reede, juuli 22, 2022

Pullerits: Kus harjutada riskantset sõitu nii, et proffide kombel mitte vääratada?

Ei õnnestu isegi maailma kõvematel rattaproffidel laskumine ilma hädade ja õnnetusteta. Nägite eilsel, neljapäevasel Tour de France’i etapil, kuidas võistluse liidril taanlasel Jonas Vingegaardil (vasakpoolsel fotol vasakul) viskas viimasel pikal laskumisel pärast ühte kurvi tagaratta lendu ja veidi risti, nii et ta pidi ühe jala klipist lahti tõmbama, et tasakaalu säilitada? Ja ei läinud kaua mööda, kui samal laskumisel võistluse üldarvestuse teise koha mees sloveen Tadej Pogačar (vasakpoolsel fotol paremal) käis pärast ühte vasakkurvi, kus tal oli niigi raskusi, et mitte kraavi sõita, lõpuks tee servas külili.

Tegelikult, kui miski üllatas, siis see, et Vingegaard, kellelt Pogačar oli püüdnud eelneval tõusul korduvalt eest kiirendada ja kelle eest spurtis ta minema ka siis, kui taanlasel tagaratta korraks lendu ja risti viskas, ootas Pogačari pärast sloveeni kukkumist järele, et siis kahekesi koos edasi sõita. Kuigi loogiline olnuks siis eest kiirendada, sest see oli ikkagi Pogačari enda viga, et ta külili maandus ning puusa ja säärt veristas. Vingegaard pidi ikka olema hirmus kindel oma suutlikkuses, et jaksab võrdsete võistluses, ilma konkurendi viga ära kasutamata, talle pähe teha. Ja tegigi, nagu seda lõputõusu viimasel viiel kilomeetril näha sai.

Meil on parim võimalus kiireid ja ebastabiilseid, kurvilisi laskumisi harjutada Lõuna-Eestis. Hiljuti tegingi seda Kagu-Eestis Haanja kõrgustiku äärealadel. 

 
See ülal on üks kurviline metsatee Missost idas, Pihkva-Riia nn kiviteest põhjas, kus on neli justkui sõrmedenahargnevat kruusateed metsade vahele. Need kõik on tupikteed, mille ääres ei asu ühtegi majapidamist.

 
Kagu-Eesti metsade vahel asub palju veesilmi (ülal). Mitte kõik neist ei ole tee äärest näha, sellepärast tasub Strava kaarti jälgida. Kõige paremad pildid, nagu õpetas mulle kunagi loodusfotograaf Jaanus Järva, saab vee ja maismaa piirilt.
 
 
Ühel päeval sõitsin Misso lähedaltr Vastseliinasse ja tagasi ning avastasin uusi kohalikke teid. Ühe tee ääres, olgu see org või nõgu, vaastas vastu selline veesilm (ülal).
 
 
Aga mäletate, ütlesin ju, et käisin Haanja kõrgustikul. Tõusin teel mäe otsa ning keerasin koristatud põllule, kust avanes dramaatiliste pilvede all selline vaade (ülal).
 
 
Hino järv (ülal) on Haanja kõrgustiku suurim ja saarterohkeim. Järvele saab tiiru peale teha, kuid selleks on samuti vaja Strava kaarti, sest muidu võib järve lõunaküljel suurtes metsades väikestel metsateedel ära eksida.
 
 
Kunagi ei tasu sõita pea leistangi all, sest siis jääb õmberringi märkamata palju haruldast (ülal).

Paremad pildid saab kas õhtul, nagu ülal Hino järve ääres, või hommikul (ülal), kui päike ei ole veel kõrgele tõusnud ja kõike suviste kuldsete kiirtega üle värvinud.

Aeg-ajalt tasub nn peateedelt kõrvale kalduda ja uurida, kuhu viivad tillukesed, vaevumärgatavad kitsad teed. Näiteks see vaevalt sajameetrine kõrvalrada viis sellise kohani (ülal) Hino järve kaldal.

Vaata ka üle õla tagasi, siis võib mõni koht, mis vastu päikest sõites tundus mittemidagi ütlevana, paista uudses valguses üksjagu värvikas (ülal).

 
Kõike ei pea ette ära nämmutama. Kes tunneb ära, mis järv see on (ülal)? Selle ääres on väike korralik liivarand ja kolmest küljest sillaga piiratud ujumisala.

 
Lõuna- ja Kagu-Eesti ei tähenda ainult metsi ja järvi. On ka põlde, ja mitte väikseid (ülal). Siit jääb lõunasse Rammuka külani vähem kui kilomeeter ning sealt omakorda Läti piirini veel umbes kilomeeter.
 
 
Viimasel ajal on taevas pakkunud harukordseid vaatemänge. See oleks nagu rammus rahutuvi Hino järve kohal (ülal), kas pole?

 
Tõmbame nüüd selle õhtuse pildiga Hino Järve kaldalt (ülal) sellele fotoreportaažile joone alla. Pange nüüd oma fotod oma rattasõitudelt ka võrdluseks välja! Selles osas, erinevalt tekstiloomest, peaksite ju ometi suutma veidigi konkurentsi pakkuda.

Foto 1: Jonas Vingegaard ja Tadej Pogačar Tour de France'i 17. etapil. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix
Ülejäänud fotode autor Priit Pullerits

35 Kommentaarid:

At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Vingegaard pani kurvis ilmselt pedaali maha, igatahes vara hakkas väntama. Pogacar hindas kiirust ja kurvi valesti, sõitis teeveerel kruusale, esiratas läks alt ja valmis. Vingegaardi käik oodata Pagacar järele oli huvitav, isegi kui tema ülesanne oli oma liidripositsiooni kaitsta ehk Pogacari järel sõita. Samas järgi oodates sai ta hinnata mehe kukkumise tulemust -vigastust ja ratta seisukorda. Lõpus kasutas olukorra ära. Kõva mees.

Laskumist tuleb harjutada erinevatel pinnastel.
Tehke järele: https://www.youtube.com/c/SAFABrian

PS. Kenad fotod! Mulle meeldib eriti see, kus pilveviirg teega ühes kulgeb.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Mis Pogacari pedaalidega juhtus on piiss of keik. Kus on narva tank? Kus on narva tank? See eristab mehed poisikestest. Kas Ansip peab tulema tanki liigutama?

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

20:42 Ole rahulik, kui Padre aega saab läheb ta Narva ja teeb tankist piiss of keiki. Ja saepuru.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

See aasta tuleb Taanlastel spordi selle sajandi pidu.Jah kui ei oleks tubeless rehve saaks veel veel kaarte segada .Ühesõnaga tehnikaosakonnal on pinged peal.

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Oleks Ansip õige mees olnud, oleks Narva tank ammu läinud. Lõi põnnama, ei hiilanud proaktiivsusega. Narva tankist ei teadnud enne Priidu siinset teavitustööd ükski ekrealane. Kõik ärkasid unest kui siin blogis nägid kuhu toru suunatud on. Priit on teeninud ära kotkaristi kullipilguga ringi liikumise eest. Isegi Ansip ei teadnud, et mis seal Narvas toimub.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Koos Ansipiga lähevad Padre ja sõbrad Narva siis jääb tankist järele tuhk ja tolm ja narvtsõ maalivad SMV lipu omale paremale põsele ja õpivad hümni laulma täitsa peast. Padrele löövad kulpi ja suudlevad tema püksi säärt.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Teine eestilane Pulleritsu kõrval kellest ameerika meedia juttusida kirjutab.
https://www.washingtonpost.com/sports/tennis/pera-stretches-winning-run-faces-kontaveit-in-hamburg-final/2022/07/22/1d1b00c2-09cb-11ed-80b6-43f2bfcc6662_story.html

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Kirikumäe järv

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Kes seal metsavenna punkri ümbert muru niidab, kas mõni kits? Tahaks nagu kagu nurga elu detaile teada. Vaevalt, et lseal ainult lõbu ja loodusvaated om.

 
At 12:21, Anonymous MargusM said...

Priit on sealnurgas turist, tema jaoks on lõbu ja loodusvaated, ainult päike ja heinamaa.. linnainimesel tuleb ju piim poest : )

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Jajah, raha tuleb seinast ja ajaleht telefonist. Aga ikkagi. Detailid, detailid. Kas tegemist on huvide konfliktiga nagu uues valitsuses?

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

https://www.osta.ee/21-viii-a78-hiiumaa-kivi-juri-kardla-punaarmee-monument-1982-178663457.html

Millal see rahn pinsile saadetakse? Sihuke morda peletab ainult turiste.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Eks see ole hiidlaste otsustada, kas Arnold Meri sugused on kodumaa kaitsjad või hävitajad. Sellele vastavalt kujundatakse ka avalik ruum.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Blogijast uhke suvehiidlane võiks oma kõigutamatu otsuse tuulenuusutajatele ette panna, et kus on selle molu koht.

 
At 15:29, Blogger Priit Pullerits said...

Naabermaja ees seisab Vene numbrimärgiga Toyota valge maastur. Millised on ettepanekud värdjariigi numbrimärgiga masinaga tegelemiseks?

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

On tunda soovi madistamiseks. Enne aga klaariks need kivipabulad ja rohelised tankid ära. Plats puhtaks!

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Õige raisk.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Vaenlast märgates on 1. ülesanne jälgida nende liikumisi: mitu tüüpi on, kas mehed või naised, noored või vanad, kehaehitus; kas võimalikud diversandid on naabermaja või oma maja püstaku kollaborantidega kontaktis jne. Tulemuste fikseerimine märkmikku ja foto/video jäädvustus. Sealt on juba hea edasi minna.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Pullerits koos oma sõpradega paugutab, neil on informatsiooni ja treenitud muskel ja knõu hau.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Väljavõte Wikipediast : Krylov stated that if the Luhansk People's Republic ever received recognition, he would be the first in line for a passport.[4][63] Ukrainian media has noted that even whilst training in Kyiv, Krylov wore a uniform bearing the Russian flag, despite the dispute between the countries.[5] However, Krylov has declared he is against the Russian invasion of Ukraine on his instagram.[64] According to UFC President Dana White, Krylov requested that the Ukrainian flag not be shown and that he wasn't announced as fighting out of Ukraine during his introduction at UFC Fight Night: Volkov vs. Aspinall.[65]
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikita_Krylov

Sellisel sportlasel siis lubatakse jätkuvalt võistelda Ämeerikas...

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Kergejõustiku meistrivõistlustel olime Balti arvestuses leedukatest kehvemad ja lätlastest paremad. Punktiarvestuses (kohad 1.-8.) Leedu sai 13 punkti meeste ketta hõbeda ja pronksi eest, Eesti sai 5 punkti (kaks 7. kohta ja üks 8. koht) ja Läti 3 punkti (naiste oda 6. koht; Ikauniece punktid jäid saamata?). Üldse sai punkte 76 riiki, osales rekordiliselt 179 riiki (+ pagulaste võistkond).

Meie uhkused olid Bruus ja Uibo. Kuidas nad aga koondisesse arvati? Uibo sai väikse skandaaliga - teisiti oleks võinud saata ka vigase Tilga. Aga kuidas sai Bruus koondusesse? Teigamägi mainis, et 1 koht võistkonnas saab naissportlane. Mingi edetabeli järgi oleks see kuulunud 400m tõkkejooksjale Kleemeierile. Aga Teigamägi otsustas just nii nagu otsustas, ja õigesti tegi. Geniaalne Teigamägi? Võib-olla. Aga see näitab pigem, et võistlustele kvalifitseerimise tingimused tuleb ümber vaadata.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Võistkond oleks väinud lihtsalt suurem olla. See süsteem meenutab nl aegu, kus pead võistlema saamiseks peajagu teistest üle olema. Igatahes kõlab nigelalt. Isikliku sponsi toel võiks igaüks mm-le saada. Selge stiimul harjutamiseks.

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Leedu oli kahe medaliga kõval 31 kohal enne ukrainat ja hollandi järel. Soomet pole kuskil, kas Eestistki tagapool?
Peruu käimise kahe kullaga on eespool Suurbritanniat. Vaat sulle käima peab.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Põhjamaad: Rootsi 32 punkti (sh 1 kuld ja 2 pronksi. Pronksid meeste käimisest:),
Norra 24 punkti (sh kuld, hõbe ja pronks. Ingebrigtseni 5000m kuld oli üks ägedamaid - pani mustadel lihtsalt eest ära! Ka 1500m jooks oli vinge.).
Soome 9 punkti.

Taanlased 0 punni, aga nad tegid see-eest ilma TdF-il. Kollane särk, 4 etapivõitu ja enam kui nädala mummulises maikas. Lisaks 3 esimest etappi Taani pinnal.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Andmed siit: https://www.worldathletics.org/competitions/world-athletics-championships/oregon22/placingtable

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Nii jalgrattas kui kergejõustikus oleks tulnud kuulata Pulleritsu nõuandeid. Ta oleks komplekteerinud kõvemad võistkonnad, ikka tugeva 15punkti kokku

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Hr Ahti Kallikorm räägib asja:
https://arvamus.postimees.ee/7571470/ahti-kallikorm-narvas-tuleks-keelata-igasugune-eesti-okupeerimise-tahistamine

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Need neljandad ja kaheksandad kohad võite omale teadagi kuhu pista, loevad ainult medalid. Nigrud on kergeraksu täielikult üle võtnud. USA üleolek mäekõrgune aga järgmised Etioopia, Jamaika ja Keenia. 30 medalist 29 jooksudest. Parim Euroopa riik Poola 9. ja kuldasid Euroopal kokku ainult 9. Hale värk ja ilmselt tänu keniaalsele juhtimisele aina haledamaks läheb. MM – il võiks need eelvõistlused ja kvalifikatsioonid rahumeeles ära jätta, keegi neid ei vaata ja kedagi ei huvita. Ja MM võikski jääda alaliselt Oregoni, antaks kõigile papist kuldmedaleid ja pool aega näidataks suuri USA tähti ja Duplantist ka natuke.

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Youtube videost on näha naiste 100m tõkkejooksu finaal. 8 neegrimutti koigil kandilised meestenäod peas. Selline subjektiivne tunne et meeste osas valged saavad kuidagi veel mustade ambaalide vastu võisteldud, aga naiste osas on olukord lootusetu. Väga üksikuid valgeid naisi on jäänud alles. Teivashüppes vast ei ole veel mustasid ligi?

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Las Padre möllab. Ta teab kellele litakas panna.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Leedu mehed kaks ketta medalit. Leedu ja läti naised odaviske finaalis. Meie lõunanaabrite treenerid ja oskusteave ei ole kadunud. Küsiks siis nende käest kuidas asja ajada kui ise ei oska?

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

https://www.delfi.ee/artikkel/120041526/tood-alustab-komisjon-mis-otsustab-kas-ja-kuidas-punamonumente-teisaldada

Loen õieti või? Moodustati kummivenitamise komisjon? Ansipil võttis Aljoša ärasaatmine ilma komisjonita paar tundi ja õhk oli puhas. Millegipärast jättis ta aga sellele külge okupatsiooni rekvisiidid, ilmselt sprinterliku tegutsemise tõttu. Nüüd aga toimub miski ultramaraton. Pool aastat tagasi anti Ukrainas start aga meie mehed panevad alles miskit mansat kokku, kes üle stardijoone hakkab suure hilinemisega ennast venitama. Kuhu me nii jõuame, kas valitsus ootab ikka siia sõpru idast ja ei taha neid kuidagi solvata või seob neid miski lepe, et kui meie ei puudu 5 kolonni kogunemispaiku siis naaber ei tee tuti tuti?

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Laupäevasel Elva rattamaratonil on kirjas sellised mehed - kas keegi teab, ega need ole Venemaalt; nende juures ei ole mingit märget, keda nad esindavad:

GP
Konstantin Gorbunov M40
Sergei Zeltov M40
Dmitri Novogran M40

Maraton
Pavel Kotkin M40
Vladimir Sidorov M60
Mihhail Kuznetsov M40
Andrei Lossev M
Igor Tarassov M50
Julia Gustjakova N
Artjom Borovkov m
Juri Zobnitsev M40

 
At 12:18, Anonymous MargusM said...

Rattasport on 11.48 -st vist kaarega mööda käinud.. Tarassov on Eesti rattaspordi vana kala!

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Järve küsimus - peaks olema Kirka ehk Kirikumäe järv.

 

Postita kommentaar

<< Esileht