neljapäev, september 13, 2018

Pullerits: Meelehead rattapededele ja -jupijumalaile ehk minu rattail uued tükid

Minu Scotti maantee- ja Cube’i maastikuratas pole enam endised. Nad on saanud märgatava facelifti ja tuntava upgrade’i. Millest alustame?

Alustame Cube’ist, sest see on pühapäevase Tartu rattamaratoni tõttu aktuaalsem. Aasta otsa olin sellega sõitnud ilma kompuutrita. Nüüd ostsin kompuutri. Tartu A&T Spordi kaupluses nägin kaks nädalat tagasi Rait Pallot, mitmekordset Tartu nelikürituse võitjat, ja kurtsin, et näe, ei tea, kui kiiresti sõidan. Ta võttis klaaskapi võtme ja tegi seal väikse «inventuuri». Lõpuks valisime välja VDO juhtmeta kompuutri (fotol ülal vasakul), hind 39 eurot.

See oli ülihea kompuuter, nagu mõni päev hiljem Tartu Lõunakeskuse Hawaii Expressi kaupluses selgus. Nimelt, isegi kui rattad all ei veerenud, tuli meetreid ja kilomeetreid muudkui juurde – kilometraaž kogunes iseenesest, kohapeal seistes. Hawaii eksperdid vaatasid ja imestasid. Keerasid kompuutri ühendustest lahti, panid siis alusele tagasi – ja ikka jätkasid meetrid muudkui tiksumist. Nad ei osanud kosta musta ega valget, vaid soovitasid müüja juurde tagasi minna.

Läksingi. Aga enam ei tahtnud kilomeetrid ise üldse lisanduda. Võlukompuuter lõpetas oma imelise töö ega ole seda seniajani enam teinud.

Kuid oli veel üks probleem. Kuigi spetsialistid timmisid kompuutri nii tööle, nagu igasugused rehvi- ja dokumentatsiooninäidud nõudsid, näitas kompuuter palju suuremat läbisõitu, kui tegelikult. 30 km peale tuli kolm ikka lisa. Küll lasin kompuutrit häälestada nii ja naa, aga ikka näitas mööda. Lõpuks läksin Peeter Dedovi juurde, kes võttis maamehelikult mõõdulindi, tõmbas selle põrandale ja sättis kompuutri selle järgi tööle. Enam pole kompuuter valetanud.

Täna, kolm päeva enne Tartu rattamaratoni, lasin A&T Spordis Cube’i rehvid välja vahetada. Eelmised olid üksjagu siledad. Need sobisid avatud raja sõiduks, ent vaevalt sobiks nüüd pühapäevaks, mille eel lubab ilmaprognoos terve laupäeva vihma. Lasin Jaano Verbul panna alla Mavicu Crossmax Pulse tubeless rehvid (fotol vasakul ja ülal paremal), mida ka Pallo oli kaks nädalat tagasi kiitnud. Ühe rehvi hind oli 55 eurot. Rehve kulus kaks. Loodetavasti saab tänu neile olema rattamaratonil kurvides kindlam tunne.

Tegelikult algas mul rataste tuunimine juba augustikuus, kui lasin Kodanik Männikul (nii teda tuntakse) paigaldada Hawaii Expressis oma Scottile uue sadula. Seni olin sõitnud Marco Pantani kollase piraadisadulaga, ent see, nagu teada, võis viia suvel võistluskeelu saamiseni.

Üllataval kombel ilmnes, et Eesti ratturite seas kõige vähem räägitud probleem on jalgevahe ja tagumiku probleem. Kui aga sellest juttu teha, tuli välja, et teema on enamikule tuttav. Kuulsin, et ka mitmed Eesti tippratturid, kelle nimesid ei hakka siinkohal mainima, sest pole neilt isiklikult juttude tõele vastavusele kinnitust küsinud, on sadulaga hädas olnud. Üks ema avaldas, et tema Eesti paremikku kuuluv poeg oli jalgevahe piirkonnaga koguni kaks kuud kimpus ja nii kapitaalselt, et isegi pissida oli põrgulikult valus.

Lasin Kodanik Männikul paigaldada Scottile Selle Italia X-LR piluga sadula (fotol ülal paremal). See maksis, kui õigesti mäletan, umbes 150 eurot. Kaupluse juhataja väitis, et seda tüüpi sadulaga on kõik oma probleemist lahti saanud.

Igaks juhuks, nagu teate, sõitsin ikkagi nädalaid sadulast püsti, et ei tekiks retsidiive. Kuid kogu keha jõuga pedaalidele surudes hakkas kuskil esimese hammasratta piirkonnas süvenema kõrin, mis muutus ajapikku lausa permanentseks. Arvasin, et äkki käib käiguvahetaja kuskil millegi vastu. Aga kui Hawaii mehaanikud müra üle kuulasid, oli neil paugupealt selge, et tõenäoliselt on viga keskjooksus. Nad keerasid selle lahti – ja oligi. Paraku jäi tol korral kaupluse sulgemiseni viis minutit, nii et pidin järgmisel päeval tagasi tulema. Hea oligi: vähemalt sain trennisõidu tol õhtul ära teha, olgugi kõrina saatel.

Aga mul on eriline ratas, mitte tavaline. Nagu selgus, polnud mu Scottile sobivat keskjooksu kaupluses olemas ega olnud seda ka Tallinnas. Kuid Kodanik Männik ei ole seniajani mind hätta jätnud. Kevadel tegi ta imet, kui parandas ära mu Scotti tagumise käiguvahetaja. Ka nüüd «võlus» ta õigete mõõtudega keskjooksu (fotol ülal vasakul) kuskilt välja.

Ent uut keskjooksu paigaldades avastas, et esimene käiguvahetaja (fotol paremal) on kinnitusest lahti ja vähe sellest – kinnitusel on keere maas. Nii sai ta tööd juurde. Ja minu ratas uue esimese käiguvahetaja. Kogu keskjooksu ja käiguvahetaja kupatus koos tööga läks maksma ümmargused sada eurot.

Nii palju ei olegi ma oma rattaid nii lühikese ajaga upgrade’inud ja faceliftinud. Aga teie?
*
Ja muide, minu video Tartu rattamaratoni avatud raja sõidust on jõudnud ka Postimehe veebi! Kes ei ole seda veel näinud, siis kokkuvõtet raja esimese poole põnevamatest kohtadest saab näha siin ja teise poole intrigeerivamatest kohtadest siin!

Kõigi fotode autor Priit Pullerits.

43 Kommentaarid:

At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Rattapeded saavad mõnu sellest, kui nad oma ratastele uusi juppe saavad. Kui keegi teine endale 39 euro eest jupi ostab, ei teki sellest meelehead kellelegi muule, kui vaid sellele rattapedele ja jupijumalale, kes selle endale ostis.

 
At 01:48, Anonymous Anonüümne said...

Mida PP arvab?

https://maailm.postimees.ee/6404881/persoon-nixonile-hukatuslikuks-saanud-ajakirjanik-on-hada-kaela-toonud-ka-trumpile

 
At 08:14, Anonymous Anonüümne said...

Seda oligi karta ,et keskmänge hakkab minema.Ma ise paneks selle kompuutri raha keraamilistele laagritele,et keskjooks kestaks.Püsti sõidutrennist siiski rohkem kasu kui 10 st kompuutrist.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, aga suured hoovused? Eesti ja maailma mastaabis? Arusaadavalt ei taha keegi puutuda eesti korvpalliga seonduvat. Keegi ei vaja lisa negatiivseid emmotsioone.
Aga kui seisus kohustab? Kui juba juhtiv spordiautoriteet ja -kriitik PPP vait on, mida siis väikevendadelt oodata/loota?

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

On aeg kommentaaride anonüümsus kaotada ja asendada vähemalt mingi kindla kasutajanimega.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Aga tee algust.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

12:46 sa tee algust

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju on neid tippsportlasi, kes lõpetavad karjääri... rahvusvahelise konverentsiga! Mis võiks olla e-kuvandiga nutiriigile veel märgilisem?

Jah jah, seda küll, vahel peab ennast kiitma ka, aga kuhu jääb ausus ja erapooletus? Täna on kunagise nutiriigi kuvandiks siiski kõva rahapesu ja venestuv keeleruum.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Kettaheitekuninga viimasest võistlusest kirjutab maailmas vaid 2 veebilehte. Poolakad kirjutavad lühidalt, et lõpetas karjääri. Itaallaste blogi kirjutab Tallinna võistlusest ja toob ära esimese kahe tulemused. Põhjus selles, et nende Kirchner võistles kaasa. Rahvusvaheline konverents ja sõprade kutsumine on tore küll, aga kettaheide maailmas suurt kedagi ei huvita. Vajalikku reklaami tegi alale Harting särgi rebimisega maskuliinse möirgamise saatel, tasane Kanter oma oma pronksmedalitega jäi eestlaste salajase rõõmu allikaks.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Vaadakem pealkirja.
Pede on Priidu sõnavaras , nagu enamus inimestel, isegi tolerantsetel selge negatiivse värvinguga.
Rattapede on siis see kes hoiab oma ratta tehniliselt korras? Hambapede on see kes hommikul ja õhtul hambaid pesed ja niiditab?
Sokipede on see kes paneb igal hommikul uued sokid? Autopede on see kes regulaarselt õli vahetab?
Ratas peab olema tehniliselt heas korras. Ideoloogia:" Veereb, käib küll." on vale mis vale. Küllap ka Priit tajus kontrasti mis oli istuda vanalt rattalt hoodatud Cube selga (mis polnud ka esimest aastat sõidus). Kas ratta edasi Priidule müüja oli sellepärast pede?
Ja jääb mulje mulje , et püsti raiumised oli ka tingitud sellest et puudus sadul mille peal korralikult istuda. Mees hoia oma riistad korras, kui ise ei oska vii iga kevad mehe juurde kes üle vaatab ja kulunud detailid vahetab. Tavaliselt ka sellest piisab. Ülejäänud aastal piisab reeglina regulaarsest rattapesust (pedendus?)

Huu

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimees Huu, saad sa ise aru oma solvangu suurusest? Vaevalt. See on suurem veel kui Kilimandžaaro mägi. Priitu tolerandiks solvates solvad sa valusalt ka ausat suusablogi kogukonda.
Ootame vabandamist kiiremas korras.

 
At 17:33, Blogger Priit Pullerits said...

Lahjavõitu, mehed! Teades, millised rattapeded on paljud ratturid, oleks oodanud, et järgneb sügavam analüüs paigaldatud juppide kohta, aga paraku tuleb välja, et seekordne teema on oma spetsiifilisuses lennanud paljudel kõvatajatel üle pea. Isegi sm Huu, kes on siin püüdnud endale koguda asjatundja oreooli, esineb selgelt allapoole oma senist latti.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Mis nende keskpäraste juppide kohta ikka arvata. Käivad kah. Võin omast kogemusest öelda, et need kummid pole suuremad asjad võrreldes Schwalbe ja Conti sama hinnataseme toodanguga.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Nagu esimene kommentaatori ütles, huvitab pedesid vaid see, mis oma või hea sõbra, kaaspede, ratta külge saab.
Mida keegi võõras oma ratta külge paneb, on suva, sest sellega ta lisab vaid kaalu oma rattale, teeb mäest üles sõitmist raskemaks ja pede elukvaliteeti ei mõjuta.

Õige pede vahetab vana spidomeetri 2g kergema vastu, mitte ei pane enne tähtsaimat võistlust omale 50g lisaraskust lenksule.
Õigel pedel on iga ilma jaoks oma kummid, mida ta oma pedepunkris enne igat sõitu siis vahetab.
Õige pede ei pedereeri oma keskjooksu ära.
Õigel pedel on kogu aeg olnud munnisõbralik auguga sadul, sest see on mitu grammi kergem.
Õige pede peseb ratast peale igat sõitu, sest muda lisab rattale kaalu.

Ehk siis lühidalt kokku võttes: iga pede kiidab ikka oma riista. Kui sa oma riista teisele pedele sõitmiseks annaks, ehk hooliks ta mõnest vidinast seal peal. Kuni sa oma riista pedega ei jaga, ei hooli ta sellest.

 
At 20:37, Blogger Priit Pullerits said...

Tänud selgitamast seda rattamaailma, 18:50.
Aga mina jälle ütlen, 17:50, et Schwalbe ja Conti toodang pole suurem asi Mavicuga võrreldes. Millega oma väidet argumenteerite?

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Oli naljakas väga naljakas.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Võrdled Mavicu rehve Conti ja Schwalbega?
Miks selline ebavõrdne võrdlus. Mavicul pole võimalustki nende gigantide vastu.

Sadula valikut ei saa arvustada, see väga-väga individuaalne teema. Otsisin ka mina endale sadulat mitme testi isendi vahel. Raske töö, sest 1h sõitu ei piisa. 2.-3h sõitu toovad sadula head-vead välja. Lõpuks leidsin ühe sobivaima. Panin need kõikidele oma ratastele (metsas, maanteel ja cyclocal). Siiani rahul. Ka rattalaagrisse minnes võtan oma sadula kaasa, kui ratast ei saa võtta.
Kuid pean tunnistama et staašiga hakkab tagumik "leplikumaks" minema.
Rehvide eest maksid küll ilusa summa. Loodame et seda raha väärt.
Sõidan ise Maxxis Ikonitega 4's aasta järjest. Olenemata ilmast ja aastaajast. Korra pidanud ka rehvid vahetama, ühe paari sõitsin läbi.
Rattamehe reegel. Ära osta kõike ühest poest. Vii ennast tehnika ja hindadega kurssi ja "kümble" kõikides poodides.


Huu

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Täna on siin puhast kulda tulnud.

On teil ikka kapriissed persed, et peate sadulaid niimoodi sobitama.



 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

PP räägib meile oma ratta uutest juppidest ja seeasemel, et küsida olulisi küsimusi ning panna asjad õigesse konteksti, jauratakse siin rattakompuutri kaalu üle ja tehakse juttu, kas sadul peab olema auguga või auguta. Oluline küsimus, mis jääb küsimata on, et kust need rahad võetakse? Kust tuleb raha, mis kulub rattajuppidele? Kes rahastab PP? Kas tolerastia hääletoru ajaleht "Postimees" või uue aja moodsaid teooriad levitav ülikool?

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

22:56 väga õige konteksti juhtimine. Lisa küsimusi et ajal kui PP tähelepanu on juppidele ja poodidele suunatud, kes hoiab kätt aja pulsil? Kes evalueerib situatsiooni? Kes hoiatab ja ennetab?

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

"Enam pole kompuuter valetanud."

Võrdle kompuutri näite endomondoga saadud tulemustega ja siis tee vajalikud parandid . Lindiga mõõtmine on täpsem kui kuskilt tabelist leitud ratta ümbermõõt aga võrrelduna gps-ga ikkagi üpris ebatäpne.

mõõtmispede

 
At 09:09, Blogger Priit Pullerits said...

Õige märkus, mõõtmispede, nii on.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui lubate, head suusablogipeded, tahaks rääkida ühest teisest kontekstist. Nimelt serenatamisest. Tänases Postimehes ilutseb artikli pealkiri "Serena ja kohtunik". Me oleme harjunud, juba aastaid patrab eestikeelne meedia familiaarselt serenast. Arvata võib et ameerika reporterite eeskuju ahvides on see levinud kogu maailmas. Kindlasti on miljonitele maailma rõhutud mustadele naistele omane rääkida kontekstis "meie Serena". Aga meile, eestlastele? Kas on tegemist samaga mis "meie Kiku"? Ega ikka ei ole küll. Sellest edasiarendades väidan, et serenatamine meedias on hale orjameelsus ja ebaväärikus. Kes on Serena Williams meile, aborigeenidele, endistele sovjettidele? Sportlik eeskuju? Et tehke järele, nohkamid, 23 slämmi? Ei ole?
Ameerika maailmatootena, rassivõitluse esindusnäona võitleb ta siiski teisel pool rindejoont. Poliitiline aspekt asjast.
Sportlik aspekt. Kõrvaltvaatajana ei saa märkimata jätta suuri epiteete SW kontekstis, a la kõigi aegade paremaid naissportlasi, bla bla ja sama rida edasi. Kas ikka on? Naiste spordi eripära. Caster Semenya võidab veel nii mõnedki mm ja om kullad. Samuti kui SW lisa slämmid, ning neil piisab selleks vaid kergelt trenni teha.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Katsu vähem pedetseda ja rohkem trenni teha, siis pole 25 slämmi utoopia.

 
At 11:45, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 22:56, teie huvi rahuldamiseks lisan, et ostsin ka imekerge talveks sobiliku spordijope alghinnaga 99 eurot ja Daehlie merino wool base layer for high activity ehk talveks sooja alussärgi alghinnaga 69 eurot.
Et kust raha tuleb? Tööga, ei mujalt. Ja need spordivarustuse asjad on peenraha võrreldes sellega, kuidas mõned mehed iga aasta käivad Vasaloppetil ja L'Etape du Touril - neilt võiksite küsida, kust raha tuleb. Nood käigud pole mingi piluga sadula või meronivillast spordivarustuse ostmine.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimehed, oma munakotid-värgid tuleb tõmmata kõhu peale, kui vaja siis teibiga kinni. Pole auguga sadulat vajagi. Sadul võiks olla üldse tehtud kergest haavapuust.

 
At 16:22, Anonymous Aadu, metsavaht said...

Just, ja jäetud hööveldamata, siis on sugestiivne massaaž ka kohe sõidu ajal tehtud ehk 2 in 1.
Võib proovida ka sangleppa.

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

Nägin täna Lõunakas numbrilaadal selle raja Euroopa eksmeistrit. Ta läheb homme panema, hoidke alt!

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Meie, blogipeded oiame pöidalt Padrele.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Tegin enne lõunat rajal kerge tiiru ja oli kuiv, mõni üksik lomp. Selles valguses on Mavicu rehv ikka liiast, kui oleks võimalust viskaks kindlasti midagi kergemat ja paremini veerevat alla.

Number 345

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Pappel on isegi kergem kui haab.

 
At 20:05, Blogger Priit Pullerits said...

Enervit andis täna numbrilaadal geele ja batoone kõigest ühe euro eest. Ja need polnud peatse aegumistähtajaga.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Ma juba higistan kergelt homse ootusärevuses. Tuhanded tublid eesti mehed vajutavad sünkroonis pedaale. Mõned kõvemad tallavad püsti kõik vastutuule lõigud. Tuleb hirmus borodinoo.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

OO, ma olen geeli- ja batoonipede. Räägi lähemalt, milliseid täpsemalt, mitu ostsid ja kuhu plaanid need sõidu ajaks pista. Ma saan sellest rahulduse, kui teada saan. Blogipede olen ka, iga päev vaatan siia, esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti saan rahulduse.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Katsu batoonipede vähem ülbitseda.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

12:06pede, ära sa ka väga sõna võta.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Kokkuvõte on ikka sitt. See nagu loomulik, et me ei saa kossus ja hokis lõunanaabritele vastu. Jalgratas peaks ometigi olema MEIE ala? Ütelge mõni matš viimastel aastatel, mille poleks võitnud lätlane, leedulane, valgevenelane? Mis siis keelas meie poistel väikest tiimitööd teha? Kahju et Padre enam noor pole. Tema seda asja juba nii ei jätaks. Puhta tahtejõuga hoiaks balti väikevennad seljataga.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes on pealkiri et eestlased ihkavad Rattamaratoni võidu koju jätta. Mnjah. Viimasel ajal sisaldub sõna "ihkama" 80% pealkirjades. Mida siis kosta? Et vähe ihkavad?
Arvan ka, et noor Padre oleks pika spurdiga kõigile lätlaste ihkamistele otsustava kriipsu peale tõmmanud.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Õige pede sõidab üldse ilma sadulata.

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Ohh, mis juhtus, õpetaja koht 664, pea nagu avatud rajal, sadul segas?

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Kergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel šokina kaugushüppes nulli saanud.....

Sellise tekstiga algab uudis 10v maailmarekordist. Kahju küll, aga mulle tekitavad postimehe spordiuudised pidevaid šokke ja vapustusi. Kes kompenseerib?

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits sai Allekõrsilt korraliku peapesu. Ega temalgi kerge ole.

 
At 04:11, Blogger Unknown said...

jinyi921
longchamp outlet
coach outlet
ralph lauren polo
converse trainer
moncler outlet
coach factory outlet
ralph lauren polo
ultra boost 3.0
pandora charms
pandora outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht