reede, august 19, 2016

Pullerits: Kes tõid Eestisse rataste maastikusõidu ja rulluisutamise?

Nüüd, kui olen saanud arstilt vabastuse pühapäevaseks Võru rattaralliks - ja ammugi ei maksa mind oodata pühapäevase Tartu rulluisumaratoni starti -, tegin pisut uurimistööd, et selgitada, millal jõudsid Eestisse võistlustena sellised alad, nagu rulluisutamine ja rataste maastikusõit, mis on saanud nii populaarseks, et tekib tunne, justkui oleks neid Eestis iidamast-aadamast harrastatud.

See tunne petab. Kirjutasin tänase Postimehe Arterisse pika ja põhjaliku loo, kuidas Eesti taasiseseisvumine oleks äärepealt hävitanud nõukogu aja lõpukümnendil õitsele puhkenud rahva-, massi- ja harrastusspordi, ning selle uurimistöö käigus tegin huvi pärast põikeid ka maastikusõidu ja rulluisutamise sünniloo juurde.

Esimesi maastikurattavõistlusi hakati Eestis pidama vähem kui kaks kümnendit tagasi, alles eelmise sajandi lõpus. Tartu rattamaraton toimus esimest korda 1998. aasta sügisel. On iseküsimus, kas see oli ka kogu Eestis omasuguste seas esimene. Endine tippsuusataja Urmas Välbe, nüüdne Vene suusakoondise määrdemees, kes käis 1990. aastate lõpus korra maastikusõidu MM-võistlustel, ei suuda meenutada aastast 1997 ühtki Eestis peetud maastikuvõistlust, küll aga pakub, et veidi enne Tartu rattamaratoni toimus rattamaraton Karksi-Nuias.

Rulluisutamise jõudmine Eestisse on kaetud veelgi paksema ajaloolooriga. Paljud innukad rulluisutajad pakuvad, et ala algusajaks võib lugeda profisuusatajaile mõeldud suvist Saku suverulli Otepääl, kus 1990. aastate teises pooles lülitati kavva ka rulluisutamine.

Surfhouse’i eestvedaja Raoul Burmann mäletab, et hakkas Eestis ühe esimesena rulluiske müüma 1995. aastal. «Tolle aja kohta oli rulluisutamine efektne spordiala,» nendib ta.

Eesti parim rulluisutaja Kert Keskpaik meenutab, et sai oma esimesed nüüdisaegsed rulluisud 1994. aastal, kuid võistlema hakkas alles sajandivahetuse paiku.

«Kümmekond aastat oli see nišisport, viiekümne inimese äge värk,» lausub rulluisuliidu peasekretär Jaanus Ritson.

Nonde ägedate seas oli ägedaim endine suusamees Välbe, kes püsis rulluisutajana aastaid Eestis võitmatuna. «Allar Levandi andis mulle kord rullid alla,» meenutab Välbe aastat 1998, «et mine ja proovi. Mulle istus.» Toona, kui ta alustas, oli rulluisutamine tema väitel Eestis sisuliselt olematu ala.

Ala üheks pioneeriks Eestis võib ilmselt pidada Eesti Energia teadus- ja arendusjuhti Indrek Aarnat, kes avastas rulluisutamise enne 1990. aastate keskpaika Ameerikas ülikoolis õppides. Sealse tudengina käis ta Atlantas koguni 135 km pikkusel võistlusel. Äkki võib seda lugeda Eesti rulluisutajate ajaloo esimeseks tähiseks?

Kui teil on kummagi ala kohta kindlaid andmeid varasemast, ärge hoidke neid enda teada!

Fotod 1-3: Allar Levandi ja Urmas Välbe (3. pildil vasakul) 1990. aastate teisel poolel Otepääl Saku Suverulli võistluse ajal peetud rulluisuvõistlusel. Fotode autor: Ain Protsin / Postimehe arhiiv

59 Kommentaarid:

At 14:51, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, oletame, kui ootamatult peaks teie ette ilmuma rohekas-laigulises kombinesoonis (nagu jahimehed kannavad) püssiga tegelane, kes karjub "Brossaj oruzhije! Viska relv maha!". MIDA TEETE?
A. Ajate käed püsti
B. Võtate välja pressitõendi, tutvustate end kui "Postimehe" ajakirjanikku ning palute intervjuud
C. Karjute "Jebis matj tvoju!"
D. Annate automaatrelvast pika valangu ja viskate granaadi takka, et asi kindel oleks.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

UV vedas Pullet ninapidi - ta tuli 1997 MTB eestikatel pronksile. MTB eestikaid on peetud juba alates 1994. Pullelt väga nõrk uurimustöö.

 
At 15:02, Blogger Unknown said...

Kopeeritud 18 Tallina rattamaratoni tutvustavalt lehelt.
"1997.a kevadel korraldas spordiklubi “Kõrve Ring” Aegviidu mail Eesti esimese maastikurataste maratonisõidu, valides oma tegevuse motoks “ Asfaldilt metsaradadele !”.
Täpsemat infot saab Jüri Voodlalt.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Esmalt võiks Martin öelda ise, mida tema teeb sellise situatsiooni tekkides ja siis hakata uurima teiste tegemisi.
Mind huvitaks väga.
Sama tahaks kuulda teiste urgitsejate ning osatajate käest. Veel ajab mul sita keema see inimkonna osa, missugune ronib igalt poolt püünele ennast esitlema nendega koos, kes on tõesti midagi korda saatnud ilma nende püünele ronijate abi (isegi mitte moraalset) saamata.
Nii, Martin, anna tulla!

Lugupidamisega
Rein Valdmaa

 
At 15:12, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Tõnis Kristal, MTB asjus nüüd asi selge (?), aga kas keegi rulluisutamise kohta ka täpsemalt teab?

Eestikad eestikateks, 14.57, see polnud teemaks, küsimus oli suurtes rahvasõitudes.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

14.57, see polnud teemaks, küsimus oli suurtes rahvasõitudes.

Esimene suur sõit oligi TRM 1998. Peeti küll juba mingit sarjagi-Maksimus või Stolichnaya Cup vmt aga see oli üpris kitsa ringi nishiüritus.


Täna ära maha maga:
https://www.facebook.com/events/148145122275706/

 
At 18:02, Anonymous Martin said...

Aaa! Mina ei ropenda!
Venelase eest ära joosta pole vist ka mõtet. Gümnaasiumi ajal me staadionil ei käinud, mängisime disc golfi ja vahel saalibändy-t.

 
At 18:33, Anonymous Martin said...

"Veel neli sportlast Rios dopinguga pahuksis, nende seas üks medalimees", vahendab Delfi.
Ja teie, hr Pullerits? Dopinguga pahuksisse sattunutele eluaegne võistluskeeld? So irate, so far from reality

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Väike kõrvalepõige, kuidas Reporter Watch hindab Margus Uba?

 
At 02:55, Anonymous Martin, TLÜ magistrand said...

Hr Pullerits,
Kas Tiidrek Nurme võiks homme maratonijooksu finišis mängida õhukitarri? Nagu Chuck Berry. Nurme lubas sambat tantsida, kuid Brazilias tantsivad paljud sambat.

Ühtlasi üks kilvaküsimus, erit hr Rein Valdmaale (teised võivad ka vastata):
Mis linnas on sündinud Leonardo da Vinci?

 
At 03:15, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek Nurme võiks Rio maratonifinišis esitada Chuck Berry laulu Nadine:

Nadine
Chuck Berry
As I got on a city bus and found a vacant seat,
I thought I saw my future bride walking up the street,
I shouted to the driver hey conductor, you must slow down
I think I see her please let me off this bus
Nadine, honey is that you?
Oh, Nadine [..]

..modifitseerides seda... jooksumees märkab maratoni vaatama tulnud kaunist neidu ja peab slow down.. ja lõpus tantsivad ja laulavad kõik, ka Rio vargapoisid laulavad ja Kanter laulab

 
At 03:19, Anonymous Anonüümne said...

Hr Martin, miks te nõukogude sportlasele, kes korra väljamaal, LA-s maratoni enne põlvede tuksi jooksmist sellist kilvaväljakutset iseseisvuse taastamise päeval esitate?

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Taani sai OM-il käsipallis finaali. Sulgpallis said naiste paarismängus hõbeda, täna mängitase üksimängus pronksile. Aga mitte see taanlane, kellele Must kaotas. Taani sport on kõva. India sai ka sulgpallis medali, nii et India on meist ka möödas. Naiste 400 tõketes oli hõbedal taanlane. Eurooplastest parim. Meie Rasmus Mägi oli eurooplastest kolmas. Vanemad väitsid, et OMi-kuues koht oli kõvem või siis samaväärne kui EMi hõbe. Mu meelest oli ikka kehvem. Sest tookord oli ta ju eurooplastest teine, mitte kolmas. Tookord jooksis ta Eesti rekordi, jooksu lõpus lasi jala sirgeks, kes teab, vb oli juba siis 48,4 sekundi vormis. Loomulikult on Rasmus Mägi tegija. Aga kas ta nüüd nii meeletult arenenud on selle kahe aastaga, selles julgen kahelda. Realiseeris seekord end lihtsalt maksimaalselt ja oli natukene õnne ka. Vabalt võinuks pääseda Jagor poolfinaali, 1 sajandik jäi puudu ja vabalt võinuks Mägi jääda finaalist välja, ühe sajandikuga pääses ju sisse. Poolfinaalis oleks vb Jagor ka ühe kümnendikuga isikliku teinud. Siis polekski meestel ehk nii suurt vahet olnud. Ei taha Rasmust kuidagi alavääristada. Oleksid ja poleksid spordis ei loe. Rasmus oli kõva. Aga päris pilvedesse ei tasu tõusta, just selle koha pealt, et nüüd nii meeletu arengu teinud on.

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, seda tõsiasja ei saa unustada, et 2 a pole aeg sisuliselt paranenud. Kuidas teha kvalitatiivne arengusamm a la Barr, alla 48? Sel aastal oli OMi eelne tase 400 tj-s kesine, kõik üle 48, see andis šansi. Aga suures mängus on vaja joosta kindlalt alla 48. Kuidas sinna saada? See tuleb välja nuputada, muidu jäädki 48,5 peal pf ja f-i vahelisele tasemele, ei enamat.

 
At 12:27, Anonymous Jörmid isamaalased Ülu ja Uunu, kaksikvennad said...

Head aastapäeva, võhmamehed!
Elagu vaba riik!
Me vennaga peenhäälestame juba eila õdangust saati ja ei hakka salgama, et hoog järjest tõuseb...
Pange ka pillid häälde!

 
At 12:44, Anonymous Martin said...

Mehed, mis on Teiega lahti?
Kas tõesti keegi ei tea Leonardo da Vinci sünnilinna?

 
At 13:05, Anonymous Kilvamees said...

Aa, ka Martin-poja midagi piuksub.

Noo siis - Viljandi?

 
At 14:11, Anonymous Martin said...

Ei ole õige vastus! Mõtelge veel
Kohe ka järgmine küsimus, pühendatud tänasele pidupäevale.
Mis aastal tabati Eestis VIIMANE METSAVEND?
A. 1953
B. 1963
C. 1978
D. 2000

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

1978

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

22 aastane taanlane sulkas OM-i pronks. Raul must räägib juba pikemat aega, et tema eesmärk on Tokyo. No ei ole need pallimängud ses mõttes vastupidavusalad, et peab 30seks saama, enne kui tulemust teha tahetakse.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Eestlased on olümpiamängudel küll hästi esinenud. Nagu eestlastele tavaks saanud, siis olümpiamängudel reeglina eneseületusi pole. Kes siis seekord said eneseületusega hakkama?

Sõudjad? No ei ütleks, et see oli eneseületus, tegid oma ära. MM-ide pronkse on sellel paatkonnal ju küllaga.
Kangert 9. kohaga. Eneseületus see vast polnud. Ütles mees isegi, et kõige teravamas vormis polnud.
Seim? Ei
Embrich? Tegi tugeva turniiri, individuaalis siiski kaotas. Tegi kõva turniiri, aga kas see oli elu parim? Julgen kahelda.
Novosjolov? Ei
Maadlejad? Ei
Luiged? Ei
Odamehed? Ei!
Balta? Ei, Eesti rekord ju 8 cm parem.
Kanter? Ei
Kupper? Isiklikku rekordit ei teinud, seega...ei. Olümpiavõitja ju tegi isikliku. Saab küll kettaheites tiitlivõistlustel isiklikku teha, kui eelnev rekord ei ole just 70+
Ujujad? Ei, naisujuja kordas isiklikku, kuid see pole eneseületus. Seega, ei
Vibulaskja? Ei
Judokas? Ei
Laskja? Ei
Šadeiko? Ei
Jagor? Ei
Kivistik? Ei
Kümnevõistlejad? Ei
Liina Laasmaa? Ei
Purjetajad? Ei
Raul Must? Ei
Kes siis järgi jäid? Ingrid Puusta. Tegi korraliku võistluse, ei oska mõõta, kas see oli kindlalt elu parim sooritus.
Kati Tolmoff. Ei oska peast väita, kas see mängija on maailma ränkingus kõrgemail kohal olev mängija, keda ta võitnud on. Kati ise 60+ kohal, too vastane, keda võitis oli 30+ kohal.
Rasmus Mägi. Oli kõvasti õnne, et Finaali pääses. Seal tegi isikliku. Arvestades eelnevas postituses olnud analüüsi, siis selget eneseületust polnud. Aga fakt on fakt, et seekord oli numbriliselt tal aeg parem. Järelikult saame Rasmuse kohta öelda JAH.
Ja ongi kõik
Maratoonarid ja Kaidi Kivioja on veel võistlemata.

Kokkuvõtteks, oli 1 kindel eneseületus, aga see oli ka suht napp.
Huvitav, kuidas teistel koondistel on läinud. Kas eneseületajate protsent on neil ka alla 3 protsendi võistlejate koguarvust?

 
At 20:04, Anonymous Martin said...

15:23, 1978. aasta oli märgiline, kuid kahjuks pole õige vastus. Vikipeedia andmeil https://et.wikipedia.org/wiki/Vennad_Voitkad võeti metsavennad Voitkad kinni 2000. aastal. Paradoksaalne, aga viimased metsavennad võeti kinni alles II EV aastail.

Kas tõesti keegi ei tea geniaalse teadlase ja leiutaja, "Mona Lisa" autori Leonardo da Vinci sünnilinna?

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Kle Martin, see siin ikka elujõuliste meeste kehakultuuri edendamise blogi. Äkki esmalt värskendad meie mälu, et millist Vinci lähedalt pärit Leonardo leiutist sportimisel kasutatakse enne kui ta sünnimaja täpsustama hakkad?

 
At 22:26, Anonymous Martin said...

Vinci on õige vastus!
Ma tean! Aga see on vale vastus!!! Leonardo da Vinci (kes muide oli homo) joonised, kus nagu kujutatud jalgratast, on asjatundjate poolt tunnistatud võltsinguks - nagu McLareni raport, muide.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Vale vastus Martin! Anchiano külas on sündinud Leonardo da Vinci. Wikipedia :) ja 36 aastane Oliver Vietti-Teppa hüppas edukalt Leonardo da Vinci jooniste järgi tehtud langevarjuga. Langevarjusport sai alguse järelikult Leonardo da Vinci esma mõtte järgi ;) kuigi see vahepeal unustuse hõlma vajus.

Järgmine kord kui siin kilva teed, siis tee baka algtasemest paremaid tausta uuringuid.

 
At 00:50, Blogger Priit Pullerits said...

Mu tuttav Rizatdinova just võistleb Rios. Vaadake.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Naiste kõrguse tase on aastast 1980.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Naiste kõrguse kvalifikatsiooni tase oli aastast 2016. 17 naist hüppas 194 üle. Finaalvõistlusel hüppas 3 naist üle 197-st. Oli see vast erandlik võistlus :)

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Lobjakas ANNAKS venelatsele kodakondsuse, on ikka tegelane

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Algab Vene kergejõustiklaste rehabiliteerimisprotsess, Seb Coe’le on see seatud prioriteediks. Kas esimese sõbrakäe ulatab jälle EKJL kutsudes naaberriigi sportlased Rakverre, Kohilasse või Audentese staadionile mõõtu võtma?

Mnjaa, kui IAAF poleks Vene olümpiakoondust köndistanud, oleksid nad medalite arvestuses platseerunud 2. kohale.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

... ja kui liita nõukogude vabariikide medalid kokku, siis olemegi teisel kohal (sain liirelt lapates 29 kulda) otse brittide ees.

 
At 17:13, Blogger Priit Pullerits said...

Tehke maratonis panuseid valge mehe peale - mitmendaks Rupp tuleb?

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Ehee, 35. km kandis tuli päris mitu haamrit.

 
At 17:44, Blogger Priit Pullerits said...

Valged mehed jaksavad taas joosta: maratonis 3., 6. ja 9. koht (2xUSA & 1xUK).

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Tuletame nüüd meelde kuidas finišeerisid Luiged ja kuidas finišeeris Roman Fosti. 10-11 minutit võitjale kaotada polegi nii halb. Palju kaotasid Luiged esimesele ??? No kui nii palju kaotad, siis ei kukugi finišijoonel kokku vaid saab sambat tantsida.

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Rupp, see USA rahvusliku dopinguprogrammi sünnitis?

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Valged USA poisid tõestasid, et saab ka sel rajal PB joosta. Luikedel oli juba enne starti selge, et see on ilmvõimatu.....oeh.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Teine Luikedest kaotas võitjale ju pool tundi. Ilmselt on Eestis terve hunnik mehi, kes võimelised maratoni läbima 2:39-ga, siis oleks võitjale kaotus ju sama suur. Mitu meest Eestis alistaks selle 2:39 piiri, kui võtaks selle omale 4 aastaku eesmärgiks???

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Eestis võib ola mehi, kes võimelised maratoni läbima 2:39-ga, kindlasti pole nende seas aga selliseid, kes suudaksid puusi hööritades sambat tantsida. Ärgem olge Luikede vastu liiga karmid. Eriti, kus laiemas kontekstis on selge, et Rio mängudel polnud sportlikud tulemused üldse olulised. Olümpiamängud on muutunud anglosaksi koloniaalmängudeks, kus tehakse nii, et peremeesriikidel on domineerivad tulemused. Mida siis Ameerika perselakkujad nagu Pullerits pikalt laialt meedias hekseldavad.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Ikka tuleb Luikede vastu karm olla, kohe väga karm. Karm ei oleks ma siis, kui nad öelnuks eelnevalt selgesõnaliselt välja, et rajale nad 100% endast ei jäta, midagi tuleb finišisamba jaoks jätta. Kui nii nad julenuks eelnevalt öelda, siis ma poleks karm. Meie eesmärk seal on Eestit tuvustada. Sportliku poole pealt on nii, et kui tuleb, siis tuleb.....kui ei tule, siis savi see. Vot selliseid lauseid oleks enne kuulnud, siis mul oleks neist poogen. Aga praegu peavad nad täie litiga saama. Õnneks Pahv andis neile väikse litaka juba ära :)

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Nõus sellega, et finišisamba jaoks tuleb midagi jätta. Saatkem siis järgmine kord laulja Tanel Padar. Ta võib finišis esitada mida iganes. Ja naistest selle Padari õde, mis ta nimi oligi, Gerly vist, kes laulab ja oskab puusi hööritada ka.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Meie tõsiselt jooksumehelt polegi mõtet sambat oodata. Fosti kasutas lõpus kenasti „Oige ja vasemba“ sammu. Tjah, ja kui tulemus on taoline kui 61., siis on igati paslik ajada kaotus-võitjale udujuttu, parem väljendada seda protsendina.

Õed Luiged läksid soud tegema ja seda nad ka tegid. Taskus mainekate maratonide küllakutsed.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Miks nad siis enne ei öelnud, et sinna lähevad show´d tegema ? Mu meelest ütlesid, et lähevad ikka sportlikel eesmärkidel. Sain millestkist valesti aru?

 
At 22:14, Anonymous Martin said...

Kus siis blogiperemees ise on? Kuraasi täis Venemaa dopingutarvitajate poomisel, aga võiks ehk kirjutada ka Eesti riiklikust dopinguprogrammist. Praegu seda pole (ja pole ka tulemusi), praegu tantsitakse sambat, aga 20..10 aastat tagasi - Šmigun, Veerpalu, Mati Karlovits, Savi jt aeti seda kõige kõrgemal tasemel. Ja tegijad on praegugi juhtpositsioonidel.

 
At 22:25, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tea, kas USA ikka paneb kossu finaalis Serbiale pähe?

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Kohe väga pähe...

 
At 22:59, Anonymous Kärna Ärni said...

PP tuttav võitis iluvõimlemises pronksi.
Võhmamehed jäävad ohhoota-pilti ootama.

 
At 23:06, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, pronks tuli ära. USA on ka täna täitsa hea.

 
At 23:34, Anonymous Martin said...

USA on ülihea, lausa super, hr Pullerits. Kuidas aga juhtus, et kui Moskva olümpiamängudel 1980 said (okupatsioonikoondis esinenud) eestlased 7 medalit, siis Rios 2016 vaid ühe, pronksi. Lätlased aga ei saanud Rios mitte ühtegi medalit.

 
At 23:36, Blogger Priit Pullerits said...

USA ei viitsinud lõpuveerandil mängida, ainult +30, aga Taanile meeste käsipalli kuld - vohh!

 
At 23:47, Anonymous Risto M. said...

Oi aegu ammuseid

http://pluss.postimees.ee/3799869/vabadus-ahvardas-tappa-spordihuvi?_ga=1.165141695.1636697462.1446371780

 
At 07:46, Anonymous Anonüümne said...

mitu eneseületust oli meie sportlastel Rios?
kah priit

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Ei hakka Jagori tähepostituse all postitama. Ettepanek Moabi jt videote jaoks - tehke hea valik koos lõbusa kommentaariga ja saatke Global Mountain Bike Network veebisaatele https://www.youtube.com/user/globalmtb

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Huvitav ettepanek, aga ma ei ole videotöötluses nii kõva käsi...
Ja veel: mis on asja point? Miks ma peaks seda tegema? Mis väärtust see teeniks ja annaks, et selle kallal vaeva näha?

 
At 04:43, Blogger chenlili said...

ugg sale
ralph lauren outlet
kate spade handbags
canada goose sale
nba jerseys
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses outlet
true religion outlet
chicago bulls jerseys
michael kors outlet
michael kors handbags
ghd flat iron
coach outlet store online
moncler coat
nike roshe run
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
asics outlet
ray ban sunglasses uk
uggs for women
pandora outlet
fitflops
oakley outlet
michael kors handbags
copy watches
clarisonic
michael kors outlet clearance
coach outlet canada
coach factory outlet
oakley outlet
toms outlet
ralph lauren
ugg outlet
celine outlet
true religion outlet online
new england patriots jerseys
hollister shirts
cleveland cavaliers jerseys
giuseppe zanotti
chenlili20160829

 
At 03:33, Blogger chenlina said...

toms wedges
the north face
fitflops
giuseppe zanotti sneakers
coach outlet
gucci uk
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses uk
beats by dre
cleveland cavaliers jerseys
chenlina20161007

 
At 04:02, Blogger xumeiqing said...

20161028meiqing
nmd adidas
christian louboutin shoes
louis vuitton outlet
michael kors outlet clearance
ugg outlet
ralph lauren outlet
canada goose
ralph lauren
ugg australia
red bottoms shoes

 
At 08:34, Blogger Unknown said...

The Nike Air Unlimited continues its long-awaited retro return with another all-new, fashion-forward colorway, the popular “Triple White” look. The high-top hoops shoe with more straps than you can even keep track of gets Kyrie Irving Shoes more eye-catching than ever with the crisp all-white look, featuring a neoprene and leather upper in nothing but white a few hits kyrie shoes of metallic silver for the branding to keep them looking extra pristine. Preview the “Triple White” Air Unlimited here, and expect to KD shoes see them arrive at select Nike Sportswear suppliers soon.
Air Max running fans, rejoice. The iconic Nike Air Max 97 La Silver LeBron 11 will be making its heralded return on December 2nd in Italy, followed by another release in Western Europe on December 14th, which Nike Air Max Thea means a stateside retro is imminent thanks to the silhouette celebrating its 20th anniversary throughout 2017.Italy most readily accepted the unique design Nike Yeezy for the Nike Air Max 97 La Silver so perfectly blending into the country’s numerous subcultures that blossomed in the mid to Nike Air Huarache early-90s. From the catwalk to the club scene and graffiti culture, the Nike Air Max 97’s sleek design perfectly encapsulated the time Nike Outlet Store and fashion and now will be celebrating its 20th anniversary in style with a limited release exclusively for Italy before anybody else Nike Outlet to honor their dedication to the famed model.Nike News featured a photo of the 1997 original to compare to the upcoming retro, Nike Huarache and you can read all about some select Italian influencer’s opinions on the pair in their exclusive feature. Check out more details Nike Air Max below and let us know if you plan on grabbing the Nike Air Max 97 La Silver Italy once it arrive stateside Nike Air Max 2017 in 2017.
The Nike Air Max Plus goes predatory for a special “La Requin” pack this fall. For those that are proficient Kobe shoes in French, ‘la requin’ translates to the shark, a nickname given to the original blue colorway of the Air Max Plus in Nike Shox France due to its similar look to the fiercest hunters of the sea. With this concept, NikeLab has created two similar looks Nike Air Max Outlet for the Air Max Plus featuring two shades of aqua blue to mimic the look of sunlit water reflecting off a shark’s Nike Factory Store

 
At 09:29, Blogger Unknown said...

over here vibrators,male masturbator,dog dildo,sex toys,cheap sex toys,dildo,sex toys,sex toys,dog dildo,sex toys check out the post right here

 

Postita kommentaar

<< Esileht