neljapäev, veebruar 18, 2010

Pullerits: Kust leida Tartu maratoniks kasutamata reserve?

Mäletate, eile esitasin lihtsa küsimuse, kas keegi näeb lisaks minu loetletud asjadele ja tegudele veel reserve, mille arvelt Tartu maratoni koha parandamisele kaasa aidata. Üllataval kombel ei suutnud mitte keegi mitte midagi välja pakkuda, kuigi üks ammendamata reserv - õigemini, selle nimetamata jätmine - paistis suurelt silma.

Selle nimi on Margus Mustimets. Tema on Tartu parim massaažitegija, kelle eripalgeliste oskuste ja teadmiste ja kogemuste pagas ületab ilmselt kogu Eestis enamiku tema kolleegide oma. (Lisaks ääretult meeldiv ja hariv suhtlus.)

Need, kes erinevalt minust on jätnud pärast seniseid maratone ja enne Tartu maratoni massaaži tegemata, lugege hoiatuseks järgmist õpetlikku lugu.

Jooksja Tiidrek Nurme tuli mullu aprilli lõpus Keenia laagrist. Võib-olla oli asi selles, et organism oli väsinud, või selles, et ta oli äsja vahetanud jooksususse, aga ühel õnnetul hetkel sai kannakõõlus põletiku. Kolm nädalat mais ei saanud ta jooksutrenni teha. Tagajärg: kogu hooaeg kannatas.

Nurme oletab, et trauma põhipõhjus peitus lihaspingetes, mida ta ei osanud õigel ajal märgata.
Selleks et pinged lihastesse ei koguneks, tuleb lihaseid regulaarselt hooldada. See tähendab, et tuleb massaažis käia. Nurme treener Harry Lemberg soovitab tõsistel harrastajatel massööri lauale heita vähemalt korra nädalas. «Tuima väsinud lihasega ei ole mõtet koormusi juurde panna,» hoiatab ta. «See toob pigem kahju.»

Paraku, nagu tunnistab Tartu hinnatumaid füsioterapeute Margus Mustimets, puudub enamikul vastupidavusalade harrastajail harjumus massaažis käia. Kui püstitada oletus, et Tartu suusamaratoni esisajast saab regulaarset lihashooldust ehk kõigest kümnendik, ei söanda ta oma praktikale tuginedes sellele vastu vaielda. Põhjus pole üksnes selles, et üks tunniajaline massaažikord on kallis, küündides Eestis laias laastus poole tuhande krooni ligi, vaid ka selles, et puudub harjumus oma lihaskonna eest hoolt kanda. Ja teadlikkus, et see on eluliselt vajalik.

«Inimesele on vaja näpuga lihasesse torgata, et ta aru saaks, kui valus tal sealt on, ja et see ei ole naljajutt, et tal on massaaži vaja,» seletab Mustimets. Möödunud suvel mu säärelihaseid masseerides puhkes ta esimesel seansil imestusest naerma, kui mu valukarjete peale küsis: «Kas niisuguste lihastega oledki trenni teinud?» Ta kinnitas tol korral, et ei masseeri, vaid sisuliselt ainult paitab mu lihaseid.

Eesti sitkemaid harrastussportlasi Virgo Karu tunnistab, et käib massöör Alar Krautmani juures suhteliselt harva, kord paari kuu tagant. Ta möönab, et kindlasti peaks seda tegema palju sagedamini, sest alati on kasu tuntav: lihased on palju rohkem «lahti». Vähemasti, lisab Karu, kevadise Tartu rattaralli 31. lõpetanu, pole tal seni tõsiseid terviseprobleeme tekkinud, mis füsioterapeudi põhjalikku päästetööd vajaks.

Aga transpordiärimees Sven Arial on risti vastupidine kogemus: pärast mõningast sportlikku pausi seitse aastat tagasi jooksma hakates tekkisid tal peagi seljavalud. Need paisusid koguni nii suureks, et ta ei saanud õieti autost välja ega voodist üles. Ootas iga kord pärast valu teravnemist umbes kuu, kuni see viimaks taandus, ja hakkas siis uuesti harjutama. Viimaks, tunamullu, mõistis: tuleb professionaali poole abi järele pöörduda. Aria läks Mustimetsa vastuvõtule.

Mustimets tegi kohe selgeks – erinevalt tavalisest massöörist, kelle juures Aria oli käinud lihtsalt lihaseid lõdvestamas –, milles häda: joostes oli üks jalg jäänud teisest lühemaks ning selja stabilisaatorlihased olid nõrgad, mistõttu selg tõmbuski kõveraks.

Aria käis Mustimetsa käe all kaks korda nädalas ning kolme nädala pärast sai selja korda.
Tema trauma on ilmekas näide sellest, milleni korraliku lihashoolduse puudumine viia võib.

Massaaž toimib Mustimetsa sõnul justkui pumbamehhanism, mis viib erinevate siluvate, suruvate ja pumpavate liigutustega lihastest ainevahetuse jääkprodukte välja. Eriti vanemate ja hooldamata lihaste puhul, nendib ta, tuleb masseerijal tihti mängida valu piiril – mis tähendab, et sportlik massaaž võib teinekord olla patsiendile võrdlemisi ebameeldiv.

Kui morfoloogia üksikasjadesse mitte laskuda, siis võib Mustimetsa tsiteerides öelda, et masseerides taastatakse lihaste ainevahetus koormuseelsele tasemele. «Ainevahetus on muidu takistatud ning jääkprodukte ja lihaspingeid on nii palju, et lihas ei funktsioneeri täie jõuga,» nendib ta.

Paljudele ilmselt ootamatult ei pruugi ainevahetuse raskused jalas lüüa välja sugugi jalgades. «Asi võib lõppeda sellega,» kirjeldab Mustimets, «et sportlane ei jõua jalgadega rohkem tööd teha ja asub kompensatoorselt kasutama seljalihaseid. Sealt tuleb vale motoorne mudel, nii et inimene on lõpuks seljaga hädas, kuigi ta jalad on puhta läbi.» Liiati ei pruugi ainevahetuse häirumine kajastuda tema sõnul ainult spordiliikumise probleemina, vaid ka radikulaarse-neuroloogilise leiuna. Nagu see kajastus ilmselt Aria seljas.

Nüüd käib Aria, kes sel suvel sõitis Elion Cupi rattamaratonidel 200.-300. koha kanti, Mustimetsa massaažilaual umbes korra nädalas («meeldima hakkas,» tunnistab ta), lisaks teeb ise regulaarselt venitusharjutusi. Eesmärk on läbida järgmisel hooajal Pühajärve poolpikk triatlon. Venitamine, nagu ka ujumine või saunas käimine, on hädavajalikud neile, kes nõnda sageli, nagu ideaalis soovitatav kord nädalas, massööri juures käia ei saa.

Eesti 1500 meetri jooksu rekordimees Tiidrek Nurme käib vähemalt korra nädalas Ergo Leibaku massöörikäte all, ehkki lisab, et temasugune sportlane peaks laskma professionaalil oma lihaste eest hoolt kanda veelgi sagedamini. «Kui lihaseid ei hoolda,» teab ta isiklikest kogemusest öelda, «teeb organism omad järeldused, muutes näiteks lihase pikkust või puusa kõrgust. Seejärel hakkab skeletisüsteem lagunema.»

Need on hoiatavad sõnad, mida tasub meeles pidada ka harrastussportlastel.
******
The Venetian Resort Hotel Casino, Las Vegas, Nevada. 20. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1-3: Vancouveri olümpia meeste sprindi võidab venelane Nikita Krjukov (nr 4) kaasmaalase Aleksandr Panžinski (nr 1) ees. Fotode autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Vancouveri olümpia naiste sprindi võitja Marit Björgen Norrast (paremal) ja teiseks tulnud Justyna Kowalczyk Poolast näitavad oma kurvitehnikat. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Meeste sprindi finaal Vancouveri olümpial. Vasakul võitjaks tulnuks Nikita Krjukov Venemaalt. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 6: Kasahhi esindaja Aleksei Poltaranin ja Oeystein Pettersen Norrast kukuvad meeste sprindi finaalis. Nr 4 on võitjaks tulnud Nikita Krjukov Venemaalt. Foto autor: AFP/Scanpix

23 Kommentaarid:

At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Korralik klassitehnika on Sul veel üks reserv, mille äraõppimisse panustamine annaks kindlasti efekti.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit võiks Indrek Kelgult uurida kuidas on plaanitud hakkama saada transpordi korraldusega ja taevast lisanduva lumega?
See tähendab, et mida on plaanitud teha see aasta paremini kui eelmine?
Erki

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

On ka vastupidine efekt, mis seisneb selle, et kui harjud massaazi saama, siis ilma ei saa enam hakkama.

Mike

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Tundub nagu Pullerits oleks kõik massöörid Tartus läbi proovinud, et peab M. Mustimetsa parimaks. Parimaid saab ju üldiselt olla vaid üks. Ei karda siinkohal härra ajakirjanikule parima teemal vastu vaielda. Ma ei ütle seda, et Mustimets poleks hea või ka väga hea. Mina pole ta juures massaažis käinud, aga kunagi vastvõtul küll. Lõpptulemusena päästis mind seljapiinadest aga hoopis siin nimetamata inimene, kelle juures ikka siiani aeg-ajalt "remondis" käin. Vahel paneb mind aga tõsiselt imestama (ja ka kadedust tundma), kuidas mõnedel on rõõm elada lihasvalude ja -pingeteta, ja nad ei venita end peale trenni üldse. Minu jaoks on venitamine trenni kindel osa, aga kahjuks ei päästa see massaažist, kuid vähendab siiski massöörile kulutatavat raha.

Kalle

 
At 12:12, Blogger Madis said...

Priit, kas minu märkus jootmise kohta ei kuulu reservide alla? Või mõtlesid Sa sinus endas peituvat reservi? Mina seda välja ei lugenud.

Massööri abi on niivõrd elementaarne. Eriti enne ja pärast suuremaid pingutusi.

Plaanis on teha empiiriline analüüs sellest massaaživärgist, sest selle ümber keerleb ikka liiga palju hämamist.

Mis puutub harrastussportlastesse (ning miks mitte ka proffidel), siis nii palju on tähelepanekuid, et vaevused tekivad alati millegi valesti tegemise või tegematajätmise tagajärjel.

 
At 12:35, Anonymous Vahur said...

PP miks sa sellest nii hilja räägid?

Alles paar päeva enne maratoni, siis kui pole enam soovitav lasta massaazi teha (vähemalt neil kes pole seal pikka aega käinud).

 
At 12:46, Blogger Priit Pullerits said...

Vahur, parem hilja kui mitte kunagi.

Mis mind aga hämmastab, on see, et EE suutis tänaseks toota TMist 3 lk, aga seal pole PPst sõnagi :) Seal on küsitud, kellega maratonile minevad inimesed võistlevad, aga mitte ükski neist ei nimeta PP nime (kuidas see kurbuse-jahmatuse emotikon käib?).

Järeldus: EE kolmikkülg on absoluutselt marginaalne, küsitud on täiesti ebaolulisi ja valesid inimesi. Ma saan täiesti aru, kui inimesed kurdavad, et ajakirjandus käib alla, sest on minetanud asjatundlikkuse ja professionaalsuse.

NB: häda neile, kes eelmist kahte lõiku tõsise näoga loevad ja võtavad!

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Tere,

Üks veidi OT küsimus. Kas oleks mõtet geelid numbri siseküljele teipida? PP vist kuskil maratonil kasutas. Kas alla -10 kraadidega ära eikülmu?

Ilusat suusapidu kõigile!

Priit

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

geel ei ole vesi, mille hangumistemperatuur on 0

Mike

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

No nüüd on Mustimetsa juurde aega sama võimatu saada, kui stardikohta TM. Hinnast parem ärme räägime

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

to Priit

Geel on suuremas osas ikkagi vesi. Kas ja kuidas see külmunult tarvitatav on võib ju sügavkülmiku abil järgi proovida. Geeli asemel võid proovida moosiga,vahet pole.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Lugesid Ekspressi? Ehk käis pilk üle ka Kanepi loost? Kanepi treenerite teemast saab kirjutada ka ilma väljendit "hüsteeriline eit" kasutamata. Järelikult on veel arenguruumi. Kas PP-l või EE-l, see jäägu igaühe enda otsustada.

L. Ugeja

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas regulaarne ujumine pole mitte lihaspingete vähendamisel kasulik? Säärane mittepingutav 2km paar korda nädalas?

 
At 15:46, Blogger Priit Pullerits said...

Konkurendid elavnevad. Postimees avas oma spetsiaalse maratonikülje:
maraton.postimees.ee

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Oi, Priit! Nüüd läks pahasti. Oma leivaisa siin konkurendiks nimetama. Kui Merit ja Mart seda näeks!

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Loen ja kiidan Priit sinu algatust rääkida lihashooldusest ehk massaazist. Iga vähegi tulemust teha sooviv sportlane peaks otseloomulikult massaazi oma plaanidesse lülitama.
Siinkohal kohe ka hea pakkumine spordimassaaz enne ja peale TM-i Tartus 350EEK\h -tel 53307055
Edu maratoniks kõigile!
RVW

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on siin pildi peal kamm risti suus :)
http://maraton.postimees.ee/?id=226627

 
At 08:29, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole see mingi kamm. See on energiabatoon. Mõni on end suurtest treeningutest vist suisa segi kamminud, et seliseid järeldusi teeb :)

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, teinekord, kui reklaamteksti üles paned, pane vastav hoiatus ka päisesse! "Sõltumatu" ajakirjanik, my a**

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

RVW kasutas oskuslikult Priidu väljapakutu ära ja hakkas ka reklaami tegema.

Võiks siiski juurde kirjutada, et tegemist on reklaamiga, muidu võib keegi seda juttu tõepähe võtta

Mike

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Meestel on närvid enne TM päris läbi. Igas õiges meeskonnas peaks olema ka psühholoog, mõnele on vaja juba ka psühhiaatrit. Nende tund on kindlasti odavam, kasu suurem kui tipp-lihaväänajatel.
Kindlasti ei tasuks unustada korralikku sauna, mida saab mõnest kohast lausa 25 kr/h;). Ärge masu ajal seda raha igale poole ka pritsige, arvestades eesootavat tuisku ei anna kõrgflooritamine ja pulbriga mängimine tavalise sinise parafiini ees vist mingit eelist.

Axel

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Jah Axel, hästi arenenud ülakeha oleks hoopis vaja, lisaks floridele jne.
Priit kuidas edeneb kasutamata reservide kasutusele võtt? Mitu isiklikku joogipunkti sa rajale plaanid tekitada, et ei peaks numbri alt geelisid koukima ja aega raiskama, lisaks lisa grammid tõusudel ja võitluses tuisuga. Lisaks reserveeri omale stardis mõne laiaõlgse mehe seljatagune.
Jõudu ja jaksu pühapäevaks!

eero

 
At 09:09, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
nike air huarache
chicago bulls jersey
fitflops sale clearance
prada handbags
nike huarache
coach outlet online
ralph lauren outlet
kate spade outlet
christian louboutin shoes
supreme outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht