teisipäev, märts 15, 2011

Pullerits: Miks meie Kiku toob ilmale võõrriigi kodanikke?

Kuidas teile meeldiks, kui näiteks Venemaalt tuleks sealsed naised Eestisse sünnitama? Ja seda sellepärast, et – see on oletuslik, mõeldud teoreetilise skeemina, sest tegelikkuses see meil õnneks nii ei ole – nende lapsed saavad siis automaatselt sünnijärgselt Eesti kodakondsuse, mis teeb neile tulevase elu Euroopas lihtsamaks.

Ameerikas, kus tõepoolest saavad seal sündinud lapsed automaatselt USA kodakondsuse, olgu nende vanemad Angolast või Ülem-Voltast, meeldib selline kodakondsuse valimatu jagamine järjest vähematele. Seda eeskätt seetõttu, et järjest rohkem Hiina naisi käib Ameerikas lapsi ilmale toomas. Mäletan, kuidas 1995. aastal, kui töötasin Alfred Friendly stipendiaadina (kümnele stipikohale Ameerika väljaannetes oli kogu maailmast 160 kandidaati) ligi pool aastat reporterina uudisteajakirja Newsweek Washingtoni toimetuses sisuliselt Valge Maja kõrval, rääkisid fondi juhid mulle eelmise aasta juhtumist, kuidas üks Hiina stipendiaat oli rasedust varjates Ameerikasse tulnud ja seal lapse ilmale toonud. Jama ja sekeldusi ja ebameeldivusi oli olnud palju, nentisid nad. Nende suhtumisest paistis selge pahameel.

See kõik ei oleks mul meeldegi tulnud, aga eelmisel nädalal helistas üks kunagine kolleeg ja muidu lahke tuttav, kes ütles, et Priit, sina julged sensitiivseid teemasid kajastada (selles ta vist ei eksinud; julgus on üks ajakirjaniku olulisemaid omadusi), seega võiksid arutleda selle üle, miks läks kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi ka oma teist last ilmale tooma USAsse. See tähendab, et meie kuulsa olümpiavõitja teine järeltulija saab automaatselt USA kodakondsuse.

Ütlesin esialgu, et igaühe vaba valik ju, mida ja kus teeb, ning teiseks, Šmigun-Vähi nüüd ju rohkem eraisik – kas see on ikka avalik asi, mis kodakondsuse ta lapsele võtab?

Ekskolleeg polnud mu öelduga eriti päri. Ja ma ei saa öelda, et ma ei saaks omakorda olla tema vastuväidetega päri. Ta väitis, et Šmigun-Vähi kui rahva armastatud kangelanna on jätkuvalt küllap paljudele-paljudele eeskujuks. Tõepoolest, tahaks loota, et on. Sest ta on ju igati tubli eeskuju, kümneid kordi etem kui need, keda seltskonnameedia parnassile upitab. Aga kui armastatud kangelanna saadab oma tegude ja otsustega sõnumi, et hei, tüdrukud, näete, mida sünnitasin Ameerikas, sest nii on lapsele tulevikus parem, siis miks ei peaks ka ülejäänud fertiilses eas naised hakkama mõtlema sellele, et miks ka mitte – tühja sellest Eestist, saaks lapse kuidagi Ameerika hingekirja munsterdada.

Teiseks, tõepoolest, on keeruline argumenteerida, et Šmigun-Vähi pole enam avaliku elu tegelane. Jah, oma praeguste tegudega ilmselt mitte. Aga olümpiavõitja tiitel on ju selline, mida keegi ei saa kunagi ära võtta (kui just dopinguga vahele ei jää). Selle ette ei lisandu aja möödudes liidet «eks» nagu maailmameistri nimetuse ette. Järelikult jääb olümpiavõitja – ja liiati on meil neid nii vähe, mis muudab nad rariteetseks, ja rariteetsus tõstab vaid nende hinda – alatiseks avaliku elu tegelaseks. Mida tõestab ka tõsiasi, et kõigist viimastel nädalatel sünnitanud naistest on just Šmigun-Vähi Eesti avalikkuse tähelepanu köitnud (olgugi et sündmus ise leidis aset kaugel USAs).

Tagatipuks saadab Šmigun-Vähi ookeanitagune sünnitus sõnumi, et Ameerikas on arsti- ja sünnitusabi palju parem kui Eestis ning Eesti meditsiin on sisult ebausaldusväärne ja olemuselt vanaaegne. Ma ei taha sellega nõus olla, ja arvan, et arstid ei ole sellega nõus mitte üks teps. (Ain K., siin on sinu kord ja koht ja kohus sõna sekka öelda!) Mul ei ole siin Tartu-Tallinna lihtrongis statistikat käepärast, aga ma ei imestaks, kui Ameerikas oleks vastsündinute suremus ja muud sünnitamisega seotud komplikatsioonid rahvaarvuga suhestades palju sagedasemad kui Eestis.

Sellegipoolest jääb Šmigun-Vähile seaduslik õigus sünnitada seal, kus ta soovib. Aga kuna tema sünnitusest on eelkirjeldatud asjaoludel saanud avalik sündmus, siis on nii mul kui teil kõigil õigus arvata sellest, mida keegi vaid õigeks peab. Isiklikult arvan, et kui oled Eesti inimene ja Eesti kodakondne ja Eesti patrioot, siis sa toimid nii, et ka sinu lapsed seda oleksid. Lõppeks ei ole Eesti ju enam mingi nurgatagune arengumaa – me kuulume euroliitu, meil on käibel euro. Või olete teie, lugejad, tõesti rumalad ja lühinägelikud, et te ei toiminud oma lastele mõeldes samamoodi nagu Šmigun-Vähi? (Minu kohta see küsimus ei käi: olen uhke, et mu lapsed on Eesti kodanikud. [Usun, et samavõrd on selle üle uhke ka Jaak Mae ja Andrus Veerpalu jpt.])

See on siin nii personaalne küsimus, et enne, kui tormate sõna võtma, mõelge oma perekonnale, ja vastake endale: kas teie käituksite pigem nii, nagu käitus Šmigun-Vähi, või käituksite nii, nagu enamik meist, kes tahavad, et Eesti riik saaks kesta? Kesta, muide, saab ta vaid kodakondsete kaudu, neile toetudes.
******Dubrovniku vanalinn, Horvaatia. 26. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi eelmise aasta detsembris Eestimaa uhkuse üritusel. Foto autor: Kalev Lilleorg, Naisteleht/Scanpix
Foto 2: Kristjan-Thor Vähi ja Kristina Šmigun-Vähi eelmise aasta detsembris Eestimaa uhkuse üritusel. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Õhtulehe ajakirjanik Jaan Martinson ja Kristina Šmigun-Vähi nende ühistööna ilmunud raamatu "Kristina" esitlusel. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

57 Kommentaarid:

At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Mida mul sellest, mida "Kiku" teeb???

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

See küsimus tuleks esitada Kristjanile.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Eks tüüpiline eestlane vaatab ikka lääne poole alt üles, ida poole ülevalt alla. Seetõttu paljud võtavad läänepoole abiellumist, elama või tööle asumist väga olulise tõusuna sotsiaalsel redelil. Выбилься в люди! Aga Smigunide esivanemad võisid olla varjaagide sugu, kes Venemaale valitsejateks kutsuti. Nii et ring on võib-olla täis.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on tegelikud põhjused välja uurimata ja tulistab siin selgelt puusalt. Tekkib jälle küsimus, mille kuradi pärast?

Muideks, neid põhjusi on isegi avalikut mainitud. Siin pole nendest muidugi poolt silpigi.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kristiina on ikka 100 % eestlane või on temas ka muud verd? (võiks omada ka muud kodakondsust)
Ei ole see maailm nii mustvalge, nagu üks silmaklappidega kirjatsura kujutab.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

jälle meiega manipuleeritakse ja meie muutkui kommenrteerime. See ongi PP tegelik eesmärk.
Anname talle seda, mida ta soovib.
See siin on minu panus.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas pole mitte nii, et Kiku laps peab 18-aastaseks saamisel valima, kumma kodakondsuse ta võtab - kas USA või Eesti oma?

PP väidab, et "Ameerikas, kus tõepoolest saavad seal sündinud lapsed automaatselt USA kodakondsuse". Korrektne oleks, et öelda, et USA pinnal ilmale tulnutel on ÕIGUS USA kodakondsuse saamiseks. Seda õigust ei pea realiseerima.

 
At 12:37, Blogger Madis said...

Kui piisavalt kaugele Läände minna, siis jõuab Itta välja. Ja kui sealt veel edasi Läände minna, jõuadki koju tagasi :-)

Priit, Sul on minu arvates tekstis üks loogikaviga. Näriks väheke selle "Eks-"teemal.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma oleksin oma kodumaal nii palju sõimata saanud ja nii palju ebameeldivusi kuulnud, nagu meie suusakuulsus seda vaatamata oma vägevatele saavutustele tunda on saanud, siis sünnitaksin ma ka välismaal, et kohalikust kodumaisest lahmerdamisest rahu saada.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Üks põhjus, miks mujale sünnitama minna on kindlasti see, et pääseda PP sugustest kommentaaridest. Kui oleks siin sünnitanud oleks PP, midagi muud leidnud, mille kallal iriseda. Probleem on selles, et kõigile irisejad ei meeldi, mulle kahjuks ka mitte.

 
At 14:01, Blogger Kairit said...

Mõtlesin, et mind ainsana see Miami-lugu häirib. Muidugi hoopis teistel põhjustel- loomuliku sünnituse pooldajana ma ei suuda, uskuda, et keegi Ameerika sünnitusabi lapsele paremaks peab.

Kus need avalikult mainitud tõsiseltvõetavad põhjused on, äkki viitate? Vanema lapse keeleõpe ju seda ei ole, noorema tulevane Ameerika kodakondsus ka mitte.

Kiku raamatut lugesin huviga ja isiklikul pinnal see aitas mindki palju. Nagu eneseabiraamat või nii. Nüüd on nagu valus. Muidugi, igaühe oma asi, kus sünnitada. Miskipärast paljud Ameerikas elavad eestlased teevad mida iganes, et sünnitada Eestis... suudan nende motiive paremini mõista. Ja kui ma ei mõista oma iidolit, siis ta pole ju enam minu iidol ka... ongi tal rahulikum elu, just nii, nagu ta soovib.

Vähemalt nii palju nalja sai, et meediakanalid ei suutnud esimese hooga kokku leppida, kas sündis poiss või tüdruk.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Soovitus, uuri tausta ja kirjuta samal teemal uus lugu. Usu, saab kõigil parem olema.

Uus nädal käes. Kas AV süüdistustele sellel nädala ka järg tuleb? Või jäävad need süüdimatult ilma faktiteta õhku rippuma?

 
At 14:53, Blogger Priit Pullerits said...

Tuleb tõdeda, et naised (14:01) räägivad küll harva, aga kui ütlevad, siis südamest ja siiralt ja arukalt. Mehed tikuvad enamasti ainult kraaklema, ei vaevu isegi kaasa mõtlema - isegi siis, kui lugu on kirjutatud üüratult neutraalselt, poolt- ja vastuargumente tunnustades. Mis siis ikka, mehed, leppigem sellega, et naised on meist arukamad.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

naljakas jah, minu silmis ka KŠV langes... patrioot nagu ma olen... aga noh, eks seda poluverniku verd ole ikka sees, selles ka vist see lääne ihalus...

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Lase ennast lõdvaks, julge ajakirjanik! See oleks küll vast nali, kui iga väljaspool Eestit sünnitada tahtja peaks enne selleks Pulleritsu käest luba küsima!

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

No see on küll üks veider tekst. Kristiina lastel on võimalus hakata USA kodanikeks aga mitte kohustus. Seda, mida nad tulevikus otsustavad saame kunagi teada. Aga arstiabi ON USAs parem (kui sul on raha seda endale lubada). Ja Kristiina on praegu ikkagi eraisik ja tema väikesed lapsed ei tohiks küll mingi avaliku huvi objektid olla.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Mulle ka ei meeldi PP see suhtumine, et kui ole korra olümpiavõitjaks tulnud, siis kogu sinu isklik ja perekonnaliikmete elu peab kuni surmani olema avalik. No ei pea. Praegu on ta avalik rohkem selle pärast, et ajakirjanikuhärra saab ennast selle valgeses soojendada. MADAL!

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Pean nentima, et teemapüstitus on väga huvitava nurgaga ja samas näitab see, et kui korra ikka oled avalikuelu tegelaseks sattunud, siis sellest staatusest on pea võimatu lahti saada. See ei käi nii, et tahan kustutan Googlis ja ajalehes oma nimelised kanded ära ning ongi kõik.

Eks äriliselt on kasulik kui oma lapsel juhtriigi kodakondsus on, nõnda ei saa tekkida komplikatsioone. Tõsi tegu pole kindlasti patriotismi avaldusega ei Eesti riigi ega ka koliseva ravikindlustusüsteemi poole. Eeskuju on tõesti negatiivne, kuid teatavasti on paljudel elitaarsesse gruppi sattunud kaasmaalastel selline komme, et eelistavad väljamaist sünnitusabi teenust kodumaise asemel. Ja loomulikult on selleks neil ka tehniline õigustus, sest meie kõrgeltkvalifitseeritud tohtrid istuvad ju väljamaistel seminaridel ennast harimas ning koduste proosaliste teenuste osutamise raskuskese asub administraatoritel ja väljamaale koolitust saama mittesobivatel spetsialistidel. See teeb nõutuks küll.

Aga pole hullu. Eesti on edukalt muutumas multikultistaniks, kus rahvuse säilimine pole põhiline. Küsimus on juba selles, et kes julgeb esimesena maas vedeleva rikkuse üles korjata, sest tööjõudu on siin liiga vähe suurtööstuse arendamiseks ning kodanikeriik on ka liiga nõrk, et kaitsta oma jalgealuse läbiuuristamist. Sellest vaatenurgast on Kristina samm väga konkreetne hinnang kohalikule elule ja ühtlasi allavandumine tulevikule. Sportlaselt nii libedat käitumist ei ootaks aga eks tal kui väga heade nõunikega kangelannal on hea siseinfo.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas tahate öelda, et Victoria Kris Vähi (Kristina vanem tütar) tütar sõidab maailmas ringi praegu USA passiga?

 
At 17:44, Anonymous Ants said...

Võib-olla selle pärast, et Miamis on ilus ja soe ilm ja ei liigu igasugu viirusi ringi, mis siin kõiki talvel tüütavad. Lisaks on ju perel seal ka kinnisvara nööriga kaelas, mida tuleb kasutada.
Lgp naise emotsionaalne nutt kurgus kommentaar ei näita muidugi tarkust.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

tuntud inimesest võib aru saada, et soovib välismaal sünnitada. Igast sosistajaid terve haigla täis ja kes teab millised intiimsed asjaolud välja lekkida võivad.

 
At 19:03, Blogger Unknown said...

Eks see ole hr Thor Vähi järjekordne äriskeem. Ju hea sõber, kes ka laane taga soid ja kõnnumaad kokku ostab, soovitas, et tulevikus kasvatad nii endale kena pensionisamba. Aga ühtegi mõistlikku põhjendust ei suuda küll sellele käitumisele leida. Jääb vaid konsipartsiooniteooria, et käivad sealt hoopis lapsi ostmas, samas miski padi kõhu peal kiku siiski ringi siiberdas siin mõned kuud tagasi. Seega, kui seal just miskit salaskeemi taga pole, siis on tegu lihtsalt veidi naiivsete ja napakate lapsevanemetaga, et 2-3kuised imikuid mööda ilma ringi väntsutada.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Kogu selle loo ajend sisaldub eelduses, et sportlane on patrioot, kuna ta esindab riiki ja võistleb riig "lipu all". Kuid tegelikult ju ei ole, sportlane esindab riiki vaid seepärast, et see finantseerib teda ja pakub treeningvõimalusi. Sportlane on amet, mille esindajad kõige sagedamini vahetavad kodakondsust "isikliku tööalase karjääri pärast" ehk tiitlivõistlustele pääsemiseks. Seega on nad kõige vähepatriootlikum seltskond. Eeldus, et sportlane peaks olema keskmisest patriootlikum, põhineb eelkõige publiku soovmõtlemisel, ka sportlase enda sõnad "uhke on kanda seda lippu" tulenevad sellest, et selle eest publik teda kiidab.
Praktikas on paljud tippsportlased kosmopoliidid, kes konkureerivad selle riigi kodakondsustele, millede koondiste koosseisus saab oma isiklikke saavutusi realiseerida.
Kui lõpetada see luulu, et sportlane on patrioot ja oma riigi uhke esindaja, siis kaob ka konflikt.
P.S. Šmigunid tulid siia immigrantidena, seos on Eestiga suht olematu (vana Šmigun pole aastakümnete jooksul vaevunud eesti keelt ära õppima) ja väga tõenäoliselt ka lahkuvad siit kui õnnestub mujal end mugavamalt sisse seada.
A patriotism on ja jääb publiku ning spordireportorite alaks.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Majandusteadlane ütleks, et KŠV hindas optsiooni võtta USA kodakondsus väärtuseks vähemalt 100,000 kr. Sest vähemalt niipalju peaks reis koos kõigi kuludega olema.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Meenus üks näide- oli kunagi tasemel lauatennisemängija Igor Solopov, kes Venemaa konkurentsis ei löönud läbi ja tiitlivõistlustele ei pääsenud. Võttis Eesti kodakondsuse ja oli uhkelt Eesti värvides Eesti patrioot nii kaua kuni tekkis võimalus Rootsi koondisesse saada, selleks tuli ainult Rootsi kodakondsus võtta. Rumal on see, kes sportlaste saavutusi tõlgendab "meie" saavutusena (minu lipp on seal, mina ka samast seltskonnast- venelane, eestlane, rootslane- kesiganes).

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Paar aastat tagasi saatis üks ulmefänn kirja populaarsele kirjanikule ja blogijale Neil Gaimanile ning kurtis, et George R. R. Martin ei tööta oma uue romaani kallal sugugi nii usinasti kui fännile meeldiks. Gaimani vastus fännile oli: "George R. R. Martin is not your bitch."

Ehk siis. Ei ole olemas mingit "meie Kikut".

 
At 19:39, Blogger Madis said...

US of A võib ju näilikult olla juhtriik, kuigi sisuliselt on üks teatud "jõud" Idas juhtivam. Äkki peaks hoopis selle valguses pilgu sinnapoole heitma?

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

20 aasta pärast on kasulik omada optsiooni läänes. Ida võtab neid avasüli igaljuhul vastu.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Keeruline küsimus.
Samas miks mitte sünnitada seal, et kindlustada enda tagalat. Raske niimoodi väita, PP kohaselt fakte kasutades, kuid kaua meil olnud oma riiki ja kaua olnud võõraid isandaid. Praegusel ajal püssi haaramine jne, see jutt kahjuks enam ei kehti. Kahjuks ei suuda keegi meist neid ohtusid hinnata, kuid tahame või mitte, need siiski eksisteerivad.
Lisaks võiks tuua natuke kõrvalekalduva väite, kuid miks PP käib USAs puhkamas, kui meil on suur kampaania Puhka Eestis vms. Kellele arusaamatu sünnitus, kellele USAsse kolimine, kellele reisisihtpunkt, kellele USA toote kasutamine.
Iseenesest jääb minule ka natuke see arusaamatuks, aga kõigil ju õigus toimetada nagu ise soovivad.

Edu!

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

No mind ei häiri kuidagi see, kus ta sünnitab. Ja mis seos siin eesti riigi kestvusega. Palju suurem probleem on see, et inimesed peavad häda sunnil vastu enda tahtmist tööd otsima võõrriigist. PP võiks parem lõpetada AV dopinguteema. Ootan põnevusega lõpplahendust.

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole PP AV dopinguteema lõpetajat. Sest ta ise on oma kirjutatu lõksu langenud.

 
At 22:39, Anonymous Maamees said...

Ahaa, taas kord virutati närimata kont klähvivate koerte puuri,las purelevad omavahel, mida suurem kisa, seda suurem nauding...suusahooaeg sai otsa, miskit pole teha, kuulan jutte, imen pastakast mingeid möttevälgatusi, mida intrigeerivam sisu, seda suurem lärm selle ümber, seda enam saab nina taeva poole püsti ajada ja nautida tähelepanukeskpunktis olekut...Eesti elus on palju aktuaalsemaid teemasid, kus urgitseda saab ja millest laiemale üldsusele ka kasu oleks, tegeleks parem sellega, mitte aga ei möistataks, miks keegi kusagil midagi teeb nii, et mina seda aru mitte ei saa....lisaks veel möned asjaolud vöivadki saladuseloori alla varju jääda, eriti siis kui keegi sellest mingit kasu ei saa ning kui sellega vöib kaasneda vaid negatiivne emotisionaalne teadasaamine- kas on vöi ei ole....

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Suusaliidu president usub Mati Alaveri jätkamist (ERR).
Ega PP ka lõpeta.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Miks me Igor Solopovi ei mäleta. 8) Loodame, et tal läheb hästi.
USAs malemeistrivõistlustel muide oli kusagil kümnekonna aasta eest esikümnes 9 vene nimega meest.

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Siin tõstatati küsimus miks Pullerits alati USAs puhkab. Arvan, et ta käib seal instruktsioone saamas. NB! Mitte ühelgi nendest kanjonite piltidest ei ole Pullerits ise pildil. Kirjutab, et "päev otsa sõitsin Utah osariigis ringi, ei kohanud ühtegi inimest". Väga kahtlane.

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

PP on vandenõuteoorialane.

Mis puutub AV afääri lõpetamisse, siis see on lõpetatud ja väga tulemuslikult. Kes veel aru ei saanud, siis tulemuseks on 91 kommentaari. Kas teie lootsite tõde?
Muhahhaa.

 
At 09:34, Anonymous Nipi Tiri said...

Mulle jäi siit hoopis tegelikult üks teine häiriv asi silma:


Priit, sina julged sensitiivseid teemasid kajastada


ÕS ütleb meile:
sensi.tiiv -.tiivi: ekstrasensitiiv
.ekstra+sensi.tiiv: ekstrasensoorsete võimetega isik


Jah ma saan aru mida mõeldi, aga ...

Teemasse niipalju, et kui tal oli võimalus, tahtis ja tegi - jumal temaga. Miks see kellegi teise tagumikku torkima peaks?

Mõlgutan mõtet selle blogi lugemine lõpetada.. Eriti peale eelmist AV teemat. Liiga palju mürki viimasel ajal.

Vaatame veel, ehk paraneb see asi.
Paraku ei ole eestis väga palju sporditeemat riivavaid blogisi, kus ka mingit loetavat sisu oleks. Seega tuleb tihti leppida sellega mis on.
Edu.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Algatuseks ütlen, et ei ole asja tegelike oludega kursis, võin vaid oletada. Aga variante on palju.

1) Sooviti lastele tagada tulevikus suuremat valikut (US kodakondsus ei ole kohustus!);

2) Parem arstiabi/teenindus;

3) Puhkus sünnitusega seonduvast Eesti mudalombi meediakärast;

4) Mitmed naised käivad algult Tartus Sõritsa juures ja siis hiljem tagasi Tartusse sünnitama;

5) Lihtsalt meeldib Floridas; ...jne.

Lisada võik veelgi, kuid ausalt öeldes pole see ei minu ega kellegi teise asi!!! Jätke nad rahule.

Lugupidamisega
Mart

PS. Minu arvates oleks palju olulisem teema uurida seda, miks Eesti rahvaspordiüritustel ei tehta dopinguproove - üks kord katsetati ja polnud just meeldivaim tulemus. Aga kui vaataks siiski sügavamale tavainimeste musta "spordi pesusse" ...

 
At 10:13, Blogger Priit Pullerits said...

09:49 - ja kes need proovid kinni maksaks? Sõltumatute proovivõtjate siia toomine, nende majutamine ja toitlustamine, siis proovide analüüs... ma ei usu, et rahvaspordiüritustel dopinguproovide võtmisel oleks mõtet. See peaks küll eriline oinas olema, kes kas või 23. kohalt 13. kohale jõudmiseks hakkab jamama mingi dopinguga, mis ei ole enamasti sugugi nii lihtne, et võtan nädal aega tablette. Doping - see on ikkagi teadus. Ja EPOga eksperimenteerides võib näiteks vere nii paksuks ajada, et sured ära. Ja muudel ainetel on nii ebameeldivad kõrvalmõjud, et... veel kord, ainult loll hakkab mingil Estoloppetil tulemuse parandamise nimel dopinguga jändama. Ja kui ta saabki 78. koha asemel seetõttu 53. koha, ei muuda see laias laastus ju asja. Olgu ta õnelik selle üle. Ma ei mäleta juba paari kuu pärast, kui mitmes ma mis maratonil olin, ja veel vähem mäletavad seda teised. Ahh, oli vist kusagil seal esisaja lõpus, öeldaks. Aga kas 93. või 82. - mis vahet seal on?

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

" Isiklikult arvan, et kui oled Eesti inimene ja Eesti kodakondne ja Eesti patrioot, siis sa toimid nii, et ka sinu lapsed seda oleksid." - aga kust on võetud, et USA-s sünnitamine/sündimine seda välistab?

 
At 11:01, Blogger GuidoMukk said...

Ameerikas naised sünnitada ei taha..enamus lapsi tuleb ilmale keisrilõikega. Võib olla skalpelli käsitlemisel tõesti ameeriklased osavad kui eesti ämmaemandad. Sünnituse puhul ma vaat ei kahtlen et kas ongi taseme vahet. Ruumid jahh ilusamad.
teine põhjus kodakondus. Klassikaline tõusiku mentaliteet..teie tehke mis tahate aga mina jään ellu. Mul on võimalus siit konnatiigist põgeneda, kui se enam mulle kasulik ei ole.
Enamus arvamutest kashjuks kumab vastu kadedus ja omandiõigus. Et kardetakse potensiaalset ohtu oma tulevased olümpiavõitjad kaotada muudele riikidel. PP ju spekuleeris juba et Andreasel kahh Norra pruut olemas...jääme poisist ilma. Vat see ei ole enam meie asi. Mis õigusega meie nõuame edukatelt sportlastelt uusi olümpiavõitjaid. Laseme neilt lastel elada normaalse inimese elu ja keskendugem selle materjali mis meil on.

 
At 11:57, Blogger dr Holden said...

PP: "Ja kui ta saabki 78. koha asemel seetõttu 53. koha, ei muuda see laias laastus ju asja. Olgu ta õnelik selle üle. Ma ei mäleta juba paari kuu pärast, kui mitmes ma mis maratonil olin, ja veel vähem mäletavad seda teised. Ahh, oli vist kusagil seal esisaja lõpus, öeldaks. Aga kas 93. või 82. - mis vahet seal on?" Mina küll mäletan oma elu lõpuni, kes oli 2011 suusamaratonihooaja kõige stabiilsem suusataja. Ja selle tiitli ette ei lisandu aja möödudes liidet «eks» nagu Eesti meistri omale. :)))

Tegelikult pole meie kiirelt globaliseeruvas maailmas vahet, kes kus oma lapse ilmale toob ja mis kodakondsuse see laps saab või täiskasvanuks saades endale võtab. Ajal, mil ligi 100000 kaasmaalast töötab välismaal ning paljud neist ei kavatsegi naasta, on ühe inimese (olgu ta kasvõi meie "Kiku") isiklikes asjades sorimine IMHO üsna kohatu.

Suusahooaeg kestab veel, kas teemasid vähe?

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

mõni aega tagasi oli jutt, et Veerpalu B-proovi analüüs saab valmis 13. märtsiks. mo meelest oleks nüüd igati sobilik tulemustest teada anda.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

AV teema pole enam hot.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Ikkagi, Priit, ootaks lõpetamata dopinguteema sinupoolset "lõpetamist".

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit Pullerits on mormoon?

Selline küsimus küll tekib kui vaadata kuidas ajakirjanik Pullerits riides käib. Igal pool ülikonna, valge särgi (sic!) ja tumeda lipsuga. Ajakirjanikud muidu on reeglina sellised lodevavõitu kampsunites karvapead tihti. Ja ka Euroopa Liidus, mitte ainult meil. Tuleb näiteks Saksamaalt siia ajakirjanik tähtsatelt ühiskondliku elu tegelastelt intervjuud võtma - kampsunis! Aga Priit Pullerits riietub kohe ütleksin väljapaistvalt erinevalt. See paneb mõtlema - kes meil selliselt käivad? Kevaditi saabub siia USAst Utah osariigist mormooni usulahu missionääre. Noored mehed, valgetes särkides ja mustades lipsudes. Täpselt nagu Pulleritsul. Siinjuures ei jää kindlasti märkamata, et Pullerits veedab kõik puhkused sealsamas Utah osariigis. Kas ei tundu kummaline ja küsimusi tekitav? Võiks muidugi otse küsida: "Priit, kas oled John Smithi õpetuse pooldaja?". Selline küsimus oleks isegi mõeldav, sest avaliku elu fookuses tegelase puhul ei ole tähtis, et usulised vaated on delikaatsed isikuandmed ja nende õigusvastane töötlemine keelatud. Aga mormoonidel olevat mitmenaisepidamise komme. Selle järgi võib ka kindlaks teha: et kui mitut naist ei pea, siis nagu ei oleks põhjust mormooniks pidada..

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits oli seni tasemel, kuni ei üritanud keeleuuenduslikult kirjutada:)
'Sensitiivne', 'pongestama', vene keele laenud (tema interpretatsioonis), jnejne. Klassikaline mees, jää selleks. Sulle sobib ülikond ja vanakooli spordidress, jää sinna. See ei ole progress, mida üritad:)
Tänulik keele-'sensitiivne':) lugeja,
Marko

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Nipi-Tiri jt teised,
te panete oma etteheitega ämbrisse. Sensitiivne on ÕS-is täiesti olemas - just ja ainult Pulleritsu kasutatud tähenduses.

sensi.tiivne <11:-.tiivse> ▪. {Sensitiivne}→ salajane info. {Sensitiivne}→ õrn teema.

'Sensitiiv' on küll samatüveline, kuid hoopis erineva tähendusega sõna.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei mõista.

Priit kirjutab isamaalise blogikande aga sportlased närivad hoopis kasutatud sõnavara üle. Kas pean järeldama, et sportlastele ei lähe isamaa enam korda ja kõik siin on juba tänu meediaajupesule multikultitolerantseks muutunud?

Kui me ise suhtume oma riiki kui aktsiaseltsi milles me sõnaõigulikku häält ei oma, siis pole ju mõtet ka viriseda, kuigi tegelikult on kõik siin riigis meie enda teha.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Ega Sind enne rahule selle AV teemaga ei jäeta, kui tulevad veenvad ja üheselt arusaadavad seletused, süüst või süütusest. Ole ikka lõpuni julge mees.

 
At 21:04, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 17:34 - aitäh seda välja ütlemast. Sama mõte ja küsimus on siinseid kommentaare lugedes ka mind painama hakanud. Kurb, kui isamaaliste hoiakute tõstatamise eest multikulti-tolerandikuilt vaid nuhelda saad.

Lp 18:43, 14:49 jt - watch out what you wish for. Bear in mind: you have been warned. And don't blame it on me. Mõistate? Patience, you need some patience.

 
At 21:34, Anonymous Lennart Mägi said...

Tubli Priit, väga tubli! Ühes lõigus oled uhke isamaalisuse propageerimise üle ja teises lõigus suunad rahvuskaaslastele võõrkeelseid hüüdlauseid. Lihtsalt super! Wow! Keep up the good work!

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Need ei ole hüüdlaused, vaid kodeeritud sõnumid (mormoonidelt?), mida Pullerits Teile edastab.
Watch out what you wish for. Bear in mind: you have been warned. And don't blame it on me.
Annan pea, et tegemist on kodeeritud sõnumiga!

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Räägix pealkirjast, sisu peax ju sellest lähtuma: "Pullerits: Miks meie Kiku toob ilmale võõrriigi kodanikke?" - kui Kristiina lapsel on LISAKS Eesti kodakondsusele ka USA oma, siis ei ole ta ju võõrriigi kodanik. PP - kasuta ajusid, enne kui midagi kirjutad.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

et isamaalised hoiakud? proua Krivoshapka sünnipäev tõestas vastupidist.

 
At 09:43, Blogger Kairit said...

Mittetark naine siinpool (ai, sellepärast on ka valus, Ants 17.44).

Kiku raamatus räägitakse kriitilise alatooniga muuhulgas sellest, kuidas Herbert Abeli treening-grupp laiali jooksis- Ameerikasse õppima ja treenima... Tolikule jäid Kiku ja Katu. Nii see elu juba ükskord on.

Minu arvates oleks õige see teema PP poolt rahule jättta. Naise põhiõigus on sünnitada oma valitud kohas. Las ta siis olla. Raamatu-promo aegadel läks niikuinii Kristina eksponeerimine igas meediakanalis üle piiri, alates kokasaatest ja lõpetades kesteabmillega, ajakirjadest rääkimata. Ega tarbija vahet ei tee, mis on müügikampaania osa ja mis ajakirjanike hapukurgihooaja tulemus. Jõudu uute teemade leidmiseks!

P.S. AV tütre nimi Anlourdees käib mulle ka närvidele, aga õnneks unehäireid pole sellepärast veel tekkinud, ainult aeg-ajalt isutab hommikuti konjaki järele:p

 
At 10:36, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 21:51 - kust ma te pea kätte saaks? Tuleks nüüd sellele järele. Kas võtate ise otsast ära või pean mina seda tegema?

 

Postita kommentaar

<< Esileht