teisipäev, august 03, 2010

Pullerits: Kuhu haihtus Tiidrek Nurme jaks?

Seniajani on vastuseta küsimus, kuhu kadus Tiidrek Nurme suutlikkus EM-võistluste 5000 meetri eeljooksus. Füsioloogilised ja treeningu näitajad lubasid loota palju rohkemat. Äkki oskab keegi järgnevast välja lugeda, mis valesti läks?

Ligi kaks nädalat tagasi, 21. juulil, ilmub Tiidrek Nurme Tartu Ülikooli staadionile EM-võistluste eelsele rütmitreeningule, vasak põlv ja reis tugavasti teibitud. Mis lahti?

«Spordi varjuküljed,» ütleb ta rahuliku, isegi hooletu tooniga. «Ei taha sel teemal pikemalt rääkida.»

Selle asemel keskendub ta soojendusele. Ees ootab lihtsurelikku tappev katsumus: esmalt viis staadioniringi võistlustempoga 64 sekundit üle minutilise pausi, seejärel kolm 300-meetrist lõiku takkaotsa.

Ka treener Harry Lemberg ei ilmuta hoolealuse jala teemal vähimaidki ärevuse märke. Mis siis, et eelmisel päeval oli Nurme pidanud harjutuskorra koguni ära jätma – valu läks nii teravaks. Kiropraktiku diagnoos: põlve kõõluse ülekoormus.

«See ei tapa,» lausub Lemberg stoiliselt.

Ei ole seesugused ootamatud tervisevimkad Nurmet varemgi tapnud. Juuni keskel Inglismaale võistlema sõites lõi tal lennukis jalga ühtäkki säärane närvivalu, et kaasa löömine paistis lootusetu. Sellegipoolest suutis ta 1500 meetris joosta välja aja, mis jäi Eesti rekordile alla kõigest sekundi. Kaheksa päeva enne Pekingi olümpiastarti hakkas teda piinama tarkusehammas, mis lõi kaheks päevaks üles palaviku. Ometi püstitas ta 1500 meetri eeljooksus uue Eesti rekordi.

Ainus, mida Nurme enne laupäevast (24. juuli) treeningut tunnistab, on jalgade pehmus – valuvaigistite süü. Ent seegi ei pane teda muretsema. Sest lihastunnetus, avaldab ta, pole tal veel ühegi suurvõistluse eel ideaalilähedane olnud. Pekingi olümpial hindas ta seda nelja miinusega. Tagareies olid n-ö tükid sees.

Üle-eelmise nädala kolmapäeva õhtul oli kõik ka väliselt muretu. Siis oli tal Tartus Tähtvere pargis kavas viis-kuus korda 1000 meetrit üle pooleteiseminutilise pausi. «Rahulikult jookseb,» lausus Lemberg mulle enne trenni algust. «3.05ga.»

Rahulikult?! Viimati tegin ise samasugust trenni kaks aastat tagasi, keskmiselt 3.28/km, ja see, mäletan, oli pigutav-kurnav kihutamine. Lõpus piimhape vemmeldas. Nurme kavandatav kiirus 3.05/km on aga selline, et piimhappega kaasnevat negatiivset mõju ei tekikski.

Nurme jooksis esimese kilomeetrise ringi koguni 2.57ga. «Võta rahulikumalt!» hüüdis talle Lemberg. Ja seletas mulle: «Ta peab kõvasti tagasi hoidma. Kolmega [kilomeeter] on tal raske joosta.»

Järgmised lõigud üritas Nurme kiirust vähendada, aga eriti palju tal see ei õnnestunud. 2.59-3.01-3.02. «Ilmselt on tal mugav kolmega joosta,» nentis Lemberg.

Ja küllap on vorm paljulubav. Kõik näitajad, kinnistas Lemberg, on Nurmel paremad kui kunagi varem. Alates mullu sügisest on ta veetnud ju kokku ligi pool aastat keskmäestikus: USAs Colorado Springsis, seejärel Kenyas, veebruari lõpust mai teise pooleni Ameerikas Flagstaffis, sadakond kilomeetrit Suurest kanjonist lõunas, ning vastu suve Šveitsis St. Moritzis. Teisel pool ookeani jooksis ta kahel korral 5000 meetrit 13.30 kanti, mis annab EMil Barcelonas 30 konkurendi hooaja tulemuste võrdluses koha esikümne piiril.

Viienda kilomeetrise ringi läbis Nurme 2.56ga. «Ei tee rohkem!» hüüdis Lemberg talle. Ning lisas mulle: «Jätame viimase lõigu Barcelonaks. Las tal jääb jooksunälg.»

Laupäevasel staadionitreeningul, viis päeva enne EM-starti, mida jälgib vaikides kõrvalt ka Nurme lapseootel abikaasa, on ta hoolimata teibitud jalast plaanitust taas nobedam. Lemberg püüab jälle lennukust kärpida: «Katsu rahulikumalt võtta! Et oleks mugav veereda.»

64 sekundi asemel läbib ta 400 meetri ringe ikkagi sekund-poolteist kiiremini. 62,3 - 62,9 - 63,4 - 63,4 - 62,9. «Näe,» juhib Lemberg mu tähelepanu, «ta on 63ga tehniliselt nii hea, nagu jalutaks.»

«Teeme veel kaks [lõiku] või?» küsib palavusest leemendav, ent põrmugi mitte lõõtsutav Nurme pärast viiendat ringi.

«Ei,» vastab Lemberg. «Sörgi üks ring, siis teeme 3x300 peale, tunde järgi.» Ja seletab siis mulle: «Peab tagasi hoidma, et täna võistlust ära ei tee.»

Kolmesajased lõigud läbib Nurme 43 sekundi alla: 42,7 - 42,9 - 43,0. «Natuke kiire,» tunnistab ta pärast, «aga pole ka väga kiire.»

Kiirust on tiitlivõistlustel, kus paremusjärjestus selgub tavaliselt alles kahel viimasel ringil, hädasti vaja. Selleks, et püüda kohta esikaheksas, millest Nurme on Lembergiga vargsi mõelnud, aga mida ta tagasihoidliku spordimehena pole soovinud suure kella külge panna, tuleb viimane kilomeeter läbida 2.27-2.28ga. On tal vajalik kiirus olemas?

«See on olemas,» vastab ta. «Mitte parim 5000 meetri mehe kiirus, aga mitte ka halvem.»

Seda ütles ta kolmapäeval, kui põlve kõõlus veel valu ei teinud. Kui mu küsimusele, kas tervis on korras, vastas ta, et tervise pärast ei ole küll pidanud muretsema. Lisades: «Mul on aega olnud tundma õppida oma organismi.»

Organism näitas, et lõpuni siiski mitte.

Öelge nüüd, mis läks viltu!
******
Vanajõgi, Hiiumaa. 9. juuli 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1-3: Tiidrek Nurme harjutamas EMi eel Harry Lembergi juhendamisel Tartus Tähtvere pargis. Fotode autor: Andres Ehrenpreis, Postimees/Scanpix
Fotod 4 ja 5: Tiidrek Nurme pingutamas EMil 5000 meetri eeljooksus. Fotode autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

22 Kommentaarid:

At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ma arvan, et Sa peaksid nõudma moraalse kahju hüvitamist. :)

http://www.tartumaraton.ee/index.php?sisu=tekst&mid=1876&lang=est

617. 5. grupp Pullerits Priit 1965 Tartu

Kui Sa ikka otsustad starti tulla (mis oleks tore), siis ära ehmata, kui mõni mees peaks sul selja tagant kätega puusadest kinni võtma. Tegemist ei ole omasooiharaga lähenemiskatsega vaid määrustetepärase käitumisega.
"8. Kõrvalise abi kasutamine distantsi läbimiseks on keelatud ja sellise abi kasutamise korral võistleja diskvalifitseeritakse. Kõrvaliseks abiks loetakse teise (eelkõige vastassoost) osaleja sihipärast füüsilist abi (vedamine, tõukamine) mis on suunatud kaasosaleja edasiliikumise kergendamiseks. Kõrvalise abi kasutamiseks ei loeta kaasosalejale lühiajalist toetumist või tõukamist, mille eesmärgiks on ohutuse säilitamine (v.a. vahefiniši- ja/või finišieelsel viimasel 300 meetril) ja samuti grupis laskumise puhul eessõitjaga füüsilise kontakti hoidmist."

Kui Sa ise toetad eessõitja vastu, siis toeta ka puusa peale, mitte õla või selja peale, muidu lükkad eessõitja pikali.

 
At 10:15, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei oska selle peale muud öelda kui et siin on tegemist selle aasta suurima spordiprovokatsiooniga.

Aga ärgem kaldugem teemast kõrvale. Rulluisumaraton ei puutu absoluutselt minusse. Põhiküsimus on see, kuhu kadus Tiidrek Nurme vorm.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

On viimane aeg jalad kõhu alt välja võtta ja ka tegudes näidata ja tõestada, mitte ainult sõnades nagu siiani, et rulluisumaraton on tõeline naiste ja mugavusala. See peaks ju lihtne olema.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et ma ei suuda blogi arhiivist enam leida 09.06.2010 kannet "Miks tuleb tõrjuda rulluisutamist". Samas otsingumootor selle leiab. :)

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

ohoo Priit on rullimaratoni stardis, ma ei tea kas peaksin oma mütsi ära sööma või tagurpidi salto tegema, kumb on ohutum Priit.

 
At 13:50, Blogger Madis said...

Nurme ja ka teiste eestlaste põrumise peasüüdlane on psühholoogilist laadi.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Peale sellist uudist ei huvita Nurme jooks enam kedagi.
Priit tõestab nüüd praktikas oma välja ütlemisi rulluisutamise kohta.Tubli!

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Ajalehes algas sama artikkel lausega "Ligi kolme kümnendi järel suutis eesti mees taas pikamaajooksus tiitlivõistluste starti murda."

Toomas Tarm osales 1994 Helsingi EM-il maratonis. Järelikult on P. Pulleritsu arvates tõene vähemalt üks järgmistest väidetest:
1) maraton ei ole pikamaajooks;
2) Tarm ei ole eestlane;
3) Tarm ei ole mees;
4) Pullerits ei oska arvutada.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust ei ole siin vaja üldse kuulata Priidu juttu, et ta ei ole stardis, see on mingi niisama suuremat sorti udutamine, kuna ta on seal mustvalges kirjas ja niikaua kuni ta on kirjas on ta kirjas ja mitte miski muu ei loe.

 
At 14:45, Blogger Priit Pullerits said...

14:25 - mis siin keerulist on? Ivar Tupp on selle küsimuse juba käesoleva aasta mais Klubi Tartu Maraton kodulehekülje diskussioonis ära lahendanud. Seal kirjutab ta nii, ja see kõlbab ka teile vastuseks.

"Ametlik allikas, ehk EE väidab, et maraton on kas ülipikamaajooks, mille praegune pikkus on 42 195m (alates IV Olümpiamängudest 1908) või ülipika võistlusmaa läbimine ka teistel spordialadel, nt. aerutamises, kiiruisutamises, suusatamises. (EE, 6. köide, lk 172)"

Aga jätke joobnu naljad - minul ja rulluisumaratonil ei ole mingit seost. Ärge tehke ja nähke probleeme ja teemasid seal, kus neid ei ole.

Kas nüüd on tõesti loogiline deduktsioonivõime, mida mõni mees siin nii uhkelt ja enesekindlalt on demonstreerinud, järsku otsas, et te ei suuda enam näha, kuidas mingi probleem on iseenesest ja alusetult tekkinud?

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

See on dr Holdeni kiiks-emakeelega pole mees vist koolis väga sina peal olnud . Maraton on mistahes pikema kestusega üritus ,olgu see uisu-,tantsu- või kasvõi blogimismaraton. Maraton,jooksumaraton ja maratonijooks ei ole ühetähenduslikud sõnad.

Mis teemapüstitusse puutub siis Tiidreku esinemine oli täitsa ok.
Tiitlivõistlustel reeglina jäävad tulemused isiklikest rekorditest kaugele.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Võidavadki lõpuks need, kes ei tea reeglitest midagi ja kas põrutavad isikliku või sinna lähedale.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Kahe aasta tagused ajad täna ei loe, Priit! Maalija on just nii hea maalija kui hea on tema viimane maal, öeldakse kunstnike ringkonnis. Nii on ka Nurme just nii hea jooksja nagu tema viimane harjutuskord või esinemine. Ei vähemat ega rohkemat.

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Amatöör. Viga klasskikaline. Sellised asjad juhuvad amatööridega - treening lõpeb ületreeninguga ja lõpuks vigastusega. Kui tal treener on, siis tuleb olla resoluutne. Võtke Kanepist eeskuju. Muide kommentaarides oli just hiljuti abivahend kõõluste ülekoormusevastu mainitud.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits vaata ette. Inimese terviseandmed on delikaatsed isikuanmded. Eesti seadus ei tee vahet spordivigastusel ja andmete abordi kohta. Vahet pole kuidas sa terviseandmeid said, kas kuulsid kellegi juttu pealt? Seadus kehtib vaatamata terviseandmetele ja andmete saamimise moodusele täie rangusega.Levitada neid ei tohi. Vabalt levitada võid vaid oma terviseanmdeid. Muidu juhtub see, mis juhtus õnnetu kommenteerijaga huumorinurgas. Suure tõenäosusega läheb hullemini.

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, tõesti, selle andmekaitseseadusega on haige värk. Sellest lähtudes ei tohi me kunagi teada, mis sportlasel viga on ja mis tema tulemust mõjutas. Mis annab suurepärast ainest spekulatsioonidele (ju pani dopingut ja selle jäljed pole organimist veel kadunud, jms...).

Need Tiidreku andmed sain tema enda käest, nii et hullu pole.

Aga tegelikult, Eero, on ka treeningajad puhtakujulised tervisenäitajad. Need näitavad tema suutlikkust, võimekust, organismi seisundit.

Enamgi veel, Eero, lähme selle teemaga ikka lõpuni. Teeme nii, et võistlustulemusi ei tohi ka enam avaldada, sest needki näitavad tervist, mille alla kuulub võimekus oma organismi mobiliseerida. Kui sportlane hüppab 6.80 asemel (ärme siin nüüd nimesid mingil juhul nimeta, muidu tuleb jama!) 6.57, siis on ta kehalise seisundi ja suutlikkusega midagi lahti. Asjatundjale räägivad need arvud väga-väga palju inimese tervise kohta. Ära keelata! Avaldajaid karistada! Täie rangusega.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

täiesti isekas

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Eks see väikse konksuga sissekanne ole. Minul Tiidreku luba pole ja seega arutada ei saa, kuigi autor kutsub üles arutelule

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Hoopis üllatava pommi lõhkas Tristar triatloni koduleht kus on tiimide arvestuses jooksjana üles antud Elmo Kassin!!! Seda pulli peab oma silmaga kaema minema.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP ei õnnestusnud Tristar triatloni starti meelitada, kuigi vist püüti?

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Võistlusele registreerimisel annab inimene nõusoleku tulemuste avaldamiseks. Aga ta võib andmekaitse seisuse alusel oma nõusoleku igal ajal tagasi võtta. Selline keiss on näiteks olemas, kus noor mees keelas võistluse korraldanud organisatsioonil oma 10 aasta eest peetud võistlusel tehtud tulemuse (DNF - ta ei läbinud distantsi) avaldamise internetis, sest see kahjustavat noormehe CV-d ja mainet (tööandjad võivad internetist otsida).

 
At 09:02, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
nike tn
chrome hearts
cheap nhl jerseys
asics shoes
nike air huarache
polo ralph lauren
coach factory outlet
nike factory outlet
oakley sunglasses
kate spade outlet online

 

Postita kommentaar

<< Esileht