neljapäev, märts 15, 2007

Pullerits: Kuidas saboteerida meistrivõistlusi?

Kõigepealt, nagu ütles Stirlitz, materjal dlja razmõšlenija:

laup. 17 km (v), 1:04
pühap. 25,5 km (v), 1:20
esmasp. 17 km (v), 1:01
teisip. 17 km (kl), 1:10
kolmap. 17 km (kl), 1:11
neljap. 25,5 km (v),
1:32

Siit võib välja lugeda puhkepäevade puudumist, treeningute ühetaolisust ja kiiruste aeglustumist. Kuid see kõik on kolmandajärguline, sest suusahooaeg on ju võistlustasandil sisuliselt läbi ning nüüd võib sõita omatahtsi oma tempos. Siit on tegelikult puudu ühed olulised näitajad (aga ärge arvake, et jutt käib pulsisagedusest), et te saaksite välja lugeda seda, millele tahtsin viidata.

Puudu on nimelt treeningute toimumise kellaajad. Need on kõik hommikupoolsed ajad, ka tööpäevadel.

Nii – need inimesed ei mõtle riiklikult, kes ei küsi siinkohal, kuidas mul on võimalik tööajast hommikuti treenida. Ja kas Postimehe ülemused ikka teavad, millega ma mis ajal tegelen?

Teavad küll. Teavad väga hästi, et ajakirjanikutöö pole mu ainus töö, vaid suusatamine ka, ja suusatamise kiiluvees – seda kevadel; talvel pigem tuules – tehtav suusablogi. Ega nüüdsel multidimensioonilisel multimeediaajastul piisagi enam lihtsalt lehe väljaandmisest. Väljaande nähtavuse suurendamiseks tuleb käiku lükata kõik hoovad. Sealhulgas, olgu ennast korrates veel kord öeldud (või nagu vene kroonus öeldi: dlja osobo netolkovõh eštšo raz objansnjaju): suusatamise baasil tehtav suusablogi.

Tegelikult, kui me tahame ennast ikkagi suusarahvaks pidada, peaks igas endast lugupidavas vähemalt 200 töötajaga ettevõttes (Postimehes on koos venekeelse lehe ja reklaamitoimetusega üle 250 töötaja) olema vähemalt üks poolprofessionaalne suusataja, kes firma lippu talvel kõrgel hoiab. Nagu on Hansapangas Rait Pallo. Ja nagu seni oli Postimehe kontsernis Art Soonets, kuni sel talvel…

Aga Soonets, nagu juba eile märkisin, ei saa seda lippu kanda, sest ka täna polnud teda Tähtvere spordipargis suusarajal näha. Kuigi tegin eile kõik endast sõltuva, et temasuguselgi, kellel alati peab kogu varustus, suusakepi käepidemetest ratta käiguvahetajani olema n-ö viimse peal, kõlbaks kevadisel rajal sõita. Ehk teisisõnu ja otse öeldes: tuli minna Eesti meistrivõistlusteks varutud kunstlume kallale.

Nimelt võtsin pärast eilset treeningut ühendust Tähtvere spordipargi juhiga ning tegin ettepaneku, milliseid rajalõike võiks kohendada, et jätkuvalt sõita kõlbaks. Sain lubaduse, et veel samal õhtul lähevad mehed ovaalringi lappima. Ja lund selleks, sain kuulda, pidid nad võtma hunnikust, mis on varutud seetarvis, et see 27. märtsiks kavandatud Eesti sprindimeistrivõistlusteks maha laotada.

Kui küsisin täna keskpäeval suusaliidu peasekretäri Jüri Järve käest, mida ta Eesti meistrivõistluste seesugusest saboteerimisest arvab, vastas ta naeruga pooleks: "Jube kaval vend oled!" Ja lisas: "Pärast ütled, et mina ei tea midagi, et ma olen kõigest ajakirjanik, keda aeg-ajalt parafraseeritakse." Nagu aru saate, võttis ta asja huumoriga, sest mis tal ikka teha, kui ilm lund tapab ja nn eestikate toimumine üha ebatõenäolisemaks, kui mitte öelda, et lausa võimatuks muutub.

Täna hommikuks oligi Tähtvere spordipargi ovaali stardi-finišiala korralikult lumega kaetud. Jõudsin vaevalt tosin ringi läbida, kui nägin, et traktoriga kohale sõitnud noormees on taas suure labidaga kunstlumemäe kallal. Viskas lund kärule ja sõidutas selle siis raja kriitilistesse kohtadesse. Olin talle nõuga abiks, kuhu seda laotada. (Jõuga abiks ei läinud, jõu kulutasin suusatamisele.)

Nagu spordipargi juht mulle eile ütles, on tõesti mõistlikum seda natukest lumevaru kulutada linnakodanike suusatamisvõimaluste parandamiseks, sest sprindi meistrivõistlused jäävad nii kaugesse tulevikku, et ilmselt on mõttetu kunstlumemäge tolle ürituse jaoks säilitada. Usun, et kui lähipäevil vihma ei tule, siis saab Tähtvere spordipargis ilusasti suusatada vähemalt nädalavahetuse lõpuni. Siin üks soovitus: minge rajale varahommikul külmakraadidega, siis on libisemine kiire; kui päike välja tuleb, läheb lumi parajalt nätskeks ja selle libisemisomadused vähenevad tuntavalt iga ringiga.

Veel üks väike, kuid kõnekas detail. Olen varem kiitnud Mati Alaveri Eesti meestekoondise liikmete äärmiselt viisakat käitumist. Eile sain sellele taas kinnitust. Kui soovisin spordiparki harjutama tulnud Kaspar Kokale head libisemist Holmenkolleni MK-etapils, ütles ta selge ja kõlava häälega: «Aitäh!» Mitte ei poetanud midagi moka otsast. Võib-olla ainuüksi selle viisaka aitäh pärast teen tänavu erandi ja – siin tuleb nüüd küll üksjagu karm ülestunnistus – vaatan sel talvel esimest korda telerist suusatamist. (Oih, üks täpsustus siiski: ühe pooliku ülekande olen siiski vaadanud, Lahti MK-etapi sprindi.) Seni pole seda teinud, sest esiteks on ajakulu liiga suur ning teiseks ei näe, mis moodi saab suusatamise vaatamine teha mind paremaks suusatajaks.

Ja liiati, ega selleks, et suusatamisest kirjutada, pea suusatamist tingimata oma silmaga nägema. (Tean, tean, Kristjan-Thor Vähi vaidleks siinkohal resoluutselt vastu.) Piisab, kui ise suusatada. Siinne blogi on selle elavaks kinnituseks. Või vaidlete sellele vastu?

Foto 1. Priit Naruski kurvitehnika mullustel Eesti meistrivõistlustel sprindis Tähtvere spordipargis. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 2. Mulluste Eesti sprindimeistrivõistluste A-finaal Tähtvere spordipargis: Anti Saarepuu juhtimas Peeter Kümmeli ja Pavo Raudsepa ees. Foto autor: Margus Ansu, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 3. Kahe nädala tagune suusasprindivõistlus Tähtvere spordipargis. Foto autor: Sille Annuk, Tartu Postimees / Scanpix

13 Kommentaarid:

At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Kui tohib küsida, siis mis juppidega ratas härra Soonetsil on?

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Jumal tänatud, et see reformierakonna spordiala mõneks ajaks unistuste hõlma vajub. Mille paganama pärast on vaja promoda ühte ala? Miks kepikõnd või jalgpall on vähem tähtsad?

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Keegi ei keela ju sul teha kepikõnniblogi! Mis kuradi pärast peaks suusataja Pullerits kirjutama näiteks jalgpallist? Kui sulle keskerakonna spordialad rohkem meeldivad, siis tee male- või sumoblogi!

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Kannatust, sõbrad.
Ühel heal päeval tuleval nädalal, kui kunstlumi ka läinud, teen siin kõigile ühiseks arutamiseks ettepaneku, et andke teada, mis moodi blogiasja edasi ajada.
Seni võtkem veel talvelt viimast ega ärgem kiirustagem asjatult tormakalt kevadesse. Küll jõuab!
Priit Pullerits
koduarvutist

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

ma tahaks ka eesti suusatippude viisakat käitumist kiita. olete te tähele pannud, et eestlased on ühed vähestest, kes kinda käest ära võtavad, kui neil autasustamisel kätt surutakse.

 
At 00:59, Anonymous Anonüümne said...

Minu ettepanek on, et pane blogi kinni suveks. Siis midagi ei toimu ja mõtetu on Sul endast rääkida sel ajal. Midagi kasulikku ikka ei tee. Puhka, lao põhja uueks hooajaks ja võta asja rahulikult. Muidu võib juhtuda, et pingutad üle asjaga. Parimat.

 
At 07:17, Anonymous Anonüümne said...

plastikiniai langai -----
kvepalai -----
mobilieji telefonai -----
darbas anglijoje -----

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:30, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:32, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 05:48, Blogger Unknown said...

In my spare time, I sometimes say to chat with friends via social networking, sometimes conquered some exciting games, and sometimes I will not do anything, lie and listen to a few tracks
baixar musicas , snapchat , run 2 , geometry dash 2.0

 
At 11:39, Blogger Unknown said...

Go find someone who can see the beauty of forms and all your soul. Someone will message you two seconds after your message was sent. Someone encourages you to talk about your day, even insignificant things - because they wanted to know all about you. They want to hear your voice, to hear your story.
facebook entrar , facebook entrar , entrar no facebook , entrar facebook , entrar facebook direto , entrar facebook agora

 

Postita kommentaar

<< Esileht