reede, jaanuar 06, 2012

Pullerits: Kas mõnel spordialal vohab äraspidine rassism?

Olete nõus, et nii suusatamine kui rattasõit, nii ujumine kui jooksmine on vastupidavusalad? Loomulikult on! Ja see tähendab, et antud aladel on peamiseks edu määrajaks vastupidavus. Vastupidavus oleneb üksjagu sellest, kuidas suudab vereringe hapnikku transportida ja kuidas jaksab organism hapnikku omastada. Selles, nagu teada, mängib olulist rolli hemoglobiini tase.

Ja nüüd küsimus: miks on suusatamises, ka laskesuusatamises seatud hemoglobiini tasemele ülemine piir, aga seda pole rattasõidus, jooksus ega ujumises?

Suusatamine ja laskesuusatamine on talialad, rattasõit, jooks ja ujumine aga suvealad. Ilmselt siis, võib siit järeldada, kehtivad talialadele teised reeglid, kuigi isekeskis pole need reeglid ühtlased, sest minu teada - ja seda kinnitas mulle üks Eesti asjatundja - on hemoglobiini taseme lubatud ülemise piiri erinevus suusatamises ja laskesuusatamises viis ühikut.

Miks pole ülempiiri suvealadel? Äkki on asi selles, et talialadel pole Aafrika riikide esindajaid (vähemasti mitte arvestataval tasemel, üksikud "kinomehed" ei lähe arvesse), aga suvealadel on - pean silmas just jooksmist. Sest kui nüüd suvealadel, nagu rattasõidus ja ujumises, mis on peaaegu eranditult valgete ehk europiidse rassi alad, kehtestataks samamoodi hemoglobiini taseme ülempiir, peaks selle kehtestama ka jooksus. Aga siit edasi oleks kaks võimalust: esiteks, lubatud ülempiir tuleb aafriklaste pärast viia üüratult kõrgele, mis tähendaks, et valged saaksid "litsentsi" oma hemoglobiinitaseme kunstlikuks kergitamiseks; või teiseks, kui ülempiir tuua europiidide tasemele nagu suusatamises ja laskesuusatamises, siis tähendaks see, et ilmselt ei pääseks mitte ükski Keenia ega Etioopia jooksja startigi.

Mind konsulteerinud kaks tarka meest kinnitasid, et kesk- ja kõrgmäestikus elajail on hemoglobiini tase 10-15 protsenti kõrgem kui tavalisel eurooplasel. Norrakate uuringud on teinud kindlaks, et keskmäestikus treenimine aitab tõsta hemoglobiini taset 8-9 protsenti (võrdluseks: EPO aitab tõsta kuni 20 protsenti).

Kas sellepärast, et ära hoida säärast äraspidist rassismi, mis tuleneb Aafrika jooksjate suurtest eelistest, polegi suvealadel hemoglobiini taseme ülempiiri, aga talialadel on? Sel juhul paistab see mulle valgete talisportlaste diskrimineerimisena võrreldes valgete suvesportlastega lihtsalt sellepärast, et mõnel suvealal on paljudel Aafrika sportlastel iseeneslikult kolossaalne edumaa. Vaat, milliste kentsakusteni jõuame, kui rassiküsimust valikuliselt vaadata ja käsitleda, nagu seda maailmas kiputakse tegema, ja sedagi valgete kahjuks.
******Highway 85, Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod: Dario Cologna suusatamas Tour de Ski neljapäevase etapi võidu suunas. Fotode 1 ja 2 autor: AP/Scanpix; 3. foto autor: AFP/Scanpix

45 Kommentaarid:

At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

"lubatud ülempiir tuleb aafriklaste pärast viia üüratult kõrgele, mis tähendaks, et valged saaksid "litsentsi" oma hemoglobiinitaseme kunstlikuks kergitamiseks" - kui praegu piiri pole, mis siis keelab valgetel oma hemoglobiini taset kergitada? või ei tule lihtsalt selle peale, kui piiri pole? :D

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

"polegi suvealadel hemoglobiini taseme ülempiiri, aga talialadel on? Sel juhul paistab see mulle valgete talisportlaste diskrimineerimisena võrreldes valgete suvesportlastega lihtsalt sellepärast, et mõnel suvealal on paljudel Aafrika sportlastel iseeneslikult kolossaalne edumaa."

Mees, tee omale diskrimineerimise mõiste selgeks. -- Või lõpeta tahtlik hämamine ja kasuistika. Kui Sinu siiras soov on uurida ja tuvastada võimalikku diskrimineerimist [milles kahtlen!], siis oled võrreldavad grupid valesti valinud. Moodustades rühmad "valged suvealade sportlased" ja "valged talialade sportlased" oled ise dikrimineerija. Diskrimineerimine rassi järgi - palun väga, uuri! Aga siis moodusta võrdlusrühmad "valged talisportlased" ja "mustad talisportlased". Või laiemalt - "valged sportlased" ja "mustad sportlased".

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Kaugelt vaadates tunduvad köik asjad lihtsad olevat. Aga kas ka tegelikkuses. Egas veri ainult hemoglobiinist koosne. Selleks et organism ideaalselt toimiks, peab köik tasakaalus olema. Kui hemoglobiini tase kunstlikult üles tösta ja teised näitajad samaks jätta, tapad end lihtsalt ära, kui mitte kohe, siis aeglaselt kindlasti. Tösi see on, et keskmäestikus elavatel on hg näit körgem, muidu ei saaks see organism normaalselt eksisteeridagi. Aga millised on teised näitajad selle körval? Äkki möni teadusliku taustaga inimene teab valgustada. Kas mustanahaliste edu just hg tasemega seotud ongi. Siin tekib vastuolu Priidu kunagise soti-kreeklasest teadlase looga.
Maamees

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Nutikas tähelepanek tõepoolest!
Pakun vastuseks, et pole siin mingit rassismi küsimust. Lihtsalt ärimehed ja ametnikud pole veel igale poole jõudnud. Loevad siinset blogi ja varsti nad kohal ongi.

säga

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

PP peaks hemoglobiini normist suusatajate puhul avaldama kogu tõe. Peale absoluutväärtuse jälgitakse vereosakeste suhtarvu keskmist ja muid näitajaid. Sellepärast on osadele suusatajatele tehtud erandeid. ( kelle näidud on läbi hooaja kõrged ).Mis puudutab eesti suuskureid ja hädakisa, et miks meie omad erandite alla ei kuulu, siis just seetõttu, et tavaprotseduuridega selliseid näite, arvestades iga mehe aasta keskmisi, ei ole ilma keemiata võimalik saavutada. Ilmselgelt võib täna väita, et kõik meie suusatajad, kes on etappidest kõrvaldatud on kasutanud dopingut. Mesijutt alpitubadest ja kõrgmäestikueffektist on ainult lollidele.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

eelmisele,
kõrgmäestikuefekti kui niisuguse kahtluse alla panemine pole ka just kõige arukam tegu. kui on tuttavaid alpiniste või mägimatkajaid siis räägi nendega, saad selles teemas targemaks
ehk tekib probleeme kui ei viitsita mägedesse ronida (kallis, treeningmetoodika teine jmt) ja tahetakse sarnane efekt kunstlikult tekitada.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Seni, kuni keegi ei ole dopingu tarvitamist üles tunnistanud, on juriidiliselt kõik JOKK.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

kaia, kaia! (hüsteeriliselt) :D

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Kelle ettepanekul (lobby-töö tulemusena) hakati verenäitajaid mõõtma? Norra? Kas keegi teab? Kes see ka oli, imselgelt nende lobby kergejõustikus, rattaspordis ja ujumises on kordades jõuetum kui suusatamises.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Aga milles probleem??? Mis seal vahet on? Ega laskesuusataja ei võistle ju tavasuusatajaga koos. Kõigil ühe alaga harrastajatel on ju ühesugused normid. Ehk siis kui näiteks Bjorndalen sõidab murdmaad, siis peab ta ka nende normide järgi oma vere "sättima".

 
At 16:14, Blogger Madis said...

Björndalen sõidab üldse piirituse baasil :-)

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

"Ja nüüd küsimus: miks on suusatamises, ka laskesuusatamises seatud hemoglobiini tasemele ülemine piir, aga seda pole rattasõidus, jooksus ega ujumises?"

Üks tarkusetera, mitte kivipalluri käest, vaid ülikoolist kõrva taha jäänud. Rumal pole see, kes ei tea, vaid see, kellel ei teki küsimusi.
Aga miks mitte pole see teema mõne ajakirjandusliku uuringu tarbeks, mis võib tudengile lõputöö või kraadi anda. Kui Priidul endal suuremat huvi asja vastu ei ole.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Ehk tooks Priit ka konkreetsed andmed välja, et mustadel jooksjatel on kõrgemad hemoglobiini tasemed?!

Ma kiiruga leidsin ainult kohe ühe uuringu, mis väidab, et Hb tasemed on keenialastel suht keskpärased.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19952848

Hb tase on küll üksjagu oluline, aga siiski mitte määrav.
Erki

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit oleks natukenegi religioosne inimene (tõsikristlus sobiks talle kui rusikas silmaauku), saaks tast eeskujulik teeparteilane - valge, keskealine, mees, pereväärtusi hindav, migratsiooni tauniv, põlglus "erinevus rikastab hoiakule" jne., eks ole? Aga oleks on oleks, alati jääb midagi puudu...

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

https://www.facebook.com/fiscrosscountry

käib kõva madin Northugi karistamata jätmise tõttu

kas karma võlg... :-)

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Säh sulle diskrimineerimine

http://sport.postimees.ee/694088/rattaass-jai-dopingukuttide-valtimise-tottu-ilma-kahest-mm-tiitlist/

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Hea tähelepanek, 20:25. Näitab, et oskate mõelda ja asju ka sügavamalt seostada. Kahjuks need väärtused, mille manifestatsiooniks Pullerits on, leiavad Eestis vähe toetust. Üksikud jooned erinevate gruppide poolt küll, aga komplektis mitte. Eestlasele on lähedased kas ülipüknilised (nn "sea-tüüpi") poliitikud või siis füüsilise mõttes Jumala kirvetööd (tori hobusega juba kõrgparkuuri ei tee). Ameerika mõttetüübile sobivad Pulleritsu väärtused aga tõesti nagu rusikas silmaauku. Väga hästi öeldud. Eks seda märgati juba 90-ndate alguse huvitavatel aegadel ja noor ajakirjanik-ettevõtja sai kutse eliitõppeasutusse Columbia School of Journalism. Manhattanile, New Yorki, maailma kapitalismi finants- ja meediavõrgustike kesksesse juhtimispunkti. Kes ei tea mis asutus on Columbia Ülikool, võib aimu saada kui võtab ette kes kõik selle kooli on lõpetanud. Geopoliitiliselt asume laias laastus Ida-Euroopas ja Columbia alumnused ehk lõpetajad on selles kandis väga suurt rolli mängimas. Ukrainas oranzhi revolutsiooni teinud Juschenko; tippblogger Navalny, kelle tegevus praegu Putini komandal tõsiselt j..ni jahedaks võtnud; Tuneesia äsjase revolutsiooni liider Abner. Mis on neis ühist? Kõik nad on end täiendanud Columbia kursustel. Just samadel kus Pulleritski. Tegu on niisiis tõsiste kontoritega seotud õppeasutusega. Sellelt plaanilt ootaks Pulleritsult Eestis kõrgemat lendu, just poliitilises mõttes. Ju siis on olukord kujunenud just selliseks nagu on ja mees on suhteliselt tagasihoidlikul toimetaja kohal. Võib oletada, et takistuseks on just mehe suur, kui mitte öelda sporditegemise armastus. Aga see-eest on meil üks teine Columbia mees ühiskondlikus elus kõrgel kohal. Too mees ei tee üldse sporti. Ega Pullerits sellesse heakskiigduga suhtu ja see kumab mõnedest tema kirjutistest ka läbi.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole võistlussuusataja ega oska Northugi sisekurvi-möödumist reeglite suhtes kommenteerida, kuid telepildis nägi asi küll päris jõhker välja. Vasak suusk oli mitu-mitu korda kõige kriitilisemas lõigus kuuseoksakeste vahelt väljas. Väide, et Northug edu ei saanud, on absurdne. Väliskurvist poleks tal teed olnud, kaks meest vähemalt oli kõrvuti ees. Ja esikoha eest sai ju preemiasekundeid, mis võistlusel üliolulised. Legkovile tehti selle otsusega selgelt ära. Aga venelased suhtuvad Northugi hästi, võib-olla sellepärast venelased kisa ei tõstnud. Kuigi põhjust oleks.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

venelased ei tõsta sellepärast kisa, et ei taha dopinguküttide armeed oma ukse taha.
Teet

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Väga võimalik, Teet!
Tagasihoidlikkus ei ole ju muidu venelaste joon üldiselt, kui asi puudutab protestimist. Legkovi hea koht on Vene koondisele ülioluline. Midagi peab olema, mis nende suu kinni paneb. Northugi juhtum paistab ka kinnitavad, et "telefoniõigus" FISi teatud tasemetel kehtib ja ESL president ja juhtkond AV kaasuses sellele lootsidki. Aga tuleb välja, et "telefoniõigus" ei ole igameheõigus.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Не дозвонился, nagu öeldakse vene keeles. Aga huvitav milline on Eesti delegatsiooni seisukoht. Miks Eesti protesti ei andnud? Sõidus osales ju Aivar Rehemaa vähemalt. On seal üldse keegi korraldamas-juhtimas?

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Rootsi meedia: "Det är en skandal".
Northug: "Inte okej"

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Enne oli TV-s Lembitu Kuuse,
olid suusaülekanded, näidati Veerpalu jt tuuse.
Nüüd aga võta näpust või ime p..nist
ETV näitab talvel laupäeva hommikul - tennist!

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

http://www.tartupostimees.ee/220997/priit-pullerits-opivoimetu-naitsik/

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Kust seda tennist tuli?
Muide, miks on Kanepil alati fotodel ja intervjuusid andes ees selline süüdlaslik ilme? Isegi peale turniirivõitu?
Ma arvan, et ta kardab telefonikõnesid oma eesti sõpradelt!!! Täna on kindlasti selliseid tüüpilisi variante:
"Hallooo, tsauuuuäää. Kule super, võimasää. No palju õnne siiis. No mis tunne on selline turniir kinni panna? Ahah, arvata on. Millal siis pidu tuleb? Ah, mida? Aaaa jah, nojah, no aga väike shampa ikka onju. Naer. Kule aga millal siis rahakohver üle antakse? Aaa, et ülekandega jah, no jah, nõua sulli ikka...naer....ok ok ahah, kule aga ma siis sind pikalt kinni ei pea. Tegelt mul oli üks jutt ka....:)
Teet

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

14:11 näitel - siin kommentaarimis võiks vähem plära olla.

 
At 16:04, Blogger GuidoMukk said...

Rattaspordis jälgitakse hapniku kogust veres küll. Nimelt poistel kõigil verepassid taskus.
Eriti hästi see välja tulnud pikkadel tuuridel..teatavasti koormusest veri muutub mitmepäevasesy kurnatusest järjest lahjemaks ja lahjemaks. Kui aga peale puhkepäeva tavaliselt kellegi näitajad taas tagasi normaali kargavad võetakse see mees rajalt maha. Kui tõendina veredopingust.
Süsteemi praktiseeritud..asi toimiv ja mõningad mehed juba oma bännid sellega saanud.

 
At 02:01, Blogger Vinskaja said...

Ei hakka enam linki lisama (vt. 14.09), aga küsiks otse, kas hr Pullerits on juba Kanepi ees vabandanud? Eesti meediamaastikul igatahes pole see mulle silma jäänud.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

TM eelitgrupp - Northug Petter.
Kas uuriv ajakirjandus ka tegeleb?

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Miks hr.Pullerits peaks kellegi ees vabamdama....muidu läbi-löhki kolmesele öpilasele satub ka vahel möni viis hindeks kukkuma.
Maamees

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Kaia Kanepi olemus, käitumine, maneerid jne ei lähe kokku Pulleritsu väärtushinnangutega ja arusaamistega naise võimalikest rollidest spordist. Seetõttu oleks igasugune vabandamine ebasiiras. Ja kui vabandada, siis vast ainult sõnakasutuse pärast. Öeldu mõte jääb samaks. Samamoodi võiksime mõnda meessportlast jobuks ja mölakaks kutsuda. Mis võib olla õigustatud, sest mõni mees on väljast vaadates tõesti nagu uimane kana, aga kui ratta selga istub, siis paneb nii, et hoia ja keela (seda rääkis mulle üks endine koondislane). Kanepi on edu saavutanud (spordialal, kus edu mõõdetakse peamiselt rahas), seda ei saa keegi eitada. Samas ei saa vist ka keegi eitada, et viis ja kuvand kuidas Kanepi mängib on .. ütleme groteskne. See on vist paljudel naiste spordialadel nii. Kui tegu ei ole just rulluisutamisega.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Teet tahab öelda, et kui inimesed kuulevad Kaia Kanepi võitudest, siis nad mõtlevad eelkõige rahast, mida Kanepi iga võiduga teenib. Majanduslikult depressiivse Läänemaa mastaapides on need muinasjutulised summad. Ja küsimus on kuhu Kanepi selle raha paigutab. Ajakirjanduses ei ole viisakas seda teemat käsitleda. Kuid see on see, millele inimesed mõtlevad. Kas Carmen Kass on hoiatav näide? Tõenäoliselt on. Positiivne näide on vist Gebrselassie, kes auhinnarahadega rajas Etioopiasse tsemenditehase.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Ehk aitab juba sellest jutust, et Pullerits ja Kanepi. Mille eest te vabandust nõuate, ise ka saate aru? Inimesed muutuvad, nii, nagu Kanepi on kaotanud kõvasti kaalu ja näeb esimest korda oma karjääri jooksul välja nagu tennisist, nii võib loota, et muutusi on toimunud ka tema suhtumistes, hoiakutes ja käitumises. Olen ise näinud Kanepi käitumist avalikkuse ees ja suhtes samast ajast, kui ilmus Pulleritsu artikkel ega saa kuidagi öelda, et seal oleks sõnakestki valet. Loodan siiralt, et Kanepi on küpsenud ka inimesena ja talle saab nüüd ilma reservatsioonideta kaasa elada.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Maamees ja 11:52

Kahju on seda öelda, aga te olete pugejate kamp. Objektiivsust pole teil üldse.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

to 11.52

Päris pluffi panna pole mõtet. Ka teised on Kanepit elusast peast näinud. Nagu juba eespool öeldi, vähem plära.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

12:34 - ei ole bluff. Paraku.

Aga loodame tõesti parimat, et inimene on täiskasvanuks saanud.
11:52

(PS, te ei oska halvimas unenäoski ette kujutada, kui palju avaliku elu tegelaste (sport, kultuur, poliitikast ei hakka rääkimagi) rumalusi ja sügavalt kohatut käitumist ajakirjandus enda teada jätab.)

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

10.36-l on tõesti huvitav leid :)

Kaia ja Priidu teema puhul pole küsimus niivõrd selles, kas tollel hetkel kirjutatu vajab vabandamist või ei, vaid kas ja kuivõrd Priit oma suhtumisi on võimeline muutma.
Erki

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba jutt rahale läks, siis kas oma last trenni pannes keegi mõtleb sellele, et kui poisist peaks asja saama, siis ta selle alaga ka midagi teeniks? Sõõrumaa vana rahanospel sättis ennast kohe tenniseliidu etteotsa. Sest kui tennisest peaks eestis asja saama, siis tema kureerib rahavoogusid. Aga see selleks. Algkapital tennisemängimiseks võrreldes suusatamisega on kordades väiksem ka. Vaja on reketit ja tosse. Muide palju suusatipud üldse eestis kokkuvõttes võiksid näiteks aastas teenida?
Teet

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Teet, tennises on lapse trenni kuumaks 3-4 korda kõrgem, kui suusatamises. Isegi kui suuskade-keppide-saabaste raha juurde arvata on tennis aasta kokkuvõttes kallim kui suusatamine.

AinK (kas nooremat last käivad nii tennise kui suusatrennis)

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud 11:52

Kes on see "avalikkus", kelle suhtes preili Kanepi 2 aastat tagasi kuidagi käitus? Kas selle all peate silmas mingit käputäit kirjatsurasid, kes raisakotkastena üritasid raskes seisus sportlase karjäärile viimase hoobi anda? Minu jaoks tähendab sõna avalikkus ikka midagi muud. Mäletan hästi kuidas Kanepi jagas tol nädalal väga kenasti intervjuusid ETV sporditoimetusele. Vot see on avalikkusega suhtlemine.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Asi ei ole ei Kaias,ei Priidus, ei tennises, vaid et juhul kui kedagi tabab mingil hetkel edu, ujub kusagilt välja kamp ala "töelisi" fänne, kes selle asemel et avalikult jagada positiivset emotsiooni, hoopis asuvad "kaklema" nendega, kes on kunagi midagi kriitiliselt öelnud. Ja see ei puuduta ainult tennist. Tolle aastataguse artikli sisust saab iga mötlev inimhing aru, et tegemist sportlike aastate kokkuvöttega, miks aga Priit seda just nii väljendas, jääb ta enda südametunnistusele....
Tennises suht vöhikuna, saan isegi mina aru, et "kana munes muna, aga ega see muna nüüd nii suur ja särav ka ole. Ootaks ikka ära kas see kana edasi ka suudab muneda ja kas need munad suuremaks ja kuldsemaks ka lähevad". Alles siis üritaks kellegi(kasvöi Priidu) risti naelutada kui see kellegile töesti röömu, naudingut ja rahulolu valmistab.
Maamees

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

to Maamees & 11:52

Härrased, keegi pole ju kunagi vaidlustanud Pulleritsu tolleaegse artikli paikapidavust 95% ulatuses. Probleem on ju alati olnud ainult kahes sõnas: "hüsteerline eit". Just nende pärast kaebas Jaak Kanepi Avaliku Sõna Nõukogule ja võeti seal vastu Pulleritsu käitumist tauniv otsus. Keegi ei väitnud, et Kanepi karjäär oleks olnud paremas seisus kui Pullerits kirjeldas, aga säärast "diagnoosi" mingilt arvamustoimetajalt peeti äärmiselt kohatuks.

Tegelikult omalt poolt tooks välja teisegi aspekti Pulleritsu tollest artiklist, millega Priit kipub ikka alt minema. Ehk siis lisaks hetkeolukorra kriitilisele kirjeldamisele üritab ta pahatihti ka tulevikku ennustada. Ja tolles artiklis on Pullerits must-valgel kirjutanud, et "...lõpuks need, kes ei õpigi võitma. Viimaste päevade antikangelanna Kaia Kanepi kuulub nonde lootusetute viimaste hulka." Seega pole ka midagi imestada kui Kanepi võitude korral talle seda nö nina peale visatakse.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Tennis on ajalooliselt olnud rikaste spordiala. Jalgpall seevastu tekkis proletariaadi (rikaste jaoks - lumpeni) mänguna. Eestis on need asjad võib-olla veidi nihkes, kuid mitte palju. Oma aristokraatiat meil pole, uusrikkaid nagu Tallinki Pant ja Sõõrumaa tõmbab aga tennise poole küll. Hansapankur Tamjärv leidis tenniseväljakult endale naise. Jne. Kes tahab oma lapsele sotsiaalsel redelil tõusu, pangu pigem tennise kui jalkatrenni. Alade erinev sotsiaalne seisund peaks seletama ka erinevusi treenerite tasudes. Populaarsust tennis aga vaevalt kogub. Sest tennis eeldab siiski aristokraatliku käitumist, ka teatud haritustaset. Eestis saab laialt populaarseks pigem mõni poolkirjaoskamatu võõrleegionärina leiba teeniv jalkakutt või rattamees.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge a.liidrid,kas suusad olete allla saanud---tuulutage end veidi,juutt kisub teil mölaks.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

ATP finaalis olid vastamisi Monfils ja Tsonga

Sähh sulle

 

Postita kommentaar

<< Esileht