teisipäev, jaanuar 03, 2017

Pullerits: Kas Tartu maraton toimub või mitte? Pulleritsu maratonireegel!

Nüüd, kui taevast lund on langenud, hakkavad mõned mehed nihelema ja kibelema. Teadagi, mille pärast. Uskudes, et nüüd on tali lõpuks käes. Kuid ärge unustage: mis kiirelt tuleb, võib ka kiirelt minna. Alles 1. jaanuaril kallas vihma, nii et polnud tahtmist rattagagi sõitma minna, ja õhutemperatuur oli 6-7 plusskraadi. Kõigest päev hiljem, esmaspäeva õhtupoolikul sadas Tallinnas lund ning teisipäeva hommikul näitas kraadiklaas Tartus viit külmapügalat ning prognoos lubab lisaks nii ühte kui teist ehk lund ja külma. Siiski, nagu äsjased kiired ilmapöörded tõestavad, tuleb edaspidigi valmis olla ootamatuteks ja radikaalseteks muutusteks.

Niisiis on suur küsimus: millele sellistes ebastabiilsetes ja kõikuvates oludes panustada?

Selge see, et mitte hetkeemotsioonidele. Suusahooaeg on meil talve pikkust arvestades ikkagi pikaajaline investeering ning siin tuleb säilitada kaine, rahulik vaade tulevikku. Siin ei ole praegu abiks ei nelja päeva ega isegi nädala prognoos ega ammugi mitte kuu prognoos, mis lubab tuulist ja sooja ilma. Rääkimata kuue kuu prognoosist. Aga mis siis?

Nüüd läheb lugu keerulisemaks. Olukorra hindamiseks on vaja kogemust. Ehk vanasõnaga öeldes: kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta. (Mis tähendab, et vähekogenud ja noored mehed võiks nüüd suu mõneks ajaks kinni panna.)

Lubage teile minevikku meelde tuletada. Nimelt, uurigem, mis seos on suusakõlbliku lume lõplikul saabumisel Tartu piirkonda Tartu maratoni toimumisega. Teisisõnu: toon järgnevalt välja, millal sain eelmistel hooaegadel regulaarsete suusatrennidega alustada ning kas Tartu maraton toimus või mitte, ning vaatame, mida võib senistest andmetest järeldada.

2015/2016 hooaeg
Esimene suusatrenn 9. jaanuaril 2016.
Tartu maraton jäi ära. Jaanuari esimesel kolmel päeval sõitsin maastikurattaga, ehkki, tõsi, kolmandal päeval sadas maha lumi ning tuli teha Emajõe ääres lumesõitu.

2014/2015 hooaeg
Esimene suusatrenn 23. detsembril 2014.
Tartu maraton toimus, aga raja teisel poolel, mäletate, oli lumekate Elva lähistel võrdlemisi niru ja must.

2013/2014 hooaeg
Esimene suusatrenn 18. jaanuaril 2014.
Tartu maraton jäi ära. Veel 4. ja 5. jaanuaril sõitsin maanteel maastikurattaga.

2012/2013 hooaeg
Esimene suusatrenn 29. novembril 2012.
Tartu maraton toimus.

2011/2012 hooaeg
Esimene suusatrenn 10. jaanuaril 2012.
Tartu maraton toimus.

2010/2011 hooaeg
Esimene suusatrenn 15. detsembril 2010.
Tartu maraton toimus.

2009/2010 hooaeg
Esimene suusatrenn 17. detsembril 2009.
Tartu maraton toimus.

2008/2009 hooaeg
Esimene suusatrenn 23. novembril 2008.
Tartu maraton toimus.

2007/2008 hooaeg
Esimene suusatrenn 28. detsembril 2007 Otepääl, Tartus esimene suusatrenn 3. jaanuaril 2008.
Tartu maraton jäi ära.

Muster on võrdlemisi selge. Tartu maraton on toimunud neil aastail, kui olen hiljemalt jõulude eel saanud suusatada. Vaadeldud üheksast viimasest hooajast on ses suhtes ainsana erandlik vaid 2011/2012 hooaeg, kui Tartu maraton toimus vaatamata sellele, et sain suusatama hakata alles jaanuari esimese dekaadi lõpus. (Siintoodud seaduspärasuses ei lähe arvesse need lühiajalised oktoobri- ja novembrikuu lumekihid, mis on mõnda aega suusatada lubanud ning seejärel sooja ilma käes hävinud, sest neil pole talvele ega suusatajate treenitusele kestvat mõju.)

Täna on 3. jaanuar ning suusatada ei saa. (Kunstlumerajad siin arvesse ei lähe, sest Tartu maraton toimub looduslikul lumel, mitte kunstlumel!) Aastavahetuseni, sh jõuludeni valitses pigem rattasõiduks paslik ilm, ehkki jahe ja niiske, aga igatahes suusatamisest ei tasunud unistadagi.

Ent objektiivsuse huvides esitan küsimuse matemaatikuile: kas tõsiasi, et viimasest üheksast juhust kaheksal on vastus «ei», suurendab tõenäosust, et ka järgmine vastus tuleb traditsiooniliste asjaolude säilimisel «ei», või suurendab see tõenäosust, et järgmine vastus tuleb «jah»? Ma ei ole matemaatik, aga pakun, et pigem suureneb tõenäosus, et ka järgmine vastus tuleb «ei». Ehk teisisõnu: kui kaheksal korral üheksast on valitsenud seaduspärasus, et kui enne jõule looduslikul lumel regulaarsete suusatrennidega alustada ei saa, siis jääb Tartu maraton ära, suureneb tõenäosus, et ka üheksandal korral kümnest, kui enne jõule pole järjepidevalt suusatada saanud – nagu käesoleval hooajal –, jääb samuti Tartu maraton ära.

Kui see nii on ja läheb, võiks selle ristida Pulleritsu maratonireegliks.

Fotod 1-4: Korraldajad jätsid mulluse Tartu maratoni ära, kuid mitteametlikult läks kell üheksa Tehvandi staadionilt liikvele väike seltskond eesmärgiga rada täispikkuses läbida. Päeva peale liitus nendega teisigi suusahulle. Rada läbiti nii jalgsi kui ka ratastega. Fotol suusatajad Matul. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

71 Kommentaarid:

At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Ei olegi linki mõnele Moabi videole?

Üks ilmalink juurde:
http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm

Avatud rada toimub, iseküsimus kus kohas?

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Vapustav maestro. Kui tohib ma ristiks selle - Pulleritsu kuldlõige ajateljel.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas IK ja KTM panid lumekahuri(d) tööle, et saaks Tehvandi-VäikeMunamägi-Tehvandi trajektoorilgi 26ndal küünlakuu päeval pulli teha?

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

https://www.energia.ee/ juba kuu aega peaaegu Eesti Energia koduleht maas, uuri seda

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Pilt 1 - kas need on WLpassi templita jäänud suusaturistid?

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Vaheta brauserit. Siis saad teada millega sa toda lehte näha saad. IT värk. Iga uuendus sakib. Meil kah mingid tüübid määrivad järjepidevalt über uusi lahendusi kaela, mis vaevu toimivad uusimal tehnikal. A la PM veebileht uues kestas. No kellele seda sodi vaja on, võiks parem minna tootvale tööle naiseliku veebikesta uuendamise toimetamise asemel.

Aga see on Priidu jutus õige, et kui enne aastavahetust suusatada ei saa siis kaob ka TM-l osalemise mott 0-i peale. Õnneks korreleerub see ka tihti maratoni ärajäämisega. Seega pole mõtet pikale vastupidavusele rõhku panna. Tervitused Kelgule. Vast on aeg kunstlume püsitrassile mõelda?

 
At 20:49, Anonymous Kuusetaadi eit said...

PP: "...ega ammugi mitte kuu prognoos, mis lubab tuulist ja sooja ilma."

Siiski ütleb viidatud kuuprognoos: "Jaanuarikuu keskmine õhutemperatuur tuleb normist madalam (norm -5,2..-0,7°C)."
Mis tähendab, et peaks tulema siiski külmem kui tavaliselt. Kas te ei leia?

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Tahan osaleda TM-l. Kahjuks ootab mind sel üritusel viimane stardirivi. Olen kuulnud, et sel üritusel osalejatel pole kõrvaklappe peas ja nad ei kuula morse koodi. Sellegi poolest ei reageeri mitte keegi hüüetele "rada", "rada vabaks", "eest" või "anna teed". Viimasele hüüdele reageeritakse ainult TP-des ja mitte võistlevate kõrvaliste isikute poolt. Kas sobilik on tänada selliseid kõvatajaid sõnaga "m*nn" ja kas oleks äkki abi kui paneks mobla taskus valjuhäälselt korduvreziimiga sõnama "m*nn, k*radi m*nn!"?

 
At 20:57, Blogger Priit Pullerits said...

Eit, lugege kuu prognoos ikka lõpuni. Kohe päris lõpuni.

 
At 21:15, Anonymous Kuusetaadi eit said...

Kuuprognoosi jätk.
"...Sademeid on normi piires (norm 37..62 mm). Jätkuvalt liiguvad Atlandilt aktiivsed tsüklonid Norra merele, kuid sealt edasi kulgeb nende teekond üle Läänemere kagusse ja seejärel itta. Sedakorda mööduvad need meist lõuna poolt. Tuul pöördub kirdesse ja põhja ja aitab kaasa arktilise külma saabumisele meie aladele. Ilm püsib suurema osa jaanuarist külm, vaid üksikutel päevadel tõuseb õhutemperatuur -4..-7°C kraadini, saarte rannikul on ilm pehmem. Põhjuseks on kas Soomes või Venemaal püsiv kõrgrõhuala, mis ei lase läänepoolseid tsükloneid Läänemerelt kaugemale. Aeg-ajalt sajab lund, kuid sajuhulgad on enamasti kas mõõdukad või väikesed. Kuu lõpus taastub lääne- ja edelavool ning ilm läheb tuulisemaks ja soojemaks."

Selle jutu põhjal saab kuu kohta öelda, et tuleb lumine ja keskmisest külmem jaanuar. Lausest, et kuu lõpus läheb tuulisemaks ja soojemaks, ei saa järeldada isegi seda, et ilm läheks sulaks, rääkimata et lumi ära peaks sulama.
Loeme ja tõlgendame loetut ikka täpselt!

 
At 21:47, Anonymous Risto said...

http://sport.postimees.ee/3967271/shiffrini-vaegev-seeria-katkes

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Kuule eit, vaata kellega sa vaidled. Mehega, kes kirjutab valge mustaks ja musta valgeks. Eit see pole sinu jaoks taat.

 
At 01:17, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge siinsed Kuusetaadid, kas meelest juba läinud, eelmine TM oleks toimunud, kui poleks pidanud tänu reeglitele nädal ette teatama, et on must maa. Lumi(arvestatav) tuli KAHE viimase päevaga maha ja oleks edukalt saanud maratoni ära pidada.

Ja ettevalmistuse osas oleme enamuses võrdses lumeta seisus, samuti kui oleks kolm kuud suusatada saanud.

Seega pole vaja ülemäära erutuda, või kahtlete kas suudate lõpuni sõita))

 
At 08:40, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, kolmapäeva hommikul tegin rattaga tööle sõites veidi pikema ringi, et uurida lumeolusid. (Endomondos on marsruut näha. Ja kes taas hädaldab, et pole näha, et marsruut pole public, siis pole teil miskit lihtsamat kui saata mulle vastav kutse ja võtan teid vaatlejate hulka.) Väljas oli küll külm ja tuuline, aga 18 ja pool minutit pidasid varbad ja sõrmed ja silmnägu ilusti vastu - ega mul mingit spetsiaalvarustust olnud. Eks see kella kaheksane sõit liigitu siiski rohkem karastamise ja nn kuivtrenni alla. Seda viit kilomeetrit läbisõidu arvestusse kirja küll ei pane.

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Minu 35-aastase vaatlusrea alusel on siin ainult üks reegel - kui org.komitee kokkusaamise päeval tundub et maratoni saab ära pidada siis ca 95% tõenäosusega see ka toimub.

Püsiv suusatalv algab meil tavaliselt üldse jaanuari viimase dekaadi algul, nii et hetkel pole siin ohkida mitte-midagi.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida Tartu suusatajad novembris tegid? Mul pea 200 kilti all juba. Abiks ikka. Kas Tartus polnud üldse lund?

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Mul ka 258,2 km all novembrist ja detsembri esimestest päevadest, aga ei ole kindel, et sest suurt tolku on, kui üldse.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Teil ei lasta startidagi, saaksite odavamalt läbi, kui ei näeks seda sõitu unes ja ei keerutaks neid 258,2km kõik tööpäevad läbi oma sõrmede vahel. Psühholoog aitab üle saada, KTM kontaktid selgitada.

Ja pealegi unustate faktid ära - " sest Tartu maraton toimub looduslikul lumel, mitte kunstlumel!" - Tänavu on Tehvandil koos Tehvandi tõusuga 5km+ rada, Kelk optimistlik harrastajate jäisele MK-rajale saatmise osas ja kunstlumel korraldamine toimuv.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on selle "mittetreeningute" arvestusega üks kamm. Endomondos pole nt kirjas Moabi treeningut, samas on seal miskid töölesõitmise terviseminutid. Huvitav, et kuidas Priit siis tegelikult oma arvestust peab, sest eelmise aasta peale tuli Moabi ja Endomondo ratta ja suusasõite kokku 323 tundi. Deklareeris ta meile aga tagasihoidlikuma numbri 281 tundi, mis ei sisalda ilmselt lulli löömist. Väga õige, aga Endomondo arvestuses seda välja ei paista. Milleks teha siis ennast Priidu sõbraks kui Endomondosse pannakse ka kogu mittesportlik tegevus? Mina nt ei kajasta vähesportlike tegevusi oma statistikas jäädvustatud kujul. Need lihtsalt on ja kaovad kui kvaliteetaeg, kus ei toimu higistamist. Seega annab Priidu Endomondo jägimine juurde ainult infomüra, mida peab alles tõlgendama hakkama. Õnneks peab Priit kuskil sahtlis ka õiget arvestust, mida siis meile deklareerib. Tubli! Sellest põhimõtteliselt piisab. Tänud sõbraks kutsumast aga no ausalt öeldes ei paku nende kõverate vaatamine pinget. Tartu kandi rajad ju kõik niigi teada ja mingit uut teadust sealt ei tule.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Eestis suusaspordi harrastamisel on üks räme miinus. Pärast tööd on pime ja sõita tuleb valgustatud rajal. Kaamose ajal on selline tegevus masendav. Millal tehnikaspetsid lahendavad kaamose probleemi? Vaja on suusaprille mis praegusel lumeta ajal võimaldaks sõita rullsuuskadega nii, et pimedas sõites näitavad sama kohta 4k resolutsiois 3D-na nagu see on keskpäeval (päikse paistes) ja asfaldi ja musta muru ning metsaaluse asemel on kõikjal kohev lumi. Teest oleks näha ainult klassikajälje aluse maa asfalt. Kaua peab sellist abivahendit ootama?

 
At 11:45, Anonymous Ärni said...

Härra Endo Mondo korraldatud võistlusel "Spordisõltlased - rattakilomeetrid 2016"
1. koht - 14288 km
2. koht - 12478 km
3 koht - 11330 km
parim naine (üld 8.koht) - 9126 km

PP oleks oma 4671,9 km-ga selles tabelis 60.koht

 
At 12:29, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 10:40, küsite, kust mu andmed tulevad. Ise küsite, ise vastate:
"Õnneks peab Priit kuskil sahtlis ka õiget arvestust, mida siis meile deklareerib. Tubli! Sellest põhimõtteliselt piisab."
Jah, nii see on. Ja mulle sellest piisab. Endomondo on vähem usaldusväärne kui mu enda kogutud andmed ratta odomeetriga ja kinni-lahti vajutatava Suunto randmekellaga (mis ei ole pulsikell!).

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP sõidab pardakaameraga Tehvandi MK raja läbi?

Kas JM lubab teda Harrastajate MK-le? 5 km klassikat.


https://www.owc.ee/et/2017/pealtvaatajale

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Eelpool tabati naelapea pihta - olete oma ribidele ja kontidele ohtlik ning edasised stardid jäävad ära. Korraldajaga ju rääkisite!

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

Väga head ja põnevad küsimused, 12:31.
Tehvandi läbimine pardakaameraga on tõesti plaanis, aga veel huvitavam oleks, kui saaks sõidule enda ette kaaslase, kes kõike kommenteeriks või kelle liigutusi saaks nautida, näiteks Jaak Mae.
Usun küll, et Jaak Maega on sõjakirves maha maetud, minu poolest küll; igatahes oleme viimastel aastatel hästi läbi saanud. Üksvahe oli, jah, Jaak minu peale pahane, ju tal oli selleks põhjust - ma ei mäletagi enam, mis see põhjus oli, ju siis ei olnud oluline -, ja seetõttu jäi mul tõesti tol legendaarsel sõidul, kus 5 km pandi klassikas ja kus Uuspõllu Jan kiirelt katkestas, osalemata. Mis iseenesest polnudki lõppkokkuvõttes paha, sest mul ei olnud tol ajal mingit vormi. Aga tunamullu (?) olin ju Tehvandil paarissprindis koos Jaanus Laidveega stardis ja osalemas.
Muidugi oleneb nüüd palju ka sellest, kuhu positsioneerib Jaak Mae end Team Haanja ja Alaveri temaatilises debatis, kus ma pole oma arvamust vaka all hoidnud. Kui Mael on seal dispuudis aktiivne huvi ja ta on selgelt valinud poole, kus ei ole mina, on mu osalus muidugi väga kahtlane. Aga see on korraldaja õigus, keda ta starti kutsub, nii et siin ei ole mul midagi protestida. Nagu ma ei protestinud ka tol korral, kui viimati Tehvandil MK-l 5 km klassikas sõideti.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

"Endomondo on vähem usaldusväärne kui mu enda kogutud andmed ratta odomeetriga .."

Odomeeter on töö- ja lollikindlam, samas on endomondo heades tingimustes hea vahend et kontrollida odomeetrisse sisestatud rattaümbermõõdu õigsust-igasugu tabelid või lindiga mõõtmine on selleks palju ebatäpsemad.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

"Eesti keelekorralduses on juba Jakob Hurda ajast peale lähtutud klassikalistest keeltest. Vaidlusalustest võõrsõnakujudest eelistame kreekalähtest sõna hodomeeter, mis koosneb tüvedest hodos ’tee’ ja metreō ’mõõdan’."

http://keeleabi.eki.ee/?leht=8&id=194

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

13:25 esitab roomlaste ees lömitavat koolkonda
ὁδός -tee on kreekakeelne sõna ja see eksisteeris ammu enne ladina keelse tähestiku koostamist. Austusest revolutsiooniliste kreeklaste vastu nimetame ka edaspidi odomeetrit ikka odomeetriks.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Naised saunas rääkisid, et PP on saanud Suure Mõõduvõtu stardikeelu.
Mis põhjusel, "doping" või miski muu?

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

13:35: oht ennast vigastada ja selle üle avatud lõuapooltega häälitsedes avalik-meelelahutusliku ürituse meeleolu raisata.

 
At 14:08, Anonymous Mati said...

hr Pullerits,
kas Teie arvates Dr Prof Pärtel Piirimäe võiks olla sobiv kandidaat rahvusliku ühtsuse demokraatliku valitsuse juhi (peaministri) kohale? Kes peataks eestimaalaste rahvaarvu katastroofilise vähenemise, stoppaks sõjaettevalmistused, ohjeldaks pead tõstvaid neonatslikke tegelasi nagu Helmed, paneks käe ette Rail Balticu ehitamisele, looks Venemaaga normaalsed suhted.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Keelehuvilistele.

Nüüdis kreekakeelne οδόμετρο kirjutatakse ja hääldatakse ilma h-ta. Millal Eestis lõppeb ära ajastu kui eestlased on keeleteadlikumad kui originaalkeele valdajad? Kõik ju teame, et keel areneb, kuid meie teadurid promovad originaalkeeles väljasurnud mudeleid. Samas kaasaegse arvutikeele tõlgetes vohab lausanarhia, kus emakeeles liidesega arvuti näppimine tähendab košmaari, mis vajab kriitilistel hetkedel inglise keelest "spikerdamist".

https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF
http://www.wikiled.com/Greek-English-_03bf_03b4_03cc_03bc_03b5_03c4_03c1_03bf-default.aspx

Üldiselt võiks keelemutid lõpetada oma võõrsõnade eestistamise ja lasta sõnadel arenenda ilma käskude ja keeldudeta. Odomeeter on Eestis olnud ja jääb odomeetriks ning see saab ka kohaliku "keeleteaduse" ristikiviks.

 
At 15:12, Blogger Priit Pullerits said...

Ma vaatan, et siin vist rohkem keeleteadlaste foorum. Rohkem erutab see, kuidas kirjutada läbisõidumõõdikut, mitte see, kas Tartu maraton toimub või mitte. Mis ei ole ka ju paha, sest küll oleks siin ikka nüri seltskond ja lame vestlusring, kui poleks peenetundelisi ja hõrgu tunnetusega ning kultuurilis-keeleliselt teadlikke mehi, kes laiendavad ka minusuguse pseudofiloloogi käsitlusi ja arusaamisi keelest. Olge tänatud, siiralt.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...


Võhmamehed, kas kiidame järgneva heaks:

https://www.instagram.com/p/BOxPOB4h4O7/?taken-by=lindseyvonn

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

ei kiida
võhma naised

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit 12:55. Kas on mõni Eesti suusataja peale Teppani(te), kes teiega läbi saab? TM osas, kui jaanauri esimese 10 päeva sees on lumi maha tulnud ja see püsib kuu lõpuni, siis TM toimub, kui kuu lõpus sulab, siis ei toimu, punkt. Pikajalise vaatluse tulemus.

 
At 16:58, Anonymous Uus reaalsus said...

Maiuspala Eesti arvutisõnavarast on see, et ingliskeelne väljend "load" natuke kitsamas tähenduses kui "download" on tõlgitud eestikeelseks väljendiks "koormus" ja see eksisteerib arvuti käsustikus igapäevaseks kasutamiseks oleva käsuna. Meie digivolinik kasutab sellisel juhul stammväljendit - "tule taevas appi" kuid kohalikud pisipehme esindajad ütlevad, et nende spetsialistid on sellise asja endale päheõppinud just sedasi ja nii on ning jääb. Vene ajal sai vähemalt kuskil kärakaga saunas sellised jamad ikka korda, aga tänapäeval öeldakse sulle, et kui ei meeldi, siis võta pisipehme repertuaari asemel kellegi teise repertuaar ning kedagi ei huvita eesti keele sisu ega mõte. Nad sõidavad kogu sellest eesti keelest tankiga üle ja järelmitele lasevad veel kahurist idanaabrite kombel mitu kõmmu kah.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Odomeeter on hodomeeter, mis natuke katki läinud.

Aga "load" ongi koormus - en workload -> et töökoormus

Digivolinik ei jaga mütsi. Tuleb öelda "Chapeau!" ja edasi minna.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

17:27 proovis teha nalja? Täna räägime sellest, et korporatiivne pisipehme transleeritud eesti laadse keele eest saab emakeele tunnis 1+ hinde. Keeleeksamil aga algtaseme kvalifikatsiooni kes kõrvalise abiga hakkama saab ja ei arva, et faili või muusikapala laadimine on miski töökoormus. Pisipehmed

 
At 18:01, Blogger Priit Pullerits said...

Väljas on ebameeldivalt külm tuul. Isiklik inimkatse kinnitas, et üle kilomeetri kõndi paljad kõrvad säärasega vastu ei pea. Käisin nimelt Aura ujulas kohtumas Raivo E. Tammega. Poolteist tundi kohtusime. (Ei, ei teinud Arteri pikka intervjuud.) Ma ei tea suusatajatest midagi (16:51-le, kes küsis suusatajatega läbisaamise kohta), aga kui Tammele, kes on Eesti praegusaja kõige nõutum ja armastatum näitleja (nii et minuga kohtumisest ei olnud tal küll midagi isiklikku kasu lõigata), kella ühe ajal helistasin, ütles ta, et neljast on vaba, saame siis kokku. Saimegi. Eksprompt oli nõus. Normaalne inimene, mitte mingi suusataja. Rääkisime hulga spordijuttu (ei, mitte lehe jaoks - ega kõik, mis kellegagi jutuks tuleb, pea tingimata meedias fikseeruma), muuseas sellest, kuidas ta nooruses isegi allveeujumist tegi. Aga kas teate, miks ta selle pooleli jättis? Vaat see on siin meie kilvasõbra Vello stammküsimuse eest teile midagi reaalseks puremiseks: niisiis, miks jättis Tamm katki allveeujumise harrastuse?

16:51, te vaatlus ei maksa tuhkagi. Esitage andmed nii, nagu mina seda oma sissekandes tegin, siis saame võrrelda, kumma meetod on lundpidavam.

Ühtin, nagu ütles Mailis Reps suvel Allar Jõksile, võhma naistega (16:37).

 
At 18:50, Blogger Priit Pullerits said...

Ohh, ja lisaküsimus ka: miks kohtusin Raivo E. Tammega Aura ujulas?

Ärge seejuures unustage esmaküsimust: miks jättis Tamm katki allveeujumise harrastuse?

 
At 19:11, Anonymous Mati said...

Jättis katki, kuna peded hakkasid vee all ligi ajama. Raivo E. Tamm ei salli, kui peded ligi ajavad.

Aga Raivo E. Tamm on Eesti kõige nõutum ajakirjanik? Kust selline arvamus? Kui nii arvate, hr Pullerits, siis olete teie Joseph Pulitzer. Fakti-põhisust, hr Pullerits! Ka omas blogis.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades, et Tammel oli Ironmani särk seljas, siis ehk suvine triatlon tegemisel?

 
At 19:20, Blogger Priit Pullerits said...

Mati, 19:11 esimene, mis te sogate, et ma olla öelnud, et "Raivo E. Tamm on Eesti kõige nõutum ajakirjanik"?!? Kus kohas see kirjas on?
Jah, ka tema on langenud Ain-Alari püünisesse... Ses suhtes on 19:11-l, sel teisel, õigus.
Jäänud on veel allveeujumise küsimus.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

kuskil ta rääkis, et oli mingil ajal köva suitsetaja, äkki siis suitsetamise pärats jättis maha?
kah priit

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, Tartu maratonile teid ei lasta. Nii jääte ka Aura külastamise õigusest ilma.
Väidate, et Raivo E. Tamm on Eesti nõutuim näitleja. Mille alusel? Kas saate oma väidet mingite tõenditega, faktidega kinnitada? Raivo E. Tamm ütles teile, et ta on Eesti nõutuim näitleja?

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Ossinovskil on vaja lastega teha rollimänge ja tv-st tuntud Tamm sobib nende juhendajaks ideaalselt. Selge see, et nõutud mees. Rollidena on kaalumisel jookse&lase, jaluta&õhi ja sõida&rammi peaosaliste kehastamine. Kõik vajavad head füüsist ja vähest vanemlikku järelvalvet. Füüsise arendamiseks sobivad triatlon ja suusatamine. Eks sellest kikkupuutepunktist arutelu käiski.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

#lumeinfohaanjast

https://www.instagram.com/p/BOzBsPrjzWK/?taken-by=teamhaanja

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Sel aastal ei lubata Pulleritsul enam vilepuhumist harrastada. Ühtin eelkõnelenutega - palun ainult üks fakt, et Raivo E. Tamm on Eesti praegusaja kõige nõutum ja armastatum näitleja. Kusjuurus minu arvamus Raivost langes 16,5%, kui lugesin, et ta oma populaarsuse jaoks peab sisuturundajalt abi paluma.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanik P., oma sõnul suur homovastane - ei luba oma blogis kellelgi teha, nagu ta ise nimetab - "homopropagandat" - kirjutab ise oma pooleteisttunnisest kohtumisest tuntud näitleja T-ga Aura keskuse saunas. Kus on siin loogika?

Nõutum peaks tähendama suurimat esinemistasu, honorari. Palju R.E.T. live või ka tele, raadio, lehe ülesastumise eest oma pangaarvele lisab? On Pulleritsul aimu, mis see R. E. T. puhul võiks olla? Kardetavasti ei ole. How much do you make?

2016: märkimisväärne palgatõus + meeldiv aastaboonus 35 000 €. Finantssektoris on head ajad, makstakse korralikult. How 'bout you? Jõulupreemiat ikka saite soki sisse?

 
At 21:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ja muide, te ei teagi seda, aga Raivo E. Tamm on ka mitu suusamaratoni kaasa teinud, sh Tartu maratoni. Kas teadsite? Protsendid nüüd taas üles?

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Need 2 nooruses punnitamist TM rajal pole olulised. Oluline on, et ta lâbis TJM-i paar aastat tagasi. Seda ei julgenud reporter meile iitsatadagi!

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

14:53 Arvutikeele ebaõnnestunud tõlked ei tähenda hodomeetri kirjapildi suhtes mitte midagi.

"Odomeeter on Eestis olnud ja jääb odomeetriks ning see saab ka kohaliku "keeleteaduse" ristikiviks." - Argumentum ad antiquitatem, lisaks ka sisuliselt vale väide.

Mõelge parem järgnevale:
"Sõna hodós näeb kreeka tähtedega kirjutatult välja ὁδός, st esimene täht on omikron, kuid seda hääldatakse tugeva hõngusega, mida märgib vasakule kaardus ülakoma tähe kohal. Sellised kreeka keelest tulnud sõnad algavad eesti keeles kõik h-ga. Vene keeles alati mitte, vrd: eesti homonüüm (< kreeka ὁμώνυμος), vene омоним; eesti historitsism (<< kreeka ἱστορία), vene история."

http://arvamus.postimees.ee/591824/maris-joks-kuhu-kadus-h-hodomeetri-eest

Kel aega soovitan kogu artikkel läbi lugeda.

Ise eelistan õigesti kirjutada ja ei näe põhjust vene keelest eeskuju otsida.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

22:32, Mirjam kas see olete Teie?

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

22:32 on võhik kreeka keele alal. Olukorras kus kreeklased täna kirjutavad ja hääldavad odomeetrit o mitte h-ga on ürgse kirjapildi eelistamine lihtsalt rumalus. Keel peab ajaga kaasas käima mitte seisma tuhandete aastate kaugusel reaalsusest. Jõks esindab just seda reliktset väljasurevat keeletädide stampi. Tuginetakse väljasurnud keelekujule õigustusega, et sakslased teevad kah nii. Samas inglased, prantslased, portugalased jt kasutavad kaasaegse kreeka keele eeskujul ikka odos tüvest tulenevat arenenud keele tüve.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Mirjam leidis ämbri ja häbeneb alles oma kamraadide fopaad. Eks ta varsti kogub ja hakkab paugutama.

 
At 23:02, Anonymous Martin, masters student, Linnar Priimägi Centre of Sports Imagology, Tallinn City U, Estonia said...

Come on, Mr Pullerits! Näitleja tõestab end laval. Maraton on kolmandajärgulistele staaridele, end viinaveast võõrutajatele.

22:46, mis tähtsust sel on, kuidas portugallased kasutavad. Eesti keelele on omane, kuidas seda nimetatigi - hõngus. Seega h-. Pordugallased jm las olla.

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Martin - see h - hõng on omane nohikute keelepruugile, teate küll - hyi, ähh, möhh jne. Eesti keelele on omane ikka täishäälikute domineerimine. H eemaldamine sõnast aitab eestistamisele kaasa. H lisamine ( mida käesoleval juhul eestluse kui rahvuse hävitajad soovivad) aga muudab meie keele keskpäraseks saksalikuks haukumiseks.

 
At 23:37, Anonymous Martin said...

"Kui mina olin veel väikene mees,
üks helin mul helises rinna sees.

Ja kui mina sirgusin suuremaks,
läks helingi rinna sees kangemaks.

Nüüd on see helin pea matnud mind,
ta alla rusuks on raugenud rind.

See helin mu elu ja minu hing,
...
Romaani keelte o-s on geomeetrilist rangust ja elegantsi.
Meil siin põhjamaal see pole piisav. H-ta "odomeetris", tunnistagem, napib... hoogu. See on aga igasuguse teeläbimise tähtsaim element.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Naised Aura saunas õhinaga rääkisid, et PP hakkab nüüd kolmevõistlust (moodsas keeles triatlon) panema.

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane näide Martin! Loe nüüd seda teksti valjult ja sa kuuled, et h sumbub kuulmatuks. H kirjutab ennast vabatahtlikult eesti keelest esimese tähe kohalt välja. Ta lihtsalt ei sobi täishäälikute ette. Hääldusel süüakse see h igakord olematuks sealt eest. Ja eestluse keeletunnuse järgi tuleb ta ka siis sellistest kohtadest võõrsõnade puhul elimineerida. Olgem eestlased aga ärme tee oma keelest kadakasakste unistust.

 
At 00:12, Anonymous Martin said...

No ei sumbu ju, lugupeetud 23:51. Ei tea kust kandist, milliselt Eesti keelealalt teie kirjutate. Lõuna-Eesti piirialal võib-olla tõesti sumbub. Üldkeeles ütleme aga ikka 'hea' ja 'hää', mitte 'ää'. 'Ää' oleks tähenduseta määgimise sarnane.
Seega vastupidi, eesti keelele ei ole sõnaalguse täishäälik iseloomulik. Me räägime ikka kirjakeelest, ÕS-i normist, mitte murdekeelest. Eesti keeles ehk pole, meie väiksema rahvaarvu tõttu, Konstantin Balmonti, Andrey Belõi mastaapi kirjanikke, kes keele sügavusse, süvahoovustesse vaataksid. Seetõttu kiputakse keelelistele küsimustele vastust otsima välismaalt, inglise, saksa, portugali või kreeka keeltest, s.o võõrkeeltest, nagu ülalpool hästi näha. Venelastel kui arvukamal rahval on "И мы сохраним тебя, русская речь" Anna Ahmatova jpm. Aga meil on see-eest Juhan Liiv. Meil ei ole midagi häbeneda tegelikult, meie rahvaarvu vaadates.

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ka venelased laenavad odomeetrit uudsematelt kreeklastelt. Just sellepärast kadakasaksad seda h-d Tallinna Ülikoolis promovad. Vaene Martin, see on ju lausa eksmati vääriline reetmine kui te nõustuksite oma arvamuse sakste vastu tõstma. Sporti te ei tee, keeles juhindute sotsialismist läbiimbunud kadakasakslusest, kuidas te siia maskuliinsesse blogisse üldse sattusite, kas tulite seda feminiseerima?

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

Tähtveres tehakse juba kolmas sats see hooaeg kunstlund, eelmised kõik sulanud. Palju raha juba kulunud on?
Ei tea, millal nüüd uue lume rada sisse lükatakse?

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

No mismoodi Pullerits triatlonit tegema peaks? Peale rattasõitu tuleb seal teadupärast ju jooksmine kah. See pidi tal ju igaveseks lõpetatud olema...

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

08:55, kolm ala, kolm meest. Teate kolmevõistlus.
Kilba.
Millisel alal on rajal PP?

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Mina tean - mina tean! Jooksmine!

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Uus aasta on toonud ka külmakraadid, loodame reedeks saada valmis 1,3km suusarada

Tähtvere puhkepark, 03.01.17,12:41

 
At 14:23, Blogger Unknown said...

timberland outlet
yeezy boost 350
michael kors handbags outlet
hogan outlet online
salomon
air force 1
kobe shoes
chrome hearts online
true religion jeans
adidas neo

 
At 09:59, Blogger raybanoutlet001 said...

pandora charms
saics running shoes
green bay packers jerseys
longchamps
michael kors outlet
supra shoes
rolex replica watches
ray bans
tiffany and co outlet
polo ralph lauren outlet
2017.3.29

 
At 10:21, Blogger linshichang said...

20170717 shichang
cheap ray ban sunglasses
christian louboutin shoes
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
coach outlet online
ferragamo outlet
ralph lauren
nfl jersey wholesale
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance

 

Postita kommentaar

<< Esileht