reede, aprill 13, 2012

Pullerits: Karm hoiatus jalgrattureile - ja innustus jooksjaile!

Pidin juba töölt koju siirduma, et pakkuda ootust ja pinget, kust küll järgmine sissekanne võiks tulla, aga siis silmasin värskes Newsweekis hoiatavat infot, millest ei saa jätta häid konkurente teavitamata. Sest kes teab, äkki muidu keeravad arutu ja peamiselt vaid pulssi (sic!) jälgiva treeninguga kogu oma elu nässu. Vastutustundeline inimene peab ju teisi hoiatama, isegi kui nood on rivaalid, kes teda iga hinna eest edestada püüavad.

Newsweek annab väikses kastikeses pealkirja "Coitus Interruptus" all teada, et "värske uurimus lisab jalgrattasõidu nende tegevuste ja pahede nimekirja, mis hävitavad teie seksuaalelu".

Nii et tähelepanu, jalgratturid, kel juba tuhatkond kilomeetrit kirjas! Äkki järgmine tuhat saab saatuslikuks?

Tsiteerin Newsweeki, mis toetub värskele uuringule: "Jalgrattasadul surub genitaalide piirkonnas närve ja veresooni kokku. Tagajärg: kahanenud seksuaalne nauding, suurenenud erectile dysfunctioni risk." Ehk teisisõnu: mida rohkem te treenite rattasadulas jalalihaseid ja -liigeseid, seda suuremat ohtu tekitate ühele teisele ihuliikmele.

Olen oma panuse nüüd andnud, olen teid manitsenud: ärge treenige liiga palju rattasõitu, pigem jookske!

Tahate jooksmiseks inspiratsiooni? Aga palun väga: vaadake seda videolõiku alates neljandast minutist, kuidas tegi omal ajal trenni minu kõigi aegade lemmiksportlane Sebastian Coe. Vaat see on tõeline mehine sport, mitte rattaseljas p***etamine, nii et pärast on veel üks liige rivist väljas. Kuid peamine, millele sel videolõigul tähelepanu osutage: kus, kurat, on pulsikell?

Ma ei näe pulsikella mitte kusagil! Ma ei näe, et Coe isegi randmel pulssi loeks. Ainus, mida ma näen, on stopper tema isa käes. Ja näete - mees jookseb nagu ei keegi teine pulsikellameeste ajastul. Loeb ainult aeg, millega kilomeetreid ja lõike läbida, ja seda jälgin ka mina.

Pealegi, kas kujutate ette, et mõni neist, kes raiskab enamiku trenniajast 5.00-5.20/km tempos, suudaks kunagi üldse hakata nii lahtise sammuga jooksma?
******Casa del Prado, Balboa Park, San Diego, California. 6. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida kaks korda pildile.)

Foto 1: Leedu naissprinter Simona Krupeckaite treenimas kodumaal Panevežyses Londoni olümpiaks. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Omaaegsed suurrivaalid, Briti keskmaajooksjad Sebastian Coe (vasakul) ja Steven Ovett 30 aastat tagasi, kui pulsikella ei tuntud ega kasutatud. Sellegipoolest on nende tollased tulemused jäänud Euroopa nüüdsetele jooksjatele kättesaamatuks. Foto autor: PA Wire / Press Association Images / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Sebastian Coe pulsikella ei kasutanud, aga võib-olla kasutas siis midagi muud, mis jooksusammu kiirendab...

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Naistel seevastu on vastupidi, jalgrattasadul surub genitaalide piirkonnas närve ja kõike muud lahku, põhjustades 'erectile absolute'.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Karm video. Vähe sellest, et pulsikellata, tüüp jooksis asfaldil, linnas, autode vahel, maanteel heitgaasides. Oi,oi, enamik blogilugejaid ei jõuaks ära laita, kui Priit nii teeks (eks ta pmst teeb ju ka). Ja spordivarustuse fetishistid, panite tähele, mis Coe'l jalas olid?

Point pole ju selles, mis ta veel tegi peale treeningu (ja et see võis tänapäeva mõistes üsnagi mittelagaalne olla), vaid tema treeningus.

 
At 18:06, Blogger Heiki said...

No kindlasti ei ole probleem niivõrd jooksutempos kui füüsilise aktiivsuse puudumises... olgu tempo 3, 4, 5 või 6 min/km kohta... tempo on individuaalne, aga füüsiline aktiivsus universaalne...
mis puutub jalgratturite suguvõimetusse, siis olen nendest "uuringutest" ja riskidest küll ja veel kuulnud... ise aastaid jalgrattaga sõitnuna ütleks, et mingit vahet ei ole...
Priit, jalgrattasporti vastandada pikamaajooksuga on kohatu. mõlemad on rasked alad. teatavasti ei tapa kumbki kui "lõdvalt" teha ja samas mõlemad võivad olla väga väga kurnavad kui piisavalt kaua teha ja piisavalt pingutada.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, kui see video oli tegelik treening siis mina filmisin eile ufot.

Tegelikult viimastel minutitel olid teeääres väga ahvatlevad seksodroomid Coe taustaks.

 
At 20:17, Blogger GuidoMukk said...

Lance Armstrong lükkab su väited ümber. Tiirane mees vahetas mõnigi kord naisi. Ja laste tegu ei takistanud ka haigusega kaotatud üks munand.
Temale näis rattasõit küll libidot tõstva harrastusena.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

millest selline pime viha pulsikella vastu. Kõik, kes tahavd targalt treenida, enda tulemusi parandada, mitte spordist ainult positiivseid emotsioone saada, peavad ja kasutavad pulsikella.
Videol jookseb ülitreenitud sportlane anaeroobses reziimis lõike, mille puhul ei oma tähtsust pulss, vaid lõiguläbimise kiirus ja taastumise aeg. Kuigi sa ei näinud randmel kella, siis pildiallkirjal ju väidad, et sel ajal pulsikella ei tuntudki.
arusaamatu, kuidas võib kedagi häirida kella kandev või mittekandev inimene. Pigem meenutab see kooliajal narrimist pälvinud veidi erisuguseid kaasõpilasi.
Priidu selline arutu ja totter käitumine iseloomustab kogu meie ajakirjanduse toimimist.

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei mõista, mille eest Priit hoiatab. Kastike coitus interruptus Newsweekis ütleb ju selgelt, et pakutakse head meetodit laste sigitamisest hoidumiseks. Kui riigi teenimine on teid tühjaks pigistanud kui sidruni, siis ei aita enam muud kui pukki ronida, et võtta kontroll olulistes küsimustes enda kätte.

 
At 22:03, Anonymous Nipu said...

Phäh,

see on NIIIIIII vana uudis, et siiralt üllatusin praegu, et endiselt on inimesi, rattasõitjaid, kes sellest ei tea!?

Ning tsiteerides klassikuid, kui see kunagi ee.velo nimelises uudisgrupis teemaks oli: "Väga hea, jääbki rohkem aega rattaga sõitmiseks"

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas sul lapsi on?

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Training Effect (TE) ja Excess Post-exercise Oxygen Consumption (EPOC)

Muuseas Cologna kasutab ka just seda sama Suunto T6d kella!

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Kell on tark, ise olen loll.
Teet

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

Ka jooksmisel on omad kõrvalmõjud...

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Eilne Alpimaja oli päris hea, hoopis teine tase varasemaga.... kartsin juba, et kui Priit hirmsa hoolikusega reklaamima kukkus, et eks ta paras saast ole siis, aga näed siis, polnudki....aga tänane TK arvustus PM-s oli üks paras pläkerdis, sellega saaks hakkama isegi pöhikooli lõpuklassi öppur, auhindadega pärjatult ootaks enamat....Maamees

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Pean Maamehele vastu vaidlema päris mitmes asjas. Esiteks, mis asjast on Tuuli Koch sedavõrd tuntud, et teda pelgalt nimetäheliselt esitleda? Kindlasti ei ole ta selle taseme tegija, see on selge. Teiseks, tema arvustuse kohta 'pläkerdis' öelda on aga ilmne liialdus. See on üks järjekordne tsapinnaline okei lugu (nagu muuseas nimetatud autor neid kirjutabki).

Kolmandaks - "Alpimaja" on päris keskpärane sari. Taheti teha "Wallanderi", aga sellest on asi ikka päris kaugel. Kõige silmatorkavamad valusad eksimused on muidugi peateemat puudutavad - dopinguroovi võtmise protseduuri kohta kuulake Ringvaatest Erki Noole arvamust (kokkuvõtvalt - kui keegi sellise plastpudeli ja pastakaga täidetava pudelisildiga sportllase juurde ilmuks, siis poleks tal advokaati vajagi - tänapäeval kasutatakse hoopis teistsuguseid konteinereid). Keemikud naersid end ilmselt ribadeks kuulates konarlikult välja hääldatud "dopinguainete" nimetusi. Sellised eksimused on lapsikud, kuid samas väga lihtsalt õigete konsultantide abil välditavad. Ja lisaks hulk muid suuremaid ja väiksemaid möödalaskmisi (nt ikka veel ei ole selgeks saanud, mis see kasvuhormooon on!), mida siinkohal kirjeldama ei hakka.

Kahju, nii meeletult kõva reklaami- ja turunduskampaania, aga tulemust vastavat pole. Minu meelest väärinuks dopinguteema märksa professionaalsemat käsitlust.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Nägin Priitu eile rattaga (sic!) kodu poole sõitmas - ju järgnes sellele vaikne õhtupoolik... chew that!
Kas Priidu frustratsioon pärinebki liigse rattasõidu järelmitest?

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Irw. Arteris pakuti PP jooksjatele suunatud kirjatöö kõrval dopingut väiksele jalale. Kas tõesti on seda jooksjatele rohkem vaja kui rattureile?

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/lauri-vitsut-uhiskond-ei-tohiks-kasitleda-veerpalu-ja-aderit-vangidena.d?id=64251479


Gigairww. Kas sellise sõnavõtu üle tuleks imestada? Vist mitte, paljud kohtulahendidki on näidanud, et meie seadused ei käi õigluse, moraali ja ausa mänguga samasse lahtrisse.

Põhimõtteliselt ei keela ju põhiseadus spordis dopingut tarvitada ja petta, see on ju iga ühe vaba valik, seega WADA ja muud spordiorganisastsioonid võivad oma reeglitega pimedasse kohta kerida.

P1

 
At 23:30, Blogger Andres P said...

Näeh palju juttu jälle olnud:
Mõned nupud tegutsemiseks:
1 - kes pole lugenud, lugegu Chris McDougal'i Born to Run raamatut. seal on palju mõtteainet, miks valgete inimeste jooksmisega on viimasel ajal nii nagu on. Osadest põhjustest räägib Lemberg ka.
2 - nagu viidati, siis kaasaegsed pulsikellad toodeti ~1982 alles.
3 - on 1 huvitav teooria, miks omal ajal homo sapiens neandertaallased välja sõi - sest ta SUUTIS joosta kaua ja kiiresti, ja just kuumas kliimas. Olulise osa moodustas siinjuures just ventileeris ja jahutusvõime.

Võib-olla on Priidul õigus 1's asjas - pulsikell pole vahend tulemuste parandamiseks. Kellel on kaasasündinud ja noorest peale treeninguga/elustiiliga viimistletud võimed. Kuid ta on vahend ülekoormuse ärahoidmiseks, eriti hilja alustanud rahvasportlastel. :)

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

"Born to Run" on klassika. Olen seda siin varemgi mitut puhku soovitanud, aga seni erilise vastukajata.

Aga siin on ju ka nii mõnedki varustusefetishistid koos, mõnel mehel on lausa mitu memmerätti, kõnelemata sellest, et jooksujalatsite riiulil on hooaja kõige uuem ja kallim mudel kohustuslik.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Ilus Ford Granada. Usun, et leiame rohkem artikleid ja 'uurimistulemusi' asfaldil jooksmise kahjulikkusest liigestele. Ja Kirsipuu, olles ratta seljas istunud tuhandeid tunde, naudib ilmselt suguyhet rohkemgi, kui siinnne jooksu propageerija.
MP

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

http://www.e24.ee/808760/londoni-pankurid-armusid-jalgratastesse/ :D

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

täna toimus euroopas mitu tuntud suurmaratoni ( Pariis, Rotterdam, Viin, Milano ),seega läbis täna maratoni ligi 100 000 inimest, kui on korralik toitumine, korralik treenitus ja korralik suss, ei ole see liigestele üldse kahjulik, eesti inimene võiks lihtsalt mugavustsoonist välja tulla :)

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Toesti jah? Korralik treenitus, just nimelt. Sama kehtib iga teise tegevuse kohta. Targutaja:)

 
At 01:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas näeme Priitu TJM paljajalu jooksmas?

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas oravarattas jooksmine mõjub kah impotentsile soodsalt?

 

Postita kommentaar

<< Esileht