teisipäev, märts 16, 2010

Pullerits: Kes oskab maratonitulemuse tükkideks võtta?

Üleeile, pärast mõnusat suusatamist - 11 km 38 minutiga, aitab küll! -, trehvasin endise tippsuusataja Paul Vaardiga. Tartu maratonil olin teda võitnud (ta oli enne seda pisut tõbine olnud), Haanja maratonil läks ta aga umbes 9 km enne lõppu mööda. Meenus, kuidas enne Tartu maratoni oli ta öelnud, et teab mitmeid mehi, kes tahavad mulle seal ära panna. Kasutasin siis juhust, et küsida, kuidas noil ärapanijail läks. Praegu on need mehed vait, ütles Vaard. Mis siis, et ta oli juba enne Tartu maratoni noid hoiatanud, et tema arvates on nad seadnud endale sihi, mis on küllaltki kõrge.

Aga see ei tähenda, et ka kõik teised peaks vait olema. Ei, nüüd saate näidata oma tõelist analüüsivõimet.

Selle nädala algul tabas mind suur üllatus, kui Gaspar Sukk, enda määratluse järgi harrastaja ja minu blogi lugeja, saatis mulle suure ja põhjaliku ja värvilise tabeli minu senistest Estoloppeti maratonide tulemustest, et ehk on analüüsiks abi. Ta lubas selle siin kõigile vaatamiseks välja panna. Nii et olge head ja klikkige juuresolevale tabelile - loodetavasti hakkavad siis arvud paremini silma.
Kuid ma ei tiku end ülehindama. Olen aastate jooksul jõudnud veendumusele, et siin blogis käib hulk lugejaid, kes ei pruugi minust suusarajal paremad olla, kuid kes see-eest teavad kalju- ja raudkindlalt, mida kõike ma valesti teen ja kuidas ma trenni õigesti peaks tegema. Nüüd on neil lõpuks oma hinnangute andmisel ka millelegi toetuda.

Siiski soovitan enne analüüsi juurde asumist pidada silmas tabeli koostaja paari märkust. Gaspar Sukk lisas:

"See tabel pole kahjuks ideaalne. Seal võiks juures olla näiteks ilmastik, mis mõjutab libisemist ning sellega seoses ka aegu ning kaotusprotsenti. Samuti on Tartu maratoni puhul oluliseks faktoriks tugevatasemeline välisvõistlejate arv. Lisaks võiks arvestada ka stardinumbrit. See on üsna oluline tegur, kui tegemist on tagantpoolt startimisega. Ehk kui suur on stardis handicap.

Samuti võiks olla kommentaar võistleja enda kohta. Näiteks enesetunne ja olulised mõjutavad tegurid, nagu magamata öö, treeningpaus, kepi murdmine võistlused, kehv enesetunne, ebapiisav jootmine, "haamer", jne."

Ja veel: "Pean vajalikuks natuke kirjeldada minu motivatsiooni selle info koostamise jaoks. Kuna pole olemas ühesuguste tingimustega võistlusi ja treeninguid, siis on absoluutarvudest (lõpuaeg ja -koht) oluliselt kõnekamad suhtelised arvud. Mul endal puuduks motivatsioon, kui ma ei seaks endale realistlikke eesmärke. Seda ongi hea teha suhtearvudega, kuna absoluutarvud pole eesmärgi seadmisel teada."

Niisiis, käärige käised üles ja andke tuld! Kuid olge hoiatatud, et võite pelgalt numbreid vaadates kõvasti puusse panna, sest ainult mina tean neid loendamatuid subjektiivseid tegureid, mis tulemust võisid mõjutada. Nagu magamata ööd enne mõnda maratoni. Aga tehke proovi - ma ei hakka kellegi analüüsi hukka mõistma ega ammugi mitte togima, teen vaid vajadusel korrektiive, tuues sisse arvestusest välja jäänud lisategureid.

Suur aitäh, Gaspar Sukk!

PS: Täna tuli selline uudis, et Mati Alaver on valmis Eesti suusakoondise peatreeneri kohast loobuma.
PPS: Nagu aru saan, siis täna keegi minuga Tartus paarissprinti sõita ei taha. Mis teha, kui tase ei rahulda. Aga siis jääb võistlus kajastuseta kah.
******
Palazzo Resort Hotel & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits Tartu maratoni finišis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix Foto 2: Veikko Täär (nr 152) Tartu maratoni finišis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

58 Kommentaarid:

At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Mida seal tabelis kommenteerida, kas seda, et eelmine aasta olid parem kui see aasta? See ju ilma tabelitagi teada. Tabel konstanteerib fakti, et sa ei saanud sel ideaalsel suusatalvel oma ettevalmistamisega hakkama. Miks see nii juhtus ei ole meie asi targutada. See sõltub su oma soovidest ja eelistustest. Veel miski hinnang jäi puudu väi?

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Välja sõidetud koha % võistlejate arvust mõõdab pigem - palju sõitjad konkreetsel sõidul osales, mitte et kui hästi konkreetne isik sõitis. Sama lugu võistlusklassiga. % võitja ajast on kõige objektiivsem mõõdik arengust/taandarengust.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Päris tubli. Ilma treeningpäevikuta ei oska midagi täpsemalt arvata. Tundub, et Pullerits ei alustanud 2004 aastal päris nullist. On olnud ka eelnev päris tugev treening. Tegelikult ongi küsimus elektrooniliste treeningpäevikute kohta. Soovitavalt tasuta päevikute kohta. Et kas keegi oskab võrdlust välja tuua. Ise kasutan suviste treeningute jaoks http://ee.running.adidas.com/login.aspx

 
At 09:54, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, juba hakkab - plärtsudes pauk kirja ja tunne hea - on teil, ahh, 09:30 - olete õnnelik?

Vaatame nüüd teie lahmimist:

2010 võrdlus 2009ga (kaotus% võitjale):

Viru - enam-vähem sama, eriti arvestades, et see aasta sain Virul totaalse haamri.

Tamsalu - see aasta parem.

Alutaguse - see aasta kehvem.

Tartu - see aasta kehvem.

Tallinn - see aasta parem.

Haanja - see aasta oluliselt parem.

Niisiis: kolmel olin parem, kahel kehvem ja ühel enam-vähem sama.

Lööme nüüd kaotus%d kokku ka:

2009 olid need 138,0 ja 2010 olid 134,6.

Miks, ölge nüüd teie kõik, peab mõni mees nii mölisema? Kas kaotusekibedus on tõesti nii suur, et muidu üleei saa?

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Igal juhul on nüüd Priidul hea material analüüsiks! Tabelit saaks veel täpsustada kui distantside nominaalsed pikkused asendada tegelikega. GPS mehed väidavad, et ainult kahe Estolopeti sõidu mõõdetud pikkused langevad kokku ametliku numbriga (Haanja näiteks tuleb kõigil 38 km). See muudaks küll ainult keskmise kiiruse väärtust, aga üht-teist näitab seegi.
Erki

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Sellest olen ma ammu aru saanud, et humanitaarharidusega inimesed reaalelu numbritest mitte tuhkagi aru ei saa. PP ei ole siin kohal miski erand. Ta ajab ikka oma iba, et kui võtame arvesse kõiki personaalseid subjektiivseid asjaolusid siis on just tema maailma parim suusakunn. Noh, siin meelelahutusblogis peab ju vähemalt üks narr ikka olema kes oma nime ja näoga rahvast lõbustab. Mis see sport siis muud on kui üks tohutu meelelahutusäri kuhu aegajalt tervise eest hoolitsemise silmakirjalikku silti juurde poogitakse. Nagu näha on Priit võtnud uue rahvalõbustamise taktika kasutusele. Nüüd sõimab ta süüdimatult kommenteerijate näo täis ja siis klikib adrekas laes, et mis reponss tema laksule vastu lajatab. Kas saab kommentaariumi käima või ei?

 
At 10:36, Blogger Priit Pullerits said...

Respekt! 10:07 kommentaar on tõeliselt sädeleva argumentatsiooniga! Milline faktide käsitlus, millised võrdlused ja kõrvutused, milline eripalgeliste mõõdetavate tegurite põhjendatud arvestamine. Kui kõik suudaks nii veenvaid argumentatsioone esitada...

Öelge nüüd, palun, mis inimestel viga on? Miks mõni, kellele seatakse vastu faktid, ei suuda nendega vastu argumenteerida, vaid hakkab prõõkama?

Ja siis süüdistatakse mind - sest mina olen siin ainus nimeline -, et miks ma mõnikord kurjaks saan. Kas teie ei saaks, kui te sellist lahmivat lollust peate lugema?

09:30 ja 10:07 - olge hea ja pange oma nimi ka juurde. Siis tean, keda sädeleva analüüsi eest tänada! Te ei julge panna? Pole hullu - saan aru, teil on piinlik. Häbenete iseennast. No hea seegi - siis pole veel kõik teiega kadunud.

 
At 10:59, Blogger Kaur said...

See GPS data ja keskmine kiirus ei näita küll arvudena midagi. Nagu eelnevalt öeldud, oleks veel siia juurde vaja näidikuid ilma, raja kiiruse, enesetunde (või võistlusele eelnenud päevade enesetunde ja sisustamise kohta) jm mambo-jambo kohta. GPS data järgi saab küll veidi-veidi analüüsida, aga konkreetsete võistluste tulemusi võrreldes olid ju kõikide olud enamvähem võrdsed.. või vähemalt samal tasemel sõitjatel.
Teiseks on anonüümsed kommentaarid lamedad. Ma tunnistan, et ei ole väga tihti Priidu väljaütlemistega ühel meelel, aga kui arvamust vaja avaldada, siis võiks seda ikka vabalt oma nime all teha. EI saa aru nendest saba jalge vahel lärmavatest inimestest. Vahet pole, kas kommentaar on positiivne/negatiivne, arvamuse avaldajal peaks ju mingi nimi olema! Halvustava märkuse puhul tundub anonüümsus muidugi veel aram.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

No tõmbame jälle selle anonüümsuse teema käima. See on ju ainuke asi mis siin kommentaariumis pinget pakub.

Esitan siis seisukoha mis pole absoluutne tõde kuid on tugev samm õndsuse poole.

Fakt on, et tegemist on meelelahutusblogiga. Siin astuvad üles artistid, kes lõbustavad lugejaid. Need artistid teevad seda tööd kas pooleteraga või täiskohaga. Artistid jagunevad pullitegijateks ja enesepresenteerijateks. Pullitegijad tabavad matsu kuid enesepresenteerijad ei suuda asjalikku iva välja raalida ega edastada. Vahe on pullimeestel ja eputistele selles, et pullitegijad jäävadki anonüümseks nagu õllekas pärast 3 õlut räägitud jutu puhulgi kuid eputised peavad oma nime kogu aeg rahvale meeldetuletama "näed ma olen su sõber" või "patsu patsu ole tubli" stiilis. Kui poleks pullimehi, siis poleks siin kommentaariumis ka 3 sekundi eest miskit lugeda. Eputised aga seavad ennast just nende pullimeeste vahele üles, et nad rohkem väljapaistaks ja meelest ei läheks.

Noh sai nüüd piisavalt tabav ja terav?!

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba Pullerits lubas arvamus avaldada, siis jätkan. Minu meelest % arvutus ei ole analüüs. Exceliga on üldse väga tüsilik analüüsi teha. Analüüsi saaks teha, kui oleks hulk algandmeid, mitte kellegi poolt juba mingid subjektiivsed väljanopitud numbrid ja %-d

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

Anonüümsusest ja mis on selle häda: kui inimene kirjutab ning paneb oma ees- ja perekonnanime juurde, ta enne ikka mõtleb, mida ta ütleb - kas hakkan ikka teist solvama ja alandama, sest võin ju temaga järgmine kord kusagil kokku juhtuda ja mis näoga ma talle otsa vaatan? Kui nime saab varju jätta, võib öelda, mida aga sülg suhu toob. Vastutust ju pole. Ütleja tuleb puhtalt välja, aga teise inimese on ta solgiga üle valanud.

Eile vestlesin Mihkel Rauaga (nagu näete, ei lävi ma ainult spordiinimestega, kuigi siin võiks ju huvi pärast küsida, et kas teate, mis taliala on Raud hakanud viimasel ajal armastama ja harrastama, aga ei ole vaja siin arutelu liiga laiaks tõmmata), kelle värske raamatu "Sinine on sinu taevas" laupäeval läbi lugesin. Küsisin, miks ta raamat nii vägivaldne on. Ta ütles nii:

"See on katse tuua [raamatu lehekülgedel kujutatavasse] reaalsessse ellu see vägivald, mida me kohtame, kui inimesed saavad arvamust avaldada siis, kui keegi ei tea, kes nad on – foorumites ja internetikommentaarides. Seal on vägivallaiha ja füüsiliste lahenduste janu ikka tavatult palju."

Vaadake mu sissekannetele saabunud kommentaare ja näete, et suurimad ja peamised vägivallatsejad on anonüümikud.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Kõikide blogide kommentaarid ei ole teps mitte nii vägivaldsed kui Pulleristu spordiblogi omad. Korrelatsioon ühelt poolt sissekannete kohatise ajuvabaduse ja blogija tõsiseltvõetavuse ning teiselt poolt tagasisidena saadud mõnitavate kommentaaride vahel on kindlasti olemas. Pullerits võiks kasvõi üheks nädalaks lõpetada nõmetsemise ja ka lugejad rahuneksid maha. Soovin tagasi seda paari aasta tagust aega, kus edevus ja ärapanemine postitustest läbi ei käinud.

TT

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit ,seekord kiskusid tüli minumeelest ise. Esimene kommentaar 9.30 ei olnud ju nii laimav,et vastu panna sinu poolt irooniline vastus?
Olles aus ,ega sel aastal ju mingit erilist treenituse arengut tähelda nagu ei saa- või eksin. See väike % kaotuses võitjale vms. võis olla tulemus hoopis sellest ,et lõpuks oled kuulda võtnud paljude soovitajate nõuandeid varustuse osas(mida enne jäigalt eirasid ) ,samuti olen arusaanud ,et palju paremad spetsialistid-eksperid valmistavad sinu suuska ette (mitte lihtsalt spordi poe töötaja,keda enne kiitsid).Suusatamine on tehniline ala ja need 2 märgitud aspekti ongi sel talvel tulemuse parandajateks,mitte füüsilise võimekuse tõus.
Seda ,et tugev tegija oled ei pea siin üldse tõestama ,samas ei maksa kanda vimma anonüümsete kirjutajate vastu ,sest paljuski on neil vahel õigus.
RVW

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Kõik korrektselt kogutud/arvutatud numbrid võimaldavad mingit analüüsi teostada. Iseasi on see, kui suur on ühe või teise arvu kaal mingis lõppjärelduses.

Keskmine võistluskiirus sõltub tavaoludes (mõõdukad miinus kraadid ilma sajuta) ilmast ja rajast oluliselt vähem kui subjektiivne tunne seda arvab. (enamasti kuni 10%). Üldiseks tasemenäitajaks sobib küll. Ekstreemsetes oludes sõidetud võistluste ajalisi ja kiiruslikke näite ei saa teistega eriti võrrelda (ala 2007 Haanja).
Erki

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui tahad ausat seisukohta, siis anonüümselt saad selle palju suurema tõenäosusega.
Kui eesmärgiks on saada kiitust, ükskõik kui ebaõige ja ilustatud see on, siis seda saab allkirjaga
.
Anonüümne kirjutis on tõele lähemal.

Mida Sa tegelikult tahad?

(kui ma siia oma nime alla kirjutan, siis see minu seisukohta ei muuda, küll aga võib muuta seda sõnumit)

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, nagu korduvalt öeldud, sõitsid sel aastal samasse auku.
(Haanja maratoniks olid eelmisel aastal kustunud).
Samasse auku sõitsid seetõttu, et Sinu suusad olid sel aastal paremini määritud. Tulemus on sama, aga funktsionaalne seisund on võrreldes eelmise aastaga tsipa kehvem.
Kui tahad siit edasi minna (paremaks saada) siis selleks vajad treenerit (keda ka kuulad).
Niisama jätkates jääb ka tulemus samaks.
Võid seda juttu ärplemiseks ja ärapanemiseks pidada, aga see mind ei üllataks, oled ennegi tõde eirata püüdnud.
Lõppeks, tee mis tahad, Sinu elu.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Mina sõitsin see aasta Tartu maratoni esimest korda ja alustasin numbri alt 4204 ja lõpetasin kohal 2200. Kui nüüd Pulleritsu tulemustega võrrelda, siis olen temast konkurentidest möödumiste arvult tohutult parem :). Haanja Maratonil sõitsin ka 300-st mööda kohale 527. Sellel talvel alles alustasin suusatamisega.
Teet

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Võib analüüsi paljude andmete ja faktoritega väga keeruliseiks ajada ja tõestada mida tahes.
Võib ka lihtsamaks teha (nii, et Priitki aru saab).
Näide: Priit sõitis maratonidel kohtadele (esi sada jne),
kaotus võitjale , % ja muu ei olnud talle eesmärgiks. Sellest lähtuvalt on mõistlik aluseks võtta koht.
Eelmisel aastal kuuest maratonist viimasel ta kustus, jätame selle välja. Viie maratoni keskmine koht oli 93. Sel aastal jätame samal põhjusel esimese maratoni välja ja saame keskmiseks kohaks 94.
Kui väljajäetud kohad sisse arvestada, siis on kohad vastavalt 95. ja 94.
Kõik muud muutujad (lumi, määre, uni jne.) puudutavad ka teisi osalejaid ja neid ei pea arvestama.
JÄRELDUS: PRIIDU TULEMUS ON VÕRRELDES EELMISE AASTAGA TÄPSELT SAMA.
Kui tahad vastupidist tõestada, siis anna tulla, aga see saab keeruline olema.

Oma nime ma alla ei kirjuta ja oma seisukohta ilma argumentideta (lahmimise peale) ei muuda. Nime mittekirjutamise põhjuse ütles tabavalt välja 13:48

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Ainus viis oma arengu selgitamiseks on teha ühe ja sama spordiarsti juures hapnikutarbimise test, kontrolljooks oma testdistantsil,velo- või sõudeergomeetril jne. Antud tabel on ainult viis omale meelepäraselt õnnevalemit koostada,antud üritustel ja spetsiifiliselt suusatamises on liialt palju tegureid mis sellisel kujul ei võimalda objektiivset analüüsi teha.
Ehk kui kiretult neid numbreid analüüsida siis pärast tulemust limiteerivate kõrvaliste tegurite kõrvaldamist (varustus,määrded,sõidutehnika,kogemused jmt) on ka areng peatunud.Teisisõnu -kui need tegurid oleksid 2005 puudunud ,tulnuks juba siis tänavusega sarnane ,ilmselt aga veelgi parem koht.Sooritusvõime kasvu pole küll siin kuskil näha (võrdluseks Priidu 10km ajad 2003-37.11, 2006-38.11)

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

14:09 see spordiarsti test näitab üldist funktsionaalset seisundit ja annab mingi ülevaate enne võistlust.
Peale võistlust on meil palju täpsem informatsioon võistlustulemuse näol ja testi tulemus ei ole enam oluline.
Eesmärk oli ju võistlustulemus, mitte funktsionaalne seisund.
Pole oluline, kas sama tulemus saavutati funks seisundi ja sõidutehnika erineva vahekorraga võrreldes varasemaga, oluline on tulemus.
Ütlesin juba peale esimest maratoni 2010, et Priit on samas augus kui 2009 ja kordasin sama peale igat maratoni, nii see asi jäigi hooaja lõpuks.
Siin on pidevalt tahtmisi midagi muud väita, aga keegi ei ole muud tõestada suutnud.
Äkki lepiks sellega?

 
At 14:33, Blogger Priit Pullerits said...

Alustame siis tagantpoolt.

14:04 - ei ole tulemus sama. Kaks näitajat, mille arvestamata olete jätnud. Esiteks vanus - minu eas mängib üks aasta suurt rolli, see viib automaatselt sooritusvõimet kehvemaks. Seda võinuks teada ja arvestada. Teiseks treenitus - olen sel talvel palju vähem trenni teinud kui eelmisel. Seda ei pidanud te teadma. Niisiis, jah, tulemused on küll enam-vähem samas augus, kuid neid kahte olulist tegurit arvestades on pigem alust rääkida väiksest arengust, aga mitte mingil juhul tagasiminekust ja kaheldav on rääkida ka paigalseisust.

14:02 - tubli, Teet, ausõna! Aga arvestage, et kui minuvanuseks saate ja ettepoole hakkate tulemusi tegema, siis ei maksa neid nii väga kuulutama tulla - kohe, nagu näete, lajatatakse teile ära, et näe, enam ei arene, raisk, ei oska trenni teha, möku, ja üleüldse oled loll, debiil - võta treener.

13:36 - ei, ma ei taha siit kusagile edasi minna. Kuhu, milleks? Tõesti kõva areng: teha kuus kümneid tunde trenni, et saada kuskil Alutaguse metsades 82. koha asemel 73. koht? Uskuge, mu elu on mu silmis palju rohkem väärt, kui seesugune naba paigalt vinnamise peale aega kulutada. Ma ei unista veteranide maailmameistriks saamiseks, mind ei huvita isegi Eesti veteranide meistri tiitel.

13:39 - teil on ainult väide, aga ei vähimatki argumentatsiooni. Olgu, pakun seda teie asemel. Vaadake, seni olen näiteks Eesti suusatamisest kirjutanud kriitilisi lugusid, aga kuna need on nimega, siis need ei ole ausad. On liiga kohitsetud, kammitsetud. Kui saaksin lehes oma nime ka veel ära võtta, oi, mehed, küll ma siis alles paneks ja kuulutaks seal sellist ausat tõde, nii et hoiate peast kinni ja oigate. (Ja mõtlete, et kes kurat selle idioodi rahva ette arvamust avaldama lubas, kas toimetused üldse enam ei mõtle, mida nad läbi lasevad. Chew that!)

RVW - 9:30-l puudus vähimgi argumentatsioon, küll aga oli tal kohe rusikas valmis, et lajatada.

Ja veel üldiselt: mitu korda olen end tabanud mõttelt, et miks lasen siin igasugustel tüüpidel tulla ja süüdimatult, vastutustundetult endale musta pori näkku virutada. Et miks ma ära ei kustuta, mida siin kõik lahmitakse ja ilgutakse ja mõnitatakse? Ja alati leidnud, et ei kustuta neid ära seepärast, et siin käib siiski sadu inimesi päevas, kes oma kommentaare ei jäta, aga kes saavad kõrvalt näha, kuidas mõned inimesed lihtsalt lahmivad ja ilguvad ja mõnitavad ja mölisevad ohutust kaugusest nurga tagant. Et las siis paistab inimloomus ja selle mustad tungid, mida enamik üritab viigilehestada mingi pläraga anonüümsete sõnavõttude erilisest aususest ja tont teab mis muu demagoogilise retoorikaga, siit vähemalt halastamatult kõigile kätte. Muidu ei usukski, et nii suurt vihkamist võiks leiduda. Sest viha on ju pime, armastab pimeduses tegutseda.

 
At 14:37, Blogger Priit Pullerits said...

Just, 14:09 - mis ma ütlesin - vanus!!! Seda tikuvad kõik millegipärast ära unustama. Hei, pidage meeles, et ma ei ole siiski alla 40-aastane ehk poisike, nagu siin vist enamik, vaid saan sel suvel 45. Saate ka nii vanaks, eks siis võrrelge oma tulemusi varasemate aastatega ja püüdke leida reserve, mille najal edasi minna. Tough task.

14:26 - pidage ka ikka vanust meeles, eks, kui samast august räägite.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Milleks on üldse maratonide tulemused tükkideks vaja võtta? Finishis vaatad koha ja kaotuse võitjale ära. Kohta on vaja teada sellepärast, et kui keegi peaks huvi tundma siis on mida öelda ja kaotusvõitjale on lihtsalt huvitav number. Aga mis suuri järeldusi teha nüüd sellest numeroloogiast? Kas Priit hakkab rohkem või teistmoodi treenima? Ei tahaks uskuda? Või keegi blogikülastajatest pärast oma samalaadsete arvude uurimisest muudab miskit?
Priidu tulemustest, et kui kõik oli samamoodi nagu eelmine aasta, siis miks üldse pahandada? Nagu ta ise ütleb, et vana mees ka juba :) Trenni on samamoodi teinud, kus see tulemuse suur parandus peaks siis tulema? Halvemaks pole läinud järelikult on kõik hästi ja kui oleks ka tulemused halvemad kas siis oleks midagi pahasti? Vevalt, et spordipoes vähem alet saaks ja suusamäärimise teenus kallineks?

eero

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Miks seda vanust pidevalt rõhutad, kas arvad tõesti, et teised lähevad aastaga nooremaks?
See puudutab kõiki võrdselt. Sellest hoolimata sõidavad ühed kiiremini kui varem, teised aeglasemalt ja osad sama kiiresti. (ei pea silmas noori)
Vanuse eelis peaks olema, et läheme targemaks (ka faktor tulemuse parandamiseks)

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Jooksin 30 aastaselt tagasi 10km alla 40min ja teen seda siiani, mis see vanus siia puutub?
Kaotad oma vanustele maratonis 20 min, kaotasid enne samuti, mis see vanus siia puutub?
Määrab treenitus, vanus on marginaalse mõjuga.
Vaata ringi, mida sinuvanused teevad ja ära hädalda.
Kui tahad ennast vanaks mõelda ja vana olla, siis see on Sinu probleem.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

"Tõesti kõva areng: teha kuus kümneid tunde trenni, et saada kuskil Alutaguse metsades 82. koha asemel 73. koht? Uskuge, mu elu on mu silmis palju rohkem väärt, kui seesugune naba paigalt vinnamise peale aega kulutada."

Siiani oled küll vastupidist väitnud.
Kõik ikka selle nimel, et eespool olla ja kellegile ära panna.
Arvuta nüüd ise,73. on veel 9 persooni, kellele saad ära panna võrreldes 82. kohaga.
See ongi üks oluline asi, mis Sinu juures häirib, kord räägid üht, siis teist. Nagu ohelikus lammas, kes jookseb, kuni nöör pingule tõmbub. Siis jookseb vastassuunas, kuni kordub sama.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

"Tõesti kõva areng: teha kuus kümneid tunde trenni, et saada kuskil Alutaguse metsades 82. koha asemel 73. koht? Uskuge, mu elu on mu silmis palju rohkem väärt, kui seesugune naba paigalt vinnamise peale aega kulutada."

Naudi elu, ka suusatamist, mis Sa oma naba paigalt vinnad, et seda siis imetleda.

 
At 16:17, Blogger sk8erboi said...

hehee, tuleb tunnistada, et vaatsin isegi enda kaotust võitjale % eelmine nädal. algandmed saab sportinfost csv kujul väga hästi kätte, nii et ei saanud jätta juhust kasutamata.

aga pp käest tuleks küsida nende numbrite juures (mis on sisuliselt samad võrreldes eelmise aastaga) - kuhu edasi?

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits rääkis ju analüüsist, mitte statistikast. Lootsin ,et kui annab oma treeningpäeviku, saab analüüsida, mis põhjuastas "haamri" Viru maratonil.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei mõista mis analüüsist Priit unistab? Ainuke mis pähe lööb on see, et tuntud Eesti ajakirjanikest on ta 2 aastat juba suusarajal kõige väledam. Võib-olla eksin kuid see eksimuse viga mahub siin blogis tavaks olevate eksimuste tolerantsi raamidesse.

Eriti muljetavaldavad on viimase 2 aasta tulemused siis kui võtta arvesse ka Priidu vanuseklassi.

Nende numbrite pealt ei saa midagi targemat ja positiivsemat küll välja tuletada.

Sellele viisakale väitele võiks ju panna oma nime alla küll aga ma ei tee seda just 13:48 nimetatud põhjustel.

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Kui anonüümsed kommentaarid häirivateks osutuvad, siis tuleb anonüümne kommenteerimine blogis ära bännida ja mure kaob. Milleks peab kommentaarist kommentaari ilkuma anonüümsete kommentaaride üle? Kui valulävi on ületatud, siis eeltsensuur peale ja asi ok.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:11, Blogger Andrus said...

Olen siin foorumis ikka vahetevahel käinud ja ilmselt käin siin sellepärast, et mulle meeldib lugeda spordist ning eriti suusatamisest. Olles ise ka vaikset viisi harrastaja aastad paar juba, siis kusagilt tuleb ju inspiratsiooni ja motivatsiooni ja miks ka mitte purunenuid unelmaid otsida. Tänavu-aastased olümpiamängud kahjuks minus suurt motivatsiooni ja tahet rohkem harjutada pole tekitanud, kuna 70% koondislaste esinemine jättis veidi soovida.Minu arvates jääb nendel 70% sportlastel puudu just sellest, mis Priidul ning ka paljudel teistel harrastajatel on olemas - see on suur tahe olla teistest parem, see polegi vaid pelgalt tahe, vaid iidne sportlase hing. Räägitakse, et Veerpalu ja Mae treenivad küll eraldi, kuid üsna sarnaselt ning samas mahus, samuti on neid nö tehniline pool võrdne, kuid üks neist on suuteline võitma, teine paraku mitte. On selle põhjuseks ebaõnn, vähene treenitus või muud tegurid, mille üle meie spordiajakirjanikud juurdlevad alati pärast võistlust? Kohati tahavad ju sportlased ajakirjanikule öelda ridade vahelt , et no kuulge, ärge otsige kehvas esinemises põhjusi suuskades,määrdes, ilmal jne, ma tahan teile vaid öelda, et mul oli täna tavaline tööpäev nagu teilgi, tegin oma tööd, olin keskpärane, ja mis siis, oleme enamus aega oma tööl keskpärased.Kui hakata sporti võtma nagu tööd (loe rutiini) siis ei tule ka tipptulemusi. Mis ma selle kõigega öelda tahan on see, et Priidul on ka see kirg olemas, las ta siis elab ennast siin foorumis välja. Ta on vähemalt aus iseenda ja teiste vastu. Ta otsib endale mõttekaaslasi ja konkurente. Sport ilma konkurentideta on sama, mis maalastele Saku Sarvik ilma alkoholita. Olen kindel, et sisimas Priit mõtleb nagu me vahel ehk kõik, et mis oleks kui ma oleks alustanud suusatamist 6 aastaselt (kirjutaja 28), vot siis ma oleks treeninud ja teinud. Ja mis oleks siis saanud, oleks saanud see, et Priit oleks MK etapil olnud pidevalt esikümne kohtadel ning anonüümsed kommenteerijad, kes huupi lahmivad poleks tõenäoliselt koondisesse pääsenud. Kui te ei usu, küsige Erki Noolelt.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Andrusele.
Inimese sportlike võimete lagi on suures osas geenide poolt paika pandud. Sööda kassi palju tahad, siga on ikka suurem.
Siit ka see, miks Veerpalu võidab, aga teised samamoodi treenijad seda ei suuda.
Erki

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

RVW võttis 13:09 väga tõeselt selle teema kokku.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Mina küsiks teistmoodi, et miks Sul, Priit, teiste isikute arvamus nii tähtis on?? Miks Sa kogu aeg lunid kiitust ja vaatad mööda (sh õigustatud) kriitikast?
Nii vana mees peaks juba ise teadma mida ta väärt on.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et seekord on PP eriti tigedaks aetud. See vägagi üllatav. Minu meelest ta kõva suusamees, kui võtta arvesse tausta.
Mõned küsimused ja tähelepanekud.
Mõistmaks tulemuse väärtust, siis tuleks tuua juurde niiöelda kulude pool. Hetkel esitatud ainult tulud. Kuludes kulutatud aeg, varustus, treener jne. Kui õigesti olen arusaanud, et siis eelmine aasta oli nõuandjaid rohkem ning treeningtunde ka. Samas kehtib niiöelda vana rasva loogika. Kuulsin kuskil saates Risto Rooneti juttu, et temal kilomeetreid enne Tartu Maratoni 400-500 äkki? Puhas vana rasva pealt sõit. Tahan jõuda selleni, et loogika järgi peaks eelneva aastaga sõitma kõvemini samadel tingimustel, vana rasva ja kogemuse najalt. Plussi tuleks panna jälle üldine taseme nõus harrastajates (osavõtjate arvust tuleneb kasu PP arvutuses), arvan sellega kõik nõus ning lisaks vanus juures.
Paneb imestama, et PP saab tigedaks, kui keegi tema tulemust niimoodi maha teeb. Kas natuke ei tule ette, et sama asja keegi siin blogis meie tippsuusatajate kohta teinud... Tean tean, et nemad profid jne, kuid siiski - nemad ka inimesed ja läheb korda. Eriti läheb see korda nende fännidele, keda siin blogis peaks olema palju. Proovida Itaalias mõne meistriliiga klubi paadunud fännide hulgas argumenteeritud kriitikaga midagi teha, teadagi mis selle targutaja tehakse (kes ei tea vaadake Snickersi reklaami).
Varasemalt aastalt arusaamatuks jäänud see pühendumus ja ajakulu, mis kulutatud sellele hobile. Jäi natuke arusaamatuks eesmärgid. Ok, oli tõesti TM100 hulka, mis jäi vist saavutamata? See aasta pole ühtegi eesmärki toodud. Eriti üllatav oli jutt, et palju targemat teha jne, et ei huvita kohad jne. Samas alati tihe võrdlus kohtade ja statistikas. Milleks siis see? Nüüd kõige olulisema juurde - mis on treeningu eesmärk ja niiöelda see fun osa?

Ootaks vastust.

S.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Tänan, Priit, ausõna. Alati on võimalik ju kellegi omastarust head tulemust maha teha. Sa võid ju võita isegi MK etapi, kuid alati leidub tegelane kes oskab väänata, et näe, aga norrakaid ei olnud ju kohal, muidu poleks sa võitnud jne.
Tabelist tuleb ju ilusti välja, et Priidu keskmine kiirus on oluliselt tõusnud aastatega ja see on edasiminek. 5 km tunnis kiiremini sõita kui alguses on suur samm edasi. Ära lase tujul langeda ja jätka samas vaimus...võidutahe peab säilima, sest see innustab ka teisi. Eile oli muide väga vahva sprindivõistlus Tähtveres. Eesti sprindikoondis täies esindatuses nii naised kui mehed olid kohal. Kahju ainult, et see kuidagi eelnevalt meedias reklaami ei leidnud, pealtvaatajaid praktiliselt polnudki. Ja meil räägitakse spordi edendamisest. Arvan, et kui kusagil oleks poole sõnagagi teatatud, et olümpial Eestit esindanud ässad ka sõidavad, oleks rahvast olnud küll ning see ergutaks ka sportlasi rohkem pingutama.
Teet

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas sa kuulutad meedias ,kui PP ise kibestunult ähvardas,et "kuna teda keegi harrastajate paarissprinti paariliseks ei kutsunud, ei tee ta mingit meediakaja selle võistluse kohta"!! Siit avaldubki ,miks ei kajastata.Jääb mulje ,et Eesti ajakirjanikud on vaid omakasupeal väljas ja kui VIP telk või personaalset kutset ei ole ,siis on isegi enda harrastatav spordiala nõme ja kajastamist mitte vääriv.
Nime ei pane ,sest siis hakkab PP ründma isiklikult ja unustab oma tegemised!

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Jääme nüüd ausaks. Kui meil oleks võimalik veteranide emv-l ladvikut püüda, kas me siis ei teeks seda?
Mina teeksin, aga jään sellest kaugele-kaugele ja ei julge anonüümsuse tagant isegi välja tulla. Pole vaja, et keegi seda mu nimega seoses meelde tuletama hakkaks.
Lubaksin teistel, ka blogi sissekannete kirjutajal anonüümselt öelda, miks nad ei püüa/püüavad veteranide emv-l (hästi) esineda!

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma lähen võistlustele, siis ma püüan alati hästi esineda (see sõna pole kõige täpsem, pigem head tulemust saada). See on ka stiimul harjutamiseks. Muu jutt on jama.

Loomulikult on ka neid, kes võtavad võistlust kehalise tegevuse ja meelelahutusena, aga nemad nii võtavadki ja kahe võistluse vahel eriti ei harjuta.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

viimased anaonüümsed arvamused on asjalikud, ent suhtun siiski anonüümsusesse negatiivselt. minu jaoks näitab see kindlusetust, eneses kindel olemise puudumist.
Keda huvitab et keegi Ants, Peip või Priit vms. ei ole päri sinu/minu arvamusega? Lõppeks mis siis sellest johtub?
Mitte midagi!
Õllelaua taga või saunas julged ju arvamust avaldada ja seal näevad teised su nägu ja teavad nime. kas Sa siis vaatad kuidas konjuktuur on ja kujundad vastavalt sellele Oma arvamuse?
Loodetavasti mitte.
Priit Sulle veelkord: Las koerad hauguvad karavan läheb ikka edasi.
Terv
Peip

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Kiirus (3 min/km), maht (10 dendro ringi), TM 200. koht, excel tabel, "haamer", haiged põlved, potentsiaalne südamehäirete oht, lihaserebend.

VS.

Pulss kuni (140 lööki/min), tervisesport.

VALI TERVIS JA NAUDI TERVISESPORTI!

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

Iga inimene kuuleb vaid seda ja arvestab sellega, millest aru saab. Kui aru ei saa, siis 95% inimestest arvab automaatselt, et asi on vale. Või siis ääremisel juhul, et pole vajalik. Aga vahet pole, sellega nagunii ei arvesta. Kahjuks enamus inimene tegeleb oma usu kuulutamise, mitte probleemidele lahenduste otsimisega. Justnimelt usu, sest usk ju ei kuulu arvustamisele. Ei ole siinkohal ajakirjanikud, ega härra Pullerits erand. Misku muu siin ei aita, kui üldise haridustaseme tõstmine. Kui inimene on süvitsi uurinud midagi ja omab ülevaadet maailmaasjadest, siis ta austab ja arvestab ka teiste arvamust. Sellise inimese saab arutleda. Just nimelt uurinud, mitte tuimalt õppinud fakte. Tuimadest faktiõppijatest tulevadki usukuulutajad ja siseringitajad. Nendega ei saa argumenteeritud arutelu läbi viia! Siinse ajaveebi kommenteerijate hulgas on mõtlevate inimeste osakaal tunduvalt suurem, kui 5%!

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Andrus, olete asjale pihta saanud. Olen igati teie kirjeldatuga päri.
Aitäh, Peip, toetava sõna eest - see on väga vajalik.
Aitäh, Teet, asjalike tähelepanekute eest.
Aitäh ka teistele, kes ei pidanud vajalikuks tulla siia oma vihkamist välja valama.
Ja rohkem enesevalitsemist teistele oma viha talitsemisel.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Saa ükskord aru, Sinu arvamusest erinev seisukoht ei ole vihast vaid teadmistest tingitud.
Selle seisukoha väljaütlemine ei ole viha väljavalamine.

Kui keegi ongi liiga otsekohene, siis oled ise ta selleni viinud.

 
At 11:48, Blogger Priit Pullerits said...

Here we go again. Tüüpiline moslemite argumentatsioon. Kohtusin eile ühe moslemiga abielus olnud naisega, keda mees klohmis. Ja teate, millega mees seda õigustas? Sellega, et naine, kes oli niigi seal allasurutud ja kellele kogu sealne ühiskond kaela peale rõhus, nii et tal ei jäänud lõpuks selle massi all mingit sõnaõigust, olla ta selleni viinud. Et see, et naine peksa sai, oli naise süü. Geniaalne!

Kui loete mulle kraesse kargavaid kommentaarem, siis oskate isegi targa inimesena vahet teha, mis on arukad ja mida kannab viha. Väga paljusid kannab viha, kahjuks. Aga nüüdsest on sel lõpp. Igasugused vihaavaldused kustutan siit edaspidi maha.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Tahad sellega öelda, et Sinu kirjutiste sisu, ei mõjuta siinseid kommentaare?
(Sellest arusaamiseks ei pea moslem olema)
Kas saaks ka siia kuirjutatud lollused ka ära kustutada või need kirjutamata jätta?

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Viimaste kommide kohta ei oska kohe öelda muud kui et katsu Priit end vähegi talitseda ja ära näe kõiges vihkamist! Ei olnud vihkamist nn "Mike juhtumis", ei ole olnud selles teemas.Need kes sind vihkavad(kui selliseid peaks leiduma) teevad seda Postimehe kirjutisi kommenteerides, suusablogisse sellised tegelinskid teed ei leia ,siin käivad ikkagi need kes on huvitatud sinu tegemistest ja suusatamisest, sinu aatekaaslased.

Ei midagi isiklikku, kordan -copy-paste`i täheraamatust sinu kohta.

"Te peate oma arvamusi kõige õigemaks, seetõttu ei vaevu Te pahatihti teiste seisukohti ära kuulamagi. Samuti ei võta Te kuulda teiste nõuandeid ja õpetusi. Teil ei teki niisugust mõtetki, et keegi teine võiks midagi Teist rohkem teada või paremini osata. Sellega teete aga suure vea(Priidu lemmikväljend !!), sest alati on kelleltki midagi juurde õppida. Püüdke oma iseteadvust pisut kärpida ja kuulake kannatlikult ära, mida Teie vestluspartneril on öelda. Olete õige pea sunnitud endale tunnistama, et olete siiani suure hulga väärtuslikku infot ära põlanud."

hir.Pastelli

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Mina loen seda blogi suusaspordihuvist lähtuvalt. Kuna kirjutaja ja sõnavõtjate huviala on minuga sama, siis on üht-teist kõrva taha panna. Samas olen mõelnud, et see on justkui avalik treeningpäevik, et anda kunagi teistele, kas siis eeskuju võtmiseks või järsku ka hoiatuseks, infot keskeas meessportlase sporditeest. Seega saame kunagi tulevikus PP seisundit teades anda adekvaatsema hinnagu läbikäidule. Olen seisukohal, et selliste tabelite koostamine ei anna treenitusest ülevaadet, kuna tulemust mõjutavad konkurendid, ilmaolud, varustus. Just suusatamise puhul on ilmaolud ja varustuse mõju harrastaja tulemusele väga suur. Teiseks on vanuseklassi arvestades oluline konkurentide motivatsioon. Kaldun arvama, et vanuseklassi konkurendid panustavad treeningutel pigem tervisespordile (ehk muretumale tulevikule), kui antud hooaja Tartu Maratoni või muu maratoni tulemuselele esisajas. Seetõttu oleks siiski õigem võrrelda võrreldavat. Selleks tuleks oma saavutusvõimet ja tervisliku seisundit hinnata spordiarsti juures Sellise treeningkoormuse juures peaks 2x aastas spordiarsti juures käima, tehes vajalikud uuringud. See annab ka võrreldavad arvud ja juhised edaspidiseks.

 
At 07:40, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 v2
russell westbrook shoes
adidas yeezy
ferragamo belt
new england patriots jersey
crazy explosive
jordan retro 6
adidas yeezy
pandora charms
nike zoom

 
At 10:32, Blogger Unknown said...

www0416cheap ray bans
ray ban sunglasses
vikings jerseys
los angeles lakers
oakley sunglasses
nike air huarache
detroit lions jerseys
nike air jordan
green bay packers jerseys
boston celtics jersey

 
At 05:18, Blogger Unknown said...

www0705

polo ralph lauren
mcm outlet
coach factory outlet
mulberry handbags
ray ban sunglasses
nike shoes
off white
mac makeup
cheap jordans
kevin durant shoes

 
At 05:50, Blogger Unknown said...

nfl store
golden goose starter
cheap nfl jerseys china
ultra boost
curry 5
nmd r1
lebron 13
nike huarache
kobe 9
adidas eqt

 
At 05:32, Blogger yanmaneee said...

off white x jordan 1
gucci belts
nike shoes
cheap jordans
fitflops sale clearance
lacoste outlet
kyrie 5
air max 97
supreme hoodie
reebok outlet

 
At 13:21, Anonymous supratk.cc said...

We are really thankful towards the author in this post in making this lovely and informative article live here for us. We really appreciate ur effort. Keep up the great work. . supratk.cc

 

Postita kommentaar

<< Esileht