reede, aprill 01, 2022

Pullerits: Venemaa tõrjumine spordis kogub hoogu

Venemaa spordil on vesi ahjus. Venemaa olümpiakomitee asepresident Igor Levitin esines arvamusavaldusega, et pärast seda, kui lääs on Venemaad tõrjuma hakanud – arusaadavalt Ukrainale kallale tungimise pärast, mida venelased muidugi tunnistada ei taha –, peaks Venemaa naasma spordis nõukogude aja nn ise hakkama saamise spordisüsteemi juurde.

Asepeaminister Dmitri Tšernõšenko, Gazprom-Media tegevjuht, kelle ELi riikides asuv vara on nüüd külmutatud, kaebleb: «Rahvusvahelisest spordist on saanud poliitilise võitluse võimsaim instrument, kui kõiki [olümpia] harjumuspäraseid aluspõhimõtteid ja ideaale on rikutud.» Ta väidab, et olümpiahartat on rikkunud just need, kes on selle kirjutanud. Ja jätkab: «Spordi humanitaarmissioon hävib meie silme all. Tähtis on koos püsida. Need väljakutsed ühendavad meid. Venemaal on eriline roll, me hoiame neid väärtusi alles siis, kui kõik on need jalge alla pühkinud.»

Võiks ju öelda klassikaks saanud lausega, et «Dmitri Tšernõšenko, idi nahhui!», aga ütleme pigem liigsete emotsioonideta, et eks kiunu ju see koer, kes on kiviga pihta saanud. Ja seda, et Venemaa on pihta saanud, tõestab Venemaa spordist kostuv ulgumine täielikult.

Venelased korraldasid Moskvas koguni kahepäevase foorumi, et arutada, mis nüüd saab, kui neid rahvusvahelisele areenile enam võistlema ei lasta ja rahvusvahelised võistlused neilt ära on võetud. Seal siis pakkuski Levitin välja, et tuleb naasta kodumaise spordi juurte, st nõukogude aja süsteemi juurde.

Ta turgutas end tõdemusega, et mäletate, nõukogude ajal ka tõrjuti NSV Liidu sportlasi, aga ikkagi olid nad maailma tugevamad. 

Selles ta muidugi eksib. Ei tõrjutud Nõukogude sportlasi ühtigi. Alati said nad esineda punalipu all nii olümpial, MMidel ja EMidel, samuti Euroopa jalgpalli karikasarjades. Ainsad, kes siis venelasi tõrjusid, olid nad ise, kui ei söandanud oma sportlasi välismaale võistlema lubada või lasid neid piiri taha ainult läbi tiheda kontrolli. Ja ega ammustel aegadel kuigi palju välisvõistlusi olnudki.

Levitin rääkis foorumil, et nüüdisajal valitsevad spordis liiga palju lääne ametnikud, kuid märkis, et õnneks on olemas ka välisettevõtted, sponsorid, andes mõista, et küllap on nad kindlasti Venemaa sportlastega koostööst huvitatud.

Kuid ta unustab ära paar asja. Esiteks, sport on nii palju muutunud, et keegi ei saa nüüdisajal tugevaks ainult omasugustega treenides ja võisteldes (vt Eesti jalgpalli saamatus). Teiseks, enam pole see aeg, mil sai dopingu abil endale eeliseid luua. Nüüd ei pääse sa rahvusvahelisel areenil startigi, kui sul pole ette näidata kuue kuu pikkust tõestatud dopinguvaba perioodi (on ju nii, eks, lähtudes Adamsi süsteemist?). Ja kolmandaks, ilmselt ei ole pimedusega löödud venelased märganud, et paljud sponsorid on loobunud venelasi toetamast, sest kes see tahab end siduda sõjardite riigi esindajaga; arvata võib, et niipea ei julge ükski välisfima end venelastega siduda, sest mainekahju, mis sellest tekib, saab olema avaliku surve ajel suur ja kauakestev.

Nii et Levitin ja tema mõttekaaslased, sh Venemaa spordiminister Oleg Matõtsin (fotol ülal vasakul), kes samuti tol  foorumil nõukogu aja süsteemi taastamise poolt sõna võttis, elavad omaloodud mullis, kus soovmõtlemisega tekitatud paralleelmaailmal ei ole tegelikkusega mingit pistmist.

Venelased võivad küll end lohutada sellest, et FIFA ja UEFA pole neid veel oma ridadest välja visanud, ja tunda rõõmu sellest, et FIFA muutis vene keele koguni oma töökeeleks – veel üks põhjus põlata jalgpalli –, kuid need on siiski üksikud erandid, mis ei muuda suurt pilti. (Venemaa nahaalsuse näitajaks jalgpallis on see, et ta on väljendanud huvi korraldada 2028. aasta EM-turniir.) Suur pilt ja trendinäitaja on see, et rahvusvaheline laskesuusaföderatsioon IBU peatas Venemaa ja Valgevene liikmeks olemise.

Suurt pilti iseloomustab ka see, et järjekordne putini pooldajast Vene sportlane leiab, et talle tehakse liiga. Ujumise kahekordne olümpiavõitja Jevgeni Rõlov (fotol vasakul) kaebleb, et rahvusvaheline ujumisliit FINA on alustanud tema vastu distsiplinaarmenetlust seoses tema osalemisega Putini sõjahüsteeriat ülespiitsutaval üritusel Lužnikis. Aga sõja õhutajal, nagu Rõlov, kes kannab z-tähte, ei saagi ju olla kohta rahvusvahelises spordielus. Kuidas ta saab olla nii loll, et ta sellest aru ei saa?!

Suurt trendi näitab see, et Inglismaa nõuab, et kui Venemaa ja Valgevene individuaalalade sportlased tahavad osa võtta Inglismaa pinnal toimuvatest võistlustest, peavad nad esitama kirjaliku avalduse, milles mõistavad hukka Venemaa agressiooni Ukraina vastu. Ja see käib, muide, ka Wimbledoni tenniseturniiri kohta, mis tähendab, et seesuguse avalduse peavad esitama ka Daniil Medvedev (meeste nr 2, fotol ülal paremal) ja Arina Sabalenka (naiste nr 5, foto all vasakul). Briti spordiministri Nigel Huddlestoni (üle-eelmisel parempoolsel fotol) kinnitusel peavad Venemaa sportlased, kes tahavad Inglismaal võistelda, ühtlasi tõendama, et nad ei saa Vene või Valgevene riigi ega putini käest raha, ja peavad lubama, et ei esine avaldustega Venemaa sõjalise kallaletungi poolt Ukraina vastu. Kuid see ei ole veel kõik! Nad ei saa esineda Venemaa lipu all ega tohi kanda rahvusvärve. Ja veel üks asi, lisas Huddleston: kui mõni alaliit või muu ühendus soovib Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemist võistlustel üleüldse keelustada, siis tema toetab neid liite ja ühendusi. (Kahju, et sellist eelkirjeldatud avaldust ei nõua Inglismaa võistkonnaaladel esinevatelt venelastelt.)

Järgmise nädala kolmapäeval saame juba täpsemalt teada, kes Venemaa tippsportlastest toetab selle riigi sõda alustanud presidenti ja kes mitte, sest sel päeval korraldab ukrainlaste esihävitaja Pekingi taliolümpia medalivõitjatele vastuvõtu. Vene sportlastel on siiski veel mitu päeva aega vaagida, kuhu minna ja mida teha. Kes vastuvõtule läheb, satub agressoriga ühele pildile, mida näeb terve maailm.

Foto 1: Venemaa majandusministri visiit Eestisse juulis 2006. Muuga sadamas pildil vasakult Venemaa majandusminister Igor Levitin, Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli ja Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 2: Plakat meeleavaldusel Liibanonis Beirutis 27. märtsil 2022. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 3: Tüdrukute enesekaitsetrenn Ukrainas Lvivis 22. märtsil 2022. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 4: Venemaa spordiminister Oleg Matõtsin. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Briti spordiminister Nigel Huddleston. Foto autor: Action Images / Reuters / Scanpix
Foto 6: Jevgeni Rõlov. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 7: Daniil Medvedev. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 8: Arina Sabalenka. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix

54 Kommentaarid:

At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaari autor kustutas selle koheselt peale avaldamist.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatajad peaksid küll terase silmaga olevat, aga mõnel on maailmavaade ikka väga-väga piiratud, kui pisaraid pätiriiki esindada tahtvate sportlaste silmis näeb, aga sama pätiriigi ohvrite pisaratest ja kannatustest ei taha justkui midagi teada.

Simon Fourcade arvab siiani, et Venemaa sportlaste eemaldamine rahvusvahelistelt võistlustelt on vale.
Simon Fourcade:
"Nägin pettumust Venemaa treenerite ja abipersonali silmis, nägin pisaraid sportlaste silmis. Seda ei tohiks juhtuda," rääkis Fourcade Match TV-le.
https://sport.delfi.ee/artikkel/96307965/ekslaskesuusataja-fourcade-astus-venemaa-sportlaste-kaitseks-valja

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Padre sõberid käisid välismaal inspiratsiooni ammutamas: https://sport.ohtuleht.ee/1059181/rally-estonia-korraldajad-kaisid-saudi-araabia-vormelietapil-inspiratsiooni-ammutamas-tarmo-hobe-vaga-vinge-elamus

Kõigepealt, võitusõitjate hinnangul on tegu ühe ohtlikuma ringrajaga võistluskalendris. Kiirused suured, nähtavus piiratud, betoonist seinad ümberringi. Ka sel nädalavahetusel lõpetas Mick Schumacher haiglas. Kui ta seinasõitnud masinat rajalt eemaldada üritati, murdus auto pooleks.

Ning kui sellest veel väheks jääb, siis rünnati võistluspaigast paarikümne kilomeetri kaugusel olevat riikliku naftatöötlemistehast rakettidega. Jällegi- ohtu ei olevat.

Ja siis meie riigi nisa otsas rippuvad härrad ütlevad "väga vinge elamus"??? Korraldame Raadi lennuväljal tänavu midagi sarnast?

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

21:08 vaata vaata kuidas sõbrad selline ise oled. Eestlane läheb pehmeks kui välismaa eriti araabia rikkust näeb tahab ise ka kohe va mogrimärt

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

00:21 vaata milline sa ise oled

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Vutis on revolutsiooni oodata. Mirko lubas Pohlaku maha lüüa. Asi läheb tõsiseks klaarimiseks. Ked onPohlaku mantlipärija? https://sport.postimees.ee/7491725/kaasvolinikku-touganud-aivar-pohlak-kahetsen-et-asi-nii-kaugele-laks-asjad-voinuks-laheneda-rahumeelselt#_ga=2.151213497.1451131242.1648485388-1797244398.1624900172

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane ei ole Araablane. Eestlane ei viska 5 korda päevas põlvini. Eestlane teab, et kui jõutakse 0 space i siis on aeg palvetada kõige vägevama ees ja armu paluda. Alles selles kohas toimub selektsioon targad saavad uue võimaluse, rumal, arrogantne võetakse kaasa. NULL space on siis kahe maailma vahel olev paik, kus hing on kehast väljunud kuid inimesele on jäänud ainult üks võimalus veel kasutada,enne siirdumist valhallase.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Erialastes ringkondades on palju poleemikat tekitanud AP sõnum kaasvolikogulasele: " Tõmba püksid üles, raisk!". Tõesti, esmapilgul kummaline. Tegelikult on aga lugu lihtne. Kuna AP tööstiiliks jalgpalliliidus on pieteet ja finess, siis on AP isiklikult võtnud vastutuse koondislaste visuaali eest. Nimelt on viimasel ajal peale koondise mänge palluritel püksikutesse tekkinud šokolaad. Sellepärast on nad teeninud ka endile hüüdnime "pruunpüksid". Et sellisest koledusest pääseda, ongi mister Pohlak hakanud sportlaste varustust kontrollima- püksid alla, püksid üles.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige Pullerits peaks ka kogukonnas kontrolli tegema, püksid maha ja vaatab kas on lontis nagu eesti meestel õige või ära lõigatud nagu salakuulajatel ja spioonidel ja reeturitel tolerastidel

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Te ei taha seda teha. Kui teaksite mis tagajärg sellel on. Aga kuna paljud ei mõtle tagajärgedele enne kui asi käes ja juba hilja mõtlemiseks. https://soulchoiceministries.org/teachings/why-we-must-be-bold/

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Mul on toredasti lontis mina ei ole reetur. Jaagup, Järvamaa vald

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

14:06, tõmba uttu nn rahvuskonservatiiv.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

14:06
See lingil viidatud tekst on ju mõttetu ja sisutu hala, mille lugemine on lihtsalt aja raiskamine.
Miks Te sellist saasta leviatate?

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

See siin on spordimeeste ploog. Me ei mõtle, panna on vaja!

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Ja kus olid sportlased, kui Jumal mõistust jagas? Trennis.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Kõrvalteemaks, aga kuna ise kritiseerisin ERRi/Vikerraadio Spordipühapäeva siin (vähe analüütilisust), siis seekord küll suurepärane saade Kilumetsalt-Kaasikult-Vedrult. Neutraalne, mitmetahuline, probleemid tükkideks võetud. Ei mäletagi nii tihedat saadet. Jalgpallist väga huvitav jupp, Pohlaku intervjuu on sealt küll puudu, aga pakun, et seda ei saadud praegu kätte. :-) Eks PP peab oma Columbia tangidega sikutama minema.

Saade siin. Tänud ja jaksu, ERR, kui siin luusimas käite!
https://vikerraadio.err.ee/1608538810/spordipuhapaev-jalgpall-kardispordi-meistrivoistlused

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

19:20 sellist keberniiti ei kavatsegi kuulata. Miks ERR räägib jalgpallist? Kus on jalgpalli olümpia kullad ja maailma võidud? Eesti vabariigi sport on suusatamine ja jalgratas. Graabber sats

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi Flandria klassikut vaatas? Fenomenaalne, kuidas Van der Poel (Ned) mängis finišiheitluses Pogacari (Slo) üle. Sloveeni passimine madalmaalase tuules ei kulgenud nii, nagu tavaliselt need olukorrad lahenduvad. Van der Poeli külm närv ja terasmunad tõi võidu talle. Sõidu lõpplahendus alates 4:17.
https://www.youtube.com/watch?v=wwoG2ls_r4Y

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Vaevalt.

 
At 01:50, Anonymous Anonüümne said...

Jalkas on andestatav-mõistetav -- ja kas enamat ongi vaja -- kuid miks Eesti maailma poliitikas peab "mudaliigas mängima"? Siit Londonist vaadates tundub see mõistetamatu. Ja kurb. Martin

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits paneb laiska, ta võiks aga ei viitsi mõjutada Eesti maailma poliitikat paremuse suunas ja mudaliigast välja.

 
At 10:42, Blogger Priit Pullerits said...

Tõesti, Prantsuse endised laskesuusatajad, Simon ja Martin Fourcade, idite nahhui!
Kuidas maailm selliseid moraalseid värdjaid üldse kannab?!
Või neil on kahju, et venelased ei saa võistlustel osaleda! Selle peale ei saa ükski inimene, kelles on veidigi inimlikkust ja südametunnistust, öelda muud, kui minge õige perse, kuradi Fourcade'id! Teil ei ole, nagu näha, kübetki kahju, et venelased tapavad Ukrainas inimesi, et venelased alustasid ja jätkavad seda sõda, et venelased toetavad oma sõjardist, sõjakuritegusid mahitavat riigipead. Teie valate pisarasid, et venelased ei saa võistelda.
Need Fourcade'id on absoluutselt moraalsed värdjad.
Hoopis Martin Fourcade'i raamat tuleks Eestis hävitada, mitte Kelly Sildaru raamat ära korjata.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Just nii härra Pullerits. Teil on väga õigus jälle.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Prantslane Martin Fourcade on ju tegevohvitser alamleitnanti auastmes. Loogiline avaldus tema poolt. Pullerits peab nõudma, et rahvusvahelised võistlused tuleb desarmeerida ja enne aastat tsiviilis ei lasta ühtegi sõjaväelast võistlustele peale. Või teeme parem 0-tolerantsi. Kes mundris on riiki teeninud, sellele igavesti rahvusvahelisel areenil riigi esindamisel spordis tegutsemiseks blokeering. Tegutsegu valge lipu all kui tahab. Loomulikult saab Pullerits ka ise siis taguda vastu rinda, et tema on esimene kes valge lipu all võistlema hakkab, isikliku eeskujuna. Muidu ütleme lihtsalt - sõjaväesportlased idite ...

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

PS, kas olen ainuke, keda veidi üllatab, millise kergusega kasutavad haritud eestlased nüüd internetis väljendit "idite nahui"?

Akadeemik Jaan Ross hiljuti Sirbis: "Paljud minu generatsiooni mehed on oma vene keele algteadmised omandanud Nõukogude sõjaväes, kus vandumine (mat) oli igapäevase keelekasutuse osa. Aga selline sotsiaalne dialekt pole kunagi olnud vene keeles ainus võimalikest. Vene intelligentsi hulgas on ropp vandumine absoluutne tabu. Vene intelligendid ei mõista, kuidas saavad eestlased sundimatult kasutada venekeelseid roppusi sõltumata sellest, millisesse ühiskondlikku kihistusse nad kuuluvad. Olen sageli pidanud leiutama selgitusi, mis oleksid mu vestluspartneritele piisavalt veenvad ega kahjustaks mu rahvuslikku eneseväärikust."

Kogu kolumn (lühike) väärib lugemist:
https://www.sirp.ee/kohanemise-ilu/jaan-ross-muusikateadlane-ja-psuhholoog-emta-emeriitprofessor-ja-akadeemik/

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

https://www.bz-berlin.de/berlin/russland-ukraine-krieg-auto-korso-der-schande-in-marzahn

Sakslased on venelastega tsiviilide tapmises solidaarsed. Ilmselt lööb hitlerism neil veres välja. Ja eks Priit tänab ka eelkõige sakslasi, et tal veel gaasikütte variant alles on. Poleks sakslased gaasiblokaadi vetostanud väriseks blogipidaja külmas.

 
At 12:24, Blogger Priit Pullerits said...

... sest meile on see lihtsalt peesse saatmise väljend, meile ei oma see väljend nii karmi konteksti, nagu venelastele. Nagu ka nt pohhui - paljud ei teagi, millest see tuleb.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, miks te venelasi vihkate?

 
At 13:24, Blogger Priit Pullerits said...

Sellepärast, et nad on alati tahtnud teisi anastada ja vallutada ja okupeerida ning teinud seda barbaarselt, näiteks eestlaste küüditamine, vangistamine, tapmine (olete näinud SDiberi vangilaagrist saadetud kirjadel põhinevat filmi "Risttuules"?); värskemad näited nende metsikustest ilmnevad nüüd Ukrainas, kust nad taanduvad. Mis oleks üksainus põhjus, et vähegi südametunnistusega inimene, kes ei ole moraalne värdjas, ei peaks neid vihkama?

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas "nõukogude inimene"/"putinist" ja "venelane" on erinevad või samad olendid? Kas Teil ei ole elu jooksul üldse kokkupuuteid Venemaal elavate venelaste südamlikuma poolega?

Kunagi juba uues Eestis ajateenistuses käinud inimesena mõtlen õudusega, kuidas ikkagi on Vene sõdur töödeldud psühholoogiliselt selliseks olendiks, kes Butša veresauna toime paneb. Aastakümneid lihvitud kultuuriline psühhoterror + magamatus + nälg = meelemõistuseta inimene? Ikkagi on nende kuttide jaoks totaalne traagika sündida sellel ajal sellesse riiki, kus teatud piirkonda sündides ilmselt ei ole ajupesust peaaegu mingit pääsu.

Olles ise varasemalt pikalt suhelnud väga toredate vene noortega (Venemaalt), ei tahaks kuidagi kõiki ühe vitsaga lüüa.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Võiks avaldada rahvuste vihkamise edetabeli. Väga huvitab, et milline rahvus võidab. Kas sakslased või venelased või mongolid või põhjakorealased või neegrid kes oma rahvast orjadeks kupeldasid. Ja kuhu jäävad ülejäänud? Väga oluline on ka mingi eksponentsiaalne skaala, et oleks selge, milline rahvus on teistest mitu korda jäledam. Prognoosin, et kui sellise uuringu keskpunktiks võtta mitte Eesti vaid terve maakera, siis on rahvuse jõleduse punktitabel võrdne rahvaarvuga. Üldiselt tuleb mulle meelde, et üks mees levitas siin integratsiooni huvides miskeid rinnakate naiste pilte. Kuidas neid nimetati njuušadeks või miski õlle delegaatideks? Ja kuidas nüüd järsku tekkis nende vastu selline meeletu viha. Mis moodi need rinnakad neiud Priitu vallutasid? Kas okupeerisid tema meele ja keele?

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, teie emotsionaalne seisund on mõistetav, kuid ei vabanda faktide väänamist. Teie hea sõbra isa, Dr Prof Piirmäe sen on kirjutanud, kes Siberisse saatjad olid. Punaarmee soldat - aga seal ei olnud kaugeltki kõik vene rahvusest - oli käsutäitja. Kes aga olid otsuste ettepanijad, nimekirjade koostajad, soldatite juhatajad?
Teie kirjutised aastate lõikes osutavad, et teie venelaste vihkamine on konjunktuurne. Kas teie töökoht sunnib teid selleks?
Teie veneviha, blogi kauaaegsed lugejad teavad ja nagu 15:39 ka kinnitab, on tekkinud suhteliselt hiljuti.
Nõukogude Armees seda veel ei olnud. Vastupidi, pidite olema püüdlik, teenisite välja Staff Sergeant aukraadi. See andis teile arvestatava positsiooni, saite teisi kamandada, olla ülemus. Hilisemas karjääris te ei ole ülemuse positsioonile jõudnud. Vanemtoimetaja - olgem ausad, vanem- prefiks pannakse inimestele, kes tehniliselt vajalikud, kuid kellel juhtimise liinis karjääriperspektiiv puudub. Kas sealt kusagilt võib otsida teie viha algpõhjusi?

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Ja milles Martin Fourcade süüdi on, et tema nahhui saadad?

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Ei olegi süüdi. See on blogi, milles ajakirjanik Pullerits kõiki pe@se ja nahhui saadab, vahel ka suusatamisest kirjutab.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on õigus - mingu nad kõik naahui

 
At 18:13, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege viimaseid uudiseid Martin Fourcade'i kohta, 17:19, need on kõik saadaval, ma ei hakka siin teie informeerituse lünki täitma. Selleks ühine inforuum ongi, et kõik võiksid olla peamiste asjadega kursis, spordiblogi lugejad eeskätt aladega, kus liigutakse suuskadel. Saite nüüd!

15:16, Levada keskuse küsitluse andmeil - ja seda peetakse Vene arvamusküsitlejaist usutavaimaks - toetab Putini sõda 83 protsenti Vene inimesi. Nii et teie küsimusele vastates - ega neil seal suures laastus vahet ei ole. Saite nüüd!

Mingit njuušat on siin tagant tõuganud mingid teised tegelased, 15:39. Ma pole kunagi aru saanud, mida nad selles venetatarlases leiavad, ja olen seda ka avalikult kuulutanud. Saite nüüd!

16:12, mingit Siberisse saatmist ei oleks Eestis üldse toimunudki, kui siia poleks venelased sisse tulnud. Seetõttu on teie tõdemus absoluutselt vale eeldusega. Saite nüüd!

Ma ei ole kunagi tahtnud ülemus olla, 16:12 - ei huvita. Milleks lahendada teiste inimeste probleeme? Mulle aitab oma probleemidest küll. Saite nüüd!

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Need uudised on ju tema venna Simon Fourcade kohta? Kas Martin vastutab venna tegude eest?

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Priidu vastused on ümmargused nagu rattad. Valmistub valimisteks. Mis erakond?

 
At 19:20, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Njuuša on tubli toimekas naisterahvas, ametlikult abielus ja kristliku moraali pooldaja. Polnud tal kahju looduse antud kenakest rinda ja puusa näljastele spordimeestele näidata. Ahoi! Tatarlased rahvas mõistavad täiesti adekvaatselt eesti rahva ahistust ja piina kes pidi saksa ja rootsi mõisnike piitsakeppi taktis tantsima ja joodeldama 800 pikka orjuse aastat. Saadame virtuaalsed tervitused Njuušale, suusablogi muusale!

 
At 20:07, Blogger Priit Pullerits said...

Selge, Kägu on venelaste toetaja, kui ta kiidab Fourcade'i väljaütlemisi.
Minu väljaütlemine on see, et Kägu sõnavõtud on siin enam oodatud. Kägutage nüüd mujal edasi.

https://sport.err.ee/1608552763/ukraina-laskesuusataja-simon-ja-martin-fourcade-minge-porgusse

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Njuuša on viimse peal tots. Vähe on blogisi maailmas kes saavad kelkida nii kuuma muusaga. Tuli torm ja meri

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Kägu kommentaar kadus kiirelt kui pee..tus!
Kubermangumeeste kõlakodade kommentaarium on talle paslik. Igaühele oma.

 
At 06:59, Anonymous Anonüümne said...

Martinson Delfist on teinud põgusat uurimistööd ja jõudnud järgmiste järeldusteni, miks Eesti suusatamine on kutu:

1. Supertalendid puuduvad. Kui leiduks noor, kellel oleks kõik looduse poolt antu ja ta satuks suusatrenni, küll ta siis pildile ilmuks. Paraku on ühel suurepärane hapnikutarbimisvõime, kuid puudub tahe tööd teha või organismil võime suuri koormusi taluda. Andekaid noori, kes võiksid kestvusaladel ilma teha, on Eestimaal piisavalt, aga neid ei suudeta suusatamise juurde tuua või selle juures kinni hoida. Puudub talendiotsingu ja ala arendamise ühtne süsteem, nagu on näiteks jalgpallil.

2. Sportlaste suhtumine pole piisavalt professionaalne, fookus on hajutatud isegi täiskasvanud suusatajatel, rääkimata noortest. Sotsiaalmeedia videod ja pildid on märksa paremad kui tulemused, vaba aega ei kasutata puhkamiseks, vaid arvutimängude mängimiseks, mis ei lase kehal ja vaimul lõõgastuda, toitumisele ei pöörata tähelepanu jne, jne...

3. Treeningutel on konkurents kesine ja selle on ära märkinud peaaegu kõik piiri taga treenivad Eesti talisportlased. Inimene on loomult mugav, ja kui trennikaaslased on nõrgemad, siis pingutatakse üksnes niipalju, et ollakse nendest napilt paremad, aga mitte rohkem.

4. Ei soovita end kõrgel tasemel proovile panna ja end maailmaga võrrelda. Eelistatakse olla külas kuningas, mitte vallas keskmik. Hea näide on Pekingi olümpiamängude ajal Otepääl toimunud Skandinaavia karikavõistlused, kui starti tulid üksikud Eesti suusatajad.

5. Treeningukoormus on noorte- ja juunioride klassi jõudes lahja. Üks põhjus peitub treenerites, kes ei julge nõuda vajalikul määral harjutamist, sest õpilased ei pea vastu, sest all pole vajalikku baasi, või lahkuvad, sest ei soovi pingutada. Gruppides on ainult üksikud suusatajad, kes tahaksid kuhugi jõuda,. Ülejäänud käivad niisama end trennis liigutamas ja eelistavad võistlustele sõbra sünnipäeva, aga just nemad määravad treeningukoormuse.

6. Noorte keha ja organism pole suurteks koormusteks valmis, sest end liigutatakse ainult treeningutel ja kehalise kasvatuse tundides. Ent laps peaks tipptasemel harjutamiseks liikuma kuue-seitsme aasta jooksul vähemalt kolm tundi päevas.

7. Suusatajad ei suuda oma seisundit analüüsida ega mõista, milline treening sobib. Samuti ei suuda nad anda juhendajale pidevalt tagasisidet. Harjutamine koormusega, mida ei suudeta taluda, võtab jõu ja tervise. Nii mõnigi praegune suusataja ei leia piduripedaali üles ja tulemused lähevad kehvemaks, mitte ei parane.

8. Noored ei usu endasse ega organisatsiooni, mistõttu pelgavad pühenduda ainult suusatamisele, kus tippujõudmiseks võib kuluda aastaid. Parimal juhul minnakse spordi kõrvalt õppima, halvimal juhul loobutakse spordist sootuks. Ent kaht jumalat teenides kestvusalal kaugele ei jõua. Teisalt ei toeta klubi ega Eesti suusaliit tippupürgimist piisavalt ja see loob ebakindluse. Eelmine põlvkond teadis, et kui jõutakse koondisse, hakatakse teenima korralikku stipendiumi ja juba üks MK-punkt toob sponsorauto ehk siis olmemuredest oldi priid.

9. Treenerite pädevuse kohal hõljub küsimärk, sest uuest põlvkonnast pole suudetud kedagi tipu lähedalegi viia. Neil puudub ka ambitsioon. Loksutakse rahulikus vees ega kiputa kandideerima Eesti koondise peatreeneri kohale, et näidata, mida suudetakse.

10. Eesti ilmastikutingimused on vahelduvad: lumevaesed talved, eriti, kui neid tuleb järjestikku, annavad arengus tagasilööke ja peletavad noored trennist minema. Neid võimalusi, et vähesed andekamad saaksid pidevalt lumel treenida, olgu siis piiri taga, klubidel paraku ei ole.

https://sport.delfi.ee/artikkel/96330763/kumme-pohjust-miks-jaab-eesti-suusatamine-juba-ka-latile-alla

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Kägu löödi siit välja nagu soe sitt lehmaihust, nagu ütleb ärimees Soonets.

 
At 08:24, Blogger Priit Pullerits said...

Kõigile venelembidele ja -tolerastidele eesotsas Käguga: Igor Taro kirjutab tänases Ukraina päevikus sõna sõnalt nii:

Iga vene riigi esindaja võrdsustub täna kõntsaga, mille osaks peab saama ainult põlgus.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Mis autoriteet on setukas Taro, tuntud multikultuurlane?

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Mis neis hallipassimeestest ja Eestis elavatest Vene riigi alamatest saab, kes on siia putkanud või lausa elavad mugavalt ja naudivad pinsi põlve, kuidas selle kõntsaga peab Eesti tegutsema, kas markeerima nende kodud z ja v tähtedega?

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Äripäev ajab jama juttu venelaste ajateenijatest. Militaaroperatsiooni osa on sõduri motiveeritus. Normaalset sõdurit on võimatu motiveerida hukkama tsiviile, vanureid, naisi ja lapsi. Küll on aga võimalik seda teha rügementidega, kes saavad amnestiat oma noorepõlve pattude eest ja kelle saatus oli trellide taga. Selliseid rügemente kasutatakse psühholoogilise relvana. Esiteks vaenlase alistamiseks ja hirmutamiseks, teiseks toimib see massimeedias kogu rahva sildistamisena vägistajateks ja retsideks ning isoleerib Vene riigi kodanikud väliskontaktidest ja lääne ajupesust oma kodanikele objektiivse infoga. Nii on veel lihtsam venelasi manipuleerida tegutsema valitseva isakeste võimu huvides. Lääs muidugi õpib sellest. Kõik valitsejad tahavad ju istuda pukis kauem kui ettenähtud. Teame seda omast käest. Oli meil Päts ja on meil veel võimuhulluses olijaid.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

PP 08:24, mida tähendab siin "vene riigi esindaja"?

Kas Aleksei Navalnõi on vene riigi esindaja?
Või Aleksei Venediktov (Ehho Moskvõ peatoimetaja)?
Või Tihhon Dzjadko jt telejaama Dožd inimesed?

Protsentuaalselt on jah vähe neid, kes avalikult Putini sõda ei toeta, aga arvestades Venemaa rahvaarvu suurust, ei ole see ju tühine inimhulk. Miks mitte loota, et see aegamisi suureneb?

Lisaks on isegi need "usaldusväärsed" avaliku arvamuse uuringud Venemaalt praegu küsitava väärtusega. Enamus Putini vastastest on ehk ikkagi nö kapis peidus.

Kusagilt on meeles, et avaliku arvamuse kiiremal muutumisel on mingi nö lävend: kui ühte ideed toetab juba teatud (tegelikult üsna väike) protsent inimesi, siis järgneb selle idee massilisem levik.

Võib-olla oli see põhimõte: https://en.wikipedia.org/wiki/Tipping_point_(sociology)

"Scientists at Rensselaer Polytechnic Institute[2] have found that when just 10 percent of the population holds an unshakable belief, their belief will always be adopted by the majority of people who simply change their beliefs if their last two social interactions agreed with a new one."

Milline on see dünaamika/lävend autoritaarses riigis, see on omaette küsimus.

Vt ka:
https://en.wikipedia.org/wiki/Critical_mass_(sociodynamics)
https://en.wikipedia.org/wiki/One-third_hypothesis <-- see on ka huvitav, idee laiemaks levikuks on vaja 1/3 elanikkonna toetust?

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Kriitiline mass plahvatuse toimumiseks on igal juhtumil erinev. Aga juhtivate kommunistide empiiriliste avastuste järgi on see isegi ainult 0,1% hästi manipuleeritud ühiskonnas. Maakeeli Eesti suuruses ühiskonnas 1300 inimest. Suurimas erakonnas on Eestis ainuüksi üle 13000 liikme, kelledest pea pooled on noored. Vähemalt eeldused hüsteeriliste ideede pähe määrimiseks Eestile on kõik olemas, ükskõik kas paremale või vasakule.

 

Postita kommentaar

<< Esileht