esmaspäev, mai 29, 2023

Pullerits: Miks ma Tartu rattarallil endale antud lubadust murdsin? (Lisaks: ühe kukkumise anatoomia)

LISATUD VIDEO!

Seda, mida tegin pärast Aovere ristmikku, polnud mul Tartu rattarallil plaanis. Kõhklesin isegi minuti-poolteist, kas tasub seda teha.

Aga olukord sundis.

Algne plaan oli võtta 60 kilomeetri sõitu rahulikult. Seepärast ei läinudki ma starti eeldatavate kiireimate, kell 10:00 alustanutega, vaid viis minutit hiljem startijatega (fotol all vasakul), kes pidid raja läbima 1:45 kuni 2:00 vahel. Ja ka nonde seas ei pressinud ma end ette, vaid kui stardialasse kogunemine algas, jäin värava taha (fotol ülal paremal). Teadlikult hoidsin tahapoole, et esiotsa kukkedega mitte pusklema minna. Sisetunne üritas sosistada, et midagi ebameeldivat võib juhtuda, ent püüdsin sellele mitte mõelda.

Ja juba kostiski Kõrvekülas, kui ratturite mass liikus veel saateauto taga, eespoolt hüüatus «Kukkumine!». Keegi oli peatanud oma maasturi ristmikul nii, et takistas kurvi otseseks lõigata. (Ajakirjas Ma Olen Jalgrattur avaldatud juhendis pole vastassuuna sõiduvööndis liikumine keelatud, sest nagu siin blogis aastaid tagasi fotodega tõestasin, rikutakse seda keeldu massiliselt). Nii oligi keegi põrutanud kuuldavasti – ise ei näinud, pärast räägiti, et nii oli – vastu ohutussaart ja kukkunud.

Tagaotsast alustanuna ei saanud ma seekord isegi aru, kui Kõrveküla piiril kiirendas saatemasin eest ja algas võidusõit. Seal, kus kulgesin, ei ajanud keegi tagumikku sadulast püsti. Peagi nägin, et rivi oli veninud kohutavalt pikaks ning esimesed kadunud juba silmapiirilt. Nihkusin vasakule ning võtsin kogukama Mart Linsi (nr 5553) tuulde, et kasutada teda vedurina eesmistele lähemale saamiseks. Pärast, Vasula pärnaallee eel, kasutasin ära Jaan Lutsu (nr 5549). «Tark ja tugev võid olla, aga kaval pead olema» – umbes nii kõlab Art Soonetsi ütlemine aju kasutamise kohta. (Soonets sõitis pikka, 128 km distantsi ning sai 1160. koha ajaga 4:48.07.)

Kaheksandal kilomeetril nägin esimest kukkumist. Enne pärnaallee algust lendas minust mõned meetrid eespool üks võistleja keset asfalti pikali. Põhjust ei jõudnud fikseerida. Ent tundus, et juhtunu kainestas, sest allee lõpus alanud pikale laskumisele ei kihutanud keegi mõõdutundetu hurraaga.

Järgnenud pikal tõusul Lähtele väntasin taas teistest vasakult mööda, tasapisi ettepoole. Tuul, nagu tundus, ka vist soosis – igatahes ei puhunud see vastu ja ei surunud liiga ka külje pealt.

Järgmine suurem möödumisaktsioon toimus pärast Lähte orgu, kui algas tõus Kukulinna suunas. Hakkasin juba imestama, et kuidas küll keegi mu sappa ei haagi, et mind vedurina kasutada. Ja siis järgnes kiire laskumine Saadjärve äärde...

Teadsin, et seal tõuseb kiirus kergesti 60 km/h-ni. See, tunnistan, tegi veidi ettevaatlikuks ning sundis hoidma teistega distantsi. Ja siis see, mida sisimas pelgasin, et võib juhtuda, juhtuski.

Vaatame järgnevat aegluubis. Seda kõike saate oma silmaga näha ka videos. (Filmirežissöör Peeter Simm kiidab mu videot Youtube'is.)

Umbes 20 meetrit eespool kaldus laskumise viimasel veerandil heledas vormis Vooremaa Centrumi/Rattabaasi 2008. aastal sündinud M16 klassi sõitja paremale suurema, sinimustas vormis sõitja külje alla. Kaldus sellepärast, et üks sõitja lõikas heledes vormis võistleja vasaku külje alt läbi ning kiirendas tema ette. Sinimustas vormis sõitja pani enda kaitsmiseks vasaku õla heledas vormis noorsõitjale vastu, mistõttu tollel lõi ratta paaril korral vasakule-paremale vibama. Ilmselgelt osutus inerts nii suureks, et heledas vormis sõitja kaotas ratta üle kontrolli ning maandus paremale õlale ning libises siis vasakule, otse mulle ette.

Minu ees sõitis Robert Laht (nr 5758), kes pidurdas tagumise ratta blokki, keeras lohisedes oma parema külje ette nagu söerajasõitja, vabastas siis piduri ja põikas kukkunud sõitjast vasakult mööda. See oli manööver, mida võiks minu meelest kadestada isegi profiratturid. 

Mida mina eelnenud sekundite jooksul mõtlesin? Mäletan, et tõdesin selgelt, et kukkuja libiseb mulle otse ette. Sekundi murdosa kaalusin, kas ta libiseb mul eest läbi, et saaksin mööduda temast paremalt. Kuid nii kaugele ta ei libisenud. Edasi jäi kaks varianti: kas püüda seisma pidurdada või üritada samuti vasakult mööduda. Seisma pidurdamisel olnuks suur oht, et sõidan talle otse sisse ja lendan üle pea, sest pidurdusmaad ei jagunud. Vasakule keerates oli oht, et keeran kellelegi ette ja põhjustan omakorda kukkumise. Kahest kahtlasest variandist tuli kibekähku valida vasakule keeramise variant. Sest otse sõidu korral olnuks kukkumine kindel.

Just enne vasakule rihtimist sööstis minu ja teepeenra vahelt läbi Indrek Peterson (nr 5396). Õnneks oli tal minust suurem kiirus, nii et mul jätkus suuna muutmiseks ruumi. Sellegipoolest lipsasin kukkunud Kaur Raudsepa (nr 5984) ratta esijooksust vaid mõne sentimeetri kauguselt mööda. Olin pääsenud.

See õnnetus oli tõenäoliselt paljudele šokk. Edasi sõideti mitu kilomeetrit vaikselt ja rahulikult, keegi mingeid manöövreid ei teinud. Võtsin positsiooni umbes poolesajapealise grupi lõpus ning hoidsin viimastegagi distantsi. Tegelesin aja täiteks sellega, et vedasin ühte rohekas vormi maha jäävat noorsõitjat mitu korda gruppi järele. Kavatsesin selle pundiga lõpuni sõita.

Järgmised rohkem kui kümmekond kilomeetrit kuni Aovereni ei toimunud midagi. Liikusin kaasa kõige taga, sest seal tundus ohutum. Siiski nii palju märkasin, et vastutuuleotsal Aovere poole hakkas vahe eesmise grupiga vähenema. Tunda oli, et minu grupi peas võis mõnel mehel tekkida motivatsioon. Kuid seda ei jätkunud kauaks. Aovere tõusu võeti lausa matkates. 

Kuna teadsin, et Aovere ja Luunja vahelisel umbes tosina kilomeetri pikkusel lõigul ootab ees algul külje- ja seejärel vastutuul, liikusin Aovere tõusul grupi kõrvalt vasakult, tuulevarjus ettepoole. Tagamõte seisnes selles, et mitte jääda taha, sest küljetuule käes võib rivi venida pikaks ja rebeneda.

Aga ma ei tundnud grupis kellegi initsiatiivi. Noori mehi kui palju, aga peaaegu kõik löövad luuslanki. Mõtlesin, et äkki väntaks ette ja aktiveeriks mehi rohkem pingutama. Ent siis meenus, et olin ju endale lubanud, et ma ei tule siia võidu ponnistama. (Selleks olid omad põhjused, mis ei kuulu praegu avaldamisele.) Hoidsin end tagasi. 

Kuid nii läks sõit hirmus igavaks. Võtsin vasakule ja alustasin möödasõitu. Mul ei olnud mingit plaani, et nüüd korraldan kiirenduse. Ei olnud isegi plaani, et lähen kõige ette. Kuid õige pea ma end kõige eest just leidsingi. Milline imeline vaade: keegi ei silberda ees!

Ent ma ei mõelnudki kogu koormat enda vedada võtta. Tahtsin lihtsalt gruppi kiiremini sõitma ärgitada. Mõne aja pärast näitasin vasaku käega, et võtan kõrvale – ja andsin juhtimise üle. Kuid selja tagant ei tulnud näljast huntide karja, kes oleks hooga mööda sööstnud. Oli näha, et kolm, neli, võib-olla viis meest on pingutuseks häälestunud, ülejäänud veavad villast ja hoiavad nahka. Sedasi olin varsti jälle kõige ees.

Kuskil Pilka küla kandis tuvastasin pilku üle vasaku õla heites, et olin kahe mehega saanud eest. Vahe järgmistega oli ligi 20 meetrit. Ja ma polnud õieti pingutanudki! Imestasin, kuidas küll nii kerge vaevaga vahe sisse saab. Küsisin kaaslastelt, kas proovime minema sõita. Nad avaldasid arvamust, et ega me vist kaugele jõua – sest algas vastutuuleosa. Ei hakanud neile vastu vaidlema. Kuigi nüüd, tagantjärele, mõtlen ja kahetsen, et oleks võinud kolmekesi organiseeruda ja siiski proovida. Sest näha oli, et tagapool innukust üleliia pole.

Sõitsin enamiku teest Luunjani grupi peas, justkui sisimas lootes, et kes teab, äkki vastutuule käes venib kett pikaks, eesotsas tekib organiseeritud töömeeleolu ja kuskilt läheb tagapool asi katki. Seda siiski ei juhtunud. Mis tegi ühtlasi selgeks, et ees midagi üritada pole mõtet. Lasin Pärast Luunjat grupi aegamööda endast mööda ning võtsin taas rahumeelse koha kõige sabas, ikka paar meetrit eemal, et oleks ohutum. Olin näinud juba küllaga kukkumisi. Ei soovinud ise mõnes osaleda.

Viimased kilomeetrid Ihastes kontrollisin koos sinises vormis tugeva kehaehitusega sõitjaga grupi tagaotsa. Tunnistasime vastastikku, et lõpuheitlusse me ei sekku, sest see ei pruugi lõppeda heaga. Nii jäigi minu grupis vaid mõni sõitja minust tahapoole. Aeg 1:39.56 andis 1035 lõpetaja seas 166. koha. Rattaspordis pole ajad küll objektiivselt võrreldavad, kuid sedapuhku olin täpselt 9 minutit kiirem kui eelmisel aastal. Kuid koht oli mullu parem, 119.

Aga rattaralli oli tänavu tunduvalt õnnetusterohkem kui mullu. Ses suhtes mu sisetunne, mis hoiatas ettevaatlikkusele, ei petnud. Sellest ka teisipäevase Tartu Postimehe esiküljelugu "Suur rattapidu läbi, aga mitmed peavad luid ja haavu ravima".

Fotod 1 ja 2: Tartu rattaralli 60 km sõidu startijad grupis 1:45-2:00. Fotode autor: Priit Pullerits
Fotod 3-10: Tartu rattaralliks valmistujad Eesti rahva muuseumi tagusel suurel parkimisalal. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 11: Tartu rattaralli võitja Norman Vahtra. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 12 ja 14: Tartu rattaralli finišiheitlusi. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 13: Tartu rattaralli lõpetajaile pakkusid korraldajad ka lihata toitu. Foto autor: Priit Pullerits

62 Kommentaarid:

At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh kena ülevaate eest! Kui õnnestuks Robert Lahelt ka eksklusiivselt spordiblogile paar sõna saada, oleks über. Robert on kõva närviga ja hea rattavalitsemisega rattur!

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Soonetsi aeg ja koht on oi-oi-oi. Aga milles vana rebane Pulleritsust parem oli, on see, et lõpulõigu Luunjast Tartusse tegi kiiremini kui eelmise, mitte ei lasknud jala sirgu. Võitlejahing!

 
At 01:55, Anonymous Anonüümne said...

Arvatavasti tegi Tilga ikkagi vea, et Götzise võistlusele läks. Suur mees nii tihedalt kõvu tulemisi tehes võib katkeda, möödunu näitab ju sama. Itaaliast ja Austriast kõvad tulemused, kuid see "krõks" küünarliigeses näitas mu kartuste põhjendatust. Kes mehe tegemisi on jälginud, siis need krõksud ongi mehe kirstunaelaks osutunud. Kõik kordub. Budapesti kümpi kamanda komplekteerimisel läheb jälle jamaks.

 
At 02:01, Anonymous Anonüümne said...

...ja lisan vaid juurde, et uus kõva vend (füüsiliselt nagu Nool - ei midagi erilist, kuid visa) Skotheim on medalinõudlejate sekka tulnud. Iga võistlusega paneb punne juurde.

 
At 08:08, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, tõepoolest, 20:56, Soonets sõitis viimase lõigu keskmisega 25,49, enne seda olid lõigud 24,38 ja 25,32. Vaieldamatu fakt, et lõpuosa pani tugevamini. See on must valgel kirjas ja näha.

Mul oli tõesti viimane lõik aeglasem kui kaks eelmist, 32,85 ja enne seda 34,00 ja 34,40.

Aga mida peaks küll ütlema 60 km sõidu võitja Markus Aleksander Saar ja kogu see punt, kes koos temaga tuli?! Need mehed lasid ju hoopis jala sirgu! Lõpulõik Saarel 36,76 ja eelmised 40,34 ja 42,29. Teistel tema järel samas mõõtkavas. Häbiväärne, eks ole?

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Häbiväärne jah, et lõpp ära vajus. Pole sellist võitluslikkust nagu lätlastel, kes eriti tublilt just lõpus pingutasid ning pronksi teenisid jäähokis. Me peame neilt seda õppima. Alustuseks võiksime näidata üles solidaatsust ja otsustada teha lätlaste toetuseks see reede vabaks päevaks. Riigikogu võiks asja kribinal krabinal ette võtta ja näidata, et tegemist on toimiva organiga.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, allatuult 34 km/h, häbi peaks sul olema sellise mõmmikiirusega kiidelda! v.a. juhul kui sõitsid naise Optimaga aga seda sa ei teinud.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Tartusse tuleb läti kallakuga spordikool luua ja läti treenerid tööle. Arenema hakkab korvpall jäähoki ja teised talve liustiku alad. Jalgratas ka lätlased paugutavad esikümnes

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida lätlased teisiti teevad?

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Soonets pange kooli asedirektoriks, mingi eesti käpp peaks sisse jääma.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Peagrupp mängib finiši eel taktikamängu, et siis spurtida, seetõttu ka väiksem kiirus lõpulõigul. Elementaarne. Soonets pani Luunjas aga rauad paremale ja "rada vabaks!", võimsa lõpuga tegi ligi 20 tšainikule ära.

Nüüd Pulleritsule järgmise aasta taktikaline plaan. Alguses pane nii nagu tänavugi, aga hoia ikka ettepoole, et saad reageerida, kui õiged mehed literdades minema-minema panevad. Kuidas ära tunda õige jooksikute punt. Kui seal on lätlane sees, anna hagu - nood on sitked töömehed. Nagu Skujins. Ise aga ära algata äraminekut, sest siis võid saada omale seanahavedajad kampa, nagu nüüdki. Mis oli nende 2 mehe kaasatulemise mõte, kui nad kohe ohkima hakkavad ja tuult pelgavad. Kahtlemata võid selle taktikaga ka kõrbeda, aga elamustest ilma ei jää. Õnnestumise korral kirjutab Tartu Postimees teist loo, mitte teie ei kirjuta lugu PMi. Jääme ootele!

 
At 13:52, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Selle seakisa ja pasarahe põhjal ,mida Kanepi suunas pillutakse võiks arvata, et ta mängis paarismängu vähemalt koos Lukašenkaga, kui mitte Putini endaga. Stalini ajal vist ei käinud ka rahvavaenlaseks tembeldamine nii hõlpsasti kui nüüd "tühistamine".Enamus suure häälega lõugajaid on kahepalgelised "pasapeetrid"

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Võinuks arvata, et Söörumaa sugusel mehel on rohkem mune ja põhimõtteid. Mees laseb endale naha vahele süstida vaktsiine, millesse ta ei usu ja mida ta ilmselgelt ei vaja ka muuks, kui selleks, et oleks hõlpsam oma äri edasi ajada, võtab sõna seal, kus võiks vabalt vaid olla ja kui oleks vaja ametikohustustest ja positsioonist lähtuvalt häält teha siis vaikib nagu talleke.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Võib vist täie julgusega väita, et lõpuks on leitud ekre/Kägu päris oma Rahvuslik Sportlane?

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Mis puutub siia ekre või Kägu ja selline iroonia on täiesti mõtetu. Sellist emotsionaalset ja sisutut jura nagu praegu Kanepi suunas pillutakse ajasid SELTSIMEHED 50-60 aastatel.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Milline on Priidu lõplik emotsioon, kas mäng vääris küünlaid, mis oli selle osaluse suurem mõte, kas järgmine aasta jälle, mille võrra sai selle matkaga targemaks, oli seda jama vaja? Ja mida näitasid lätlased 60 km rajal, on meil neilt midagigigigi õppida?

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimehed ajasid rahvaste sõpruse juttu, olles paljud neist okupeerinud või punarežiimi alla surunud. Kägu ajab täpselt sama möga suust välja nagu Kanepi ema - nõukogude aja nostalgikud.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on lihttroll, ta on nagu peibutuspart, et vähid kivi alt välja tuleks. Priit aga on suure konnatiigi kantseldaja, tema otsustab, kes siin keda peibutab, et jahimeestele rasvane saak ette prantsataks. Aga jah Käo plaat on kulunud ja ragiseb. Kägu võiks proovida AI abi või äkki saavad lätlased anda abikäe, neil kaikaga tagumine käe sees.

 
At 16:40, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh heade nõuannete ja innustuse eest, 13:17!

kägu on peagrupist selgelt maha jäänud. Kanepi oli teema eelmisel nädalal.

14:42, nii on. Ei tea, kas Kanepi ema sai Kanepilt kõva koosa pärast seda usutlust?

Head küsimused, 14:22, aga ma eriti ei usu, et vastused neile kogukonda suurt huvitaksid.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teist üldse märkas, et tänavu kuvab championchip 56km aega 60km asemel (samuti oli telefoni peale tulnud sõnumis 56km aeg, mitte 60km aeg) ?

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Jah Kanepi on eilne teema ja mitte suur.See lugu haiseb siin aga palju rohkem.Isiklikult soovitan kohalikel verise lihaga see koht seal karude ja huntide toidulauaks sisse sööta .https://www.ohtuleht.ee/1086109/taavi-veskimagi-unistuste-kuppel-otepaa-looduspargi-krundile-ei-tohtinud-kumme-aastat-ehitada-aga-siis-laks-koik-ludinal-pettunud-kohalik-mina-olen-alamklass-aga-tallinna-asjapulgad-saavad-koik-m

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on küll käinud nii, et Õhtuleht teeb teravamaid artikleid kui Postimees?

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Jah aga tihti me loeme Õhtulehte, kord kuus või harvemini?

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Šmutov on spordiblogist sirgunud, järelikult tubli mees.

 
At 08:08, Blogger Priit Pullerits said...

Endine kaitseväelane rääkis, et Kukulinna mõisa juurde laskumisel oli olnud kukkumine, kus tema kohale jõudmise ajal oli näha vähemalt nelja, kes olid selles osalenud. Ja üks poiss oli olnud selili asendis keset teed...

 
At 09:05, Anonymous MargusM said...

See laskumise teema on juba nii läbi nämmutatud et muutub lausa tüütavaks, no kaua sa jaurad inimeste ebakompetentsuse üle.. võib olla järgmine aasta leiad aega enne TRR teha mõne kvaliteetse artikli kuidas laskumisi võtta ja ka muidu turvaliselt sõita, jääb lootus et siis on need "mõõduvõtjad" vähem ohtlikud..

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Mis oli parima tõuksimehe keskmine kiirus?

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Jalgratta sport ongi kõvadele meestele. Kes armees teeninud krossi jooksnud naato teste teinud ja tšainikutele aknasse pannud

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kägu! Selleks,et mõista Kaia Kanepi kuriteo ulatust ja laastavat mõju kogu inimkonnale peab laskma endasse süstida vähemalt 3 doosi kaasaegset "vaktsiini". Tuginedes väikestele uuringutele ja ka isiklikele kogemustele, julgen väita,et naturaalne, oma aju ja südame jõul funktsioneerib inimene seda ei suudagi. Ärge üldse üritagegi

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Suve hooaja alguse puhul võiks anda kuld medalid Pulleritsule Soonetsile ja Kägule. Kas kogukond toetab?

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Põdrad testisid kärukonksu külge kinnitatavaid (odavaid) raame: https://www.youtube.com/watch?v=q_lYGWkhCOA

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

16:56 toetame

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

16:56 kuna mitte ühelgi neist pole põhjuslikku seost suve algusega siis ei toeta sellist pugejalikku ordenite jagamist.
Praegu võetakse mehi Tartus pukist maha juba selle eest et naine on "valest pangast" laenu võtnud.. kas me tahame siin ilmselgemat korruptsiooni korraldada?

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Organid on Tartu kogukonna pihtide vahel võtnud, aga Padre on Valgamaa mees. Ka siin kausaalne seos on ähmane. Igaüks on enda eest väljas ja kõik on spordiblogi kogukonna eest väljas.
Kägu on kogukonnas, kuid eksinud kamraad. Meie kohus on ta õigele teele tagasi suunata.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Kui organid Tartut puistavad tõmbub resistanss Luunja metsadesse varjule

 
At 11:32, Blogger Priit Pullerits said...

PP kohtub täna keskpäeval PPga.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Peep P?

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Kas raudteelaste klubis?

 
At 12:53, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Enamus meist/teist on eksinud. Eriti eksinud on Pullerits, kes põlgab kõike, mis tuleb idast, aga võtab vaid valikuliselt vastu seda mis tuleb läänest. Pullerits on arhailise ja homofoobilise maailmavaatega sobib siiski paremini idablokki. Selleks, et sulanduda "pedestunud euroopasse" tuleb hakata mõningatesse asjadesse liberaalsemalt suhtuma. Ah mis ma ikka seletan, lugege parem mis, toimub edumeelses riigis https://sport.postimees.ee/7786630/soome-tantsuspordi-liit-hulgas-mees-ja-naispoole-eesti-alajuht-mul-jai-uudist-lugedes-suu-lahti?fbclid=IwAR0uJDVgqYkUFPwgQKco0PoSjCmwZmI7a_U_KIgF9_5XqKMoshhXxiXCkt0

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Kes paneb tartus paika kes kellega kohtub millises poliitseksuoloogilises raamistikus?

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Soome on perses ühiskond

 
At 13:36, Blogger Priit Pullerits said...

Mis Peep? Parvel ikka!

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu, et sellest Parvelist midagi intrigeerivat välja pigistada annab. Loomulikult läks prokuratuur taas kord kirvega kurge püüdma ja lugupeetud ärimees on ikka ilmsüütu.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa on persses, Rootsi on persses, Soome on persses jne. Ülistame Ukrainat, mis sest, et mujal maailmas juba nende juunist ja matslikust käitumisest kopp ees on. Teised vilistavad neid välja, meie tümitame Kanepit

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Parvelil on varsti sünnipäev. Priit läheb uurib, mis ta kingiks tahab?

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Persses jah aga kuidas edasi? Enam ei ole koššer naiskond ega meeskond, peab olema sooneutraalkond või lihtsalt kond. Nt rattarallil tegi kõva tulemuse eestikond ja pani tuimalt lätikonnale ära. Rahvus pole ka koššer tegelikult aga rahvuskonnad ei mölla nii kõvasti kui pedekonna liikmed. Parvelile kui perekonnade edendajale tõmbavad aga parteikonnad nuhkkonnade abil lihtsalt vee peale. Nii, et PP-l on haruldane võimalus enne uputust rääkida nagu asi on.

 
At 15:32, Blogger Priit Pullerits said...

Räägingi.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pangu kõvem mahv peale

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Seni on PP olnud jõustruktuuride suhtes soosival positsioonil, nüüd on arvatavasti tulemas hele laks süvariigile. Kägu ütleb õigesti, Pullerits sobib maailmavaatelt rohkem idablokki. Pruunsild on olnud traditsioonilise pere ja erakond Isamaa rahaline toetaja. Rahaga on toetatud erakondi, kes on vajalikke seaduseid riigikogus vastu võtnud. Seda võib võrdsustada seaduste ostmisega. Kas Seeder, kes on oma meeskonnaga viinud Isamaa sinna, kus ta on - EKREIKE opositsiooni väikseim vend -, teadis skandaalist varem ja seetõttu ei jätka enam esimehena või on motiivid teised. Keda toetab PP Isamaa uue esimehe kandidaatidest? Kuivõrd erinevad PP seisukohad PM "Meie Eesti" istutatud ideoloogia lehekülgedest?
Väike kammertoon ilmuvale suurele intervjuule.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

EADSE ja Spordivalvur said presidendi ja õiguskantsleri tunnustuse. Veel üks pauk oponentidele Pulleritsule ja Kriiskile (Isamaa).
https://sport.err.ee/1608995912/eesti-antidoping-palvis-lastekaitsepaeva-puhul-eripreemia

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin intekat. Kas PP-d ongi naiivsed ja ei tea kes Eestis Don on ja milline on ta võimekus? Don tahab tuumajõudu ja selle saavutamiseks konsolideerib võimu. Muud põhjust ei olegi kottimiseks.

 
At 00:51, Anonymous Anonüümne said...

https://twitter.com/krides/status/1664335629646176290

Today, the European Parliament backed a draft bill to increase the European production of ammunition and missiles for Ukraine. 67 MEPs voted against the bill.

I think that Europe needs to know its "heroes."

Arvake nüüd ära, kes eestlastest selle otsuse vastu hääletas?

 
At 09:02, Blogger Priit Pullerits said...

Siin raport minu eilsest vestlusest Parvel Pruunsillaga:

https://www.postimees.ee/7787389/intervjuu-parvel-pruunsild-eesmark-oli-katte-saada-minu-arvuti-ja-telefon

Ja siin kokkuvõte sellest, et minister Signe Riisalo ideele, et igaüks ütleb, mis soost ta on, puudub erakondade esindajatelt ja riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmetelt igasugune toetus:

https://www.postimees.ee/7787374/minister-riisalo-sooandmete-muutmise-ideele-puudub-toetus

Kes saab sellest Riisalost aru, mida ta tahab kokkuvõttes teha? Mis on tema pikk plaan?

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Soonets kantseldas kõige aeglasemat gruppi ja aitas mahajääjaid grupi sappa. Tema fookus oli sel päeval mujal kui lõpuajal.

 
At 06:23, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on organisaator. Selliseid mehi homne Eesti vajab.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Soonetsi ja Kägu suguseid liidreid vajab hädasti peataolekus eesti rahvas.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Aga Pullerits ja Kadastik omavad infot. Ilma infota pole üldse pead olemas.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Info on PP arvutis ja telefonis, mis organid ära võtsid, ja mis laseb PP-l arvata, et huvitavad süüdistused on veel ees, niipalju olevat organitel ikka kujutlusvõimet.
Mis on arvutis ja telefonis, on peaküsimus. Abilinnapea küsimus on teisejärguline, mis tost plagiaadisüüdistusega munitsipaalpoliitikust, praktiseerivast kristlasest ikka tahta.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

No mis seal ikka on. Selge see, et otsitakse pedofiilselt tundlikku materjali, mida ettevaatlikud inimesed ainult viirustega varustatud mälupulgadel levitavad. Äkki kuhugi temp kataloogidesse on märgid maha jäänud. Seda uuritaksegi. Lihtsalt keegi on sööda kohale tirinud sobiva ettekäändega ja nüüd püügimehed vaatavad, et kas saadetis jõudis kohale.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Isa-poega keenjused teatasid oma tänases raadiošõus, et Postimees tahab Isamaad tühistada. Kas sellesisulistel kuulujuttudel võib tõepõhi all olla?

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Refi kantsis on loogiline, et okast näpust kõigi vahenditega eemaldada üritatakse. Iga okas loeb.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Mujalgi ei ole rattasõitjate elu pilvitu. Näiteks eile Belgias toimunud 15-16aastaste sõidul kukkus üks poiss keset teed olnud posti tõttu.
https://youtu.be/zdoDTUDueKU?t=4966

 

Postita kommentaar

<< Esileht