kolmapäev, juuli 01, 2009

Pullerits: Appi, neeger uisurajal!

Tegin eile tööjärgset 32 km pikkust rattaringi, kui juba kaugelt jäi silma miski, mis tegi ettevaatlikuks. Jõudsin lähemale ja mis ma näen - ongi neeger Tartu Raadi rulluisu- ja rattarajal. Must kui öö. Ja just "on" on siin see õige verb. Sest ega ta liikunud, kakerdas nagu puujalgadel, toetus kramplikult teise, valge tüübi käsivarrele.

Mõistate nüüd, mis mind ettevaatlikuks tegi? Kui seesugune neeger ette jääb või teele risti maha prantsatab, siis otsasõidu korral on pauk ikka meeletu. Mõelda vaid - sõita keset Eestimaa valget suve musta mehe otsa.

Muidugi on see väga tore, et neegrid ka rulluisutamist on hakanud harrastama - nad lisavad kindlasti kahvanäolistele võistlustele värvi ja eksootikat. (Solaariumipruunide rullitšikkide päevitus on ju enamasti fake ja ajutine.) Aga kas pole juba liiga palju juttu olnud, et kergliiklusteed, kus tegijate kiirused küünivad üle 30 km/h, olgu rattal või rullidel, pole õiged kohad rulluisutamise õppimiseks? Kujutage nüüd ette, et algaja neeger peaks õnnetuse põhjustama - milline sõimlev rassismipuhang võiks sellest puhkeda. (Etteruttavalt neile, kes siinset kirjatükki uisapäisa rassistlikuks tikuvad tembeldama - saage oma paranoiast ja foobiatest juba ükskord lahti; ja kui ise ei saa, siis lugege selle postituse lõpust, miks te kahtlustused on maniakaalsed ja debiilsed.)

Aga rohkem kui neegeruisutaja köitis mu tähelepanu eile kiilaspäine valgenahaline rullsuusataja. Konkurendid järelikult ei maga! Eile hilisõhtul sain teate, et 2. augustil toimub Tallinnas Pirital Lillepi pargis Nevene rullsuusamaraton, distantsid 40 ja 20 km. Aga öelge nüüd, kui nii varakult, keset suve hakata suusatamist treenima, kas siis on lootust, et talveks suusatamisest juba villand ei hakka saama? Mitmekülgne ettevalmistus pidi ju olema õige harrastaja edu pant.

Teine edu pant, nagu on mitut puhku kinnitanud Gerd Kanteri tiim, ei ole mitte harjutada teistest rohkem, vaid teha midagi hoopis teisiti. See tähendab siis ka treeningtingimustega "mängimist", kui midagi muud originaalset välja ei oska mõelda. Jaanipäeva järel käisin Hiiumaal luurel ja avastasin mitu paslikku paika, kus suvel võiks vormi timmida. Vaadake lisatud pilte: näiteks männimetsaalused suusarajad Leemetis või 6,5 km pikkune kergliiklustee Kärdlast Malvaste teeristini või mõnusad matkarajad Rebastemäel, Vanajõe orus või Orjakul. Vaheldus missugune ju.

Ent tagasi neegri teema juurde. Kirjutasin nimme seesuguse alguse nagu kirjutasin, et paljastada rassismitondist ärapööranuid. Kui tähelepanelikult loete, siis näete ise, et rassismist pole haisugi. Ma ei ole toda neegrit põrmugi halvustanud. (Risti vatupidi: tema harrastus kui selline saab kiita.) See, et ta uiskudel sõita ei osanud, on fakt. See, et ta tegi oma õpitööd sobimatus kohas, on fakt. See, et ta kujutas teistele ilmselget ohtu, on fakt. See, et ta on neeger, on samuti fakt. Ja neeger Eestis rulluiskudel - see läheb ilusasti uudise kriteeriumi "eriline" alla.

Kõik, kes läksid õnge ja hakkasid oma sõgeduses nägema siin rassismikolli, on haiglased multikulturalistid. Nende enda arvates on multikulturalistiks olemine midagi üllast, kuid tegelikult on see täpselt sama mis marksistslik-leninlik internatsionalism.

Milleni see multikulturalismi edendamine spordis välja viib? Selleni, et Eesti tõstmisrekordeid hakkavad tegema türklased, jooksurekordeid neegrid ja araablased, lauatennises hakkavad Eestit esindama hiinlased ja riistvõimlemises jaapanlased. No kuulge, see on ju absoluutne mõttetus! Parem olgu Eesti pikamaajooksutase selline, et 5000 meetrit läbivad paremad oma mehed 14 ja poole minutiga, kui et tuleb keegi Ibrahim Mohammed või Mike Biwott, kes teeb seda rohkem kui minut kiiremini. Ja oh õudust, kui mõni neist peaks suutma seda teha poolteist minutit kiiremini ja veel mingi tähtsa medali tooma. Siis tuleb talle hakata veel meie raske tööga teenitud raha jagama. Täiesti absurdne, kas pole?
******Silver Apron, Merced River, Yosemite National Park, California. 17. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kergliiklustee Hiiumaal Kärdla-Kõrgessaare maantee ääres Ristimäe kandis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Sääretirp Kassaris. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Suusaradade sildid Leemetis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Kaleste rand. Foto autor: Priit Pullerits

38 Kommentaarid:

At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Mind paneb siiski üllatama PP vaenulikkus kõikide algajate ja üritajate suhtes!! Ise sõidan Raadi rajal rullsuuska üle 1000km suvega ja ei ole mitte kuri kakerdajate ja õpipoiste peale.On endal lõbusam nürit pikka trenni nühkides, hoiabki meeled ärkvel ,et sa ei ole mitte üksi rajal -seega peab arvestama kõikide teistega jne. Mina ei ajaks küll kedagi maakeeli öelduna - sitamaja taha harjutama ,et siis alles ässana välja tulla!!! Õige spordimees hindab ja tunnustab ka algajat! PP -kas oled käinud välismaal olles trennis - vaata kuidas seal kõik vastutulejad teineteist tervitavad, ei ole grammigi üleolekut teise suhtes!!
ReinVW

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Aga, kus siis neegrid ja algajad rulluisutamist õppima peavad, kui seda kergliiklusrajal ka teha ei või? Jääb üle vaid kõnnitee või sõidutee, kus on veelgi ohtlikum rulluiskudega sõita. Nii sureb ju ala välja, kui uusi harrastajaid peale ei tule.

 
At 13:05, Anonymous Lis. said...

Oot, aga kus ta siis ikkagi harjutama oleks pidanud? Probleem on järelikult hoopis see, et uisuteed on valesti koostatud, kui algajatele seal ruumi ei ole.

Inimese nahavärv on fakt jah, aga kindlasti oli tal näiteks ka kaks jalga, miks sa sellest ei kirjutanud? Appi, kahejalgne uisurajal! on kah ilus pealkiri. Probleem on sul ju siiski praegu algajates uisutajates, mitte kiilaspäistes või mustanahalistes, seega ära keeruta.

Rahvuslik sport, ma kardan, on nagunii oma aja ära elanud. Kui siis ainult massialana, mitte eliidina. See võib olla halb ja kurb, aga ma kardan, et see on paratamatu.

 
At 13:49, Blogger Priit said...

Kergliiklusteed on mõeldud liiklemiseks punktist B(Kõrveküla) punkti A(Tartu) et muuta see ohutumaks ja lihtsamaks, mitte spetsiaalselt rulluisutamise ja rattatreeninguteks.

Rattatreeninguid ei peaks(tohiks) teha kergliiklusteedel kus palju rahvast uiskudega, suuskadega sõitmas, kepikõndi ning koera jalutamas on. Tõsiste ratturite kiirused on liiga suured seal "tipptunnil" sõimiseks.

Lisaks peaksid veel ka punktist B punkti A soovijad sinna ära mahtuma.

Ilmselt mõistlikud ratturid(profid ja harrastajad) ei treenigi sellistel teedel.

Kahjuks ei projekteerita/ehitata selliseid teid pisut laiematena, et tagada ohutu liiklemine kõikvõimalikule kergliiklusele ga võiks mõelda sellele, kui järjekordne linnalähedane kergliiklustee ette võetakse.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Mis sest toredast neegrist, ma hoopis küsin, et ega PP-l nüüd ometi taevanikiidetud Tähtvere suusarajast ometi villand pole saanud, kui alternatiive otsitakse? :)

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Politsei palub sõita mul rattateel, kui see olemas on, mitte sõiduteel. Seal aga ei saa rattaga trenni teha. Ainus võimalus jääb siis maantee, mis aga lõpeb tihti surma või vigastusega.

 
At 14:46, Blogger Priit Pullerits said...

Kui tahate ajada asja juriidiliseks, siis ajame. Palun väga! Võtame Tartu konservivabriku juurest Kvissentali teeristini mineva kergliiklustee. Seal tohin ma kohe kindlasti sõita rattaga, sest selleks on seal eraldatud ja tähistatud riba. Teine riba on samamoodi tähistatud ja eraldatud jalakäijatele. Kellele seal aga riba ei ole, need on rulluisutajad ja -suusatajad. Et ma jumala eest seal ühtki rullitajat ei näeks ega kohtaks, või muidu...

13:54-le: jah, ma ei käi praegu Tähtvere ringil, sest vaimu tuleb sügiseks ja talveks ju puhata ja kosutada.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Loe mõtet: ei peaks rattaga sellisel teel treenima kus palju uisujtajaid ja muid liiklejaid ees on, kui oled tõsine harrastaja(sinu sõidu kiirus on liiga suur)...
Sõita aga võib rattaga sellisel teel kohe kindlasti selles ei ole küsimus.

Kas Sa teed ratta trenni, kui pead sõeluma uisutajate jms. vahel(olgu nad mis tahes värvi) ning pidurdama-kiirendama-pidurdama?

Kahjuks ei olegi eraldi sporditeed v.a. Pühajärve-Kääriku, mis on mõeldud ka harrastusspordiga tegelemiseks.

Suuremate linnade juures võiks eraldi sportimisteed olemas olla/ olgu nad kergliiklusteed, kuid pisut laiemad. Sest tundub et seal kus palju rahavst jääb tee laiusest väheks.

Priit

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kas juriidiliselt ei ole mitte nii, et rulluisutaja on seaduse mõttes jalakäia ja kui on jalakäia pilt, siis see kehtib ka rulluiskudega jalakäia kohta?

Vt Liiklusseadus § 7 (2) Riigi Teataja

Toomas

 
At 15:59, Blogger Priit Pullerits said...

Olgu, aga rullsuusataja? Kas tema on ka jalakäija? Igatahes on rulluisutaja pidamine jalakäijaks võhiklik, sest rulluisutaja võib vabalt arendada kiirust üle 30 km/h, mis on teistele, tõelistele jalakäijatele ilmselgelt ohtlik. Tuleb algatada seaduse muudatus!

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Jap, rulluisutaja ja -suusataja on juriidiliselt jalakäijad ning nende tegevust liikluses reguleerib liikluseeskiri. vt ka http://www.nevene.ee/index.php?page=179&lang=1

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Oh ,PP ,paistab ,et astusid ämbrisse ,hakates vehkima olematute teadmistega juriidikast :)).Samuti tuli tõeliselt välja ka sinu mittesportlik ja üleolev suhtumine kaaskodanikese - häbi ajakirjanik!
R

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

tra, lugege viidatud riigiteatajat:

(2) Jalakäija on isik, kes kasutab teed liiklemiseks jalgsi või ratastooliga. Jalakäijaks loetakse ka isikut, kes kasutab liiklemiseks rula, rulluiske, -suuski, tõukeratast, -kelku või muid nendesarnaseid abivahendeid.

mp

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas pidev treening on muutnud Priit Pulleritsu, nagu ma neid nimetan, "halvasti programmeeritud biorobotiks"?
Selliseks, kes näitab oma põlgust üles algajate ja tervisesportlaste suhtes, kui need peaks ette jääma tema programmi sisestatud liikumistrajektoorile?
Halvasti programmeeritud, kuna ei ole suuteline muutma oma liikumiskiirust ja trajektoori.

Varasematest postitustest teame, et Priidu arvates ei vääri kohta päikese all jooksjad, kes liiguvad aeglasemalt, kui 5 min/km ja sobimatult riietuvad tervisesportlased (oli kunagi üks varustuse ja riietumise teema). Nüüd ei tohi ka algaja rullidega kergliiklusteel olla.
Uskumatu lugu.
Siit saaks mõni žurna- või psühholoogiatudeng huvitava kursatöö teema "Kuidas pingeline treening mõjutab tippžurnalisti emotsionaalset intelligentsust. Priit Pulleritsu näide".

Et vähem sellisei imelikke blogikandeid teeksid, pakun sulle täiesti tasuta ühe artikli teema välja: "Sporditurism Eestisse ja Eestist". Teemat on küllaga. Nt. otsida kontakte Tartu Maratonile sattunud eksootiliste välismaalastega. Rääkida eestlastega kes käivad välismaistel harrastusspordi võistlustel. Näiteks teha statistikat, kui palju on käinud aastate lõikes Eestist inimesi Berliini maratonil, Vasaloppetil jne., mis selline võistlustel käimine maksab, anda soovitusi odavalt toimetulekus jne.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

See neegrijutt selleks, aga sellega ma olen ilmselt PP-ga küll sama meelt, et kaasa elama panevad ennekõike ikka oma maa ja oma rahvusest sportlased, olgu siis need tulemused mitte alati kõige paremad.
Skiwaffe

 
At 22:13, Blogger Rünno Ruul said...

njah, vb ma imelik aga ma elan kaasa alati heale sportlasele, ykskõik mis rahvusest ta siis on...
ja ausalt öeldes, kui võrrelda valge mehe ja neegri lihaseid ning kehaehitust, siis palju nauditavam on vaadata neid musti jooksmas ja sportimas.
mitte ainult keha aga ka samm ja stiil joostes, on midagi millest õppida. ja silm puhkab. seda nii naiste kui meeste hulgas. eks muidugi leidub alati ka erandeid :D:P

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit kukkus oma võttest selili - katse enda seisukohti juriidikaga kaitsta lõppes fiaskoga, sest seadus ütleb just vastupidiselt. On neetult kahju, et ka Priidust on saamas meritkoplistunud Postimehe tüüpiline ajakirjanik, kes tulistab puusalt ilma süvenemata (tõele näkku vaadates, ega EPL-is ja ÕL-is olukord parem põle). Samas, mõned lood, nagu see mass-kõrghariduse oma, jätavad lootuse, et vana hää Pullerits ei ole surnud.

Mingis hiljutises raadiosaates käidi välja idee, et üleüldise klikikogumise tendentsi taustal oleks paras hetk ellu kutsuda kunagise Luubi online-versioon, mis aitaks protsessidest aru saada soovijatel metsa taga puid näha. Kui leiduks rahapõletaja, kes sellise idee ellu viiks, siis oleks see hääks õlekõrreks Priidu päästmisel sellesse rappa vajumisest, kuhu kolleegid teda veavad.

M. Urelik

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit, sõnal "neeger" on ikka kahtlane maik juures. OK, see on Eestis ametlikult tunnistatud "viisakaks" sõnaks, see ei tähendavat sellist solvangut nagu "negro" vms läänes.

Küll aga tõi minu meelest keegi ka ajakirjanduses välja, et kapirassistid kasutavad just säärase JOKK-mentaliteedi pärast sellist sõna eriti suure isuga. Nii nagu ka sina - paari lõigu pikkuses kirjatükis oled mustanahalise asemel kasutanud 11 korda sõna neeger, paaril korral kaks korda ühes lauses. Kirjutada oskav inimene võiks otsida sünonüüme - mustanahaline, must mees, vms (miks mitte sinu puhul ka pigi, ruberoid jms vähe robustsem väljendusviis).

Jah Priit, seaduse silmis on kõik OK, aga vaevalt et sa sellele neegrile otse näkku "neeger" julgeksid öelda. Kui sa seda teeksid ja veel 11 korda järjest, siis oleks keretäis ilmselt soolas. Nii palju siis solvavast alatoonist.
PS! Ma ei ole mingi elu-on-lill-armastagem-kõiki-võõraid tüüpi liberaal, kuid mis see üks neeger siis ära ei ole - varemgi nähtud. Ei ole vaja alati tingimata jalalt jalale hüpata, näpuga näidata ja kõva häälega kisada.
Aga trennideks muidugi jõudu ja ajalehe kirjatükkide tase hoia ikka kõva. Jalale head paranemist!

SK40

 
At 10:41, Blogger Madis said...

Aga teate mis? Kasutame siis sõna 'neeger' asemel 'negriid'. Pagan küll, kas kibestumine ja muud mured on eestlastel nii üle pea, et igalt poolt otsitakse negatiivset oma kibestumise varjamiseks? Varsti ei saa enam 'sitt' ka öelda, et kombluspolitsei kohal poleks.

 
At 10:49, Blogger Priit Pullerits said...

Okei, eksisin selle jalakäija määratlusega, sest liikluseeskiri ei kuulu tõepoolest minu öökapiraamatute hulka, tunnistan viga. Aga ausalt öeldes ei eruta see mind kuigi palju võrreldes sellega, mis on üles köetud neegri-sõna ümber, ja aitäh eelmisele, et selle teema üles söandas võtta. Vähemalt siin on mul õigus: neeger on juriidiliselt eesti keeles igati korrektne.

Aga lähme selle asjaga siin edasi. Eesti keel on Eestis juriidilselt võttes ametlik ja ainus riigikeel. Okei? Niisiis ei tohi olla kellelgi mingit kobisemist, kui ma kasutan omal maal oma ametlikku keelt. Okei? Kui neegritele ei meeldi, et meie võime omal maal neid täiesti juriidiliselt ja ametlikult neid neegriks nimetada, siis elagu aga rahus seal, kus see sõna on keelatud - maailm ju lai, ruumi jätkub. Okei? (Kuulsin, et Rootsis nõuavad neegrid ühe neegi-nime-sarnase asulanime muutmist - absurd ju!) Ma ei taha siin korrata seda kulunud argumenti, et just mustanahaline on meie keeles solvav, sest see tähendab kasimatust, roppust, pesematust, aga ilmselt peab seda argumenti siiski kasutama. Okei? Lisaks olen ise oma kõrvaga kuulnud telerist küll ja küll, kuidas üks neeger ütleb teise kohta nigger või nigga - ei saa nii olla, et neeger võib teise neegri kohta nii öelda, aga valge ei tohi, sest see on pesueht diskrimineerimine nahavärvi alusel. Okei? Ja lõppeks, näiteks Ameerikas on olemas United Negro College Fund, mis kogub neegritele raha kõrgkoolis õppimiseks, nii et ka seal on sõna neeger täiesti ametlikus keelepruugis.

Ai, kuidas mulle meeldib see teema! (Tahaks öelda: I love this game, nagu NBA loosungis.) Sest kuidas ka vasakliberaalid ei püüa näidata, et neegri-sõna kasutamine on taunitav, löövad eluloogika ja elureaalsus nende väited pihuks ja põrmuks.

 
At 11:02, Blogger Madis said...

Ma pakkusin alternatiivi neile inimestele, kes kardavad kasutada sõna 'neeger'. Minul seda probleemi pole ja ei tule. Aga Priit, pealkiri on natuke vale ju? 'Appi, neeger rulluisurajal!' peaks olema. Muidu on tekkiv kontrast jääst ja nahavärvist suurem, kui seda asfaldi puhul oleks :-)

Saan aru, et neeger asfaldi taustal ei paista nii hästi välja, kui jää peal. Sellest ka Sinu mure :-D

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

"Jooksust" vastuseks. Ilmselt jäi mu eelnev kommentaar Su jaoks pisut segaseks ehk nägid seal seda, mida kirjas polnud. Ka mina naudin mistahes maade ja rahvusest sportlaste etteasteid ning vaatan spordivõistluste ülekandeid sõltumata sellest, kas seal mõni Eesti sportlane osaleb või mitte. Muidugi mitte kõiki spordivõistluseid, aga teatuid ikka. Ja ka neegrite vastu pole mul midagi, kui mitte arvestada Aafrika ida-ranniku piraate ja muud sellist vägivaldset staffi. Näiteks erinevalt venelastest pole ju neegrid Eestile ja eestlaste vastu midagi halba teinud.
Ehk mida ma pidasin silmas on see, et kas neeger või venelane, või kes iganes muu rahvuse esindaja, pole Eesti koondise esindusrõivastes minu jaoks päris see kui eestlane. Ja ma olen üsna kindel, et nii on see valdava osa erinevate riikide spordisõprade jaoks oma maa esindajate osas.

Mis aga sõnasse "neeger" puutub, siis arvestades selle taunitavust anglo-ameerika maades võib ju selle teatud ebameeldivat alatooni asjaosaliste jaoks täheldada, aga Eestis on seda ju läbi aegade neutraalses tähenduses kasutatud ja miks ei peaks edasi kasutatama. Pealegi "neeger", mis pärineb sõnast "negro" tähendabki ju ka musta. Seega kuidas neegri mustaks või mustanahaliseks nimetamine siis vähem solvav peaks olema?
Skiwaffe

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Dämn rassisitid, kuigi ametlikult on neeger neeger, on see ladina keelset sõnatüve kasutav nimetus neegrile solvav, sest ta saab aru, et teda mõeldakse selle nimetuse all. Eestikeeles on korrektne neegriviha vältimise sõna must ja mustanahline, sest nendest sõnadest ei saa neegrid aru ja ei võta seda solvanguna. Kuskil blogis nad ei kobise, kuid ajalehes või kaubamärgil läheb neegri kasutamisel löömaks

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Mustla on siis ju eriti räige kohanimi:)

Rohkem tolerantsust kehakultuurlaste ja tervisesportlaste suhtes! Võtke algajaid kui suuri lapsi, kes oma esimesi samme tundmatus maailmas teevad, kus teie juba kodus olete. Pealegi, mida rohkem harrastajaid seda rohkem ja paremat varustuse valikut viitsivad kaupmehed maale tuua ning seda soodsam alaga tegeleda.

 
At 12:14, Blogger Priit Pullerits said...

Minge puu taha oma poliitilise korrektsusega. See on haige värk. Olen seda USA näitel aastate jooksul küll ja küll näinud. Asjaga lõpuni minnes peaks näiteks lühemakasvuliste korvpallurite kohta ütlema vertically challenged, et mitte nende lühemat kasvu solvata.

Aga ühte ärge küll tehke: ärge siin demagoogitsege! Mõtlen neid, kes kuulutavad, et nemad vaatavad huviga sportlaste esinemisi, olgu nad mis rassist või rahvusest tahes. Sellega ei tõesta te mitte midagi. Ka mina olen valmis vaatama, kui midagi tõesti paremat teha ei ole, keskeurooplaste kiirlaskumist või ida-aafriklaste pikamaajooksu. Aga kui nende vastu peaks minema võistlema eestlane, siis soovin, nagu ka kõik teised, et eestlasel võimalikult hästi läheks, ja siis jätkub mul silmi peamiselt vaid eestlasele, ja kõigil teistel siinkõnelejail samuti, kuni vaid eestlane pildis püsib, ja kui siis eestlast ühel hetkel ei näidata, olen pahane, nagu siinkõnelejadki, et miks ei näidata.

Nüüd on läinud siin nii kiireks kommentaaride vahetamiseks, et mu eelmine vastulause ei viidanud tegelikult Madisele, vaid SK40-le, kuid Madis jõudis oma sõnavõtuga minust ette. Olgu see asi siin siis ära klaaritud.

Aga kui siin leidub neid, kes tahavad ikka vasakliberalismi joont ajada, siis soovitan neil vaadata EPLi esikülge, kus on pealkiri: "Remigija Nazaroviene lõi lennuka meeskonna". Pole seal juures aga ei Nazaroviene ega ühegi meessportlase fotot. Juures on hoopis Kaie Kandi pilt, kes pealkirja järgi ei puutu üldse asjasse. Miks, küsin ma. Ma tean vastust, nagu teate teiegi. Vastus on seksuaalne ja vanuseline diskrimineerimine. Nazaroviene pole esimeses nooruses ja noor naissportlane, eriti blond, on alati seksikam kui meessportlane. Võidelge selle vastu ka, nn antirassistid! Ärge olge oma võitlustes nii kitsarinnaline, sellega jätate paranoikute mulje!

 
At 12:30, Blogger Rünno Ruul said...

ei jäänd segaseks miskit :D
lihtsalt ega see olnudki niivõrd vastus sellele kommile vaid see kommentaar andis mõtteid, mida ise edasi arendasin omal moel :D:P

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

neeger, negro...
eesti keeles kõlab väga nagu sõna negrofiil. :D

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi on "juriidiliselt korrektne" sõna? "Sittuma" on ka juriidiliselt korrektne, ometi tsenseerisid seda oma ühes eelmises postituses.
Minul puudub seisukoht, kas sõna "neeger" kasutamine on sobiv või mitte. Ma arvan, et peaks eesti keelt oskavatelt mustanahalistelt küsima, kas see neid solvab. Kui solvab, siis džentelmen seda ei kasuta.

 
At 14:17, Blogger Rünno Ruul said...

Tegelikkuses on enamasti meessportlased märksa ilusama ja proportsionaalsema kehaga, kui naissportlased. (mitte, et ma mehi eelistaks aga nii see on enamasti aga nagu alati erand kinnitab reeglit)
ja kui ma tean et eestlane kuskil võistleb aga esimeste hulka ei tule, siis ma küll talle kaasa elada ei taha, pigem ikka esimestele ja alati on oma eelistused. aga eks ma ka erand üsna paljudes asjades. enamus ikka eelistavad eestimaist :D:P

 
At 15:40, Blogger Priit Pullerits said...

Mis juttu 14:09 ajab?! Mind on siin, minu blogis, nii palju solvatud, et vähe ei ole, ja mitte keegi ei ole küsinud, kas see mind solvab või mitte. Muidugi solvab, te pagana, et mitte öelda kurradi harimatud matsid - ja ise räägite mingit juttu džentelmenidest.

Aga tegelikult tahtsin öelda, et kui me hakkame muudkui küsima, kes mille peale solvub, siis ei saagi varsti midagi enam öelda, sest näiteks mina solvun absoluutselt iga asja peale, mis minu kohta kirjutatakse või öeldakse, olgu see öeldud õigusega või mitte. Nii et kui te tahate siin džentelmenid olla, nagu 14:09 ettepaneku teeb, siis hoidke minu koha pealt suu lukus ja käsi (kribamise mõttes) kinni.

Ehk teisisõnu öeldes: mida tahad, seda saad. Või nagu inglise keeles öeldakse: watch out what you wish for!

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kulla mees, ära ennast kommenteerijatega küll ühte patta panne, blogi autorile peaks kehtima ikka teistsugused standardid. Minu jutt "džentelemenide" kohta oli tingitud su enda kommentaarist Erika Salumäe raamatu kohta käiva sissekande juures: "Tahtsin just vastata, mis on s***ida ja miks blondiinid sellest lühendist, mida džentelmenid tõeliste naiste ees välja ei ütle..", mis pani mind arvama, et sa üritad blogi kirjutades džentelmen olla, mis iganes see tähendab.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 14:09 väidab et sa tsenseerisid sõna "sittuma". Minu meelest oli see sõna "seksima". Vähemalt raamatu kontekstis tuleb nii välja. Kummal õigus on?

Ja ehkki juriidiliselt on neeger korrektne, on "viisakam" nende kuuldes ikkagi kasutada juriidiliselt ebakorrektset sõna "pigi", millest enamus neist aru ei saa :) Oht on muidugi sattuda eesti keelt oskava neegri otsa ja siis on juba suurem jama majas.

Madisele - sõna "sitt" kasutamine avalikus kohas ei olegi tegelikult märk eriti heast kasvatusest. Sama on minu meelest ka "neeger" kasutamisega, ehkki mõlemad on poliitiliselt korrektsed.

SK 40

 
At 17:08, Blogger Tarvo V said...

Kes ütleb neeger ja kes sitt, see jäägu igaühe enda südametunnistusele, aga aru ma ei saa miks ei või algaja rulluisutaja kergliiklusteel sõitma õppida? Paljud blogi lugejad on ise tervise-, harrastus- või saavutussportlased ning olgem ikka üksteise suhtes tolerantsemad.

 
At 17:17, Blogger Priit Pullerits said...

...aga sellepärast ei ole mõistlik kergliiklusteel rulluisutamist õppida, sest seal on vähe ruumi ja tihe liiklus ja oskamatuse tõttu võib põhjustada raskeid õnnetusi, selgitasid mulle hiljuti rulluisuentusiastid ja -õpetajad. Selle asemel on mõistlikum minna suurtele asfaltplatsidele, näiteks õhtuti on kaubanduskeskuste parklates lahedalt ruumi.

SK40-le - teie võit, too tärnidega sõna viitas tõesti seksimisele, mitte sittumisele, nagu siin mõni ekslikult pakkus.

Aga 15:48st ei saa ma üldse enam aru - nüüd paneb ta ette diskrimineerivaid reegleid lähtudes sellest, kes on blogipidaja ja kes mitte. No on ikka lahe loogika...

Aga olgu, tõstan uue teema arutlemiseks. Nii et vaadake järgmist sissekannet. Vähemalt ei ole ma seal enam diskussioonialune.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen Priiduga selles osas nõus, et poliitilise korrektsusega ja pseudomoraaliga tuleb igal võimalusel võidelda, sest muidu keerame oma mõnusa elu ise pekki.

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

aga miks sa, priit, ei öelnud talle, et kuule neeger, mine suurele asfaltplatsile harjutama? kartsid või?

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kasva suureks. Ise juba vanem mees aga rõõmustad, et saad neegrile neeger öelda?!

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Väga häiriv terminoloogia. Nii kogenud ajakirjanik peaks paremini teadma...

 

Postita kommentaar

<< Esileht