neljapäev, september 03, 2020

Pullerits: Kuidas ma sõitsin kiiruskatsel Ott Tänakule aja ette

Nädalavahetuse Rally Estonia võistluste juhi abi Urmas Roosimaa andis mulle esmaspäeval unikaalse võimaluse ja loa sõita reedeõhtuseks esimeseks kiiruskatseks Tartus Raadil Ott Tänakule ja teistele aeg ette... jalgrattaga. (See on jäädvustatud siinses videos, mis praegu on väga popp ja vaadatav.) Ta soovitas: «Kui sõidad piisavalt tarmukalt, mööda ideaaltrajektoori ja raja peal, on võimalus, et sa ei jää viimaseks.» Aga kui jään, siis... Roosimaa: «Vabanduseks võid alati öelda, et sul ei olnud kaardilugejat.»

Küsisin Roosimaalt, kas nii lühikesel etapil, nagu seda on 1,28 km, on ka ikka kaardilugejat vaja. Ta ütles, et loomulikult, sest «sa ei suuda ilma kurve meelde jätta» – milline on kurvi kategooria, kust tohib lõigata, kuhu minna jne. Kaardilugejat on vaja seda enam, et rallisõitjad ei või kiiruskatsete rajaga tutvuda rohkem kui ainult kaks korda, lisas ta.

Unikaalne oli too võimalus seepärast, et nüüd on Rally Estonia esimese kiiruskatse rada juba teist päeva kõigile peale võistlejate suletud. Roosimaa heakskiitu oli mul vaja siin mainida seepärast, et juba jälle ilmusid välja tähenärijad ehk luubimehed, kes hakkasid tõstma kisa, et sõitsin läbi keelumärgi alt. Veel kord: mul oli selleks võistluste juhi abi luba ja heakskiit. Aga kui tähenärijad ikka rahu ei saa, siis olgu neile söödetud ette info, et samal ajal, kui ma koos Roosimaaga kiiruskatse rada uurisin, et sellest Postimehe Arterisse lugu teha, sõitis sealt oma Toyota maasturiga läbi ka Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava (fotol ülal paremal). Jookske nüüd kitule!

Minu aeg 2.36 esimesel kiiruskatsel pole muidugi midagi kiiduväärset. Usun, et kõvemad mehed sõidavad selle läbi vähemalt 2.15ga, võib-olla kiireminigi. (No siin võiks ju tuua mitu vabandust, et olin päeva esimeses pooles käinud Tallinnas, et olin olnud kiiruskatse rajal tuule ja vihma käes üle tunni ning külmunud, et läksin sõitma ilma soojenduseta, et rajal jäid ette koerajalutajad, muidu patseerijad ja teised ratturid, rääkimata sellest, et rada oli sajust pehme.) Igatahes kavatsen sinna uuesti sõitma minna ja vaadata, mis parema ettevalmistusega ajaks tuleb.

Tehke teie pärast ralli lõppu sama! Too rada jääb kõigile avatuks, sh rattureile. Teeme seal korrespondentsvõistluse, eks! Saadate oma ajad koos videotõestusega mulle ja saate edetabelis koha. Et mind üle ei koormataks, palun aeglasemaid tulemusi kui 2.36 mitte saata.

Et võistlus oleks aus, lepime, palun, veel ühes kokku. Nimelt, et sisekurvides keegi üle muru ei lõika. Nagu videos näete, on nois kohtades praegu suured heinapallid (fotol ülal paremal), et lõikamist takistada. Lõikamine lõhuks Raadi pargi pinnast ja väljanägemist. 

Nüüd küllap küsite, kus on start ja kus finiš. Vaadake videos! Starti tähistab Raadi mõisa sissekäigu läheduses vasakul mingi hall elektrimärgis ning finišit tähistab valge tulp (alumisel parempoolsel fotol ohutusautost paremal). Kell käima, kell seisma, aeg kirja!

Roosimaa prognoosis, et ega ralliautod Tartu kiiruskatset oluliselt rohkem kui kõigest kaks korda minust kiiremini läbi. Muidugi, palju oleneb sellest, kas reede õhtul on rada vihmast pehme või mitte. Praegu, neljapäeva keskpäeval kallab Tartus küll nagu oavarrest.

Foto 1: Rally Estonia võistluste juhi abi Urmas Roosimaa näitab Raadi mõisa müüri kõrval Priit Pulleritsule, kuidas ralli esimesel kiiruskatsel võistlusautod stardijoonele seatakse. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Urmas Roosimaa vestlemas esmaspäeva õhtul Tartu kiiruskatse rajal Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aavaga (auto roolis). Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Fotod 3-6: Urmas Roosimaa tutvustamas Priit Pulleritsule ralli esimese kiiruskatse rada Raadil. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 7: Urmas Roosimaa vestlemas esmaspäeva õhtul Tartu kiiruskatse rajal finišit tähistava tulba kõrval Rally Estonia võistluste juhi abi Janno Hertiga (autos juhi kõrvalistmel). Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

21 Kommentaarid:

At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits sõidab oma Cubega rallit. Tehke järgi s.......!

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Tuleval nädalavahetusel on ralli, triatlon, kanuumaraton ja pealinna rattamaraton.
Millise neist stardis on Pullerits?

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Kruusagurmaanidele soovitan mikihiire katse asemel veereda lõuna pool toimuvate katsete radadel. Võrreldes teiste kõrvalteedega on nende kvaliteet tõsiselt parem, juba kuid varem said korraliku hoolduse ning varasemad aastad on näidanud, et ka järelhooldused on olnud väga edukad. Ja seal on ikka päris Lõuna-Eesti - reljeef, loodus, jne . Mõni hakkajam tegelane võiks neil radadel isegi gravel grinderi korraldada.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas ERMi juures siis järgmisel nädalal Pulleritsu nimeline virtuaalsõit?
Peremees, millised on auhinnad?

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Rallimasina hääl on puudud, tuleks juurde lisada.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

16.-ndal ja viimasel minutil Priit jälle teemaks:

https://ralli.ee/betsafe-live-wrc-rally-estonia-3-6-09-1-paev/?fbclid=IwAR3wKqW6bipJF3CKnFtzj_XtWhHbvkji-v5D0afWIPdep7pYzyFUuXvlU94

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

pohh

 
At 16:39, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, lp 16:05, on küll mainitud mu Tartu kiiruskatse aega rallimeeste orientiirina, 15:26-15:49 ja ka alates 1:01.55 kümme sekundit.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsin eile kaks korda läbi, aega ei võtnud, kergliiklusteelt täitsa vaba juurdepääs katsele.

 
At 19:00, Blogger Priit Pullerits said...

Kes oleks seda osanud aimata (ma ise ammugi mitte!), et kunagi kirjutan mõned read isegi... autorallist! Aga ikka võib uusi teemasid avastada:

https://sport.postimees.ee/7054191/kiiruskatsete-ettevalmistaja-pidi-murdma-maaomanike-vastuseisu?_ga=2.165577340.2104400135.1599128888-1354123421.1586545291

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

ju siis maksti hästi.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on homme-ülehomme rallit jälgimas, jalgrattaga kiiruskatsete vahesid läbimas?
Kui jah, siis mis on peremehe rallipassi number?

 
At 17:30, Blogger Priit Pullerits said...

Veidi promo ka:

https://tv.postimees.ee/7055136/homses-arteris-sportliku-pereisa-ehmatav-sattumine-teispoolsuse-lavele?_ga=2.133580749.2104400135.1599128888-1354123421.1586545291

 
At 20:37, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd ametlik! Ott Tänak ja teised maailma ralliässad oma ligi miljon eurot maksvatel ülivõimsatel WRC autodel ainult kaks korda - jah, kõigest kaks korda! - kiiremad kui ma oma viis-kuus aastat vanal maastikujalgrattal, mis ei maksaks nüüd tuhandet eurotki.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Seda, et kas see ring saab nüüd uueks ametlikuks Pulleritsu ovaaliks? Tunduvalt ohutum on ratturite ja koerasitutajate vahel slallida kui vastassuunas ähkides autode vahel rallida.

 
At 07:42, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

Siit lihtne järeldus: maksaks Pulleritsu velo milli kanti, oleks ta Otiga võrdne.

 
At 12:23, Blogger Priit Pullerits said...

Aga kui Oti auto maksaks alla tuhande, nagu mu ratas, kas... ta üldse lõpuni jõuaks?

 
At 13:44, Anonymous MargusM said...

Miks ta ei peaks jõudma, lihtsalt aeg on teine ja ei saa niipalju vinti peale keerata.
Üldiselt on sellisel kujul rahalise väärtuse külge pookimine täiesti mõttetu. Pealegi oleks ajavahe veel väiksem kui sul koerajalutajaid jalus poleks olnud.

 
At 22:55, Blogger Priit Pullerits said...

Nii eile kui täna masnteel 45,8 km mõnuga vastavalt 1:24.05 ja 1:24.50. Jätkuvalt lühikese suvevormi ilm. Ei mõista, miks mõned end juba sisse on pakkinud.

 
At 07:16, Anonymous Anonüümne said...

Püüa mõista Priit, külm on. Kui rasva protsent on 5 siis võib haigeks jääda. Pealegi pika dressiga higistab rohkem, rasv põleb paremini. Vähem rasva teravam minek.

 
At 07:29, Anonymous Anonüümne said...

Pigem on probleem et ei jõua kaotatud energiat toiduga tasa teha. Aine vahetus muutub vähese rasva protsendiga kiiremaks kui toitu ette jõuab kanda. Ja mida siis teha kui ei ole teist optsionsit kasutada nagu puhkus. Oskab keegi midagi kosta sellepeale. Sporti ka katki ei sa jätta, mehi niigi vähe kes lahingusse jaksavad minna.

 

Postita kommentaar

<< Esileht