teisipäev, veebruar 16, 2010

Pullerits: Kuidas ma Šmigun-Vähi olümpiakullani võisin aidata ehk mida kentsakat meenub Tartu maratonist?

Täna oleks loogiline ja ootuspärane alustada mõnede eksklusiivmälestustega Kristina Šmigun-Vähist. Näiteks: kuidas ma Šmigun-Vähile mõnusa bussisõidu tagasin.

Kõik teavad seda habemega lugu, kuidas ma 2005. aasta lõpus Beitostöleni MK-etapile sõites astusin Oslos Eesti suusakoondise suurde bussi, kus koondislased olid hõivanud kõik tagumised istmed. Mul olid kaasas värsked, minu toimetatud Suusalehed, võtsin need kotist välja ning laususin: "Seltsimehed suusatajad! Mul on teile selline ettepanek: mina annan teile uue Suusalehe, teie aga räägite vastutasuks, mida te kolm viimast nädalat Soomes teinud olete. Kes ei ole nõus?" Tõusis üks käsi. Siin ei pea isegi ütlema, kelle käsi, sest kõik ju teavad, kes enne võistlusi intervjuusid ei anna.

Kas see tähendab, et ütlesin talle ära esitatud pakkumise omast poolest? Ei, absoluutselt mitte. Andsin ka Šmigun-Vähile (kes, tõsi, oli siis ainult Šmigun) Suusalehe. Aga see polnud veel kõik.

Buss oli sõitnud paar minutit, suusatajad treeninglaagrist ja ilmselt ka lennusõidust Oslosse väsinud ning tahtsid sõba silmale lasta. Aga Šmigun-Vähi hästi ei saanud. Ta kurtis, et salongis tuled põlevad. Ja küsis, et kuidas neid ära saab kustutada. Kuigi mul oli mäletamist mööda parajasti vist Jaak Mae usutlemine kõige tagumisel pingil pooleli, ajasin end püsti, sammusin bussi etteotsa ja palusin juhti, et kas ta saaks suured tuled maha võtta, sest sportlased ei saa muidu magada. Sportlaste all pidasin konkreetselt silmas Šmigun-Vähi, kuna tema ainsana soovis tulede kustutamist, aga ma ei hakanud seda bussijuhile täpsustama - vahet ju pole.

Nüüd on toda tillukest juhtumist meenutades hea mõelda, et võib-olla tänu sellele, et Šmigun-Vähi sai pika bussisõidu ajal korralikult puhata, ei kaotanud ta ülejärgmisel päeval Beitostöleni etapi võitnud Marit Björgenile ülemäära palju - ta oli tõepoolest pärast võistlust rõõmus ja rahulolev, kuigi lõpetas vist teise kümne algul -, mistõttu veendus, et ettevalmistus Torino olümpiaks sujub plaanipäraselt ega hakanud rapsima, tänu millele võitiski kaks ja pool kuud hiljem kaks olümpiakulda. Muidugi on võimatu tõestada, et see loogika paika peab, nagu on võimatu tõestada, et see loogika üldse paika ei peaks.

Seesuguseid lugusid on küllap jutustada igaühel, ja kui mitte Šmigun-Vähist, siis Tartu maratonist. Kuna olen teile siin aaastate jooksul igasuguseid lookesi pajatanud, siis soovin teilt väikest vastuteenet. Seoses pühapäevase Tartu maratoniga tahan kirjutada Postimehele loo osalejate naljakatest ja koomilistest ja tragikoomilistest ja ootamatutest ja kentsakatest juhtumitest Tartu maratonil. Kui te paljuks ei pea, siis olge head ja jätke oma lood või vihjed oma lugudele siia või kirjutage mulle aadressil priit.pullerits@postimees.ee. (Loomulikult hakkan ise ka oma allikatelt lugusid otsima, aga mitte ükski inimene ei saa teada kõiki lugusid.)

Loodan, et selle meelelahutuse eest, mida teile siin aastate jooksul pakkunud olen, soostute pühale üritusele oma paaristõukesuutliku õla alla panema.
******
The Forum Shops at Caesars, Las Vegas, Nevada. 20. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Kristina Šmigun-Vähi Vancouveri olümpial 10 km vabatehnikadistantsil. Fotode autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Kristina Šmigun-Vähi Vancouveri olümpial pärast 10 km vabatehnikasõidu lõpetamist. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Kristina Šmigun-Vähi (vasakult), Charlotte Kalla Rootsist ja Marit Björgen Norrast Vancouveri olümpial 10 km vabatehnikasõidu paremate autasustamisel. Foto autor: AP/Scanpix

39 Kommentaarid:

At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Mida siis nõuandjad sulle viimaseks nädalaks enne TMi soovitasid? Kindlasti oled sa ju küsinud.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Kui Kiku aeg teisendada 15 km peale, siis saame 37.37,5 ehk kiirem kui Karel Tammjärvel. Tekib küsimus, et mismoodi see võimalik on?

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks peaks Kiku olema kehvem kui Tammjärv hetkel, Tammjärv oli ikka allapoole igasugust arvestust, Kiku on ka ise öelnud et esiotsa naised, võidavad tagumise otsa mehi.
Meeste 10 km jooksus esimese otsa mehed jooksevad 26:30-27:00, neli minutit kaotada on siuke paras Mayeri järvejooksu tase ja kahjuks selline tase see oligi.

 
At 13:40, Blogger Kidra said...

Minul küll ei teki küsimusi. See on ju normaalne. Šmigunist sõidavad ikka väga paljud kehvemini seal. See on normaalne. Aga kui tekib küsimus siis mõtiskle:
1) Mitu aastat on Tammjärv treeninud ja mitu Šmigun?
2) mitmes tiitlivõistlus on Šmigunil ja mitmes Tammjärvel?
3) Kui Šmigun oli sama vana kui Tammjärv praegu, kui palju ta juba siis oli parem?

Ei ole mõtet leopardi ja kassi võrrelda, mis siis, et mõlemad on loomad ja kaslased, vurrudega ja hiilivad :)

PS Kui vaja on Šmigun võimeline lihtsalt olema püüdmatu. Ja mitte ainult Tammjärvele.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Vot TM-i algusest ei meenu mulle mitte muffigi. Minu mälestused on isegi onlineprotokollidest kadunud. Aga üldiselt sai omal ajal ikkagi nalja rohkem TM-le saamisega kui seal sõitmisega. Kui ma kunagi otsustan kõvasti mediteerida, siis vast tuleb isegi meelde kuidas täpselt öösiti Pihkva sibulaekspressiga kohale sai sõidetud. Praegu aga ei mäleta paugust eriti midagi. Teatavasti jõudis sibulaekspress Elvasse kell 2 ... öösel.

 
At 14:37, Blogger Taavi said...

Viimasepeal kogemusi Tartu Maratonist võib lugeda nt sealt:
http://vanakoolimehed.blogspot.com/

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

12:12 õige tähelepanek. Kui mehed naistele kaotavad, siis ei ole nad saavutussportlased, tippsportlasest rääkimata. Mäletan kunagisest jaotusest suusamaratonide kohta, kus oli toodud, millises grupis keegi stardib ja finiseerib. Seal oli välja toodud, et 1. rahvasportlaste grupp lõpetab koos esimeste naistega.
Lühematel distantsidel peaks meeste ülekaal veel suurem olema (jõu osakaal on suurem)
Lühidalt, Tammjärve praegune tulemus on turisti tulemus, mis ei tähenda muidugi seda, et see igavesti nii jääma peab.

Kes TM esimesele naisele kaotab (mees),on rahvasportlane või nagu vanasti õeldi kehakultuurlane.

Mike

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Kes teab, mida see Sapporo maraton endast kujutab. Kui Ansipi aeg viia võrdlusse Alutaguse maratoniga, pidanuks ta Alutagusel vähemalt esimese 50 sees olema.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Naised kaotavad meestele enamasti umbes 12-13%. Seega Tammjärve tulemus oleks naiste parimatega võrreldav küll, sest kaotus meeste võitjale oli 12%. Aga kuna omaealiste hulgas on ta päris hea, siis ei näe eriti probleemi, et teda kohatäiteks OM-le saadeti. Kes siis oleks pidanud tema asemel olema?

 
At 16:22, Blogger Ain said...

No hea, et Šmigun TM-l ei osale, seal kautaks talle ju enamus! Jane Salumäe võttis kah aegajalt kohalikest jooksudest osa ja reeglina oli ta esikümnes. Sellistel võrdlustel pole eriti mõtet!

 
At 16:22, Blogger Madis said...

Mike, Sinu valemi järgi siis tegijad on vaid esimesed 30?
Sest eelmine aasta oli 31ne koht üldarvestuses naiste 1ne koht.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Aga nii ongi, ülejäänud ei ole ju tegevsportlased.
(see ei ole minu valem, see on rahvusvaheliste suusavõistluste korraldajate poolt aluseks võetav seisukoht, mida on juba aastakümneid rakendatud)

Mike

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Olen korduvalt TM esimest naist võitnud. Ma ei ole isegi suusataja.

Mike

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

15:51,
mis moodi on võimalik hr. Ansipi Sapporo (50km vabastiili) maratoni aega Alutaguse tulemuseks arvutada?

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

seda vist esimese otsa sõitjatel eriti kogeda ei tule, aga siiski oluline... TM on siiski spordivõistlus ja ka tagumises otsas käib julm võitlus oma koha pärast. iseäranis oluline on teatud hetkedel see, kui osavalt sa suudad kemmergujärjekorras endale koha leida. lootusetus kimbatuses inimesed eelistavad ametlikele kemmergutele sageli metsaalust, kuid rajal on olnud kuulda ka mõtteid, et lisaks TP-dele oleks vaja spetsiaalseid TVP-sid (V nagu väljutama), mis oleksid spetsiaalsed suusarajaga integreeritud piklikud telgid vastavate rennidega eraldi meestele ja naistele, kus saaks mõõduka sõidukiiruse pealt oma hädad ära rahuldada, et mitte järjekorras seismise tõttu oma suurepärast kohta käest anda. jah, kas oli see Raul Olle, kes imetles tagumise otsa sõitjaid, et kuidas nad jaksavad 7 tundi järjest suusatada, tema küll ei jaksaks nii pikalt. tõsi ta on, suusatajaterodu tagumises otsas käib tõesti kõva andmine, mida saadab lisaks higile ja pisaratele ka kõva mõttetöö, tihti ka vastavad dispuudid - kuuleb lauluviisigi -, milleks esimese otsa inimestel ilmselt eriti aega ei jää. maratoni parem ots on kahtlemata see tagumine ots ja kõige rikkalikuma maratonikogemuse leiab kahtlemata just sealt. pole see maailm nii lihtne midagi nagu siit blogist paista võib, silmaklappidega sportlase pilk pole sugugi mitte ainus võimalik...

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

2005.aasta Tartu Maratonil juhtus selline naljakas lugu. Olin oma esimesel maratonil ning mäletatavasti olid tol korral väga keerulised ilmaolud. Kusagil poole maa kandis kui rada oli juba väga täis tuisanud, avastasin üks hetk ühte 10 mehelist punti vedades, et tegelik maratonirada on umbes 30 meetrit vasakule. Vaatasin korra taha ning tundub, et keegi teine seda tähele ei olnud pannud. Astusin rahulikult vasakule ning panin läbi hangede tagasi õigele rajale, kõik see rong kenasti minu järgi.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

15.51-le
Ma ei saa aru, kudamoodi sa sellisele tulemusele jõudsid.
Ansipi 50km aeg Sapporos oli 3:27:44, see teeb 4:09/km
Vt http://www.i-sam.co.jp/10sapxc/50m.htm
Alutaguse 50. koha sai Piret Pormeister ajaga 2:01:21, see teeb 3:02/km.
Ei ole nagu võrdne kiirus... ja Alutaguse oli pealegi klassikalises tehnikas

 
At 18:15, Blogger dr Holden said...

Kentsakuse poole pealt meenub jah see 2005 aasta TM, kui eelmisel õhtul soovitati AK ilmateates purgaa tõttu pühapäeval ilma tungiva põhjuseta õue mitte minna. No aga ca 4000 suusatajal oli tungiv põhjus.......eksisin ise ka tookord mitu korda õigest jäljest kõrvale.

Teine hea nali juhtus ühe sõbraga, kes sai liiga kiire alguse tõttu korraliku haamri ja läks TP-s korraks puhkebussi istuma, et jõudu koguda. Ärgates nägi ta 6000-lisi numbreid möödumas ning avastas, et oli 1,5h tukkunud. Kohaga ta ilmselgesti rahul ei olnud....

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

"TM on siiski spordivõistlus ja ka tagumises otsas käib julm võitlus oma koha pärast.

Tõsi ta on, suusatajaterodu tagumises otsas käib tõesti kõva andmine, mida saadab kõva mõttetöö, tihti ka vastavad dispuudid - kuuleb lauluviisigi -, milleks esimese otsa inimestel ilmselt eriti aega ei jää. maratoni parem ots on kahtlemata see tagumine ots"

Kas julm võtlus käib dispuutide ja lauluviiside saatel?
Saan aru, et igaüks kiidab oma, aga liiale ei maksa ka minna.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Tekitasin sii segadust. Uskusin "kollast" Õhtulehte, mis annab ajaks 2:27 ja ei teadnud, et see vabatehnika maraton on.
Sorry!
15.51

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Värvikaid lugusid võib igalt maratonilt rääkida, olen need kõik kaasa teinud (alates 80). Vaevalt keegi neid lugeda viitsib, sestap valin vaid ühe:
Sellel kuulsusrikkal aastal kui TM tehti senine osalejate rekord, startisin viimasest reast. Õigemini 50m viimasest reast tagantpoolt, kohaliselt 11-ndas tuhandes. Tegin seda prooviks, et teada saada kuidas tagant startida on ja kuhu on võimalik välja jõuda? Esimeseks joogipunktiks olin jõudnud 1500. kohale. Selleks tuli pidevalt radu vahetada ja diagonaalis edasi tagasi üle radade sõita. Jäljes sai suht vähe sõita. Nii higiseks polnud ma varem kunagi saanud kui seal hüpeldes. Tagasi vaadates sain pidevalt infot mitmes olen (numbrid olid ainult ees), alguses võistlejad ei segunenud kuna mõõda ei mahtunud eriti sõitma.
Esimeses joogipunktis palusid abi Mart Külvik ja Raivo Rõõm, kellel oli kahepeale kaks suuska. Tõsi need suusad olid päris pikad, üle kolme meetri. Abi seisnes selles, et sõitsin neil ees või kõrval ja aitasin rada vaba hoida. Päris lõbus oli vaadata kui nad allamäge suurema massi tõttu teistest kiiremini libisesid ja siis otsasõitu püüdsid vältida. Tihti lõppes see lumes. Et teisi vähem segada, sõitsid nad parempoolsel rajal. Nad olid oma võimetelt esi 20 mehed, seetõttu jäid kaassuusatajad neile jalgu. Kui viisakalt palusid eessõitjal ennast läbi lasta, siis oli valdav vastus: Mine kõrval rajale, mina sõidan siin ja ei lähe kuskile" Kui siis olid aru saanud millega tegemist või Mart ja Raivo olid rada vahetanud ja mingi ajapärast kõrvale jõudnud, siis reeglina vabandati. Peale Palu punkti oli minu põhitegevus suhtekorraldus, õigemini nende lepitamine. Kuna väsimus oli juba tekkinud, siis rütm ja kordinatsioon enam ei toiminud piisavalt hästi ning samm enam ei klappinud. Nad komistasid ja hakkasid selles üksteist süüdistama. Kaklus jäi ära vist ainult seetõttu, et nad üksteiseni ei ulatanud ja üks oli teise poole ebaviisakalt seljaga. Kuigi nad lõpetasid kahekesi ühtedel suuskadel, mahtus finisiprotokollis nende vahele neli meest. Mäletan veel, et selline ebatervislik toit nagu viiner oli defitsiit ja seda sain ainult kord aastas, TM Arula teeninduspunktis. Kuna sõit koos dandemiga oli üpris rahulik, siis jäin TP-sse viinereid sööma. Sõin neid mõnuga 12 tk. Siis selgus, et rasva täis kõhuga on väga raske dandemile järele jõuda ja külm hakkas ka, kuna kiiresti ei suutnud sõita (veri käis põhiliselt südame ja mao vahet).
Läks mitu km enne kui dandemile järele jõudsin.
Samal maratonil sõitis Eino Karvak slaalomisuuskadega. Sai küll tõsised villid, mis purunesid ja oli katkestamise äärel,aga paadunud kihlvedajana ei saanud ta endale kaotust lubada. Kihlveo võitu käisime pärast restoran Kasekeses ühiselt tähistamas. Eino võttis kõik oma sõbrad kaasa ja arve maksis Donatas Narmont.

Tiit

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Sorry tandem mitte dandem jne,

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugu, Tiit :)

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Tiit on jah suusale sellise hoo tugevate paaristõugetega sisse lükanud (loe: lati kõrgele tõstnud), et vähemalt sama värvikat lugu ühest maratonist annab juba kogeda või mäletada.

Suurepärane mälestus sul, Tiit!

exelkepp

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

super lugu

 
At 08:40, Blogger Priit Pullerits said...

Fantastiline lugu, Tiit, ja mõnusalt kirjutatud!
Tahaks näha, kes selle üle suudab trumbata.
Nagu vist näha ongi, siis on ülejäänud mehed püssi põõsasse visanud ja toimetanud Chiraci soovituse järgi, et teil on võimalus vait olla.
Aga mehed, ärge laske Tiidul nii kergesti seda mälestustevõistlust kinni lüüa!

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga kes ilkus siin blogis mõniaeg tagasi Kiku stipendiumi üle. tõstatades küsimuse, kas ta seda ikka peaks saama?

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

TM stardikoha eest pakutakse sportinfos juba 1500.-

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

See stipi üle ilkuja oli miski Pee tähega mees

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

"Tahaks näha, kes selle üle suudab trumbata."

Sina ikka oma ületrumpamise teemaga nagu poisike!??

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

See lugu juhtus 1983-1985.a.(täpselt ei mäleta) maratonil, kui anti esimesele puusuusaga lõpetajale plastsuusad. Meie kandi rahvas läks nagu enamasti tol ajal oli, Lenini-nim. kolhoosi bussiga maratonile. Üks Lembitu-nimeline mees, kes polnud mingi eriline suusataja, tundis end hommikul halvasti ja otsustas sõitma mitte minna. Numbri pani küll korralikult rinda, jalutas Matu väljal ringi ja lõpuks istus bussi. Bussiseltskond aga käis raja ääres sõitmist vaatamas. Viimases TP-s tundis Lembit end juba paremini, mõtles, et proovib natuke suuski ja hakkas Elva poole sõitma. Selleks momendiks polnud sealt veel esimesed mehed ega ka Buran nende ees veel läbi läinud. Lebitul number seljas ja oli kui suveräänne liider. Sõitiski mees Elvasse välja. Lembit "lõpetas" esimese puusuuskadega mehena, üldarvestuses oli vist koht esimese 50-ne sees, tema puusuusad olid ilma igasuguste kirjadeta helepruunid lauad. Finišis oli elevus suur: keskealine, natuke kõverate jalgadega, väljaveninud dressipükstes ja kootud kampsunis mees nii eesotsas. Kohe toodi auhinnaks plastsuusad, mingi "Sovetski Spotdi" reporter hakkas intervjuud tahtma jne. Lembit andis oma puises vene keeles mingi seletuse asjale, kuid suuskadest siiski loobus: "Mina seda rämpsu ei tahtnud," olid tema sõnad hiljem bussis.
Lembit oli veel kõva sööma. Söögiks oli nagu ikka seljanka, laudadel pesukausid leivaga. Lembitule tundus tavaline supikauss väike, keeras leivakausi lauale kumuli ja läks sellega suppi nõudma. Kokatädi ei olnud kade ka, ladus suurde kaussi hoolega suppi.

Aigar

 
At 14:59, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Aigar, väga vahva ja eksklusiivne lugu. Kahjuks sain just oma loo mõni aeg tagasi valmis ja saatsin ära, nii et paraku see lugu sinna ei mahtunud. Aga usun, et nähtud vaev ei olnud asjata - teistele lugejatele siin vahvaks lugemiseks on see igal juhul!

 
At 23:44, Anonymous Leedo said...

lüüa otsingusse vasakus nurgas "migun" ja tuleb sõbralikke olümpiamedalini aidanud toetavaid ja julgustavaid sissekandeid hulgim. Väga silmakirjalik ja lipitsev värk.

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

Jah, kuidas Priit kommenteerib 01.okt.2008.a. ja 14.okt.2008.a. sissekandeid?

 
At 09:28, Blogger raybanoutlet001 said...

cleveland cavaliers jersey
ray ban sunglasses
jets jersey
los angeles clippers
miami dolphins jerseys
ecco
cheap nfl jerseys
broncos jerseys

 
At 05:14, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 v2
cheap jordans
adidas ultra boost uncaged
longchamp outlet
salomon speedcross
yeezy boost 350
nike huarache
af1
brady jersey
adidas tubular
320

 
At 08:06, Anonymous Encore said...

Thanks for sharing your story, truly great stuff.

 
At 05:46, Blogger raybanoutlet001 said...

adidas nmd
omega watches sale
ray ban sunglasses outlet
michael kors handbags
jordan shoes
coach outlet store online
cheap nfl jerseys
ugg outlet
new balance shoes
ugg outlet
2017.7.5

 
At 04:45, Blogger Unknown said...

michael kors outlet online
yeezy boost
van cleef arpels
true religion outlet
nike air max
adidas ultra boost
harden shoes
michael kors outlet online
retro jordans
light up shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht