esmaspäev, märts 13, 2023

Pullerits: Viimane fantastiline võimalus võtta talvest ratta seljas viimast

LISATUD VÄRSKE VIDEO!

«Kas valmistud Tartu rattamaratoniks?» küsis Klubi Tartu Maraton üritustele pikka aega olulist teenust osutanud mees eile varasel pärastlõunal Tartus Toomemäel.

«Ei, lihtsalt äge on!» hüüdsin talle üle õla, kui olin ligi 11 aastat tagasi olümpialinnast Salt Lake Cityst ostetud Treki maastikurattaga temast mööda sõitnud.

Kui teda mõni aeg hiljem Inglisilla juures uuesti kohtasin, hõikasin lähenedes: «Milleks minna kuskile metsa, kui keset linna on nii suurepärased võimalused!»

Olud Toomemäel oli eelmise nädala lõpus tõepoolest fantastilised – neist tegin ka video, et võiksite oma silaga veenduda ja kui täna veel mahti on, siis minna ja ise järele proovida, sest homsest läheb ilmaprognoosi järgi sulale ja hakkab ka vihma sadama. Siis on sellel lustil ja pillerkaarel lõpp.

Aga täna, eriti pärast öist lisandunud paarisentimeetrilist lumekirmet, saab veel Toomel rattasõitu nautida ja kel pikemad plaanid tehtud, siis hankida ka kogemust, mis tunne on sõita liivakivisel raputaval pinnasel (sest tahkeks tambitud rajad on Toomel kergelt muhklikud, nagu pole enamasti peegelsile ka maailmakuulus ratturite lemmik, ideaalselt rehve haarav liivakivi) ja samuti liivas (sest Toomel on palju ka lahtise lumega kohti, kust annab läbi vingerdada ja pressida).

Hea treening igal juhul, ainult et mitte Tartu rattamaratoniks – seal pole Toomel saadavate oskustega suurt midagi peale hakata. Vaadake, kas mõni tahab vastu vaielda?

Fotod 1-3: Tartu Toomemägi eelmise nädala lõpus. Fotode autor: Priit Pullerits

44 Kommentaarid:

At 19:23, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kas pole pisut nõme, et Ränkelit Kui Eesti ühte paremat vabatehnika sprinterit lauluväljakul starti ei lasta? Ernitsa üle võiks pisut diskusteerida samas olen üsna veendunud, et vähemalt pooltel nendest pupujukudest, kes Eesti poolelt teistpäeval stardis on ,teeks ta selja prügiseks. Suusaliit sakib!

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Omad sokid on ikka kehale lähemal. Seleta pärast omadele, et miks teise ala mehed peale lastakse. See ei ole alaliidule hea kestlikuse tagamiseks. Imelik küll aga vaevalt nad painduvad Ermitsat rajale laskma.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Mulle jääb arusaamatuks, kuidas see video või siinsed suusaMK osalejate kohta käivad kommentaarid on seotud veidra katsega MV puhtaks pesta?
Püsigem fookuses, mehed!

 
At 22:42, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Mõistmatu miks räägitakse pidevalt mingist MV puhtakspesemise katsest? Inimene on süütu kuni teda pole kohtus süüdi mõistetud. Hetkel on see põhimõtteliselt lihtsalt mingid naised saunas rääkisid jutu tasandil möla. Kui on tegemist õigusrikkumisega siis selleks on sellega peaks tegelema politsei, mitte mingid isehakanud ajakirjanikest uurijad või tindisolkijatest ametnikud. Põhilisteks mustajateks on endised laisad ja andetud sportlased. Krt kuidas ma ei seedi neid mitu aastat hiljem "Me Too" stiilis jutte. Kaeba kohe kui sul on on pretensioone või kaebusi, mitte ära oota kuni väidetav ahistaja saab kuulsaks või sureb ära jne. Sellisele tagant järgi halale , eriti olukorras, kus kumbki pool ei saa enam oma süütust või süüdiolekut tõestada, ei peaks ühiskond ja meedia üldse mingit tähelepanu pöörama

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on siin ajanud mitte vähe ebaadekvaatset juttu - sorry, man -, kui on teemadeks olnud vaktsineerimine ja imeravitsemine vms, aga see selleks, kuid praegu räägib mees mõistlikku ja vägagi tõepärast juttu. Kui midagi oli, siis kaeba, seisa enda eest, mitte aga ära tule teab mis põhjusel (peamiselt vist enda kibestumine elus) aastaid hiljem sõna sõna vastu asjaga välja, mis ei saagi kuidagi teisiti lõppeda kui õlgukehitamisega ja enese naeruvääristamisena...

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

MV pesu kõrbes põhja. Video lehvitamine valgest Tartust ongi valge lipu heiskamine ja kogukonnalt halastuse palve. Olgem siis mõistvad. Ermitsa teema on aga uue tuule suuna puhumine, et blogi jälle tüviteemade juurde väge koguma motiveerida.

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Läheme, jah, sporditeemade juurde tagasi, jätame need erimeelsused lähimineviku sõlmteemade osas. Kogukond on kogukond. Tuleb sallida eriarvamusi, ent olla ühtse eesmärgi eest väljas. Õigelt rajalt eksinuile tuleb ta eksimus ette näidata, oli see siis nüüd just või aastaid tagasi. Aga tuleb ka puusse pannud kaasteelisele andeks anda ja koos edasi minna. Pealegi, PP kaitseb oma head tuttavat, kuid ta pole teinud selliseid ebaeetilisi tegusid nagu MV. Samastus on üleliigne.

 
At 01:08, Anonymous Anonüümne said...

Priidu sõpradel isa-poega treeneritel Teppanitel on muidugi õigus. Ränkel ja Ermits on sportlaskarjääri lõpetavad kehvad laskesuusatajad, eriti Ränkel. Kuid kodusel MK-l tuleb rahvuslik grupp kokku panna. Kahtlemata tuleks eelistada noori, kes kas on perspektiivikad või mitte. Uut suusatajate lainet tuleb toetada. Ainult kehva lugu on see, et nood nõrgad laskesuusatajad on paremad kui perspektiivikad ja perspektiivitud murdmaamehed. Loomulikult saatke see kodukamara maratonimees Nassar nahhui.
Kas naistest saab trassile igihaljas Mannima?

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Kas Debbiet ka MK etapil näha saab? Patricija vist ei tule ta rohkem pikamaa sõitja või keegi teab täpsemalt?

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Vahur oli hiina kommarite treener, see näitab kui põhimõttelageda mehega on tegu. Aga küll ta täna oma sõnu sööb.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Tallinna etapi peaks tegema ainult naistele. Las Tatjana sõidab ja Patricija ja Debbie ja Njuša paneks ka kobedalt vene tüdrukud oskavad suusatada.

 
At 09:55, Blogger Priit Pullerits said...

Suusatamises on oluline taastumine, selleks olla hea ujumine, aga ujumisega on kööga, nagu siin mäitan - ja keegi ei tea, millest see pull hakkas:

https://www.postimees.ee/7731592/bakterite-paasu-veekeskustesse-katab-endiselt-saladus

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis kooga, Tartus keset linna tüvijõgi või emajõgi. Õige spordimees, peab seal ennast lõõgastama. Ükski bakter ei suuda sellisel temperatuuril karastunud sportlasi ohustada.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

MK nimekiri on ikka vildakas, vähemalt meeste osas. Kui härra Teppan jätab Ränkeli ja Ermitsa välja, siis on küsimused õhus - miks küll jälle nii läks. Ermits näitas Estoloppetil sisu, mis viitab sellele, et suusavorm on päris hea. Sprint on muidugi teine formaat, aga siiski. Kui 12 meest välja panna, siis Eesti MV tulemusi võiks ka arvesse võtta. Kas tõesti peame hakkama lootma, et mõni "perspektiivikas" jääb haigeks või loobub omal soovil. Tahame parimat, aga välja tuli nagu tavaliselt.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks Suusaliit andma MK koha teise alaliidu sportlastele? Ta võib seda teha, aga ei pea.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Isiklikult arvan et Rein Taaramäe võiks startida, hetkel meil kõvemat võhmameest ei ole
https://sport.delfi.ee/artikkel/120156610/kuula-rein-taaramae-tahan-sel-aastal-natuke-riskida-jutud-uuest-lepingust-ja-nouanded-noortele

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Vader las stardib seal, kus venelased ja valgevenelased on teretulnud. Alaliit on sama maotu kui tennisistidelgi. Ignoreerige, boikoteerige!

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Igatpidi õige otsus suusaliidu poolt. Imelik on laskesuusatajate vingumine nagu nad ise teeksid omadel võistlustel tulemust kuigi iga nädalavahetus stardis. Kas veel vähe! Mis puutub Ermitsa Estolopeti sõitudesse, siis võistlemine teise järgu harrastajetga ei peaks olema uhkustamiseks.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis pagana egotripp ajab laskesuusatajaid FIS MK etapile? Sest ma saan? POle eriti spordimehelik.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

13.06 Tundute olema rattaspordi spetsialist, nagu Priitki . Te vist pole elus ühegi vene või valgevene kodanikuga kokku puutunud, olete puhas kui prillikivi, vastasel juhul tuleks teid küll siin blogis ignoreerida ja boikoteerida..!

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

13:55, igati loogiline vaatenurk. EOK ei hakka kedagi ahistama. Kui ROK lubab venelased, kellega teil tundub meeldivaid kokkupuuteid olema, Pariisi, siis see on spordipidu teie tänaval. Ehk Seb Coe suudab kergejõustiku tiblavaba hoida - sel juhul vaatan vaid olümpia kergejõustikuprogrammi. Kui ei, siis lähen loodusesse pilta tegema nagu Priit.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

13.07 Küsimus ei olegi selles, kelle suusaliit nimekirja paneb. Kui on rahvusvaheline võistlus Eestis, siis võiks stardijoonele panna sellel hetkel kõige teravamad Eesti sportlased. Suusaliit ei ole mingi eraettevõte, ikka riigi organisatsioon. Loodetavsti ei kujune usutlused peale võistlut Tujurikkuja sarnaseks: Tunne oli super, aga ei tulnud välja täna. Või, et tore oli, sai meeletult kogemusi kogutud.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Ränkli kohad hooajal oma tippseltskonnas on teada - imeb. Kui kogemusi pakkuda MK-l sõltumata tulemusest, siis ikka noortele.

 
At 15:36, Blogger Priit Pullerits said...

Täitsa tühi teema, et kas laskesuusatajad saavad suusatamise MK-etapile või mitte. Isegi kui saavad, mis te arvate, et nad seal eelsõidust edasi jõuavad, kui enam-vähem maailma tipud kohale tulevad? (Venelased ei lähe arvesse, nemad on värdjad ja värdjatega koos ei võistelda.) Muidugi ei jõua! Oleks veel siis, et neil oleks reaalne lootus finaali jõuda. Ei ole ju! Nii et las noored suusatajad võistlevad, võib-olla see jääbki elus nende spordikarjääri tipphetkeks. Ja Ermits K. ärgu hinnaku end üle - Estoloppeti võitmise tase on maailma tipust veelgi kaugemal, kui minu 800 m rekord Seb Coe omast.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

See Kägu on ikka amatöör, ei saa asjadest üldse aru. Treenerieetikat ei hinda Eestis ega hakkagi kunagi hindama kohus. MV puhul langetas eetikakomisjon otsuse, et käitus ebaeetiliselt. Ja nii praegu on, teadaolevalt pole MV ka kuskile asja edasi kaevanud. Arvata, et laisad inimesed tulevad noorte, juunioride ja noorsoo klassides võitjateks, on üsna rumal. Pakun, et Kägu on ise ka perv lihtsalt, muud selgitust ei näe.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Ei no mis? Ma oleks väga õhku täis kui Estolopeti võidaks. Ermitsal seetõttu igati asjalik selgroog selles küsimuses. 800m ei joosta etappide kaupa vaid ikka üks etteaste korraga. Eks ka Ermitsal oli sarjas heledamaid hetki. Küll aga on kogu eestlastest suusameeste tase nigel. Ega suurt vahet ei ole ja punkte keegi neist ei nopi.

 
At 19:53, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kui paljudes teistes riikides suisa palutakse laskesuustajatel taseme tõstmiseks murdmasuusa võistlustel osaleda, siis meil pannakse välja mehi kes saavad ka kõvematelt harrastejatelt suhkamit. Isegi norralased kutsuvad vahel kõvemaid laskesuusa mehi murdmaad sõitma. Kodust etappi oleks põnevam jälgida, kui oleks rohkem kellelegi kaasa elada. Murdmasuusa tase Eestis on äärmiselt nigel ja vabatehnikas enamasti laskesuustajad tõmbavad murdmaameestele eestikatel mütsi silmadele. Vahur Teppani selgitus on suht sisutühi. Vale põhimõte on, et vanad peavad noortele võimalusi andma. Noored peavad need võimalused kätte võitlema. Vaadake kuidas asjad norras on. KUi palju peab ennast enne tõestama, et üldse võimaluski saada. Seda vihasemad ja tõestamisvalmivamad need noored hiljem meeste eas on. Eestis on nendele ludrudele noortele antud võimalusi küll ja küll. Paraku saades maailma eliidilt kalendriga saavad nad aru kui mõtetud mehed nad tegelikult on ja selle asemel, et tõsisemalt trenni tegema hakata loobuvad üldse. 17:16 ei tea millest räägib. Meie kõvad juuniorid enamasti jäävadki kõvadeks juunjorideks. Juunioride klassi medalid ei tähenda midagi. Selleks, et täiskasvanute klassis läbi lüüa tuleb hakata trenni tegema. MV üritaski sellistest andekatest juunioritest midagi vormida, seades neile distsipliini ja tõsise treeninkava. Paraku polnud paljudel tahet tõsisemalt treenima hakata. Sellest ka erimeelsused treeneriga. See ahistamise jutt on lihtsalt sõna sõna vastu ja muud ei midagi. Igasugu paska mida ajakirjandus loetavuse tõstmiseks ära tükkida on lasknud ei peaks liiga tõsiselt võtma. On fakt, et ei meie tubli kõrgushüppaja ei kaeba millegi üle ja samuti ka tema vanemad. Igasugu kaagutajad ja eetikakomisjonid mingu karu psse

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

MV harrastab lihtsat metoodikat - noortele naistele kang õlule ja andku aga minna. Vaadake, milliseks kolliks Liimaski treenis. Saab kiirelt sportlased katki.

Ma ei näe mingit mõtet Ränkelil ja Ermitsal MK etapil osaleda. Võistelgu kodustel suusasõitudel Pulleritsuga.

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Ju see vinguviiul Liimask sõi ennast ise parajaks kolliks. Vaadake parem Karmenit. Sportlikuse printsiibist lähtudes oleks Ränkelil vägagi asja kodusele MK le. Ermits koha pealt on nii ja naa. Samas mõlemal on aktiivne FIS kood, nii et Vahurile vesi peale, sest võistelda peaks saama hetke parimad, mitte suvalised sitakotid.Alaliit peaks olema sportlaste jaoks, mitte vastupidi . Suusaliit pasandas ennast taas täis!

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Karl Sebastian Dremljuga, Olle Ilmar Jaama, Ralf Kivil, Anders Veerpalu, Toni Andree Saarepuu, Lars Piirmann ja Kaspar Päärson ?!! Sellised mehed MK etapile? Kui Vahur tahab, et Eesti rahvas tunneks piinlikust kui Kehvad on meie suusatajad, siis vana tutvuse poolest oleks parem sinna kasvõi näiteks Pullerits saata, saaks vähemalt pulligi

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Kas Ränkelil häbi pole kiunu pärast. Kui jaksad sõita, mine Holmenkollenisse ja madista norrakatega. See on paljude unistus.
Pr Ermits on ka näo laiaks söönud. Võtku rahulikult - sõidud on sõidetud. Ilus elu alles ees.

 
At 21:15, Blogger Unknown said...

Eks suusaliit võtab shitti tenniseliidult, kus võistkonda võetakse pigem häid juhtkonnale pugejaid, kui et mängijaid. Need krdi korrupeerunud värdmoodustised oleks paras laiali lammutada.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

to 21: 12

Eesti rahvas tunneb piinlikust!!??? Üle oma varju ei hüppa ja siin ei päästa ei Ränkel ega Ermits.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

To 21:12 Paljudel suusa ja spordisõpradel oleks hea võimalus vaadata, kumb on siis kodusel jõukatsumisel kõvem, kas KIlp või Ränkel. ainsad mehed, kellel on mingi lootus veerandfinaali ja hea õnne korral ka poolfinaali jõuda. Kahju, et spordimeeste asemel saadab suusaliit rajale hoopis mingid tordimehed, kellest enamus peaks osalema alles noorte ja juunioride võistlustel.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...


Kilbi ja Ränkeli maavõistlus ei pea olema MK etapp. Selleks palju muidki võimalusi, kui mehed ise tahavad. Aga praegu tundub, et pealtvaatajad on mures oma põnevuse põrast unustades ära sportlased kelle jaoks võistlus tehtud. Ja tegemist murdmaavõistlusega, mitte laskesuusatamisega.

 
At 21:51, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kui riigi parim laskesuustaja on ühtlasi ka riigi parim murdmaamees, kellel on kehtiv FIS kood, siis tuleks tal võistlemist võimaldada kui ta seda soovib. Nii lihtne see ongi.

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

MK etapp pole mingi tänuüritus.
Ränkel oli nõrk murdmaamees ja on veelgi nõrgem laskesuusataja, kiljugu Tiislerid palju tahes. Ühelt alalt teise minek näitab ka spordimehe enda sihitust ja eksiteel olekut. Isegi dopsivendade sekka ei võetud. Sõitku suuska rahulikult terviseks edasi. Noorsportlastele on maailakuulsatega koos sõitmine eriline sündmus, see võib olla innustav või kainestav. Noorele mõtlemiseks, milline on potentsiaal ja kas jätkub tahet edasi pingutada.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

22:10 ajab laus rumalat juttu. Ränkel võib olla nõrk murdmaamees ja veel nõrgem laskesuustaja, aga ta vähemalt on suustaja ja Eesti parim suustaja. Ränkel on tulnud viimastel aastatel korduvalt murdmasuustamises Eesti meistriks ja võitnud erinevatelt distantsidelt medaleid. Vahur Teppani nimekirjas on vaid kolm meest, keda hädapärast suusatajaks võiks nimetada. seega lähtudes sportlikuse printsiibist peaks Vahur lausa paluma Ränkelil osaleda. MK etappil osalemine ei peaks olema mingi avanssüritus perspektiivitutele noortele, vaid justnimelt seal osalemine tuleb sportlike saavutustega ära teenida.Sellise lolli mentaliteediga ei õpi see noor kunagi eesmärgi nimel kasvõi natukenegi pingutama. Selle asemel, et peksta head ja tulemuslikku treenerit kergejõustiku vallas, tuleks liistule tõmmata ja häbiposti panna suusamaailma jobutreenerid ja funktsionäärid, kes teevad kodusest MK st palagani pannes murdmasuusa võistlustel riiki esindama klounid.

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Eesti meister suusatamises ei ole mingi näitaja täna. Võib-olla tulevikus on, kui sõidumehed on tugevamad kui Ränkel. Tuleb otsida ja arendada tulevikusuuruseid.

Võin eksida, kuid kas Ränkel jätab Holmenkollenisse minemata, sest kehva vorm, mis suudeti treeningutega saavutada, on isegi lahtunud. Ränklit ei tule kuhugi paluda, talle tuleb ausalt ja kindlalt öelda - mine minema, lõpeta see mõttetu ajaraiskamine.

 
At 07:05, Anonymous Anonüümne said...

Eesti suusatamise (olgu muld talle kerge) kommentaarimine täna kus pea kõik saavad memmedelt - taatidelt suihkamit on rohkem sadomasovärk.

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

Mäletan, et Mati Alaver nimetas kunagi Ränkelit meheks, kes toob pärast Veerpalu Eestile järgmise tiitlivõistluste medali. Ise oma kõrvaga seda ei kuulnud, aga mäletan, et kolleeg Vahur Kalmre ütles, et Alaver oli seda talle öelnud.
Miks siis seda ei juhtunud?

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

kägu ajab käojuttu. Kus ta siis sõna sõna vastu olukord. Ühelt poolt on tunnistajaid palju, lisaks ohvritele palju lähedasi, kes teavad juhtunut täpselt. On sõnumeid, on meile. See on oluliselt rohkem, kui sõna sõna vastu. Kui treener ikka saadab õpilasele SMSi, kus kiidab head seksi, siis seal väga kahtepidi mõtlemist olla ei saa. Mis puudutab Karmenisse, siis ootaks 5-7 aastat ja vaataks siis, mida ta ütleb. Ka need varasemad keissid alguses kaitsesid treenerit, see on loogiline, treener on neile autoriteet.

Mis puudutab Viru metoodikat, siis laias laastus on see lihtne: forsseerida noore sportlase jõu ja kehakaalu suhet. Võimalik, et sinna juurde teeb siis ka teatud "tšikibrikit". See võimaldab saavutada tulemusi teatud klassides, aga lõpuks saavutab sportlane paratamatult nö täiskasvanu kehakaalu, aga jõu osas tuleb piir ette (lisaks ei pea ka tervis vastu). Ühtlasi varitseb siin sportlase jaoks tõsine toitumishäirete oht, mis mõne puhul ongi realiseerunud. Ka Bruusi kaal oli sel talvel hoopis teine kui eelmisel suvel.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Selge ja asjakohane jutt.
https://sport.postimees.ee/7732631/teppan-tunnistas-et-laskesuusatajates-pahameelt-tekitanud-suusaliidu-statuut-jai-uldsonaliseks

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

to 8:43
"Kui treener ikka saadab õpilasele SMSi, kus kiidab head seksi" - kas oled seda sõnumit näinud?
p.s. kas hea seks on siis halb?:D
Metoodikast - treenitavate tulemused maksavad.

 

Postita kommentaar

<< Esileht