reede, märts 05, 2010

Pullerits: Miks ma Eesti suusatamisest üleliia hästi arvan?

Fakt on see, et viimasel ajal on mitmed mind selle eest kritiseerinud, et olen Eesti suusatamisse suhtunud üleliia kriitiliselt. Paraku räägivad faktid teist keelt.

Vaatame, mis kohti pakkusin enne Vancouveri olümpiat Eesti suusakoondise liikmeile. Need on kõik avalikult kirjas 6. veebruari Arteri 13. leheküljel. (Ehkki need on esitatud Arteri toimetuse prognoosina, on need ainuisikuliselt minu koostatud.) Olgu lisatud, et mu pakutud kohad ei olnud need, mida Eesti suusatajatelt soovisin, vaid need olid kohad, mida pidasin olümpial reaalseks. Samuti olgu mainitud, et lisasin oma pakkumisele kübeke konservatiivsust, sest elu on õpetanud, et mõttekam on olla ennustusega tagasihoidlikum kui optimistlik.

So, here we go!

Kristina Šmigun-Vähi - pakkusin 2. ja 5. kohta. Esimesega panin täitsa täkkesse, teisega põrutasin täiega metsa.

Andrus Veerpalu - pakkusin 4. kohta. Sai 6. koha. Pisut ülehindasin.

Jaak Mae - pakkusin 12. kohta. Sai 30. koha. Kõvasti ülehindasin.

Aivar Rehemaa - pakkusin parimana 23. kohta. Sai 34. koha. Märgatavalt ülehindasin.

Kaspar Kokk - pakkusin 27. kohta. Sai 42. koha. Taas märgatavalt ülehindasin.

Algo Kärp - pakkusin 37. kohta. Sai 41. koha. Veidi ülehindasin.

Karel Tammjärv - pakkusin 53. kohta. Sai 46. koha. Teda mõneti alahindasin. Vabandust!

Kaija Udras - pakkusin 33. kohta. Sai 31. koha. Pisut alahindasin. Vabandust!

Triin Ojaste - pakkusin 44. kohta. Sai 37. koha. Mõneti alahindasin. Vabandust!

Timo Simonlatser - pakkusin 42. kohta. Sai 27. koha. Märgatavalt alahindasin. Vabandust!

Peeter Kümmel - pakkusin 18. kohta. Sai 14. koha. Veidi alahindasin. Vabandust!

Anti Saarepuu - pakkusin 32. kohta. Sai 42. koha. Märgatavalt ülehindasin.

Kein Einaste - pakkusin 15. kohta. Sai 59. koha. Hirmus kõvasti ülehindasin.

Tatjana Mannima - pakkusin 35. kohta. Sai 44. koha. Märgatavalt ülehindasin.

Lööme punktid kokku. Suutlikkuse alahindamise pärast pean vabandust paluma viielt sportlaselt. Ülejäänud üheksa suusataja suhtes olin paremal ja optimistlikumal arvamusel, kui olid nende tegelikud tulemused. Tõsi, Veerpalu resultaadi osas oli ülehinnang õige napp (aga samas, ärme jätame kahe silma vahele, oli alahinnang õige napp Kaija Udrase tulemuse osas). Ainsana sain pihta Kristina Šmigun-Vähi parimale tulemusele, mis on hoiatus kõigile neile, kes üritavad hasartmängudes õigete kohtade äraarvamisega raha teenida. Ent Šmigun-Vähi paremuselt teise tulemuse osas olin räigelt optimistlik.

Nii et kõik need, kes on arvanud, et arvan Eesti suusatajatest liiga halvasti, peavad siintoodud tõsiasjade valguses tegema180-kraadise kannapöörde. Spordis loeb tulemus, ja sporditulemus on fakt, ja faktid räägivad siin enda eest.
******CityCenter, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi Vancouveri olümpia järgsel vastuvõtul Tallinnas Raekoja platsil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix Foto 2: Tallinna linnapea Edgar Savisaar saabub Kristina Šmigun-Vähi vastuvõtule Raekoja platsil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix Foto 3: Kristina Šmigun-Vähi näitab Tallinnas lennujaamas Vancouveri olümpial võidetud hõbemedalit. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Hindamine taseme määramise näol (antud juhul tulemuste ennustamine) ja emotsionaalse hinnangu andmine (halb/hea), on üksjagu erinevad asjad.
Erki

 
At 12:06, Blogger sk8erboi said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 12:07, Blogger sk8erboi said...

njah, aga sport juba on selline, pisiasjades kinni (keini ja anti kohad läksid kukkumisse) võta näiteks lukas bauer, kes oli 50km vankumatu kullasoosik. sprintides karastunud mees, st nii kiire lõpp kui ühistart ei ole tema jaoks mingi probleem. härra ei saanud 50kms esikuuikussegi, isegi veerpalu, kes vihkab ühisstarti oli eespool! milline pettumus!

pp, uuriv ajakirjanik nagu sa oled, uuri välja, miks olid kowalczykul jalad mäkaiveri teibiga kinni teibitud :D

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

ainult täielik võhik sai Einastele pakkuda 15. kohta. sa ei tea ikka sprindiradadest mitte midagi.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Šmiguni medal oli minu jaoks ikka täitsa üllatus. Arvasin, et sarnaselt Veerpaluga saab ta parimal distantsil 6 koha. Suurimaks pettumuseks oli Algo Kärp. Lootsin parimat temalt kohta maratonis 10-15. Teistest ei lootnud midagi ja nii ka läks

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Mida jaurata kõik see aeg Smiguni ümber. Tema probleem oli rohkem enda sisemuses kui füüsilises suutlikkuses, suuskades ja määrdes. Lihtsalt peale medali tulekut ei suutnud ennast kokku võtta järgmisteks startideks. Ja eelnevat tööd oli ka tehtud ainult vabatehnika suunal. Ja ongi kõik.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Võiks küsida ka nii, et miks me peame Sinu arvamusest hästi arvama?
Spordi jälgimise üks võlusid ongi tema äraarvamatuses.

 
At 15:33, Blogger Kaur said...

Aga mind häirib hirmsasti, kuidas Priit tirib võrdusmärgi SUUSATAMISE ja TIPPSUUSATAMISE vahele.

Tippudega on meil lood nii nagu telekast näeb ja PP kirjutab. Aga suusatamisega üldiselt on superhästi. Suusapoed on kraamist tühjad, Harku mets on ka tuisu ja külmaga rahvast täis, maratonidel on rekordid... Ilm muidugi aitab, aga kokkuvõtteks on kõik ju HÄSTI, eks?

Minul isiklikult on kama, mitmenda koha Kärp või Mannima sai / saab. See, et ma võin sõbrale helistada ja ta suusatama kutsuda ja ta tuleb - ja et neid tulijaid on igal aastal aina rohkem - on aga sada korda tähtsam.

Priit on tavalises ajakirjaniku lõksus - tähelepanu saab ainult tippsport. Saame aru. Aga vähemalt blogis võiks hoida rahvalähedasemat joont. Või võiks vähemalt proovida!

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Hindad reaalselt, ent hinnanguid annad kuidagi negatiivses suunas utreeritult.
Minu etteheide sinule on suusatamist analüüsivates sissekannetes väljendid/hinnangud: primadonna, vassib jms. Mina tunnen ennast neid tekste lugedes halvasti - nagu oleks mulle enesele hinge situtud. Midagi pole teha, kui kirjutad ajalehes, kirjutad laiadele rahvahulkadele, kui oma blogis, siis (Eesti) suusatamist armastavatele inimestele. Blogis võiksid Sa vähem silte kleepida.
Rohkem tahaks näha seda Priitu kes möödunud talvel toredaks teekaaslaseks oli, mitte ajakirjanikku kes peab müüma.
Ära kaota teravust aga palun ära halvusta (ei ole vaja sõnu ja väljendeid mõõta, tean et seal on kõik JOKK).
Siiralt
Peip

 
At 18:14, Blogger Siim said...

nõustun Peip-uga

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

http://www.epl.ee/?artikkel=290238

:) See sõjalise õppe koht on hea, iseloomustab päris kenasti...

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Peibuga täiesti nõus.
Kahju, et palju ruumi, mida ka PM siiski suusatamisele pakub, saab tõesti vahel lausa alandavate kirjutistega täidetud. Seetõttu ei taha ükski suusataja pea et ühtki asisemat teemat PP- ga arutada. Sest lehte läheb kõik ikka PP rakursi alt ja üsna rägete lisanditega. Ka muud asjatundjad on loobunud koostööst ja selliselt üksinda kohti ja neile omapoolseid hinnanguid andes kaugele ei jõua. Mõnigi ei võta lihtsalt vabandust vastu ja ongi kirjamehe alalähedusel lõpp. Võib ju fantaseerida jmt, aga loo olemus jääb nõrgemaks ja nõrgemaks. Kirjutada aga PP suudab ja võiks, aga palju on seda mis päris tavalisele lugejale vastu hakkab

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, et edu saavutada on oluline märksõna KOOSTÖÖ.
Koostood saab teha teisi ja teiste tööd väärtustades.
Ilma koostööta ei saa Sa ka suusatamise heaks midagi teha.
Seni pole Sa midagi head teinud.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

päris täpselt pakutud tulemused.

 
At 09:07, Anonymous Träm said...

Priit Pullerits ja tema "faktid" jälle. Sõnapaar "arvan hästi" ja võistlustel kohtade ennustamisega ülepakkumine ei ole kattuvad, vähemalt mitte selles plaanis, milles Priit Pulleritsu liigkriitilist hoiakut Eesti suusatamisse laidetakse. Kirjutasin selle kohta juba selle nõukogude aja teemalise blogikande kommentaaris... Minu jaoks on kurvastav kui TÜ õppejõud (nii olen ma siit blogist aru saanud, TÜ lehelt küll Priit Pulleritsu staatust TÜ-s teada ei saanud) teaduses kasutatavate kontseptuaalsete vahenditega nii uhuult ümber käib. Olgu see tahtlik või tahtmatu.

Antud juhul on võtab Priit Pullerits ühe kõrvalise fakti, nimelt oma ennustused sportlaste kohtade jaoks võistlustel, ning tuletab sellest, et tema arvamus Eesti suusatamisest on üleliia hea. Ma saan aru, et see on iroonia. Sest kõigile on selge, et Priit Pulleritsu suhtumine Eesti suusatamisse on vägagi kriitiline ja kohtade üleliia optimistlik ennustamine pole siin mingi näitaja. Väites, et ta arvab niigi üleliia hästi, vihjab ta sellelele, et tegelikult on tema seisukohalt olukord veelgi hullem. Et tema artiklite kriitilisus on kunstlikult madalal tasemel. Et ta tuleb niigi Eesti suusatamisele vastu. Teeb suuremeelseid žeste ja teeneid.

Seda võib ju isegi aktsepteerida, aga need osutused faktidele ja fakti mõistega mängimine, et luua näivobjektiivsususe loor oma iroonia ümber (on see iroonia üldse tahtlik?), see õõnestab minu meelest uuriva ajakirjanduse niigi ebakindlat staatust Eestis ja idandab arusaama, et suvalise tõendatava tõiga alusel võib luua mistahes poeetilise, iroonilise või küünilise fantaasia ning esitada seda "faktidel" põhineva "analüüsina". Et nii uurimine käibki...

Nojah, see on blogi. Ehk on Priit Pulleritsul käsil üllas didaktiline projekt. Võib olla ootab ta, et keegi tema oportunistlikud osutused "faktidele" vaatluse alla võtaks ja niimoodi ajakirjanduses kasutatavate metodoloogiliste vahendite küsimuse tõstataks? Tõsi, ma pole näinud, et Priit Pullerits oma leheartiklites ennast samamoodi faktidele/analüüsile jm metodoloogilisele arsenalile osundades kaitseks, kuid siin blogis on see nii vist küll juba aastaid. Kas tõesti on see lihtsalt didaktiline võte või nali? Raske uskuda, et Priit Pulleritsul selline mastaapne didaktiline projekt käsil on... Tekib igatahes kahtlus, kas ta mitte ise faktide, analüüsi ja selle tõepärasuse küsimustest niisama vildakalt aru ei saa nagu ta oma blogikannetes paista laseb. Või on Priit Pulleritsu arusaam selline, et ajakirjanduse ülesanne ongi suvalistest nn faktidest poeetiliste fantaasiate produtseerimine ja lootmine, et artiklile järgnev kära asjasse tagantjärele selgust toob? Sõnastades radikaalselt --- et ajakirjanduse ülesanne on ilma südametunnistuseta šokeerida ja loota, et vaidluses sünnib tõde... Kas nii?

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Palun ärge segage Pritsu. Prits kirjutab olümpia raamatusse sketši ilu uisutajatest. Ženja Bljušššenkov tegi nelja kordselt ära Akseli. Eesti suusatajad, ja eriti suusasprinterid, ei ole mitte kunagi millegi sellisega hakkama saanud.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Ära laima, meie sprinterid suutsid väga edukalt laskumistel oma akseleid teha

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

annaks jumal sula ja selle neetud lume ära viiks. siis pole ka põhjust reformierakondlikust rahapõletamisspordist enam rääkida.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Keski Edgar andis suusasporti naksti 1.5M. Tahab reformi üle trumbata.

 
At 18:29, Blogger Priit Pullerits said...

20:22 - et seni pole ma suusaspordi heaks midagi head teinud? Huvitav, mille eest ma küll eelmisel hooajal lõpus aukirja sain. Kui see oluline fakt - ma rõhutan: fakt! - kellelgi meeles pole, siis lubage te tuhmuvat mälu värskendada: teenete eest rahvasuusatamise propagandarindel.

Siit ka efektse manöövriga vastus 15:33-le, kes süüdistab, et ma ei hoia blogis rahvalähedast joont. Palun tal veel kord lugeda eelmise lõigu viimast lauset. Rohkem pole mul talle midagi lisada.

18:58 väidab, et ükski suusataja ei taha minuga tõsisemaid teemasid arutada. No see ei ole kohe kindlasti fakt, isegi mitte faktimaimuke. Kui mälu jälle tuhmuma kipub, siis soovitan kas või seda meelde tuletada, kes andis mulle sel hooajal asist suusanõu. See on fakt, ütlen ma. Ja et mõni ei arvaks ekslikult, et ma kriitiliste seisukohavõttudega suusatamisele kahju tekitan, siis lubatagu viidata ühele Eesti koondise juhtivtreenerile, kes on korduvalt öelnud, et isegi kui ma kirjutan kriitiliselt, teen ma suusatamise heaks suurt ja tänuväärset tööd, sest sedasi püsib suusatamine orbiidis ja suures pildis. Isegi Eesti suusatamise juhid saavad aru, et PP kogu oma kriitilisusega on neile kasulikum kui tema puudumine või vaikimine.

Palun ärge hakake oma teooriaid ja fantaasiaid rääkima nende eest, kes teil pole palunud seda teha ja kes teie eestkostet ei vaja. Seisku igaüks iseenda eest, kui tal pole just volitust tagataskus, mis lubab tal kõnelda kogu suusatamise eest ja nimel.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Lõuna prefektuur käivitas kriminaalmenetluse, et selgitada kahtlusi, nagu oleks veebis kommentaare kirjutanud isik varastanud Postimehe tuntud ajakirjaniku Priit Pulleritsu identiteedi

http://www.postimees.ee/?id=233589

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 11:48, Blogger Priit Pullerits said...

10:24 - ehk mõtlete enne pisutki, mida kirjutate. Ja mõelge ka sellele, kas teile meeldiks, kui teie poole tuleb keegi teid mõnitama. Sellepärast ma te sõnad siit minema pühkisingi - kahe kerge liigutusega. Lisaks olete te argpüks, isegi oma nime ei julge alla panna.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

"Lõuna prefektuur käivitas kriminaalmenetluse, et selgitada kahtlusi, nagu oleks veebis kommentaare kirjutanud isik varastanud Postimehe tuntud ajakirjaniku Priit Pulleritsu identiteedi"
Priit väidab, et "hüsteeriline eit" ei olnud tema kirjutatud :)

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

AH, mis te kraaksute siin omavahel, vaadake parem Vasaloppet live!

http://svt.se/2.80860/vasaloppet?lid=Vasaloppet&from=menu

 
At 16:20, Blogger Raudmees said...

Minu arust ei ole suusatamises ja ka üldse Eesti spordis probleem selles, et meil ei oleks tipptasemel treenereid koondistel, vaid pole tipptasemel materjali. Kui tulla tagasi suusatamise juurde, siis minu arvates ei ole küsimus Alaveris ja tiimis, vaid kogu Eesti spordisüsteemis.

Küsimused millele oleks vaja vastus leida oleks järgmised:

1) Kas Eestis on loodud võrdsed võimalused treeninguks vähe kindlustatud perede lastele võrreldes jõukamatega?

2) Miks on väga paljudel spordialadel välja jäetud suur osa Eesti elanikkonnast (Ida-Virumaa + väikesed maakohad)?

3) Kas Eestil on olemas töötav koolispordisüsteem, mis oleks integreeritud üldisesse spordisüsteemi?

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Parim eestlane siis Vasal 60-s.

 
At 06:50, Anonymous Anonüümne said...

Lahti näitas,et vähemalt Mae vormi timmimine läks OMiks totaalselt untsu.nii et veel vaja kogemusi hankida.mida ikkagi tähendas Alaveri ütlus peale OM teatesöitu,kus Mae oma etapil sai eelviimase aja, et see sisendas möödukat optimismi...??köik teame mis maratonis Mae tegi/ei teinud.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

18:29
Kas Sa oledki nii naiivne ja lihtsameelne või püüad meile kärpseid pähe ajada?

 
At 07:21, Blogger Unknown said...

salomon shoes
hollister uk
canada goose jackets
michael kors canada
adidas nmd runner
michael kors handbags clearance
mulberry sale
oakley sunglasses
nike tn pas cher
canada goose jackets
chanyuan11.18

 

Postita kommentaar

<< Esileht