neljapäev, juuni 10, 2010

Pullerits: Kuidas ma küll nii ette pääsesin?

Kas olete juba kiiganud nelikürituse pingerida? Eile vaatasin ja mis ma leidsin - olen 623 inimesest, kel seni kolme ala tulemus kirjas, 22. kohal. Öelge mis tahate, aga ütlen üht: see on paganama hea tulemus. Minust tagapool on sellised tegijad, nagu Raido Kodanipork, Alar Savastver, Rivo Subi, Priit Rooden, Jaak Teppan, Aivar Veri, Sulev Kraam (tema on see, kes lubanud mulle siin ja seal ikka ära teha, kommenteerib saatanliku numbri 666 all). Kõiki ei jõua siin üles lugeda. Ja parim naine, Signe Parm, on alles 70. Hea sõber Art Soonets mahub ka õnneks saja sisse - ta on 99.

Nüüd muidugi hakkab osa mehi kadeduseussist puretuna kohe targutama, et 21 meest on ju ikkagi eespool. Aga sellest rääkigu ainult need, kes ise eespool on, nagu Tarmo Mõttus alias Vigurivänt, kes on ebaõnnearvu tähistaval 13. kohal. Peabki olema (eespool, ma mõtlen, mitte ebaõnnearvuga kohal) - ta tundub sel aastal eriti tugev, lisaks on ta kuus aastat minust noorem. Mis eriti rõõmustav - minust vanemaid mehi on eespool ainult kolm. Sa-sa bloody hell: pole ju sugugi paha tulemus, või mis? Nii on vist lootust kokkuvõttes esisajasse püsima jääda, kui rattamaratonil midagi hullu ei juhtu.

Praegu püsib nelikürituse viimasel pjedestaalikohal minu talvine suusanõustaja Raul Olle. Need, kes lõpuks esikolmikusse pääsevad, peavad aga arvestama sellega, et Eestis ei osata parimaid autasustada. Sellele juhtis tähelepanu fotograaf, kes juhtus kõrvalt nägema Tartu rattaralli parimate autasustamist. Mida siis tema väitel valesti tehakse?

Sponsorid panevad autasudena teinekord suuri summasid mängu. Näiteks Hawaii Express kümneid tuhandeid kroone. Aga siis sammuvad sponsorite esindajad püünele, pistavad oma käe võidumeestele kuidagi pihku ja asetavad suure võidutšeki kuidagimoodi pjedestaali jalamile.

Aga kuidas asjad kultuurriikides käivad, kus sponsorid tahavad selle eest, et nad oma kaugast tuulutavad, ka publicityt vastu saada? Nad sätivad ennast autasustatava kõrvale, mõlemad võtavad suure tšeki äärest kinni, tõstavad selle nähtavalt enda vahele, naeratavad pikalt kaamerasse, välklambid sähvivad - ja tulemuseks on korralik pilt nii sponsorile kui sportlasele kui kellele iganes. Normaalne publicity sealhulgas.

Nojah, kui kõik sponsorid niimoodi endast pilti hakkavad tegema, siis venib igasuguste massi- ja rahvaürituste autasustamine küll ligi tunni pikkuseks vähemalt. Ilmselt on vaja see tühine asi nagu autasustamine ikkagi kiiresti kraest ja kaelast ära saada?

Aga homme? Kui algab jalgpalli MM? Siis korraldan siin ühe ürituse, mille nimi võiks olla Priit Pullerits siinse blogi kõigi lugejate vastu: kes keda ehk kes teab mida? Näis siis, kes peale jääb. Stay tuned! And keep calm.
******
Zion National Park, Utah. 25. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Raido Kodanipork püsib nelikürituse arvestuses kolme ala järel 27. kohal. Pildil osaleb ta rattasõiduvõistlusel Viljandis kaks aastat tagasi. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Signe Parm püsib nelikürituse arvestuses parima naisena kolme ala järel 70. kohal. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Jaan Kirsipuu valmistub Tallinna-Tartu GP autasustamisel vahuveini pritsima. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Mehed on sõitnud Tartu rattarallil 133 km võidu ja kõik, mis nad selle eest on saanud - vähemalt nii pjedestaalilt paistab -, on teineteist ja teisi vahuveiniga üle kasta. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Ikka lõpeb artikkel inglitsismiga.
Kuigi arengut on märgata, eesti keelt kohtab juba rohkem.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Miks peab siia pidevalt alkoholi pritsimise pilte üles riputama?
Kas see on miski reklaam.
Motospordist saan veel kuidagi aru, aga vastupidavusaladest, kus tervislik toitumisel jne. on tulemuse struktuuris tähtis osa ja alad ise peaksid propageerima terveid eluviise, tundub see sobimatu. Siia vastavate piltide ülesriputamine, veelgi enam.
(kas see on blogija maailmavaate (eetika) osa või toob see midagi sisse?)

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks esikolmikusse pääsejad mõtlema sellele, et auhinnasponsoritele rohkem tähelepanu tõmmatataks ?
Ja pealegi kui siin on juttu rattarallist, siis visake pilk mõne kõvema kategooria võistluse autasustamisele, keegi ei vehi seal mingite üleelusuuruste tshekkidega. Ammugi ei autasustata avalikult 12 paremat. Autasustamine on kiire ja konkreetne ja keskendub pea ainult võitjatele (eriti tuurietappidel).
Ja auhinnasponsorid saavad oma publicity näiteks läbi selle, et poodiumitüdrukud kannavad nende värvides särke.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Rääkimata siis sponsorite logodest pjedestaali taga , mis siingi piltide peal ju kasvõi postimehe olemasolu teadvustavad.

 
At 12:35, Blogger Priit Pullerits said...

12:13 - hea küsimus! Ma ise alkoholi ei tarbi - isegi õlu mitte, lihtsalt ei näe mõtet (eriti mõttetud tunduvad mulle need mehed, kes välismaalt tulnuna räägivad esimese või peaaegu esimese asjana õllest) -, sest Veerpalu ka ei tarbi ja näete, mees on kahekordne olümpiavõitja. Mitte et ma arvaks, et alkoholi mitte tarbides saan ka olümpial löögile, aga igal juhul olen kindel, et alkohol, ka õlu, muide, ei aita tulemusi paremaks teha.

See on küsimus pigem korraldajatele: miks nad topivad võitjatele alkoholi pihku? Ja muide, minu meelest on see motoaladel veelgi lubamatum, sest purjus peaga ehk joobes ei tohi ju mootorsõidukit juhtida.

Mis puutub keelde, siis miks mitte muuta blogi hoopis ingliskeelseks? Saab lihvida oma inglise keele väljendusoskust ja teiseks tekib globaalse auditooriumi haaramise potentsiaal.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Kas klubi Tartu Maraton hakkab pankrotti minema? Miks muidu Pullerits klubi üritusi nõnda meeleheitlikult promob? Või Väidab Pullerits, et tõesti täiesti juhuslikult tulevad arvamused ainult Tartu Maraton klubi tegemistest.

 
At 12:36, Blogger sk8erboi said...

hehee, jäägem ikka faktide juurde :) ära olen lubanud teha ikka ainult põhialal, suusatamises. ja pead nentima, et see õnnestus 100%liselt. aga tule uisutama priit, siis vaatame, kes kellele ära teeb :)

aga jah, polegi neliku tulemusi jõudnud vaadata. selge on see, et pp rattamaratoniga enam järgi ei võta, aga see pole ka eraldi eesmärk. kui ikka nelikus on sees 3 ebamugavat ala, siis on minuarust seis täitsa hea. tegelt ongi hea, sest eelmine aasta oli pärast 3 ala koht paarkümmend pügalat kehvem.

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

12:30 - ah et miks sponsoritele rohkem tähelepanu tõmmata? Loogiline ju, miks. Sellepärast, et sponsor tuleks ka järgmine kord auhinda välja panema. Me kõik ju tahame, et kui me vastutuleku korras midagi teeme, et seda tunnustataks, sellele tähelepanu pöörataks. Miks peaks sponsor panema tuhandeid kroone välja, kui peaaegu mitte keegi seda ei märka, et ta seda tegi? Sponsor seetõttu ongi sponsor, et tema annab midagi (raha) ja saab selle eest vastu midagi (publicity). Kelle logo on väikselt kuskil taustal - sorry, seda ei märka küll keegi. Eriti naeruväärne on see rahvustelevisiooni intervjuude ülekannetes, kus sportlased seatakse sponsorlogodega plakatite ette. See küll ERRi ideoloogiaga klappida ei tohiks. Aga pole hullu - ega keegi seda kirbukirja seal taga näegi.

 
At 12:40, Blogger sk8erboi said...

veerpalu sponsor, muide, oli pikka aega saku õlletehas. nii et veerpalu, kuigi ta õlut vbl ei joo, siis pole üldse hea näide.

ja blogi võiksid inglise keelseks teha küll. samas, siis peaksid minema ka vasaloppetile. sest vastasel juhul tekiks vastuolu :) - ma usu, et taipad, mida ma silmas pean :))

 
At 12:46, Blogger Priit Pullerits said...

Sulev, jah, tunnistan üles, et tegin nimme väikse triki - aga n-ö seaduslikes piires, sest ütlesin, et "lubanud mulle siin ja seal ikka ära teha". Ma ei öelnud, kus konkreetselt, aga ega ma midagi vale ka väitnud. Väike stiililine hägustamine käib asja juurde, kui täpselt ei mäleta, milles täpselt mulle ära lubati panna. Tartu maratonil sai pandud, ei mingeid vastuväiteid.

Kas Veerpalu õllesponsorlusega ei olnud ikka see värk, et need alkoholisisaldusega õlle reklaamid koos tema pildiga võeti maha, kui PMi kolleeg selle üle kisa tõstis?

Ja Eero, ei, ma ei promo Klubi Tartu Maraton üritusi. Näiteks täna toon ju välja, et autasustamisel on suur arenguruum.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Sa tead väga hästi, et igasugune rääkimine on promo. Isege negatiivsetele asjadele tähelepanu juhtimine. Pole midagi hullemat, kui mitte midagi ei räägita ega kirjutata.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Ära soga! Veerpalu reklaamis ikka alkoholivaba õlu, lihtsalt kujundus oli sarnane Saku Originaalile. Seepärast leiti, et on eksitav ja paluti lõpetada. Kas me üllatume, et PP poolt järjekordne "stiililine hägustamine"? Ammu enam mitte.

 
At 13:11, Blogger Priit said...

Aastate pikkuse töö vili, mis muud!
Aastatega on stardikohad ja tulemused paranenud. Suusatamises ja jooksus omab stardikoht lõpptulemuses väiksemt kaalu kui rattasõitudel. Just nendest aladest hakkab Nelikürituse tulemus sõltuma ja just varasemast Rattaralli ja rattamaratoni stardikohast(tulemusest). Rattamaratronil ja rattarallil tagant grupist ette sõitmine on suht võimatu.

Ehk kui tahta paremat tulemust nelikürituse arvestuses siis tuleb paar aastat rattasõiduga vaeva näha enne kui koht paranema hakkab.

Ratta osakaal võib tunduda kohati liiga suur. Tasakaalustamiseks peaks jooksumaratoni pikkust muutma pikemaks, maastik võimaldab, jooksjate eelsi suurneks pisut. Suusamaratoni pikemaks venitamine on maastiku seisukohats keerulisem.

 
At 13:40, Blogger Priit Pullerits said...

... (12:50) - sellepärast Eero siin pidevalt sõna võtabki (et endale promo teha). Kas peaks talle seda ette heitma?

Aitäh, et Veerpalu ja Saku õlle loo siin õigeks käänasite. Kommentaarium ongi seepärast kommentaarium, et siia saab asju lõdvema randmega kirja panna (nagu enamik teist ju seda teeb), sest küll keegi tark need ära parandab - ega see ole põhitekst, mida kõik esmajoones näevad ja kus peab püüdma faktidega täpne olla. Aga nagu ma alati olen öelnud - ajakirjanikuna saan ma vaid ühte lubada: et teen vigu ka edaspidi. (Mitte nimme, aga nende eest pole lihtsalt pääsu.) Ma tahaks näha ajakirjanikku - või ükskõik keda! -, kes võiks lubada (ja seda lubadust ka pidada!), et tema ei tee kunagi kusagil mitte ühtegi viga. Teab keegi sellist?

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Täispika jooksumaratoniga neliküritusel, kus kõik toimumisajad jääksid samaks, oleks tõenäoliselt paarsada lõpetajat.
Jooks peaks olema paar nädalat enne rattamaratoni, et harrastajad ka rahulikult kilomeetreid koguda jõuaks.

Arx

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

12:35
Priit, ära aja asja korraldajate kaela, nemad ei pane alkoholi pilte siia üles, ikka Sina paned. (mis eesmärgil?)
Mis motosporti puutub, siis tarbivad nad peale, mitte enne sõitu.
Olen vales kohas, sellel blogil on maailmavallutuslikud plaanid (inglise keel), samas ka vene keeles oleks palju lugejaid, mis Sul selle keele kasutamise vastu on? Kas oledki selline erapoolik, ebaõiglane ja ebaloogiline.
Samas võib kirjutada mis keeles tahes, kui ikka ei ole mida õelda (sõnumit), siis keele näitamine Sind edasi ei aita.

 
At 16:45, Blogger Priit Pullerits said...

...ma arvan, et kui ma kirjutaks, ten sexy reasons why bloody rollerskating fucking sucks, siis oleks lugejaid murdu. Igatahes palju rohkem, kui ma kirjutaks, et desjat seksualnõh pritšin potšemu durnoje katanije na konkahh zajebajet totaljno.

 
At 16:47, Blogger Priit Pullerits said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:49, Blogger Priit Pullerits said...

...ja veel, lp 15:40 - te väljendate mind nii kurvastavat seisukohta, et blame the messenger - ehk süüdista ajakirjanikku, kui ta näitab, et elu on kehv (või kui autasustatakse alkoholiga).
(Oma eelmise postituse eemaldasin seepärast, et tegin sinna kogemata kaks suurt kirjaviga. Nagu eelpool ütlesin: eksime ju kõik.)

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

See, mida näidatakse, mõjub reklaamina. Seda teeb ka alkoholi näitamine. See kui ajakirjanik seal juures midagi muud mõtleb, ei loe, me ei ole mõttelugejad.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis keelekasutusse puutub, siis selline suhtumine: vene paha - inglise hea, ei ole õiglane. Igal juhul on tegemist keele risustamisega. Vanasti öeldi kadakasakslus - ons vaja seda edendada (vanasti oli selle põhjuseks edevus ja tahtmine näida see, kes tegelikult ei oldud).
Jutt lugejate suuremast hulgast kui osa juttu on teises keeles, on häma ja enesepettus.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

mina isiklikult olen 17-aastasena Eesti Meistrivõistlustel saanud auhinnaks kasti õlut;)

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Vastuseks tsiteeerin Anatoli Tafitšuki: "Mist igaühes on peidus väike Pullerits". Teisalt üritan pisutki häirida sind oma ajakirjaniku profesionaalseid oskusi äraspidiselt kasutamast. Tegelikult ei ole sinu naljatlemine siinses blogis üldse nii süütu. Päris paljud võtavad su nalju tõepähe.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

BTW Priit-kuidas sulle meeldib praegune nurgatagune autasustamine Elvas-peale parajasti finiseerijate ja paari õlleuimase vip-telgist ei saa keegi sellest osa?!
Publicity...:))

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Autasustamisest saavad osa kolm paremat, teiste osa on osaleda üritusel. Tähtis on enda võimetest teadmine, mitte enda promomine.
Rahulolu tekitab saavutus, mitte sellega kelkimine.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin artikli läbi, aga ei saanudki vastust, kuidas PP küll nii ette pääses? Palun ütle PP, kuidas sa küll nii ette pääsesid?

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjuta artikkel viimaste aastate edukamast äriprojektist.
Sellest kuidas arvutiviirusi tootvate ja viirusetõrjet müüvate firmade ärimudel võeti üliedukalt kasutusele inimeste peal. Projekti nimi on Seagripp.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/seagripipaanika--ravimifirmade-vandenou.d?id=31600133

T

 
At 12:44, Blogger Priit Pullerits said...

Lp T, olen alati väitnud, et seagripp jms on ravimifirmade promo ja linnalegendide levitamine. Arvan, et lihtsalt on paranenud haiguste täpse diagnoosimise suutlikkus ja seetõttu teatakse paremini kui varem, millesse keegi täpselt suri (lisaks antakse põhjusele põnev nimi, nagu just seagripp). Ja muidugi on tekkinud uued haigustüved (?), sedagi tänu antibiootikumide jms ravimifirmade tehtuga liialdamisele. Vanasti surid inimesed lihtsalt ära ja keegi ei rääkinud müstilisest linnugripist jne.

Aga et kuidas ma nii ette sain (10:02)? Ma lootsin siin ikkagi, et teised oskavad seda seletada. Ma ise ütleks muidugi, et olen himrus tugev - aga nii see ju ei ole.

Aga see on tõesti kentsakas, kui spordiüritusel antakse auhinnaks alkoholisisaldusega jooke. Selle vastu peaks küll sõdima.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

"Ma ise alkoholi ei tarbi - isegi õlu mitte, lihtsalt ei näe mõtet.."

Kuidas õlu käändub?
• Õlu, õlle, õlut, õllesse, õllede, õllesid, õlledesse.
• Külmkapis ootas hele õlu.
• Isa peitis kohvrisse tumeda õlle.
• Külamehed tegid paar õlut või mõned õlled.
• Peremees segas õllesse viina.
• Sääraseid talguõllesid polnud veel enne mekitud kui kevadistel koristamistalgutel.
• Õlledesse tuleb suhtuda austu­sega.

PM,11.06.2010

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei mõista mis erakonna jumbud käivad kommentaariumides targutamas keele grammatika üle?

Prooviks seda keelepedendust analüüsida:
1. Kesikud on enamus muukeelsed, nende mõistus ei küüni sellise närimiseni ja targutamiseni, seega need targutajad ei ole kesikud.
2. Rasvatihastel on palju elulisemad probleemid ja nende erakonna päästmiseks sellest targutamisest abi ei ole.
3. Rohenokad madistavad siseringis nii, et suled lendavad. Neil pole aega teiste siutsumiste kallal iriseda.
4. Sotsid, eks neil ju grammatiline korrektsus veres, kuid vaevalt, et see nende huvides on kui arutelu taandub keelepäkli kallal ragistamisele
5. Parteitud - neil on Delfis jauramist piisavalt ka ilma keelepeedistamiseta ning ega rahval seda aega lolluste jaoks nüüd nõnda palju kah ei ole.

Jääb järgi vaid kes? Õige palgaline parteikommarite sekt, kes saab oma igapäevast leiba tulemuspalgana kirutatud kommentaaride pikkuse arvelt. Neile kõlbab ajaraiskamine sureva keele i-kombluspolitseinikena sama hästi nagu kesikutele mupsismiga tegelmine. Aga noh ma ei hakka nüüd siin silte kleepima, et mis värvi pähklipurustajatele see keelenagistamine loogikat appi võttes kõige enam sobib. Oluline on ju teada, et kes nad ei ole.

 

Postita kommentaar

<< Esileht