reede, veebruar 18, 2011

Pullerits: Kas Tartu maraton toimub üle laipade?

Lõppu lisatud Indrek Kelgu kommentaarid!
Kogenud maratonihunt Jaanus Teppan, kes mind suusamaratonidel joogiga mitu korda heast tahtest aidanud, aitas mind taas heast tahtest ja läkitas mulle täna päeval PDF-faili FISi ehk Rahvusvahelise Suusaliidu rahvamaratonide reeglitega. Lisas, et külma kohta leian infot leheküljelt 39. Avasin selle ja lugesin.

Tõlgin (ja inglise keel, uskuge, on mul vägagi hea):

14. Võistluste ärajätmine ja edasilükkamine.
14.1. Arvesse minevad tegurid.
Tegurid, mida tuleb arvestada, kui langetatakse otsus võistluse ärajätmise kohta, ning protseduurid, mida tuleb seejuures jälgida, on kirjas ICR 388-s. Kui FISi võistluste korraldamiseks on madalaim temperatuur -20 kraadi Celsiuse järgi, siis rahvavõistlustel on alampiiriks -25 kraadi, mida tuleb mõõta raja kõige külmemas punktis. -25 kraadi on kehtestatud seetõttu, et rahvavõistlustel osalejad võivad tunda väiksemat vajadust oma piire ületada ning tõenäoliselt riietuvad võistluseks konservatiivsemalt kui eliitsõitjad.
Arvutades temperatuure, mis võistluse ajal võivad ees oodata, peab võistluste žürii võtma arvesse tuulefaktorit ning selle mõju ümbritsevale temperatuurile. Tabel, mis näitab, kuidas tuul mõjub ümbritsevale temperatuurile, on toodud järgnevalt...

Ma ei hakka seda tabelit siit reprodutseerima; keda väga huvitab, see leiab selle FISi dokumentide hulgast. Aga toon näiteks nii palju, et tabel lõpeb ära -20 kraadiga, ning sellele on lisatud, et kui tuult on näiteks 10 km/h (2,77 m/s - minu arvutus km/h-st m/s-sse - P.P.), siis lugeda temperatuuriks -24 kraadi, kui 15 km/h (4,16 m/s), siis -27 kraadi, kui 20 km/h (5,55 m/s), siis -32 kraadi jne.

Täna hommikul kell 9:35 näitas Tehvandi koduleheküljel termomeeter -24,7 kraadi, koos tuulekülmaga aga -31,8 kraadi. FISi tabeli järgi tuletades, kui tuult oli (kui mu mälu ei peta) 2,3 m/s, saame tuulekülmaga temperatuuriks laias laastus -27 kraadi.

Seega on FISi reeglites - ja FISi reeglite ülimuslikkust Tartu maratonil kui FISi võistlusel on rõhutanud seni kõik ametlikud instantsid - selgelt kirjas kaks nõudmist: esiteks, et külma tuleb mõõta raja kõige külmemas osas, ja teiseks, et temperatuuri hinnates tuleb arvestada tuulefaktorit.

Niisiis, kui stardis näitab termomeeter -24 kraadi, ei ole see veel piisav, et langetada otsus Tartu maratoni toimumise kohta, sest näiteks Harimäel või Kuutsemäe lähistel võib temperatuur olla vabalt -26 kraadi. Rääkimata tuulefaktorist, mida tuleb kogu raja ulatuses arvestada, ja mis võib lagedatel väljadel olla palju rohkem kui stardis oodatav 1-2 m/s.

Varustatuna selle faktiteadmisega, helistasin Tartu maratoni tehnilise delegaadi assistendile Eido Tasalainile, FISi litsentsiga murdmaasuusakohtunikule, ja küsisin, kas enne stardikorralduse andmise otsustamist mõõdetakse temperatuuri ikka raja kõige külmemas kohas ja kus see üldse asub ning kas arvestatakse ka külmafaktorit, nagu FISi reeglid nõuavad.

Tasalain ütles, et korraldajad tagavad, et see kõige külmem koht üles leitakse, ja kinnitas, et selle nimel tehakse tööd, ning lisas, et tuulefaktorit püütakse ka arvestada, et võistlus toimuks ikka reeglite järgi.

Seda soovin minagi: et võistlus toimus reeglite järgi. Sest kui ei toimu ja mõni inimene peaks sõrmed või varbad kaotama, siis...

Aga Tasalain, olgu öeldud, ei ole sugugi peamine otsustaja. Peamine otsustaja on FISi itaallasest tehniline delegaat.

LISA: Laupäeva hommikul enne kella 9 helistasin Postimehe ajakirjanikuna Klubi Tartu Maraton juhatuse esimehele Indrek Kelgule ja küsisin, kuidas ja kus kavatsevad korraldajad FISi reeglite järgi nõutud külmemad kohad üles leida ja seal temperatuuri mõõta. Kelk vastas, et korraldajad mõõdavad temperatuuri termomeetriga ning kavatsevad kõige madalama temperatuuriga kohta otsida Harimäe tagant, Karukausist ja Partsu mäe alt. Ta seletas, et probleemseid kohti maksab otsida sealt, kuhu võistlejad jõuavad kahe esimese tunni jooksul. Päeva peale lubavad ilmaprognoosid temperatuuri tõusu.

Tuulefaktori arvestamise kohta ütles Kelk, et korraldajad arvestavad seda kindlasti, aga kas matemaatilist, see on teine teema. «See, mis on tegelik elu ja arvutuslik mudel, on kaks eri asja,» lisas ta. Kelk selgitas oma Tehvandil viibimise kogemustele viidates, et numbrid ja keha tunnetus ei pruugi olla sünkroonis.

Minu täpsustavale küsimusele, kuidas ikkagi kavatsevad korraldajad tuule mõju arvestada, vastas Kelk, et «pistame nina õue ja tunnetame, mis tunne on, kui tugev on tuule mõju – eks keha annab oma märgid».

Kelk tunnistas, et eelmisel pühapäeval avatud raja sõidu kohta tuulefaktori salvestusi pole, kuid arvestades, et termomeeter näitas stardi ajal -19 kraadi ning et tuul võis tema hinnangul puhuda kiirusega 5-6 m/s, võinuks tuulekülm olla -30 kraadi kandis. Sellegipoolest, kinnitas Kelk, ei olnud suusatamisega probleeme.

Kõigest sellest leiate loo ka Postimehe koduleheküljelt.

Lisaks leiate Postimehe koduleheküljelt sporditoimetuse juhi Peep Pahvi palvel kirjutatud loo minu mõtetest ja muljetest enne Tartu maratoni.
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Tehvandi suusastaadion. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 2: Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk suundumas marartoni avatud rajale. Foto autor: Kaimo Puniste, Scanpix
Foto 3: Tehvandi suusastaadion. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

143 Kommentaarid:

At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Helista FIS-i ja küsi:
(Italy):+39 0462 501110

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Ja tehniline delegaat on Barcatta Bruno:
http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?event_id=29436&cal_suchsector=CC

Üks kontakttelefon on +348 6130067:
http://www.fisibergamo.it/giudici.php

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Tead lõpeta see korraldajate kottimine juba. Kui arvad, et sul külm hakkab ära tule starti ja kõik. Ära minu ja teiste pärast muretse. Mina tahan Tartu Maratoni sõita ja sõidan. Vastutan ise oma tegude ja tervise eest. Iga 10km tagant on võimalik soojendada ja maha tulla, kui asi hulluks läheb. Kui korraldajad otsustavad maratoni ära jätta, lähen ikka sõitma.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Niisiis, kui stardis näitab termomeeter -24 kraadi, ei ole see veel piisav, et langetada otsus Tartu maratoni toimumise kohta, sest Harimäel või Kuutsemäe lähistel, mis asuvad palju kõrgemal, võib temperatuur olla vabalt -26 kraadi.

Siin olematute kõrguste vahedega piirkonnas on tegelikult vastupidi, külmem õhk vajub alla poole ning koguneb madalamatele aladele.

P

 
At 20:54, Blogger ek said...

Spekuleerid, et Harimäel või Kuutsemäe lähistel, mis asuvad palju kõrgemal, võib temperatuur olla vabalt -26 kraadi. See väide on ikka väga mööda ja näitab ilmaolude mittetundmist. Pakaselise ilmaga on veidi kõrgemal alati soojem. Külmem võib olla just orgudes. Nii näiteks langes eile õhtul Eestimaal õhutemperatuur ametlikes Maanteameti ja EMHI mõõtepunktides -30C-ni kõigepealt Padaorus ja Toila-Orus.
Ning pakasega lumepinnal on üldjuhul 3-5 kraadi võrra soojem. Soovitan sul Priit staadionil starti oodata lamades :)

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

http://ilm.ee/?inf=22&mis=0

nii et tee suht off topic!
20 kraadi stardis ja edasi -13.
Seega pole hullu!

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, 20.40. See on igaühe õigus, kes ennast ja oma võimeid hästi tunneb. Paraku on tegemist rahvaspordi MASSIüritusega, mis tähendab, et kui keegi 3245. sinna bussi juurde jõuab, kus ta end soojendada tahab, võib seal juba 1000 inimest ees külmetada...Vägisi meenub see suvine süstamatk, kus korraldajad hoiatasid ja kõik teadsid, et on torm, kuid võistlust ära ei jäetud ning sportlasehing kippus ikka võistlema. Me kõik teame, kuidas see lõppes...Korraldaja on spetsialist, täpselt kursis raja formaadi, keskmise inimese võimekuse ja toimimisega vastaval temperatuuril, temal on info ja teadmised jne, tema asi on otsustada selliselt, et enamus oleks kaitstud. Mul on hea meel, et PP kõikidele asjaoludele tähelepanu juhib, see ei ole kellegi kottimine. Sportlane ei ole alati kõige adekvaatsem otsustaja, ka mitte rahvasportlane, kes selle ürituse jaoks eraldi hullumoodi trenni on teinud.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kord pole sul temp mõõtjat Otepääl(mis tegelikult on olemas ja avalik) siis arvad et TV dikteerib seda kõike, nüüd ajad temperatuurid Harimäel ja Tehvandil totaalselt sassi, reegleid tõlgendad aina oma moodi. Miks kurat on seda jama kogu aeg välja vaja mõelda ja üles puhuda. Kelk ju ütles on neljapäeval, et kui temperatuuri reeglitesse ei saa siis ei toimu. MIS ON VEEL ARUSAAMATUT? Mine löö kaasa korraduses ja ära ime pastakast jamasid aina välja.

Kui sa korraldajaid ei usalda, siis loobu võistlemast ja sõida Tähtvere.

Ja arvesta ka sellega, et kui homme öeldakse, et maratoni ei toimu, siis on Pühapäeval nn stardis no tuhatkond suusasõpra numbrid rinnas kohe raudseslt. Ja siit edasi mõtle juba ise...

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Kõige selle juures häirib vaat et enam korraldajate järjekindel sõnum "maraton toimub" maraton toimub", muud nagu ei kuulegi.
Ei sõnagi ilmast, külmast, tuulest ja nendest sõltumisest. Võiks siis öelda, et ei toimu kui on üle 25 miinuse. Aga ei, jutt vaid sellest et igaüks vastutab, aga maraton toimub.

Kiitus PP´le tehtud tähelepanu pööramise eest.

Start peaks igal juhul olema hiljem- 11 või isegi 12.

Pl

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Päeva parim kommentaar on ek-lt 20:54, kus soovitatakse Priidul stardis lumel lamada, kuna seal soojem. Palun, palun Priit järgi seda- sa oleks iga uudistekanali esiküljel:):) Aga edu sõiduks (südamest).

 
At 21:25, Blogger Madis said...

Kellel jäi märkamata Priidu eelmise sissekande kommentaariumi minu kommentaar HIRLAM piltidega, siis sealt piltidelt on selgelt näha, kus põhimõtteliselt istuvad kõige madalamad temperatuurid. Ja need kohad on üldiselt suured järved ja meri. Olen teadlikult ilmastikku juba mitmeid aastaid jälginud ja omi järeldusi teinud. Üks järeldus on põhiline: täppisennustust ON raske teha. Laias vahemikus on asi lihtsam.

Aga palju müstilisem on hoopis see, et viimase kahe nädala jooksul on mu mobiilile helistatud paar korda Itaalia numbrilt ja tuli ka üks tühi SMS. Oli see helistaja nüüd tehniline delegaat Barcatta Bruno või mitte, aga mõtlemapanev fakt igatahes.

Igatahes kainet mõistust pühapäeval startijatele ning ilusaid hetki!

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Üks väike täpsustus, nimelt ca 4 klassis õpetatakse, et külm õhk langeb alla ja soe teadagi tõuseb üles. Seega hr ajakirjanik tuleb otsida külmemat kohta madalamatest kohtadest. Sealt ka HIRLAM piltide "imelikud" kokkulangevused. Omal nahal olen seda kogenud Norra mägedes suusatades, kus oli mäel ja all olevate temperatuuride vahe ca 15 kraadi - ja ikka nii, et üleval -6 ja all -22.

 
At 21:45, Anonymous Siimeon said...

No mitte ei saa aru, miks ei saa mõned kommijad aru, mida Priidu sissejuhatav tekst tähendab: kas Tartu Maraton toimub ikka reeglitele vastavalt või on korraldajad võtnud vastu ennatlikult vale otsuse ning ei oska sellele alternatiivi leida..

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

PP on külme just kõrgemal, muidu ei ime intriigi välja. Kas see juba koomiliseks ei muutu?

HIRLAM ei ole EMHI ametlikk ilmaennustus.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

20:40 meenutad mulle tegelasi, keda oli päris palju ja kes, siis kui otsustati TM teha ainult klassikas, ütlesid korraldajatele: "Tehke mis tahate, meie ikka uisutame."
Tänaseks on nendest lahti saadud.

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit seisab õige asja eest!
Korraldajad saksid ta maha vaigistada kui kinnitaksid, et peavad reeglitest kinni ja kui trass ei vasta kõigile nõuetele (temperatuur), siis ürituist ei toimu. Millegipärast on korraldajad valinud teise taktika, mis seisneb selles, et ajakirjanduses kuulutatakse, et TM toimub igal juhul.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas on tegemist lastega, või olenditega inkubaatorist, kes ei oska hinnata olukorda, temperatuuri ja pole varem sellise külmaga väljas käinud. Kas
võistleja ei pea ise enam üldse millegi eest vastutama. Pea iga 5km tagant on soojad bussid, lisaks lõkked tp. Osavõtjale võiks endale ka jääda mingi vastutus oma võimete ja tervise eest, seda kõike ei saa suure töö teinud
korraldajate õlgadele panna. Ega see lasteaia suusavõistlus ei ole. Muideks, ma ise ei lähe just külma pärast, aga perest on kaks suusatajat stadis küll.

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

König Ludvid Lauf'il muide olevat olnud selline jama, et kui Sandra Hanssoni (TM naiste arvestused favoriit!) tiim protesti tahtis esitada, polnud FISi delegaati võimalik leida.. Tahaks loota, et itaallane ikka kohale jõuab ja matsu jagab..

 
At 22:26, Anonymous Teet said...

Täna kuulsin, et avatud raja järel olevat läbikülmunud näppe/varbaid ka maha lõigatud? Huvitav, kas see võib ka tõsi olla?

 
At 22:34, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh toetuse eest! Jutt, et igaüks vastutab enda eest, ei päde. Hea näide selle kohta, kui korraldajail ei jätku julgust vajalikku ja ebapopulaarset otsust teha, on 21:04 meenutus suvisest süstamatkast ja seal hukkunutest.

Minu pärast sõitku maratoni -30 kraadiga kas või 2000 meest, see ei ole argument, et võistlus peab toimuma. Kui on FISi võistlus, jälgitagu FISi reegleid, ja need on siin väga selgelt ja üheselt mul kirjas. Soovitan uljaspeadel ja hurraatajatel vaadata ka Tahvandi kodulehekülge tehvandi.ee, kus on näha, et tuulekülma on juba -27 kraadi, kuigi temperatuur on -21,7. Käisin just keoraga 15 minutit väljas - rõve külm ikka hakkas näole, ja kui veel liikuma ka peaks, siis... Ilmateade ütles, et pühap. hommikul on kõige räigem just 8 ja 9 vahel ja on loll lootus, et kl 10-ks temperatuur oluliselt paraneb. Jälgigem siis ikkagi tuulekülma, nagu FISi reeglid nõuavad! Homme kuulan üle Indrek Kelgu ja üritan itaallasest ka kinni saada.

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Norrakad lubavad stardiks -20 ja maks temperatuuriks kella 14-ne alal -16. Seega sõit toimub reeglite päraselt.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

21:20
"ajad temperatuurid Harimäel ja Tehvandil totaalselt sassi, reegleid tõlgendad aina oma moodi."

Priit ei ole reegleid kuidagi "oma moodi" tõlgendanud, vaid sulle harimatule ametlikud reeglid eesti keelde pannud. Harimäel, Tehvandil võib olla tugevam tuul kui stardipaigas. Olen kindel, et kui tuulefaktori ja külmema punkti arvestamiseks survet ei ole, siis on otsustajatel vääga suur kiusatus otsustada nii, nagu soovitakse.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Tohutu külm on küll tulemas juu: http://www.emhi.ee/index.php?ide=19,781
Võta memmerätt peast ära ja anna paaristõugetega aga hoogu!

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Elvas on reeglina külmem, kui Tehavndil.

 
At 23:15, Blogger Priit Pullerits said...

HIRLAMi mudel näitab pühap. kell 10 -24, kl 11 - 23, kl 12 -21,7, kl 13 -20,4. Seda ilma tuulekülmata! Aga FIS käsib tuulekülma arvestada!

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

"kui hakkab külm ja tekivad probleemid, olen järelikult vilets mees"

kirjutab Toomas eelmise blogikande kommentaaris. Nii võib saada Darwini auhinna. (Soomlastel muide on võistlus kes kauem saunalaval vastu peab. Viimase võistluse 2. koha omanik kanti jalad ees välja..) Vaevalt, et külmataluvus on eriti treenitav - ja kui olekski, siis oleks sellisel treenimisel mõtet? Kaalukeeleks sdaab varustuse kvaliteet (raha selle soetamiseks) ja suutlikkus varustust mõistusega kasutada.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla oled ise üks suur MEMMEKAS, kes vingub. Las rahvas suusatatab.

 
At 23:42, Blogger Raiko said...

Kui sõit toimub ning kellelgi saapakatted muretsemata, siis ise kavatsen proovida sellist varianti: leidsin nimelt K-Rautast täiesti sümboolse hinnaga 50% villast ja 50% muust materjalist koosnevad sokid, millele õigetesse kohtadesse augud sisse lõikan. Kuna esimene sokk läks just poolenisti aiataha, soovitan osta 2-3 paari :) Sokkide suuruseks märgitud 43-47, kuid minu 46 või 47 (ei mäleta enam täpselt) saabastele läheb peale küll. Lisaks oli sealsamas näha ka sooje Ejendals vms fliisist töölabakuid, mis tänase testimise kohaselt tundusid päris soojad. Kuna ma paremat varianti ei leidnud, siis võibolla panen pikad õhukesed rattakindad alla ning labakud peale ning võtan ka vahetuskindaid. Saabastele sisse lähevad soojad sisetallad Walkingust. Mis küsimus veel tekkis- on keegi kunagi pipraplaastrit proovinud sõidu ajaks rinnale panna? Noh et nagu soojendab ja nii.

 
At 23:42, Blogger dr Holden said...

Kuna ise olin mingi viiruse tõttu nädal aega 4 seina vahel, siis sain alles täna välja varustust testima. Ütleme siis nii, et arvasin endast kehvemini - tänane test läks üle ootuste hästi, isegi palav hakkas.

Aga inimesed ja nende külmataluvus on erinev. Kui ikka korraldaja üritust ära ei jäta, siis kehva külmataluvusega "mõistusega olend" jääb koju, parema taluvusega "homo sapiens" suusatab selle 63km ära. Ma loodan väga, et nii siin blogis kui ka muidu elus ei saa TM 2011 läbimine nö "tegija" näitajaks!

 
At 23:48, Anonymous Tõnu said...

Üldjuhul ei tunne mingit tungi kommenteerimiseks (siin ega sportinfos ega mujalgi), kuid üks osavõtjaskonna motivaator oleks justkui kajastamata jäänud. See pole midagi uut, see on kõigil rahvaüritustel juhendis kirjas. Kuid pole märganud, et seda kuskil kajastatud oleks.

Nimelt osavõtutasu ei tagastata võistluse ärajäämisel korraldajatest mitteolenevatel põhjustel (force majeure). Juhendit p. 15 räägib arstitõendist ja soodushinnast järgmisele aastale.

Kõik ei ole ju juhid, tippspetsialistid, juhatuse liikmed jne., nagu siise blogi kirjutistes sagedamini figureerivad isikud (mis nähtus see üldse on, või puhas ajakirjandusnipp, õpikutrikk lausa, teksti pikendamiseks?).

Muide, blogipidaja kirjutab, et on inglise keeles vägagi hea. Siinsamas olevaid tekste lugedes olen jäänud teistlaadsele arvamusele.

Tõnu,
Võistkond "Pole Suuski, Ei Osale".

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõitjatele on Mulgi 2010 lõpetamine versus mittelõpetamine küllaltki märkimisväärne kohanäitaja.

Tõsi, seal küll polnud vast kellegi elu (või tulevane eluolu) ohus.

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit peab midagi muud välja mõtlema, sest tundub, et läheb pilve ja see tähendab kohe soojemat ilma öösel ja ka hommikul. Hetkel mahuvad kõik prognooid(10) ilusti reeglite piiridesse, isegi enamusel on mõningane varu veel. Priidule vajaminevat prognoosi pole hetkel kuskilt võtta.

Saab olema ilus suusasõit.

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Kes seni polnud aru saanud, milline inimene Pullerits on, siis nüüd tegi ise puust ja punaselt ette. Elu on õnneks õiglane ;)

 
At 00:43, Anonymous Anonüümne said...

Pakuks siin ühe viimase ettevalmistuse kava

Laupäev: jõusaalis

3 X (allasurumine plokil 10-12 korda +
surumine rööbaspuude-trenazööril (kergem raskus) 30 korda)

2 X 300 tõmmet sõudemasinal, 6-8 raskus (kokku u 20 min)

Pühapäev: 9000 paaristõuget Tartu maratonil.

 
At 01:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit.
Mis on Sinu probleem? - kirjutad ja helistad väidetega, et muretsed tavaosalejate pärst! Lugedes Su sissekandeid ja kammentaare süveneb minus järjest rohkem arvamus, et tegelikult kardad Sa ise! Sa ei julge riidesse panna nii nagu oleks mõistlik (pärsib kiirust). Teisalt kardad, et kui ei pane, siis hakkab külm.
Ole ükskord mees ja otsusta ära kas lähed võistlema või mitte, seejärel otsusta kas lähed matkama!

Sulle on tänase päeva jooksul mitmeid kordi kinnitatud, et võistlus peetakse võistlusreeglitele vastavalt!!!
Tuulekülm kui mõiste! mida see tähendab suusataja jaoks? kiirel laskumisel mõjub suusatajale tuul kuni 20m/s. arvuta siis välja! Sellepärst polegi selgesõnalist formuleeringut FIS reeglites!
Sa lugesid täna reegleid -tore! Eido Tasalain on neid õppinud ja nendekohta eksami andnud/atesteeritud, on olnud erinevate suusavõistluste tehniline delegaat jne. Sina paned oma kirjatükkidega Eido ja ka minu ja Kelgu ja Andras Laugametsa ja paljud teised kategooriasse - süüdimatud suusahullud.
Mees, tee läbi mõni nendest katstroofimissioonidest, kus on käinud Andras, tee midagigi ühiskondlikus korras nagu mina ja paljud teised vabatahtlikud, osale kordki rahvaspordi ürituse korraldamises ja alles PÄRAST seda tule õpetama ja väitma et korraldajad on pahad, ahned süüdimatud!!!
Mees, tegelikult ei tea Sa ju isegi seda, mida selga panna, kuidaspidi suusakork kätte käib!
Kust võtad Sa õiguse, meid kes on pannud üritusse oma südame ja hinge ja niipalju mõistust kui olemas on, rääkimata energiast (ja kellel on korraldamise kogemusi ogaühel rohkem kui Sinul stardikordasid) süüdistada mahhineerimises, pahatahtlikuses ja pohhuismis?
Praegu paistab siit law suit hoopis sinu suunas!
Palun ära mulle enam helista!
lugupidamiseta, enam mitte
Peip

 
At 02:12, Anonymous Anonüümne said...

Ühiskondliku korra kohta niipalju, et seal pidid ümbrikus päris suured summad liikuma omameeste vahel :)) hkm tsauplau

 
At 02:32, Anonymous Anonüümne said...

Ma millegipärast usun, et enamus teebki ühiskondlikus korras, kuigi eelarve kuskil 10 milj kr suurusjärgus vist.

 
At 03:04, Anonymous Anonüümne said...

Lgp Peip
On arusaadav, et meil on aegade parim rada ja olukord, kus FISi delegaat näitab punast kaarti - Stopp! -25,1 kraadi - oleks tõesti dramaatiline. Kuid demokraatlikus ühiskonnas ajakirjanduse roll ongi esile tuua erinevaid seisukohti ja arutada ka stsenaariume, mis kõigile ei tarvitse meeldida. (Ei tahaks ju, et itaallasele müts pähe tõmmataks?) Pullerits on teinud seda korrektselt, andes palju ruumi ka vastupidistele arvamustele. Tegelikult on ettepanek saata gruppidena kõik lühidistantsile täiesti arvestatav. Nii, et solvumiseks pole põhjust.

 
At 03:10, Anonymous Anonüümne said...

Kas te ikka õues olete käinud, või niisama kirjutate siin. Õues parimad talveilmad. Parajalt riide ja läheb minna.

 
At 05:05, Anonymous Anonüümne said...

Mida saab PP sellisest tähenärimisest? Arvutada siin tuule üle, kas on 1 või 2 m/s, samas esimesel väiksemal laskumisel on tuulekülma tänu liikumis kiirusele juba niiet tapab. No on koomik!
Kas PP süda on rahul kui -26C maratoni ei toimu ja -24C maraton toimub?

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

kogu paanika ajab asja ainult hullemasse auku...
praegu tuulekülm -32 tehvandil.
sportinfos täielik müük-andmine hoos! asja hullem pool, et inimesed küsivad suuski ja numbrit. kellel pole suuski, pole suure tõenäosusega trenni ka teinud. seega lähevad nüüd rajale need, kes pole isegi trenni teinud ja veel väiksema kogemusega!

mõistlikud inimesed annavad numbri ära, mitte mõistlikud jäävad ning mõistlikute asemel lisanduvad kamp mitte mõistlike, seega probleemide tekkides asi ruudus...

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

tundub, et PP on oma intriigi otsimisega jällegi liiale läinud...
Vaevalt et Kelk ka enam su kõnet vastu võtab :) Vaevalt et Peip üksi seda viha omab ja Kelk väga rõõmus...
Nüüd avalik pöördumine PP pole tehtud, ootaks avaliku vastust ka...

 
At 08:36, Anonymous Anonüümne said...

Inimesed (suusatajd) võtke PP blogi sissekandeid rahulikult. Tundub, et siin blogis ta provotseerib teid (meid), tänases Postimehes artikkel tunduvalt sõbralikum.
Kohtumiseni homme Otepääl ja Elvas

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

hetkel temp. -22 tartus, seega ärajäämisest ilmselt enam juttu ei saa olla, tuult pole ka ollegi nii et isegi tuulekülmaga ei tule -25 ilmselt täis

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Kuulsin, et kinesioteipi panna ka ümber varvaste ja sõrmeotse natuke. Keegi on proovinud? Toimib?

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Peipu sõnavõtt on kindlasti innustav. Ma usun, et enamus rahvasportasi kaalub siiski tõsiselt starti minekut ning läheb paljuski seepärast, et teised lähevad ja start antakse. Kuna riskid on üleval, oleks nii mugav, kui keegi otsustaks sinu eest:) Eelmisel nädalavahetusel oli Alutaguse maraton, seal oli külma 15 kraadi ning juba see oli üle keskmise katsumus. Ma tahaksin veelkord rõhutada, et sportlase hing kisub starti ning riskide hindamine võib olla kohatult emotsionaalne. Ja just selle külje pealt on korraldajad ning rahvasportlased samas seisus, ega meie ei ole oma treeningutesse vähem südant, hinge ja mõistust, rääkimata energiat pannud. Mõlemal poolel oleks kahju, kui maraton ära jääks, mõlemal poolel jääks tööle punkt panemata. Ja mina usaldan ennast puhtalt korraldajate kätte ehk siis kui nemad stardi annavad, siis järelikult ei saa see mulle ka ohtlik olla, loomulikult panen end nii hästi riidesse kui teadmised ja rahakott lubavad ning võtan arvesse korraldajate poolt edastatud infot. Mures ja närvis olen sellegipoolest, sest kraadid 20-25 on siiski väga madalad ning sellises õhus sportimisel võib tekkida tagajärgi, mida pole osanud ette näha ning mis hiljem just elukvaliteeti selgelt mõjutada võivad.
Keegi mainis siin varem ka raha, minu meelest ei ole see üldse oluline (summa endal osavõtumaks+suuskade määrimine A&Ts+transport+majutus 3000.- EEK). Isegi kui maraton lõppkokkuvõttes ära jääb või ma ise otsustan homme hommikul mitte starti minna, olen ma oma rahaga riskinud õige ürituse nimel. See on küll viimane asi, mis otsustamisel argumendiks peaks olema.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ma ei saa punktist 14.1 ikkagi aru. Ma saan aru, et vaja on leida "raja kõige külmema punkti temperatuur (tuulefaktori abil)".

1. Kuidas see kõige külmem punkt ikkagi saadakse? Kas arvesse läheb kogu raja kõik punktid stardist finishini? Või ainult need punktid nendel ajahetkedel, kus on mõni võistleja?

Näiteks:
2. Kui stardi ajal on kogu rajal tuulekülm -20C, va finishis, seal on -30C, kas siis ei tohi finishi külma pärast starti anda?

3. Kui korraldajad ennustavad finishi ajal seal valitsevat külma valesti, viimase lõpetaja ajal on juba -30C külma, kas siis on korraldajad eksinud?

4. Mis saab siis, kui korraldajad eksivad punkti 14.1 vastu ja külmast hoolimata võistlust korraldavad?

Hendrik N

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

täna kell 9.35 stardis 23.8 külmakraadi. Nüüd kell 10.05 juba päike paistab ja kindlasti juba soojem. Tallinnas näitab termomeeter päikese käes vaid 5,4 külmakraadi.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Peip, miks äkki nii närvi läksid ja kurjaks said? Kas Priit leidis reeglitest üles sellised punktid, mida korraldajad maha vaikida üritasid? Vist küll, sest neist asjust pole mitte keegi mitte kuskil rääkinud, isegi tänane PM viitab reeglitele valesti, lähtudes populaarses käibes olevatest väärtõdedest (et temp. peab enamikul rajal olema üle -25 kraadi - ei ole sellist punkti!).

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Täna Tehvandil 10.05. Temperatuur -22.0C Tuulekülm -25.9C Tuul on muideks ainult NE 1.2 m/s. Peale stadipauku on kõigil tuulekülma faktor liikuma saamisel kohe suurem kui see 1.2 m/s.

Priit, mis saab, kui homme on sama Tuulekülm -25.9C? Loomulikult pead protestima.

Õnneks näitavad kõik prognoosid, et pühapäeva öö ja hommik tulevad vähe soojemad kui tänased.

Kukkus kokku kogu see sitta loopimine. Loodetavasti said nüüd hulga uusi nn sõpru ka juurde. Tubli, jätka samas vaimus. Ehk õnnestub täna veel mõni teema välja imeda.

 
At 10:19, Blogger Martin Suuroja said...

käin siin PP väga harva,
ja seda just sellepärast,
et tihtilugu on siia teemadesse sisse punutud intriig. Ajakirjanik on selliselt oma teksti koostanud, et teatud osa lugejaid see nii või teisiti puudutab ning siis lüüakse ka igasugu vahtu üles. Enamus lugejatest, vähemalt mulle tundub nii, ei saa üldse aru mida tegelikult priit öelnud on. või loevad artiklit kiiruga ja pinnapealselt või nende enda IQ ei ole piisab, et sellest aru saada.
Nii on ka kommentaare seinast seina, ehk vahest priit loodab läbi nende äärmuste leida mõnele küsimusele selgemaid vastuseid. Ja kindlasti ei tee Priit seda enese jaoks, vaid ikka selleks, et keskmist spordisõpra veidigi harida. Huvitav meetod, kuigi ajakirjanduslikke meetodeid võiks veidi rohkem varieerida, et kõik ei oleks puhtalt läbi intriigiprisma loodud - punutud.

aga minu arvamus hetkeolukorrast,
kus mu spordimehe hing istub juba tehvandil ning paneb suusaklambreid kinni - toetab priidu arvamust, et sellistes oludes TM tuleb ära jätta. See pole enam tervisespordiüritus, vaid oma tervise piiride kompamine. Ikka väga suur enamus homsetest lõpetajatest oma tervise heaks nüüd küll midagi ära ei teinud. Pigem saab see vastupidi olema.
Kahju, et meie ühiskond pole veel nii avatud ning otuste tegemine paindlik!!! Alternatiive tundub ei kaalutagi, juhendid ja numbrid on kõigest tähtsamad. Nagu vene ajal. ei saa ka meie inimesed sellest taagast nii lihtsalt lahti. Ikka põlvkond ja pealegi läheb veel aega...

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd on see juba pöördumatu protsess, inimesed on homme rajal niivõiteisiti. Parem on neile siis juba ka kogu plaanitavat teenust osutada, kui hiljem üksikult ära käia toomas.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

lp.10:13
ma olen pettunud inimeses, keda olen seni arukaks ja toredaks pidanud.
Ma vihastasin, sest eise päeva jooksul kinnitati PP -le korduvalt (sh. mina ise telefonitsi), et võistlus toimub, lähdudes võistlusmäärustest, aga mees ikka ei jäta ja räägib laipadest jms!.
Selleks, et saaksite kõik oma seisukoha kujundada ja veenduda, et POLE OLEMAS mingeid salajasi punkte, mida korraldaja maha vaikida üritab.

http://www.fis-ski.com/data/document/icr_cc_2008.pdf

popular race osa algab osas G. e. punktist 380.
386 - 390 on kirjeldatud medical, safety, temp ja cancellation ja ka protestide esitamine.
Lugege isa ja arvake, ärge kuulake filoloogi arvamust juriidikast.
päikest
terv
Peip

 
At 11:08, Blogger Priit Pullerits said...

Hea Peip,
lubatagu selgitada, miks ma olen selle teemaga tegelenud:
1) olen ajakirjanik (mult on täna kaks lugu PMis TM teemal, üks neist veebieksklusiiv) ning minu ülesanne ongi küsida lugejate huvides korraldajatelt seletusi ja selgitusi, miks miski on nii või naa ja millega on see kõik põhjendatud;
2) kõik asjaolud peavad massispordiüritusel olema läbipaistvad ja selgelt ning lõpuni kommunikeeritud; nagu siin on juba korduvalt viidatud, ei ole korraldajad seletanud, mis moodi nendest FISi reeglitest kinnipidamine käib, vaid peamiselt üksnes korranud, et TM toimub (ja mõnikord ka seda öelnud, et järgitakse reegleid), ja enamik inimesi isegi ei tea, ka enamik ajakirjanikke, nagu näha, mida need FISi reeglid üldse ütlevad;
3) soovin, et TM-l ei tekiks kellelgi mingeid probleeme, ja neid ei teki siis, kui kõik on tõesti reeglitega kooskõlas, sest kui näiteks selgub, et start anti 10.00 ja Tehvandil oli -22, aga ilmneb, et samal ajal oli Karukausis -27, ja samuti kui Tehvandi koduleheküljelt ilmneb, et tegelikult oli tuulekülma stardi ajal -31, ja siis pärast on inimesed end ära külmetanud ja sõrmed ja varbad lähevad amputeerimisele, siis seisavad korraldajad tõenäoliselt silmitsi väga kallite ja nende edasist mainet kahjustavate kohtuasjadega, rääkimata löögist nende renomeele, et nad lasid üritusel toimuda kõiki FISi reeglitega kehtestatud asju arvestamata.
Kokkuvõttes: seisan selle eest, et kõik oleks asjaoludest üksipulgi ja lõpuni informeeritud, ja et see võib olla praeguses üliemotsionaalses olukorras kellelegi närvidele käiv, on paratamatus. Ma arvan, et ka korraldajatel võiks olla kindel tunne, kui nad teavad, et mõneti tänu minu tegevusele on kõik asjaolud ja isegi pisiasjad avalikud, see peaks kergendama neil edaspidi otsuste tegemist, sest rahvas on ju otsuse tagamaadest aegsasti ja paremini informeeritud. Kujutagem nüüd ette, kui ma poleks siin nendest kahest FISi olulisest punktist kirjutanud ja need ilmneksid osalejaile alles stardis, kui tuleb langetada karm otsus - milline ebameeldiv üllatus see oleks! Enamik süüdistaks, et miks sellest kõigest varem teada ei antud?
Sellised ja anult sellised on minu kui kodaniku, ajakirjaniku ja osaleja motiivid ja huvid.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas inimene, kes väidab, et ta tegutseb informatsiooni jagava ja olukorda selgitava ajakirjanikuna, peab andma lahmivaid hinnanguid - "üle laipade", "hüsteeriline eit" jne? Ei, pigem käitub nii alati ja kõikjal "ära panna" püüdev mees. Minu hinnagul ei ole Priit Pullerits tihti usaldusväärne - kui ta on mingi seisukoha võtnud, siis kaitseb seda iga hinna eest ja argumentidena lähevad käiku ka emotsioonid.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Väärtusliku informatsiooni avasõnad "üle laipade" No mida arvata?

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Paremini kui Holden oma blogis kirjutab, ei saagi seda hüsteeriat kokku võtta.

"Jälgides erinevate TM-i osalejate nö inimkatseid pühapäevaks õige varustuse otsimisel jäi kohati mulje (peamiselt staarsuusaajakirjaniku blogi põhjal), et väljas valitseb Ice Age 4! Võtsin seal ka ise sõna mõne ettepanekuga, mida nüüd veidi häbenen. Nimelt olin nädal otsa nö nelja seina vahel istudes ise ka parajas paanikas, et mida selga panna, kuidas nägu teipida, kust uued varbad saab jne jne jne. Massipsühhoos on nii vägev, et olin juba võidusõidust loobumas, plaanides pühapäeval paksudes vattides iga hinnaga Otepäält Elvasse matkata!"

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Siit aruteludest saab selgeks, et nii nagu sportliku vormi kogumine võtab aastaid, on ka ektreemsete olude jaoks riietuse-varustuse hankimine pikk protsess, sest asju on palju ja need peavad ka kokku sobima. Leidsin tõesti paksud labakindad - aga Swix'i kepisidemed ei lähe nendega kinni. Kogenud Dr Holden sõidab seljakotiga. Ilmselt iga kott ei sobi. Põlvekaitsed, näoteibid jne jne.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

11:58
Sa tsiteerid väljavõtteliselt ja kallutatult. Lugesin ka Holdeni blogi. Tema ettevalmistus ja kogemus nii sportlikus kui külmaekstreemsetes situatsioonides (matkad lumes Haanjas) on kordades suurem kui tavaliselt tagumise otsa osavõtjal. Aga isegi temal tekkisid kahtlused.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Tarmo Tiisler kirjutab:

Hei kõigile!

Olen potentsiaalne 6-7h mees,sel talvel suusatatud 300km.

Eile regasin end pikalt lühikesele. Sõidan u.3h päeva kõige soojemal ajal. Et miks? Pelgasin kõige rohkem kaht esimest tundi, kartes, et selle aja jooksul külmas kaotatud energia ei võimalda mul ülejäänud osa inimlike pingutustega läbida. Ma ei otsi maratonilt iseenda piiride kompamise võimalust.

Nüüd tuleb see, miks praegu kirjutan: Minu meelest peasid nii korraldajad kui ka kõik kogenud suusapeded kogu aeg kõige muu kõrval väga jõuliselt levitama sõnumit: "Sa EI OLE sitt mees, kui sa lähed sõitma jõukohasemat distantsi või loobud üldse sel aastal sõitmast". Sest olgem ausad, massipsühhoosil on uskumatu jõud ja ka mina põen juba, et mitmed minu tasemel tuttavad ikkagi pikale rajale lähevad ja kui kadudeta lõpetavad, olen neile ilmselt kade.

On väga inimlik, et spordimees vaatab kogu aeg ringi, mida teeb sõber ja tuttav.

Ja loobuja on luuser! Isn`t it?

Priit keskendub ehk liigselt ühele numbrile, kuigi, olgem ausad, kui pärast tuleb mingi jama, hakatakse ilmselt näpuga rohkem numbrites tuulama, kui praegu.

Kelgule ja Co-le vastupidamist!

Tarmo

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud uuriv ajakirjanik, Priit!

Millest tuleb see, et Sina ja Peip räägite erinevatest reeglitest?

Kas on tegemist arusaamatusega või (inglise keel on sul ju hea) tahtliku eksitamisega?

Hendrik N

 
At 12:53, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Hendrik N - see, millest mina räägin, on GUIDE FOR TECHNICAL DELEGATES AND ORGANISING COMMITTEES
OF LONG DISTANCE
POPULAR CROSS-COUNTRY SKI RACES, oktoober 2009.
See, millele Peip viitab, on INTERNATIONAL SKI COMPETITION RULES, 2008. aasta väljalase.
Ehk nii nagu mina aru saan: Peip räägib võistlusspordimäärustest ja mina räägin rahvaspordivõistluste määrustest, mis on mõeldud ürituse tehnilistele delegaatidele ja orgkomiteedele.

Kokkuvõttes näitab see kõik, kui keeruline kogu reeglistik on, mistõttu väidangi, et TM korraldajate senine sõnum, et võistlused toimuvad reeglite järgi, ei ole piisav ning vajab rohkem lahti kirjutamist - mida ma siin olengi teinud. Mõned on selle eest tänulikud, mõned väga vihased, justkui oleks ma mingi kitsa ringi saladuse lubamatult rahva ette toonud.

 
At 13:24, Blogger robert said...

387.2 Between minus 15° and minus 25° C

387.2.1 If the temperature level is forecast to be between minus 15°and minus 25° C at any
point on the course, recommendations regarding cold weather protection should
be made available to the participants. Under such conditions it is the responsibility
of the participants to seek the information and to follow the recommendations given
by the organiser.

387.3 Minus 25° C and below

387.3.1 If the temperature in a major portion of the course is minus 25° C or below, the
competition shall be delayed or cancelled.

Sama ka eesti keeles.

387.2 -15° kuni -25° C
387.2.1 Kui mistahes rajaosal prognoositakse õhutemperatuuri vahemikus -15° ja -25° C, tuleb
võistlejatele teha teatavaks külmakaitsesoovitused. Niisugustes tingimustes on osalejad
vastutavad selle eest, et nad otsivad teavet ja järgivad korraldaja soovitusi.

387.3 Alla -25° C

387.3.1 Kui õhutemperatuur raja ENAMIKUS osas on alla -25° C, tuleb võistlus edasi lükata või ära
jätta.

Võistluste zürii koosolek on u tund enne starti, kus langetatakse lõplik otsus, kuidas olukord võitlejatele kõige turvalisemalt lahendada. Popular race´i puhul on korraldajate nr 1. eesmärk tagada osalejate ohutus! Tundes korraldajaid siis võin väita, et see nii ka on.
Sellist medabi plaani naljalt maailmas juba ei kohta, mis TM-l Andrase juhtimisel koostatud on ja vajadusel rakendatakse.

Edu Indrekule ja kõigile korraldajatele!

Robert Peets
Alutaguse Maratoni korraldaja
TM TD2009 aastal

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ka siis panen oma algallika, mis on lisaks värskem/uuem kui Robert Peetsi tsiteeritu:

14. CANCELLATION OR POSTPONEMENT
14.1 Factors to be considered
The factors to be considered when taking a decision to cancel a race and the procedures to be followed are set out in ICR 388. Whereas the lower temperature for FIS races is -20C, for popular races the limit is -25C, measured at the coldest point of the course. The figure of -25C has been accepted because competitors in popular competitions may feel less compelled to push their limits and are more likely than elite racers to dress conservatively for the race.
In calculating temperatures likely to be encountered during the race, the Jury must take account of the wind chill factor and its effect on the ambient temperature. A chart showing the effect of wind chill on ambient temperatures is reproduced below: WIND CHILL TEMPERATURE EQUIVALENTS

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Praegu käib meeletu üksteisele ärapanemine.
Selle asemel, et rääkida ainult Teppaniga ja Kelguga (ning oma katsetustest), võiks teha intervjuud vanade suusamatkajatega ja staazikate maratoonlastega, kel 15-20 sõitu selja taga - nii vees kui pakases.
Oleks algajatel rohkem kasuks.

Mart
PS. sõidan stabiilselt aastaid TMi 7 tnniga, seda ka viimasel tõelisel külmal tavel. Rohkem tuleks hoopis hoiatada selle eest, et riietega üle ei pakutaks!!! Mina kardan talvel ülekuumenemist/läbihigistamist rohkem kui külma ...

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Lp Priit Pullerits,
kuna Te olete viimased päevad hüsteeriliselt nõudnud, et maraton ära jäetaks, korraldajaid solvanud ja rahva seas paanikat külvanud, oleks Teie poolt aus maratonist mitte osa võtta. Lisaks pole Teil korralikku varustust taolises arktilises õhus viibimiseks.
Kas suudate olla aumees ja mitte ilmuda homme starti?

 
At 13:59, Blogger Madis said...

Priit on oma selle sissekande LISA osas 24 tundi ajas ette jõudnud.

Mida sellest järeldada? Priit on nagu 5-kopkat stardis. Vähemalt mõtetes.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb välja, et ajalehtedes jm levitatud versioon, et maraton tuleb edasi lükata või ära jätta, "kui õhutemperatuur raja ENAMIKUS osas on alla -25° C" tuleneb puhtalt inglise keele puudulikust oskusest. Tegemist on VALE TÕLKEGA!

Originaalis kõlab see nii: "If the temperature in a major portion of the course is minus 25° C or below...".
"A major portion" ei tähenda sugugi mitte raja enamikku, vaid "olulist" osa. Kui mitu kilomeetrit on piisavalt oluline osa, on jäetud korraldajatele tõlgendamiseks (ilmselt peaks seda külmemat osa olema ikka mitu kilomeetrit).

Samas, tõlgendamisruum on ära võetud nendes Priidu poolt tsiteeritud uutes reeglites, mis ütlevad üheselt, et mitte kuskil ei tohi olla külmem, arvestades ka tuulefaktorit.

Kokkuvõttes arvan, et Priit ajab õiget asja, proovides leida vastust täiesti elementaarsele küsimusele: kuidas korraldajad kavatsevad reeglite täitmist järgida? Kogu lugupidamise juures Indrek Kelgu jt vastu - jutt sellest, et "pistan nina välja ja vaatan, kas on külm" viitab üheselt, et tegelikult ei ole selle konkreetse reegli järgimiseks ettevalmistusi tehtud, st selgitatud välja raja külmimad ja tuuliseimad kohad ning korraldatud seal temperatuuri ja tuule mõõtmine pühapäeva hommikul enne starti. Praegu jääb mulje, et start pole välistatud isegi siis, kui Tehvandil on koos tuulefaktoriga külma -30C, sest see "ei pruugi inimese kehale nii külmalt mõjuda".

Samuti on pahatahtlik väita, et Priit teeb seda oma huvides. MEIE KÕIGI huvides on see, et kui ilm teeb suusaspordi viljelemise tervisele ohtlikuks, siis ametlikku võistlust ei toimu. Sest loomulikult motiveerib võistluse toimumine minema kohale ka paljusid neid, kes pigem eelistaksid koju jääda. Massipsühhoosist, sõpradega võistlemisest jm põhjustest, miks see on nii, on siin juba piisavalt räägitud. Ka süstamatka on mainitud. Tuletaks meelde veel ühe kõvade meeste ürituse: Kurkse.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Toetan 13:45 avaldust.
Kas te reaalselt üldse mõtlete, mis saab siis, kui tuhanded on stardi ootel ja 10.00 öeldakse punktuaalse täpsusega, et 1C on temp lubatust kõrgem ja minge nüüd kõik koju. Me ei saa starti anda, sest kodanik PP hakkab kohe protesteerima. Maratoni ei toimu ja me pakime TP kõik kokku ja kohtume uuesti aasta pärast siinsamas. Mis siis rajal juhtuma hakkab? Kas need komakohtade tagaajajad üldse aru annavad endale? Ärajäämise otsuse oleks pidanud tegema neljapäeval, mitte homme kell 10.00.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit nõudis ka Mammaste raja ümbertegemist, sest TEMA ei julgenud laskumistelt alla sõita. Samma ka sekord. Poiss kardab eelkõige enda pärast ja kasutab oma ajakirjaniku staatust viigilehena.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Hoian pöialt, et homme saaks ainult üks inimene külmakahjustusi.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Naljamees kuubis. Miks Priit eelmine aasta ei nõudnud maratoni ärajätmist, sest stardis oli kohe kindlasti tuulekülma alla -25C? Siis oleks saanud tähete ja komakohta paremini närida kui nüüd?

 
At 15:15, Anonymous Riivo said...

kallis härra Priit,

miks on vaja siukest draamat üles kütta?
inimesed on nii kui nii nädala otsa vähemalt kord tunnis ilmateadet vaadanud ja mõtisklenud et mis neist pühapäeval saab. Arvatavasti on iga inimene juba otsustanud mida ta 20.02 ning sul ei ole vaja viimasel hetkel hakata üleeestilist paanikat tekitama.
Mis sa arvad mis siis juhtub kui kell 10:00 öeldakse et "sorry Harimäe juures mingis orus on -26" ja starti ei toimu. Minu eeldus on et umbes 2K inimest panevad elva suunas minema. Mida siis korraldajad teevad? Panevad TP'd kinni sest FIS'i reedglite järgi ju üritust korraldada ei tohi? või hakkavad neid kes startida ikkagi ei julgend lühikese maa starti vedama?

kui sa oled ise otsustanud et -25.1 tuulekülmaga ei stardi siis lase vähemalt teistel kes novembri lõpust selleks ürituseks valmistunud oma teele asuda. Neljapäeval sai ju juba otsustatud et start toimub ning inimesed on sellega arvestanud. Kus sa olid oma selle artikliga nädala alguses? Või oled tõesti siuke draamakunn et vaja tulla oma uudistega välja päeval mil kõik istuvad nii kui nii kodus, lebotavad ja valmistuvad stardiks, ning küll nad siis su artiklit lugeda jõuavad...

Tundub nagu sa tahaks kogu eesti spordirahvale valusa jama kokku keerata. Lõpuks on see ikkagi aasta sündmus ning korraldajatel oleks loomulikult olnud lihtne neljapäeval teatada et tõenäoliselt koos tuulekülmaga on üle -25 ja jätame ära. Aga mõeldi inimeste peale kes ikkagi tahavad osaleda ning otsustati ikkagi asi ette võtta, võimaldades inimestel ise otsustada kas nad starti ronivad või mitte. Ja nüüd oled sa oled nad pannud olukorda kus nad peavad sõna-sõnalt FIS'i reegleid jälgima.

PP id >>> PP superego

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Paanikakülvamine on ikka win-win tegevus. Kui start ära jäetakse, siis "tänu" paanikakülvajatele, kui start antakse ja midagi ei juhtu, siis samuti "tänu" paanikakülvajatele, tänu kellele kõik osalejad ennast soojalt riidesse panid ning kui midagi peaks juhtuma, siis "vaatamata" paanikakülvajatele. Ehk tegu on suhteliselt iseenda rahustamisega (/rahuldamisega).
Ma usun, et korraldajate tiim ja FISi tehniline delegaat teavad reegleid paremini ja omavad suuremaid kogemusi nende rakendamisel kui PP ja selle tõttu usaldan ma neid lihtsalt rohkem. Ma usun, et A.Laugamets ja tema tiim teab meditsiinist (sh külmakahjustustest, nende tekke võimalustest jne) palju rohkem kui PP ja selle tõttu usaldan ma neid lihtsalt rohkem. Inimestena ei tunne ma neist kedagi, aga ma usun, et keegi neist ei soovi, et osalejad saaksid mingeid kahjustusi või vigastaksid ennast. Selles osas pean ma korraldajate ja PP muret argumendina võrdseks. Kokkuvõte: Kui korraldajad ja med-tiim annavad juhtnööre kuidas toimida ning on lisaks kasutusele võtnud erakordseid ettevaatusabinõusid ning kõige selle peale kinnitavad, et kõik toimub määrustiku järgi ning hetkeseisuga on kõik korras, siis ma usun, et nii see ka on. Minu reaalset külmatunnet ei mõjuta kuidagi see kas PP sorgub peadpidi määrustikus või mitte - võiks lausa öelda, et see jätab mind täiesti külmaks. :)
Pigem kardan ma seda, et kõikvõimalikke abistajaid ja sebijaid on rajal nii palju, et ei saa rahulikult peerugi lasta ilma, et meedikud peale lendaks. Ma usun, et tuleb suurepärane suusasõit ja kavatsen sõita täiesti rahulikus tempos ning kui peaks kuskil külm hakkama, siis hüppan ilma igasuguse südametunnistuspiinata lähimasse soojendusbussi.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Jõudu korraldajale ja Priidule. Tahaks väga loota, et ka stardis on kohti, kus end soojendada - kõigil pole võimalust 15min enne starti kohale jõuda. Jõudu ja mõistust kõigile hea vereringega sõitjatele, kes ikkagi tulevad, ning keskenduge sõidule, mitte ajale. Peeter S.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Ausõna, nagu eit. Ving ja ulg. Ja süüdi on ükskõik kes, aga mitte ise. Jumala eest, istu kodus..aga ei saa, sest estoleppeti punktid jäävad saamata. Priit, kui oled nõrk, siis oledki nõrgem ja selle eest punkte ei anta.

 
At 16:34, Anonymous E. said...

Kui asi nii teravaks aetud, siis teeks homseks ka ühe ilmaennustuse :)

Stardis on kl 10.00 paiku 20-21 kraadi standardset õhutemperatuuri. Tänu öösel jahtunud lumele on varjulistes kohtades temperatuur (termomeetri järele) paar kraadi külmem ja päikse käes (tunnetuslikult) paar kraadi soojem.

Tuulekülma temperatuur raja külmemas kohas on sisuliselt soojem kui õhutemperatuur - kuna tegu saab olema mägedel kerge idapoolse taganttuulega. Olematu, kuid siiski taganttuul õnnistab esimesi kuni peaaegu lõpuni, enamus lõpetab siiski raja lõpuosas kerges (1-2m/s) vastuolevas kirdetuules.

Standard õhutemperatuur 2m kõrgusel on Elvas kl 13.00-14.00 vahemikus 12-14 kraadi külma - mis on ka päeva soojeim moment. Lumetemperatuur on trassi metsavahelises enamuses siiski paiku 17 kraadi ka raja lõpus.

Tuulekülmast olulisem on, et metsavahel on lumi ööga jahtunud -24C peale ja see hoiab raja enamuses osas asjassepuutuva temperatuurinäidiku vahemikus -22 .. -17 kraadi, isegi kui termomeeter ametlikus mõõtepunktis näitab -20..-13 . Kogu selle tuulekülmaindeksi jutu juures - 1..2 m/sek ennustatud tuul tähendab kitsastes metsakoridorides sisuliselt tuulevaikust, samas kui 4h ajaga osavõtja ise liigub pool ajast allamäge kiirusega 6-15 m/sek - mis viib tema tuuleindeksi Antarktikasse.

Homse ilma puhul veel - säärast hägusat ilma nagu täna väga palju ei tule, paistab eredam päike. See tähendab muide, et musta värvi riietunud inimesed saaks lagedal viibides päiksekiirgusest sama palju sooja (50-100W) sisse kui nad sõites kaotavad.

 
At 17:42, Blogger Andres said...

Külma ilmaga tuleb osalejatel kõigeks valmis olla. Olen võistelnud -30-ga, distants oli küll lühike (15 km), aga organismi reaktsioon oli selline, et lõpetades oli tunne, et jalad lähevad "põlema". Suusasaapad jalast ja jalad minutiks ajaks lumme ja oli korras. Eks mõjud ole igaühel erinevad ja loodetavasti on enamusel osalejatest kogemusi külma ilmaga sõitmisel. Edu kõigile, kes homme stardis on !

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Häbi lugu, oled jäänud suht lolli olukorda nende kolme viimase looga, isegi väga lolli. Tahtsid targem olla, kui korraldajad aga ei tulnud välja ja korralduse poole pealt pole me siit ka midagi uut teda saanud. Korraldajad ütlesid need asjad enne sind juba välja. Tahtsid erinevate teemadega skandaali leida aga ei õnnestunud, küll proovisid niijanaa. Aga vot mille kuradi pärast? See jääb enamusele arusaamatuks.

Aga vasta siis ise ka lõpuks, kas Tartu maraton toimub üle laipade?

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

kooliaja üleelamised mõjutavad käitumist ning psüühikat ka 30 a hiljem.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Halvad uudised - skirun.ru suusaportaal on mõistnud Alaveri sõnu nii, et "Veerpalu tõenäoliselt jätab MMi vahele" http://skirun.ru/2011/02/19/veerpalu-out-oslo

 
At 19:07, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 14:26, vähemalt keegi saab asjast nii aru, nagu peab. Ülejäänud lihtsalt lahmivad, nõuavad minult vastuseid küsimustele, mida peaksid esitama korraldajatele, panevad mulle mõtteid ja sõnu suhu, ilmutavad varjamatut pahatahtlikkust (mis alati pöördub nende vastu, kes teistele halba soovivad) - ja ei maksa tulla väitma, et ma olen korraldajaile halba tahtnud. Absoluutselt vastupidi - palun lugege veel kord mu selgitust kl 11:08.

Nüüd võite edasi siin vaielda - I'm out, enjoying my time (till tomorrow).

Ilm homme HIRLAMi mudeli järgi: kell 9 -25,3 ja kell 10 -23,7 (ilma tuulekülma faktorita). Tehvandil praegu -16 kraadi, tuulekülmaga -20 kraadi.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Hirlam mudel näitab praegusel hetkel -22,2 ja tegelikult on -16? Ehk siis homne valetab sama palju ...
Jõudu kõigile osalejatele homseks ja andku kõigevägevam teile tarkust rajale samapalju kui mul on tagantjärgi :)

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Arvata oli, et aumeest sust pole.

Savipätsilt demagoogiaõppimine on vilja kandnud - leiab 70st kommentaarist ühe, mis kiidab takka ja sellest piisab.

 
At 20:09, Anonymous E. said...

Lihtsalt selle tuulekülma indeksiga vehkimine (kogu jutu alus) on jama. Erinevad mudelid ennustavad kooskõlas kõigi tavaliste meteoroloogia alaste teadmustega, et kõrgrõhkkonna keskmes tuult ei põle suurt mette. Seesinane indeks seega pigem positiivne :)

Homme võib staadionil termomeeter kl 10.00 näidata ka -25.1C, samas Elvasse tuleb pealelõunaks aasta parim suusailm -12..-14C, päike ja tuulevaikus.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Kokkuvõtteks - äpu PP on ainus tark, kes peab hoolitsema selle eest, et rumal pööbel end ära ei külmetaks ...

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Unes näed HIRLAMi? Ja paremaid palasid miski undu saadetud GUIDEist, mida ise tituleerid reegliteks?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Ilm tundub mahenevat. Tuult pole. Ja nüüd, kui inimesed on nädalaga külmaga teataval määral kohanenud, võib väike soojenemine väga positiivselt mõjuda. (Mitmeid nädalaid kestev külm kurnaks harjutajad välja). Inimesed on ka riietuse osas maksimaalselt ettevalmistusi teinud. Ja seda suuresti tänu Priidu sõltumatule häälele. Võib tulla ilus maraton. Kui ühtegi külmakahjustusega lõpetajat pole, võib Priit oma ülesande täidetuks lugeda!

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt infoks.
Norra koondis mõõtis täna, et valmis olla homme (sh võimalike protestide esitamiseks), temperatuuri Tehvandi suusastaadionil.
Õhus, ca inimese rinna kõrgusel e. vbl ehk 1,4 - 1,5 m üle lume:
8.00 oli -27 celsiuse järgi
10.00 oli -21 celsiuse järgi!

Lund mõõtsid nad ka, ent selle kohta avaldasid nad mulle ainult lause:
Lumi soojenes päikesepaistes oluliselt kiiremini!
Võistlust arvestades igati arusaadav, et lumeolude temp jäeti saladuseks.
Seda küsisin neilt isiklikult nende juhendamise/informeerimise käigus ja see ei ole kuulujutt!

lisaks:
Ilmamudelid lubavad homseks 1 -2 kraadi celsiuse järgi soojemat ilma, ehk loodetavasti läheb nii nagu üks ilmateadlastest (vabandust ebamäärase ametinimetuse pärast), meile so. korraldajatele juba neljapäeval ja reedel oma isiklikku,ilmamudelitega vastuolus olevat, arvamust avaldas. Muuseas, sellest arvamusest teavitasin ka lp. PP -d mälu järgi neljapäeva õhtul või reedel isiklikus mailis, nõudega seda mitte avaldada, kuna arvamus polnud teaduslikult tõestatav! samas üliautoriteetne arvamus oli lp. PP -l olemas enne kui ta selle paanika üles tõmbas!
Veel üks nael PP kirstu kaande!

TM avatud rajal oli külma keskeltläbi -19 celsiuse järgi ja tuult hinnanguliselt 5 -7 vbl kuni 9 m/s. kes viitsib, arvutab ise windchill faktori välja!
Minu andmed ei pretendeeri abs. tõele, kõigil on võimalik esitada järelpärimine EMHI -le!

Veel infoks! minu teada (möönan, et olen ebapädev ja võin eksida)ei ole teadlastel olemas absoluutset (ehk nad vaidlevad omakeskis), matemaatilist mudelit külmafaktori arvutamiseks, mis suudaks arvestada temperatuuri, tuult ja päikese soojust. eriti käivad vaidlused kevadiste ilmade juures (mis valitsevad praegusel ajaperioodil Otepää - Elva regioonis), kus hommikul väga külm, ent päikesesoojus juba nahal tunda!
küsisin üle - eesti keeles on asja nimi külmafaktor. netis pakutav windchill on teadusest üsna kaugel, kuigi arvesatab samu mõõtmisi, ent keegi ei tea teaduse e. põhjendatud mõttes, kuidas, mida arvestavad teadlased.

Tehvandi veebitermomeetrist. See asjapulk on taatlemata tavakasutajale info suuna edastamiseks mõeldud riist, sama ka tuulemõõturiga.
Kui meie (lugejate, kommenteeriate) hulgas on keegi, kes oskaks PP -le ja ka teistele, selgitada, kuidas mõõdetakse temperatuuri ja kuidas määratakse teaduslikult külmafaktorit, siis palun selgitage. Palun tehke seda! Oleks isikliklikult väga tänulik.
toredat maratoni
päikest terv
Peip

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Muuseas minu isiklik arvamus:
lp. blogipidaja teeb oma elu sõidu ja lõpetab esimese saja piiril.
terv
Peip

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, sa oled igavene p.... Sinu artikkel oli see, mis pani mind kõhklema ning sellest tulenevalt istun ma praegu kodus samas kui praegu paistab päike ja oleks imeline TM osa võtta(nagu seda teed sinagi)

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

11:57 mis sa põed, ega see mõisa peale üritus ei ole. Näe PP tegi kah hea sõidu, kuid oli kinnilapitud kui kubujuss nagu enamus esiotsa mehi. Mina olen väga rahul, et ilusat ilma kodus saan nautida ning pea 19 kraadiga pingutama.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis koha pp siis sai?

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

-> 11:57

Nõrk inimene oled, lükata tõmmata. Info on kõigil saama,
õues on kõik maratonil osalejad käinud vähemalt 15 aastat. Langeta ise oma otsuseid, mitte ära süüdista teisi.
Maraton oli tore, super ilm, super rada, ise panin aga määrega nihu.

P

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

õnnestus ka endal näha PP koolemist Hellenurmes. näis mis lugulaul vabanduseks tuleb

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Ilma parastamata, sellise nutu, hala ja õelutsemise peale TM teemal, mis siin viimased lood koos kommentaaridega on olnud on PP koht 323 üle mõistuse hea.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Väga võnus suusapäev oli. Laipu ei näinud. Tänud korraldajatele!

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Niisiis 323. koht. Eelmise aasta 146 kohaga võrreldes palju kukkumist protsentuaalselt tuleb? -- Tundub, et Priit on eelkõige maheda miinuskraadi sõitja. Võimalik, et sooritusvõime on mõnel määral kinni ka vanuses. Pigem siiski individuaalses külmataluvuses. Näe Janek Vallimäe intervjuus ERRile ütles, et ei pannud ilma tähelegi. Aga ühes osas oleks Priit saanud külla paremini valmistuda. Korvpallipüksid ja vana kooli ajalehepaber on tänapäeval ikka enam kui kahtlane - kui tahetakse tipus sõita. Priit peaks oma blogis just nendest "suusapede" teemadest palju rohkem ja põhjalikumalt kirjutama: uute toodete põhjalikud tutvustused, testid ja võrdlused, tehnoloogiad jne. Vaadake kasvõi milline areng buffide osas on viimasel aastal-paaril toimunud. Fischer toob järgmisel hooajal välja mustad suusad WOw! - ise keskmist kätt suusapedena loen Priidu blogi huviga, kuid selliseid teemasid käsitletakse siin vähe. Ja ka ise kasutama. Siis ei teki ilma tõttu äralangemisi ja keskmised tulemused paranevad.

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

kas vastab tõele, et hr. hüsteerikut visati kuutse tp-s mustikakisselliga? või oli kogemata?

 
At 18:55, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei visatud! Hoopis oli väga palju südamlikult ergutajaid, nii möödujate kui raja kõrval seisjate hulgas - aitäh kõigile neile, nad tegid päikselise päeva veelgi päiksemisemaks!

 
At 19:17, Blogger Madis said...

Ärgem unustage, et Priit on küllaltki emotsionaalne inimene. Selle tausta valguses teha ka omad korrigeeringud hoiakute kujundamisel. Veebiruumis on alati lihtne hukka mõista või valesti mõista. Mitte et ma siin Priitu õigustaksin.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit ilmselt kuumeses üle nagu ka paljud teised.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Üle kuumenenud oli täna väga ohtralt, sellest ka vedeliku ja energia puudus

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

mitu meetrit enne lõppu art järgi jõudis, vaatasin et algus oli sul täitsa ok, aga lõpus toimus suur langemine, kas tegemist oli haamriga? edu ja ootan huviga homset maratoni kajastust.

 
At 21:04, Anonymous Rene said...

Panin tulemused, mis prageu klubi kodulehelküljel tähestikulises järjekorras tulemuste järgi ritta aadressile http://sportiv.ee/index.php?2/8942

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et Priidul oli kehva vorm või mingi haigus. Ega ta muidu võidelnud maratoni ära jätmise nimel (viimse veretilgani).
Üldiselt oli meelolu super, ilm väga super ja suusarad ülisuper. Tänud korraldajatele, et nad siit blogist juhtnööre ei võtnud. Midagi hullu poleks olnud, kui start oleks antud kell 9.00.
Tänud Indrek Kelk ja co.
NB! tegin parima isikliku tulemuse
(aeg) maratonide ajaloos.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh kõigile.
Aitäh ka Priidule.
Priit keeras küll oma hirmudega vindi üle ja ajas hirmu nahka ka mulle, ent teema arenduse esimene pool oli ju tegelikult tõeliselt tänuväärt. Kusagil reedel lõid Priidul emotsioonid ja hirmud (minu hinnangul) üle pea.
Selle ajani -
Heas mõttes rahvavalgustuslik!
Aitüma.

Võin raporteerida, et meditsiiniteenistuse arvates oli väga rahulik maraton!
Aitüma ka Andrase (med teenistuse juht) poolt!
terv
Peip
PS. määrimisest, riietusest, tehnoloogiatest ehk loodetavasti edaspidi. loodetavasti jätkub priidul visadust ja "motti" neid teemasid käsitleda.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Veel Peip.
Mida arvate mõttest, et tulevikus olekski maratoni so. 63 km läbimise aeg limiteeritud 9 tunniga?
Seni oli ajalooliselt kujunenud 10 tundi ja keeruline oli seda lühendada med vajadustest lähtuvalt 8,5 tunnini.
Minu isiklik arvamus on - kes ei suuda läbida maratoni kiirusega 7 km/h (kiire kõnni tempo) st. 63km/9h, nemad võiksidki sõita lühilest distantsi.
Andke teada.
kindlam kui mulle otse mailile:
peip@estgrain.ee
veelkord
aitüma
peip

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Nuh Priit, said haamripoisi jah?

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit Buff Pullerits
http://www.ohtuleht.ee/galerii/pildigalerii/3262#34

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Unistades kõrgele vanusele mõeldes.
Mina arvan, et maratoni läbimine võiks olla lubatud nii aeglastele inimestele kui võimalik. Lõpu 10-15km võiks ära valgustada.
Arvutada ei viitsi, et mis see keskmine kiirus ja aeg selle 10-15 km valgustamsie vajadusele vastaks. Aga nt 12h võiks olla.

 
At 22:41, Anonymous Sten said...

Intervjuus ütles Priit, et pidamine oli kehv. Tundub, et suusavennad panid seekord millegagi puusse, pidamine olevat lihtsalt alt ära kulunud.

 
At 22:59, Blogger dr Holden said...

Kui ikka 230 paari tehakse, siis paratamatult muutub määrimine teatud hetkel nö liinitööks. Kvantiteet ei tähenda alati kvaliteeti, aga Priit ei paista sellest aru saavat. Ikkagi tehasesuusad jne.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Suusavendade sõnul sai nende määrimisele saatuslikuks "ülemõtlemine"
terv
Peip

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

suusavendade töö jättis soovid, poolel maal oli pidamine pea olematu, tuli juurde määrida ja libisemine ka harju keskmine. Selliste mass ürituste juures tuleb tähelepanelikumat vaadata kuhu suusad viia. Tartus on mõned kohad kus võeti vähe suuski vastu aga selle eest tehti pühendumusega individuaalselt.

 
At 23:28, Blogger dr Holden said...

Minu vend tegi ainult 15 paari, 6 võtsin Tallinnast peale, 2 paari Tartust ja ülejäänud Võrust. Aega läks 11 tundi, ehk siis ca kolmveerand tundi paari peale. Tagasiside 100% positiivne! Mulle tegi ka, ma ise ka rahul!

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

kui mu mälu ei peta, siis suusavennad soovitasid panna kolm kihti pidamist, et muidu võtab liiga kinni külma ilmaga

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

kolm kihti oligi täna OK, ent krundiga panid Suusavennad ämbrisse (ehk ei kasutanud kruntmäärdeks krunti).
idee oli neil iseenesest õige, ent rada oli ootamatult kare!
tüüpiline case! piiri peal, kas kullas või mullas - seekord mullas.
terv
peip

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

suusavendade töö rikkus kahjuks ära üle 200 inimese suusasõidu. õnneks sai rajal asja parandada.

kardedus ei saanud kuidagi üllatuseks olla, sest selline ilm oli juba nädal otsa kestnud.

mul vaatasid swixi abitiimi mehed 40km peal suuski ja küsisid, et "kas siia pidamist ka pandi?". pidamine oli kadunud 20km läbimisega.

eks vennad on järgmine aasta targemad!

 
At 07:05, Anonymous hd said...

Alustasin seekord tagapoolt,tegi päris nõutuks vaadates pealt tuhandekandi vendade alguses rabelemist.Suusad määrisin ise,lipe enam-vähem ,pidamisega pakkusin üle,sest algselt plaanitud ainult 100-liivapaberiga pikikarestuse asendasin hommikul krundi ,1-kihi pidamise ja õrna katmisega---puusse,sest pühap.oli külmem kui laup.Esimeses ja teises j.p.olid viperused,kus hoobilt 50matsi mööda said ja edasi võtsin ainult j.p.pakutavat.sõitsin rahulikult rohelises ja imestus oli suur,kui Priit lõpupaaristõukeosal ette jäi---silmnähtavalt nõrgad käed.Soovitus terve ülakehatreeninguteks tähelepanu rohkem pöörata.

 
At 07:51, Anonymous Anonüümne said...

Mul on retooriline küsimus, et kas ajakirjanikul on õigus pealkirjas kutsuda laipu välja? Jah need 10 laipa + 3 raskelt vigastatut ei võtnud mitte külm TM-l vaid tuli sel hetkel kui oli selge, et TM-st 13 laipa õnneks välja ei ime tänu "suusapolitseiniku" aktiivsele kaasalöömisele ühiskondlikus teavitustöös. Hoopis impeeriumi tsaari poolt S-Peterburist läände rajatud tänaseks surnud raudtee teises otsas sündis koshmaarne tragöödia pärast Jaani kiriku ametlikku uuestisündi.

Ilmselgelt tundub see olevat veider kokkusattumus, kuid praegu on PP kasutanud ajakirjanduse võimu kuritahtlikult ja tulevasi sündmusi väljakutsuvalt. Pealegi ärme unusta et ka TM lõppes raudtee ääres, mida mööda sai kunagi liikuda Haapsallu.

Selliste asjadega, mida ikka ei tea tuleks olla ettevaatlik, isegi siis kui ajakirjanduse võimu ise ei usuta. Liigne ettevaatus pole kunagi liiast.

pakaa

 
At 07:55, Blogger Erik said...

Vaatamata Priit P. meeleheitlikutele pingutustele toimus eile suurepärane ja hästikorraldatud maraton. Äkki kui PP peeglisse vaatab, näeb ta seal ühte tavalist memmekat.:)

 
At 08:54, Anonymous Nipi Tiri said...

Ma kahtlustan, et järgmises blogi postis teadustab herr Pullerits, et see, et polnud suuri tervisekahjustusi on kõik puha tema raske töö ja vaeva tulemus. :)

Samas kui jälle oleks olnud probleeme, siis oleks saanud öelda 'ma ju rääkisin, aga keegi ei kuulanud...'.

win-win situatsioon, ma ütleks :)

Sellegipoolest ootan huviga muljeid. Meil on liiga vähe loetavaid sporditeemalisi blogisi.

Respect kõigile osalejatele.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Mul olid ka suusavendade tehtud suusad. Pidamine oli päris norm kuid Kuutses tuli juurde määrida. Lipe oli alguses kõigil vilets. Peebust alates juba päris hea.

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Suusavennad tegid haltuurat nagu eelmisel aastal kui ühe suusa all oli pidamist, teise all ei olnud üldse. Kui ei saa hakkama, siis pole vaja nii palju suuski teha võtta. Enam nende teenust ei kasuta.

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Minu Suusavendade poolt määritud suuskade pidamine lõppes just enne Harimäele tõusu. Ja tõusu võtmine ainult käte toel lõppes kõhukrampidega. Sellega oli see maraton sõidetud ja edasi läks matkatempos lõpuni.

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Panin peale kuutset pidamist suusavendade määritud suuskadele juurde. See on ka fakt, et sellist kogust kvaliteeselt näärida pole võimalik. Hommikul suuskadele peale vaadates oli ka näha, et 45 raha eest oli vähe praaki tehtud, kiirustamis jäljed. Spets vennad ei tohi sellist praaki lubad, ei soovite neid enam.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

mõni suusavend võiks selgitada, jama oli liiga palju. kamp on veidi kahtlane ja ettevõtmised jäävad poolikuks. eelmisel talvel promoti suure hurraaga skierpost.com portaali, paar kuud pidasid vastu ja siis visati värk nurka.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Sihtimata tulistamist on liiga palju. Alutagusel kõrbes AT, nüüd Suusavennad. Kõigil juhtub, päevad pole vennad.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit võiks oma määrdemeeste teema üles võtta. Päris arvestatav kogus suuki. Üks asi on määrdega mööda panna, (seda juhtub) aga teine asi on töö kvaliteet sellises konveieris.
Pikalt sellise stabiilse ilma puhul on ka kogemusega tegijatel täiesti lubamatu niimodi mööda panna. 20-25km ja pidamis ala puhas, no kurat.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

loen ja kadestan, suusavennad tegid ~ 13000€ käivet puhta haltuuraga. küll meestel nupp ikka nokib kuidas lambaid pügada!

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

PP-le tänu, et suutis oma hirmu õhutamisega isegi maratonieelse öö une ära rikkuda - suur paanika peas, et "kuidas ma homse üle elan ilma laibastumata" hoidis ikka konkreetselt uinumast. Ja võib-olla õige pisut liiga soe sai riietus, aga see oli küll iseenda viga, tugevad ei tohiks lasta nõrkadel oma otsustusvõimet pärssida.

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit seda suusavendade teemat küll üles ei võta. Tal seal erikohtlemine: auguga suusad laenuks ja kindlasti ka erihinnad.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Ise lasin Suusataksol teha. Laskumistel pidi ikka pikivahet korralikult hoidma, jooksis hästi. Pidamine lõpupoole ei olnud enam jah päris see, mis võiks.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Mul olid AT-s määritud suusad ja samuti Harimäe kandis kadus pidamine. Suht mõttetu viia nendele konveieritele, pigem lasta neil libisemist panna ja pidamist teha ise.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

AT suusk oli seekord tõesti superluks. Sellist libisemist ei näinud küll ümberringi kellelgi. Pidamine läks poolel maal hellaks aga kannatas siiki vahemäärimiseta lõpuni sõita. Õnneks selle mis, tõusul kaotas tegi järgmisel laskumisel tasa. Siis kui teised peale laskumist paaristõuget lükkasid sai ise veel rahulikult pikalt libiseda.

Muidugi rada oli ka arvatavasti üle aastate parim ja enamus parandasid oma aega tublisti.

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt kõik olid ettevaatlikud pidamisega ja ei oodanud, et nii kiiresti ära kulub. Samas libises ju väga hästi.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Peip! Harva saab tagant järgi olla sama tark kui enne. TM tiim tegi 10sse otsuse stardi nihutamise ja raja avatuse osas, ja informasuun "väikese" meedia võimendusega oli kah omal kohal. Siiski arvan, et jätaks need raja lahtioleku ajad pigem traditsioonilisse piiridesse. Ekstreemsete tingimuste korral tegutseda sarnaselt, eraldi selle üle otsustades. Mõte selles, et jätaks ikka kulgejatele oma suusasõidu, see ikka kõigi pidupäev. Nood, kes võidu tahavad kihutada, leiavad võimalusi piisavalt.
Veelkord, tänud ilusale suusasõidule kaasaaitamise eest!

 
At 11:54, Blogger Kidra said...

minul olid A&T määritud suusad ja töötasid lõpuni kui supperluks!!! Ausalt. Mitte ühelgi tõusul ei pidanud kääri minema ja laskumiste eel valisin hoolega rada, et suurepärast libisemise eelist (muide algusest peale) maksimaalselt ärakasutada. Kui ainult ise oleks olnud ometi tugevam ja suutnud ära kasutada maailma parima kvaliteediga raja, profiili, suusamäärde. Puhtalt ja ainult treenituse taha jäi isiklik rekord :) Ma tänan korraldajaid ja teenindajaid rajal!!!

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

...laupäeva ennelöunal kirjutas Maamees err.lumeinfosse,TM rajainfosse, et löunaosariikide lumi on kui liivapaber....need kel pidamine alt kadus, need nüüd siis teavad selle üteluse tähendust....krunt pidi kindlasti triikrauaga alla sulatama, muidu ei püsinud pidamine all, isegi dendrokas suudeti 2 laskumisega suusapöhi puhtaks söita....miks selle vastu nii kogenud määrijad eksisid, eks küsige neilt, vöib-oola vastu vöetud töö maht ajanappuses sundis riski vötma...
.....kui nüüd öelda nende önnestumiste ja ebaönnestumiste kohta, siis takkajärgi köik targad ja keegi ei sunni, ei käsi kellegil omi suuski raha eest määri lasta- tehke-proovige ise...
...vanarahvas selle oodatud külma söidu kohta ka öelnud, et parem karta kui kahetseda, mis ei tähenda et peaksin öigeks hr.PP ajaloolis-kirjanduslike vördluskujunduslike piltidega illustreeritud, pigem hüsteeriasse kalduvate avalduste tegemist....selle asemel oleks oodanud pigem tema enda kogemuste esitlust, et kuis pühapäev valutult ja kahjudeta mööda saata....
...kui päris ausalt öelda, siis ma ei kahelnud küll kordagi, et nii suurte kogemustega korraldustiim midagi pahatahtlikku ja kuritegelikku suudaks korda saata...
edu ja ilusat jätkuvat suusatalve, lugupidamisega Maamees

 
At 09:01, Blogger Priit Pullerits said...

LP Maamees -nõuate mult võimatut. Mul polnud kuni pühapäevani mingeid kogemusi seesuguses külmas võistlemisest.

 
At 05:08, Anonymous Anonüümne said...

Your current рost has establіshed nесеssary
to me peгsοnally. It’ѕ quite
helpful and you're obviously quite experienced in this area. You possess popped our sight for you to various views on this kind of matter along with intriguing and solid articles.
Also visit my site - Xanax

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 

Postita kommentaar

<< Esileht