reede, jaanuar 05, 2007

Pullerits: Jallai audis, Kokk kosub

Unustagem nüüd korraks Kristina Šmiguni nohune ninnu. On suuremaid hädasid, palju suuremaid, ja müstilisemaid.

Erkki Jallaid veel mäletate? Tema on see, kes ainsa Eesti meessuusatajana võitnud MK-sarja sprindietapi kvalifikatsioonisõidu - 2004. aasta oktoobris Düsseldorfis. Ent käesoleva hooaja algul jäi ta sealsamas alles 60. kohale. Pärast seda pole temast kuulda olnud kippu ega kõppu. Milles asi?

Kui eile Erkkilt uurisin, milline ta seis on, tõmbas ta sügavalt hinge ja ütles, et ei oskagi öelda. Tema järgnevast jutust sain aru, et see polnud tühine sõnakõlks. Hullem veel: ka arstid ei oska midagi mõistlikku diagnoosiks pakkuda.

Erkki tunnistas, et tervis on nõrk. "Haigused tulevad kergesti ligi, nii kui liigutad," nentis ta. "Olen üritanud kõike [tervise parandamiseks] teha, aga [tervis] ei lähe korda. Ei kujuta ette, milles asi on." Pisut hiljem lisas: "Võib-olla olen lihtsalt kurnatud. Ei oska öelda..."

Tema jututoon tundus võrdlemisi resigneerunud. Ütleks koguni, et üksjagu lootusetust väljendav.

Ta rääkis, et nii kui välja läheb, muutuvad kopsud imelikult kuivaks. Sama juhtub tihti kurguga. "Immuunsus on nõrk," sõnas ta.

Juba kuu enne hooaja algust Düsseldorfis oli ta end kehvasti tundnud. See aitab tagantjärele seletada, miks ta hooaja avapressikonverentsil Tartus oli talve eesmärkidest rääkides nii lakooniline ja üldsõnaline. Sealt on mul märkmeisse jäänud vaid seesugused mittemidagiütlevad laused: "Peaasi, et tervis püsiks korras ja saaks korralikult treenida. Eks näis."

Esimese lumelaagri oli ta enda sõnul pidanud vaimselt vastu, ent tervis andis juba siis endast märku. Vuokatti laagrist tuli ta paar päeva enne lõppu koguni tulema.

Loomulikult on ta arstide jutul käinud. Nood on mõistagi vereproove võtnud, mis on aga näidanud, et kõik oleks justkui korras. Igatahes müstilise häda jälile pole nad saanud.

Sedasi tunnistas Erkki, et on väga minimaalselt harjutanud, sest ei taha niigi santi tervist rohkem lõhkuda. Lisas koguni, et ei mõtle peaaegu üldse suusatamisele. Mis edasi saab?

"Seda on raske otsustada, mis saab," vastas ta. "Edasi on vaja liikuda. Midagi teen kindlasti." Kui seda üldsõnalisust täpsustada palusin, lausus ta, et juhul, kui tervis korda saab, siis suusatab ja võistleb Eestis, aga MK-sarja ei hakka küll tänavu enam trügima. Ja MM-võistlustele ta üldse ei mõtle. "Ei taha niisama osa võtma minna," sõnas ta.

Järgmise hooaja eel, kui tervis ikka sportimiskõlblikuks saab, lubas ta treeningplaane täielikult muuta. Kuid mida täpsemalt teha, seda ei osanud ta öelda, tunnistades: "Mida rohkem mõtled, seda keerulisemaks asi läheb."

Kas kellelgi lugejaist turgatas mõni mõte, mis Erkkiga lahti võiks olla ja mis teda aidata võiks?

Kaspar Koka kummalisest ja ootamatust kõhuvalust on ka meedias juba pikalt juttu olnud. Aga ei maksa Torino olümpial uueks Eesti suusalootuseks tituleeritud noormeest sinnapaika unustada, et las aga maadleb oma tõvega. Uurisin sugulaspoisilt, mida ta enesetunne ütleb.

Lühidalt esmalt meeldetuletuseks, mis juhtus, ja sõnadega, nagu Kaspar sellest üleeile õhtul rääkis: "Eile hommikul oli kõik normaalne, aga kui sooja tegema hakkasin, tundsin, et on raske olemine. Enne starti käisin ennast kergendamas. Aga see ei aidanud. Ei saanud normaalselt sõita. Rohkem mõtlesin kõhuvalule ja sellele, et pükse täis ei teeks, kui et kuidas kiiresti suusatada. Hoidsin kõhtu kõvasti krambis. Seisund oli muidu hea. Üritasin lõpuni minna, et saaks järgmistel päevadel ka võistelda, aga 12,5 km olin hoidnud kõhtu nii krambis, et ei suutnud enam edasi liikuda. Üldisel enesetundel aga ei olnud häda midagi."

Kui pärisin, kas tegu võis olla mõne salakavala viirusega, tõmbas ta sellele võimalusele kriipsu, seletades, et viirustega maadeldes on tal tavaliselt süda paha. Ta oletas, et äkki peitus põhjus toidus. Igatahes oli ta võtnud igasuguseid kõhuravimeid ning juba üleeile õhtuks oli kõik taas korras.

Pakkusin veel ühte varianti. Ütlesin Kasparile, et märkasin juba sügisel - aga toona ei tahtnud talle seda tõsiasja välja öelda, sest pole ju mõtet noort suusameest asjatult endast välja viia -, et nii kurnatud näoga sportlast nagu tema pole ma vist kunagi näinud. Äkki on ta treeninguil üle pingutanud?

Ülepingutamise versiooni kahtlustas pisut ka Paavo Nael, suusaliidu murdmaasuusatamise juhataja. Ta rääkis üleeile, et nii palju, kui tema Kasparit tunneb, siis on ta sisemise sädemega sportlane, mis tähendab, et kui keegi ütleb talle, et nüüd tuleb panna, siis ta kohe panebki. Ja tuletas meelde, et kui Kaspar kaks talve tagasi Otepää MK-etapil 15 km 16. kohaga komeedina Eesti koondisse kerkis, tuli tal sõit hästi välja ilmselt just seetõttu, et suuri pingeid polnud peal ja ootusi üleval. "Ta peaks oskama lõdvestuda," soovitas Nael, "psühholoogiliselt tagasi võtma."

Kaspar tunnistas, et sügisel oli ta treeningutest tõepoolest väsinud. Kuid lisas, et praegu hindab ta oma seisundit üsna heaks. Kui palusin võrdlust mullusega, Torino olümpia eelse ajaga, lausus ta, et seisund on tolle ajaga igati võrreldav. Ja täpsustas: "Kehvemas seisus ma ei ole. Lähen Sapporosse tegema paremaid sõite kui Torinos." Torinos oli ta suusavahetusega sõidus 20. ja 15 km klassikas 36.

Järgmise stardi teeb ta Otepää MK-etapil ning lubas seal head minekut näidata. Põhiliseks eesmärgiks jääb aga mõistagi korralik esinemine Sapporos, lisas ta. "Varem on öeldud, et võimalik edu MK-sarjas MMi ebaedu tasa ei tee," viitas ta minu meelest Mati Alaveri sõnadele.

Selle nädala lõpuni teeb Kaspar veel tõsiseid treeninguid, siis laseb otsustavaid starte silmas pidades koormust alla.

Mida aga üldse Eesti suusatajate väljavaadetest Sapporo MMil arvata, selle kohta avaldasin täna Tartu Postimehes kommentaari, mille leiate siit:
http://www.postimees.ee/050107/tartu_postimees/sport/237375.php

***
Ja lõpuks, head sõbrad, meile on esitatud väljakutse. Ja selle esitaja pole keegi muu kui Edgar Savisaar. Ta ka käivitas oma blogi ja kirjutas seal paar päeva tagasi väga sõjakalt:

Mind kunagi oma suusablogis sissesoolata tahtnud Pulleritsu kaunter näitab 41528, minu oma neli korda vähem, pisut üle 11 tuhande.
Kujutlen, kuis tema sportlasehing rõõmustab.
Aga eks aeg näitab, kes selle maratoni võidab!

Seega siis, sõbrad - ja mul on au pidada headeks sõpradeks kõiki neid, kes siin blogis minu ja Martini sissekandeid on käinud lugemas, ükskõik kas teile alati kõik siin kirjutatu meeldib või mitte, aga just teile me seda blogi siin oma paremate oskuste juures teeme -, katsume ühiselt vastu pidada. Me Martiniga proovime jätkuvalt anda endast parima, teie aga levitage teavet meie kõigi ühise blogi kohta laiadesse massidesse, nagu öeldakse. Siis on lootust võitjaks jääda. Olge tublid!

Foto 1: Pildil on Erkki Jallai. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Kaspar Kokk. Foto autor: Toomas Huik / Postimees / Scanpix
Foto 3: Pildil on Paavo Nael. Foto autor: Eesti Suusaliidu kodulehekülg

20 Kommentaarid:

At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui immuunsus kehv, siis viib see mõtted kohe vaid ühele teatud raskele haigusele. Paar aastat tagasi olin ka ise selline pidev põdeja ja muidugi käisin aidsi-testi tegemas, igaks juhuks. Minul seda haigust siiski ei leitud, aga immuunsust tugevdasin ühe teatud toidulisandiga, mis on küll kallis pidevaks tarbimiseks, aga paarikuune kuur sügisel hoiab mind kevadeni tervena, vähemalt nii tervena, et ei pea kodus põdema.

Ma ei saa toote nime siin nimetada, sest see oleks juba reklaam ja võõrasse blogisse anonüümse kommenteerijana mingit ärireklaami lisada ei ole küll õige tegu.

 
At 10:03, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele:
aga äkki võiks selle toote mine saata mu meilile priit.pullerits@postimees.ee, saadan selle Erkkile edasi. Äkki see aitab? Peaksime ju üksteist abistama ja toetama, eks ole.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

palun ära lasku nii madalale, et hakaad savisaarega konkureerima ... siukstele meestele on kõige valusam, kui neid lihtsalt ignoreeritakse.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

issand küll, mehed, no katsuks ometi olla! Nohune ninnu, JEERUM! KUI lai võib üks eesti isane omast arust olla? Vat Kokal müstiline tõbi (siinsamas lehes jutt Soomest, kus kõhutõbi niidab), Jallail teab-mis-häda, ja näe Kikul nohune ninnu... Just nagu Kuuse - Mae sai igati hea sõiduga tubli 32. koha ja Kristina kaotas, tuli kolmandaks, sest MEESTE konkurents on ikka hoopis midagi muud... (vabandused Mae ees, tema ei puutu asjasse, aga seal eespool teised eriti tihti midagi ei saa).

 
At 11:10, Blogger Loodusõpetus said...

Tere, loen ikka Teie blogi, sest suusatamine ja suusasport alati hingelähedane olnud. Samas kui lugesin lõiku Kaspari kohta, et asi võib olla ehk vaimset laadi. Tekkis seos poolakast suusahüppajaga Adam Malysziga, kes 16 aastaselt tõusis samuti maailma paremikku, kuid siis jooksis kõrvade vahelt kinni. Probleemi lahendus oli terapeut ja vaadakem meest jälle oma imelende tegemas. Tekkiski küsimus, peale tugeva arstliku kontrolli, mis Eesti suusamehed (ja naised) omavad, kas selline vaimne abistamine on neile ka kättesaadav. Olles ise tegelenud hüpetega, tean, et 80% heast hüppest on kõrvade vahel, võib olla suusatajatel samuti?
Kõike head soovides.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

No Erki jpt. puhul on põhjus selgelt liialt intensiivne treening.Mäletate ehk veel etv suviseid kaadreid sprinterite ettevalmistusest-nagu norralasest treener tööle asus nii lukin-alaverlikult kõrge intensiivsus kruviti veelgi kõrgemale.See ka põhjus miks teiste treenerite käe alt koondisse jõudvad mehed süstemaatiliselt taandarenevad ja viimaks läbipõlevad.

Loe ka Unzipi panemisest varasematest blogidest.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Pole Erkki ainuke, kellele diagnoosi panemine ei õnnestu. Ka minul on mingi jama, mida juba mitmed arstid ei suuda välja raalida. Ja tean, et selline asi frustreerib piisavalt. Loodan, et asjad ikka lõpuks selgeks saavad nii Erkkil kui minul. Seniks soovin aga tugevat vaimu vastu pidada.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

immuunsüsteemi tugevdavad: e- ja c-vitamiin, tsink, seleen, kitsepiim, roheline tee, kalamaksaõli, küüslauk, mesi, punane päevakübar, hundihammas, naeruteraapia, koorilaul, jooga, saun, soolakamber

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb vedeleda voodis hommikuti nii kaua kui süda lustib,süüa seda mida hing enim ihkab ja uurida ning juua taimeteesid. Süüa ka palju kala ja liha(soovitavalt mahetoodang)kuid ainult koos rohke sibula küüslaugu ja tomatiga jne.

 
At 13:07, Blogger Priit Pullerits said...

Tore nentida, et siin inimesed lahkelt nõuga abiks on. Üks inimene saatis mulle meilile ka väga konkreetse abipakkumise, mille Erkkile edasi läkitasin. Aitäh kõigile, kes kaasa elavad ja hea nõuga abiks püüavad olla!

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Erkkile abi ei oska pakkuda, aga Martin võiks ka rohkem sõna siin võtta ja kirjutada veidi enam oma treeningutest ning sellega seonduvast. Kindlasti on siin lugejate hulgas palju neidki kes Priidu (loe: tippsuusataja) tasemele ei küündi aga tahaks ka maratoni rahulikult läbi teha ja sealjuures veel ellugi jääda.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

>sissesoolata tahtnud Pulleritsu >kaunter näitab 41528, minu oma >neli korda vähem, pisut üle 11 >tuhande.
>Kujutlen, kuis tema sportlasehing >rõõmustab.

Kaunterit saab ju väikese robotiga suurendada. Üks e-minister teab seda vist isegi.

 
At 18:50, Blogger Priit Pullerits said...

Minu meilile tuli veel selline asjalik kommentaar, loodan, et sellestki siin tõuseb kellelegi kasu:

Lugesin, et eesti noori suuskureid vaevavad tervisehäired. Tahaksin siin kirjutada ühest võimalikust kõhuvalu põhjusest. See on nimelt "Colon irritabile", maakeeli ärritatud jämesool. See seisund ei ole ohtlik ja ei põhjusta mingeid tõsisemaid tagajärgi. Haiguse sümptomiks on kõhuvalud vaheldumisi kõhulahtisuse- ja kinnisusega. Sümptomid esinevad pärast sööki ning stressi tagajärjel. Leidsin ka ühe eesti peretohtri Iris Koorti
artikli, kus on juttu psühhosomaatilistest haigustest. Seal nimetab ta ka Colon irritabilet. Tsitaat tema artiklist: "Üks tüüpilisemaid
psühho-somaatilise haiguse näiteid on ärritatud soole sündroom (ladina
keeles colon irritabile, inglise keeles irritable bowel syndrome), mida esineb 10-20 protsendil täiskasvanutest. Haigust iseloomustavad sagedased alakõhuvalud ning vahelduv kõhukinnisus ja kõhulahtisus, kusjuures vaevuste intensiivsus on seotud pingeliste olukordadega."

Mida selle puhul ette võtta? Soovitatakse juua vähemalt 2 liitrit vett päevas. Võib-olla vältida kohvi ja piima joomist, tugevaid maitseaineid ja toitu, mis tekitab gaase. Soovitatakse pidada päevikut, et selgusele jõuda, mis laadi toit sümptomeid tekitab.

Erkki Jallai sümptomid on kahjuks liiga udused, et midagi oskaks öelda, igatahes pole mulle midagi sellist silma alla jäänud. Võib-olla peaks võtma aja maha ja veetma natuke aega mõnes spas. Kui stress läheb väga suureks, siis tekib väga palju imelikke sümptomeid (enamasti on need psühho-somaatilised).

Paljud arvavad, et sportlased elavad ju nii tervislikku elu, liigutavad ennast, söövad korralikult, kuid minu arvates on see natuke viltune arusaamine. Nii palju kehavigastusi kui sportlastel on, pole küll kellelgi teisel. Lisaks neile vigastustele on nende stress ülimalt suur juba treeningul, rääkimata võistlustest, kus kõik ootavad resultaate.

Endast niipalju, et olen 62-aastane ja elanud Rootsis 26 aastat. Minu andmed pärinevad rootsikeelsetest materjalidest. Olen suur talispordi
huviline, eriti just murdmaasuusatamine on mu lemmikala. Loodan, et eesti suusatajad ikka rivis püsivad ja meid kõiki rõõmustavad oma tulemustega nii
Eestis kui ka välismaal.

Parimate tervitustega Marje Oja

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Soolatud Savisaar .... tunnustatud Eesti maitse! Aga see selleks.
Olen eelkommijatega ühel nõul, et tugevat keha peab ringi ajama tugev vaim. Kui vaim järgi annab ei tööta ka keha. Immuunsuse langus, soolehädad jne viitab tegelikult Eesti meeste kroonilisele hädale nii spordis kui ka mujal - läbipõlemisele. Sihid seatakse kõrgemale kui hetkel võimu on ja kui neid ei saavutata siis on meel murtud, sõbrad parastavad peale ja hing hukas. Olen seda omal nahal kogenud ja siinsed sümptomid tulevad kahjuks vägagi tuttavad ette. Noh ja kas mitte ka Kristiinal, Erkil ja Allarilgi pole aega-ajalt kõhumuresid olnud? Ainult, et nemad said sellest üle. Köhuhädad on alles algus. Pidev stress ja frustratsioon viivad ka vastupanuvõime langusele ning erinevatel inimestel vägagi erinevate kehaliste ja vaimsete hädade ilmsikstulekule, millele uuringuid tehes mingit selgitust ei leia. Olin ise kunagi täiesti mõistlik jooksja ja Priiduga isegi samal staadionil koos harjutanud (:) aga oli vahepeal eluperiood, kus oli raskusi trepist üks korrus üles minekuga. Ja arstid ei leidnud mitte midagi, sest polnud midagi leida. Seega tuleks poistel rahulikult maha istuda ja mõelda, et mis oleks REALISTLIK plaan edasminekuks. Niimoodi nagu siiamaani on tehtud enam edasi minna ei saa, sest see tee viib vaid sohu. Teha vöistlustes vahe sisse ja ütelda enestele, et alles siis lähen, kui tunnen end hästi, mitte et kui treener või ajakirjanik arvab, et end hästi tunnen. Ja suusatamas käia (noh jooksmas praeguse ilmaga) mingi aeg vaid selleks, et loodust nautida. Või võimalusel isegi minna nädalaks-paariks kuskile soojemasse kohta tennist mängima. Korralik söök, küllaldane uni ning hea sõbranna on enesestmõistetavad. Lisaks mõnus raamat hingetoiduks. Priit teab kidlasti midagi sportalasele sobivat selliseks puhuks.
Edu poistele!

 
At 07:44, Blogger Unknown said...

air force 1
nike air max 2018
longchamp bags
michael kors uk
lacoste outlet
nike air zoom
nike huarache
golden goose
nike air max
russell westbrook shoes

 
At 10:39, Blogger Unknown said...

www0416broncos jerseys
coach outlet
nike outlet store
louboutin shoes
oakley sunglasses
mlb jerseys
chicago bulls jersey
true religion outlet store
christian louboutin uk
golden state warriors

 
At 12:16, Blogger Unknown said...

qzz0419
nike trainers uk
nike shoes
miami dolphins jerseys
true religion jeans
dsquared
skechers factory outlet
nike basketball shoes
supreme new york
polo ralph lauren
christian louboutin

 
At 05:15, Blogger Unknown said...

adidas superstar shoes
longchamp bags
nike free run
timberland boots
lebron soldier 11
calvin klein outlet
adidas stan smith
gucci belt
nike max
nike air force 1

 
At 05:09, Blogger Unknown said...

qzz0606
kate spade outlet
oakley sunglasses
polo ralph lauren
mbt shoes
jordan shoes
michael kors outlet
minnetonka outlet
fila shoes
coach factory outlet
jeep shoes

 
At 10:19, Blogger miki said...

0815jejechaussures foot nike soldes Envie de marcher Nike Roshe Run Motif Baskets dans la lune? »C'est sans aucun doute l'évaluation la plus flatteuse de Lunar: les consommateurs sont persuadés que asics gel lyte 5 bordeaux les baskets de sport ultimes doivent offrir une excellente absorption des chocs, baskets nike air max plus tn une stabilité supérieure et une légèreté suffisante. C'est souvent un air jordan 1 mid blanche briquet fascinant et étrange dans la mesure où il y a vraiment un coupe-cigare asics gel glorify homme avis guillotine intégré! À propos de l'avant de votre Blazer Optimus air jordan 11 low citrus price est généralement un cutter tenu magnétiquement qui glisse et s'éteint. Une paire pull nike air jordan qui ne sortira pas à chaque fois que vous créez une courte tranche dans la asics gel lyte 3 rouge homme pas cher zone dure.

 

Postita kommentaar

<< Esileht