kolmapäev, juuni 22, 2016

Pullerits: Kas väärtuslikku aega tasub ikka spordile kulutada?

Äsja viiekordse ultratriatloni läbinud Rait Ratasepp (33, fotol vasakul) üllatas mind ja pani mõtlema. Kohtusime eelmise nädala lõpus, uurisin temalt, kuidas edeneb ränga katsumuse järel taastumine. Jutt läks ka Tartu rattarallile. Ratasepp tunnistas, et pole seda juba mitu aastat sõitnud. Küsisin, miks. Ta vastas, et viimane sõit lõppes Otepää kandis suure kukkumisega ning enam pole ta tahtnud selles loteriis osaleda. Sest järjekordne kukkumine võiks tema edasisele elukäigule pitseri vajutada.

Mõtlemapanev, eks ole? Kusjuures Ratasepp pole sugugi esimene, kes on mulle rääkinud kukkumise demotiveerivast mõjust Tartu rattarallil. Mõttekoht ürituse korraldajaile, kas pole?

Ratasepa (fotol paremal) äsjane pingutus oli kolossaalne – ta oli teel 110 tundi ja 9 minutit – ning taastumine, nagu kirjutan selle nädala laupäeva Postimehe Arteris Kehataju rubriigi loos, imeline. Võrdluseks, statistikahuvilistele, lisan ühed oma kevadised näitajad.

Mul kulus peaaegu sama palju aega Tartu Ülikoolis tudengitele uudise algkursuse läbiviimiseks. (Tõsi, minu tulemus ei sisalda söögi- ega puhkepause; ent samamoodi ei sisalda see ka absoluutselt kogu aega, mis õppetöö läbiviimisega seotud, näiteks on arvestusest puudu kõiksugune ettevalmistus loenguteks, kontrolltöödeks jne.)

Veebruaris alustas 80 tudengit. Tempo püsis kogu aeg ühtlaselt tugev, igaks nädalaks tuli teha kodutöö ning valmistuda hommikuseks kontrolltööks. Pole ime, et nii mõnedki ei pidanud vastu ja katkestasid. Juuni keskpaigaks jõudis fnišisse 55. Aga huvitav küsimus on see, mis too pingutus mulle kui tempo dikteerijale maksma läks.

Kokku, nagu öeldud, kulus mul aktiivsele õppetööle peaaegu sama palju kui Ratasepal kõigi pausidega ultratriatloni läbimiseks – 108 tundi ja 17 minutit. Täpsemalt: loengutele 24:00; kodu- ja kontrolltööde parandamisele 68:07; kolme eksami läbiviimisele 5:00; eksamitööde parandamisele 11:10. Ma ei ole küll võrdlust teinud, aga ilmselt pühendasin kevadel igal nädalal rohkem aega õppetööle Tartu Ülikoolis kui suusa- või rattatreeninguile. (Seda muidugi juhul, kui jätta arvestama 16-päevane Moabi rattaseiklus, kus viibisin rattaga väljas 99:51 ning puhast sõiduaega kogunes 65:59.)

Aga kõiki huvitab arvatavasti hoopis see, kui palju ülikoolitöö sisse toob. See ei ole saladus. Arvutage ise. Ühe loengutunni (loengu pikkus on 1:30 ehk kaks akadeemilist tundi) tasu on 20 eurot, muude tegemiste tasu tunnihind (arvestus käib ikka akadeemilistes tundides) poole väiksem.

Kuid naaskem arvude maailmast sportlike emotsioonide maailma. Ilmselt on nii mõnedki teist kuulnud maailma ühest tuntumast maastikusõidurajast, Porcupine Rim Trailist. See on ohtlik rada – vaadake mälestustahvlit fotol paremal. Arvan, et seda ei ole sõitnud ükski eestlane peale minu (aga see rada on kavas sügisesel Priit Salumäe juhitaval eestlaste rattaekspeditsioonil Moabi). Ent ma ei ole kitsi – jagan hea meelega oma kogemust ka teiega.

Siiski tuleb nentida, et eelviidatud video ei näita raja kõige raskemaid ja vastikumaid lõike. Noil lõikudel – ja neid oli ebameeldivalt palju – tegelesin takistuste ületamisega, mitte raja jäädvustamisega. Algus tundub Castle Valley kõrgel serval (fotol vasakul) isegi lihtne (veel kord: videol on näha raja siledamad kohad). Dramaatilisemaks läheb video teises pooles, kus raha kulgeb Jackassi kanjoni ja seejärel Colorado jõe kanjoni kõrgel ja kitsal serval. Jackassi kanjoni äärel nood kaks ratturit, kellele on pühendatud eelnäidatud mälestustahvel, surma saidki. (Neil, kes kardavad kõrgust, ei soovita video teist poolt vaadata.)

YouTube soovitas, et laseksin videot väreluse vähendamiseks töödelda. Olin nõus, aga kui tulemust nägin, imestasin, et see on väga kaugel tõelistest oludest – liiga ilustatud. Andsin YouTube’ile korralduse taastada video selle originaalversioonis. Vaatame, kas ja kuidas ta sellega hakkama saab.

Loodetavasti on see motiveeriv sõit eesootavateks vabadeks päevadeks. Tegutsege kiirelt, jõuate nende päevadega ka ise koha peal ära käia ja maailmakuulsat rada omal nahal järele proovida – aga olge ettevaatlikud! Don’t blame me!

Foto 1: Ultratriatleet Rait Ratasepp rattapukil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Ultratriatleet Rait Ratasepp eelmise nädala laupäeval basseinis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits ja profirattur Rein Taaramäe üle-eelmise nädala õhtupoolikul enne ühistreeningule siirdumist. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Mälestustahvel Porcupine Rimi maastikurattarajal hukkunud noormeestele. Foto autor: Priit Pullerits 
Foto 5: Porcupine Rim Castle valley serval, taamal La Sali mäed. Foto autor: Priit Pullerits 
Foto 6: Porcupine Rimi rattarada Jackassi kanjoni serval, taamal Colorado jõe kanjon. Foto autor: Priit Pullerits

40 Kommentaarid:

At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit käis Moabis tegelikult muudel eesmärkidel. Ta käis seal "kus raha kulgeb".
Ja nii sünnivadki tänapäevased uudislood. Natuke valesid tähti ja natuke kontekstist välja rebimist. Lihtne!

KK

 
At 13:16, Anonymous Martin, TLÜ imagoloogiaosakonna tudeng, Linnar Priimägi õpilane, Kalamaja, Tallinn said...

Hr Pullerits!
Saapavabrikust kirjutades pidas Linnar Priimägi silmas just teiesuguseid, 20 € eest tunnis (see on Norras-Soomes koristaja või turvamehe palk) ülikoolis tööd vihtuvaid õppejõude.
Maestro Linnar Priimägi kirjutab ka, et keskpärasus leiab alati keskpärasuse. Wechselnichtigkeit ruulib. Keskpärasused - et mitte öelda tühisused - tõmbuvad. Spordi vallas on Rait Ratassepp tegelikult samasugune saapaklopsija kui teie ülikoolis.

 
At 13:37, Blogger Priit Pullerits said...

Jess, hästi panete, Martin! Kohe mehe moodi. Hakkas nüüd kergem?
Tore, et teiesugune geenius ei pea paljuks siin meiesuguseid tühiseid keskpärasusi valgustamas käia.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi see sul vilistab seal ratta juures, kas ketaspidurid? Siuts-siuts kogu aeg.

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, need on tõepoolest ketaspidurid. Moabi kuivas kliimas ja kivistel radadel said need kõvasti vatti. Aga kuna nad töötasid sellele vaatamata ilusasti edasi, ei pööranud sellele tähelepanu. Siiski oleks asjatundjailt hea teada saada, mis aitab ketaspidurite vilistamise vastu.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit -
siiani pole peale Moabit piduritega tegelenud? Ajukeenjus! (Meelega vigaselt!)

Oota veel ja varsti kaovad koos klotsidega ka pidurite häälitsused ...

 
At 11:43, Anonymous vitrier aubervilliers said...

Je vous invite de profiter de nos services dans les brefs délais.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks sa nii mõnusa flowga rajal nii törtsutades sõidad. Su sõidus puudub igasugune rütm ja flow, pisut võiks ikka liikuda ka. Või oledki tehniliselt nii oskamatu, et maastikurattal sõitu nautida ei suuda? Nagu sa ise alati rõhutad, rattaga on tore sõita siis kui seda saab teha kiiresti. Ja sellel rajal saab kiirelt sõita:)

 
At 13:15, Blogger Priit Pullerits said...

Aga kust te teate? Olete proovinud? Kss teate, kuigas GoPro kalasilm pehmendab ja petab? Ja veel: mu eesmärk oli loodust nautida, mitte pea seljas kihutada.

 
At 09:30, Blogger Priit Pullerits said...

Mõru pill Ahto Lobjakale. Britid tegid jeehat. Ei meeldi inimestele see lobjakate idealiseeritud kolhoos ja võõra tahte pealesurumine. Iga rahvas tahab olla iseseisev. EL on läinud liiale. Kes järgmine? France?

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Rahvuslikult mõtlevatele meestele,

Euroopa Liidus prõksub ja mureneb. Eest terendavad suured, dramaatilised sündmused.
Idanaaber võib 60 tunniga vallutada võtmekohad.
President võib 48 tunni jooksul olla riigist lahkunud. Keegi ei ole neid stsenaariume tühistanud.
*** Tähtis: See ei tähenda vastupanu lõppu ***
Kõigil valmis olla!
Rattad korda, ketid pingutatud, varurehvid sadulataskusse.
Kahtlastest liikumistest teada anda.
Slabakkidele ja pehmodele ei ole meie ridades kohta!

 
At 15:14, Anonymous Taavi said...

A frau Merkel ütles, et praegu tuleb maru - ei, mitte rahvuslane, aga - rahulik olla.
Instruktsioon kuulda võetud: avasin esimese õlle ja viskasin diivanile pikali.
Las David ja Boris maadle isekeskis, kumb kõvem džentelmen.

Elagu Eesti!

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed ja mehed!
Tasub meelde jätta tärmin 24.06.2016 u kl 08:00 (Tallinna aeg).
See on hetk, millest hakkas tiksuma Euroopa Liidu lagunemisele kuluv aeg.
Võib teha panuseid, kaua selleks kulub.

Ja Kolmas maailmasõda? Tik-tak, tik-tak, tik...

 
At 17:46, Blogger Priit Pullerits said...

Praegu on õige aeg selg sirgu lüüa, Brüsseli käsikutele ja emissaridele jõulselt vastu hakata, sest nüüd on nood nõrgas seisus ja haavatavad. Ei, vale on maru rahulik olla. Vastupidi! Rünnakule tuleb minna.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Ja keda siis rünnata...

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu sa ründad Priit?
Alati on lahe ja värskendav revolutsiooni teha, Katsu kord midagi ka ise valmis ehitada.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Kütke ülesse paanikat, hakkab kergem?

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Товарищи!
За родину, за победу, за дружбу!

С поздравлением,
Ваш Владимир Владимирович

 
At 23:09, Blogger Priit Pullerits said...

Loomulikult ELi ja EKi diktatuuri jas rahvusriike allasuruva poliitika vastu. Või te olete sellega rahul või? Sihtmärk ju päevselge, mida siin veel küsida on?!

 
At 01:00, Anonymous Anonüümne said...

Kus siis kogunemine, mida kaasa võtta, kaua ründame (piirikontrolli ja viisaga reisimise tagasi saavutamiseni)
Aga ehk saab ilma rünnakuta EL-i laiali saata, oleks kohe osadel meel rõõmus.


Guy Verhofstadt,
In last 8 hours, UK lost $350bn, which is a greater amount than they contributed to EU budget over last 15 years - including rebate

https://twitter.com/GMB/status/746218028195426305
Suur osa britte ärkas täna üles uudise peale, et nende riik lahkub Euroopa Liidust. Üks peamistest põhjustest, miks hääletati ühendusse jäämise vastu, oli see, et Ühendkuningriik annab ELi rohkem raha, kui saab sealt tagasi.

Seda tõsiasja kasutasid ära Brexiti kampaania korraldajad, kes lubasid, et nad investeerivad lahkumise korral selle raha riigi tervishoiusüsteemi. Kokku 350 miljonit naela.

Täna hommikul jahmatas aga Iseseisvuspartei juht Nigel Farage, kes on Euroopa Liidust lahkumise üks häälekamaid pooldajaid, telesaates «Good Morning Britain» üllatava ülestunnistusega, et see lubadus oli viga.

Saatejuht märkis seepeale, et see oli ju üks tema peamistest lubadustest. Farage vastas eitavalt ja lisas, et ta ei oleks kunagi saanud sellist lubadust anda. «See oli üks peamisi vigu, mida lahkumise kampaania tegi,» veeretas ta süü kaasvõitlejate kaela.

Saatejuht nentis hämmeldavalt, et hinnanguliselt 17 miljonit inimest hääletas selle lubaduse tõttu lahkumise poolt, ja küsis: «Kas sinu arvates on veel teisigi asju, mida täna hommikul üles ärganud inimesed avastavad, et neid ei kavatseta ellu viia.?»

 
At 07:48, Anonymous Anonüümne said...

Küll on ilus vaadata...

http://www.xe.com/currencycharts/?from=GBP&to=EUR&view=1W

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

50+ puuslikud panid aluse Balti-Balkani-Visegradi vabade riikide liidule. Elagu rippumatus!

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

22:05,
"Valitsuse eriülesande täitmisel osutatud erakordse isikliku mehisuse, ennastsalgavuse ja heroismi, näidatud initsiatiivi ja leidlikkuse eest autasustada nimelise rinnamärgi ja rahalise preemiaga ning omistada alampolkovniku auaste
..............."
Arvata võib, et just sellised šifrogrammid lendavad praegu Venemaa Londoni saatkonna ja Moskva vahet.
Muide, Priit Pullerits, miks varjate olulisi fakte oma vanemate tegevusest? Kuidas teid kutsuda? Priit Kaarelovitš? Allikata andmetele oli teie isa armeenlane. Kas valgustaksite veidi neid taustu. Teie ise ei näe armeenlase moodi välja.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Sel ajal, kui noored britid pillerkaaritasid Glastonbury mudas, tegid Ida-Inglismaa ja Midlandsi priitpulleritsud revolutsiooni. E-hääletuse puudumine oli oluline tegur asja õnnestumisel.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Brexit, näksip, jne. Who Cares!?

 
At 11:18, Anonymous MargusM said...

Priit, ma leian et Ahto Lobjaka mustamine blogi kommentaariumis on eriti madal lend.
Kui midagi öelda on siis tule kapist välja ja kirjuta kolumn!
Antud hetkel rusikatega vehkimine ja sõja õhutamine pole teps mitte see millega tegelema peaks. (keda sa ründad ja mis kaasa võtad? millal ja kus komissariaadi ees kogunemine toimub?)

..Te olete keskmine kirjatsura kes hobina sõidab ratast.. ja see ongi kõik.
ja mina olen keskmine kommenteerija kes sõidab ka ratast. (hääletamas käin)

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Austatud Margus M,
Priit Pullerits ei ole "tavaline kirjatsura". Lugege rahvusvahelisest Geni andmebaasist või ESBL-st. Seal on mehe saavutused ajakirjanduspõllul selgelt kirjas.
Geni: "Aastal 2005 pälvis Priit Pullerits parima arvamusloo auhinna ja jagas esimest kohta olemusloo kategoorias."
ESBL: "Saanud 2004 nii olemus- kui ka arvamusloo kategoorias Eesti ajakirjandusauhinna. "
Nagu näete, legendi esitamisel on küll sisse lipsanud mõned ebakooskõlalisused, kuid need ei tohiks lugejat häirida. Keskmine lugeja nagu teie, ei oska sellistele peentele seostele tähelepanugi pöörata.

 
At 16:31, Anonymous MargusM said...

..ehk siis, Priit on 12 aastat loorberitel liugu lasknud.
tundub et just nüüd on ta saanud hambusse hea arvamusloo teema, hea auhinda rünnata..

Mul on kahju kuid see lõputu hüplemine ja "hoirassaa ründesse!" ärritab vahel..


btw, ma vist olen alla keskmise lugeja, mis ma muidu siin blogosfääris teen.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Tervitan Priitu ning kuna mõni päev tagasi sai lõpetatud sama instituudi magistriõpe võin julgelt öelda, et hr Pulleritsu aine oli 3+2 õppeaja üks keerulisemaid, samas ka enam tagasi andev.

 
At 00:24, Anonymous MargusM said...

nüüd kus magister käes, lähete rünnakule?
Edasi kentuki poisid!

Jääme ootama kvaliteetajakirjanduse tõusu.

 
At 02:31, Anonymous Anonüümne said...

to 22:53

kui tagasi annab, siis lisage pidamismääret. võibet on ka paine vale.

ps. miks Te oma nime all ei julge esineda? kas õppejõud Pullerits ei selgitanud Teile, et anonüümsed kommenteerijad on argpükslikud tölplased?

 
At 07:37, Anonymous Üllar Saar, Tallinn said...

Kui annab tagasi, siis on kaks võimalust. Kas pole pidamist või on tehnika vale. Eks neid vehklevaid õppejõude, kellel "tagasi annab" ole omajagu. Loengupuldis hale vaatepilt. Kui Pullerits nüüd üle 10-15 aasta ühe sisulise uudise avaldaks, vaat siis oleks uudis. Aga ei. Ei lasta. Ise eriti ei taha ka. Selle asemel toimetame brežnevlikkus "Arterit". "Arter", kes ei tea, on ajakiri, kus avaldatakse kuueleheküljelisi halleluujasid Eesti suurärimeestele, kodanlikele poliitikutele ja kuulsaks saanud endistele sportlastele.

 
At 08:58, Anonymous Juuniorsemiootik said...

See MargusM on üks kibestunud ja vigisev kuju, võib tema viimaste aegade sõnavõttude põhjal järeldada.

 
At 17:06, Anonymous Ilmari said...

Suvaline töll ta igatahes pole, kui juba siia blogisse on tee leidnud.

 
At 20:15, Blogger Priit Pullerits said...

Vabandust, mehed, pausi pärast. Annan teada, et ma ei ole kuskile kadunud, vaid plaanin järgmiseks tuua päevavalgele suure saladuse Eesti ratturite kohta, millest rääkis mulle kahe suurtuuri etapi võitnud tipprattur isiklikult. Paljudel meestel tekib siis loodetavasti tõsist mõtteainet.

 
At 00:13, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits
Kuulatage, kas Postimehe toimetuse avatud aknast ei kosta juba rahvamassi marssimist?
Mida nad nõuavad? Kas rahvasummas, kohe esimeses reas lipukandjate kõrval ei paista mitte demokraatlikele positsioonidele asunud ajaloolane Pärtel?

 
At 02:22, Anonymous MargusM said...

Juuniorsemiootikule- minu reaktsioonid siin on puhtalt kommentaaripõhised olnud, kui need tunduvad sulle kibestunud ja vigisevad siis pole algaines väga positiivset olnud..

Ilmar tnx, ma lausa seenior rattur.
..varsti saate kõik teada ratturite suure saladuse!! Ootusärevus on suur. Ja loodame et jutt asine ja seda saladust siis tasulisse ei maeta : )

Kas väärtuslikku aega tasub ikka spordile kulutada? Mina arvan et tasub mõistlikus koguses, rattasõidus siis ~3x2tundi nädalas.

 
At 08:17, Anonymous pol Sikanov said...

Nespitsja, MargusM, tšto-li? Volnuitesj, tšto o vas dumajut? Nehorošo, nehorošo... Utštite, tšto zdesj sobirajutsja mužiki kto deistvitelno ljubjat svoju stranu a ne zanimajutsja huinjoi i ne võražajut mnenija kotorõje protivostajat interesam Estonii kak võ. Ponjali?
C neuvaženijem
polkovnik Sikanov,
tože velosipedist
(hujova jezdili poslednii raz kagda vas videl na šossee)

 
At 05:20, Blogger raybanoutlet001 said...

air jordan shoes
http://www.uggoutlet.uk
adidas stan smith
michael kors purses
fitflops sale clearance
louis vuitton handbags
ralph lauren online
jordan shoes on sale
http://www.chromehearts.us.com

 
At 11:41, Blogger Unknown said...

christian louboutin shoes
omega watches
the north face
michael kors handbags
replica watches
los angeles clippers jerseys
supra shoes
kansas city chiefs jerseys
dallas cowboys jersey
michael kors handbags
20170317

 

Postita kommentaar

<< Esileht