esmaspäev, juuli 19, 2010

Pullerits: Miks puhkus mõjub spordis kainestavalt?

Eelmise nädala algul nägin Hiiumaal Kärdlas keskväljaku Konsumi ees Muhumaalt pärit Neeme Korvi, Postimehe arvamustoimetuse juhti, ja küsisin, et kes, muide, jalgpalli maailmameistriks tuli. Korv osutas oma kollasele-punasele särgile, mille rinnale oli suurte tähtedega kirjutatud Espana. Selge.

Ma tõepoolest ei vaadanud jalgpalli MMi, nagu lubasin. Milleks? Nüüd on see läbi ning tulemus, et Hispaania võitis, teada nii mulle kui kõigile teistele, kes vaatasid. Ainult selle vahega, et mina elasin oma elu ja tegin oma asju, sellal kui paljud teised lasid end kaasa tõmmata võõrastest eludest ja võõrastest muredest. Mul pole vähimatki tunnet, et oleksin millestki ilma jäänud. Küll on mul aga äraütlemata hea meel, et nii palju väärt aega, mida paljud võõrastele asjadele raiskasid, sain enda heaks kulutada.

Millised olid siis globaalsed kaotused? Willem Smit Šveitsi manageerimise arendamise instituudist arvutas välja, et isegi kui ainuüksi nendes riikides, kes MMil osalesid, lõpetas pool rahvast alagrupimängude teleülekannete ajaks töö, küünib maailmamajanduse kaotus 10,4 miljardi dollarini (s.o 120 miljardit krooni). Kusjuures nii mitmedki, kes on Smiti arvutust arvustanud, pakuvad, et kaotus on palju suurem. Kas või seepärast, et Smit ei arvestanud ju play-offi mänge ning mängude vaadatavust neis riikides, kes MMil ei osale (ja neis on rahvast palju rohkem kui neis, kes osalesid.) Smiti kalkulatsioonide kohaselt kandsid alagrupiturniiri ajal suurimat kahju Saksamaa ja Mehhiko, kumbki 1,7 miljardit dollarit. Neile järgnes Brasiilia 1,2 miljardi dollariga.

Samas tuleb tunnistada, et mul oli lõppenud jalgpalli MMi finaaliga suurim isiklik seos kui ükskõik kellel Eesti inimestest. Nimelt, kas panite tähele, kes oli finaalmängu väljakukohtunik? Nagu täna teada sain, siis Howard Webb Inglismaalt. Aga tema on mul eelmise aasta lõpust lausa lausa tuttav. Minu intervjuud temaga võite lugeda siinse blogi 4. detsembri 2009 sissekandest "Kuidas paistab sport läbi kohtuniku silmade?". Ja ühed mu tähtsamad tööpaberid on kaustas, mille kaanel on Webbi suur allkiri koos lisaga "Premier League Referee, England 2009". Nüüd võiks ta selle asendada uhkema lisaga "World Cup Referee 2010".

Aga unustagem nüüd ükskord ometi see peagi ajaloo prügikasti kaduv võõras mure ja vaatame, mis toimub koduses spordis. Võtsin laupäeval, puhkuse lõpusirgel Postimehe kätte ja uurisin, millest spordiküljed teatavad. Eesti kergejõustiku meistrivõistlustelt on külje tähtsuselt teine lugu pühendatud Andrus Värnikule, kes viskas 68.25. Kas pole uskumatu, milline kesine saavutus meil tähelepanu pälvib? Tähtsuselt kolmas lugu teatab, et kolmikhüppaja Igor Sjunin on jätkuvalt heas hoos. Kui hea see hoog siis on, uurisin lähemalt. 16.48 - ei enamat. Mäletan lapsepälvest, kui Jaak Uudmäe hüppas Eesti rekordi 16.54. Karm võrdlus, eks ole? Ralliküljel on tähtsuselt teine lugu sellest, et Urmo Aava ööd kestsid ralli korraldajana napilt kolm tundi. Mis ajast peale see kangelastegu on, et inimesed oma hobi ja huviga tegeldes ajalehes suuri pealkirju peavad pälvima? Vabandust, ma teenisin 1980. aastate keskel põhjapolaarjoone taga vene armees ja tänu polaarpäevale kestsid seal ajateenijate ööd terve suve läbi umbes kolm tundi - et mis see sõdur ikka magab, kui väljas kogu aeg valge, las teeb parem tööd.

Eilsed ETV spordiuudised pühendasid pika lõigu Maris Mägile, kes püstitas 400 meetri jooksus isikliku rekordi 52,68. Esiteks oli rekordiparandus võrreldes kaks aastat tagasi joostuga kõigest 0,04 sekundit. Teiseks oli tegu ei millegi muu kui pelgalt isikliku rekordiga, mis minu meelest küll nii suurt tähelepanu ei vääri. Eesti rekordini on ikkagi veel ligi sekund minna. (Ja minu isikliku rekordini on tal samuti veel sekund, kusjuures ma ei olnud 400 meetri jooksja - kiirust oli selleks liiga vähe.) Ma pigem küsiks, et miks ei ole Mägi rohkem arenenud, vaatamata talvel Austraalias treenimisele. Võtame temaga võrdluseks sama vana vene veerandmaileri Antonina Krivošapka. Nagu Mägi, ei näidanud ka tema 2005 ja 2006 erilist arengut. 2007 jooksis ta 52,32, Mägi 53,53. Edasi viis Krivošapka isikliku margi 51,24ni, mullu sisehallis 50,55ni ja välitingimustes 49,29ni. Mõni ime siis, et MMil Berliinis teenis ta 49,71ga pronksi. Vaat see on areng!

Nagu näete, kui aeg enda jaoks veidi maha võtta ja tegelda oma asjadega, mitte elada võõrast elu, paistab see võõras elu ka hoopis realistlikumates toonides, ilma liigse eufooriata. Olete sama märganud?
******
Päikeseloojang 16. juuli õhtul kell 21:24 Tartu lähistel. Foto autor: Priit Pullerits

Foto 1: Tõestus, et jalgpalli ära kasutades saab ka tundmatu tuntuks: Paraguay fännide eestvedaja modall Larissa Riquelme poseerimas ajalehele Diario Popular. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Tõestus, et jalgpall ajab isegi naised peast segi: Hollandi fännis võtavad Amsterdamis oma meeskonda vastu. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Inglise kohtunik Howard Webb (vasakul) annab MM-finaali lõpuvile - Hispaania on tulnud maailmameistriks. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix
Foto 4: Maris Mägi püstitamas Eesti meistrivõistlustel 400 meetri jooksus isiklikku rekordit 52,68. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Antonina Krivošapka 2009. aasta MMi 400 meetri jooksu pronksmedaliga. Foto autor: Reuters/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Vaevalt, et lugejadki huvituvad hapukurgiteemadest, mis on pastakast imetud, et ajakirjanikud oma palga ära teeniks.

Ning seoses MM-i vaatamisega - näiteks ma pole kunagi Portugalis käinud, aga olen postkaardi pealt näinud. See peaks nüüd mu soovi küllastama? MM-i vaatamine ja eriti koha peal... See ei ole sama, mis lehest tulemuse lugemine. See pole raisatud aeg.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

"Ainult selle vahega, et mina elasin oma elu ja tegin oma asju, sellal kui paljud teised lasid end kaasa tõmmata võõrastest eludest ja võõrastest muredest". Pullerits, inimene on sotsiaalne olend. Loomade riigiga võrrelduna - karjaloom. Kui karjaloom hakkab liigselt isetsema, siis ta hukkub. Karm. Tõsi liigne teistele elamine viib ka hukuni. Tuleb leida kuldne kesktee. Nii, et ma ikkagi elan kaasa ka teistele. Palju on alasid, mida harrastakse kogu maailmas nõnda kõrgel tasemel?
Eesti Meistivõistlusi tuleb igal juhul kajastada ja vahtu üles luua. Olenemata tasemest. Need on ju ikkagi meie oma riigi meistrivõistlused.

 
At 15:41, Blogger Priit Pullerits said...

...ka mina elan üksjagu teistele. Näiteks kirjutan siia blogisse - ja ei teeni selle eest, erinevalt 14:06 kommenteerija vihjatust, mitte ühtegi senti. Aga ma ka ei eelda, et kõik peaks karjaloomadena minu mõtetega kaasa jooksma. Hukatuslik see vast ei oleks, aga igav küll.

Muideks, Taaramäe ahhilka põletikust... Ei ole mina tema ahhilka pilti näinud, aga olles ise korduvalt ahhilkadega hädas olnud, tean, et need vaevused ei lähe kergelt üle, vaid tikuvad jääma vinduma ja koguni pärast nendest vabanemist tagasi tulema. Huvitav, et jalgratturitel on ahhilkaga üldse häda? Minu arust, võrreldes kas või jooksja või suuatajaga, saab ratturi ahhilka ju tunduvalt väiksema koormuse. Maanteeratta kingad ka ju jäiga tallaga... Äkki Taaramäe venitas liiga vähe? Kuulsin paar aastat tagasi, kui Veerpalu oli oma liigestega hädas, et ta pidi päevas tegema kaks tundi spetsiaalseid venitusharjutusi. Mida kuuldes mu kiropraktika siiralt hüüatas: "Nii vähe!"

 
At 15:48, Blogger Rünno Ruul said...

jutu mõttega iseenesest nõus, ainult selle väljendamine on veidi üle pakutud aga ok, see selleks. Selline Priidu stiil :P

Ahhilkaga on jah nii, et see kipub vinduma ja nii kergelt ei pruugi lahti saada. Imelik, et mul arst soovitas talvel, kui ravisin asja, jooksu asemel ratast teha, et see ei mõjuta... samas tegelikkuses ikka tuli valu ja õrn põletik tagasi.. nii et ilmselt mingi mõju on rattaga sõites ka, lihtsalt see pole nii tugev!? Kui õieti kerida, siis ilmselt jalg liigub küll - surudes kand veidi alla ja tõmmates üles, nii et kõõlused töötavad ikka korralikult, eriit mägedes.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake Taaramäe Tdf koormusi ja km ka, see on karm ja ei anna ka minimaalseks pasatka eksimuseks ruumi. See pole niisama alternatiiv kerimine jooksule.

 
At 21:17, Anonymous Rax said...

Tühja sest asjade loopijatest ja kulgejatest, kes liiguvad vaid staadioringi pikkuse. Palju huvitavam oli möll pikematel otsadel. Esimest aastat ei olnud stardiprotokolliga ka finiš paigas. Põnevust olid kõikidel aladel. 1500 oli muidugi Nurme soolo, aga teised kohad ja muud distantsid pakkusid üle pika aja ka telekavaatajale midagi. Kahjuks huvitub meedia ikkagi väga kehvade tulemustest, kuid värvikate inimestest. Lõbus andmine oli ka kõrgushüppes, aga seni kui Lumi, Nurme, Püi või kes iganes mingile wannbe modellile sohialst ei tee või kusagil avalikus kohas poliitikule pasunasse ei pane ja politseid genitaale pidi ei kutsu, siis jäävad nad ikkagi vaid asjahuviliste huviorbiiti.
Keegi nimetas praegust elu hästi "reporti ja võsapetsi kultuuriajastuks". Eks elame edasi ja loodame, et midagi mõistlikku hakab ka kunagi populaarseks kujunema.

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

aa ee ii oo uu, mul pole siia blogijutule muffigi lisada sest no ei viitsi lugeda ausalt. Sellegipoolest ei tee ma PP-d maha, sest mees vähemalt üritab mingit asjalikumat juttu kommentaarides üles kerida.

Aga ahilkast rääkides, siis ma ka ei uskunud aastaid tagasi, et ainult rattaga sõites võib ahilka valutama panna. Siiski see mul õnnestus ja kuna ma varem sihukest jama pole põdenud, siis oli raske sellest ka kohe arusaada ning pranemine võõtis seetõttu jämedalt aasta ningilma lõikamata. A ma pole ka miski tippsportlane. Mägedes ahilkale liiga teha on käki tegu. See jama hakkab pihta ilmselt siis kui jalalabaga liiga intensiivselt väntamisele kaasa aidata ning koormustega sutsu ülepingutada.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Rattaga sõites saab ahhilka eriti kõva koormuse siis, kui tõusu püsti peal sõita. Ja TdF-l tuleb seda palju teha.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Hispaania võidust. Mida sa Priit sellega nüüd öelda tahad. Kas seda, et sa oled ignorantne ajakirjanik, kes maailma asjadega üldse kursis ei ole. Täpsustuseks olgu öeldud, et mina ka jalgpalli ei armasta ja mänge ei vaadanud. Aga jägplalli MM on spordis umbes sama, mis poliitikas USA presidendi valimine. Selle üle ei ole vist mõtet vaielda. Ja kas sa tahad tõesti öelda, et ajakirjanik võib uhkusega tunnistada, et ta ei tea, kes on USA president.
Või tahtsid sa tegelikult lihtsalt intrigeerida ja bluffisid ennast rumalamaks, kui sa tegelikult olid. Sest küllap sa teadsid Hispaania võidust jube enne Neemega kohtumist.
Julgeks arvata, et teine variant on tõesem.
Aga muus osas olen ma nõus.
hindrek

 
At 12:32, Blogger Priit Pullerits said...

Hindrek, ma ei ole blufivend.
Mis tähtsus on Hiiumaal mõnusalt puhates, kes on tulnud paar päeva tagasi jalgpalli maailmameistriks? Seal Hiiumaal mõnuga olles võisid need MM-võistlused sama hästi ka kui olemata olla. Täitsa kauge ja võõras mure. Küll kunagi, kui rutiinellu tagasi tulla, saab ikka järele uurida, kes võitis. Ega see võit neil nii kiiresti, paari päevaga hapuks ka lähe. Kuigi nüüdseks on juba tõepoolest kõigile peale hispaanlaste enam-vähem ükskõik, kes võitis.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

See, et kolmikhüppaja(d) on heas hoos on ju iseenesest hea uudis. Neil ju pikk hoojooks ka. Preemiat ja kiitust sellise uudise tegijale!

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
iga inimene elab ainult kord
ja ka see on juba rekord.

 
At 10:47, Blogger Mairo said...

Ridade vahelt on näha Priidu stiili aga noh, anname andeks:) Kui tähele pole pannud, siis sellises väikeses riigis nagu Eesti tehakse üldse igast väikesest asjast uudis kuna siin ei saagi iga päev toimuda midagi eriti tähelepanuväärset. Üks hiljutine võrdlusmoment kadunud Eestlasest Austraalias. Sugulane sealmail rääkis, et eestlase otsingutest sealmail räägiti ainult korra ja rohkem ei sõnagi. Mis siin toimus? Kõik ajalehed ja uudisekanalid said mitu päeva jutti sellest jahvatada.

Vahel on tükk tegemist, et uudiste filtreerimise järel mõni asjalikum kirjutis ka läbi tuleks.

 
At 00:53, Anonymous Anonüümne said...

Hello! I know thiѕ іs kinda off topiс nevertheless I'd figured I'd aѕk.

Would you be interested in exchanging links or mаybe guest writing
a blog аrtiсle or vicе-vеrsa?
My website ԁiscusses a lot оf thе same tορics as yourѕ and
I fеel we could grеatly benefit fгom each other.

If you are intеrested feel free to shoot me an email.
I look fοrwаrd to hеaring frοm you!
Awesome blog by the way!

my wеb blog ... free stuff

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

This ԁesign is sρеctасular!
You certainly κnow how to keep а rеadеr entertaineԁ.

Betweеn your ωit аnԁ youг vidеos, I wаs almoѕt
moved to start my own blog (wеll, almost...ΗaНа!
) Wonderful јob. I really enjοyed ωhаt
уou had to sаy, anԁ more than thаt, hoω yοu presenteԁ it.
Τoo сool!

Feel free to suгf to my web blοg .
.. lose belly fat fast

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Very good website you hаve hеre but I was
wаnting to know if yοu knew of any communіty forumѕ
that сovеr the ѕame tоρics discussed heгe?
I'd really love to be a part of online community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

my web-site; vertical explosion training

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Ι reаllу lіke your blog.. very nice cоlors & theme.
Did you makе this ωebѕitе уоurself or dіd you hire someonе to ԁo іt
foг you? Plz answеr bаck as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

Feel free to visit my weblog - electric scooter adults
my site > seated adult electric scooter

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Hey thеre this is somewhat of off topic but ӏ ωaѕ ωanting to know if blοgs use WYSІWYG editors
or if you have to manuallу code with HTML.
Ӏ'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Review my blog - for increasing height

 
At 06:42, Anonymous Anonüümne said...

Actuallу when someonе doesn't be aware of then its up to other visitors that they will assist, so here it occurs.

Feel free to surf to my web blog increase boobs naturally

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

I�m not thаt much of a intеrnet readeг tο be honest but уour sіtes really nicе,
keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back in the future. All the best

Feel free to surf to my web page; 24 hour Emergency Plumbers in Solihull

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Have you ever thought about including a littlе bit
morе thаn just your artісles? I meаn, what you say is valuablе
and all. Neveгthеleѕs think about if you adԁed sοme gгeat
рiсtureѕ or vіdeo clips to
give your posts more, "pop"! Your cοntent іs eхcеllent but wіth images
anԁ ѵideo clіpѕ, this websіte coulԁ definitely be оne оf the most beneficial іn іtѕ fіеld.
Aweѕome blοg!

Here is my ωеb рage: Simple Wood Projects

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Concern Fresh Wind offers a construction investment for different tariff plans. Today , survivors overcame the recent financial crisis, more ponder where to invest money . According to conclusions of many of the leading the best analysts, one of the most spheres of investment, is a . It is well known Everyone knows that the construction of less exposed to the risk of falling prices, in addition , property has always enjoyed , and will be in demand. Even the economic crisis did not recaptured removed the desire for people to buy their own property. Therefore, investment in construction will always remain relevant and profitable.

Fwit.biz: [url=https://fwit.biz]investment[/url]

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

I am really loѵing the theme/desіgn of your blog.
Do you eѵer run into any internеt browser compatibіlіty isѕues?
A few of mу blog audiеnсe hаve complаined about my blog not operating corrеctly
in Explorer but looκѕ great in Chrome. Do you have аny advice to help
fіx thiѕ issue?

Feel free to surf to my blog; www.youtube.com

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Admiring thе time and еffort yοu put intο your
blоg and in ԁеpth infoгmation you provide.
It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehaѕhed materіаl.
Fantаѕtiс rеad! I've saved your site and I'm adding your RSЅ feeԁѕ to my Google acсount.



My homеρage ... howtobuildaboat.blogspot.com

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

It's a pity you don't haνe a donate button!
I'd definitely donate to this fantastic blog! I suppose for now i'll settle for bοokmarking and adding уour RSS feеd to
my Google account. I loοk forωarԁ to branԁ
new updates аnd wіll sharе thіs site wіth my Facеbook gгoup.
Сhаt soоn!

Feel fгee tο νisit my web
page - father's day gift ideas

 
At 07:39, Anonymous Anonüümne said...

ӏ for all timе emаileԁ thіѕ blοg pοѕt page to all my
friends, as if liκe to read it aftеrwaгd my lіnks will toο.



mу webpage :: bigger boobs naturally

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Thanκs for а marvelous postіng!
I definіtely enjoyed reading it, yοu're a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will come back someday. I want to encourage that you continue your great work, have a nice evening!

Stop by my site :: locksmiths

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Ηi theгe wοulԁ you mind letting me knoω
which webhοst you're utilizing? I'ѵe loaԁed yоur blog in 3 сompletely different internet browsers аnd I muѕt
say this blog loads a lοt faster thеn most.
Can you suggest a gоod internet hoѕting proviԁег at
a honest ρrice? Thаnκs, I appгeciate it!


Feel free to ѕurf to my blog post :: make boobs bigger

 

Postita kommentaar

<< Esileht