast Tallinna maratoni lõpetamist intervjuud Riho Järveläinenile. Foto autor: Kaarel Zilmer
Foto 6: Indrek Pak (vasakult), Priit Pullerits ja Marek Lemsalu pärast Tallinna maratoni lõpetamist. Foto saatja: Indrek Pak
Foto 7: Kein Einaste Vancouveri olümpia sprindi kvalifikatsioonisõidus. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 10:17, Blogger Rivo said...

hüüe "kukkumine" ei peagi katastroofi tähendama. sellest on abi just otsasõitude vältimiseks, hooga taganttulijad teavad siis valmis olla.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see oli esimene maraton, mille sõitsid paremini kui eelmisel aastal. Kaotus võitjale oli 3-me protsendi võrra väiksem.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, millised on sinu näitajad (Vomax jms)?

 
At 11:54, Blogger Priit Pullerits said...

Mu VOmax oli ca 2003.-2004. aastal pisut üle 60, kaks-kolm aastat tagasi oli see 58, nüüd, vanuse lisandudes, ilmselt veelgi allpool.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

kurb on lugeda, et pole aega kaasvõistlejat aidata või vähemalt korra seisatada ja välja uurida tema olukorda. on's enda maratoni tulemus tähtsam kaasvõistleja tervisest?

Lugege, kuidas 2009 a orienteerumise MMil liidergrupi mehed katkestasid jooksu kannatanule abi andmiseks: http://tajfutovb2009.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=135%3Aa-sportszerseg-nagyszer-peldaja&catid=10%3Atajfutovbhirek&Itemid=49&lang=en

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Aru ma ei saa, eile lõppes olümpia aga siin kribatakse blogikanne miskist marginaalsest maakonna uisusõidust.

Haljoo, kas autor ikka teab, et eile saavutas vanameister olümpial kuuenda koha ning eestlased jäid olümpialt ainult ühe primadonna medaliga! Alaveri tiim peale Veerpalu näitas kuu aja jooksul ääretult kesist vormi ja tõestas seda, et üksikutele annetele ei saa üle kümne aasta panustada. Uute annete leidmiseks puudub aga Eestis elujõuline süsteem ning kabelimatsu sellele süsteemitusele annab ajakirjanike poolne pidev materdamine sportlaste ja sportlaste poolt kasseeritavate rahade üle, mis ei jäta võimalustki, et andekas noor inimene valiks tulemustele orienteeritud sportlase raske ja tänamatu elutee. Pagan, kas pullekal hakkab juba eestimaise sopaspordiajakirjanduse pärast piinlik? Kogu spordiraha on topitud suusatamise lobiste toel ühele kaardile ja see kaart on tänaseks mulll mull mull sulalume veest tekkinud voogudesse uppunud. Riiklik rahalaristamise sport ma ütlen!

Vaatame, nüüd PP eilset tulemust. Lisaks mahamagatud olümpia kulminatsioonile suutis PP saavutada 20% nõrgema aja kui meie olümpialt koju saabunud tipud. Nõrk! Häbiväärselt nõrk! Milleks käia läbi kõik lopeti etapid, kui tulemus on nõrk? Las ma pakun. Selleks, et olla esisajas. Noh kas on nüüd parem tunne? Arengut ei ole, lootust ei ole aga ikkagi veel esisajas. Kuhu me nii jõuame? Milleks plekkida stardikirvest kui võid selle sama raja läbimatkata suvalisel päeval ja kellaajal, ahh? Tahtsid võistelda ja ennast teiste samasugustega võrrelda? Nagu need ülejäänudki? CCCP ajal olid sellised matkad TASUTA! Mängis pritsumeeste orkester ja lõpetajaid kostitati tasuta teega. See oli pidu. Ah muidugi miskid tiimid sügasid kah aja peale rada läbi, et auhinnale näpud taha saada, kuid kui ikka minekut ei olnud, siis keegi ennast 20% kehvema ajaga ribadeks ei hakanud tõmblema.

Nüüd aga ei suuda PP paari kiitvat blogikaanet kirjutada Veerpalu 6 sekundisest allajäämisest medalitele. Mage! Ta kirjutab pika tiraadi oma kangelaslikule 20%-le kaotusele. Mõttekoht! Tippintrigandi peas on miskid proportsioonid täiesti paigast ära. Kas sellist blogi me soovimegi?

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vahest peaks kokkuvõtvalt ütlema sõidu kohta primadonnalikult: T..A küll!


Axel

 
At 12:51, Blogger Priit Pullerits said...

Näete, miks see blogi hea on ja public service'it pakub - mõni mees, nagu 12:34, saab auru välja lasta ja kindlasti saabus tal pärast seda palju parem ja kergem ja kuivem tunne.

Aga, muide, tasuta teed pakuti ka eile. Punases telgis, kui märkamata jäi.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Aru ma ei saa, miks 12.34 siis sellel leheküljel käib, kui sobivat lugemist pole. Blogisse kirjutatakse seda, mida blogi kirjutaja tahab. Kui ei meeldi siis ära käi. Kuigi jah, tervislikust aspektist lähtudes on hea, kui inimene kuskil oma pinged saab maandada, mitte ei jäta neid endasse kus nad siis kogunedes võivad ei tea mida põhjustada. Loodetavasti saavad teised lugejad ka sellest aru ja ei karga vaesele kommenteerijale turja.

Jarek

 
At 15:32, Anonymous duhh said...

Nonii,

maratoni alguses teistel jalus,
hädasolijast tuimalt mööda, mobiil olgu ka teistel rajal kaasas ja nemad helistagu. PP kaotaks aega ja tel arve tuleks kah ilmselt suur.
Grupis tiksuda ja nentida, et küll ikka ees vedajatel oli raske, pidid omavahel vahetama.
Käbla ja sellepeale nördimus, et teised suusatajad sellele tähelepanu juhtisid.
Grupis enda ette vahe sisselaskmine.
Teise, selgelt kiirema taganttulija blokeerimine.

Fair play, Pullerits, fair play. Tõeline spordivaim elab sinus.

 
At 16:25, Blogger Madis said...

Võiks siis hakata kõrvutama neid VOmax näite ja tegema statistikat selle näitaja mõjust tulemustele. Kes tahaks selle ropu töö enda kaela võtta? Mul 2002 mõõdeti 44. Aga ma ei tea kui adekvaatne võrdlusarv see võib olla, sest mul paljud parameetrid teistega võrreldes nihkes.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Kuuldavasti oli ta seal lebanud 25 minutit, väga külma ilmaga oleks see kohe kindlasti määravaks saanud.

 
At 18:04, Blogger Madis said...

Eks see meditsiiniline abi ongi paljudel rahvaspordiüritustel "kiiksuga". Ja mida oleks saanud tavasuusataja selle juhtumi puhul teha? Lisaks selle võistluse rada on mäletamist mööda kitsavõitu ning abistav personal ei jõua samuti nii kiiresti kohale.

Veidi lugemist:
http://www.epilepsialiit.ee/page.php?id=24

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Madisele nt - http://kipka.ee/materjalid/Magistritoo.pdf

Kestvusaladega seot õppetoolid üle Maa on asjaga tegelenud. Kas mõtlesid siinse kapsaaia sportlaste võrdlust?

 
At 18:46, Blogger Madis said...

Tegelikult oleks see võrdlus kapsaaiakate VOmax puhul sama informatiivne, nagu Priidu poolt varasemates sissekannetes olnud kehalis-ajalised võrdlused. Ehk siis kuulub entertainment valdkonda :-)

Sellest Kipka materjalist usun AnL korrelatsiooni rohkem, kui VOmax korrelatsiooni, nagu koostajagi. Pean ennast pigem pikalt tiksuvaks rahvasportlaseks, kui sprinteriks. Kuigi 2002 Sportmed-is pakuti mulle just sprinterikalduvust. Seega, uurimata maalappe inimfüsioloogias on veel küllaga.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

"uurimata maalappe inimfüsioloogias on veel küllaga."
Kas pead ennast silmas?
Teaduses on uuritud "maalappe" oluliselt rohkem kui Sinul sellest infot on.
Milleks maratoni sõitjad VOmax võrdlevad?
Mis see näitaja siia puutub?
Maratoni tulemusega pole sellel mingisugust seost.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Mul näiteks vomax 71, aga tiksun kohtadel 400+. Miks? Sest pole omandanud head suusatehnikat ja olematu tehnikaga rapsin tühja. Samasid mehi, kellele suusamaratonis kaotan poole tunniga näiteks jooksuvõiistlustel 10+km võidan 15 minutiga.

 
At 20:47, Blogger Madis said...

19:20Meditsiini pean silmas. Teadus tervikuna hõlmab kõike. Ka seda, millest meil veel aimugi pole, kui filosoofiliselt läheneda. Ja meditsiin alles astub oma varajasi samme. Paljud organismide toimemehhanismid on veel arusaamatud, nagu see epilepsiagi. Ja kui üks meditsiinitöötaja ütleb ühte, siis teine võib hoopis vastupidist väita. Kui tekivad vasturääkivused, siis loen mina sellest välja, et ega ikka täpselt ei teata, vaid "lastakse" intuitsiooni pealt. Vahel läheb täkke, vahel mitte.

Nii palju siis mõtisklevat vahepala.

Uuriks nüüd Priidult, kas Haanja strateegia on juba paigas või tõmbas Tallinna sõit mahlad välja?

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

arstid on ka inimesed, ühed on targemad kui teised.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Veelkord, VOMax ei ole vastupidavuse näitaja.

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuna otseselt selle noormehe õnnetusega seotud, siis mõni sõna antud teemal.
Õnn on, et kõik õnnelikult lõppes, aga rõhk sõnal õnn. Kõik, mis hästi oli, oli maratoni korraldajatest sõltumatu.
Õnn oli, et eile oli soe. Õnn oli, et sõbrad kohe järel sõitsid ja krampide tekkides esmast abi andsid. Õnn oli, et 20 min möödudes võistleja niivõrd toibus, et sai hakata stardi poole tagasi liikuma. See kõik oli positiivne.
Kuidas aga seletada seda, et saan ei suuda 25 min jooksul õiget kohta üles leida, hoolimata sellest, et olin helistanud 112 ja (võimalikult)täpselt ära rääkinud, kus rajalõigus õnnetus juhtus. Umbes 15 min hiljem helistasin 1182, kust ühendati spordikeskusesse ja kust omakorda kinnitati, et saan on teel ja on aru saadud, et abi vajatakse 5-ndal km-l. Mida aga ei olnud, oli saan õnnetuskohal. Ja enam korraldajatega ühendust ei saanud, keegi lihtsalt ei vastanud kõnedele.
Umb 25 min peale õnnetust, kui poiss oli juba suht hästi toibunud, aitasin tal suusad alla ja hakkasime stardi poole sõitma ning alles siis jõudis saan kohale.
Kõige suuremat imestust(loe:pahameelt) valmistas aga saanimehe ja arsti selgitus, et nad olid mingi teise ringi 5-ndalt kilomeetrilt otsinud. Kas tõesti korraldajad ei tea, kus rajal võistlus toimub ja kus on viies kilomeeter.
Kõik me kiidame korraldajaid hea raja, sooja supi ja teepaki eest, aga kuni see kedagi ennast ei puuduta, siis rajajulgestus ja med teenistus tundub nii kauge ja tähtsusetu. Ja ometi peaks võistlejate julgeolek olema see kõige tähtsam. Keegi meist ei imesta ega pahanda kui tihedas linnaliikluses peab kiirabile teed andma, aga, lugedes kommentaare, tundub arstiga mootorsaan suusarajal midagi maailmalõpu sarnast. Täiesti loomulik on, et Vaasal (ja ka tartu maratonil) arstid saaniga võistlejate vahel sõidavad või suurtel jooksumaratonidel jalgratastega võistlejate vahel sebivad ja silma sisse vahivad, et kas ikka silmavaade selge on. Miks ei võiks med teenistust paremini organiseerida ka väiksematel jõukatsumistel.
Nii et sel korral oli Tallinna maratoni korraldajatele esmatähtis soe supp ja mitte võistlejate julgeolek.
JA VEEL KORD TÄNU VÕISTLEJATELE, KES PEATUSID, ET ABI PAKKUDA JA ERILINE PÕLGUS PAARILE TAGANTOTSA TOLALE, KES JUBA KAUGELT RÖÖKISID, ET ME NEIL EEST ÄRA LÄHEKSIME.
JA ERILINE TÄNU VÕISTLEJALE, KES TELEFONI LAENAS.

Kaupo

 
At 09:21, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Kaupo, suuremeelne ja sportlik tegu! Ja aitäh ka teistele, kes haigushooga kimpu jäänud võistlejat aitasid. Selle eest, et tänu teile saavad ka kõik teised rahulikuma südamega edasi elada.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis sellest epileptikust nii palju kirjutada. Kahju inimesest. Kuid spordist peab ta loobuma.
Ilmselt polnud see epileptikul esimene epilepsia hoog. Pole just väga vastutustundlik epileptikul maratonile tulla. Füüsiline pingutus on hoo esilekutsumise riskitegureid. Ega siin midagi targemat teha polegi, kui inimene külje peale keerata ja oodata hoo möödumist. Ega arstki midagi muud poleks saanud teha. Ega saaniga trasportida nii ehk naa ei saaks. Korraldajate süüdistamine tähendab arstitõendite esitamist enne starti.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele, minu teada on ta ühel teisel alal tippsportlane.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele.
Tegu Eesti koondise aerutajaga.

 
At 18:38, Blogger Alari said...

Priit, vot selle video sekunditel 16-17 toimuv on selline, mille üle tõsiselt arutleda!
http://www.youtube.com/watch?v=1fw--ruAARA

Masendav!

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

kes see SIGA on?

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin ca 10 korda ja krt, see ei olnud kogemata. Madalaid tegelasi ikka leidub.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

See keda joodetakse on nr. 5 Keijo Priks, st. tema sõber oli siis see kes jala ette pani. Pullerits ehk helistab härra Priksile ja küsib mis mees ta on ja miks tal sellised sõbrad on.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

vaja kontrollida:)

 

Postita kommentaar

<< Esileht