reede, august 28, 2020

Pullerits: Uskuge mind, ka teil on võimalik murda oma kivistunud barjääre!

ALLPOOL TEILE UUE VIDEO PERSONAALNE LINK! Ma pean, et te järgnevat müstikat mõistaksite ja usuksite, meenutama teile ühte juulikuu alguspäeva aastal 1983. Tartu ülikooli staadion, Eesti koolinoorte meistrivõistlused teatejooksudes. Jooksin Tartu meeskonnas suur rootsi teatejooksus viimast vahetust, 800 meetrit. Ma polnud päevagi kergejõustikutrennis käinud. Mu isiklik rekord oli 2.12 kandis. Kuid ega Tartus minust sel alal eriti nobedamaid olnud.

Kui jooksu lõpetasin ja kurnatusest põlvili langesin, ütles treener Heiti Annus, kes meeskonna kokku pani – 400 meetrit jooksis mu koolipõlve parim sõber, nüüdne riigikohtunik Hannes Kiris –, et läbisin oma vahetuse 2.01ga. Olin isiklikku rekordit parandanud rohkem kui kümne sekundiga!

Kuidas oli see võimalik?

Tegelikult väga lihtsalt. Kes 800 meetrit jooksnud, see teab, et murdumise koht saabub umbes viiesaja meetri järel. Siis annavad nõrgema tahtejõuga mehed alla. Mäletan tollest jooksust just toda kohta, tagasirge algust. Tundsin samuti, et ai, nüüd läheb valusaks ja raskeks. Aga erinevalt kõigist eelmistest kordadest, mil olin seal alla andnud ning saanud alatasa aegu 2.12-2.13 kanti, ma sel korral ei murdunud. Mäletan, et võtsin end kokku, ütlesin endale, et ei hooli valust, ja pressisin endise tempoga edasi. Nii meeletu rekordiparandus tuligi.

Teisisõnu: kui võimed vähegi küünivad, on süüdi tavaliselt just pea, mis võimeid realiseerida ei lase.


Samamoodi olen aastast aastasse teinud rattaga umbes tunniseid sõite keskmise kiirusega 32-33 km/h. Tubli stabiilsus, võiks öelda. Aga ei mingit edasiliikumist – arengu mõttes. Sest see kiirus on kehasse kinnistunud ning aju on sellega harjunud, ilmselt ei lubagi rohkem endast välja pigistada.

Nüüd olen teinud sel nädalal kaks 35-kilomeetrilist ringi ja nagu juba eelmisest videost nägite, oli kiirus varasemaga võrreldes hoopis teine. Äkki juhus?

Reede õhtupoolikul, töönädala lõpus kordasin kolmapäevast sõitu. Jah, tunnistan, päris sama kerge polnud, nagu kaks päeva varem, kuid ega kiirusnäitajad sellepoolest veel langenud. Nagu uuest videost näete - seekord teen teistmoodi: jagan teile siin videolingi, saate seda rahus vaadata: https://youtu.be/dH87RrtsS1s -, püsib tempo taas peaaegu vahetpidamata üle 40 km/h. Tänu millele?

Tänu sellele, et kolmapäeval sai kinnideeline 32-33 km/h kiirusbarjäär murtud ja ületatud. Ja kaks päeva hiljem, nagu video kinnitab, sai uus kiirus aju koostöös kehaga kinnistatud. (Ma ei hakanud seekord videos kiirusi eraldi märkima; keda huvitab, neile on see video vasakus allnurgas kompuutriekraanilt nagunii näha.)


Niisiis, võtke end kätte ja tulge samuti oma mugavustsoonist välja. Ma ju näitan teile ette, et see on täiesti võimalik. Kuidas see ütlemine oligi?... Panna on vaja!

*

Kvaliteet on vist tõesti nüüd teine. Täna, laupäeval, läksin kergelt sõitma, et teen taastava rahuliku ringi, sest reedel ja kolmapäeval sai vajutatud küll. Ja nii kergelt, lausa lusti ja lauluga läbisin 47,5 km keskmise kiirusega peaaegu 33 km/h. Veel mõni aeg tagasi sai sellise kiirusega tehtud vaat et pooleldi tempotrenne.

Foto 1: Pihva tee Tartu lähistel reedel Rahinge järve ääres. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Priit Pullerits veab 1988. aasta kevadel Tartu ülikooli staadionil TRÜ, TPI ja EPA vahel peetud 100x1000 meetri teatejooksu esimeses vahetuses Valdek Apivala ees. Foto Priit Pulleritsu erakogust
Foto 3: Rahinge järv ja selle veepark reedel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Kinnisvara uusarendus Tartus Supilinnas Tähtvere spordipargi kõrval selle nädala algul. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Tartu-Jõgeva maantee laupäeval Pikkjärvel. Foto autor: Priit Pullerits

42 Kommentaarid:

At 00:44, Anonymous Anonüümne said...

Kus firmas särtsumootor rattale peale monteeriti ja mitu kilo juurde tuli rattale?

 
At 07:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit,lõpeta ära,sa tahad tõestada,et suudad 30km 40-ga uhada————1km võib-olla jeeli,jeeli,üksinda.....

 
At 09:12, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole rattal mingit mootorit. Puhas kondijõud. Oleks mootor, võiks pidevalt ka 50ga lasta.
7.26, vaadake ise, ise ju näete.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Järgmine siht: tunnisõidu mr. Kui tahet jätkub, saab ju 30 km ka üle 50km/h uhada. Eriti uhke oleks naise Optimaga ja ühegi trennita, USA värvides kombe seljas.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Isakesed, sitakotid, võhmamehed, memmeräti kandjad ja kõik teised!

Mul on tunne, et Priit on kehastunud Viplalaks ja tinistab siin hoolega!
No krt, tehke või tina, aga ei taha seda kõike uskuda!

Väike võrdlus.

EMV, 18.08.20, SEN4 (Priit on vist SEN4?), 22 km

Kuna rada möödus majast 2,5 km kaugusel käsin vaatamas.

Ilm ilus, +23-24, mõõdukas tuul.
Flat, 1 väike küngas, 50% hea sile asfalt, 40% Eesti tavaline maantee, 10% sitt (pinnati eelmine suvi, suht jäme kild)
8-10 täisnurk pööret, muidu anna ainult minna.
NB! Liiklus suletud!

1. Karson Urmas, keskmine 42,822 (ITT ratas, taga ketas jne)
2. Aimar Pedari, keskmine 40,046 (sarved, ketas)
3. Jüri Suluste, keskmine 39,533

Ega siin muud pole, kui Tartu mehed peavad Priiduga trenni minema ja asja üle kontrollima.
Või Priit, tule ja tõesta mõnel ITT võistlusel!

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu:

https://leht.postimees.ee/7049039/priit-pullerits-kuidas-korvetab-maailma-kuumim-koht

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Nosite mis te nosite teemat kõik kes tunnevad minekut ei ole siis tehakse ikkagi selles valemis midagi valesti-Iga inimene on erinev,ühtset valemit ei ole.Aga see valem on võimalik lahendada ära,kõigil.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

09:35 väga äge mõte.

 
At 17:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kvaliteedi tõus on vist tõesti ilmne. Täna, laupäeval, läksin kergelt sõitma, et teen taastava rahuliku otsa, sest eile ja kolmapäeval sai uhatud küll. Ja nii kergelt, lusti ja lauluga tuli 47,5 km keskmisega peaaegu 33 km/h. Veel mõni aeg tagasi sai sellise kiirusega tehtud vaat et pooleldi tempotrenne.

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Pilt nr. 4
Kas Pullerits on endale uue maja ostnud?

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Romka on kõva mees!

https://www.elu24.ee/7048111/tippjooksja-roman-fosti-raagib-esimest-korda-oma-keeniast-parit-perest-rahavoistlustest-ja-viinast

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Mehe mõõt on tulemus lõpuprotokollis, kõik muu on infomüra.
Õige pea on Tartu rattamaraton, eks siis ole näha, et kas käib niisama kõvatamine või Padre jalg rebib tänavu hästi. Muidugi on võimalus, et TRM ajal sajab vihma ja siis jääb sõit ära.

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Padre on äss ja kui tal hea päev saate kõik karnufflisse vanad ja noored sitakotid nalbajoobid

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Esimees Mao näitas ette, kuidas see spordivärk käib, ujus 15 km 65 minutiga, jõudis vahepeal selili taevast imetleda ja polnud lõpus nähtavalt väsinudki. Mingid mandunud lääne "inimvõimete piirid" teda ei puudutanud.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Postimehe trikood nähes tuleb alati paratamatult meelde, et selles firmas on konservatiivseid mehi, kes on ka kaheksa aastaste ratastega sõitnud...

 
At 12:38, Anonymous MargusM said...

Ma arvan et Priidu ratas on pigem ca.18a vanune, tehnika arengut silmaspidades lausa uunikum. See et Priit sellise ruunaga nii kõvasti kihutab on tubli saavutus. Karta tuleb seda hetke kui ta otsustab omale paari tonnise uue ratta soetada siis lähevad kiirused naksti 8kmh jagu ülespoole!

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Kas linnas autode vahel 30 rallides ei ole ohtlik, alati kuskilt mõni pistab nina ette ja teeb samas reas ümberpõike või tuleb hoovist välja või ei märka ristmikul sind. Ma leiaks iga kord linnas sõites mõne olukorra kus näitaks sõidukijuhile kui rumalalt sõidab. Kõhe vaadata.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Kõva trenn ja barjääride lõhkumine on oma töö teinud, TT rattaga saaks EMV kogu SEN4 klass Pulleritsult põske nii et sahiseb

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

"... Veel mõni aeg tagasi sai sellise kiirusega tehtud vaat et pooleldi tempotrenne."
Ja alles see oli, kui Priit väitis, et ta ei tee üldse trenni ja lihtsalt sõidab kiiresti oma lõbuks!

Võta nüüd selge hoiak ja ütle viimaks - kas teed trenni või ei tee?

Muidu oled kui tuulelipp, kes igal nädalal tuleb uue seisukohaga ja ei tea ise ka, mida tegelikult maanteel teeb ...

 
At 20:50, Blogger Priit Pullerits said...

No mõelge nüüd ise, kas teie liigitate 50 minutilised kuni 1:10 sõidud trenniks! Mina küll rohkem sõita ei malda ja ei taha, ajast hakkab kahju, selle ajaga saab muud ka teha. Nii et ei need ole trennid! Olete nüüd rahul? Trennideks nimetan neid sõite seepärast, et see on teile arusaadavam mõiste kui kiire sõit oma lõbuks. Ja trenn ei ole see seepärast, et mul kama kaks, kas need sõidud arendavad mind või mitte - täiesti suva!

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Aa. Ah, et nii siis. Suva sokkide reklaam? Iga kah selline. Neil on vanuritele eraldi tooteliin. Huvitav suva. Trenn pole trenn, vaid max HR-ga lõbu. Raske on see tsivilisatsioonis tiksumine kui vajad igapäevaselt sellist lõbustust.

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

Ka mina soovitaksin Priidul uus ratas soetada ja tõelist kiiret sõitu ja ratast mille iga watt läheb edasi lükkamisele(loomulikult võib kasutatud olla), sellest scottist sa rohkem välja ei vääna. Väänata sa proovid , näha videos kuidas rattast viimast vänderdades võtad.
Kurd on see et kõvad sähvatused kõik trenni jäävad. Peaks ikka nii olema et trennist tehtud aitab võistlusel enda ületust saavutada, mitte vastupidi.

 
At 10:11, Anonymous Toits Pärnumaalt said...

Pulleritsu kella 20:50 ajal postitatud väide, et see tema rattaga 40 km/h ringi sügamine pole trenn, on muidugi imelik. Mis sellise väite põhjus võiks olla? Et saaks peale mõnd võidusõitu endale vastu rindu taguda ja öelda, et kõik saavutatu tuleb ilma treenimata?

Videot vaadates tekkis ka küsimus: miks kuradi pärast on vaja üksinda sõites keset teed töllerdada ja autodel jalus olla kui tee serv on sama sile ja pidevjoonega muust liiklusest ka veel enam-vähem turvaliselt eraldatud?

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/krimi/video-maasturijuht-tegi-jalgratturi-suunas-ohtliku-manoovri?id=90890915 Video kangelaseks on 10 aastane Range Rover hinnaga 13k€ ja numbrimärgiga 777VMS. Miks peab pool aastat tagasi Itaaliast toodud autole panema edeva numbrimärgi, kas selleks, et kõik möödujad mäletaksid seda Pulleritsu kombel liiklusseadusele sülitajat?

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Keegi teab, et kas Eestis saab autonumbri võtta vanalt autolt selle müümise puhul ära ja panna siis uuele soetatud autole? 777VMS numbriga on huvitav lugu. Selline Itaaliast toodud 2003 aasta Range Rover on arhiveeritud kuulutusena auto24 portaalis üleval märkusega: "REGISTREERIMISMÄRK AUTOGA 777 VMS KAASA EI TULE. VÕTTA RAHA JA OSTJA!" - mida iganes see peab tähendama, lisatud nimi ja telefoninumber Mikhail Ss Tallinn +372 5595 1436. Nüüd läheb aga huvitavaks, googeldades on svingerid leidnud kuldsest Börsist sama telefoninumbriga kuulutuse: "Mees Tegid professional massaz Diplomeritud specialist! Tule provi! Ma töötan iga päev, samuti õhtul pärast teie tööd. Kuni 22 tundi. Helistage ja nõustuge! Mugav tasuta parkimine ja ühistransport Keskuse lähedal asuvad põõsas Kristinase puhas avar uuring! Hinnad sõltuvad massaaži kombinatsioonist ja tüübist!
Massaaži tüübid: Sportlik, lõõgastav, tselluliidivastane aine ja Relax!
tel +372 55951436" Ühesõnaga väga lõbus tüüp. Äkki peale eestlaste ei tea ka vene keelt rääkivad kodanikud Eestis kehtivat liiklusseadust? Politsei võiks seda värki kontrollida, et kui rahunemispeatuse ajal pistab 100 autoeksami küsimust nina alla ja enne tüüp kohalt minema ei saa, kui 99% neist on õiged vastused leidnud.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Maladets eelmine,isiklikult taoks selle raisa kohe külili.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Päris põnev, Keskuse lähedal asuvas põõsas toimub Kristinase puhas ja avar uuring koos relax massaažiga. Kas konkurent Igor Mangile?

 
At 14:42, Blogger Priit Pullerits said...

23:52 - milleks oodata võistlusi, et sähvatada? Parem on iga sõit, mida teed, keerata sähvatuseks - vaat kui palju siis neid sähvatusi tuleb, nädalas laus mitu korda!

Ja kas ma pean vägisi midagi teistele võistlustel tõestama? Ei pea ju! Piisab sellest, kui tõestad endale ja endaga rahule jääd. Sest alati leidub teiste (!) hulgas küllaga neid, kes kunagi pole rahul, sõida kui kõvasti tahes. Mõelge sellele!

Toits, 10:11 - loomulikult ei ole need sõidud trennid! Trenn on ju sihipärane ja läbimõeldud tegevus enda arendamiseks. Mul pole kunagi mingit plaani ega tagamõtet ega suurt sihti, mul on kaks maks, nagu eespool ütlesin, kas need sõidud arendavad või kulutavad või ei tee üldse mitte midagi. Mulle meeldib nii ja kõik!

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks sa promod liiklusanarhismi? Sedasi tegelevad isikud, kelle eesmärk on ühiskonda destabiliseerida ja viia riigikorra muutmiseni demokraatlikust süsteemist feodalistlikuks korraks.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Siin ei promota mitte lihtsalt anarhismi vaid resistaansi püha üritust. Meid ei kotita!

 
At 23:31, Blogger Priit Pullerits said...

Kus on anarhismi promo! Promo!?

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et salgad. Ikkagi on häbi tunne sulle tuttav. Aga seda, et demagoogia õpetamine oli vist Eesti Ajakirjanduse emakuju Marju ampluaa usinate noortudengite treenimisel. Ülejäänud said selle võtetest vaid lühikontsu. Trenni tuli ise teha.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit peab siin kôiki lihtsalt lollikesteks.

 
At 20:42, Blogger Priit Pullerits said...

Oijahhh... Vaadake seda sõitu alates 27:05
https://www.youtube.com/watch?v=mapk-aaj6n4

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Mis seals juhtus,et sääne langemine toimus?
Aga tänases rahva oma kaitses räägiti natuke rattasõidust ja mainiti ka Pulleritsi.
Umbes 35enda minuti ajal oli vist .

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

On üks selline teooria, et kõik mida Priit räägib on tõsi.

 
At 08:45, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 37.25-38.15 eilses "Rahva oma kaitses" tõesti oli minust juttu:

https://r2.err.ee/1128825/rahva-oma-kaitse-andrus-kivirahk-mart-juur

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Leidsin Youtubes Pulleritsu video, kus rattaga Rally Estonia Tartu katse läbi sõideti.
Infoks, kui veel see teadmata on, keelumärgid, kui seal lisatahvlit pole, kehtivad ka ka jalgrattale....

 
At 08:27, Blogger Priit Pullerits said...

Luubimehed jälle platsis! Selliste ninatarkade kommentaaridega saavadki esineda ainult need, kel puudub pädevamaks sõnavõtuks vähimgi informatsioon, aga kel enda arust on kõik vastused varnast võtta. Aga nagu rahvatarkus ütleb: ega kõik, mis sa näed, pole kogu pilt ja kogu tõde. Mis on kogu pilt ja kogu tõde? Peagi sellest uues sissekandes!

 
At 11:06, Anonymous MargusM said...

Kas Priit väidab et tal on kogu pilt ja tõde?
Ootame huviga, ehk õnnestub lõpuks ometi valgustatud saada..

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

Kaua ei pea enam ootama, Margus!

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu, mis uss ikka mõningaid närib. Kui PRT-s lastele trenni tegin siis minu vorm oli selline, et lubas Tartust Valka ja tagasi sõita 32km/h keskmist, kokku tuli 180km, vahel oli pooletunnine söögi- ja puhkepaus Valgas. Kogu aeg oli küljetuul. Olin siis 34 aastane, ratas oli mul sama vana ja ise pole isegi mitte rattasportlane... Priit, pane aga edasi ära kuula hülge möla :)!

René Tartust

 

Postita kommentaar

<< Esileht