esmaspäev, aprill 30, 2007

Pullerits: Nool ja Muuli kutsusid duellile

Nüüd on küsimus selles, et kumb neist on mulle jooksurajal jõukohasem konkurent, kas kaks luulekogu ja ühe värsivihiku avaldanud Postimehe arvamustoimetuse juhataja Kalle Muuli (49), kes on õppinud nii veterinaariat kui juurat, või olümpiavõitja ja Euroopa eksmeister kümnevõistluses Erki Nool (36), kes on õppinud Tallinna spordiinternaatkoolis ja pääsenud riigikokku.

Pakun, et alistamiseks on jõukohasem Nool.

Just Nool oli see, kes esimesena mulle väljakutse esitas. See juhtus siis, kui suusahooaeg oli äsja Holmenkollenis lõppenud ning Kaspar Kokk oli seal 4x10 km teatesõidus lasknud liidergrupi kaugele eest minema. Nool oli selle peale nördinud. Ta seletas, et kui tahad tippudele konkurentsi pakkuda, pead osa distantsist suutma nende tuules püsida - täpselt nagu suutis too noor soomlane, kes ligi 8 km ässadele kuklasse hingas ja alles lõpu eel neist raskel tõusul maha jäi. Nool väitis, et kui Eesti mehed jäävad juba algul grupist maha, ei saagi neist eales võitlejaid ega võitjaid. Ta kinnitas, et tuleb püüda, maksku mis maksab, liidritel võimalikult kaua sabas püsida, ja kui siis lõpus vahe sisse käriseb, pole see sugugi nii hull, kui juba avameetreist tempos järele anda.

Tegelikult oli see tuttav jutt. Mäletan seda hästi ajast, kui nüüdne Lõuna politseiprefektuuri prefekt Aivar Otsalt, kellega tudengipõlves koos trenni tegime, rääkis, et kui ta suutis tollase veerandmailerite suveräänse liidri Aivar Ojastuga lõpusirgel enam-vähem ühelt joonelt finišiheitlusse minna, siis see oli talle kinnitus, et võib tipptasemel võistelda ja konkurentsi pakkuda. Sama mäletan enda 800 meetri rekordjooksust, kui Tallinna Kadrioru staadionil läbisin esimese ringi Valdek Apivala ja teiste tollaste parimate poolmailerite kõrval 54,5-ga (see tempo oli vist kiirem kui Moskva olümpia 800 meetri jooksu finaali avaring) ja kuigi teise ringi viimased 200 meetrit olin seetõttu peaaegu suremas, suutsin lõpuks ikkagi välja pigistada aja 1.55,9. Ei kunagi enam alustanud ma sama kiiresti ning too tulemus jäigi mul ületamata. Tõsi, korra sain kirja ka aja 1.56,0, kuid mäletan, et tolgi juhul pidin parematele alla vanduma alles lõpusirgel.

Ja üks näide Noolelt kah tema teooria kinnituseks. Ta tuletas meelde tänavust sise-EMi, kus Maris Mägi sai kiita, et kaotas parimatele võrdlemisi vähe. Aga kus too vahe tekkis, juhtis Nool tähelepanu - juba esimese saja meetriga. "Kui tahad joosta tippudega koos, pead osa distantsi jooksma nende tempos," väitis mulle Nool.

Siin mu trumbid tema vastu ongi. Nool rääkis, et läbis sel talvel sisehallis 800 meetrit 2.08ga. Pole väga paha. Kui olin aasta vanem kui tema praegu, läbisin 800 meetrit pärast paarikuist talvist omal käel treenimist 2.07ga. Šansse vaagides jõudsime ühisele järeldusele: kuna Nool läbis viimased 200 meetrit oma 2.08-jooksus 30 sekundiga, pean tema vastu minema välja tugeva algtempoga. Aga just see ongi alati olnud mu taktika. Ma ei ole eales olnud passimisjooksja. Need harvad korrad, mil üritasin panustada taktikale, lõppesid kõik hävinguga, sest kiirusest tuli lihtsalt vajaka. Mu 400 meetri mark on kõigest 51,7, üle viie sekundi nõrgem kui Noolel.

Kui nüüd läbida Noole vastu avaring täistuuridel ja Nool järgib põhimõtet, et tuleb liidri kannul püsida, siis usun, et ta lõpukiirendus eriti maksvusele ei pääse. Eriti hull, nagu ta isegi oma teooria järgi teab, on tema olukord siis, kui ta peaks vahe sisse laskma.

Nool kuulutas, et talle piisab minu võitmiseks 800 meetri jooksus, kui talle nädal enne mõõduvõtmist teada annan. Et siis selle ajaga jõuab ta end piisavalt vormi viia. Nüüd võin talle kas või kolm nädalat ette teatada, vastast temast ikkagi ei ole. Sest märtsi lõpus sai ta jalgpalli mängides sellise põlvetrauma, millest ta arvatavasti ja kahjuks niipea ei kosu.

Seega siis, kuna Noole šansid minu vastu on nullilähedased, tuleb arvestada rohkem Kalle Muuliga. Ja Muuli on oma vanuse kohta väga heas hoos. Talve eel läbis ta külma ilmaga Tallinnas 5 km alla 20 minuti. Suurepärane tulemus! Enda arvepidamise järgi on ta enam-vähem võrdne jooksumees teise kahe lehemehe, Villu Zirnaski ja Andrus Nilgiga. Viimati, kui Zirnaski ja Nilgi vastu ajakirjanike kümnevõistluses 1500 meetrit jooksin, kaotasin neile umbes 25-30 sekundiga. Tõsi, see oli siiski väga ammu, enne seda, kui taas harjutama hakkasin. Muulit võitsin tookord omakorda umbes poole minutiga.

Kuid Muuli pole enam endine. Viimasel ajakirjanike kümnevõistlusel jooksis ta 1500 meetrit alla viie minuti. Sellegipoolest ei usu ta enda sõnul, et suudab homsel ümber Viljandi järve jooksul tulla kahesaja sisse. Aga kui mul juhtub külma ilmaga olema sama halb päev, nagu eelmisel aastal kuuma ilmaga ümber Pühajärve jooksul, kus palavusest (ja samuti seljatrauma tõttu) lihtsalt jaks otsa sai ning täielikult kõrbesin, nii et isegi paar naist läks distantsi teisel poolel mööda, siis võib ilmselt kõike karta.

Muuli siiski arvestab minuga, sest miks muidu ta päris, kui kiiresti läbisin reedel kilomeetrised lõigud. No ega need päris kilomeetrised ka olnud - 850-meetrine ring Tähtvere spordipargi saepururajal. Läbisin need 3.04 - 3.03 - 2.59 - 2.56,5 (mis peaks kilomeetri ajaks tegema umbes 3.30) üle 3-minutilise pausi. Vähemasti sain pisut jooksutunnetust kätte.

Aga nagu Andrus Ansip ütleb: vaadake, mina ei ole nii tark, et öelda teile, kui hea tulemuse need lõigud Viljandi järvejooksul võiks tuua.

Foto 1: Erki Nool 2005. aasta talvel Eesti GP-sarjas 200 meetri jooksu lõpujoonel. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Kalle Muuli ründamas Martin Kaalma väravat. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 3: Karkudel Erki Nool (paremal) koos kahe teise riigikogulase, Toomas Tõnise (vasakul) ja Tarmo Kõutsiga. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees / Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits (punases Bullsi särgis) vedamas 2002. aasta suvel Kärdla staadionil ajakirjanike kümnevõistluse 1500 meetri jooksus kahte liidrit jälitavat gruppi, mille sabas on telemees Vahur Kersna. Foto: Priit Pulleritsu erakogu

9 Kommentaarid:

At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Kõigutrenn on mõistlik, ent esimese kevadise treeningu kohta läks intensiivsus (SLS>180) pisut ülemääraseks.
Aga hea jooksusammu saamiseks enne kevadisi rahvajookse väga hea ja omal kohal treeningvahend.
Jõudu!

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

aga ma kardan, et savisaare blogi populaarsus on praeguseks pulleritsu-šmutovi omast mäekõrguselt üle

nagu spordiski, muutuvad blogimaailmas teinekord jõudude vahekorrad ootamatult kiiresti

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Tühja sellest Savisaarest - ta on minu arvates Eesti riigi ja rahva ja huvide reetur ning Venemaa käepikendus. Seesugusel populaarsusel rajanevat loetavust ma küll ei taha, ja usun, et Šmutov ka mitte.
Priit Pullerits
(koduarvutist)

PS
Aga kolmapäeva hommikul kirjutan, mis juhtus ümber Viljandi järve jooksul ja kuidas läks - kui korraldajad ikka mu tulemuse üles leiavad. Plangule pandud protokollis seda polnud. PP

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Siin tulemustes oled sa täiesti olemas.

 
At 04:32, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin
jordan uk
pandora jewelry
oakley sunglasses
pandora jewelry
pandora rings
pandora outlet
oakley sunglasses wholesale
snabacks wholesale
true religion jeans
soccer jerseys
chanel handbags
ray ban sunglass
soccer jerseys wholesale
kate spade uk
ray ban outlet
polo ralph lauren
abercrombie
oakley sunglass
ray ban glasses
toms outlet
mcm handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
tory burch handbags
oakley store
oakley sunglasses outlet
kate spade bags
cheap jerseys
michael kors outlet
borse gucci
air jordan
ralph lauren outlet
tory burch outlet
gucci outlet
ralph lauren uk
michael kors
nike air force 1
coach factory outlet
ray ban sunglasses
q

 
At 05:40, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:41, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:42, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht