kolmapäev, juuli 28, 2010

Pullerits: kas usk aitab spordis kaugemale jõuda?

Enne, kui viin teid Eesti parima jooksumehe telgitagustesse, pean tegema kiirkorras ühe põike Jumala juurde ja Iisraeli. Aga seda on vaja, et te järgnevast paremini aru saaksite.

Mul ei ole Jumalaga mingit suhet, ei ole teda eales näinud ega tunnetanud. Aga ma ei suhtu hästi neisse, kes suhtuvad halvasti neisse, kes Jumalast ja usust tuge leiavad. Sõjakas ilmalikkus, mille juurde kuulub usklike põlastamine ja naeruvääristamine, on mulle üdini vastukarva. Võib-olla on siin tegemist sellega, et too sõjakas ilmalikkus iseloomustab sageli vasakliberaale, kes tolerantsuse jutlustamise varjus on teatud asjades - nagu seesama suhtumine usklikesse - äärmiselt ebatolerantsed. Mu suhtumine sellesse teemasse on sama nagu suhtumine Palestiinaga konfliktis olevasse Iisraeli: ma ei ole eales paduusklikus Iisraelis käinud ja mitte miski ei meelita mind sinna (ja olgu lisatud, et meie suguvõsas pole grammigi juudi verd), aga konfliktis terroristliku ja sõjaka Palestiinaga olen ma igal juhul ja igas olukorras Iisraeli poolt. Raske on leida õigustust ju neile, kes tsiviilelanikke suvaliselt rakettidega tulistavad ja avalikes kohtades meelevaldselt pommiplahvatusi korraldavad ning siis vastaspoolt süüdistavad, et miks too vastulööke annab.

Sedasi on ka Tiidrek Nurme usklikkus, millega mul midagi pistmist pole ja mis padusekulaarseks muutuvas Euroopas paljusid ilmselt teda võõristavalt vaatama paneks, minu silmis ainult pluss tema kasuks. Käisin vaatamas tema kahte viimast vormi timmimise treeningut ning nende aegu ja järel oli küllaga mahti ka temaga juttu vesta. Ta lausus, et usk on talle väga tähtis. Kui tähtis, sellest kirjutas teisipäevases Postimehes põgusalt ka Peep Pahv. Pärisin Nurmelt näiteks, kui hästi ta otsustava stardi eel magab, ja ta vastas: "Kui õhtupalve on tehtud ja kõik korras, siis magan nagu väike laps."

Tema usk on ilmselgelt ka teda ennast kujundanud. Ta tunnistas, et on jooksmiseks saanud looduselt rohkem annet kui teised, aga lisas kärmelt, et teised on jällegi mõnel teisel alal andekad ning sellepärast, kui midagi teistest paremini suudad, ei maksa uhkeks minna. Ta on tõesti lihtne ja tagasihoidlik ja siiras ja vahetu. Ta rääkis näiteks, kui õhtul enne mulluse universiaadi starti käis kõrvaltoas mürgel ning ta läks viimaks paluma, et seal vaiksemalt võetaks. Pärast, meenutas Nurme, möödus ometi veel pool tundi, enne kui ta magama sai jääda, sest, nagu ta lisas, talle ei meeldi teiste peale karjuda ja teistega õiendada. Pool tundi kulus juhtunu seedimiseks ja sellest rahunemiseks.

Loomulikult rääkisime ka jooksujuttu. Küsisin, millise taktikaga kavatseb ta Barcelonas EMil eeljooksu läbida. Ta vastas, et taktika on selline, mis aitab energiat säästa, sest parimad jooksevad viimase kilomeetri 2.25ga. Ta ise usub, et suudab sama maa katta 2.27-2.28ga. "Mul ei ole mõtet [algul] rabeleda," lisas ta.

Aga kui hiljemalt kilomeeter enne lõppu n-ö andmiseks ei lähe, märkis Nurme, peab ta ise minema tempot tegema. "Siis on riske vähem," seletas ta. "Need, kes peaks ära kukkuma, kukuvad siis ära. Muidu on viimane ring loterii."

Ent mis siis, kui juba algusest paneb keegi lauluga minema, pärisin. Nurme vastas, et tema kaasa ei läheks. Ta ei teadnud siis veel, kas eeljooksudest saab edasi 6+6 (ja kolm aegadega) või 5+5 (ja viis aegadega), kuid igal juhul on edasipääsejate arv piisavalt suur, et alguses tormajatega mitte kaasa minna. Enda suutlikkuse kohta pakkus ta: "Usun, et olen 13.20 mees küll." 30 ülesantud mehe seas on ta oma tänavuse parimaga 13.31 esikümne piiril, kinnitas treener Harry Lemberg. Ta väitis, et kui selle hooaja eesmärk olnuks ületada Enn Selliku Eesti rekord 13.17, oleks Nurme sinnakanti tänavu ka ära jooksnud. Nurme ise kinnitas, et arvab sedasama.

Sellegipoolest ei hau kumbki neist Barcelonas medaliplaani (meenutage: ei maksa uhkeks minna!). Lemberg lausus, et kahe aasta pärast peetav EM Helsingis peaks olema Nurme võistlus.

Uurisin veel, mis moodi suudab ta end võistluse lõppfaasis, kui on hirmus raske, sundida maksimaalselt edasi pingutama, sest ühestainsast nõrkusehetkest võib ju piisata, et kõigele käega lüüa. Ta seletas, et ega lõpp olegi alati kõige raskem. Kõige raskem on tema sõnul võistluse teine pool, 6.-10. ring, kui alguse värskus ja kergus on kadunud ning pool maad on veel läbida. "Viimased kaks ringi mööduvad lõpu ootuses," kirjeldas ta. "Kui sul jõudu on, ega sa siis mõtle, kui palju on veel jäänud, vaid võitled koha nimel."

Ma usun, et Nurme leiab eeljooksus selle jõu, mis aitab ta laupäevasesse finaali. Mida teie arvate?

Aga midagi spetsialistidele pika loo lugemise eest preemiaks ka! Suve algul jooksis Nurme Šveitsis St. Moritzis 1800 meetri kõrgusel 10x1000 m üle pooleteiseminutilise pausi 3.00-3.09ga. Möödunud kolmapäeval jooksis ta Tartus Tähtvere pargis samuti 1000-meetriseid lõike. Kuidas see ja laupäevane rütmitreening läksid, saate loodetavasti lugeda finaalipäeval laupäevase Postimehe Arterist. Olgu vaid lisatud, et ta läbis 1000-meetriseid lõike märksa kiiremini kui St. Moritzis. Maksimaalne pulss oli 176, tema anaeroobne lävi on 178-179. Minutiga taastus pulss 110 peale.

Aga lõpetuseks mõelge sellele, miks Nurme ja Lemberg neist strateegilistest andmetest mingit saladust ei tee, aga Eesti suusakoondise pealik nimetaks neid näitajaid miljoni dollari infoks koos selgitusega, et ei maksa ju arvata, et norrakad ei loe Eesti lehti. Aga kas tõesti aitab lehelugemine tänapäeval tulemusi paremaks teha? Vau!
******
Kiil Hiiumaal. 11. juuli 2010. Pildistanud Priit Pullerits

Foto 1: Tiidrek Nurme Barcelonas. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Tiidrek Nurme juuni algul Bigbanki kuldliiga etapil. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Tiidrek Nurme juuni algul Bigbanki kuldliiga etapil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tiidrek Nurmee möödunud nädala kolmapäeval treenimas Tartus Tähtvere pargis. Paremal treener Harry Lemberg. Foto autor: Andres Ehrenpreis, Postimees/Scanpix

27 Kommentaarid:

At 11:45, Anonymous Erik said...

Väga tore, et meil on jälle arvestaval tasemel jooksumees, kuid võrdluses suusatajatega ei maksa unustada, et Tiidrek ei ole siiski (veel) tiitlivõistluste esikohapretendent. Sellest tulenevalt ei ole ka tema treeningu "strateegilistel parameetritel" seda väärtust, mis suusatajatel, kes ikkagi on reaalsemad poodiumikohtade pärast võitlejad.

 
At 12:08, Blogger Priit Pullerits said...

Erik, aga ikkagi ma ei usu, kui norrakad saavad teada, et Veerpalu jooksis keset juulit kusagil Tehvandil mingit suvalist ca 1200 meetri pikkust maastikulõiku 4.03ga ja pulss oli pärast 5. lõiku, kui neli eelmist oli läbitud palju nõrgemas tempos, aga pidevalt kasvava kiirusega, näiteks 174. ma ei suuda ka parima tahtmise juures ette kujutadam, kuidas see aitaks norralastel oma ettevalmistust parandada.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Kas teiste tipp suusatajate sellised andmesd on siis kõik avalikud? Kus neid leida võiks?

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits lubas olla arvamuste suhtes tolerantne. Avaldan ka oma arvamuse.
Tulemusi (mitte ainult spordis) aitab paranda, kui eesti ajakirjandust ei loe ega vaata. Parem lugeda raamatut, hea tahtmise korral leiab teinekord isegi eesti keeles. Enamasti siiski inglise keeles. Hulga pahna seast leiab siiski ka väärt lugemist, kui osata otsida. Ajakirjandusest ei leia. Mingi ühepäevase treeningu parameetrid treeningprotsessi kohta ei anna suurt midagi. Eesti ajakirjandus pasundas enne olümpishooaja algust olevat ka Saarepuud suurpäraseid treeninguid suisa Norrakad filminud. Kes seda seda teab, eks norrakad võisid natuke nalja teha Saarepuu js Eesti ajakirjanike kulul.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Peale Nurme ja Lembergi eneste ei ütle toodud arvud kellelegi midagi.Me ju ei tea kui kiiresti ja millise pulsiga jooksis ta neid lõike St.Moritzis või aasta tagasi,pealegi on need joostud suure varuga-üle poole minuti isiklikust rekordist aeglasemalt. Kas sa Priit nii aeglaselt üldse kunagi treenid?

 
At 14:37, Blogger Priit Pullerits said...

Mis küsimus see nüüd on? Muidugi ei treeni ma mitte kunagi, mitte kunagi sellise kiirusega nagu Nurme. Kus te sellega! See oleks ju lootusetu.

Kaks aastat tagasi treenisin maanteel 6x1000 m üle pooleteistminutilise pausi 3.28ga keskmiselt. Vaat, milline oli minu tase. Nurme peab ikka kõvasti aeglasemaks võtma, et minuga sammu pidada.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

natuke üle hakatakse keerama selle Tiidreku usuteemaga. paar aastat tagasi, kui halva käitumisega nolgist oli saanud tubli ja jumalakartlik jooksja, käidi teema põhjalikult läbi. oli huvitav. ei ole vaja kogu aega sama trummi taguda. ma ei usu, et Tiidrek on nii edev, et sooviks igas lehes ja igas blogis oma sisemaailma avada.

Pulleritsu 12:08 kommentaar on muidugi omaette tase. pole ime, miks sportlased temasse selliselt suhtuvad.

 
At 16:59, Blogger Priit Pullerits said...

16:30 - ja milline siis on teie arvates, õigemini, teie andmetel see "selliselt" suhtumine? Ja kes suhtuvad? Eks laduge välja, teil ei ole ju midagi karta, te olete anonüümik. Ma helistan siis neile "selliselt" suhtujaile ja küsin, kas nad suhtuvad "selliselt". Saame faktid paika. Legende ei ole vaja siin välja mõelda ja oma fantaasiaid levitada.

 
At 17:38, Blogger Madis said...

Pole see Iisrael ka nii puhas poisike. Tuletage meelde abisaadetiste intsidenti.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Kaitsen nüüd Priitu. Priidu käesolev blogikanne on igati huvitav. Kas keegi meist saaks jutule sellise hulga sportlaste ja spordifunktsionääridega? Ei saaks.

Samas on keskmiselt iga neljanda kande all kellegi kommentaar, et "pole ime, miks sportlased temasse selliselt suhtuvad".
No ei suhtu ju kuidagi eriliselt.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Koshelevi eeldused olid, imho, suuremad kui Nurmel. Kahju, et vaesel ajal need realiseerimata jäid.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

2 aasta pärast EM Helsinkis? Kas mitte EM ei toimu iga 4 aasta tagant?

 
At 12:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, nüüd toimub iga kahe aasta järel. 2012 Helsingis ja 2014 Zürichis.

Aga ma endiselt ootan 16:30-lt vastust kahele lihtsale faktiküsimusele.

Huvitav, kui käin nüüd vahepeal mõneks ajaks ära ja räägin Jaak Maega spordivälises õhkkonnas juttu, kas tagasituleku ajaks saan temalt vastused? Tehke panused, härrased!

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

"...võrdluses suusatajatega ei maksa unustada, et Tiidrek ei ole siiski (veel) tiitlivõistluste esikohapretendent." Pole küll, aga jooksmise kandepind on ikka tunduvalt suurem kui suusatamises ja sellest tulenevalt hea tulemuse saavutamine tiitlivõistlustel. Rääkimata siin MM-st või OM-ist. Seega pole kohane alahinnata sellest lähtuvalt Tiidrekut meie pariamte suusatajatega.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

nõustun viimase kommenteerijaga, et jooksmise kandepind ja konkurents on maailmas ikka kordades suurem kui murdmaasuusatamises. Sedavõrra on jooksmises ka raskem läbi lüüa. Tiidrek teeb head tööd.

Marek

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Lisan veel kahele viimasele juurde, et näiteks olümpiavõitjaks tulla pikamaa jooksus on valgel inimesel pea võimatu.

 
At 18:10, Blogger a said...

Ma ei tea, kas keegi üldse avaldab detailseid treeningpäevikuid, võimalik... ja muidugi on strateegiline varjamine: hea/halb vorm; kiirem lõpp?; parem vastupidavus? jne aastate lõikes jms.

Kes sporti viitsib lugeda, see ehk teab tipptreenerit Renato Canovat. Lugesin kord ühe foorumi postitusi, kus ta teiste huvilistega arutas pikamaajooksu treeningasju DETAILSELT! Tihtipeale kasutati sõnavaras sõna HUMBLE pikamaajooksu nn saladuste kohta, kuna keegi ei tea kõike ja sedagi mis on parim, ühele üks ja teisele teine... nagu ikka. Ta kirjutas hotellitubadest põhjalikke vastuseid. Samal ajal treenib tippe.

Ja seminaridel, mida korraldatakse, Kanteri treeneri ja teiste poolt, räägitakse ju ka igast asju välja, kuid see ei sobi paljudele, ja kavad on ikka üsna individuaalsed.

Ma ei tea kas Sun Zi ja Sun Bini "Sõja seadused" seda sisaldavad, aga - alati on parem, kui vastane ei tea sust kõike;)

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Päris esimese järgu eesti sportalsed ju Pulleritsule intervjuud ei anna. Šmigun, Kanepi, Märtin, Kanter? Isegi Veeraplu mitte. Arenguruumi on.

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Pikamaajooksus olümpiavõitjaks tulla on valgel inimesel tõepoolest pea võimatu. Samas mustanahalisel on olemas kõik füüsilised eeldused murdmaasuusatamises maailma parim olla, kõik on järjepideva erialase treeningu ja tehnilise baasi taga. Eks seegi näitab, kui väike on tegelikult murdmaasuusatamise kandepind ja medaleid jagavate riikide ring.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Pikkamaajooksus jah staadionil on pea võimatu valgel mehel võita, kuid omaette ooper on maratoni jooks, kus tuleb ka pead kasutada, mitte ainult kiireid jalgu ja seal valged on korduvalt tõestanud, et saavad mustanahalistele vastu ja mitte ainult vaid ka tihti võidumehed. Eriti just tiitlivõistlustel, kus koha peale joostakse, mitte nagu linnamaratonidel aja peale.

Lauri

 
At 11:35, Blogger Unknown said...

hermes belt
oakley sunglasses
michael kors handbags outlet
carolina panthers jersey
los angeles clippers
ray ban sunglasses
broncos jerseys
oakley sunglasses
new england patriots jerseys
nike air huarache
20170317

 
At 10:08, Blogger Unknown said...

www0416ray ban sunglasses
denver broncos jerseys
new orleans saints jerseys
coach factory outlet
new york giants jerseys
coach outlet
ralph lauren uk
los angeles lakers jerseys
boston celtics
coach outlet store online

 
At 12:10, Blogger Unknown said...

qzz0419
moncler outlet
coach handbags
michael kors bags
coach factory outlet
fitflops sale clearance
snapbacks
hermes belt
ralph lauren shirts
ugg uk
ray ban sunglasses

 
At 03:58, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
ralph lauren outlet
oakley sunglasses wholesale
adidas superstar
new nike shoes
baltimore ravens jerseys
nike air huarache
cheap jordans
cheap nike shoes
kate spade outlet
fitflops sale clearance

 
At 05:19, Blogger Unknown said...

www0705
mulberry bags
tory burch outlet
true religion outlet
world cup jerseys
coach canada
brequet wathes
tory burch outlet
ugg boots clearance
canada goose outlet
michael kors outlet

 
At 05:32, Blogger jeje said...

pandora
golden goose shoes
supreme shirt
nike soldes
moncler jackets
christian louboutin shoes
ecco shoes
jordan 4
christian louboutin shoes
yeezy

 
At 10:46, Blogger Unknown said...

www1020

dsquared2
jordan uk
ray ban sunglasses
off white outlet
nike shoes
canada goose outlet
pandora charms
canada goose outlet
coach outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht