neljapäev, veebruar 25, 2010

Pullerits: Milline saatus ootab Eesti olümpialasi?

Värskendagem esmalt mälu. Niisiis, kes oli see sportlane, kes läks taasiseseisvunud Eesti eest esimesena olümpiastarti? Te ei mäleta? Arusaadav, sest möödas on juba 18 aastat.

Ometi sõidab üks tollastest Eesti koondislastest võistlejana ka Vancouveri olümpiale. Kas teate, kes?

Õige vastus: Andrus Veerpalu.

Albertville’i olümpia, kus endine kiiruisutaja Ants Antson tõi taas olümpiaareenile sinimustvalge, jääb juba piisavalt kaugesse minevikku, et paljud ei mäletagi, kes seal Eesti au kaitsesid. Mitmed tollased tipud on suurelt pildilt taandunud, nii et nende üles leidmine nõuab koguni väikest detektiivitööd.

Piret Niglas oli see, kes esimesena taas vabaks saanud Eesti eest olümpial starti asus. Nüüd töötab ta Ida-Virumaal Kohtla põhikoolis kehalise kasvatuse õpetajana ja juhendab mitut suusalaste treeningrühma. Tütre (13) ja poja (6) kõrvalt leiab ta nii palju aega, et ka ise pisut harjutamas käia. Tartu maratonil sai ta 4:47.49ga 1204. koha.

Tallinlanna Olga Vassiljeva, Albertville’i koondise 14-aastane pesamuna, töötas pärast karjääri lõpetamist kolm aastat iluuisutreenerina. Aga pärast poja sündi aasta ja kaheksa kuud tagasi asus ta ametisse abikaasa eraäris, mis tegeleb laevade agenteerimisega. Jääle minna pole tal enam aega.

Viljandis elav Eveli Peterson on praegu kodune, kasvatab poega (13) ja tütart (7). Tihtipeale käib ta lastega Otepääl lumelauaga sõitmas ja suusatamas. Aga veteranide võistlustele ei tiku. «Las jääda head mälestused sellest ajast, kui ma veel sõita jõudsin,» lausub ta.

Seevastu Narvas elav Jelena Všivtseva (end. Poljakova), politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli büroo vanemkomissar, on asunud taas tasapisi aktiivsemalt sportima, sest poisid on juba piisavalt suured (5 ja 10). Tema nime leiab nii Elioni ratta- kui Estoloppeti suusamaratonide sarja protokollidest. Tartu maratoni lõpetas ta 4:38.38ga ja sai 995. koha.

Tamsalu spordihoone juhataja Krista Lepik on viimastel aastatel pühendunud vabal ajal saalihokile. Ja edukalt. Eesti koondise kaitsemängijana sai ta MM-võistlustel B-divisjonis viienda koha. Maailma reitingus seisab Eesti 15. pulgal.

Albertville’is osalenud meessportlastest on paljud jäänud spordiga tänaseni seotuks. Hillar Zahkna on Eesti laskesuusatamise koondise peatreener. Kristjan Ojal läheb juba kümnes aasta laskesuusatajate alaliidu peasekretärina. Kalju Ojaste juhendab Eesti juunioride suusakoondist ning on treenerina ametis ka Oti spordiklubis ja Audentese spordikoolis. Jaanus Teppan, kes juhendas mulluse kevadeni kolm hooaega Türgi suusakoondist, tegutseb nüüd spordiseltsi Sparta treenerina. Urmas Välbe on ametis Eesti murdmaakoondise hooldemehena ning Jaak Mae isikliku määrdemeistrina.

Mitu eksolümpialast tegutseb spordiäris. Allar Levandi on Tallinna ja Tartu kaupluste A&T Sport üks osanikke. Ago Markvardtile kuuluvad kompanjoniga kahe peale kauplused Exit Sport Tallinnas ja Pärnus ning nn alternatiivspordi varustust müüvad DC Plussi kauplused pealinnas. Saku vallas Tänassilmas elav Peter Heli esindab koos äripartneriga Eestis ujumis- ja rannavarustuse brändi Arena. Nelja lapse isa Aare Tamme müttab lumetraktorite ja -kahuritega nii kodukandi Otepää külje all Väiksel Munamäel kui Ukraina suusakeskustes Kiievis ja Tsernovtsõs. «Kõik ei saa pankuriteks hakata,» ütleb ta, «keegi peab lund ka tegema.»

Mitmed endised olümpialased tegutsevad muudel ärialadel. Taivo Kuus on Võrumaal platside ja teede ehitust ning kaevetöid teostava OÜ Aigren projektijuht. Urmas Kaldvee töötas mitu aastat Saksamaal, Soomes ja Rootsis ehitustel, aga sealse majanduselu seiskumise sunnil naases Eestisse ning veedab nüüd päevi Võrumaal Vastseliinas oma metsa harvendades. «Töödega on kitsas,» tunnistab ta. Ent n-ö vana rasva pealt kuulub ta omaealiste hulgas Eesti laskesuusatajate tippu.

Aivo Udras peab koos endisest tippsuusatajast naise Silja Suijaga Võru külje all Tamula järve kaldal mitmest hoonest koosnevat Kuninga turismitalu. Lisaks on nad korda teinud Haanja puhkekeskuse, mis seisis kümme aastat tühjana. Samuti kuuluvad neile Silja Spordi kauplused Tartus ja Võrus. Tagatipuks kasvatavad nad nelja last, kellest väikseim sündis alles mullu juulis.

Tallinlane Toomas Tiru tegutses varem transpordi- ja logistikaäris, aga praegu on töötu. Kuigi ta ei näe, et töölootused sel aastal paraneda võiksid, tunneb ta rõõmu pojast (1,5) ja tütrest (8), kellega saab nüüd rohkem koos olla. «Nii on elu läinud, ei ole mõtet taga nutta,» lausub ta. Vaba aega sisustab Tiru kalapüügiga. Sel aastal on ta jõudnud käia juba viis korda Peipsil.

Ainsana on Albertville’i olümpialastest silmapiirilt kadunud Elmo Kassin, kes Postimehe ajakirjaniku Nils Niitra seitsme aasta taguse uurimistöö andmeil pages pärast siinsete äride nurjumist Ameerikasse. Minu e-kirjale Kassin ei vastanud.
******
Paris Las Vegas Hotel & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 20. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Piret Niglas 2002. aastal Salt Lake City taliolümpial. Foto autor: Jarek Jõepera, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Endine iluuisutaja Olga Vassiljeva. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 3: Endine laskesuusataja Krista Lepik. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Endine kahevõistleja Ago Markvardt neli aastat tagasi Tallinnas Vabaduse väljakul Rootsi päeval. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Vaade osale Aivo Udrase ja Silja Suija Kuninga turismitalust Võru lähistel. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

15 Kommentaarid:

At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Olen seda juttu kuskil juba lugenud

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Minule ka tundub tekst tuttav olevat. Analüüsige palun eilset legendaarset viimast kohta meeste teates. Suudate Te palun meenutada millal varem on Eesti viimaseks jäänud?

Nüüd see siis juhtus, peale seda kui ala on saanud reformierakonna poolt eelisarenduse staatuse...

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Tunneme rohkem muret praeguste olümpialaste tegevuse üle. Kas oleme siis suur suusamaa või ei ole?

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Jaa jah, läksid jälle maksumaksja raha raiskama, Olümpial peab ainult võitma, isegi teine koht on nõrk. Igal sportlasel läheb kuidas läheb ja pole suvaliste supilontruste asi, kas eesti on suur suusamaa või pole!

Marko

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

pole suvaliste supilontruste asi,
Demokraatlik maa, kõik on kõigi asi.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Saatus ei oota kedagi, tulevik on inimeste enda kätes.
(milline saatus ootab PP Haanja maratonil?) :)

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Haanja maratonil saab PP estoloppeti meistriks. Selline saatus ootab teda (kui ta nüüd need kaks viimast maratoni kaasa teeb)

mp

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

to Marko

Miks solvangud? Kuidas Sa ise vähem supilontrus oled kui teised? Olümpial ei pea ainult võitma ja teine koht on väga hea koht, ilmselt selle olümpia parim, mis saada on.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Oleks oodanud pigem artiklit "Pullerits: Mis Suusatalvel viltu läks? ". Siiani oled sa ju neid võistluseid kajastanud, kas see kord on midagi häbeneda?

 
At 07:49, Anonymous Anonüümne said...

to 19:09, loe Markot veel ja ehk jõuab kohale, et räägite täpselt sama juttu erinevas sõnastuses.

 
At 05:53, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 
At 06:38, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
sac longchamp
oakley sunglasses
ugg boots
polo ralph lauren
coach outlet
mbt shoes outlet
coach outlet
nike store
nba jerseys
2017.7.19

 
At 04:44, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
pandora charms
huarache shoes
cheap jordans
hermes belt
retro jordans
air jordan 11
nike dunk low
nike huarache
vans shoes

 
At 12:23, Blogger Unknown said...

qzz0419
ecco shoes online
nike outlet store
air jordans
nike roshe run
red bottom shoes for women
polo ralph lauren
nike outlet store
coach outlet
cheap oakley sunglasses
new york jets jerseys

 
At 04:08, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
oakley sunglasses wholesale
kate spade outlet
polo ralph lauren
ralph lauren uk
longchamp outlet
supreme new york
michael kors handbags
louboutin shoes
coach outlet
eagles jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht