esmaspäev, jaanuar 07, 2019

Pullerits: Maht alla, intensiivsus üles!

Kas tiksumisest on abi? Või tasapaksust? Teatud piirini küllap. Aga kui too piir käes, mis siis? Siis ilmselt tajute isegi, et võite päevast päeva suusatada, aga tunnete, et ega see vormi paremaks tee. Lihtsalt kilomeetrite kogumine ehk kvantiteedi tagaajamine muutub aja raiskamiseks. Vaja on lisada kvaliteeti. Niisiis, selle aasta esimese nädala kokkuvõte.

Enne meeldetuletuseks, et eelmise aasta viimasel nädalal kogunes trenniaega 13:09.05, sh suusatamist 162,7 km, ning eelviimasel nädalal 10:19.30, sh suusatamist 84,7 km.

Aasta esimese nädala ülevaade:

E suusatamine (v) 23,5 km (1:49.20, kogu treening ilma keppideta sõites, trenni keskmine kiirus 12,8 km/h)
T suusatamine (v) 18,9 km (1:33.40, trenni keskmine kiirus 12 km/h [rada jäine ja ebastabiilne])
K puhkus
N suusatamine (kl) 18,5 km (1:20.26, sh 18x15-20-sekundilised vahelduvtõuketehnikas spurdid, trenni keskmine kiirus 13,7 km/h)
R suusatamine (v) 20,6 km (1:25.20, sh 8,5 km temposõit [16 km/h lumepudrus], trenni keskmine kiirus 14,45 km/h)
L suusatamine (v) 27,1 km (1:49.00, sh 5,1 km temposõit [17,7 km/h alates trenni 1:15st], trenni keskmine kiirus 14,9 km/h)
P suusatamine (kl) 29,9 km (2:18.55, rahulik taastav sõit, tähelepanu tehnikale, trenni keskmine kiirus 12,9 km/h)

Nädala kokkuvõte:
trenniaega 10:16.40
suusatamine 138,5 km

Kommentaariks.
Aasta viimase nädala laupäeval üleelatud kukkumine ja vasaku käe põrutus andis kogu järgneva nädala tunda ja annab tunda siiamaani. Seetõttu tuligi sõita üle-eelmise nädala lõpus ja äsjalõppenud nädala alguses ilma keppideta – kuid pole halba heata, sest nii sai lihvida vabatehnikas jalgade tööd. Ja pole head halvata – sest kolm päeva keppideta sõitu avaldas suurt koormust põlvedele. Seetõttu pidin nädala ülejäänud trennideks kuus aastat tagasi dr Leho Ripsi opereeritud parema põlve elastiksidemega selle stabiliseerimiseks kinni tõmbama, samuti teipisin igaks trenniks vigastatud vasaku käe, millega tegutsesin ettevaatlikult. Paistetus on küll taandunud, aga huvitaval kombel levis nädalavahetusel öösel tuim valu randmest ülespoole, nii et segas lausa und.

Nagu näha, siis lisasin treeningutesse kiirendusi ja temposõite. Sest nagu ütlesin: keha harjub muidu tuima tööga ära. Olen vaadanud teisi suusatajaid ja ega ole täheldanud, et keegi neist treeningutesse vaheldust tooks. Enamik liugleb ühesuguse kiirusega. Kuid organism tuleb panna valmis pingutuseks, sest maratonid lähenevad. Maitse, mida kõvemini sõitmine tähendab, tuleb «suhu» saada.

Suusahullude öömaratonist otsustasin siiski loobuda. Kahel põhjusel. Üüratult suured kulud, ligi sada eurot (võrdluseks: kui otsite, saate New Yorgis Manhattanil Upper West Side’il ööks ühetoalise korterelamise kuni neljale inimesele isegi ligi kolmandiku võrra soodsamalt!), ja tervis, mis nõuab hoidmist ja säästmist. Ka ei arva ma, et liiga palju pikki pingutusi võiks eesootavat talve silmas pidades kasuks tulla – pigem mõjuvad liiga kurnavalt. Targem tundub hakata vormi lihvima Lemeksi suusasarja lühematel distantsidel. Vähemalt Vahur Teppan, Hiina koondise treener, mind selles aasta või kaks tagasi veenis. Mina usun Teppanit. Aga teie?

Kes teda ei kuula, läheb vangi siia. Ja katsuge sealt tulema saada. Mitte keegi ei ole seda kunagi suutnud. (Siiski esineb seal üks viga: vaadake, kas leiate üles!)

Fotod 1-3: Noored suusatajad mulle detsembris Jõulumäel. Fotode autor: Lilli Tölp, Pärnu Postimees / Scanpix

33 Kommentaarid:

At 13:59, Blogger Andres P said...

Parandus eelmise postituse pildi kohta - Diggins kukkus,sest lükkas õigel hetkel jala "liiga" pikalt ette ja võitis venelannat 0,1 sekundiga. https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&raceid=32006

Faktikontroll?

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

On see NY viide nüüd jälle miski pedede mõnitamise iroonia teemal: «And here comes mister gay pride of the Upper West Side himself. Unfortunately, this is not a Bette Midler concert, we will not be serving Cosmopolitans and Baked Alaska, so just [ski] faster than you give fucking hand jobs, will you please?»

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Ja kõik need kilomeetrid on kogutud ainult Tähtveres?

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

"Pidurdamisest pole pääsu"

https://suusatades.weebly.com/pidurdamisest-pole-paumlaumlsu.html?fbclid=IwAR3x3J_U1JMRCjYGbXzV9dTP4__G_qw8eMl-UjNVjJjVt8iQIwiyXEnB614

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

vasaloppet risberg 2018

https://www.youtube.com/watch?v=-TCE5cU-S14

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

Minge nahh oma lollakate linkidega. Kas ei oskap enam eesti keeles kirjutada? Tolbajoobid.

 
At 06:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit, iga "uuriv inimene" mitte ainult "uuriv ajakirjanik" teab, et Alcatrazist on põgenetud. Vähemalt üks mees saada kaldalt kätte ja kaks venda jäidki püüdmata. Neid on hiljem juhuslikult nähtud ja filmilindile jäänud näod tunnistati ehtsateks.

Ära esita kategoorilisi väiteid kui taust uurimata.

 
At 09:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, eelmine, ei õnnestunud kellelgi sealt eluga pääseda. Jah, 29 aasta jooksul üritasid 36 vangi kokku 14 korral sealt põgeneda, aga ühelgi see ei õnnestunud. Te viitate igasugustele ülespuhutud pseudodokumentaalidele, kus püütakse tõestada, et mõnda põgenenut on hiljem kuskil nähtud (olen ise ka neid filmikesi näinud), aga pidage meeles, et ka Elvist on kogu aeg igal pool nähtud. Dokumentaalset kinnitust, et keegi eluga sealt põgenes, ei ole.

 
At 12:31, Blogger Priit Pullerits said...

Suurtele selgeltnägijatele selline küsimus: kes kirjutas eelmisel aastal Postimehe kõige loetuma kultuuriloo?

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Ilma kahtlusekübemetagi härra Pullerits ja "Priit Pulleritsu unustamatud ja järeltegematud seiklusretked ohtlikus, samas lummavas, Metsikus Läänes."

Nii?

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Või ehk hoopis seiklused Metsikus Idas, kohtumine mõjuvõimsa Baiba RB Rubesaga.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Ah, mis sa ajad, ole nüüd! Mis läinud, see läinud. Huvitav on hoopis see, et kas suusatamise öömaratoni asemel on juba NY piletid ostetud ja miks ööbimine siis kohe geide mekas?

 
At 13:42, Blogger Priit Pullerits said...

Vastuse küsimusele leiate siit!
https://kultuur.postimees.ee/6483146/postimehe-loetuimad-kultuurilood-2018

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Millal Postimees poodi kinni panema hakkab? Siseinfot?

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Kõlakad käivad jah. Kui mitte enne siis 3.3.19 on viimane srok. Õnneks on Padre sellel ajal juba kaugel.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Postimehe leiaut on katastroof. Suur Ogieri pilt ja selle all pisikesed arvamusrubriigi artiklid päevateemadel. Putini jutt Eesti elektrisüsteemist veel kribum. Kui juba prioritiseerida ei osata, siis on olukord nutune. Pood kinni ja vehkat.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Alcatrazi juurde tagasi.
Põgenejad (ja pakku pääsenud) olid vennad Anglinid - 1962.
Nende pääsemise tegid kümmekond aastat tagasi teatavaks sugulased, kes esitasid vastavad tõendavad fotod.
Ülejäänud kolm, keda ei tabatud, oletatakse surnuteks, kuid tõendid puuduvad.
Kõik viis on siiani FBI Most Wanted Listis.

Ülejäänu võib ise uurida …

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Oleks andnud asja FSB poiste lahendada oleks põgenikud juba 1963 kevadeks kotis olnud.

 
At 07:47, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te oleksite uskunud, et varjatult vasakliberaalne ja mitterahvuslik Eesti 200 endale nii kiiresti vee peale tõmbab?
Oleksin algul pidanud nende eesti versus vene reklaami kajastust ajakirjanduses ülekajastuseks (milleks võimendada kellegi reklaamsõnumit?), millele meedia ei peaks hagu alla panema, aga nüüd, aja möödudes, olen näinud, et enamik inimesi peabki Eesti 200 tegu endale jalga tulistamiseks, sest kogu tähelepanu said esimese päeva plakatid ja need muutusid tüvitekstiks; ülejäänu näib tagantjärele enese õigustamise ja meeleheitliku päästeaktsioonina.
Arvestades, kuidas Eesti 200 vastandas reljeefselt eestlasi ja venelasi, siis tuleb tõdeda (kasutades ühe teise erakonna kohta kultiveeritavat narratiivi!): tegemist on kas Venemaa käsilaste ja mõjuagentidega või kasulike idiootidega. Meile halvad ja hukatuslikud variandid mõlemad.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

to 19:32 -
oleks tõesti FBI asemel FSB asja uurinud, siis oleks 5 tabamata mehe asemel 30 meest kinni võetud, kes kõik "kukkusid trepil" ja võtsid süü omaks!

 
At 17:05, Blogger Priit Pullerits said...

Oi-oi-oi, just kuulsin, et ühel Tallinna 16-aastasel tennisepoisil olla aasta eelarve olnud 120 000 eurot, selle sees puha isiklik massöör ja muu! Kes ütles, et Eesti spordis pole raha? Oi, kuidas on!

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Minul pole selle vastu midagi, kui venelased elavad seal ja eestlased siin nii nagu juba Eestis ja Tallinnas eri paikades on. Kui me tahame, et Eesti rahvus säiliks, siis muud varianti väga ei ole. Kallas tahab luua siin Eestis sarnaselt NSVL-ile juurteta elementi, kus rahvustel pole kohta. Tõsi, ainuke ühendav lüli on keel.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Asi on tõsine ning hukatuslik eestlastele. 90 tel oleks pidanud šokiteraapia tegema ja Eesti ühekeelseks ja meelseks pöörama. Siis oli veel võimalus. Täna seda enam ei paranda. Isegi kui saab hariduse eestikeelseks, siis Venemaa infomulli jäävad nad ikka. Tehnoloogia alates kommunikatsioonist ja sõjatööstusega on see mis meid kogu täiega Venemaa külge liidab. Tugevamini kui kunagi varem. Oma järglastele pange heaga saksa või vene nimi.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Ei tule juurteta element. Russki narod tuleb. Mõned neist tönksivad eesti keelt. Mõnel on imelik mittevene nimi. Aga küll aeg parandab.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Ju on sel tennisepoisil väga isiklik sponsor. Tennis pole kallis spordiala kui mitte arvestada platsi aegade ostmist. Alguses saab vastu garaaži ust kõksida nagu noor Borg. Hiljem juba väiksed auhinnarahad.
Võrdluseks toon kui palju läheb maksma kahevõistleja. Mõlema ala varustus, ühe eesti sportlase näite juures mõlema ala treener, massöör, manager, tervet arsti nõuti tiimi koosseisu lisaks. Kogu seltskonna reisid ja päevarahad kallites suusakuurortides. Mida me vastu saame? Isegi medali korral ; kes viitsib vaadata 2v hüppeid? kes vaatab kõhnade poiste suusatamist? Sportlikust vinklist kui suur väärtus on 2v tiitlivõistluse medalil? Täna, kui alasid on hulgaliselt juurde nikerdatud, teated ja paarisprindid. Vaat vene ajal oli üks start ja need võitis alati Saksa DV mees... mis ta nimi oligi? Igatahes jõrm mees oli.
Mulle tundub EM-võistluse maratoni 9.koht on siiski kõvem saavutus. Või mida ütleb autoriteetne publik? Mida ütleb Priit P?

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Ulrich Wehling oli see mees. 3x olümpiavõitja. Olid ajad kui Saksa DV pani Norrat nagu rannamees rotti. Ilusad ajad olid. Padre peaks ka mäletama neid ilusaid aegu.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik mäletame neid ilusaid aegu. Pullerits jooksis keskmaad ja R Valdmaa pikka maad ja rahu ja õitseng valitses Eestimaa pinda ja taevast. Kalad vees ujusid naeruste nägudega.

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Eesti on palju oma territooriumi ära andunud muulastele, kus ei ela enam eestlasi. Eestlased kolivad, lootes,et sinna nad järgi ei tule, kuid võta näpust.Näiteks Viimsi ja teised põlised Eestlaste alad juba asustatud muulastega jne.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Kurat väga ilusad ajad olid need. Meelde tuli selline mälestuskild kuidas R Valdmaa õpetas Košelevile eesti keelt. Võttis vennikesel munad pihku, väänas raginal vasakule ja käskis tsiteerida Tammsaaret. Tänases skaalas ülikõva tegu. Oleks teist tolbajoobidest vähegi valdmaad elaksid Viimsis põlised eestlased.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Ohoo, õige karm. Kas Pullerits Tartus valdmaad tegi? Nähtavasti tegi, sest täna elavad Tartus eestlased, mustlased ja käputäis lätlasi. Ehk kord on majas.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pulleritsult väga täppi arvamuslugu tänases Postimehes. Hästi kirjutatud. Respekt. Kõik lood peaksid sellised olema. Saaks Eestist lõpuks asja.

 
At 08:19, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, lp 23:06. Eks ma püüan inimesi valgustada ja harida selles arulagedas ja hüsteerilises pillerkaares, milleks me elu on muutunud ja muudetud. Ise ei taha tolles läbustamises kaasa lüüa, sest säilitada tuleb väärikus. Seepärast püüangi kirjutada asjust, millel on ikka mõte sees ja väärtus olemas. Lugu ise siin, head lugejad:

https://arvamus.postimees.ee/6495394/priit-pullerits-kallis-vabadus-naljapajukil

 
At 05:28, Blogger yanmaneee said...

air max 97
nike air max 270
curry 5
yeezys
michael kors outlet
lacoste online shop
nike jordans
ferragamo belts
russell westbrook shoes
nike sneakers for women

 

Postita kommentaar

<< Esileht