neljapäev, juuli 05, 2007

Pullerits: Jooksmine võrdub ärieduga

Teate seda ajakirjanduse põhimõtet: kui sul on leitud elust üks näide, on tegemist erandiga; kui on kaks näidet, siis on tegu juba ilminguga; aga kui näiteid on kolm, siis sellest piisab, et kuulutada: tegu on trendiga!

Ja trend on see, et jooksmine ning äriedu käivad käsikäes.

Las ma tõestan.

Kevadel kohtusin Hardo Pajulaga, kellega tegin Postimehe esmaspäevase sünnipäevarubriigi tarvis küljese intervjuu, kuid siis algasid aprillirahutused ning minu intervjuu jäigi ilmumata. See algas, muide, nii:

See on ootuspärane, kui Hardo Pajula, SEB Eesti Ühispanga ökonomist, teab täpsust eeldavast ametist tulenevalt millimeetri pealt oma pikkust – 188,6 cm –, aga on üllatav, kui peab pingutama mälu, mis on tema isiklik tippmark maratonijooksus.

Kolm tundi, 21 ja pool minutit, tuletab ta meelde. Aga olgem siingi täpsed. Eelmise aasta Müncheni maratoni protokollist leiab ta 1184. realt, aeg 3:21.32. Mulluses Eesti edetabelis annab see tulemus tubli 64. koha.

Sellise resultaadi nimel peab vist korralikult trenni tegema?

Tegin 12-nädalase tsükli alla. Alustasin 80 km nädalas, suuremad nädalad tuli üle saja.

Jalad on vastu pidanud?

On pidanud jah. Ptuh-ptuh-ptuh. (Mitte ptüi-ptüi-ptüi, nagu enamik ütleks – P.P.) Tänavu tahan minna Berliini [30. septembril] ja 3. juunil on Turus Paavo Nurmi maraton. Praegu läheb kolmas treeningnädal tõsiselt.

Mis mõttega?

Seekord ei olegi mingit mõtet. Ma ei usu, et isikliku jooksen, aga see annab elule mingi raami ja hoiab nii-öelda joonel. On hea, kui on distsiplin ja struktuur – see on vajalik.

Ja hoiab vaimu värske?

Seda ka, jah. Eks jooksmine ole selline poolmeditatiivne tegevus. Pärast tööd teeb minu arvates ülemise korruse puhtaks. Mulle see istub. Ma olen individualist, üksi müttaja rohkem.

On jooksmine vana harrastus?

Keskkoolis mängisin rohkem korvpalli. 2001 käisin esimesel maratonil [Hamburgis, aeg 3:54.06] ja 2005 hakkasin uuesti, kui käisin Milanos [aeg 3:40.33]. Siis olid mul tõsised ülekaaluprobleemid ja kõik oli kuidagi nadisti. Seejärel tekkisid eesmärgid, et tahad üha paremini joosta.

Kui reaalne oleks kolme tunni piiri murdmine?

Ei saa salata, et olen sellele mõelnud. Aga lõppeks ei ole see tähtis. Tähtis on, et liiguksid. Aga eks ikka, kui treenid, tekib isu.

***
Siin, tuleb tunnistada, sekkus ajakirjanik intervjueeritava töövälisesse ellu. Kui kuulsin, et Pajula on harjutanud internetist leitud saksa plaanide alusel, meenus mulle vana tõde, et netinõuandeid ei maksa usaldada, sest need on mõeldud harju keskmisele arvestamata igaühe eripära. Tsiteerides tarku, kes märkinud, et piinarikka tööna või pimedalt lõppeesmärgi nimel tehtav treeningtöö on puhas ajarasikamine, soovitasin tal ühendust võtta Eesti ühe parima asjatundjaga, kes o
n aidanud heasse vormi mitmeid temasuguseid mehi.

Päev hiljem uurisin välja, et Pajula oli soovitust kuulda võtnud. Nüüd on kuulda, et ta areng olla hirmus kõva.

***
Umbes kaks nädalat hiljem intervjueerisin Armin Karu, Olympic Entertainment Grupi juhatuse esimeest. Kui usutlus varasel õhtupoolikul läbi sai, tunnistas ta, et jõuab veel trenni minna. Kui uurisin, mis trenni ta teeb, selgus, et Karu käib jooksmas.

Mäletate, kunagi lubasin anda vihje, kuidas rikkaks saada. Jäi andmata, sest muud teemad tulid peale. Aga tahtsin öelda seda, olles rääkinud Karuga ja saanud aru, mis mees ta on, kui sihikinidel ja pühendunud, et ostke kähku tema Olympicu aktsiaid. Jah, nende hind on kõrge, isegi megakõrge, IPO-aegse 70 või 72 krooni pealt lennanud juba (vana hinna järgi, enne splittimist) üle 180, uue hinna järgi ligi 92 krooni peale - seega on hind ligi kaks ja pool korda tõusnud. Aga kui Karu oma pikaajalised plaanid ellu viib - ja mul on üpris kindel tunne, et ta suudab seda -, siis saate püstirikkaks. Isiklikult juba kahetsen, et IPO ajal nii ettevaatlik olin ja täispanga peale ei läinud. Oleks võinud ikka võtta aktsiaid kogu raha eest. Ent pole hullu: too investeering on siiamaani üliedukalt toiminud ja ma ei kahtle, et jätkab ka tulevikus toimimist.

Kuid ärge unustage: Armin Karu, Eesti üks rikkamaid mehi, käib jooksmas.

***
Paar päeva pärast seda, kui vestlesin Karuga, helistasin Peep Vainile. Tema, nagu teate, on Eesti kuulsaim ja hinnatuim müügimees, ilmselt ka kõrgeima taksiga motivational speaker. Ja mis ma kuulsin: tema käib ka regulaarselt jooksmas. Ta kutsus mind kaasa ühele suurele ingliskeelsele seminarile Leetu, kus pidi tulema vägev show, aga mäletan, et mul oli siis just tõsine treeningperiood käsil ning mingi oluline võistlus ka tulemas, nii et olin sunnitud tema lahke kutse tagasi lükkama.

Aga pidage meeles: Peep Vain, Eesti üks edukamaid esinejaid, käib jooksmas.

***
Ja kui teid kolm näidet ei veena, et tegu oleks trendiga, võtkem appi Kristjan-Thor Vähi, kes, nagu kirjutas kolleeg Deivil Tserp Postimehes, on hakanud samuti korrapäraselt jooksmas käima. Tema eesmärk on läbida välismaal peagi üks maraton. Nagu Tserp raporteeris, on Vähi, Eesti üks edukamaid spordimänedžere ja Kroonika andmeil pealinna mitme magusa kinnisvaratüki omanik, kes laupäeval abiellub kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmiguniga, suutnud tänu jooksutrennile isegi paar kilo alla võtta.

(Siin tuleb teha kõrvalepõige. Perekondlikel põhjustel, nagu kolm teemateadlikku ja seni igati usaldusväärset allikat on Postimehe töötajatele kinnitanud, tuleb Šmiguni ja Vähi pulmadesse teha kahjuks olulisi korrektiive ehk peigmehe ühe valusa perekondliku asjaolu, kuuldavasti vanaema halvenenud tervise tõttu, tuleb suur pulmapidu ära jätta ning piirduda koosviibimisega kitsas ringis [ja pange tähele, et see info on siin palju varem kui Postimehe veebiküljel, kust me blogi kevadel maha tõsteti, või kusagil mujal meinstriim-meedias]).

Kas on veel mõni majanduslikult edukas kuulsus, kelle olen ülekohtuselt jooksjana märkamata jätnud?

Pilt 1: Hardo Pajula. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Pilt 2: Armin Karu. Joonistuse autor: Eero Barndõk, Postimees / Scanpix
Pilt 3: Peep Vain. Foto autor: Marianne Loorents, SL Õhtuleht / Scanpix

25 Kommentaarid:

At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

__"See on ootuspärane, kui Hardo Pajula, SEB Eesti Ühispanga ökonomist, teab täpsust eeldavast ametist tulenevalt millimeetri pealt oma pikkust – 188,6 cm"__

No nii, teatavasti kõigub inimese pikkus hommikust õhtuni st kutt ajas pada nagu teevad kõik ärikad. Komakoht on lisatud vaid usaldusväärseks bluffimiseks. Trendijutu järgi võib lisada, et pada ajamine ja jooksmine käivad käsikäes, sest valel on lühikesed jalad ja need mehed peavadki koguaeg sibama. Seega jooksjad=bluffijad=ärikad, ehk kuulus jooksja on ka Priit ise ning ajakirjanik ei saa teha tööd bluffimata. Kle Priit sinus on ju läinud kaduma ärika anne!

 
At 14:29, Blogger Priit Pullerits said...

Ärika annet pole endas ära tabanud, aga kui siin keegi vaimutseda tahab, siis Pajulal küll ei ole lühikesed jalad ja Vainil ka mitte. Karu jäsemeid ei ole nii põhjalikult takseerinud. Aga enda jalad on ka ikka pikemat sorti, nii et kui valel on lühikesed jalad, siis pikajalgsed jooksjad küll valetajad ei ole.
Aga see ja eelmine jutt on tegelikult mõttetud ja kuuluvad oma temaatikalt pigem netikommentaariumide peldikuseinale kui spordiblogisse.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

OK, kuid Pajula pikkust väljendada koma kohaga näitab, et nii tsiteerija kui tsiteeritav räägivad asjast millest nad midagi ei tea, mis kahandab mõlema jutu usaldusväärsust.

Sorry eelmise ilkumise eest, kuid just selline ilkumine tulebki kahjuks välja, kui üritada väga suvalisi üldisi asju siduda.

Muide J.Mõis isegi jookseb harva kuid peamiselt sõidab ratast ning käib jõusaalis ja J.Seilenthal huvitub rohkem triatlonist, kuid osleb tihti ka jooksmistel. Pajula aga on lihtsalt kõrgepalgaline teenistuja nagu Priitki.

Ehk Priidu sõnavõtus on kõik kokku mikserdatud ja väidetud täiesti suvalist ebahuvitavat hapukurgi juttu. Keda huvitab tuntud näo sörkimisharrastus? Tulemused on ju neil lahjad! Mis selles on erilist ja tähelepanuväärset? Pigem võib leida oluliselt suuremat äriedu ja golfimängu harrastuse kui äriedu ja jooksmise vahelist seost.

 
At 15:55, Blogger Priit Pullerits said...

Ma arvan, et Pajula tulemused ei tule sel hooajal sugugi lahjad. Ma ei imestaks, kui ta jookseb sügisel maratoni alla kolme tunni. See oleks kõva sõna.

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

ALLA 3 TUNNI ????

No siis ma söön oma tossud ära kui PAJULA jookseb ametliku Eestis toimuva maratoni alla 3 tunni.

 
At 18:10, Blogger Priit Pullerits said...

Aga miks see maraton peab Eestis toimuma? Minu teada stardib ta välismaratonidel. Miks nood kehvemad on ja arvesse ei lähe?

 
At 21:33, Blogger Tiit said...

Esiteks, on oma pikkuse ütlemine komakohaga sama, mis oma kaalu ütlemine grammitäpsuselt. See on mõtetu pikkus muutub päeva jooksul ikka sentimeetrikese.

Kuid teiseks, kas Eestis sellel aastal üldse toimub mõni täispikk maraton, sest Tallinna oma ei toimu ju?

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Jah - http://www.stamina.ee//.files/163.pdf

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Sellepärast ei saa igat välismaratoni arvesse võtta, et kui start on näiteks alpide tipust ja finish all orus, siis alla mäge ei ole alla 3 tunni jooksmine mingi saavutus.

 
At 01:09, Blogger Tiit said...

See Õhtulehe jooks küll maratonimõõtu välja ei anna, pikkust tal ainult 24 kilti.
http://www.stamina.ee/index.php?menuID=73

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Oot- oot, kas sa oled provinud Alpides allamäge joosta. Kui ei, siis ära kommenteeri. Mina olen (mitte küll 42 km aga 12 km järjest allamäge küll) ja 42 km allmäge (Alpides) pole sugugi kergem kui 42 km ülesmäge.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt nii norimise mõttes hea Priit - Pajulat ja Vähit on ilmselge liialdus nimetada ärikateks. Palgatöölised nagu enamus meist.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Allamäge jooksmisel peab valdama õiget tehnikat ja omama õigeid jalavarje. Fakt on, et õige tehnikaga joostes on kiirus allmäge suurem kui lauskmaal ja loomulikult ka tõusudel. Enamus jooksjaid seda tehnikat küll ei valda ja sellest siis ka 9,57 esitatud komm. Ise panen allamäge 100% eesjooksjatest mööda ja seda tänu tehnikale mitte aga vastupidavusele.

 
At 12:41, Blogger Priit Pullerits said...

Tiimar Laine oskab mäest alla joosta, küsisin temalt.
Ta seletas:
Jalga ei tohi liiga pikalt ette panna.
Jalga ei tohi rajale vastu panna, ei tohi pidurdada, et lased üle kanna.
Tuleb hoida end pöia peal.
Tuleb olla puusa peal, natuke on õlad eespool.
Samm läheb tihedamaks kiiruse arvelt.
Käed aitavad hoida tasakaalu ja rütmi.
Ja kui ikka midagi arusaamatuks jäi, siis soovitas Tiimar minna ja vaadata, kuidas lasteaia lapsed mäest alla jooksevad. Pooled neist oskavad seda loomulikkusest õigesti teha, sest nad on veel rikkumata.
Nüüd kõik mäest allajooksu harjutama, sest see on Pühajärve jooksul võrdlemisi otsustav.

 
At 12:42, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te seda salmi teate? Just äsja kuulsin:
Saab jooksurajal täna näha verd,
one kettaringis meie tubli Gerd.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Mjah, ka mul jääb tehnika pidurdama hoogu. Tagasi loodusesse!, nagu hüüdis Rousseau.

Värsid ei ole mu meelest nüüd väga head, verd ja Gerd ei hjaaldata päris ühte moodi. Gerd on pisut Gerti poole kaldu, hääldatakse nõrgemalt kui sakslased hääldavad sidesõna "und", kuid kindlasti mitte nii pehmelt kui merd nt.

Nii tähenärimise mõttes;)

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

NB! Tiidule -> 23.septembril 2007.aastal toimub traditsiooniline SL Õhtulehe Rahvajooks juba 25.korda. Programmi kuuluvad 42,195 km ehk klassikaline maratonidistants, mille raames selgitatakse ka Eesti meistrid maratonis. http://www.stamina.ee/index.php?newsID=386

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Aitab niisama klähvimisest. Downhill maratone korraldatakse ja üks näide on siin:

The Steamtown Marathon

rajaprofiil:

1. pool

2.pool

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Sorry to say - aga need allamäge maratonid ikka IAAF maratoni distantsi reeglitele ei vasta ja edetabelitesse ei lähe. (neil on veel arvestused edasi-tagasi maratonidele, maratonid 1 pikal ringil ning point-to-point - kus on siis summaarne tõus või langus võimalik. Et asja keerulisemaks ajada, siis naistel peetakse arvestust puhtalt naiste maratonidel joostud aegade peale (pole meestest "tempojänesedi") ja segamaratonidel saavutatud ajad.
Peast ei mäleta, aga 42,2km peale võis kogulangus (st. langusi rohkem kui tõuse) olla mingi 50-75m kanti, et arvesse läheks.
Itaalias on Firenze vist, mis nibin-nabin sisse mahub ja kus mullu S.Valdre 2:49 jooksis. Soomlased käivad ka seal hooaja lõpuys marke püüdmas. KUid see pole võrreldav sellise 955 jalase /peaks olema siis kuskil üle 300m veidi/ auku jooksmisega.
Usun, et hr. Pajula ikka traditsioonilist maratoni mõtles (v-o. lihtsalt ametlikult kiiret rada - nagu Berliin jne.), mitte mingit nishimaratoni, kuhu teema on kiivalt anonüümne 22:14 katalüüsaatorina suunanud.
Iga tahes edu talle, kuid julgen öelda - et 3:21 pealt selles vanuses 2.59 peale tähendab 30sek/km tempo muutust ja kui ta eelmise on enam-vähem ühtlaselt (ilma haarmita) jooksnud on Münchenis, siis selline muutus on ikka VÄGA SUUR. Aga ega kanged mehed väikseid eesmärke sea ja seetõttu edu talle.
Oma kogemusest(pole küll nii staazikas jooksja kui HP) võin öelda - et elu esimese maratoni haamriga 3:10lt (+28C) elu teise teise 2:49ni (enam-vähem sama suur muutus) oli ikka saavutatav veidi kiirema keskmise kiirusega /ma pean silmas kiirusega enne haamrit/, mis oli kuskil 4,5 minutit 21,1km peale (ehk 9 min. kogu maa) ja siis edasine oli haamri ära hoidmine ja täpselt maratoni teise poole sama kiirelt (15 sek. vahe splitil ainult) läbimine, kui esimene pool.
Et aga pool min/km muuta ühtlast tempot, on vaja põhimõttelist taseme-hüpet-arengut. Kui HP selle saavutab, lähen otsejoones temalt ta NÕUANDJA kontakte võtma. RESPECT:

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Nii vaatame, kes mida rääkis.

Priit Pullerits:"Ma arvan, et Pajula tulemused ei tule sel hooajal sugugi lahjad. Ma ei imestaks, kui ta jookseb sügisel maratoni alla kolme tunni. See oleks kõva sõna."

15:55


Anonüümne said:" ALLA 3 TUNNI ????

No siis ma söön oma tossud ära kui PAJULA jookseb ametliku Eestis toimuva maratoni alla 3 tunni."

Pajula on küll arenenud kuid 3 tunni piir jäi täielikult unistustesse isegi Berliini maratonil.

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:51, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 19:31, Blogger Unknown said...

thanks

شركة رش مبيدات بجدة
رش مبيدات بجدة
افضل شركة تنظيف ستائر بجدة
شركة تنظيف ستائر بجدة
تنظيف ستائر بجدة
افضل شركة تخزين اثاث بجدة
شركة تخزين اثاث بجدة
تخزين اثاث بجدة
افضل شركة تخزين عفش بجدة
شركة تخزين عفش بجدة
تخزين عفش بجدة
افضل شركة تنظيف قصور بجدة
شركة تنظيف قصور بجدة
تنظيف قصور بجدة

 
At 19:07, Blogger anosh said...

شركة تنظيف بخميس مشيط
تعاني كل سيدة من التنظيف اليومي لمنزلها لكنها قد لا تحصل على النظافة المثالية التي ترغبها، لذا فإن تنظيف بخميس مشيط تقدم لكي سيدتي الحل الأمثل لتنظيف منزلك او فيلتك دون عناء منك وبالنظافة المرغوب فيها، حيث ان شركة التنظيف بخميس مشيط تمتلك فريق من العمال على اعلى مستوى من الكفاءة، ومن خلال شركتنا يمكنك الحصول على ارضيات لامعه ومنزل مرتب تنظيف فلل بخميس مشيط
تنظيف شقق بخميس مشيط
تنظيف منازل بخميس مشيط

 

Postita kommentaar

<< Esileht