kolmapäev, juuni 09, 2010

Pullerits: Miks tuleb tõrjuda rulluisutamist?

Kui Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv, kes pärast Vancouveri olümpiat nõudis kultuuriminister Laine Jänese tagasiastumist, ostis endale hiljuti rulluisud, siis see ei ole lihtsalt fakt. See on liiga kõnekas fakt. Pahv on ju see mees, kes common sense'i kasutades on toimetuse koosolekuil alati valmis to beat back the liberal social leanings of the rest of the staff. Seetõttu kuulub talle minu overwhelming support.

Aga rulluiskude ostmine pole matšolikust Pahvist küll mehelik tegu. Õiged ja tõsised ja mehised spordimehed ei sõida rulluiskudega. Loodetavasti tahtis kolleeg Pahv saada lihtsalt väikse touchi with his feminine inner side? Sest see bloody rulluisutamine on ju naiste ala. Selles veendumiseks ei ole vaja vaadata isegi mitte no further kui Klubi Tartu Maraton koduleheküljel rulluisumaratoni avaküljele - ja mis te seal näete? Ma säästan teid selle külje klikkimise vaevast - näete seda chickiga reklaami, mille siia kõrvale tõstsin. (Loodan, et Hawaii Express ei torise, aga ega ma neile selle pildi siin tasuta avaldamise eest ju billi ka saada.)

Kui tahate asjasse veel rohkem süüvida, siis palun väga: viimasel rulluisumaratonil oli esisajas üheksa ja esikahesajas 21 naist. Kokku oli pikal distantsil 763 lõpetajast 208 naist. Ehk siis tublisti rohkem kui neljandik oli naisi. Vaatame võrdluseks Tartu nn jooksumaratoni: esisajas oli ainult kaks naist ja neistki oli üks Keeniast. Esikahesaja sisse mahtus kümme naist ja 1639 lõpetajast oli naisi 274 ehk üksnes iga kuues. Või vaatame rattarallit: esisajas ainult üks naine ja esikahesajas kaks. 1839 lõpetajast oli naisi kõigest 93. Ehk iga kahekümnes. Vaatame lõpuks talvist Tartu suusamaratoni ka: esisajas kaks naist ja esikahesajas viis. Kokku 4788 lõpetajast 491 naist ehk barely iga kümnes.

Need arvud on nii fucking ruthless, et siin ei ole isegi midagi lisada. Peale selle, et ilmselt hakkab Pahv alla andma ja naiste tsunfti üle kolima. (Ma olen seda kogu aeg imestanud, miks ta küll oma toimetusse nii palju naisi on palganud. Aga ma siiski usun, et ta viskab varsti oma rulluisud nurka ja hakkab millegi mehisemaga tegelema.)

Loomulikult saab ka rulluisutamist teha tipptasemel, nii et keel ripakil ja piimhape silmist pritsimas ja lihased kanged. Seega, ma ei räägi siin etteheitvalt neist meestest, kes võtavad rulluisutamist tippspordina. Nii et noil ei maksa siin minuga argumenteerima tulla - nemad teevad kõva sporti ja andku aga minna. Ma räägin siin neist nn rahvasportlastest, kes arvavad, et rulluisutamine neist spordimehed teeb.

Aga what's really going on rulluisurajal? Enne Tartu nn jooksumaratoni käisin Tähtvere ringil fartlekki jooksmas. Päris raske trenn. Ja siis tegid seal oma arust trenni või ei-tea-mida rulluisutajad, kes väiksel laskumisel võtsid kummargile ja libisesid peaaegu jõepoolse sirge lõpuni. Mis asi see nüüd oli?! Kolmandik distantsist lastakse lihtsalt niisama lulli. Shame on you!

Lisaks tean tervet hulka mehi, kellele on rulluisutamisel bonuseks see, et they can ogle women's ass. Ja naised ei jäta ka muidugi end niimoodi riietamata, et ahvatleda meesrulluisutajaid visuaalsele onaneerimisele. Shame on you, too!

Mõni ekstraküünik arvab nüüd, et mu kriitiline hoiak rulluisutamisse on tingitud sellest, et see on presidendiproua Evelin Ilvese lemmikala. Calm down! This has nothing to do with it! Bear in mind, et mul pole proua Ilvese vastu vähimatki, vaatamata sellele, et ta mind mullu sügisel valega üle valas, mille eest ta ka Pressinõukogult hukkamõistva otsuse pälvis. Aga ma ei pea inimeste peale viha. Seda võivad tunnistada kõik need Eesti naistearstid, kes talvisel seminaril kuulasid mu ettekannet Tallinnas, kus seadsin proua Ilvese oma rulluisuharrastusega neile eeskujuks. Nii et ärge üritagegi siin mingit Ilvese-teooriat punuda, tegelege ikka tõsisemate argumentide vaagimisega.

Õnneks, nii palju kui ma tean, ei kavatse Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk rulluisumaratoni abil senist neliküritust viisikürituseks muuta. Ja kuidas ta saakski - küll peagi kaetakse need Tartu-lähedased siledad maanteed killustikuga. Aga kui mingi samasuguse kõrvalekalde tõttu, nagu on äsja teinud Pahv, peaks Kelk hakkama rulluisutamist võtma oma ürituste programmis senisest tõsisemalt, siis eks tule selle vastu meedias avalik vastukampaania korraldada. Vean kihla, et neid neliküritusel arvestatavaid osalejaid, kes on rulluisutamise vastu, leidub rohkem kui neid, kes on kahe käega poolt. Vähemasti rulluisutamise protokollist vaatavad vastu ikka hoopis teised nimed kui nelikürituse alade paremusrea eesotsast. Ja nii võiks see ka jääda.
******Utah State Route 9 (Zion-Mt. Carmel Highway), Zion National Park, Utah. 25. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Brasiilia päritolu Victoria's Secreti pesumodell Alessandra Ambrosio valmistub poseerima rulluisutajana moeajakirja Elle Prantsusmaa väljaandele Miami Beachil. Foto autor: BuzzFoto.com/Scanpix
Foto 2. Hawaii Expressi rulluisureklaam. Pilt pärineb Klubi Tartu Maraton kodulehelt
Fotod 3 ja 4: Pesumodell Alessandra Ambrosio rulluisutamas fotovõtete ajal USAs Miami Beachil. Fotode autor: BuzzFoto.com/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 10:55, Blogger Rivo said...

vau.

aga kommenteerin ainult loo viimast lõiku, sest tõsisemaid argumente, mida sa lugejailt-kommenteerijailt nõuad, sa ise paraku toonud ei ole.

samas, ega sellise lahmimise peale oskagi (või tahagi) midagi konstruktiivsevamat öelda kui, et õnneks ei pea asjaarmastaja, kes on rahul sellega, mida ta teeb (mis peamine, et ta liigutab end), Priit Pulleritsult heakskiitu küsima ning kasvav kasutajate arv teeb võistluskavades jms ise korrektuurid.

kahju ka veidi, et autor samal teemal niimoodi nii teemat kui end raiskab. diskussiooniks siia kogunevaid kommentaare tõenäoliselt pidada ei saa, tekib küll palju kära, aga tolku ei midagi.

 
At 11:17, Blogger sk8erboi said...

aga ykskord algab aega, kui kõik peerud (nagu pp näiteks) lausa löövad lõkendama ja jõgeva-tartu mnt lõpuks valmis ehitatakse. siis saab ka nelikust viisik. that's it!

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

Arvestades maantee-ehituse prioriteete, maanteede liiklustihedust ja üha nappivat raha, ei usu, et Tartu-Jõgeva maanteel lähema 5-6 aasta jooksul midagi toimuma hakkab.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Rulluisutamine on väga sarnane maanteerattaga sõitmisega - laskumistel puhatakse, vabajooks on väga hea, grupis saab rahulikult tirri lasta... Ehk teen ettepaneku teha neliküritusest kolmiküritus:D

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest üritab Pullerits teha probleemi kahest asjast
1)Kõikide sportlaste eesmärk ei olegi Tartu Maratonil esisajasse tulek, vaid lihtsalt liikumine.
2)Teatud sorti naissportlaste riietus ajab Pulleritsu liialt kihevile. Eriti palju on säärast riietust rulluisutajatel. Tõepoolest, kui antud riietus Pulleritsu kihevile ei ajaks, siis naised selliseid ei kannaks ja sellised riideid ei toodetaks. Täpselt sedasi, et kui Pullerits ise ei provotseeriks oma ajaveebis, siis ka ei tuleks Pulleritsu materdavaid kommentaare.
Igaühe valik, kes millele spordis tähelepanu pöörab. Ju ikka rulluisutamine Pulleritsule huvi, pakub kui juba sellest kirjutab. On teisigi alasid, kus naissportlaste riietuses võib seksuaalset alatooni leida. Isegi jooksuvõistlustel võib igasugu vormi leida.

 
At 12:49, Anonymous Janno said...

Huvitav mis teema Pulleritsul selle rulluisutamisega on, iga kord kui sellest juttu teeb püüab ala täiesti maha teha. Samamoodi võib ju väita et ka rattasport on mugavusala. Inimesed kes rattaga sõidavad Eesti kergliiklusteedel, ja teevad "trenni". Rattaga võib samamoodi "vaba hooga" sõita järjest mitusada meetrit maha ilma ennast grammigi liigutamta peaaegu. Samas ruluisutamise juures töötab siiski terve kere sul, tõsi ülevööde siiski märgatavalt vähem kui jalad. Samas rattasõidus on ülekeha töö veel väiksem kui rulluisutamisel.
Kui ikkagi nädalas 3-4 korda sõita uiskudega ca 20km ja pärast on ikkagi särk läbimärg siis ei saa kuidagi väita, et tegemist pole trenniga.

 
At 13:05, Blogger Priit Pullerits said...

Janno, ma olen seda ka kirjutanud, et jalgrattasõit on mugavus ala. On tõepoolest.

Rulluisutamisega on see lugu, et see on naisteala.

Eerole nii palju väärarusaamade kummutamiseks, et mind ei eruta absoluutselt rulluisunaiste riietus. Palun lugeda korralikult, mida ma ütlesin. Ma ütlesin, et tean paljusid mehi, kes käivad rulluisurajal naisi vahtimas, ja ütlesin ka seda, mille pärast nad neid vahivad. Samuti on ju kogu kirjatükist aru saada, et mina seda ega teist ei tee.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

See siis tundub nagu rohkem avalik kiri kodanik Peep Pahvile.

Aga üllatab hoopis see, et pikal distantsi 763 lõpetajast ainult 208 naised olid. Üllatav suur meeste ülekaal nn naiste alal.
See ikka tõeline meeste sport järelikult. Ja kuuldavasti käib PP ka seda hämaruses harrastamas.

 
At 13:56, Blogger Kaarel said...

Midagi huvitavat :)

Kui tavainimesel on energiakulu ~ 2000-2800 kcal päevas, siis sportlasel võib see ulatuda 7000 kcal päevas. Kõige suurem energiakulu on mõõdetud rulluisutamisel kiirusega 18,5 km/h – 25,9 kcal/min ja suusatamisel mäkketõusul – 22,0 kcal/min. Ujumine 45 tõmmet minutis kulutab 19,3 kcal/min ja jooksmine kiirusega 17,5 km/h kulutab 18 kcal/min.

 
At 14:11, Anonymous Avo said...

Teame küll jah et provokatsioon ja demagoogia käivad ajakirjandusega rohkem kokku kui mõni erakond eestis.

Provotseeriks aga vastu Priit ja annaks sulle 2 aastat aega. Proovi rulluisutamises nt. Enel Kõrvale ära teha tartu maratonil!

Võid tema tuules sõitmisest ja veel vähem tagumiku vaatamisest (ogle, my ass!!) und näha! Su silmad ilmselt ei näeks nii kaugele, priit!

ja siis võiks rulluisutamisest kui naiste alast uuesti rääkida.

ps. on täiesti mõistetav et proovid oma radikaalsusega lugejat ärritada. usun et sa teed seda meelega infantiilselt ja läbinähtavalt.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et me näeme Priit Pullerits'i rulluisumaratoni stardis. :)

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Siia on lihtne Tartu Rulluisumaratoni tulemused juurde liita ja ongi viisiküritus olemas.
http://www.tartumaraton.ee/index.php?sisu=tekst&mid=1547&lang=est&www=LfkDc%2CujaJypdciP1nQzp9BuGza

Sinna võib veel ka TriStar111 Estonia triatloni tulemused juurde liita, kuigi need liidetakse juba Tartu Rulluisumaratoni tulemustega.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Mina väidan, et PP on möku, kes mehelike aladega tegeleda ei julge või ei oska.

On keegi näinud PP tegelemas aladega, mis nõuavad kas füüsilist kontakti ja otsest mees-mehe vastu võitlust.

Näiteks toome näiteks korvpalli, jalgpalli,poksi või kasvõi tennise.

PP arvab, et suusk, jooks ja ratas on mehelikud alad? Vaadaku palju naisi maailmas neid alasid harrastab, õudne ju.Minu arust Eesti tänavapildis on jooksmas näha küll naisi rohkem kui mehi.

Järeldus.PP jookseb ka, järelikult on ta täielik eit. Eesti spordiringkondades liikuv jutt on tõestatud.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Mina korralikke rulluiske endale ei osta ja kehvadega võistlema ei tiku. Seega kui tuleb viisik üritus, siis loobun vast isegi rattamaratonist.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit võiks tulla ja sõita mõne Elioni etapi läbi. Ei tea kas pärast seda oleks ka jalgrattaspordi näol tegu mugavusspordiga. Rõuge ja Mulgi maratonil küll mugavusega tegu ei olnud(minu arvates).

Toomas

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Miks peab rattamaratonidel jalgrattaraja tõmbama läbi raba? Kas Hawaii Express saab pärast sellist rada lisakäivet hoolduse ja uute ratast müügi arvelt ja sellepärast tehaksegi nii mõttetu rada? Sihukesel sõidul mudas müttamise kohta ei oska ma küll miskit positiivset arvata. Mis sellises sõidus osalejale meeldivat ja ligitõmbavat on?

 
At 17:32, Blogger Tauno said...

Vastuseks anonüümik 16: 53-le
Maastikurattasõit lihtsalt ei ole nõrkadele ja virisejatele. Ega keegi ei sunni nendest üritustest osa võtma, kui kontimööda ei ole.

Aga ma üritan siiski vastata.
Mida raskem rada, seda suurem väljakutse ja seda suurem rahulolu ka raja eduka läbimise järel.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Sa Tauno nimeline anonüümne tatiprits oled ju puruvalel arusaamal rattasõidust. Rattal on raskete kohtade läbimiseks olemas käikar mis teeb rasek koha kergeks kuid aeglaseks. Ratast lõhub aga liiv ning muda mida rajameister sponsorrattapoodide mahitusel idiootlikult mõttetult rajale topib.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Väga seksistlik tegevus alasid meeste ja naiste aladeks jagada.
Õigem oleks jagada PP-le meeldivad ja mittemeeldivad alad. Kui kellelegi (Pahv) meeldib PP-le mittesobiv ala, siis on vaja kohe kisa tõsta.

Ja kuidas oli suhtumine rattaspordis kasutatavatesse rusitsissmidesse ja siin kasutatavasse inglise keelde?
Jälle on oluline ainult see, mis PP-le meeldib.
No ja las ta meeldib, aga miks seda peab teistele peale suruma?
(vaiksed hullud on toredamad)

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits my ass kõik märgid näitavad, et aeg on puhkusele minna.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit, ära rohkem peale võta.

 
At 11:15, Blogger Mairo said...

Ma ei saanud kohe mitte midagi aru, mida selle looga öelda taheti. Ühelt poolt taheti nagu maha teha, siis otsiti üles Ilves ning seejärel hakati kohe lugejaid ründama argumentide leidmise osas. Kui ma ei teaks loo autorit, siis arvaksin, et keegi noor ajakirjanik püüdis oma esimese leheloo valmis kirjutada. Kvantiteedi ja kvaliteedi suhe on aegajalt paigast ära.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Lollus ruulib!
Mida nõmedam artikkel, seda rohkem kommentaare.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Hei Priit! Tead miks PePa.(Sina oled PP.) endale rulluisud ostis. Kõige lihtsam oleks muidugi Peebult endalt küsida, aga vaevalt Ta Sulle tunnistab(kes tahab nõrgana näida), sest tegelikult on asjalood nii, et liigsest kehakaalust ja valest toitumisest, on PePa. liigesed ja lihased veel rohkem läbi, kui Sinu omad. Oled Sa näinud, kuidas PePa. oma lemmikala korvpalli mängib? Üsna tihti, on Tal kõik liigesed erinevate sidemete-bandaazide-kaitsmetega kinni kaetud-seotud. Nüüd vanuse lisandudes jääbki 3 MUGAVUSALA(loe ilma põrutusfaasita); jalgratas, ujumine ja rulluisutamine. On ilmselge, et kes on harjunud liigutama, see päris ilma ei saa ja antud loetelust on just rulluisutamine see ala, mida on igas mõttes kõige ökonoomsem harrastada(raha, ruum, logistika). See on ka põhjus, miks naised seda ala harrastavad. Ja nimelt, uisud mahuvad igale poole, ka tuppa. lisaks saab neid ka bussi, rongi(isegi lennukisse käsipagasisse) lihtsalt kaasa võtta. Kui vihmaga mitte sõita, ei pea rulluiske aastaid hooldama, kuluvate ratase ringi tõstmisega saab iga naine, kes on suuteline elektripirni vahetama, sama hästi hakkama. Ja naised ei taha seda tehnikaga mässamist(puhasta, õlita, pinguta, võistle, uuesti pese-puhasta-õlita-pingut jne.) Sama jama on suusatamisega, see otsatu määretega jamamine, see ajab ka mul aeg-ajalt hinge täis. Nii mõnigi kord läheb määrimisele rohkem aega, kui trennile endale. JA KÕIGIL EI MÄÄRITA SUUSKI TASUTA!!! Sellepärast tuleb seda ise teha, sest poes sadade kroonide eest seda pidevalt teha, tähendab üsna korralikku väljaminekut.
Aga rulluisud - jalga ja sõida! SaviEts lubas Tallinnasse ka kiiruisuovaali teha, siis on meil
võimalik ka talvel oma mugavusala harrastada.

Lõpusoovitus sulle PP. Hakka aga vaikselt rulluisutama, sest kui Sul on achilkaga juba nii tõsised probleemid olnud, siis tea, et see on korduv. Ja nooremaks Sa enam ei lähe, soolad liigestes aga ladestuvad ja ladestuvad... Kui mul oleks valida, millega asendada suvel jooksmist, kui põlved-achilkad läbi, siis eelistan rattale rulluiske - oluliselt ohutum! Ja naised on üsna tihti targemad, kui mehed, ning teavad seda - loodus on õpetanud nad alalhoidlikumaks. Sellepärast pole Sinu määratlus ka väga vale. Ja mulle isikult meeldib ka, kui ilus naine, napis riides päikse käes rulluisutab. Eesti spordi kandetalaks olnud higine ähkiv-puhkiv ja lämbes saalis peeretav jõualasportlane hakkab ajalukku vajuma, tahame seda siis või mitte. Uue vastu lihtsalt ei saa.

Rohkem rull- ja kiiruisutamist! Sest meile see sobib.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa ma sellest rullusisutamisega enesetapmise fenomenist aru. No tõesti kompaktne varustus ja see on ka põrutusvaba ala ainuke eelis. Kaalust sellega alla ei võta, sest suurema koormuse peal kasvab vigastusoht kergliiklusteel autoga kokkupõrkel lootusetult suureks. Pidurite ebaefektiivsus on naeruväärne - ainult naised võivad ennast petta teadmisega, et rulluiskudega saab pidama KUI HÄDASTI ON VAJA! Aga noh kui on vaja parnassile teiste sekka liigutama ja ennast näitama ning teisi vahtima minna, siis on see palju parem võimalus kui ratas. Asi seeegi kui varem ennast liigutanud ei ole.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas see Kaareli energiakulu edetabel on ikka adekvaatne?
Erki

 
At 01:42, Anonymous Anonüümne said...

Katsuks siis veidi argumenteerida ka nagu PP oma loos ärgitas tegema.

See on täiesti selge, et rulluisutamine on Eestis ja maailmas tervikuna lühikese ajalooga ja olümpia kavva mitte kuuluv ala. Sellest tulenevalt on kandepind palju õhem kui pikkade traditsioonidega olümpiaaladel ning seetõttu on rulluisuvõistlusel osavõtt väiksem ning suhteliselt hea koha saab palju kergemini.

Kui nüüd aga hakata tegema eri alade võrdlusi ja vaagima kas üks või teine ala on rohkem või vähem naiste ala, siis ei tuleks võrdlusbaasiks võtta mitte igal alal mehaaniline esimesed 200, vaid võrreldav sportlik vahemik esimestest lõpetajatest. Kuna võrreldavaid sportlikke vahemikke määrama hakata on tegelikult väga subjektiivne, siis võib seda lihtsustuse mõttes teha proportsionaalsel alusel. Nt võtame suusamaratoni esimese 200 (millest siis 5 naist), mis moodustab kogu lõpetajate hulgast 4.2% Kui me nüüd võtame rulluisumaratoni esimesed 4.2%, siis on selleks 32 esimest lõpetajat, kellest 2 on naised. Kui me nüüd saadud tulemust vaatame, siis saab siit teha ainult ühe järelduse - suusatamine on 2,5 korda naiselikum ala kui rulluisutamine :D

Nii, et PP, kui tahad mehisemaid alasid harrastama hakata, siis osta aga endale rulluisud :D

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

No täitsa pekkis, kuhu me statistika väänamisega oleme välja jõudnud. Nüüd kirjutatakse veel must kah valgeks, no ma ei või, no tõesti. Statistiline absurditeater! Järeldus on ainult üks - ärge uskuge statistikat ja numbritega zonglöörijaid. Uskuge ainult sda mida ise näha ja katsuda saate.

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

Naljakas on lugeda pp arvamusi aladest, millest ta ei jaga ja siis keksib jalalt jalale, et tegelikult tahtis ta intrigeerida ja nalja teha. Nimetab teisi samas tatipritsideks kui ise on selle ala eredaks näiteks. Soojalt soovitan kommenteeritavate alade nüanssidega lähemalt kokku puutuda, siis selgub ka miks keegi midagi teeb. Sellist pinnapealest pläma endast lugupidavalt spordiajakirjanikult ei ootaks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht