reede, juuli 01, 2016

Pullerits: Kuidas hoiduda jalgpallilainele libastumast? (Mehisuse test)

Kuu aega tagasi helistasin Mihkel Uibolehele, kellel on Eesti Jalgpalli Liidus pika nimega amet, avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja. Ma ei mäleta, mis küsimuses helistasin, küll aga tuli mulle ootamatult meelde, nagu talle tunnistasin, et «oot-oot, Eesti mängis vist eile Andorraga». Ma, nagu teate, ei vaata jalgpalli.

«Aga las ma ennustan, mis tulemusega mäng lõppes,» hoidsin jutujärge enda käes. «Pakun, et Eesti võitis 2:0.»

«Täpselt!» jäi Uibolehel vaid nentida.

«Aga las ma ennustan veel ühte asja,» tegin kohe uue ettepaneku. Tegemist oli, kui ehk mäletate, Joel Lindpere lahkumismänguga, ja Lindperest, kui ta mängis veel Chicago Fire’s (fotol paremal), kirjutasin kolm suve tagasi loo, millest paremat ei suutnud terve tolle aasta jooksul kirjutada ükski teine spordist kirjutav ajakirjanik (kui ei usu, minge Tallinnas Kristiine keskuses OlyBeti spordibaari ja seal seisab seinal selle kohta kinnitus).

Palju räägiti sellest, kas Lindpere suudab lüüa oma lahkumismängus värava.

«Ja ma pakun,» jätkasin enesekindlalt, «et Lindpere ei löönud väravat.»

Pihtas, põhjas!

Mida ma selle kõigega muidugi öelda tahan, on see, et jalgpalli vaatamine on mõttetu. Tulemus on enamasti lambist ennustatav.

Aga ma ei ole nii nõrk, et piirduksin eelneva väite kinnituseks vaid ühe näitega. Ei.

Nüüdse EM-turniiri ajal juhtus kodune teler mängima sellal, kui platsile tulid Saksamaa ja Poola. Lülitasin teleri klõpsti välja. Mõttetu oma aega raisata. Järgmisel päeval sain teada, et oligi mõttetu. Saksamaa-Poola 0:0.

Inglismaa-Islandi mängu esimese poolaja lõpus panin teleri korraks viimase minuti ajal käima. Vaatasin, et Island juhib 2:1. Väga huvitav, ei salga, et nentisin. Tekkis kohe väike huvigi, et vaataks äkki edasi. Aga ei, mees ei tohi olla nõrk, et laseb välistel jõududel enda üle võitu saada. Lülitasin teleri välja. Hommikul vaatasin, et õigesti tegin. Island-Inglismaa 2:1.

Eile õhtul vaatasin Poola ja Portugali esimese poolaja viimast minutit. Loomulikult olin Ida-Euroopa meeskonna poolt, sest oma regiooni esindajatega tuleb ju solidaarne olla – solidaarsus on ikkagi ELi keskseid väärtusi. (Jah, see sai öeldud irooniaga.) Vaatasin, et seis on 1:1. Aitab, teler kinni ja magama. Hommikul vaatasin, et rohkem väravaid mängus ei löödudki.

Oh ei, ma ei taha siin alltekstina väita, nagu oleksin hea ettenägemisvõimega. Kindlasti kaugel sellest. Tahan veel kord panna inimestele südamele, et ei ole mingit mõtet kulutada oma väärtuslikku aega ja isiklikke närve nii vähese tulemuslikkusega spordialale, nagu seda on jalgpall. Aga eks igaüks vali oma. Nagu ei ole võimalik oma taluahjust maailma soojaks kütta, ei ole võimalik üksinda enamikule inimestest aru pähe panna. 

Having said that, olge nüüd valmis suureks pöördeks. Homses Postimehe Arteris ilmub mu pikk intervjuu Anni Rahulaga (end Pohlak, fotol vasakul), Eesti jalgpalli ristiisa Aivar Pohlaku tütre ning FIFA kategooria jalgpallikohtunikuga. Et kuidas ma sain nii libastuda, imestate, otse jalgpallilõksu?

Aga kui oma ellu põnevust tahad, pead seda sinna ise tooma. Alustasin intervjuud ilma tseremoonitsemata nii: «Ma ei ole nii arg, et karta nais- ja võrdõiguslaste rünnakuid ning jätta väitmata, et jalgpall ei ole mäng, mis naissugu kaunistaks. Mis kostate?»

Sain vastuse. Aga ega ma seetõttu surve avaldamisest loobunud: «Jalgpall on võrdlemisi robustne mäng. Seal lennutatakse üksteist kõhuli, lüüakse teineteisele vastu jalgu – mitte just naiselik tegevus.»

Taas vastus – ja minult uus kontrarünnak: «Aga suuri masse erutab ikkagi meeste jalgpall. Naiste jalgpall publikut väga põlema ei aja. Miks?»

Kui mõni nüüd arvab, et käitusin nagu šovinist, kes järjekordsele naisele kallale sööstis, siis esiteks: küsimusi tuleb osata esitada nii, sellise tooni ja rõhuasetustega, et vastaspool ei tajuks neid isikliku rünnakuna; siis teiseks: maotud ja mämmerdavad intervjuud on ka vastajale ebahuvitavad; ja lõpuks kolmandaks: Anni Rahula on ikkagi jalgpallikohtunik ja sellisena peab ta suutma end väljakul ja selle ääres maksma panna, ja seda ka meeste kohtumistel, isegi siis, kui mehed teda palju-palju teravamalt ja jõulisemalt ründavad, kui mina seda tegin.

Kuid siin tuleb jälle pööre. (Anni Rahula: «Te ei leia minus naisõiguslast.») Mul on olnud vähe intervjuusid, kus intervjueeritav, nagu vestluse käigus on välja koorunud, on nii soe ja südamlik ja siiras inimene. See, kuidas Anni Rahula rääkis oma abikaasast Tomist, samuti jalgpallikohtunikust (ja muusikust) Tomi Rahulast (fotol paremal), on midagi sellist, mida te, mehed, saate ainult kadestada. See on sügavat austust väärt. Sellepärast see intervjuu huvitav saigi, et Anni Rahula avanes seal hoopis teistsugusest küljest, kui pealiskaudne ajaviiteajakirjandus on teda sageli näidanud.

Niisiis, jalgpall kui mäng on väheviljakas ja liiga etteennustatav (nagu algul tõestasin), aga mõned inimesed, kes on sellega seotud, on üllatavad, meeldivalt üllatavad. See, mis seal salata, teebki mu töö ajakirjanikuna huvitavaks. Kas teie töö on sama huvitav ja pakub teile samuti sageli häid üllatusi?

Kui ei, siis lohutust saate loodetavasti siit.

Fotod 1 ja 4: Anni Rahula A. Le Coq Arenal. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 2: Joel Lindpere annab Chicago Fire' meeskonna fännikohvikus noortele jalgpalluritele 2013. aasta suvel autogramme. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Poola meeskonna naisfänn. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 5: Anni ja Tomi Rahula. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Peep Pahvile meeldivad sellised artiklid? Või kes sihtgrupiks on?

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane, vat sellised sissekanded ja faabulaarendused siinsetele anonüümsetele arvamusliidritele meeldivad!

Õppige, sitakotid, kuidas rafineeritud ajakirjandushing tegutseb ja sitast saia - ai, vabandust, tahtsin öelda: meie olematu tasemega sportmängust nauditava loo - teeb.
Kiidame heaks!

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane, vat sellised sissekanded ja faabulaarendused siinsetele anonüümsetele arvamusliidritele meeldivad!
Õppige, sitakotid, kuidas rafineeritud ajakirjandushing tegutseb ja sitast saia - ai, vabandust, tahtsin öelda: meie olematu tasemega sportmängust nauditava loo - teeb.
Kiidame heaks!

 
At 15:50, Anonymous Mul on kahju ja ma vabandan said...

Sorry, internet ilmutas ülemäärast aktiivsust, see ja eelmine sissekanne tuleks kustutada.

 
At 16:14, Anonymous Martin, Telliskivi loomekeskus, Kalamaja, Tallinn said...

Hr Pullerits,
Täna teilt õige segane jutt. Mis mehisuse test? Käisite rääkisite kellegi jalgpalli organiseerimisega seotud naisega. Aivar Pohlaku tütar, ok. Mehisuse test???

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

Martin-poja, tule nüüd umbseks läppunud auditooriumist välja, mine õue ja jaluta vähemalt pool tundi. Aga hästi rahulikult, teed veel südamele liiga.
Kogu aeg samas hinga sügavalt sisse-välja ehk ventileeri.
Sedasi, kui see tehtud, loe lugu uuesti rahulikult läbi ja... millest sa aru ei saanudki?

 
At 17:54, Blogger Priit Pullerits said...

Nojah, eks see Martin ole n-ö uue aja laps, tal ADHD ehk tähelepanu puudulikkuse ja hüperaktiivsuse sündroom, ta ei suuda keskenduda ega paarikümnesekundilisest pikemast tekstist meelde jätta, mis seal öeldud, antud juhul siis seda: "Aga ei, mees ei tohi olla nõrk, et laseb välistel jõududel enda üle võitu saada." Ja kui ta siin suudaks iseseisvalt edasi mõelda, siis ta saaks aru, et mehisuse test on see, et sa ei vaata jalgpalli, vaid lülitad teleri välja. Ausalt öeldes eeldanuks Linnar Priimäe kummardajalt suuremat ja paremat teksti vastuvõtu võimet. Kuid ta noor mees veel, äkki siiski areneb.

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, tähelepanu, ärevad ajad, kuid unustage see brexit kus see ja teine!
Kes vähegi märke lugeda oskavad, need näevad, et sealt ei tule mitte midagi. Ninamees Johnson lõi kohe täisvedelaks ja ei julge isegi parteis kandideerida, mis väljaastujaid sellistest siis veel olla saab. Tühilask, ei muud. Ei tasu rohkem aega sellele kulutada.

AGA, puutin kohtub praegu ülelahe niinistööga, kas jõujooned ja maad jagatakse Euroopas ringi? NATO sunnitakse laiali minema?
Kas Ida-Euroopal on üldse peale moonaka rolli enam muud funktsiooni?

Just need on küsimused, mida praegu tuleb küsida!

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Pervert pani taas paja tulele.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Esitan hüpoteesi, kas peab paika? Enne, kui Pulleritsule jõuab keegi tõde näkku öelda, on ta jõudnud sellel juba eelnevalt kiiresti näo täis valetada.

 
At 23:21, Anonymous Martin said...

Krt, mehed, mul polegi telekat. YouTube-st kuulan musa.
Soomlased teevad Putiniga praegu oma diili. Laulavad vepsa rahvalaule. Eestlastele tõmbavad aga koti pähe.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, ka eesti rahvas on sul juba pihus?

 
At 23:55, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulsin, et tuli mõnus kolakas Belgia multikultile!

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

/.../ oleme tõmmanud oma väed 1500 km kaugusele Soome piirist./.../ öeldut saab lahti seletada vaid Nõukogude raketiväelane.
Vepsa-Soome suursõprus ei tõmba meile kotti pähe. London-Brüsseli läbirääkimised viivad meie, ida-eurooplaste naha turule, ja seda kõik Euroopa eest ja pärast.

 
At 02:08, Anonymous Martin said...

Walesi peded võitsid Belgia pedesid? So what?
View no futbol, talk no futbol, write no futbol. Te feilite naeruväärselt omaenese "mehisuse testi" hr Pullerits

 
At 05:37, Anonymous Anonüümne said...

Milleks raisata aega vuti üle targutamisele? Meil siin suure lombi taga teatakse vaid pesapalli. Tegin siin Priitu järgi ja jalutasin 111 km transpordi raha kokkuhoiu ja linnadega tutvumise nimel. Tõsi, mitte ühe päevaga. Vesi jooksis kogu aeg täiega. Kaaslasteks olid valdavalt värvilised. Valge nahaga luiged on siin relikt. Helmed tuleb kärmelt siia jalutama tuua. Nüüd usun, et nad on raudselt Narva jõe idakalda tagant toetatud tüübid. Teen veel paar tiiru ja proovin leida üles kohad kus luigenahkseid näeb. Kardan, et mul pole selleks piisavalt aega. Muide ma ei tea vutist praegu tõesti midagi. Kas see üritus saab juba läbi?

 
At 08:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ei saa niipea, venitavad seda 1 mäng päevas, peavad pikki mänguvabu perioode sekka. Aga Martin-poisil, kae üllatust, on sedapuhku isegi sutsu õigust.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin on mingi puupeade kokkutulek või? Mida tähistate või mis mureks?

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Kehvad lood - Island - väike põhjamaa riik, aga 98% elanikkonnad peded.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

New York Times-sis. Nad on ju nii nunnud!
Ja nad teevad kõike koos!
Ja neil on erinevat värvi kompressioonpõlvikud - neoonoranžid, neoonrohelised, neoonkollased - et nad üksteisega segi ei läheks!

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit Jaanovitš - võib teid nii nimetada?, kas teate/mäletate tuntud laulu:

Недолго музыка играла
Недолго фраер танцевал
Как бабки есть - Уфа гуляем
Как нет - Чишмы и похилял!

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa nuhid, Priit, kommentaariumis, püsi oma sissekannete juures?

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Laske Priidul ikka ka sõna sekka öelda.

Sõnumeid idapiirilt. Vene kaitseminister Šoigu on Balti laevastiku inspekteerimise tulemusel lahti lasknud nii laevastiku juhataja kui ka staabiülema. Lisaks veel 50 vähemat admirali ja 1. järgi kaptenit. "Lahingulises ettevalmistuses tehtud tõsiste puudujääkide ja isikkkoonsseisu majutustingimuste parendamise meetmete võtmatajätmise, samuti raportites tegeliku olukorra ilustamise eest". Vene väed on Soome piiri äärest tagasi tõmmatud (kuhu?). Putin pidas Helsinkis läbirääkimisi Niinistoga. Milles kokku lepiti? Rahvuslikult mõtlevatel tervetel eesti meestel nädalavahetusel tähelepanelik olla! Trenni tegemist mitte katkestada!

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Eesti meedia puhastusest Balti laevastikus vaikib. Selle on vallutanud futbol.

 
At 23:28, Blogger Priit Pullerits said...

Tuuri tänase etapi lõpuheitlust vaatasite? Päris julm ja karm, kas polnud? Milline heitlus! Mis on selle kõrval jalgpall? Lastemäng, palli vaikne kiigutamine, ei suurt enamat. Aga rattasõidus - milline andmine algusest peale!

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Etapp 1. Viimane km.
(Siia kõrvale võrdluseks pehmo-pornot (ärge parem vaadake).)

 
At 01:27, Anonymous Anonüümne said...

Päris karmid laksud viimasel km-l.
Väga tõenäoline, et nii mõnigi mees pidi juba esimesel päeval pooleli jätma.

 
At 08:46, Blogger margus Kivirüüt said...

Täiesti nõus hr. Pulleritsuga
Mäletan poisikesena kurbusepisaraid kui 1990 MMil Argentiina finaalis kaotas. Alates 2011 Tourist kui Taaramäe tegusid tegi on aga jalgpalli, kergejõustiku jms. võistlused järjest taandunud ja asendunud suurtuuride jälgimisega.
Touri koduleht annab kuni 176 kohani võitjale kaotust 10 sek miks meie portaalid (delfi, postimees) räägivad et contador kaotas 55 sek. ja kangert 1.00. Võiks vähemalt täpsustada et protokolli läheb kõigile võrdne aeg kes 3 km. enne lõppu pundis olid.

 
At 09:07, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, hr Kivirüüt, on ju täiskasvanud mehena naeruväärne mõelda, mille pärast sai nutetud - võõras mure ju, et mingi riik kuskil kaotas. Kurb on aga see, et erinevalt teist paljud mehed ei kasvagi suureks, vaid on siiamaani poisikesed.

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

Kujutlege dr Holdenit praegu kuskil spordibaaris lörmaka "spordisõprade" seltskonnaga jalka EM-i jälgimas, pilnerit alla kulistamas, rasvarikkaid snäkke või isegi Šveijki Balounilikke seapraade vitsutamas...

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Milles asi? Igal oma elu ja eelised. Teie kujutate ette seda nii nagu 00.40 ütles: Holden imeb baaris pilkut. Ma usun, et Holden kujutab teid kah oma kamraadidega ette: istuvad Priidu juhtimisel netis ja imetlevad iseennast, oma viimase trenni keskmist kiirust ning kiidavad mehaanikut, kes nende ratta rehvid imetäpselt täis oskas pumbata. Iga mees ikka ei oska.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Kujutlege Pulleritsu TdF finišisirgel (vt link videole ülalpool). Suudate kujutleda? Suudate küll.
Kujutlege dr Holdenit samas positsioonis. Ei suuda? Vaat siin ongi vahe.
Pilsneri margi eelistus on muidugi igaühel individuaalne. Siin vaidlust pole.

 
At 05:20, Blogger raybanoutlet001 said...

air jordan shoes
http://www.uggoutlet.uk
adidas stan smith
michael kors purses
fitflops sale clearance
louis vuitton handbags
ralph lauren online
jordan shoes on sale
http://www.chromehearts.us.com

 
At 07:08, Blogger Unknown said...

canada goose outlet
dior sunglasses
valentino outlet
ugg boots
adidas trainers
canada goose outlet
nike roshe
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ugg boots
chanyuan11.18

 
At 02:39, Anonymous mahalo said...

Sport plays an important role.

 

Postita kommentaar

<< Esileht