laupäev, september 26, 2020

Pullerits: Millest räägivad minu põnevad kohtumised Mati Alaveriga nüüd?

Salt Lake City taliolümpial 2002 kogunesid Eesti koondise ametimehed ja ajakirjanikud pärast Andrus Veerpalu kuld- ja Jaak Mae pronksmedali võitu Homesteadi kuurordi väikesesse, pikliku lauaga saali. Keegi tõi kuskilt sinna pudelid Saku õllega. Kõik olid rõõmsad, elevil. Kui saabusid medalimehed koos peatreener Mati Alaveriga, läks iseenesest lahti laul: «Nagu elagu, nad e-la-gu!»

Ega Veerpalu ja Mae suurt naeratanud. Arusaadav, küllap olid võistlusest kurnatud. Aga Alaver ei naeratanud kohe üldse mitte. See ei pannud imestama, sest just niisugune, pidevalt tõsine – vähemasti näost –, ta alati paistiski. «Võiks rohkem naeratada,» oli üks naissuusataja, keda Alaveri oli kunagi treeninud, tema kohta öelnud.

Kogenumad spordiajakirjanikud lugesid Homesteadis korraldatud koduselt medalipeolt Alaveri näost välja mure. Nad rääkisid omavahel, kuidas Alaver olnud paar järgmist päeva nende arvates ekstra pinges ja eriti tõsine, sest õhus rippunud oht, kas pauk tuleb või mitte. Kõik mäletasid, et aasta varem suusatamise MMil Lahtis jäi dopinguga vahele kogunisti kuus Soome sportlast. Ja Salt Lake Citys ringlesid juba kahtlused, et Hispaaniat esindav sakslane Johann Mühlegg on dopinguküttidele ilmselt vahele jäänud. (Lõpuks Mühlegg diskvalifitseeritigi, ta jäi ilma kõigist kolmest kuldmedalist.)

Alaver oli Eesti spordiajakirjanike absoluutne lemmik. 

...Nii algab minu lugu tänases Postimehe Arteris, milles meenutan oma innustavaid, ent ka teravaks kiskunud kohtumisi Eesti legendaarse suusatreeneriga. Nüüd avalikuks saanud kohtutoimikute valguses kõnelevad nood kokkusaamised varasemast teistmoodi lugusid.

Lugu lõpuni saate lugeda siit!

Foto 1: Priit Pullerits (vasakul) intervjueerimas Mati Alaveri 2003. aasta detsembris vastavatud Haanja suusakeskuses. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Einojah, loodetud käed eemale suusatajatest artiklist, oli selline europehme lähiajaloo jutuveste. Kurb. Tegelikult on suusatajad meid meeletult rahvusena kokku sidunud, mida ei suuda Ott ega pole ka suutnud keegi teine II EV ajal. Mati väärib väärikat turvavõrku kuhu maanduda ja ei peaks tegelema kahtlaste sakslastega. Alustuseks võiks kuhugi ausamba panna.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

16:34 väga õige. Kirjutan alla ja löön kätt peale. Suusatajad viisid eesti rahva maailma areenile. Isegi leedulased lätlased kirjutasid uhh tõ, estontsõ jeboshjat zajabiss. Seda ei suutnud nisanäpud korvpallurid ega keegi teine mingid higised džuudokad uisutajad mootoripõristajad kuidas neid üles ka ei reklaamitud.
Saksa nässakad said Mati näol endale mõnusa patuoina. Mäletate alguses räägiti kuidas kaardimajake variseb ja vahele võetakse tuhanded ratturid futbolistid onanistid suusatajad ja suurem europedede seltskond. Kiirelt saabus aga kõrvulukustav vaikus. Kogu võimas dopimajandus piirduski kahe austerlase poltoranini ja eesti poistega. Mis me se tsirkuse kohta ütleme? Käed eemale Matist raisk! Rappige ise argpüksid kuid ei lase eurotussude ringkaitse eesti kindrali kallale. No kurat kui ma praegu Tartus oleks võtaks papa Pulleritsul nööbist kinni ja raputaks tõe lagedale.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

12 points, 17:02.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Mis europeded, mis käed eemale meie Matist. Mati on tõbras, on seda koguaeg olnud. Selliste meeste koht ei ole spordi juures Ekre retoorikale vaatamata.
2006 skandaali tulemina ei näidanud sakslased tour de francet. 10 aastat polnud saksas pro teami pärast seda! Mis veel tahad? See et hispaania kinni mätsis enda poolt suured jalka meeskonnad ja tennisetähed on rahvuse probleem.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

See on murdosa, mis Mati pättustest on tänaseks päevavalgele tulnud.
Seda kahju annab veel sisse võtta.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kuulamine, raadiointervjuu lindistatud päeva peakangelasega Seefeldi MMi avapäeval

https://arhiiv.err.ee/vaata/vikerhommik-intervjuud-mati-alaver-eesti-suusatamisest

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Ilma olümpiamedaliteta massides harrastavatel aladel on rahvusliku püsimise jätkusuutlikus väga kahtlane sest puudub reaalne kriitilise massi poolne samastumise võimalus läbi samasuguse higi valamise ja motoorika. See, et keegi seni ei märganud Mati metoodika nurgakivisid, näitabki ala rahvuslikku mobilisatsiooni võimet. Patt oleka seda kõike ainult Mati teeneks panna. Kindral suutis massid panna oma ideede järgi liikuma. Valitsejad vajasid rahva juhtimiseks Matit ja tõstsid ta püünele ning lõid sobilikud tingimused, et ebaõnnestujad liigselt ei laterdaks.

 
At 10:54, Blogger Priit Pullerits said...

...segaselt väljendatud, aga kui mõttele pihta sain, siis jah, Alaveri roll oli pikka aega eestlaste eneseteadvuse tõstjana väga oluline. Ärme unusta, et ta tahtis eestlasi viia maailma suurte sekka, ja et selleks läksid käiku kõiksugu vahendid, ka piiripealsed, on selge ja arusaadav, sest maailmaasju tundva mehena teadis või vähemasti aimas ta, mida teised teevad, ja mõistis, et edu nimel tuleb minna täispangale. Kahjuks võeti just tema vahele. Mugav ju nii teha, mitte hakata norrakate paati kõigutama, kuigi ka neil Sundby, Johaug, ka Björgeni astma? viisid nad peaaegu rongi alla. Mis nemad said, oli kerge näpuviibutus, sest peab ju jätma mulje, et ka suurtele võib nähvaka anda. Et Venemaa kui suur tõmmati täiega vahele? Venemaa läks ka nahaalseks, liiati on Venemaa kõigi ühine vastane. Nii et ma peaks hoogu enne, kui Alaveri kogu täiega nüpeldame ja tuleriidale saadame.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Õige,Priit.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre toob Mati tule alt välja?

 
At 11:42, Anonymous Siimeon said...

Eestlaste eneseteadvuse tõstmine ei peaks baseeruma pettusele rajatud ning tippusaamise vajadusega põhjendatud a'la "teised ju ka teevad" skeemitamisel. Ja miks ei taheta seda üles tunnistada, näitabki väga ilmekalt, et võrgustik oli suur ja sellega seotud isikuid palju. On ju ka teistmoodi võimalik maailma parimatega konkureerida, näited lähiminevikustki olemas. Kurb, et Alaveri jüngreid jagub aga sõna võtma seniajani..

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Siimeon tabas märki. Keemia Matit peetakse üldiselt kogu selle aplaava arhitektiks aga võrgustik on kaugelt suurem kui me ette kujutada oskaksimegi. Jallaid ja Mardnad mitte ainult ei teadnud, mis teoksil, vaid reaalselt varustasid süsteemi teadmiste ja medikamentidega pluss TÜ kliinikumi teadurid nagu näiteks see kriminaal Kõks, rahastus tuli samuti täie teadmise juures Anuselt ja Neinar Sulilt. Ja kas Matil on musklit, et salastada kohtumaterjalid? Kindlasti mitte. Sellist katust suudab pakkuda vaid keegi väga kõrgelt. Kes see tegelik boss on, seda me ju jätkuvalt ei tea.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Siimeon tabas märki aga mitte sisu. Ilma tugeva rahvusluse ideoloogiate poleks me EL-s, NATOs ja poleks meil eurot. Meil pole senini olnud Andruse ja Mati väärilisi asemikke. Kõiki variante analüüsiti hoolikalt ja lõpuks leiti, et kogu pingutus tuleb panna just neile iga hinnaga. Lõpuks lasti nad kulgeda isevoolu kui teeneid ei vajatud ja see ongi kurb. Ei olnud soovi enam müüti üleval hoida ning asuti lammutama rahvusluse tugisambaid. Samas Janek paneb hästi, jõuliselt, kohe näha, et inimene teab, et pühakud kirikusse lühtreid ja kellasid ei anneta. https://epl.delfi.ee/arvamus/kolumn-janek-maggi-alaver-ja-veerpalu-tegid-koik-absoluutselt-oigesti?id=91167569

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Rahvuslike tugisammaste strateegiline paigutus ja nende hilisem maintenanss ja turve.

Siin vajatakse juba semiootilise ekvilibristika tippklassi spetsialiste. Rahvusluse sisemine säsi ja välimine glämm ja nende integratsiooni sensitiivne tulem ehk müüdiloome sepikoja saladusi ootaks lahkama isakesi ja psükolomemeetika spetse. Kes laseb märki?

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Isa Pullerits teab müüdisupi keetmise iidset kunsti peent retsepti aga ei avalda. Te olete ju liberastisamblast kasvanud pederahvas

 
At 18:25, Blogger Priit Pullerits said...

Bloody hell, ma ei saa enam millestki aru, mis te räägite. Tulge maa pääle!

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Et siis usume kõik rõõmsalt edasi ja tulemus...

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits teab kõike peeni asju, tal on targad sõbrad ja informaatorid iga nurga peal.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Mütoloogia on nii habemesse kasvanud, et sellega pole mõtet suurt tegeleda, oli mis oli. Olid isegi suusaliidu poolt levitatud jõulukaardid prillikiviga nagu tühja koha pealt.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Miks uudistes Jaak Maest ei räägita? Kellegil pole julgust või? Selle kolmiku võiks kohtu ette tuua või üles tunnistada oma teod ja vabandust paluda. Siin pole millegi üle kaubelda ja arutada ja saaks asjale punkti. Eks ajakirjanikud ka välguga pimestatud olnud aastaid. Ajakirjanikud on ju neid taevani ülistanud ja neist meie superkangelased loonud. Oi Lembitu... Kahju et teiste lugudest midagi pole õpitud. Näiteks Armstrong lugu, soomlased jne. Kui keegi viitsinuks kas või natuke analüüsida tulemusi oleks meil see jama olemata...

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks eelnevale jutule, et ma põlastan neid tegelasi, kes teevad oma tööd niipalju kui vaja ja inimliku poole jätavad välja või siis kaasa ei mõtle ning selle tulemusena kannatavad teised. Võimalik et ma olen liiga naiivne ja tegelikkuses juhtub see, et inimesed vaikselt tüdivad ja jätavad asja sinna ja peagi astutakse sama reha otsa uuesti- circle of life.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ajakirjanduse kolm vaala: suusatajad, autoralli ja Estonia õnnetus. Kordamööda leierdatakse neid, normaalse mõistusega inimestel paraku ammu juba kopp ees.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Pole enam mingit mõtet jahuda Alaverist ja co-st, kui igaühe meist pähe peaks ometi olema jõudnud arusaaine, et 26 aastat tagasi tapeti laevatäis inimesi, kas siis tahtlikult või ettevaatamatusest, aga ometi tapeti. Suunake, kellel võimalik, oma infonäljaenergia nende mõjutamiseks, kes asja eest vastutajad päevavalgele tiriks.

 
At 17:25, Anonymous Siimeon said...

14:49-le võiks esitada vastuvaala: kahte sündmust neist on paraku üritatud kõrgemalt tulnud "direktiividega" järkjärgult summutada. Ajakirjandus õnneks seda lõplikult pole lubanud.. Kopp ees või taga, tõde tahaks teada siiski.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui tolerastide lõplik nimekiri tehtud, Alaveri tempude nimekiri koostatud, Estonia huku müsteerium lahendatud , kas siis kommentaariumi ajunautide kooslus lahendaks ka Kennedy mõrva?

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

18:55 hea küsimus. Miks mitte? Sa mees ei aima kui võimsad ajunaudid me oleme. Pullerits pole asjata tippanalüütikuid koondanud ja koolitanud. JFK mõrv on meile teada, kui supsime Bideni ja Netanyahu vastu viskame õigel hetkel trumbi lauda ja riisume jakpoti koju, lõdvalt, nagu rannamees rotti!

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Kui Estonia tõesti põhja lasti siis vorstikauplejad said midagi valurahaks vastu. Valida on Eurovisiooni võidu, NATOga ja ELga liitumise ning rahvusmütoloogilise võiduka spordiala vahel. Kõik sündmused hakkasid toimuma pärast Estoniat. Mingi laeva pärast ei hakka keegi eestlasi kuhugi liitu võtmisega premeerima, pealegi pole rootslased NATOs, samas proovikiviks oli laeva juhtum ideaalne. Tõenäolisem suurusjärk on mütoloogiline võidukas rahvusspordiala või laulutšempion või mõlemad.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Selles asi ongi et PP lasi mütoloogia poole osa lohisema ja tulemus käes, rahva hing kistakse tükkideks. Küsime et miks on kõige olulisem - poliitpsühholoogiline kasvatus jäetud vaenlase hooleks?

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Dr Pullerits peaks aru andma miks nii oluline valdkond kui rahvuslik moralistlik maailmavaade ja noorsoo isamaalispatriootiline kasvatustöö laokile jäetud? Noored on välismaa katoliiklike ajupesuorganisatsioonide libedasse lõksu tõmmatud ja katsu neid sealt tagasi saada. Kellega läheme homme lahingusse? Vanade pässidega? Nad ei jõua enam kirjutada miks arvame püssi lasta ja lingu heita? Nad ei jõua isegi suusatada tulba limpsijad

 

Postita kommentaar

<< Esileht