neljapäev, september 10, 2020

Pullerits: Kurb vaadata, kuidas poliitika ja ideoloogia tungivad sporti ja keegi isegi ei iitsata

Kuidagi juhtus nii, et teler hakkas näitama NBA korvpalli. Mind ei huvita see mitte üks raas. Mis vahet seal on, milline miljonitega ülekullatud meeskond seal võidab! Mul ei ole nendega mingit seost ega midagi ühist. Pealegi on NBA minu silmis juba umbes kaks kümnendit vaat et vanglakandidaatide mängulava. Terve hulk sealseid mängijaid on oma väljanägemise, käitumise ja tegudega mulle selliseks arvamuseks piisavalt põhjust andnud.

Nüüd nägin midagi hoopis uut.

Ma olen alati olnud seda meelt, et spordiareen pole koht, kus esineda poliitiliste ja ideoloogiliste sõnumitega, olgu kirjas, sõnas või pildis. Kui kogu aeg räägitakse, et sporti ei tohi segada poliitikaga – ja poliitika on tänapäeval väga tugevasti seotud ideoloogiaga –, siis ei mahu mulle pähe, miks laiutavad NBAs Black Lives Matter loosungid.

Neid loosungeid nägin teleris mängijate soojendusdressidel. Nägin isegi võistlussärgi seljal. Nägin koguni korvpalliväljakule maalituna. BLM loosungite kõrval kahvatus nii klubide kui kogu liiga sümboolika.

Mul on õigus oma isiklikule arvamusele ja see arvamus on: mulle see absoluutselt ei meeldi.

Mulle ei meeldiks ka see, kui BLM loosungite asemel oleks MAGA loosungid – Make America Great Again.

Vahe on selles, et BLM loosungi neelavad kõik vaikides alla, aga MAGA loosungi peale tõuseks seakisa taevani. Vean selle peale kihla.

Samamoodi oli mulle absoluutselt vastukarva, kui mõned välismaa sportlased tulid suvel välja ideega, et spordivõistlustel võiks sportlased lubada endale meelsusavaldusi.

Kui see peaks juhtuma, siis keeran spordile küll täiega selja ja kutsun kõiki teisi ka seda tegema. 

Kui lähen vaatama sporti, tahan näha sporti, mitte seda, kelle poolt või vastu keegi poliitikas on. Kujutage ette, kuhu me niiviisi välja jõuame! Varsti ei tule inimesed vaatama, kes võidab keda ja kes teeb millise tulemuse, vaid kes on ideoloogiliselt mille poolt ja kes mille vastu ning kes suudab oma loosungiga vastased üle trumbata ja alistada.

Ma ei kavatse enam NBAd vaadata ühtainust sekunditki ning boikoteerin oma silmadega ka kõiki teisi spordivõistlusi, kus tullakse välja poliitiliste või ideoloogiliste loosungitega, ükskõik kui üllad või põhjendatud need kellegi arvates ka on.

Olen jätkuvalt selle poolt, et sport ning poliitika oma kõigis väljendusvormides püsiks üksteisest selgelt lahus.

Olen rääkinud.

Foto 1: Boston Celticsi nullimees Jayson Tatum on võistlussärgile traditsioonilisele perekonnanime kohale pannud loosungi Black Lives Matter. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Black Lives Matter loosungid NBA playoff-mängus ESPN Wide World Of Sports Complexis Lake Buena Vistas Floridas. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Black Lives Matter plakat ESPN Wide World of Sports Complexi ees Kissimmees Floridas. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 4: Brooklyn Netsi korvpallimeeskonna liikmed väljendamas USA hümni ajal toetust Black Lives Matter liikumisele. Foto autor: AP/Scanpix

8 Kommentaarid:

At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Õige härra Pullerits. Vähe et lakutakse meil seda üleookeani blm integratsiooniprojekti, meie kodused klubid impordivad väga meelsasti neljanda järgu tsorbisid ja kohalikud kiidavad oh lahe see lumbu on väga vajalik ost!

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Koss on noortele, kes panna jaksavad. Ättidele on ikkagi lühemad ja madalama pulsiga hobid. Golf, baanja, foto-video võtted ja muu sihuke värk. Mõned isegi lendavad. Aga Soros on kossuväljakul reklaami ostmisega näidanud meile teed tulevikku. Sport meeldib ka krimi tüüpidele ja neil on palju pappi ning võimsad mõjuahelad mis ulatuvad lausa poliitilistesse sfääridesse. Võib näha trendi, et toimub krimi- ja võimueliidi lõimumisprotsess. Uus ühiskassa boss maandub aga respektiivsel poliitilise juhi toolil. Kas selline stsenaarium on välditav või on tegu paratamatusega, mille juurpõhjuseks on ajakirjanduse reaalse mõjuvõimu murdumine uutmise marutuultes. Poliitreklaam ei saa passida vähese jälgitavusega meediakanalitel, ta vajab mõjusamat meediaplatvormi.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

10 p

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Olen seekord Priiduga 100% nõus. Samamoodi võiksime meiegi oma orjapõlve spordiareenidel taga nutta ja kuulutada E.L.M., et ka kunagised orjapidajad aru saaksid ja meile nüüd tagantjärgi pai teeksid.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Vaat kus avastus. Suur sport ja äri on aegade algusest poliitikaga läbipõimunud. Millegipärast märgatakse seda siis, kui need vaated enam ei ühti.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Kapten Pulleritsul on õigus. Kõige tummisema jättis välja ütlemata. Eesti kossuäri seisneb neegersportlaste importimises.

 
At 09:56, Blogger Priit Pullerits said...

Eile õhtul läksin välja, et teen rahuliku sõidu. Tegin veidi rohkem kui tunnise ringi, keskmine kiirus tuli 33,3 km/h. Vaatasin, et ilmselt TRMi tuleku tõttu oli veel igasugu tegelinskeid väljas, kes, üllatus küll, olid end nii sisse pakkinud, nagu oleks sügis käes. Sügis, mehed, algab 22. septembril. Seni tuleb ikka lühikeses dressis panna!

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Jess, saite, panna on vaja! 5 päeva puhkust ja jälle vana jutt. Kas selline skisohoog aitab paremini elus oma rada tammuda või on see ahastav karje klaaslagedele ja seintele millest rääkis roosiaias üks eesti keelt soravalt tääkiv venelane? Millal kutsutakse blogipisaja roosiaeda kõnet pidama, väga oleks vaja!

 

Postita kommentaar

<< Esileht