kolmapäev, jaanuar 14, 2009

Pullerits: Suusalootus suri taas

Eile oli veel lootus, et Viru maraton pühapäeval toimub. Rääkisin peakorraldaja Anu Kilkiga, kes tunnistas, et "võimalused on kehvad, aga loodame parimat". Maratoni põhiradadel oli lumi olemas, ehkki klaasjas - jäine ja vesine. Püsis lootus, et kui ilmaprognoos täkke läheb ja kolmapäeval-neljapäeval lund tuleb, saab maratoni koguni põhiradadel maha pidada. Lõppeks oli Kilki käinud eile hommikul maratonirajal ja veendunud, et kohati on olukord ideaalne, kuigi, jah, kohati oli põld paistmas.

Lootus säilis, et isegi kui 25+17 km radu lumetatud ei saa, siis vähemasti kümnekilomeetrisel ringil saab maratoni maha pidada. Seda tulnuks siis läbida neli korda, mis andnuks minusugustele harrastajatele kõva motivatsiooni püüelda, et võitjalt ringi sisse ei saaks.

Eile sai õhtul Tartus Tähtvere spordipargis isegi trenni tehtud, nii ovaalil kui sprindiringil. Mõlemal oli korralik lumekate, ehkki alt pisut jäine ja pealt natuke pudrune. Tegin tunni ja kolmveerandiga uisustiilis hästi rahulikus tempos 24,5 km - enamik sõitis minust lennuga mööda (mitte ei saa aru, kuhu nad kihutasid) -, sellest 12 km ehk 10 ringi sprindiringil keppideta, nagu Margus Aderi plaan ette nägi.

Aga nüüd saabus Viru maratoni korraldajailt teade, et kogu ettevalmistus on olnud asjata. Seoses järsult halvenenud ilmastikuoludega on Viru maraton edasi lükatud 1. märtsile. (Mäletate, mida ma esmaspäevase sissekande lõpus ennustasin?) Nii et mullune lumejama hakkab taas otsast peale.

Sedasi tuleb jälle panustada neile võistlustele, milleks valmistutud pole - kiireks katsumuseks. Täna kella neljast poole seitsmeni saab Tartu Suusaklubi korraldatud võistlusel sõita klassikastiilis aja peale neli sprindiringi ehk 4,8 km. Jälgki on värskelt sisse tõmmatud. Aga siin on probleem: kas minna välja pelgalt libisemise peale ja üritada tõusudest kääri üles joosta või panna ikka pidamist ka alla - aga kui see pidamine ses vesises lumes pidama ei võta, mis siis?

Ja kõige laiem ning sügavam ning tähtsam küsimus on selline: miks üldse sellistes lumeoludes tegelda murdmaasuusatamisega? Kui palju tarku raamatuid ma nende kümnete treeningtundide asemel oleks saanud läbi lugeda, kas pole nii?
******Monument Valley, Utah-Arizona. 4. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Nii tegid lumekahurid aasta algul Tähtvere spordipargis lund. Nüüd see sulab. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Mälestus ilusast talvest Vigala vallas Tiduveres. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht / Scanpix

17 Kommentaarid:

At 12:04, Blogger Priit said...

Sõida nii nagu planeerid oma põhivõistlust sõita. Kui see on planeeritud käärjooksule(paaristõugetele) siis jookse kääris-tõuka paaris, kui see on pidava suusaga sõitmisele planeeritud siis pane pidama, mis tänase ilma puhul eeldab sobivat kliistrit, millist ei oska kohe öeldagi. On ettepanekuid?

Samas 24 tõusunukki paaris lükata versus poolpidava suusaga sõitmine võiks olla aeglasem. Määravaks saab sellisel rajal kurvide läbimise kiirus, kuid neid sa eile usinasti harjutasid.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks ka kerget nõuannet tänase võistluse määrimise kohta. Mõni asjalikum võiks ehk midagi välja mõelda ja teistelegi pakkuda. Priit, kui plaanid ikkagi osaleda, ehk viitsid ajakirjandusliku eksperimendi käigus uurida ja teistelegi jagada :D ?

Ise määrisin nädalavahetusel sealsamas (küll pooltahke määrdega)sõites tunni aja jooksul kolm korda suuski, mitte ei pidanud.

Ainult paaris lükkamise peale ei taha ka minna, lõpp läheb käte vähese jõu tõttu siis ilmselt huumoriks kätte

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

kui on palju järske kurve, siis minge libeda suusaga, kliister katkub kurvides korralikult hoo maha ja kaotus tuleb suur, samas ma ei ole kunagi seal raja peal sõitnud.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

viimane küsimus mille PP püstitas oma artikli lõpus on täiesti asjakohane,päevakohane mis iganes kohane.Ma ei leia motivatsiooni et Tallinnas luubiga sentimeeter lund otsida,harjutada ja siis kevadel suusad kappi panna ilma et saaks maratoni sõita.
Olen enda jaoks leidnud asendusala ja mitte mugavusspordiala vaid jooksmise.
Just Run!

 
At 14:34, Blogger Priit Pullerits said...

Räägitakse vesisest lumest, mis pidi tähendama punast määret ja mingit universaalkliistrit. Ei olevat jäine kristall veel (aga õhtupoole äkki on, kui läheb külmemaks?), siis pidavat minema lilla.

Aga suur küsimus: kui õhtul läheb jäiseks, siis peaks äkki stardiga viimase minutini viivitama, sest jääs jookseb suusk ikka oi kui kiirelt.

Tuleb ühelt poolt õnnemäng ja teisalt taktikavõistlus, kus otsustavaks saavad käed ja kiirusel suuskade valitsemine.

Ja veel: kas kurvis sisse lõigata lubatakse? Sel juhul on seal küll mäng labamatu piiril ehk kerge on minna hoo hoidmiseks klassikasammult üle uisustiilile.

Arvan, et kui seal politseiga korda ei looda, siis tuleb sellest üks võistlus, kus igaüks võib igaühe sõidu vaidlustada, v.a need, kes rangelt jäljes sõidavad. Aga nood ei võida kindlasti.

 
At 15:38, Blogger Vahur said...

Minu meelest pole väga suurt kahtlustki, et sellistes oludes peaks kindla peale minema ehk siis paaristõugetega rajale. Nimelt on sellel rajal rohkelt kurve, mida on võimalik uisu suusaga oluliselt kiiremini läbida ning kui lisada veel suhteliselt lühikesed tõusunukid. Peaks aeg väha hea tulema!

Klassika maratonide ihalejatele ka meeldiv võimalus vormi kontrollimiseks :P

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Sõida millega tahad, mina sõidan ikka aeglasemalt!
Tasa sõuad kaugele jõuad.

Mike

 
At 22:12, Blogger Kidra said...

Minu tagasihoidlik vastus blogi viimasele küsimusele - sellepärast, et lihtsalt meeldib suusatada. Kui on lund, siis suusatan. Kui saab toimuda maraton, siis osalen.

Ja ma ei arva, et olen mõttetu, et "ei ajasta vormi" jne. Paremates oludes üritan seda ka, aga kehvematel aastatel ja oludel (vahel suisa isiklikel) lihtsalt osalen. Olen endaga rahul.

Olge ka.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

üks alakaaluline kukkus täna tartukatel kõhuli. jo põhjuseks liigne ilma keppideta sõidu harjutamine.

 
At 23:07, Blogger dr Holden said...

Anonüümne ütles...

üks alakaaluline kukkus täna tartukatel kõhuli. jo põhjuseks liigne ilma keppideta sõidu harjutamine.


Hakkab tulema....

Olen vahel mõelnud, et mida annab see ilma keppideta sõit. Kas tugevdab jalgu, harjutab tasakaalu või on nö igaks juhuks, kui nt kusagil Kuutsemäe kandis juhtub, et kepid ära murduvad, et siis Paluni vastu peaks?

Rattamehed võiks ka harjutada ilma käteta sõitmist, vahel võiks proovida ilma ketita väntamist...

Üks hiina naisjooksja jooksis ka kunagi ilma käteta, mis tema põhjuseks oli?

Jaanson-Endrekson tegid eile paariskahesel Pärnu jõel 5x2000m ilma aerudeta!

Rein Pill ja Gunnar Klettenberg harjutasid MK 180cm takistuste ületamist ilma Novesta ja no-ei-tule-meelde-selle-teise-hobuse-nimi'ga.

Saa siis aru!

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures Jaanson&Endrekson teevad küll tehnika ja tasakaalu parandamiseks vigureid..pööramata aerulabadega sõitu jne (aga üldjuhul on aerud ikka füüsiliselt kaasas) :)

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

See kukkuja ei olnud vist Priit. Oli küll sarnane vibalik, aga mingi muu mees.

J.

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

minu arust oled sa, Priit , oma suusavaimustusega järjekordselt tupikusse "jooksnud" ja otsid pehmemat maandumispaika aga kohta pole..saa ükskord ometi aru, et suusatamine ei põhine alati teoreetilistel alustel..kui ikka lund pole, siis teda pole ja ei aita siin mingid väed..treeningprotsess,kui selline saab tuge ennekõike järjepidevusest aga mitte mingitest oletustest, et äkki lumi tuleb või et konkurendid treenivad "üle"..Ole ometi MEES ükskord ja tunnista,et sul puuduvad võimed juhtida seda protsessi, millesse sa oled ometigi üritand`kaasata ka teisi sarnaseid indiviide, kel pole muud teha, kui lugeda su blogi ja selle sisust tulenevalt panna kas "KOMM" või "POMM"..

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Viimane kirjutaja eksib. Ta heidab mulle ette, justkui puuduks mul järjepidevus. Arvan, et olen üks järjepidevamaid harjutajaid, mille kinnituseks olen siia üles pannud ka oma treeninguaruandeid. Lisaks läheb mul juba kolmas hooaeg treeneri juhendamisel. See on ju järjepidevus. Suvel teen jooksu, ei lase ketti lõdvaks. Järjepidevuse nimel.

Samuti eksib ta, kui väidab, et minu edulootused põhinevad konkurentide kõrbemisest unistamisel. Ei, täiesti vastupidi. Miks ma muidu treenin järjepidevalt, kui et ikka ise tugev olla. Vastasel juhul võiksin ju luurata ümber suusaraja ja konkurentide keppe ja suuski ja luid murda. Olen raudselt seda meelt, et ise tuleb saada paremaks, mitte loota, et äkki teised ei saa.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

"Ja kõige laiem ning sügavam ning tähtsam küsimus on selline: miks üldse sellistes lumeoludes tegelda murdmaasuusatamisega? Kui palju tarku raamatuid ma nende kümnete treeningtundide asemel oleks saanud läbi lugeda, kas pole nii?"

See on vale mõtlemine, tervis tähendab ka ikka midagi. Mul näiteks, kui ka kõige mõttetum käik kuhugi on olnud, tuleb alati silme ette - nii, aeroobne akumuleerinud maht;) jne, selles laadis mõtlemine. Liikumise kui sellise vastu ei saa loodusel midagi olla. Ja kõiki raamatuid, ka häid, ei jõua ikka läbi lugeda.

 
At 08:18, Blogger yanmaneee said...

tom ford sunglasses
curry 5
yeezy 500
adidas tubular
yeezy shoes
hermes belt
yeezy boost 350 v2
adidas nmd r1
hogan outlet
jordan shoes

 
At 05:24, Blogger Unknown said...

www0525

ray-ban sunglasses
ralph lauren pas cher
air jordan 4
canada goose jackets
air jordan 12
heat jerseys
soccer jerseys
denver broncos jerseys
ugg outlet
cheap mlb jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht