laupäev, september 12, 2020

Pullerits: Millise võiduretsepti andis mulle Rally Estonia peakorraldaja?

«Väga hästi küsisid,» ütles Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava (fotol vasakul) pärast seda, kui olin lõpetanud temaga intervjuu. «Mulle meeldis rääkida.» Ta oleks veelgi hea meelega rääkinud, aga järgmine kohtumine surus peale.

«Mulle ei meeldi lamedus,» lisas ta. «Ajakirjanik võib olla terav, süstemaatiliselt terav, uurivalt terav – see on äge.»

Intervjuu lõpus oli ta öelnud üht väga olulist asja, mida soovitan nüüd lugeda tähelepanelikult kõigil. Seepärast toon selle koha intervjuust siin teieni: 

Olite ise eelmisel kümnendil paljulubav rallisõitja. Mis puudu jäi, et päris tippu jõuda?
Kui ausalt öelda, siis 2009. aasta masu oli nii hull, et lõpetasin uskumise. Kui usk saab otsa, pole enam midagi teha.
Lõppes usk, et leida jätkamiseks piisavalt toetust?
Mul oli küll taustatiim, aga tegin hästi palju asju ise: suhtlesin toetajatega, tegelesin isegi psühholoogiaga. Olen eluaeg olnud hästi analüütiline ja ka hästi karm enda suhtes. Mingi hetk ei andnud ma endale tehtud vigu andeks, sest tegin muudkui ühtesid ja samu vigu. Olin liiga kapseldunud ja kõrvalt ei suutnud keegi anda nõu, miks ma neid vigu teen. Olin omadega puntras, siis tuli masu ja kõik jooksis kokku.
Olen 15 aastat olnud võidusõitjate koolitaja ja nüüd tagantjärele näen oma vigu. Läheme koolitatavatega väga detailidesse, arstide ja psühholoogideni. Paberil on sportlasel kõik hea, aga tulemust ei tule.
Miks?
Rallisport on karm ala. Kui teed tennises topeltvea, võid lihtsalt häbisse jääda. Aga kui rallis ei tule õige otsus millisekundiga, võid ise surma saada või saab surma kaardilugeja. See on psühholoogiliselt hästi raske ala. Kui näen, et olen mõne sportlasega ummikus, olen öelnud: ütle päris ausalt, kas sa tahad seda ala teha või ei taha! Nad ajavad mingit jahu, et tahan-tahan-tahan. Ma ütlen, et päriselt, mine peegli ette, vaata endale silma ja ütle, et sa tahad. Tühja sa tahad! Sa ei taha ju! Siis on kök-mök.
Nii ütlen enda kohta ka: ma päriselt enam ei uskunud ja ma päriselt enam ei tahtnud, sest usk kadus ära. Tulemus tuleb siis, kui hakkad päriselt uskuma.
(Intervjuu väljavõtte lõpp.)

Arusaadav, et Aavale ei meeldi, kui keegi tuleks käsu korras intervjuud tegema. «See on seesama, et kas sa tahad olla ajakirjanik,» ütles ta mulle, rääkides ajakirjanikest, kellega elu teda varem kokku oli viinud. «Mind ajab hullult närvi, kui sa tegelikult ei taha. Ja küsid mingi lolli küsimuse. Vaata Kalev Kruusi, kes on süvenev, energiat täis; ta võib olla terav, isegi solvav vahest, kuid ta teeb ägedalt. Aga noored...»

Ja siis sain üllatuse.

Aava rääkis, et tema jutule on tulnud ajakirjanikke, kes pole intervjuud ette valmistanud ega oska ka küsida. Nad on siis öelnud, et «Urmo, räägi ausalt ära!». Ja kui Aava on küsinud, mida ta peaks rääkima, saanud vastuseks: «Räägi kõik!»

Uskumatu, kas pole, kuidas Eestis tehakse ajakirjandust?

Aga jätke siit meelde siiski peamine õppetera: «Tulemus tuleb siis, kui hakkad päriselt uskuma.»

Fotod 1 ja 2: Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava. Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Peaminister Jüri Ratas ja Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava. Foto autor: Rain Aunapu
Foto 4: Urmo Aava (autoroolis) eelmise nädala esmaspäeval kohtumas Raadil juhuslikult Priit Pulleritsuga. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

On traditsooniks, et ralli nimes kajastub ka peasponsori nimi: Neste Rally Finland, ADAC Rallye Deutschland, Corona Rally México jne. Aga miks ei olnud Urmu ralli nimeks Jüri Ratas Rally Estonia? Teine küsimus, et kui sa taotled riigilt toetust, siis tuleb väga täpselt ära näidata, et kuhu see raha täpselt kulub. Katsu sa EAS-ist või PRIA-st midagi saada ilma, et su raamatupidamist pahupidi ei pöörata. Aga kui RE korraldajatelt alaliit küsis eelarvet näha, siis nähvati nipsakalt vastu, et see on ärisaladus ja minge te ka persse. Ja nii ongi- Jürka viskab hunniku pappi ja ainult asjaosalised teavad, kelle taskusse kogu see käšš voolas.

Ja jutud Aava "treenerikarjäärist"... Ütleme nii, et siinkohal puhuti Pulleritsule mõnusalt hambasse. Aava rallikool on juba aastaid mullatoidul, see ärike kõrbes tal ikka väga kiiresti.

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Võidusõitjaks saab see kes alustab titena kardist. Seal voolitakse kartmatu meel. Kui täiskasvanud rallimees psühholoogi ja arsti vajab tähendab mees pole küps võidukas vaid amatöör kes alaspetsiifilist takistust ei ületa.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Kes neid ajakirjanike meil ka koolitab...

 
At 06:56, Blogger Priit Pullerits said...

Minu koolitus on maailmatasemel.
Aga pärast seda rikutakse nad ära.
Ja need, kellega probleem, ei ole saanud minu koolitust.
On veel kobisemist, dolbajoob?

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Kes siis nad ära rikub?

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

"Kurb vaadata, kuidas poliitika ja ideoloogia tungivad sporti ja keegi isegi ei iitsata"

Ja järgmises loos paneme pildi lumpenile korraldatud rallil poseerivast pääministrist? Maailma tase tõesti.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Spordis oleks rassid pidanud eraldi hoidma. Igale rassile oma olimpiaada ja mm võistlused. Näiteks kollased on pisikesed nad ei saa mujal medalit kui 48kg kaalu poksis. Filipiinlasi mingi sada miljonit kuid kergeraksu rekordid meie Eesti juuniorite tasemel. Noh? Üldse selle poliitikaga. Parim amet on spordi direktor, mis just on politikaanluse arranžeerimine. Usun et isakestel oleks siin oioi kui palju kommentereseerida. Padre ise peaks ausalt ära rääkima nagu kõik oli.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Järelikult on VÄGA KEHVASTI koolitatud, kui pärast nii lihtsasti ära rikutakse.

 
At 15:54, Blogger Priit Pullerits said...

Ei! Asi ei ole koolitamises. Asi on hoopis selles, et teie ja teiesugused olete andnud lastele 1) halvad geenid, mis ei võimalda neil asju nii õppida, et need kinnistuks, ja 2) halva kasvatuse, mis võimaldab neil õpitu nii kergekäeliselt unustada.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Hea jutt geenidest. Üldjuhul on probleem ikkagi metoodikas. Parafraseerides eelkõnelejat, siis PISA testi järgi on eestlastel maailma parimad geenid.

 
At 18:23, Blogger Priit Pullerits said...

Tegelikult on mul nädalavahetusest veel üks lugu. Ja see on tõeliselt kõvast kutist. Ja ta maailmavaade on paigas, nagu veendusin. Ta on õigel poolel. Sel mehel on välja õpe ja sel mehel on sidemed. Ja ta on siinsamas, meie seas!

https://leht.postimees.ee/7059748/paris-hiltoni-donald-trumpi-tutre-ja-teiste-kuulsuste-ihukaitsja-leidis-toelise-ilu-meie-eestis?_ga=2.22406651.1368654662.1599662227-1354123421.1586545291

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ajakirjanike kehv tase on ikka kinni koolitajates.
Kui ei vasta tasemele, siis ei ole vaja plaani täita ja jõuga läbi vedada. Aga kuidagi on need "kehva geeniga lapsed" ju oma diplomid saanud? Tartu avaturul neid diplomeid ei müüda, ikka Alma Mater koos õppejõududega jagab ...

Samas ei ole selline vabandamine üllatus, sest priit ei ole kunagi oma eksimust tunnistanud. Mitte kunagi!

 
At 11:18, Blogger Priit Pullerits said...

Ei saagi tunnistada, sest olulistes asjades ma ei eksi kunagi. Mitte kunagi!

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas ajakirjaniku jaoks on õigekiri oluline asi? Kui on, kas siis lahterdub PP kl 18.23 kommentaaris kasutatud väljend "välja õpe" eksimuseks? EKI sellist kirjapilti ei tunnista http://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=v%C3%A4lja%C3%B5pe

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

to 13:57 -
viidates Priidu kommentaarile 11:18, siis tuleb EKI-t muuta ...

 
At 18:39, Blogger Priit Pullerits said...

Välja õpe on väljas saadud õpe. Välja õpe ei tähenda, et on saadud ka väljaõpe.
Need on finessid, mida siin labidaga lööjad ei taba.
EKI-t ei ole vaja muuta. Lugejail on arusaamist vaja treenida ja... avardada!

 
At 20:10, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Te dolbajoobid üritate siin Pulleritsu reeglite koha pealt kangutada, saamata aru, et Pullerits ise ongi reegel. Nii nagu tema ütleb või teeb, nii on õige. Urgitsejast sitakotid võtku teadmiseks, et see mis oli õige eile, ei pruugi olla õige täna ja vastupidi

 
At 06:57, Anonymous Anonüümne said...

Oi, Kägul jälle nina pruun!

 
At 08:10, Anonymous Anonüümne said...

To 06:57.Teil kodanik on küll kõvasti puudu huumori meelest, kui te ei suuda vahet teha tögamisel ja pugemisel

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Kägu räagib õiget

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Oleks võinud küsida Aavalt, et kas Eesti maksumaksja peab tema ambitsioonid kinni maksma. Kas me oleme nii rikkad, et võtame eesmärgiks korraldada kõige parema ralli kõige rohkemate tilu-liludega. Millegipärast soomlased 5x suurema rahvaarvu ja 2x kõrgema elatustasemega sellist eesmärki endale ei sea. Äkki nad on targemad ja ei priiska, või siis ei suuda nad oma peaministrit ära tinistada, et miljoneid lahtise käega jagataks.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Võibolla pole Soomlastel lihtsalt nii toredat ja arusaajat peaministrit. Ega suvalisest lüpsjast või müüjatüdrukust ikka õiget peaministrit ei saa

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Aava ei ole 11:21 küsimuse õige adressaat. See küsimus tuleb esitada peaministrile. Aava ajab oma asja ja väga hästi ajab. Otsuse seda asja toetada tegi valitsus.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

11:21 Lõpetage kiun ja minge Soome elama, kui teile sport ja eesti elu ei meeldi. Soome kulutab oma rahad multikultuuri ja tolerastia viljelemisele, meie siin Eestis toetame rallit

 
At 15:41, Blogger Priit Pullerits said...

Hea vahekokkuvõte, 12:44.

11:21 - Soome võib endale lubada lahjemat korraldust kui meie, sest Soome on Soome, rallis kõva ja traditsioonidega maa. Eesti on väike uustulnukas, Eesti-sugune peab alati olema kaks korda tublim, et suurte kõrval kohta saada või neilt midagi (MM-etapi korraldus) üle võtta suuta. Aga just see ongi meie, Eesti trump! Me oleme sunnitud tegema asju maailmatasemel, kui midagi tahame saavutada, ja see meid edasi viibki, suurtele kõrvale ja neist möödagi!

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Endast suurematele tasub ikka meele järgi olla. Ka Padre kiitmine tasub ennast ühel päeval kindlasti ära.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Padre kiitmine tasub alati ära. Kes viis Eesti maailma? Kelle jalajäljed on tänaseni DeadCrow Ridge Traili kuivas kiviklibus restoreeritud?

 
At 23:01, Anonymous MargusM said...

Korraldage persepugemisfestival või miskit..

Priidu jutus point sees, lisaksin veel et inimese tajud on mõõdikuna kasutud ja ongi nii et saada kaks korda suuremat emotsiooni tuleb sinna matta neli korda rohkem raha.. kahjuks sellised me juba oleme, pahad geenid!

 
At 08:11, Anonymous Anonüümne said...

Autoralli on kõige mõõdutundetumalt ülekajastatud asi Eestis. Ega muud pole teha kui kannatada, varsti rahvas tüdineb ja ralli muutub sõimusõnaks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht