esmaspäev, mai 20, 2013

Pullerits: Miks mahukultus on hävitav ja viljatu?

Kahjuks ei ole kõik mu viimase kirjutise sõnumist – et ei ole mõtet kogu aeg peamiselt mahtu taga ajada – aru saanud. Kuid mul on hea idee, kuidas seda mõtet veel paremini teieni viia, ja nii, et te sellega paremini haakuksite. Selleks tuleb teile pakkuda pidet, millele te saaksite meeleldi toetuda. Vaadake nüüd, kuidas ma seda teen.

Tolleks pidemeks on Eesti ajakirjandus ja selle arengud.

Mis toimub nüüdisaja ajakirjanduses? Avage väljaannete veebiküljed ja te veendute, et käib totaalne mahu tagaajamine. See toodangu hulk, mis iga päev lugejateni paisatakse, on oluliselt suurem kui näiteks kümme aastat tagasi. Tööloosungiks on toota uudiseid vahetpidamata. Ja toodetaksegi. Innuga toodetakse. Mõnel pool on isegi normid ees, et olgu päevas kümme tükki tehtud. Või lausa tosin. Kirjutasin sellest kriitiliselt ka laupäevase Arteri juhtkirjas:

«Ja [meedia masinavärk] toodab lakkamatult sõnumeid, mis kokku ei moodusta paraku midagi arukat ega mõttekat. Näiteks Õhtuleht oli kolmapäeva lõunaks tootnud Malmöst [Eurovisiooni lauluvõistlusega seoses] üle 30 loo. Arvate, et palju? Palju lugusid tehakse sama ajaga Postimehes – loendasin neid üle poolesaja.»

Aga nüüd küsimus: kas see tohutu mahuhullus on toonud meile tulemustes kvaliteedi?

Ma tean, mis te vastate: «Ei!» Ja mul on raske teile vastu vaielda.

Nagu iga lugeja võis näha, oli ühe üle-eelmise nädala üle-eestlise lehe kolmandal küljel lugu, kus ühes kaheksarealises lõigus leidus koguni kolm viga:
1) ütles ETV saaters... - peab olema saates;
2) ETV saaters "Ringhääling"... - peab olema "Ringvaade";
3) ...lausu Raie - peab olema lausus.

Ilmselt on mahud aetud nii suureks, et enam ei jätku jaksu kvaliteedi tagamiseks.

Vaadake, kui ma õppisin Tartu Ülikoolis, kus mu õpetajateks olid Juhan Peegel, Marju Lauristin, Peeter Vihalemm, Reet Kasik, Krista Aru, Peeter Olesk, Peeter Torop ja paljud teised targad inimesed, siis sain seal õpetust, et ajakirjanduse ülesanne on teha suurest sündmuste virvarrist tark ja arukas valik ehk eraldada terad sõkaldest ja viia terad lugejateni. Aga nüüd ei tegele keegi enam selle sõelumisega, vaid aetakse taga mahtu ehk visatakse enam-vähem kõik, mis kätte saadakse, lugejate ette. Veel kord: aetakse meeleheitlikult taga mahtu, tuues ettekäändeks ja õigustuseks, et eks lugejad ise otsusta, et mis õigus on ajakirjanikel üldse valikut teha, mida lugejatele pakkuda ja mida mitte.

Eelmise nädala lõpus kurtis mulle üks Eesti kogenumaid ja hinnatumaid pressifotograafe, et ta on sellest mahu tagaajamisest, mida veebimeedia nõuab, surmani väsinud. Ta oli nördinud ja pahane, et peab sõitma taksoga kord Piritale, sest seal on mingi prügihunnik, millest on vaja teha fotogalerii, ja seejärel kihutama Õismäele, kus on mingi prahihunnik, millest on samuti vaja fotogaleriid. Ta oli nördinud ja pahane, et tal ei jagu enam aega tegelda oluliste teemadega ega pöörata tähelepanu oma töö kvaliteedile.

Kust see mahuhullus siis alguse sai? Kes on süüdi? Süüdi on, kui tsiteerida tuntud rahvaväljendit, delfi debiilik. Omal ajal leidus üks hull ehk debiilik, kes arvas, et just maht on otsustav, ja tootis meeletus koguses igasugust inforämpsu. Lugejad läksid õnge. Siis märkasid teised, et kui maht andis algul kiire edu, siis tuleb järelikult neil ka mahu peale panustada. Ja läksid mahuhullusega kaasa.

Ja nii tehaksegi aastast aastasse kollektiivselt mahtu. Aetakse mahud üüratuks. Aga kvaliteeti, nagu eespool mõne näitega viitasin – ja neid näiteid võite ise lõdva randmega kümnete ja sadade kaupa juurde leida –, ei ole see meeletu maht taganud.

Ja siit jõuamegi tagasi mahukultuseni Eesti harrastusportlaste hulgas. Usun, et siin on piisavalt palju tarku spordihuvilisi inimesi, kes ajakirjanduse arengu kirjeldamise taustal oskavad ise mahuhulluse kohta harrastajate seas vajalikud järeldused teha.

Mida kostate?
***
Ja ärge unustage lugemast minu tänast olulist kirjutist "Viljatud rünnakud" Postimehe 4.-5. küljel. Pühapäeva õhtul lisatud värskeima materjaliga, kuid võrreldes lehelooga mitu korda lühema veebiversiooni leiate sellele lingile vajutades.
******
Abraxas Wall, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Tartu tänavuse nn jooksumaratoni lõpetajaid. Esimesel pildil paremal 6. koha saanud Andrus Lein, vasakul 7. kohale tulnud Ralf Lipp. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Tartu tänavuse nn jooksumaratoni tugevate jooksjate grupp. Tempot dikteerib Margus Pirksaar (nr 6). Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

85 Kommentaarid:

At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt Priit!
Kõik mis räägid on tõsi. Nii ongi

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Üks kordki, kus saab Priiduga täiesti nõus olla.

Aga kas need märkused rakenduvad ka käesolevale blogile?

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit püüab "peenelt" dr Holdenile ära panna.
Ei viitsi otsida aga kindlasti leidub Priidu blogis just mahutreeninguid ülistavaid kirjatükke. Selline ta juba kord on - täna kiidab ühte asja, homme risti vastupidist asja - nii nagu midagi tõestada tahab. Alfaisesel ja raudsel heterol võiksid aga ka seisukohad raudsed ja püsivad olla kuid miskipärast ei ole. Tahtmatult kerkib küsimus: kas ta siis polegi see, kellena end näidata tahab?

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

See kirjatükk tänases Postimehes on halb ja kallutatud ajakirjandus.
Olen samuti Peegli õpilane

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

11:41, too välja põhjendused. Ära lahmi niisama.

 
At 11:47, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 11:41, palun too välja põhjendused - näiteid, palun! Näiteid!

 
At 11:54, Anonymous Konrad Kull said...

Priidu artikkel on hea, aga et Postimees provotseerib homode pildiga esimese artiklina .... uhhh

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Alustame pealkirjast: Viljatud rünnakud. Kes seda ütleb, kas need kannavad vilja või mitte? Nõukaaegse propagandaajakirjanduse a la Jaak Kaljo stiil.
2. Peegel õpetas, et esimesena pead sa nägema inimest. Pullerits näeb ideoloogiat ja kampaaniaid oma väikese, aga palju publitseeritud "kiiksu" valguses. Õigupoolest on siin kaks käpardlikku ettevõtmist põrkes. Kui PP oleks süvenenud, märagnuks ta, et SAPTK taga on peamiselt luteri kirikuga seotud ringkonnad. Nende tulemus rahvaloendusel oli suhteliselt nukker, aga tegelikkus ilmselt veel nukram - aus luterlane on see, kellel on kirikumaks makstud ja kes on käinud armulaual. Ma väidan, et ausaid luterlasi, kes seda on jooksval aastal tõepoolest teinud on Eestis juba vähem kui homoseksusaale (ehk, siis umbes 1,5 % rahavstikust). Aga Pullerits seda pisiasja ei märganud, kes SAPTK taga peidus on. Lisaks on sinna paati hüpanud mõned IRLi poliitikud, kellel agenda leidmisega mure. Näiteks Priit Sibul.
3. Valikuline sildistamine selles loos. SAPTK on neutraalses valguses, teise poole suhtes on pidevalt kasutuses aktiivsed ja hinnangulised väljendid: "pahameelepurse", "üldrahvalik vastuseis" - kust see võetud on, paluks uuringuid ja arve. Jne. Ma rohkem ei viitsi, pärast võin jätkata.
Peegli õpilane, endiselt

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Igasugune rünnak delfikate vastu on pahatahtlik ja nõme. Mahu puššimisega hakkas pihta semiitlik-monetaristlik infoagentuur "Põnts" mis pani põõna igasugusele kvaliteetajakirjanduse sünnile. Need nüriuudised tekitasid inspiratsiooni delfiliku maailmakäsitluse sünniks.

Maht on rahaveski. Just nende sisutühjade uudiste najal on võimalik üllitada isegi tasut paberlehti, mille maksavad kinni postireklaamiandjad. No väheke kultuursem viis ikkagi oma sõnumi tarbijani viimiseks kui lihtsalt miski odavkraami reklaamkataloog, kus pole uudsust kunagi nähtud. Mahuuudis on se tera, millega siis ullike tarbija talle ettenähtud reklaamitera alla neelab nagu räpstoidu. Tegelikult toodab ka PP samasugust mahtu mis põhineb 1-2 inimese jutl ja sellest saab hobi-reklaam-spordi-bukletis kenakese varjatud reklaamartikli. Ma ei imesta kui PP lubab igale reklaamiandjale, et boonuseks saab too viite tema varjatu reklaam artiklisse "product placement'na" nagu seda tehakse tavaliselt Eestis produtseeritud seebikates. Ja oleme ausad, sellise rahaveski juures ei tooda tulu lühikesed infoküllased kvaliteetjutud vaid just maht ja emotsionaalne vaht. Oskajad lugejad suudavad muidugi iva imekiiresti välja sõeluda kui seda seal üldse leidub ja siis läheb juba leht ja reklaamikirjaniku üllitatis ahju või makulatuuri. Kas pole kurb, määrida raha eest paberit ja aidata sellegga kaasa vihmametsade hävingule? Loomulikult ei saa kirjamees seda endalt küsida sest ukse taga on järjekord veel küünilisematest kirjatsuradest, kellel on vaja pangalaen maksta ja sink leiva peale panna ning nii see ratas veereb. Kirjamees õigustab oma tegu sellega, et ta vähemalt püüab seda kõike teha lugejale meeldivamalt kui need, kes vastu tema ust prõmmivad ja nõuavad selle töökoha vabastamist uue näo jaoks.

Seega elagu maht! Maht on elu. Sutsakad ei too pappi ega garanteeri tulemust vaid hoiavad olemasolevat taset. Arenguhüpped tulevad ikkagi mahult.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas ma saan õigesti aru, et kirjutise taga võib tajuda maailmavaatelist positsiooni?
Vasakpoolsed ja liberaalid - pehmod, rasvamaod, pakspersed.. Sotsialismi lahja lobi (aga see-eest palju!).
Parempoolsed ja konservatiivid - sirge selg, hea rüht, intensiivsed ka kvaliteetsed treeningud, kvaliteet kõiges..

 
At 12:21, Blogger Priit Pullerits said...

11:41 ja 12:01:
1. Pealkiri vastab sisule (kuigi see ei ole minu pandud). Ükski homoõiguslaste rünnakutest SAPTK vastu ei kandnud vilja. Ükski neist rünnakutest ei viinud mitte millenigi.
2. Küsin vastu: miks te ei küsi, kes on Eesti LGBT Ühingu taga? Kui palju on neil liikmeid? Kes neid rahastab? Hoopis teie kriitika on ideoloogiliselt kallutatud!
Loos on inimesed olemas. On antud nii Varro Vooglaiu kui Markus Järvi taust. Kelle taust puudub? Helen Talalaeva taust! Miks? Sest minu palvele märkida, mis on tema taust väljaspool LGBT juhtimist, ta ei vastanud.
3. Ilmselt pole te ajakirjanduse uuemate arengutega kursis ning näete ajakirjanduse rolli endiselt väga kitsana. Kui ajakirjanik on kogunud piisavalt materjali, on ajanud kokku infot, siis tal on nüüdisaja ajakirjanduse kaanonite järgi igati õigus langetada ka teatavaid järeldusi, mida ma olen teinud, mitte olla lihtsalt kiretu stenografist.
Ja kui olete Peegli õpilane, siis hea meelega vestleksin siin teiega ikka nii, et tean, kellega räägin - me oleme ju ühe kooli vilistlased, pole põhjust ju mind karta. Pealegi, te ju ise viitate, "et esimesena pead sa nägema inimest". Palun, näidake siis ennast! Alustage selle õpetuse järgmist iseendast!
Selline varjupoks ei ole eriti mõistlik tegevus. Kust ma tean, et te ikkagi olete see, keda väidateend olevat?

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Ma paluks ikkagi arve või uuringuid, mis kinnitavad väljendit: "väljendada üldrahvalikku vastuseisu homoseksuaalsete suhete ...." 38000 täidetud paberit ei ole üldrahvalik, pigem vägagi marginaalne. Kus on uuring või arvud, mis viitavad, et vastuseis on üldrahvalik. See on faktiväide, mille taga peab olema fakt.
Peegli õpilane

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Vabandage, 12:03, mind rumalat, aga mis asi on "semiitlik-monetaristlik infoagentuur "Põnts""?

(Keelesäuts: Priit, kas antud olukorras kasutataksegi jutumärke nii?)

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

12:06-le annaks asjadest õigesti arusaamise eest twelve points!
Nii asjad ju elus ongi :)

Parempoolne, hea rüht, sire säär.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Eesti keele pidžinistumine tekitab muret.
Praegu on Postimehes artikkel Thriller Itaalia jalgpalliliigas.

Pusle
inspiratsioon
.... ei tule rohkem anglitsisme praegu meelde

üksvahe ei olnud meedia kindel kas peaks kirjutama marathon või maraton.

Peaasi et eesti keelest kiiremini kaugemale saaks

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks ei ole kõik mu viimase kirjutise sõnumist – et ei ole mõtet kogu aeg peamiselt mahtu taga ajada – aru saanud.

Järelikult oli väga kehvasti kirjutatud.

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

12:26, üle 38 000 allkirja - see on Eesti ajaloo parim allkirjakogumise kampaania tulemus. Ma tunneksin pigem muret selle pärast, kui paljude eest ja nimel räägib Eesti LGBT Ühing, sest nende kohta ei tea me sootuks absoluutselt mitte midagi. Minu isiklk arvamus on, et tegemist on üliüliülimarginaalse grupi terroriga enamuse vastu, millele viitab ka minu artiklis nende tutvustatud tegevus, mida ma siinkohal kordama ei hakka.

Minu poolt on see viimane vastulause teile, kuni te ei ole öelnud, kellega ma räägin. Mul ei ole mõtet kulutada oma väärtuslikku aega varjupoksi peale isikuga, kelle identiteet (Peegli õpilane) võib olla väljamõeldud.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit kustuta see libe(sti) Peegli õpilane ära. Tüüp otsib riidu

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

13:03le: Niipalju siis sõnavabadusest .

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

"Väidateend". Uudissõna? Või mahust tekkinud näpukas?

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole Postimehe blogi.
Pullerits teeb seda blogi oma isiklikust ajast, mitte tööajast.
Postimehega ei ole sellel blogil mingit seost.
Seepärast, Priit, palun ära postita siia teemaväliseid linke.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest see võrdlus ei sobi. Antud juhul võib ajakirjanduse mahtu võrrelda treeningvõimaluste hulgaga. Ajakirjandus võib toota mahtu niipalju kui soovib, aga inimene loeb ikka ainult oma mahu ära, mõni vähem, mõni rohkem. Üldjuhul otsitakse siiski enda jaoks huvitavamat, ehk kvaliteetsemat lugemist. Samamoodi on treenimisega. Normaalselt tegutsev treenija otsib pakutavate võimaluste hulgast endale sobilikku. Üks tiksub rahulikult, teine jookseb ainult pulss punases, kolmas teeb mõlemat. Kes teeb õieti, pole ajakirjaniku otsustada.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

/Mul ei ole mõtet kulutada oma väärtuslikku aega varjupoksi peale../
Tööaeg ei ole Priidu aeg, see on tööandja aeg. Väärtuslikkusest ma ei tea.

 
At 13:59, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 13:03, hea soovituse eest. Tehtud.

Nagu ütlesin, aitab varjupoksist ja enda kahtlaste sulgedega ehtimisest (Peegli õpilane).

13:06 - teie sõnavabadus on alles. Minge ja kirjutage mujal, kui soovite.

13:07 - seda teie mulle ei ütle, mida ma siia postitan ja mida mitte, mis on teemaväline ja mis mitte. Tahate teha asju oma reeglite järgi, tehke oma blogi. Siin keegi mind ei kamanda, ammugi mitte mingi anonüümne kommentaator.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Juhin tähelepanu, et kommentaarid on Autorikaitse seaduse kaitsealused objektid.
Kommentaari ei tohi üldse ilma mõjuva põhjuseta kustutada.
Kui selleks on siiski vajadus,
siis tuleb jätta autorile mõistlik
aeg teose teise kohta toimetamiseks.
(Näib, et nende teemadega meil ei olda kursis. Euroopa Komisjonil kuluks marjaks ära anda üks määrus, mis need asjad paika paneks - nii kirjutavate kodanike kui ka blogide - sh ajakirjanduslike libablogide - väljaandjate õiguste kaitseks.)

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

"see on Eesti ajaloo parim allkirjakogumise kampaania tulemus"

Hmm, Priit, tuleta meelde, kui palju allkirju koguti vene koolide toetuseks. Aga artikkel oli hea. Ja ma ikkagi tuleks tagasi oma kunagise soovituse juurde. Priit, PALUN tee Helen Talalaevaga intervjuu. Just nimelt selle konkreetse isikuga. Tema kõrval mõjuvad isegi Kari Käsper, Lisette Kampus ja Reimo Mets väga asjalike inimestena :)

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis sa tänasest koeraloost arvad?
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/fotod-koerad-rundasid-laulasmaa-rannas-vaikest-last-ja-teda-kaitsma-tulnud-ema.d?id=66152692

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Nädalas 20 - 30 km jooksu, 10 km aeg 37 min, vanus 46, mees.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

kas üks koeraomanikest on tuntud blogipidaja?

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

"kas üks koeraomanikest on tuntud blogipidaja?"

Äkki täpsustad.

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

14:40 (jooksumees) - tubli!

14:40 (koeraküsimus) - süüdi on koera omanik ja teda tuleb karistada, rangelt ja valusalt.

14:24 - mõtlen selle üle. Tegelikult oleks see huvitavam diskussioonina, LGBT ühing versus SAPTK.

14:23 - aitäh valgustamast. Palun täpsustage, kuidas saab autoriõigusega kaitsta seda, millel autorit juures ei ole (Anonüümne ütles), ja teiseks, kui lükkan kommentaarid eelmodereerimisse ja ei lase neil otse nähtavaks saada, kuidas siis autoriõigus reaalselt kommentaari kirjutanud anonüümset kaitseb, kui tema kommentaar ei ole kusagil avaldunudki (eelmodereerimisel näen seda ainult mina), kus ta on kõigile nähtav?

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

PP: kuidas saab autoriõigusega kaitsta seda, millel autorit juures ei ole (Anonüümne ütles)

Hiljuti praalis PP, kuidas tema teab kõikide kommenteerijate IP-aadresse ja mis imevidinaid Postimehe IT teenistus on tema jaoks valmis nikerdanud. Et ühel päeval teame kommenteerija kohta kõike ja teisel päeval ainult seda, et "Anonüümne ütles". No ei ole tõsiseltvõetav.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti hea lugemine Priit, väga huvitav võrdlus :)
Ühele kvaliteet teisele maht, mõlemad on õnnelikud ja kiidavad oma. Tõde on kuskil vahepeal.
Terv J

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Täpsustan hea meelega.

>> Palun täpsustage, kuidas saab autoriõigusega kaitsta seda, millel autorit juures ei ole (Anonüümne ütles),

See on orbteos. Kui Te leiate maast rahatasku, siis ei muutu ju see automaatselt teie omaks? Tuleb teha mõistlikke jõupingutusi autori leidmiseks. (Mis ei ole ka raske: anonüümsed autorid on tõenäoliselt siin "stammkunded".)

>> kui lükkan kommentaarid eelmodereerimisse ja ei lase neil otse nähtavaks saada, kuidas siis autoriõigus reaalselt kommentaari kirjutanud anonüümset kaitseb, kui tema kommentaar ei ole kusagil avaldunudki (eelmodereerimisel näen seda ainult mina), kus ta on kõigile nähtav?

Autoriõigus teosele tekib teose loomisega (AÕS § 7 lg 1). Ei pea olema avaldatud. Näiteks, kui keegi toob toimetusse käsikirja, pakub artiklit avaldamiseks, siis on autoriõiguse kaitse juba peal (ei sõltu, kas avaldatakse või mitte).

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Helen Talalaev, kui sa vingumist järele ei jäta, siis me guugeldame sind!
Teet

 
At 18:03, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 16:37. Nagu näete, olen siin kustutanud kommentaare nii, et olen jätnud kustutamisest märke, ja kustutanud ka nii, et mingit nähtavat märget ei jää. Millised on mulle ettenähtavad karistused nende tegude eest? Ja kuidas saab tõestada, et siin üldse kommentaar oli, kui selle kustutamisest märget ei jäta? Ja kui ma EI kustuta näiteks tapma kutsuva sisuga kommentaari, siis olen ma süüdi, et lasen sel kommentaaril siin püsida, aga olen süüdi ka siis, kui selle kustutan - no öelge nüüd, mis jama see selline on?

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Autoriõiguse seaduse § 13 lg 1 kohaselt on kommentaari autoril õigus lubada või keelata oma teose kasutamist, aga ta ei saa mitte kedagi, sealhulgas Pulleritsu, kohustada oma kommentaari avaldama või avaldatuks jätma.

 
At 18:42, Blogger Priit Pullerits said...

No kui nii, nagu väidab 18:25, siis see toob senisesse arutellu kommentaaride avaldamise ja kustutamise üle olulise pöörde. Mida ütleb "vastasrinna" esindaja? Olen siin asjast huvitatud kuulaja rollis, sekkun vaid küsimustega.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 20:56, Blogger Priit Pullerits said...

No-no, 19:22, olge nüüd vähegi härrasmees ja ärge ikka minu blogis nii peremehetsema hakake. Vaadake, mina peremehetsen oma blogis nii palju, kui heaks arvan (lasen teil siin kommenteerida, kui tahan, ja kui ei taha, siis ei lase, ja kui liiga palju peremehetsema hakkate, siis kustutan üldse ära), ja ma vilistan selle peale, mida mingi EL või kes iganes selle kohta arvab ja otsustab ja määrab ja direktiivistab. See on minu blogi ja siin kehtivad ainult ühed reeglid - need reeglid, mille kehtestan mina.

Vaat mida ma arvan teie juriidilisest jutust. Täiesti heasüdamlikult, muide. Aga resoluutselt.

 
At 21:01, Blogger Priit Pullerits said...

Ah jaa, 19:22, et te mu sõnu lihtsalt tühjaks ärplemiseks ei peaks, siis kustutan teie kommentaari siin ära kah. Message received? Kuhu kaebate?

Aga see kustutamine oli seekord vaid hoiatava ja profülaktilise iseloomuga. Luban teil oma kommentaari siia soovi korral tagasi panna. Tahtsin teile vaid saata sõnumi, et teie jutt kommenteerimisest kui põhiõigusest on samasugune tühi jutt nagu homoaktivistide jutt abiellumisest kui inim- või põhiõigusest.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Rahune, Priit.

Keegi ei taha sinu õigusi selles blogis kahtluse alla seada.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

- seda teie mulle ei ütle, mida ma siia postitan ja mida mitte, mis on teemaväline ja mis mitte. Tahate teha asju oma reeglite järgi, tehke oma blogi. Siin keegi mind ei kamanda, ammugi mitte mingi anonüümne kommentaator.

Miks mulle tundub, et absoluutne enamus just kamandab Pulleritsu ja dikteerib oma teemad.
Blogija on selle nähtuse vastu tervikuna abitu ja samas lummatud....

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Minul ei ole ka ilma mahuta midagi teha. Kui rahulikke trenne ei ole eelneva nädala jooksul teinud, ei ole keha nõus kiirustrenni tegema (võimsus jääb madalaks, jõud kukub veerandtunni järel alla).

Akumuleerunud mahu mugavus, mida kõik endale lubada ei saa.

 
At 13:25, Blogger Ain Veemees said...

Kui klilomeetreid all pole, siis on suur võimalus, et kiirus/lõigutrennidega põletad end kiirelt läbi.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Näed, Priit,
rahvas räägib, et kilomeetreid tuleb palju alla võtta. Lükkavad Su teooria ümber, eh!?

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ise on Aini väite elavaks kinnituseks. 8)

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Poleks Priitu oleks teil kõigil suu vett täis. Nüüd aga saate plõksida ja lollusi suust välja ajada. Oodake vaid, Obaama teeb ameerikas diktatuuri ja kui Moskva meile oma abikätt ei ulata siis tuleb sama virtsahvt Eestisse ka ja siis tulevad nahkmantlis mehed teie ukse taha, IP aadressid on kirjas ja ammu kindlaks tehtud teie haledad papist uksed. Teid viiakse Tartu vanale lennuväljale kui esimesed arreteeritud on kraavi valmis kaevanud ning siis on pidu otsas kah. Kõik kes Postimeest on sõimanud ja Priidu blogis ebaviisakalt käitunud, hoidke alt

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Ootame pikisilmi sellise edumeelse virtsahvti Eestisse toomist ja igapäevaellu juurutamist

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Juurutage ruttu ellu jah saab nendest vasakäärmuslikest pehmodest lahti. Mul ammu juba siiber tead

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

14:26 (14:27),
Põhiseaduse preambulis
kinnitatakse, et Eesti riik on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele. Kui teile siin ei meeldi, siis võite vabalt asuda Põhja-Koreasse, Ameerikasse või kuhugi mujale.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

1500 m Šanghais. Eelviimane ring 57 s. Pulleritsu ringiaegade vastu muidugi ei saa, aga nice try sellegipoolest.

 
At 20:17, Anonymous Tartaani kuningas said...

Mis Shangai? Kangert tegi täna imelise sõidu

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, uuri palju Kangert mahtu teeb.

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Ära parem uuri, Priit. Ei ole vaja Kangertile kaela tõmmata samu hädasid nagu Taaramäele.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Kangert teeb ainult lõike. Samamoodi tegid nt Veerpalu, Mae jt. Ja samamoodi teeb Pullerits. Seetõttu nad sama klassi mehed ongi.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Võrumaa Spordiliit on Võrus korraldanud staadionil miilijooksu võistluse.
5 meest ja 1 naine. Kaks meest jooksid alla 2:55 tempos, ring keskmiselt 70 sek. Kas pole tore?

 
At 01:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas teate, mis on positiivne
split?
See on siis, kui elust esimene
pool on s.tt.

Esimene pool on jäänud selja
taha.
Lõigutrenni teen ja noorust
tagasi
ei taha.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Ei no täitsa lõpp. Kas mingi tola väidab siin tõsimeeli, et tal on õigus siin kommentaare avaldada ja blogi omanikul pole õigust neid kustutada. Ja veel arutate selle üle? Teeme siis asja selgeks - blogi omanik on inimene, kes käseb, poob ja laseb. Tema ja AINULT tema kehtestab reeglid. Blogija pole mingi arhivaar, kelle ülesandeks on anonüümseid või isikulisi kommentaare salvestada, säilitada jne.

 
At 11:03, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan, 10:59, ma juba arvasin ja kartsin, et mingid oletatavad juristid suudavad siin mingeid paragrahve lehvitades asju endatahtsi pöörata.

 
At 12:25, Blogger Unknown said...

qihang0904,nike running shoes for men
air max
cheap oakleys
michael kors outlet online
adidas originals store
polo bedding
oakley sunglasses
timberland outlet
longchamp le pliage
abercrombie & fitch,abercrombie outlet,abercrombie kids
michael kors outlet online sale
cheap oakley sunglasses
louis vuitton handbags
cheap uggs for sale
cheap ray ban sunglasses
ray ban outlet store
ray-ban sunglasses
coach purses
coach factory outlet
prada sunglasses
gucci bags
toms wedges,toms.com,toms promo code,toms shoes outlet,toms canada,toms shoes sale
tod's shoes
barbour uk
louis vuitton
michael kors outlet
cheap ray bans
oakley sunglasses
ugg boots sale
oakley sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
white timberland boots
kobe 8
nike sb dunks
nike trainers
michael kors purse
q

 
At 03:07, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jacketsc

 
At 05:34, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
michael kors outlet
kobe bryant shoes
adidas tubular
louboutin shoes
oakley store online
tiffany and co outlet
michael kors outlet store
hogan outlet
adidas stan smith uk

 
At 03:05, Blogger Unknown said...

oakley sunglasses
michael kors handbags
oakley sunglasses
michael kors handbags
michael kors outlet
nike tn pas cher
michael kors handbags cheap
michael kors outlet
louis vuitton outlet
canada goose jackets

 
At 14:27, Blogger Unknown said...

Kanye West shoes
yeezy boost 350
adidas superstar
michael kors outlet store
adidas nmd
polo lacoste
michael kors outlet
nike huarache
michael kors outlet online
hermes belt for sale

 
At 09:49, Blogger raybanoutlet001 said...

new orleans saints jerseys
basketball shoes
hugo boss outlet
nike huarache
carolina panthers jersey
falcons jersey
michael kors outlet
michael kors outlet store
seahawks jersey
colts jerseys
2017.3.29

 
At 05:45, Blogger Unknown said...

yeezys
timberland shoes
nike roshe run
burberry scarf
jordan shoes
nike air force 1 low
adidas ultra boost
nike air max
adidas stan smith
air max 2018

 
At 06:22, Blogger raybanoutlet001 said...

ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
nike outlet
fitflops
michael kors uk
nhl jerseys
ugg boots
rolex replica
louboutin shoes
ugg outlet
2017.8.26

 
At 07:13, Blogger Unknown said...

hermes belt
chrome hearts online
yeezy boost 350
mlb jerseys
calvin klein outlet
adidas outlet online
michael kors handbags
kyrie irving shoes
yeezy boost 350
nike roshe run

 
At 12:08, Blogger Unknown said...

qzz0419
nike air jordan
polo ralph lauren
kate spade outlet
cheap jordans
rayban sunglasses
true religion jeans
mulberry handbags
jordan shoes
polo ralph lauren
converse shoes

 
At 04:08, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley glasses
mbt shoes
coach outlet online
michael kors outlet
nike outlet
canada goose jackets
coach factory outlet
ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
nike huarache
zzzzz2018.4.27

 
At 10:41, Blogger Unknown said...

www0525

five fingers shoes
coach outlet
air jordan shoes
clarks shoes
pelicans jerseys
canada goose outlet
canada goose parka
chrome hearts outlet
nhl jerseys
oakley sunglasses

 
At 04:58, Blogger Unknown said...

qzz0606
canada goose jackets
nike air max
pandora charms
coach outlet online
celtics jerseys
pandora charms
cheap jordans
coach canada
ferragamo outlet
coach outlet online

 
At 11:20, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
snapbacks wholesale
christian louboutin shoes
christian louboutin shoes
oakley sunglasses wholesale
nike shoes for women
ralph lauren uk
pandora jewelry
fitflops
coach outlet
jordan shoes

 
At 15:53, Blogger chenlili said...

bcbg
snapback hats
tory burch sandals
nike air max
nike air max 2018
tory burch outlet
fitflops
roshe run
kate spade handbags
ralph lauren outlet
20187.14chenjinyan

 
At 05:09, Blogger jeje said...

moncler jackets
giuseppe zanotti sneakers
ralph lauren outlet
christian louboutin sale
canada goose outlet
true religion jeans
golden goose shoes
tory burch handbags
canada goose jackets
ray ban sunglasses

 
At 12:06, Blogger Unknown said...

dsquared2 jeans
vans shoes
air max 2017
new balance trainer
ray ban
salomon shoes
nike factory
adidas zx flux
dolce & gabbana
mont blanc
2018.7.28chenlixiang

 
At 10:08, Blogger miki said...

0815jejeNike Shox comment porter nike internationalist femme Deliver joue le même jeu et va se baskets nike free 4.0 flyknit battre. Après les enfants sont venus nike air jordan 1 mid nouveau anthracite pure platinum les mentions de célébrités. Le asics gel noosa tri 11 femme noir sac semble incroyablement solide avec de asics chaussures tennis de table larges poches pour porter toutes les chaussure nike enfant air max 97 balles et t-shirts que je voudrais.

 
At 04:03, Blogger Unknown said...

jinyi921
canadian goose
louboutin shoes
fitflops clearance
adidas superstar
ugg outlet clearance
coach outlet
longchamp
nike outlet
moncler jackets
lacoste polo

 
At 05:24, Blogger yanmaneee said...

lebron shoes
jordan 4
nike sneakers
lacoste outlet
balenciaga triple s
ysl handbags
nike react
yeezy boost
nike air max
adidas nmd

 
At 10:35, Blogger yanmaneee said...

adidas nmd
kyrie 6
ultra boost
yeezy shoes
nike air vapormax
lebron 16 shoes
longchamp handbags
nike lebron 15
supreme
yeezys

 

Postita kommentaar

<< Esileht