esmaspäev, veebruar 08, 2010

Pullerits: Mis tõi Tamsalu-Neeruti maratonil edu?

Kümme kilomeetrit enne Tamsalu-Neeruti maratoni finišit, vahetult enne eelviimast toitlustuspunkti, juhtus õnnetus. Hoidsin oma rivis teist positsiooni ja hakkasin oma 80. numbri alt geeli õngitsema. Olin selle sinna kinnitanud kleeplindiga nagu varasematelgi maratonidel. Seekord oli mul geele kaasas koguni kolm, sest Viru maratonil nälga ja janusse jäämine - mis päädis haamriga - oli andnud valusa õpetunni, et varudeta rajale minna ei tohi.

Aga enne eelviimast TPd juhtus, et numbri alt kätte saadud geel pudenes sõrmede vahelt rajale. "Shit! Mu kallis geel läks kaduma!" - umbes midagi sellist lasin lendu. Tagant mehed samal ajal muudkui utsitasid "pane-pane!", nii et pidurdamine ja geeli üles korjamine ei tulnud kõne allagi. Kuigi selja peal oli mul veel üks geel varuks, loobusin selle õngitsemisest, sest vahepeal, kuni juua haarasin, jõudis viie-kuue-meheline rong must mööduda ning kähku tuli end sellele sappa haakida.

Aga kas kujutate ette, mis juhtus finišis, kuhu ma 78ndana ajaga 2:22.03,8 kohale jõudsin? Suusad alt võtnud, astus mulle ligi üks minust mõned-kolmed aastad noorem meesterahvas, sirutas käe ette ja ütles: "Näete, siin on teie geel." Uskumatu - ja oligi! Isegi mu kleeplint oli veel küljes. Mul vajus vist imestusest suu pärani ja silmad läksid punni. Fantastiline, kuhu meie suusakultuur on välja jõudnud! Kui Eesti suusatajad Vancouveri olümpial kulda ei võida, siis on ilmselt küll see geeli-juhtum selle talve suurim suusaime, kas pole?

Mu pilk oli finišisse toodud geelist arvatavasti nii hämmeldunud, et kuulsin heategijalt seletuseks, kuidas TP rahvas oli mu geeli kaotuse hüüatuse peale lausa paanikasse sattunud - tõepoolest, ta kasutas p-sõna - ja selle kibekähku üles korjanud, sest nagu heategija lisas, oli tekkinud suur kartus, et muidu jääb Pullerits taas rajal nälga. Ja see ei olnud tal irooniaga öeldud, muide, vaid siira murega. Nii et kes iganes see mees oli, kes mu geeli finišisse tõi - ta ei öelnud oma nime ja ma olin ka üksjagu sõnatu, et küsida -, sai ta hakkama millegi sellisega, mida ma ei unusta suusakarjääri lõpuni kohe kindlasti.

Kui imelist geeli-intsidenti poleks juhtunud, saanuks selle sissekande pealkirjaks "Kuidas Jaanus Kunts mind võitma õpetas". Kunts on Suusavendade tiimist see mees, kes on tänavu minu hooldemees. Kui laupäeval talle suusad ettevalmistada viisin, manitses ta, et olin Viru maratonil teinud kõik täiesti valesti. Teadsin seda, see ei tulnud mulle ülletusena. Aga tuletasin talle meelde ütlust punaarmeest: dlja osobo dupõh ištšo raz ojasnjaju. (Ma ei kavatsegi tõlkida seda eesti keelde, nii palju peab ikka igaüks vene keelt oskama, et sellest aru saab.) Ehk paluks veel kord õpetust.

Siis ta seletas: esimesed 3-4 km tuleb positsiooni pärast võidelda. Seejärel tuleb poole distantsini sõita nii, et kaks käiku on varuks. Poole maa pealt võib nii palju juurde panna, et veel üks käik jääb varuks. Ja kui lõpukilomeetritel jaksu üle on, siis veel kiirust lisada. Kindlasti, märkis ta, ei ole mõtet ette tempot tegema minna. Ja jooma peab ja sööma ka.

Seekord otsustasin siis senisest teise taktikaga välja minna. Esimese stardigrupi viimasest reast rajale minnes võtsin Tartu Suusaklubi sõitja Janek Truu (nr 66) kannule. Ta oli mullu minust pisut parem, nii et pidasin teda soodsaks jäneseks. Põldudel keerutades aga märkasin, et veidi eespool jäeti vahe sisse, ning tõmbasime Truuga eessõitjast mööda. Kuid siis tekkis olukord, kus sattusin ise pika rongi ette. Aga ma ei asunud eessõitjaid meeleheitlikult püüdma, vaid lasin omas tempos mogrenit, sest kui keegi tahtnuks minna mööda ise vedama, oli selleks ruumi piisavalt. Ent keegi esialgu ei tahtnud. Kuna ees paistis esimene, laia metsasihi tõus, ei olnud mõtet väga pingutada, vaid lasin tempot alla, sest teada ju on, et pika rivi tagumine ots tõusu alla alati takerdub. Nii juhtuski - ja eelmine rong oli käes.

Pärast tõusu möödus minust Jaak Teppan (nr 35), kelle isa Jaanus oli mulle eelmisel nädalal lahkelt taastumisnõu jaganud. Küsisin Teppan-juuniorilt, kes Viru maratonil märkis, et olin temast mööda tuisanud sellise kiirusega, millisega ta polnud mind veel kunagi sõitmas näinud, et kas nüüd on tempo paras. Teppan-juunior hüüdis üle õla, et peaasi on lõdvalt sõita. See osutus neetult väärtuslikuks õpetuseks, mida püüdsin kogu ülejäänud distantsi silmas pidada.

Teisel tõusul, mis käändus metsa vahele, sain esimese ehmatuse. Tundsin, et tõus võttis läbi, pisut tuimaks. Tagant tuli paar meest, kes liuglesid mängeldes mööda. Peast vilkastas läbi mõte, kas nüüd hakkabki eelmise maratoni haamer tunda andma. Aga õnneks järgnesid laugjad lõigud ning peagi läks enesetunne taas joonde.

Mõnda aega sõitsin nii, et eesmine rong kulges paarikümne meetri kaugusel. Kogu aeg paistis, aga kaugemale eest ei vajunud. Kuid lähemalt ka ei tulnud. Aeg-ajalt tuli tagant mõni lennukam mees, kuid ei hakanud targu tuulde püüdma, kui nägin, et nende tempo oli oluliselt kiirem. Hoidsin lihtsalt eelmistega soliidset silmsidet. Kahjuks head vedajat ei leidunud.

Paarsada meetrit enne esimest TPd koukisin numbri alt geeli välja, sain tuubist kolm korralikku suutäis, ja just ajaks, kui magusast läkastus peale hakkas tulema, saabus joomise aeg. Võtsin Viru maratonist õpetust saanuna kaks topsi. Enesetunne paistis olevat kontrolli all.

TPle järgenud pikk tõus mööda põldu oli oluliseks kontrollpunktiks. Eesmine rong liikus endiselt umbes saja meetri kaugusel. Vaatasin, et seal sõidavad kõik klassikalist tõusuvarianti. Nüüd oli paras hetk teha võimekuse test. Otsustasin võtta tõusu tempovariandis. See nõuab küll ehk rohkem jõu rakendamist, aga pulss ei lähe üles ja jalad ei lähe piimhapet täis. Mis seal salata - sain selle tõusuga tempovariandis kergelt hakkama, mis oli kinnituseks, et hullu pole midagi.

Olin juba päris pikalt jäänud üksi ette, kui tagant möödus viimaks hallis kombes Priit Karjane (nr 130). Võtsin talle sappa - ja imestasin, kui palju kohe kergem hakkas. Karjane liikus väga ilusas stiilis ja mõnusas rütmis, pikkade liugudega. Nüüd oli sõita koguni nii mõnus, et Pariisi mäe tõusud, mida olin peljanud, õnnestus võtta üllatavalt kergelt. Ent tuules sõitmine nõudis ka ühe ohvri: teises TPs, kus olin samuti plaaninud geeli võtta, tuli sellest loobuda, sest muidu oleksin rongist maha jäänud.

Pikka aega hoidsin rivis Karjase, Tiit Lehto (nr 104) ja Rauno Puhke (nr 97) järel neljandat kohta. Aegamööda muutus sõit hirmus kergeks. Koguni nii kergeks, et üha sagedamini sain selja sirgu ja käed rippu lasta. Kui lõpuni jäi 15 km, leidsin, et tempo mind enam ei rahulda ja muutusin pisut ülbeks. See tähendab, et läksin vedama. Aga peagi jõudsime avatud väljale, kus puhus parajalt tuntav tuul. Siis mõtlesin: ei ole mõtet siin kangelast mängida. Astusin klassikarajale ning lasin Lehto ja Puhke uuesti endast mööda.

Minu taga, nagu ilmnes, passis oma momenti Euroopa meister maastikurataste maratonis Allan Oras. Pärast ei pidanud ta paljuks jagada mulle tunnustussõnu, et ma sõitvat igati korralikult, ehkki enda arust aeg-ajalt siiski koperdasin ja kaotasin rütmi. Kuid umbes tosin kilomeetrit enne lõppu lükkas ta sisse suurema käigu ja tegi minekut. Küsisin veel, kui ta möödus, et kas läheb juba lõpukiirenduseks, aga mida ta vastas - see lendas kõrvust mööda.

Pärast õnnetut geeli kaotamist, kui kaotasin paremusreas viis-kuus kohta, juhtus veel paar märkimisväärset asja. Umbes 8 km enne lõppu jäi ette nii väike number nagu 17 - Kaido Pesor. Tundus, et ta on haamri saanud. (Lõpuks kaotas ta mulle viis minutit.) 6 km enne lõppu, vahetult enne viimast TPd, möödus minust suurt kasvu endine jalgpallur Marek Lemsalu (nr 118), kes, nagu paistab, et mullusega võrreldes korraliku arenguhüppe teinud. TPs, kus õnnestus vaevalt üks joogitops kätte saada - Viru maratonil oli jootmine palju parem, sest jootjad olid pikemas rivis ja ulatasid topse paremini -, sain Lemsalule sappa, nii et isegi ergutasin, et lähme nüüd, aga kahjuks läks ta mõnevõrra kiiremini kui mina. Meist umbes 100 meetri kaugusel eespool liikus tosinast mehest rivi.

Kuna Lemsaluga tekkis vahe sisse, jäin edaspidi üksi. Selja taha ei vaadanud, aga tunne oli, et vahetult kedagi jälitamas pole. Taas olid viisakad lühema raja sõitjad, kes hüüde peale kohe kõrvale võtsid. Selleks, et viisakat suusakultuuri arendada, hüüdsin neile kõigile möödudes "aitäh!".

Vähem kui 2 km enne lõppu tuli selg ees vastu veelgi väiksem number 11 - Magnus Künnapas. Tal võis seisund olla midagi seesugust nagu mul nädal tagasi. Igatahes kõikus ta silmnähtavalt küljelt küljele. See pidi samuti olema haamri märk. Tolle pooleteise kilomeetriga finišini kaotas ta mulle terve minuti. Edasi polnud mul enam kedagi püüda ja tagant polnud ka enam kedagi tulemas, nii et seekord siis 78. koht.

Lemsalu oli 18 sekundit nobedam, Karjane, kes lõpetas minu järel, jäi must maha 20 sekundiga. Euroopa meister Oras edestas mind 45 sekundiga ja oli 75. Naiste võitjale Liis Kaldale (68. koht) kaotasin 50 sekundit. Tahapool jäid Truu (80. koht, kaotust ligi minut), Tartu maratoni pealik Indrek Kelk (86. koht, kaotust kolm minutit - ta ütles, et Tamsalus läks tal juba poole paremini kui Viru maratonil: seal oli ta saanud haamri 20 km, siin aga 10 km enne lõppu), Jaak Teppan (93. koht, kaotust kolm ja kolmveerand minutit - aga seda ma küll ei märganud, millal ma temast uuesti mööda sõitsin), Alar Savastver (94. koht), veteransuusataja Kaarel Toss (126. koht, kaotust ligi kuus minutit - tema oli see, kes Virus minust poolteist kilomeetrit enne lõppu hoogsalt mööda sõitis), nr 28 all startinud Olav Karu (133. koht, kaotust 7.20).

Jah, imet ma ei teinud. Aga seda olnuks ka pärast Viru hävingut raske oodata. Ime olnuks see, kui sõitnuksin nagu rattur Raido Kodanipork, kes Virus lõpetas otse minu järel, aga nüüd oli minust viis ja veerand minutit kiirem ning sai 46. koha. Kuid oma tõin enda arvates siiski ära.

Oluline on seegi, et mu tänavune aeg oli ligi viis minutit kiirem kui mullu. Mis siis, et koht oli tookord 65. Kuid arvestades, et tänavune Tamsalu-Neeruti maratoni võitja Priit Narusk oli kaks minutit kiirem kui mullune võitja Algo Kärp, siis julgen ligi viieminutilist tulemuse parandust lugeda selgelt edasiminekuks. Seda enam, et näiteks minu vanuseklassi M40 võitja Juri Mjasnikov (eelmine aasta 6., nüüd 7.) sõitis tänavu tervelt kolm ja pool minutit aeglasemalt kui mullu. Või väidab keegi vastu, et siiski oli tegemist tagasiminekuga?
******
Leo, MGM Grand Las Vegas Hotel & Casino, Las Vegas, Nevada. 20. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod: Talvine maastik Tamsalu lähistel. Fotode autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix

61 Kommentaarid:

At 10:29, Blogger Kidra said...

Kas eelmine aasta ei olnud mitte seal kole hirmus külm ilma, mis tegi olud raskemaks kui selle aastane sisuliselt hea suusailm? Ilm ongi see, mis teeb samal trassil võrdlemise suusatamise puhul raskeks. Koht ja aeg on igati kiideväärsed - tubli sõit Sul!

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav,et mul oli sarnane geelikogemus, kus mul sarnaselt sinuga geel sõrmedevahelt lumme libises Viru maratonil minu otsus oli sinu omast aga erinev, pidurdasin täie hoo pealt, lasin minu järel kulgeva 5-6 mehelise grupi mööda ja taaskohtusin oma geeliga. Otsust pidurdada ma ei kahetsenud ja seda kahel põhjusel:
1. Mul polnud seda geeli millegagi asendada
joosep
2. Loodust, ka lumist, reostada ei ole ilus
Kaotust tuleb selle planeerimatu peatuse pealt ca 30 sekundit

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Edu!?
Oma vanusegrupis oled kukkunud mulluselt 10.-ndalt positsioonilt 20.-ndaks.

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

...ma ei saa midagi sinna parata, kui teised on paremad, küll aga on tähtis, et endal on veel arengut. See ongi edu.

Lisaks juhin tähelepanu, et tegelikult kuulun ma juba vanuseklassi M45.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Leian, et Priit oli samas augus kui eelmisel aastal.
Kaotus võitjale oli paar minutit väiksem kuim mullu, aga siis olid ees kolm oluliselt kõvemat meest kui selle aasta võitja.

Mike

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits tööd ei peaks tegema kibedal tööajal? Esmaspäeval kõige kibedamal tööajal blogida?

 
At 14:37, Blogger Madis said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 14:39, Blogger Madis said...

Ahaa! Bloginduses on see hea, et saad teksti vaikselt kirjutada ilma avaldamata. Tehke nüüd kindlaks, millal Priit teksti kokku pani.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

13:20 kas oled Priidu tööandja?
Kui ei ole, siis, mis see sinu asi on, mida Pullerits sinu tööajal teeb?

Mike

 
At 15:54, Blogger Priit Pullerits said...

??? - vabandust, see kõlab küll isiklikult - nii et kui annate märku, siis kustutan kohe ära -, aga kuskile peaks vist risti tegema, sest see on küll siin arvatavasti esimene kord, kui Mike-nimeline mu kohta kaitsvalt sõna võtab. Aitäh igal juhul!

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, ajad muutuvad, kaotatud geel tuuakse tagasi, Mike ütleb kaitsav sõna.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Äkki oli see Mike, kes geeli tagasi tõi?
r.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui te just küsite? Ei noh, Postimeest ei loe juba ammu. Sellepärast peaks tõesti ükskõik olema. Kui tänapäeval reklaamivärgid ja igasugu skeemid, nii et ehk Pullerits ikka minu arvelt mõne krooni saab. Blogi on päris põnev, haamrilugu eriti. Kui uhkustamine ja amatöörsportlaste halvustamine välja jätta. Suusatamisest meil ju midagi enamat, kui mitmenda koha Veerpalu ja Mae said ja mitmes Narusk oli, ju ei jõua. Seda enam põnev lugeda. Aga tegmist on ju huvialaga. Pullerits ju ise rõhutab, et ta on amatöörsportlane. Või on tõesti Postimehe palgal olev profisportlane? Vat see oleks uus tase Eesti ettevõtlusmaastikul.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Te olete mingite eelarvamuste küüsis.
Ma ei ründa ega kaitse kedagi. Väitlen argumentide, mitte inimestega. Nii madalale üritan mitte laskuda.(see on kultuuritu ja näitab pigem vähest vaimset võimekust))
Ei jõua seda igakord seletada.
Püüan esindada argumenteeritud juttu, kui keegi räägib midagi mõttetut või vastuolulist, siis ma küsin üle, mida ta sellega mõtles ja eeldan, et sellele ka vastatakse.
Ja suhtun kõigi argumentidesse võrdselt, olgu see PP, E.Nool või anonüümnse kommentaatori kirjutatud. Ma ei ründa isikut, kui siis argumenti.
Praegu ma tahan aru saada, mis tähtsust on sellel, millal Priit kommenteerib (kas see peaks kuidagi kommentaari väärtust mõjutama?) ja millal ta tööd teeb ja miks see eelnimetatud kommentaatorile oluline on?
Seda küsisingi, aga nagu ikka vastust ei ole.
Mida see näitab, kas tahtmatust vastata(miks siis see teema üles võtta kui ei taha sellel teemal rääkida?) või oskamatust vastata.
Viimasel juhul võiks sellele mõelda enne seisukoha väljakirjutamist, asi paistaks siis targem välja. Nagu kunagi üks treener ütles: "paistad tark poiss, aga kui suu lahti teed, siis rikud mulje ära"

Mike

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus Priidule:
Sõitsid kaks maratoni, mõlemad sõitsid sama kiiresti kui eelmisel aastal (need võrdlused tõin siin välja) Ühe puhul oli enesetunne parem kui teisel, aga ilmselt andsid mõlemal juhul endast pea maksimumi.
Kuna treenitus oli sama, siis pididki tulemused sarnased olema.

Millest nii erinevad pealkirjad, kas see on ajakirjanduslik liialdus või pead saavutusvõime juures enesetunnet olulisemaks kui treenitust?

Mike

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

See on väga tähtis. Blogi ja suusatamine on harrastus. Tööd ja harrastust ei saa segi ajada. Tõstin selle teema siin üles, sest ehk hakataks sellele laiemalt mõtlema. Küll on jama, et ei saada oma töödega õigel ajal hakkama, sest tegeldakse kõige muuga. Samas rünnatakse mind et, miks ma ei tee ületunde, kuna teiste tõttu projekti tähtaeg jookseb metsa. Minul jääks seetõttu harrastused harrastamata. Arvan, et ei läinud küsimusega blogi teemast välja.

 
At 19:05, Blogger Priit Pullerits said...

Blogi sissekande kohta: tulen alati tund ja veerand enne teisi tööle, et teha blogi sissekanne. Suitsu- ja mölapause ei pea, ka lõuna võtan poolpüstijalu, nii et selle arvelt kallist tööaega ei raiska. Kiigata, mis keegi siia vahepeal kirjutanud on, ei võta palju aega (kuigi mõnikord võtab reageerimine rohkem, kui tahaksin).

Tänavune 5-minutiline ajaparandus Alutagusel ei ole siiski samasse ajaauku sõitmine, kui siia lisada veel minu vanuse koefitsient. Seda, et Tamsalu seekordne aeg on parem kui mullune, näitasin ka võrdluses oma vanuseklassi võitjaga, kes sõitis üle kolme minuti aeglasemalt. Kui suur siis peaks olema ajavahe eelmise aasta tulemusega, et ei räägitaks samasse auku sõitmisest? 44-aastasena ligi 5 minutit tulemust oarandada ei ole kehv saavutus, mitte ei ole.

Oluliseks hińnangu andmise kriteeriumiks on, jah, enesetunne. Virus oli see distantsi lõpus niru, aga pärast Alutagust polnud eriti tunnetki, et oleks maratoni sõitnud. Omajagu on siin küllap põhjus ka selles, et mulle meeldib laugel maal "aerutamine". Ja igal juhul targemalt ja ökonoomsemalt sõitsin ka.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamises rekordeid ei püstitata, seda seetõttu, et tingimused ei ole omavahel võrreldavad. Rääkimatta radade erinevusest, on erinevad ilma ja lumeolud. Seetõttu ei ole enda aja võrdlemine eelmise aasta ajaga objektiivne. Täpsema võrdluse saab võrreldes kaotust võitjale ja seda mitte ajas vaid prportsionaalselt võitjaaga. Seda siis kui võitjade on erinevatel kordadel samast klassist.
Kui nüüd võrrelda kahte viimast Tammsalu maratoni, siis kaotus võitjale oli vist 2% väiksem, aga esimesel korral sõitsid ees kolm kõva meest, nüüd üks vähe nõrgem mees, üksi pikalt ees, mis tähendab reeglina väiksemat kiirust. Seega on tulemus enamvähem sama. Mis vanusesse puutub, siis pole oluline 40 klassist 45 klassi jõudemine vaid see, et said ainult ühe aasta vanemaks. Ühe aastaga ei toimu väga märgatavat ealist tagasiminekut.
Samas ei maksa ära unustada, et ma pole kuskil öelnud, et oli tegemist halva sõiduga, vastupidi, hea sõit oli. Väitsin ainult seda, et tulemus oli sarnane eelmise aasta tulemusega (ei oluliselt halvem, ega parem). Pulssinäitajaid kahjuks võrrelda ei saa, aga jääb mulje, et treenitus on sama. Kui nüüd arvestada, et oled aasta vanem, siis on seis hea. Samas ma väga vanuse taha ei poeks, las see jääb teiste avastada, et nad saaksid öelda: Vaata kui hästi paneb, ise veel nii vana!

Mike

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

18:47 Suuna oma ettepanek sinna kus sellest kasu on, antud juhul siis nendele töökaaslastele, kelle tõttu Sa ületunde teed või oma ülemusele. Priidu töökorralduse korraldamine Sind vaevalt aitab.Vastupidi, see vähendab Sinu aega veelgi.
Saad rutem õhtule (trenni) kui ise tööajal (13:20) blogi ei loe ja ei kommenteeri.
On häid ajaplaneerimise koolitusi ja kirjandust, võibolla tasub lugeda ja kollektiivis teistelegi soovitada.
Mina seaksin kõigepealt oma ajakasutuse korda ja alles siis (kui üldse) läheksin teistele etteheiteid tegema. Muidu näeb see välja... saad ise aru kuidas.

Mike.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Siis on ju korras, kui Pullerits tööajal ei blogi. Pole hullu, mina ületunde ei tee.
Pullerits on ikkagi ajakirjanik ja tema tegevus peab vähemalt välja paistma eeskujulik. Ka blogis. Isegi blogis ei saa öelda ja isegi mõelda, et teate lugejad, tegelikult olete lollakad.

 
At 21:37, Blogger mend said...

Kas keegi teab, mis juhtus Viru maratonil Allar Levandiga?
Veel kaks kilomeetrit enne lõppu nägin teda kusagil 200. koha kandis purjetamas. Lõpuprotokollist aga ei leia tema nime kusagilt. Maru väsinud oli ta küll, kuid kaks kilomeetrit enne lõppu vast ikka ju ei katkestanud.

 
At 08:54, Blogger Priit Pullerits said...

Helistan Allarile ja küsin järele.

Aga tahaks veel arutada sõidule hinnangu andmist ja mis seejuures aluseks võtta.

Ma arvan, et kaotusprotsent võitjale ei ole siiski kõige adekvaatsem hinnangu andmise alus. See võib olla tippspordis nii, kus võib olla kindel, et esimesed panevad kogu aeg 100 % täiega, nagu ka 25. kohal passijad. Aga rahvasuusatamises see nii ei pruugi olla. Näiteks eelmine aasta ju Jaak Mae Tamsalus kurtis, et kui Algo Kärp vedama läks, kukkus liidrite tempo nii alla, et rahvasportlased hakkasid järele tulema. Ja samuti me ei tea, mis oli nüüd Tamsalus Priit Naruski plaanis ja mõtteis, kui ta nii pikalt eest ära sõitis. Sõitis ta 100 % või ainult 96%? Miks ma ei või võtta aluseks oma vanuseklassi parimat, kes nii tänavu kui mullu lõpetas esikümne teises pooles, ja kellele kaotus vähenes tervelt kaheksa minutit?

Võib-olla oleks mõistlikum võtta võrdluse aluseks hoopis esikümne keskmine (miinus võitja aeg, sest võitja võib olla mõnikord ekstraklassist ja lüüa keskmise nii adekvaatsest balansist välja)?

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis mõtet on oma ajusid vaevata ja mingeid kaotuse protsente arvutada. Kui maratonidel käimise eesmärgiks on ainult ärapanemine. siis küll, aga enamus käib siiski sellistel üritustel saadava emotsiooni pärast. Ja isegi puhtad ärapanijad ei pääse emotsioonidest, Viru maratoni lõpetasid negatiivse emotsiooniga, Tamsalu-Neeruti aga positivse emotsiooniga. Siit ka sinu hinnang, et üks läks hästi aga teine halvasti kuigi tegelikult sõitsid üsna samasse auku.

ain

P.S. Minu parimad kohad TM ürituste sarjas on tulnud koos negatiivse emotsiooniga haamripoisid taskus. Ning eelmise kevade jooks lõppes väga positiivse emotsiooniga, sest distantsi teises pooles õnnestus 15-20 kodanikust mööduda, mis tekitas positiivse emotsiooni, kuid lõppkoht ja aeg ei olnud midagi märkimisväärset.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Mis Alutaguse maratonist PP eile 19:05 räägib? See maraton alles tuleb ju. Või on mõttes juba läbitud ja kindla aja ja tundega? Aluatguse on siiski Ida-Virumaal, Tamsalu aga Lääne-Virumaal.

K

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Suusafoorumis huvitav teema. Milleks üldse määrida?

Ja üks lõik sellest.
Ka leidsin ühe huvitava seiga seoses toote arendustööga, kus üks suur määrdetootja olevat lubanud uuringut teostanud ülikooli mainet kahjustama hakata, kui nad uuringuid ja katsetamist ei lõpeta.

http://suusafoorum.etvsport.ee/viewtopic.php?t=715

 
At 11:34, Blogger Priit Pullerits said...

Sain Allar Levandi Münchenist kätte ja ta ütles, et tuli tõepoolest 2 km enne lõppu ära. Ta ütles, et ta vaikselt liigutab, aga võistelda enam ei taha, ja talle ei ole vahet, mitmes ta oleks, ega ole enam vahet, kas tulla maha 20 km või 200 m enne lõppu.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Kui see Kuzmini tehnoloogia tõesti töötab, siis see võib muuta lisaks määrimisele ka üldist suusapõhjade valmistamise tehnoloogiat. Samas võib kogu see lugu osutuda umbes samasuguseks mulliks nagu oli paar aastat tagasi nn "Solda õli".
Erki

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Seda Levandi juttu on küll raske uskuda. Endine spordimees vaevalt sinna katkestama läks.
Katkestas sellepärast, et ära väsis. Väsis aga sellepärast, et liiga kiiresti sõitis. Kiiresti sõitis sellepärast, et tal ei olnud ükskõik, mitmes ta on. Kui protokollist lugeda, et katkestas, siis tõesti ei ole vahet millal, aga kui niivähe enne lõppu katkestada, siis pidi ikka väga läbi olema ja kindlasti oleks saanud parema emotsiooni, kui oleks end üle finissijoone vedanud (sportlane ikkagi). Kuidas pärast oma tegevust teistele põhjendada, on iseasi. Kindlasti ei tasu seda puhta tõena võtta.

Mike

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Kõrvemaa Maratonil oli Levandi täitsa stardis ja sõitis ka lõpuni. Kommentaator Järvelaineni küsimuse kohta, mis juhtus Virus, vastas Levandi järgmiselt- 25km´l oli tunne: mama radi menja abratno!

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

21:18 "Siis on ju korras, kui Pullerits tööajal ei blogi."

Miks arvad, et pead siin blogis korrapidaja olema (näiteks Pulleritsu tööaega korraldama)?

Ajakirjanik peab end pidevalt harima ja eluga kursis olema, kui siinne blogi teda selles aitab, siis see on osa tema tööst.
Mind näiteks huvitab ajakirjaniku (ka teiste) töö tulemus, mitte see, millal ta seda tegi.
Ei rahulda mind vilets töö, olgu see kui tahes õigel ajal tehtud.
Aga eks inimeste prioriteedid on erinevad.

Mike

 
At 13:17, Blogger Priit Pullerits said...

No nii, oma sissekandes just ülbasin, et ei hakka ühte venekeelset lauset tõlkima, et igaüks peab sellest aru saama, aga nüüd pean kõrvad lonti laskma ja paluma, et keegi tõlgiks mulle ära selle väidetava Levandi lausa mama radi menja abratno. Ema minu pärast tagasi? Ema sünnita mind tagasi? Mitte ei saa aru...

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

link ühele teisele lahedale suusablogile:
http://silmadlahtimaraton.blogspot.com/

m.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi alguses oli blogi nimetuseks "Pulleritsu ja Šmutovi blogi", varsti võiks kaaluda "Mike & Pullerits`- kes kellele rohkem ära paneb..blogi". Vaikselt hakkab nagu villand saama tegelikult ning kogu see kammaijaa selle ümber,keda või mida mõõdupuuna ehk siis argumendina võtta,on puhas demagoogitsemine.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

http://www.tamsalusport.ee/galerii/Maraton2010/pages/IMG_8287.htm

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Pakuks oma teadmiste pealt Priidu poolt mainitud teist varianti..

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ma saan aru, et Sa tahad eirata kommentaarides olnud vihjet ilmale, aga tõesti. Eelmine aasta oli kohutav ilm ning osa energiast läks lihtsalt enda soojas hoidmisele ning tempo oli kõigil madalam. Seega paraku tuleb tunnistada, et sõitsid samasse auku.
Venekeelset sõnademängu on raske otse eesti keelde tõlkida, aga põhimõtteliselt tähendab ütlus, et seis on nii hull, et tahaks veel mittesündinud ja turvaliselt emaüsas olla.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

мама ради меня обратно - nujah st restart. hakkame (sündimisega) otsast peale. seega Levandiga on lõplikult kööga. keha ei pea enam pingele vastu ja vajab täielikku muutumist

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

13;33 kas Sul on midagi välja ka pakkuda või ülbad niisama?

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Aga kust te võtate et savisaar on kõvem mees kui svartsenneeger.
A kes siis veel, tsäkk norris vä.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

13:33 Uskumatu suhtumine sul.
Inimesed arutavad midagi, et jõuda millegis selgusele. Antud juhul huvitav probleem, kuidas hinnata oma seisundit ja arengut võistlustulemuse alusel suusatamises.
Ilma, et oskaksid sõna sekka õelda, hakkad lihtsalt mõlisema.
Mõni inimene lihtsalt ei talu arutelusid (käib üle jõu) ja tahab keskonda muuta enda tasemele vastavaks, antud juhul õiendamise kohaks.

 
At 17:56, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, mehed, rahu!
Ma pigem küsin, et millest homme lugeda tahaksite?
Kas sellest, kuidas Tartu maratoniks vormi timmida? Pagana pihta, aga see on juba suht eksklusiivne info, mille lai levitamine võib judgment day'l valusalt kätte maksta. Või ikka peaks kõik rahva ette laotama? What's the payback?

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Tee see heategu, Tamsalus tehti ka sulle heategu, mida sa ei pidavat unustama suusakarjääri lõpuni.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui Veerpalu oma viimase nädala treeningukava enne OM-i avaldab, siis vaevalt keegi sellest kasu saab. Esiteks ei sobi see kellegile teisele, isegi Maele mitte.
Teiseks on oluline, mida ta tegi eelnevad aastad, mitte viimasel nädalal. Naiivne on arvata, et ühe nädalaga, saab organismi funktsionaalses seisundis midagi olulist parandada.
Sama Pulleritsu treeninguga. Väidan, et keegi ei saa seda viimast nädalat kopeerides tugevamaks, TM silmas pidades. Vastupidine efekt on tõenäolisem. Nii, et see varjamise jutt on huvi tekitamiseks.
Plaanin TM 100 hulka tulla ja olen kindel, et kui kirjutan siia, mida trennis teen, siis kellegil sellest abi ei ole.
Mike

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

No aga kui sa Mike juba sõna võtsid, jälle:), siis ole aga mees ja lao lagedale.
Tead küll, on esimeses vaatuses püss lavale toodud, siis viimases vaatuses...

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Ega ma täpselt ei teagi, mida edasi teen, lähtun enesetundest ja püüan põhiliselt puhata.
Sel nädalal suusatan veel umbes 4h ja järgmisel 3h ja siis ongi maraton. Kokku maksimaalselt 7 treeningut.
Võibolla osalen veel TM avatud rajal ja võistlen veel paaril korral.
Tagantjärel saan täpselt öelda, mida tegin, aga täpselt sama ei teinud ma eelmistel aastatel ja kindlasti mitte ka järgmistel aastatel kuna eelnev treening on olnud erinev.
Sel hooajal olen nädalas 5-6h harjutanud. Mida veel?

Mike

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

5-6h pealt TM 100 hulka tulla... No kui tõesti nii, siis pole pahaa.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit täna trenni ei teegi? Hoopis kirjutab Raadio 2 Rahva omakaitse foormis: veerpalu ja värnik, marss trenni tagasi! *** lollakad sportlased ei tea distsipliinist mitte midagi. kui ma omal ajal usa-s ajakirjas newsweek praktikal olin, ei raisanud ma üldse aega mingite kommentaaride kirjutamisele. noored peavad õppima, et ainult raske tööga saavutatakse tartu maratonil koht 150 parema hulgas.

http://r2.err.ee/foorum?saade=34

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit! Mul oleks üks teemaväline küsimus Sulle, loodan, et saad mind ehk aidata. Nimelt probleem selles, et üks kand on täiesti ära hõõrdunud (teine pole, järelikult viga ei saaks saapas olla). Oskad ehk jagada nõu (oled ehk ise taolise asjaga kokku puutunud), kuidas sellisest asjast võiks kiiresti vabaneda? Segab väga treeninguid (eriti vahelduvtõuge) ning mis veel tähtsam, Tartu Maratoni starti ei tahaks mitte kuidagi hambad ristis minna, ammugi 63km läbida. Üleüldse, kui Sina sellega näiteks kokku puutunud pole, võivad nõu jagada ka teised blogi lugevad harrastajad.

Tänud ette!

Head libisemist soovides,

Kaspar

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

5-6 h nädalas, TM 100 hulka... kõva mees

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Metsikult plaastreid peale on 1 variant.

TM-il on nii, et kui alguses plaasterdad ära ja saad normaalselt sõita, siis külm on piisavalt hea valuvaigisti. S.t. et isegi kui plaaster ära tuleb, siis sa ei tohiks midagi tunda.

Ma üks aasta lõpetasin nii, et plaastrid olid sõidu ajal ära tulnud ning kannas oli sõna otsese mõttes auk. Kaks nädalat ei saanud pärast hästi kõndida, a sõidu ajal oli kõik tip-top :)

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits. Kui maratonist aega jääma hakkab, siis tuleks tõsist suusa-ajakirjandust teha. Kohe sellist uurivat. Paljastada määrdeindustrii ohjeldamatut kasumiiha, mis meid, suusaentusiaste, rahast vabastab.

Veelkordne viide teemale, mis suusaportaali foorumis alguse sai:

http://suusafoorum.etvsport.ee/viewforum.php?f=15

ja viide ka inglise keeles avaldatud algmaterjalile, mis Rootsis vastava diskussiooni elavalt käima lõi juba 3 aasta eest:

http://epubl.ltu.se/1402-1757/2006/03/LTU-LIC-0603-SE.pdf

Ajakirjanduslikuks intriigiks peaks ainest jaguma piisavalt.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

5-6h nädalas ja 100 siise TM-l kõva mees? Minu arvates täiesti võimalik, sõltub antud tegelse vanusest ja sellest, millega ta tegeles vanuses umbes 14-25, kui selles vanuses käis kõva põhja tegemine, siis on vanemana täiesti võimalik vana raskva pealt veel rahvasportlase mõistes väga hullult panna.

P

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

No täna on siin mitu mõtet antud PP-le, millest kirjutada (TM valmistumine, määrdemeistride teema)? Mul on sellin küsimus, mis mind lihtsalt huvitab. Priit, kuidas Sa suudad sõidu ajal kõik need numbrid meelde jätta, kes möödub, kes selg ees vastu tuleb, kes mis stiilis sõidab, vms?

K.

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Kasparil soovitan proovida spetsiaalseid villiplaastreid. On küll kallimad, aga mind on nad aidanud. Mul on need hõõrdumisprobleemid olnud seoses jooksmisega ja ilma nende plaastriteta ei saanud vahel liikudagi. Üks variant veel, mida kasutanud olen, on auguga plaastrid. Isekleepuv side veel igaks juhuks peale, et kindlalt omal kohal püsiks, ja saab hakkama. Hõõrdumise põhjus võib olla muidugi nii saapas kui ka jalas. Samas palju sõltub ka sokist. Olen omal nahal tundnud, et spetsiaalne sokk on siiski üldjuhul oma hinda väärt.

K

 
At 00:01, Blogger Madis said...

Kasutan igapäevaselt Lorpen-i sokke, põlvikuid. Kindlasti leidub sarnase tootjaid veel. Pole viitsinud ise teisi tootjaid uurida, kuna siiani väga rahul Lorpeni-ga. Eelkõige tundub, et jalats on see, mis peab hästi sobima. Internetiavarustes on palju leierdusi jalatsite sobitamisest. Oma kogemus matkajalatsitega on kinnitanud sobitamiseteemat.

 
At 00:02, Anonymous Anonüümne said...

to K.
Tegelikult paneb Priit savi ja tegeleb rohkem ilukirjandusliku žanri edendamisega, et asi põnevam tunduks.
No kes esiotsa punases sõitjatest jõuab seal väga ringi vahtida, et võiks pärast Priidu jutu ehtsust ümber lükata, kui endal käed jalad rasket tööd täis ja silm hall peas.
Seetõttu saab ajakirjanikuhärra menetleda küllaltki vabalt:)

Mingid numbrid aga jõuab ikka silm sõiduga haarata ja küll siis juba õhtul kodus diivanil teed juues saab nendele ka story külge pookida (ja nagu me teame, siis Priidul fantaasiast juba puudu ei tule ja sulg tal ka jookseb).

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Hõõrumise põhjus on saapas loksuv jalg. Asi võib olla sokis,vale suuruse või ehitusega saapas aga ka nii lihtsas asjas kui lohakas paelte sidumises. Abi võib saada libestit,oops! ,kreemi hõõrduma kippuvatele kehaosadele määrides.

 
At 09:06, Blogger Priit Pullerits said...

Kümme tarka jõuavad rohkem küsida kui üks loll vastata :)

R2-le ei ole kommentaari jätnud mina. Keegi on esinenud minu nime alt. Asjaga tegelevad juba juristid. Igal juhul aitäh vihje eest!

Kasparile on õnneks kannaprobleem pikalt lahti seletatud ja vastatud. Jah, mul oli ka kaks-kolm aastat tagasi ühe kannaga see mure (üks jalg on suurem kui teine), siis panin ohtralt plaastrit peale, sõitsin rohkem paaristõuget ja ei läinudki väga kaua aega, kui kand ära paranes. Soovitan saapa jalga panemisel kasutada kingalusikat, siis ei lähe polster volti. Just see peaks olema peamisi villide tekitajaid.

5-6 tunniga nädalas TMil 100 hulka sõita on võimalik. Näiteks Toomas Kirsipuu on sõitnud paar aastat tagasi Tartu rattarallil esimese 20 või 30 sekka lausa nulltreeninguga. Kõik oleneb, mis varem tehtud.

Määrimisest ei tea ma midagi ega taha ka teada. Kõlab ülbelt, aga võtan asja nii: mina olen Schumacher, kelle asi on sõita, teiste asi on vaadata, et korralikud rehvid oleks all. Igaks asjaks on oma spetsialistid, ja määrimine on tänapäeval oskustöö, nii et ole mõtet ise plätserdama hakata. Lisaks on määrimises tähtsad kogemused, aga need tulevad väga aegamööda ja selleks on vaja sadu suusapaare ette valmistada.

Maratonide reportaažid EI ole ilukirjandus. Lähen alati rajale selle mõttega, et pean suutma kõik olulise talletada. Nii püüangi numbreid meelde jätta ja vaadata, kes kuidas sõidab. Kõik peab olema faktiliselt õige, midagi ei tohi luuletada, sest kui mööda paned, on kõigil siin võimalik avalikult kuulutada, et olen midagi välja mõelnud. See oleks halb, väga halb.

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

schumacheri kohta on ju just öeldud, et ta on üks suuremaid auto arendamise juures olijatest, kes iga asja ise täpselt teab. nii et vale võrdlus. räikkönen on olnud see, kes ainult sõita tahab. ja teamid pole sellega rahul olnud. aga selle määrimisejutu mõte oli selles, et seda poleks üldse vaja, kui oleksid viitsinud vaadata seda linki. sulle peaks ju sobima, poleks vaja ka sooduspakkumise raha määrimiseks välja käia, jälle väike kokkuhoid.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Oi dämn, mis Kuzmini promojad siin sõna võtavad. Kui te ise ei viitsi viidatud kodulehtedel olevat reklaamist nõretavat inffi läbi närida, siis säästke vähemalt teisi sellest hullusest. Need pagana suusad mida hooldatakse ainult Kuzmini meetodiga ei saa ju vahamäärete poolt pakutavat füüsilist kaitset igasuguse rajal vedeleva saasta eest, mis päädib suusa kiirema kulumisega. thats it. võidad määrde kuludelt kuid kaotad suusa elueas. Kuzminilt sellist juttu ju te ei kuule. Kuzmini aparaat on tegelikult kodune kivilihvi vahend. Mis on nats parem kuid mitte midagi revolutsioonilist. Teoreetiline jutt on tal täis vasturääkivusi ning kinnitamata hüpoteese. Tema tehtud kaabits on tavaline käsifrees. Ainsaks revolutsiooniliseks seadmeks võib olla vaid laserlihviga tehtud korralikult sile suusapõhi, mille konarused ei ületa 1 mikromeetrit. Sellisel juhul peaks tekkima alles märgatav hõõrdumise vähenemine ja sel juhul võib tuua ohvriks ka suusaeluea, sest medalite nimel pole meil millestki kahju.

 
At 11:53, Blogger Madis said...

Priit, nüüd teed küll Schumile liiga. Tehniliselt võttes võib Sul ju õigus olla. Palgati ta ju sõitjaks. Loomulikult ta ise neid rehve alla ei hakka toppima ja vedrusid mutreid keerama. Kuid siiski ta annab inseneridele olulist infot, mis võimaldab tal autost maksimumi võtta.

Tegelikult peaks suusataja suutma samamoodi infot anda määrdemehele. Ja kui ise oled määrinud, tead veel tausta ning oskad veel paremini olukorda kirjeldada.

Kas Sina, Priit, oskad määrdemehele kirjeldada?

 

Postita kommentaar

<< Esileht