reede, detsember 14, 2012

Pullerits: Kas pika-kepi-meeste pidu on nüüd läbi?

Lahendame nüüd selle kepi pikkuse müsteeriumi lõpuks ära. Esiteks, arvan, et kõik on nõus, et kepi pikkus on tähtis. Aga küsimus on selles, milline pikkus, ja kas pikk kepp on alati ikka kõige parem kepp.

Kogu Eesti teab, et lasin Suusavendadel oma klassikasõidu keppe lühemaks teha. Paljud, nagu aru sain, olid jahmunud – mis toimub?! Seni olin ju raudselt pikkade keppide pooldaja. Lõppeks olin ju tõuganud end nendega Tartu maratonil kahel korral teise saja keskele.

Aga see ei tähenda, et paslikuma keppide pikkuse korral poleks võinud lõpetada paarkümmend kohta eespool.

Las ma nüüd seletan seda, mille üle olen juurelnud, mida olen teisi sõitmas nähes täheldanud ja millele olen asjatundjailt kinnitust saanud.

Paljud tõukavad valesti. Kohutavalt valesti. Viivad kepid kätest liiga ette ja kehast külgedel liiga kaugele. Samuti ei löö paljud keppe õige nurga all lumme – löövad liiga püstiselt. Tagatipuks teevad nad pika tõuke ehk viivad käed ja kepid liialt taha. Üks nende vigade põhjus, peale oskamatuse, on ka ülemäära pikad kepid.

Nüüd tuleb see oluline asi, mida on õpetanud mulle Suusavendade tiimist Kristjan Oolo ja endine Eesti koondislane Vahur Teppan. Ja mille eest, kindel see, peaks nii mõnigi mees mulle mõne aja pärast suure-suure aitäh ütlema, et aitan selle sissekandega nende vigu likvideerida.

Jätke meelde see: otsustav on tõuke algfaas! Algfaas peab tulema ülevalt teravalt ja jõuga. Teravalt ja jõuga saab keppe lumme lüüa üksnes siis, kui need ei ole liiga pikad. Kui kepid on liiga pikad, siis te pigem panete need lumele ja seejärel vajute neile peale ning edasiliikumine on tuim, vaevaline.

Teiseks, jätke meelde, ei ole vaja keppidega kaugele taha vehkida. See, mis te puusadest tagapool keppidega teete, ei anna teie tõukele absoluutselt mitte midagi juurde. Pigem vastupidi. Viite käed liiga taha, seejärel vajute kehaga ette liiga alla, mis tähendab, et peate uue tõuke alustamiseks keha taas üle vinnama. Saate ju isegi aru, et see väsitab.

Kolmandaks, tõukama peab võimalikult keha lähedalt, et jõud paremini tõukesse sisse saada. Veel kord: tõuge peab olema terav, jõuline ja lühike, käed liiguvad tõuget sooritades alla puusa esinukkideni.

Neljandaks, ja see on juba raskem, seda pean ise ka õppima, aga Vahur Teppan näitas mulle kujukalt, kuidas keha peab tõuke ajal kergelt üles-alla vetruma.

Oluline on veel see, lisas Teppan, et kõhulihased peavad olema tugevad. Kui nad on nõrgad, siis vajub keha läbi ja eelkirjeldatud paaristõuketehnikast ei tule midagi välja.

Saate nüüd isegi aru, et liiga pikad kepid sellist tõuketehnikat ei soosi.

Nüüd, nagu teate, on mul kepid paslikumad, ja nendega, nagu öeldakse, on nüüd hea edasi minna. Ei, mitte minna, vaid raiuda.
******
Bull Canyon, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: 2008. aasta Vasaloppeti liidrid eesotsas Jerry Ahrliniga näitavad, kui lähedal kehale tuleb paaristõuke algfaasis keppidega löök sooritada. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix
Foto 2: Tänavune Tartu maraton: Stanislav Rezac (vasakul) on lõpetanud paaristõuke, käed on puusade juures, viib keppe uuesti ettepoole, Jerry Ahrlin on viinud käed just ette ning alustab keppidega lööki lumme. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tänavuse Tartu maratoni liidergrupi liikmed näitavad paaristõuke lõppfaasi Kuutse toitlustuspunktis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

65 Kommentaarid:

At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Üle hulga aja ka asjalikum jutt. Aitäh.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

ja sellist tehnikat suudab v.teppan teha tartu maratonil kõigil tasamaa lõikudel??? einomaeivõi.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Uraa,kümme aastat harrastajate tipus olnud, maratonidel lugematuid kõrgeid kohti saanud ja kogu eesti rahvuslikku põlve omav Pullerits jõudis lõpuks ka suusatehnika ABC - ni. Nii vahelduvtõukelise kui vabatehnika elementaarsed tehnikanäidised on eesti keeles ilmunud juba 30 aastat tagasi. Pisut vähem rahvuslikku põlve ja hooaja algul mõned elementaaresd harjutused oleksid enamuse tehnikavigadest parandanud.
http://pood.rahvaraamat.ee/raamatud/%C3%B5pime_suusatama/22763

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks, arvan, et kõik on nõus, et kepi pikkus on tähtis. Aga küsimus on selles, milline pikkus, ja kas pikk kepp on alati ikka kõige parem kepp.

Hästi kirjutatud. Oli tore lugemine.

PS. Kaalu ka avaldamist Cosmopolitani seksi eris. Õige vastus on sul ju nüüd teada.

 
At 12:08, Blogger Madis said...

Üldjuhul suusa-eestlasele juba esimeste tõsiste suusaretkedega sisse imbunud tarkus on ka Priiduni jõudmas. Loodame parimat ja tahaks näha Priitu ikka "lihtrahva" seas ka suusatamist nautimas.

 
At 12:19, Blogger Priit Pullerits said...

Madis ja 11:37 - minu ettepanek teile: minge nädalavahetusel suusatama ja vaadake, kuidas inimesed sõidavad. Lugege üles paaristõugete kasutajad ja nende seas need, kes kasutavad siin sissekandes kirjeldatud tehnikat. Ma usun, et õige tehnikaga sõitjate protsent tuleb alla kümne. Siis räägime edasi suusatamise ABCst ning kes seda valdab ja vajab ja kes mitte.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

See tehnika, mis sobib (ex)koondislasele, ei ole 1:1-le kopeeritav rahvasuusatajale. Miks, mõtle ise edasi, enne, kui lahtisest uksest rind kummis sisse murrad;)))

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Tõukamisel on eelkõige vaja kasutada selja- ja kõhulihaseid. Käed ainult annavad viimase lihvi. Nagu Priit ütles, tal see väga hästi välja veel ei tule. Siin pole vaja temaga näägutada, enamus, julgelt 80-90 % tõukavad valesti, sest kerelihased on nõrgad. Hea näide on Aivar Rehemaa, kes väsimuse foonil vajub ikka täiega ära ja ei julge väita, et ta suusatada ei oska.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Muna on tulnud selleks et õpetada kanu :)

Ei ole olemas ainuõiget tehnikat,võrdle kasvõi erinevate koondiste tehnikaid(saksa,soome,itaalia,norra).

Kuidas sul endal tehnikaga lood on?
Kas ühesammulist paaristõuget ei oska(see pidigi kõige keerulisem klassikaelement olema) või ei saa sõita (põlv,pidamismäärde puudumine vmt) ?

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kommentaator 12:30 on tabavalt toonud esile selle tehnilise oskuse omapära - sobib tippsportlasele, kuid ei ole nii hea tava-/rahvasuusatajale.

Sama nagu rattasõit - optimaalseim väntamissagedus on (biomehaaniliselt) 60-70 RPM (Revolves Per Minute). Sama sagedust kasutatakse meditsiinilises koormustestis. Tippratturid väntavad enamus 90-100 rpm ja mõned isegi 110-ga! Või näitena toitumine - rahvasportlasel pole taastumisel mingeid eri geele ja pulbreid vaja, kuid proffide kulunormid on nii suured, et ilma lisanditeta ei taastu.

Ühesõnaga - nagu sinu iidolid ameerikmannid ütlevad - ära võrdle õunu apelsiniga!
PS. Hetkel olen veel nõutu, kumb sportlastest on õun, kumb apelsin ...

 
At 13:04, Blogger René said...

Kepi pikkus loeb - ma kaldun arvama, et sa oled siin ainuke, kes seda varem ei teadnud. Isegi 1-2cm omab olulist vahet. Seepärast ongi võistlejatel erineva pikkusega kepid erinevatesse oludesse (pehme rada, lame profiil, tõusudega profiil jne.)

Õppida, õppida, õppida - Sul võtab see aga üllatavalt kaua aega :-)

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

See koik on teooria. Kui VT jaab janni, siis PP ammugi.

 
At 14:07, Anonymous Helmut said...

Mina olen ja jään pika kepi meheks. Kuigi selg ja kõht on mul nõrgad.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

12:03,
cOSMOPOLITAN

Pullerits: "Paljud tõukavad valesti. Kohutavalt valesti."

Cosmopolitan avaldakse Pulleritsu kirjelduse hea meelega.

"Jätke meelde see: otsustav on tõuke algfaas! Algfaas peab tulema ülevalt teravalt ja jõuga."

"Neljandaks, ja see on juba raskem, seda pean ise ka õppima, aga Vahur Teppan näitas mulle kujukalt, kuidas keha peab tõuke ajal kergelt üles-alla vetruma.
Oluline on veel see, lisas Teppan, et kõhulihased peavad olema tugevad. Kui nad on nõrgad, siis vajub keha läbi " jne jne

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui sul eemaldati sadu tükke kõhrematerjali, siis kas selle tõttu ei muutu midagi maksimaalses suutlikkuses? On ju kõhr taastumatu materjal kehas, seda treenides juurde ei kasvata.
Mitu protsenti kõhrest üldse alles jäi kui osad tükid olid juba ca 1cm läbimõõduga?

 
At 15:21, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei tea, 15:08. Aga pange nimetissõrm pöidla paindekohale - vaat nii suur auk pidi kuskil kõhres olema. Selleks ainult paaristõukeid kasutada saangi.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Nii et mehed kepid julgelt poole lühemaks, hea tõuke lõpus jalgevahelt vahtida kaugel jälitajad on.
Teet

 
At 16:34, Anonymous Karvajalg said...

Sissekanne kepimeestele

La Sgambeda Classic

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Väljavõte Lumeinfo portaalist

"Mul on juba tekkinud foobia Suusahullude treeninggrupi ees. Nendele ei ole probleem teiste ees risti üle raja sõita või Dendropargi neljandal laskumisel mäe alt ühe suusa või ühe kepiga jälge astuda vaatamata, et mäest tulevad suure hooga suusatajad alla või spordipargi sprindirajal suuskadega jalgpalli mängida lüües palliga teistele jalgadesse või lihtsalt suure grupiga keset rada seista ja juttu ajada. Sellist lugupidamatust teiste suhtes Eesti suusaradadel mujal ei ole näinud."

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Järelikult on neil endale õige nimi pandud - ...hullud

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Hea, et Priit Pullerits liigub ka tasapisi tänapäevale lähemale. Kui enne võttis ta Leho Ripsi juuresolekul püksid jalast, siis nüüd teeb juba koos Vahur Teppaniga kepiharjutusi. Ei ole see nii raske midagi, vaid kõik on täiesti normaalne, nagu peabki. Nii võib Priidust isegi asja saada. Rõõm tõdeda, et endine võitlev tagurlane on omaks võtmas kaasaja hoiakuid.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Paljud, nagu aru sain, olid jahmunud – mis toimub? Unistamine on meil tasuta, Priit! Mida on siin jahmuda, kui keegi oma hiidpikad kepid parajaks laseb teha? Oli ka aeg.....

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Meeste 15 km vabatehnikas võitis ajaga 36.27,8 norrakas Finn Hågen Krogh. Parima eestlasena sai Peeter Kümmel 46. koha (+2.38,9), Siim Sellis oli 108. (+4.08,4), Timo Simonlatser 120. (+4.19,5), Avo Sambla 133. (+4.45,8) ja Kein Einaste 185 lõpetaja seas 145. (+5.23,7)

Äkki peaks need mehed ja Teppani ja Oolo juurde saatma... Ikka väga masendav.

A.

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

1. Õige mees ei lähe rühmatrenni tibidega ja pehmodega koos ühel suusal sõitmist ja kepsutamist harjutama.
2. Õige mees ei kirjuta nagu suusapede Lumeinfo foorumis, et rada oli tipp-topp 5+ vms, sest suusasõit pole homobaaris käik.
3. Õige mees ei täna südamest rajameistrit, korraldajaid ega Jumal teab keda veel, sest õige mees teab, et kõik sõltub ainult temast endast.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

4. Õige mees ei seisa trenni ajal.
5. Õige mees ei lobise trenni ajal üle metsa.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Re:"Esiteks, arvan, et kõik on nõus, et kepi pikkus on tähtis. " - ma arvan, et tähtis on kepi kestvus, mitte pikkus;)

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

PP - Madis ja 11:37 - minu ettepanek teile: minge nädalavahetusel suusatama ja vaadake, kuidas inimesed sõidavad.
...
Käin suusatamas ja minu jaoks on suusatamine kulgemine lumel ja ümbritseva looduse nautimine. Ja pole kellegi asi mismoodi ma sõidan. Pigem häirivad mind need PP tüüpi "tippsportlased", kes ei suuda mõista neid, kelle jaoks suusatamine pole sport.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Tartu on ülikoolilinn, ootaks ikka, et kepi pikkust minnakse mõõtma kuhugi Ülikooli laborissse, mitte mingite "Suusavendade" saraškasse! Suusavendadel pole vastavaid mõõteriistugi, et tõuke tugevust ja tõukenurka mõõta - need on aga kepi juures kõige tähtsamad (ja-jah, tähtsamad kui kepi pikkus!).

 
At 21:45, Blogger Madis said...

Ja-jah, kõigepealt tuleb ikka Priidu kämbla pikkus ka üle mõõta, enne kui kepnoid tegema hakata :-)

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Juur ja Oja saab sellest sissekandest pool saate materjali, lisaks jagub materjali Cosmopolitanile ja teistele seksieri lehtedele.

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

"Vasaloppeti liidrid eesotsas Jerry Ahrliniga näitavad, kui lähedal kehale tuleb paaristõuke algfaasis keppidega löök sooritada"

Rezak ja Ahrlin näitavad ka mis marki suusaga ja saapaga loppeteid sõidetakse (ja võidetakse). Tagapool ponnistava fischeri-mehe näoilme on kõnekas.

 
At 00:54, Anonymous Anonüümne said...

Need Madshuse suusasaapad näevad lihtsalt rõvedad välja. Nagu vene kalossid.

 
At 01:11, Anonymous Anonüümne said...

"Aga see-eest nad hammustavad", ütles Preisi kuningas Friedrich kui tema sõdurite kehva riietust ette heideti. Visser on nagu tänapäeva Visu - tõeline rahvasuusk, kena disainiga küll

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Kulla Priit, minu suusatamise õpetaja oli legendaarne Hans Gross, kelle õpikule ka viite andsin. Olen suusatatehnikat õpetanud sadadele inimestele alates esimese klassi lastest. Kõik nad on omandanud õige tehnika alused mõne harjutamiskorraga.
Minge mõne oma tuttava noortetreeneri juurde ja vaadake - kõik nende õpilased sõidavad tehniliselt väga ilusti.
Ja pole olemas ühte ja ainuõiget tehnikat, see varieerub vastavalt individuaalsetele võimetele, distantsile ja raja läbimise eesmärkidele. Harrastussuusataja, kes ei sea endale eesmärki võimalikult kiiresti rada läbida, sõidab hoopis teisiti, kui nn poolproff, endine tipp.
Põlvehädad tulenevad teie puhul elementaarsetest tehnikavigadest.
Ja ütlen ka seda, et on kuritegelik propageerida siin haigena/vigastatuna treenimist, laskmata oma põlvel korralikult terveneda.

11.37

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Liigeseid säästev ja vanainimestele nagu Pullerits sobiv sõidustiil on vana hea "sussisahistamisele". Aga kus sa sellega! Igaüks tahab ju noor olla.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Kui Venemaa peaks Eestile kallale tungima, siis läheme ühtse rivina vaenlasele vastu. Kuid sellest rivist puudub Priit, kes paraku on juba ennast vigaseks treeninud.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks Venemaa Eestile kallale tungima? Mis soga te ajate?

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

13:02 peab "ühtse rivina vaenlasele vastu" all silmas ilmselt siis Tartu Maratoni. Tõepoolest, Pullerits on 12. detsembril k.a avalikult teatanud, et tema selle talve suusamaratonide sarjas kaasa ei tee. Kahju, vana võitlejata saab meeste rivi hõredam.. Aga eks selliste sõjasõitude seadus olegi, et vaenlase ammunoolest või viskeodast tabatute asemele astuvad uued, lünk meestereas tõmmatakse kinni ja võitlus jätkub. -- Tartu Maraton, ja ka teised Estoloppeti sõidud, on kasutamata võimalus sõjalis-patriootilise kasvatustöö organiseerimiseks noorte, aga ka mitte enam nii noorte hulgas. Kindlasti on TM korraldajad ka mõelnud, et võiks maratonile mingit rahvuslik-militaarset varjundit anda. Konkreetsete tegudeni ei ole seni siiski jõutud. Iseenesest on eepiliselt karmis talvemaastikus toimub ühissõit suurepärane materjal. Norrakad ongi seda kasutanud: Birkebeinerrennet'it seostatakse sümboolselt 1206 Norras troonipärimise ümber toimunud märuliga. Vasaloppeti story-t on aga kuulnud vist küll iga suusahuviline. Rootslastele iseloomulikul perverssel viisil on nad Vasa-sõitu sidunud kunigas Gustav Wasa põgenemisega Rootsit vallanud välisvaenlaste eest. König Ludwigs Laufi (Austria loppet) nimi aga ütleb juba ära, et tegu on sõjasõiduga. Eesti lähiminevikust on kas just eeskujuks, võrdluseks aga kindlasti võtta 1970-ndatel peetud, tollal ülipopulaarne Tallinn-Keila suusa-teatesõit. See toimus, kui ma ei eksi, Komsomoli või Tallinna Parteikomitee egiidi all ja oli pühendatud "Eesti Punakaardi" sünnile Keila "lahingus" 1918. a. Tolle punasõidu formaat oli ülimilitaarne: neli võistkonnaliiget olid tihti nööridega üksteise külge seotud.
Üle lumiste väljade rühmav meeste jada äratab igas tõelisest mehes ürgseid instinkte ja kui Indrek Kelk kuulutab, et TM korraldajad on seekordki valmis teenindama 10 000 suusatajat, siis kümme tuhat meest on kahtlemata väga suur jõud. Madisepäeva lahinguski ei olnud Lembitul venelaste vastu nii suurt väge välja panna. Kui aga üritust selles suunas muuta, siis tuleks rada ka muuta. Praegu ekseldakse suures poolkaares ja jõutakse ringiga samasse paika tagasi.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
Need Madshuse suusasaapad näevad lihtsalt rõvedad välja. Nagu vene kalossid.

00:54

Oled sa neid käes hoidnud või jalga provinud - vaieldamatult hetke parim klassikasaabas!

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit peaks siiski rajale see hooaeg naasema (Estoloppet), siis mina lõpetan Postimehe tellimise.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

20:07 Kas võiks veidi lähemalt kirjutada sellest perverssest viisist, kuidas on Gustaw Wasa sõit seotud Vasaloppetiga. Siiamaani mõtlesin, et asi on selge ja nii nagu igal pool räägitud. Tundub, et päris nii ei ole?

Kas Tallinn-Keila suusasõidule oleks võimalik uuesti elu sisse puhuda? Oleks Tallinna inimestele maraton lähedalt võtta. Trassi segab vahepeal edasi arenenud teedevõrk. Aga kui oleks huvilisi ja korraldajaid, siis oleks vist tehtav.

 
At 20:57, Blogger Madis said...

On kellelgi teada, kuidas ja kuskohas see kunagine Tallinn-Keila suusatrass kulges? Mina olen seda sõitnud vaid üks kord ja suunal Tallinn-Keila. Edasi-tagasi oli vist neil ca 21 km?

 
At 21:07, Blogger Madis said...

Veebiavarustes oli kirjas, et kokku 42 km. Järelikult 21 km vaid üks ots.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Tallinna-Keila võistkondliku suusasõidu kohta on napp, kuid krestomaatiline ülevaade Etsi blogis. Rada kulges Tallinna poolelt minnes Laagri lähedalt, üle põldude ja heinamaade praktiliselt Keila kirikuni (bensukani), seal pakuti teed ja oli pöördepunkt. Tagasitee oli rohkem Tallinn-Keila maantee poolt, Harku mõisa juurde välja, sealt piki praegust Harku ringi, kuid vastupidi praegusele sõidusuunale.

Talviste ultramatkade ajaloost veel nii palju, et eile, 14.12.2012 sai 200 aastat, kui Moskvast taganenud Napoleoni "Suure Armee" viimane ellujäänud sõduritest sai Venemaalt eluga välja.

 
At 22:42, Blogger Madis said...

Olen selle Etsi blogi sissekandega kursis. Tundub, et peab temaga kontakteeruma, et seda ajaloo umbsõlme lahti hakata harutama. Kaardi järgi mõõtes on päris raske seda 21 km täis saada, kui ei tea täpselt kuidas too rada seal keerutas, kuna Keila on Tallinnale siiski üsna lähedal.
Mina olen valmis käed külge lööma, et taastada Tallinn-Keila-Tallinn maraton.

 
At 01:39, Anonymous Anonüümne said...

80 aastat tagasi (8.12.1932) kirjutas Postimees: "Jõgeval suusaseppade kursused. Kaitseliidu algatusel korraldatakse Jõgeva seltsimajas suusavalmistamise kursused 12.-15.dets. Kursused on esimeses järjekorras mõeldud kaitseliitlastele, kuid ka eraisikud - tislerid, on palunud endid vastu võtta, ... Puumaterjali suuskade valmistamiseks (nimelt kuiv kask, saar, tamm, vaher jne.) toovad kursuslased ise kaasa. ..." -- Tänane Postimees paneb oma Fischer suusad müüki. Sümptomaatiline?

 
At 01:44, Anonymous Anonüümne said...

"Suuskade valmistamise kursused korraldatakse kaitseliidu maleva poolt kaitseliitlastele, millistest osavõtt võimaldatud ka noorkotkastele. Kursused toimuvad: Otepääl 7.-10.dets., Jõgeval 12.-15.dets. ja Kastre-Võnnus 8.-12.jaanuaril 1933. a." --Postimees, 11.11.1932

"Kaitseliitlased suuski valmistama. Laiaulatuslikud kavatsused suusaspordi edendamiseks. Kavatsetakse korraldada 34 suusavalmistamise kursust üle maa ja 1800 kilomeetriline propagandasuusatamine ligemale tuhande kaitseliitlase osavõttel." --Postimees, 21.10.1932

 
At 16:19, Anonymous Karvajalg said...

Olen kambas, isegi selle raja koos vanematega ca 10 aastasena läbinud. Oht on et rada kulges aga trassil, mis tänaseks on eraomandis

Tallinn - Keila - Tallinn suusamaraton 1982 00:54:37 00:56:30 00:01:53 Tallinnfilm Semjon Školnikov (režissöör), Vladimir Maak (operaator), Nikolai Šarubin (operaator), Peeter Ülevain (operaator)

Tallinn-Keila-Tallinn suusamaraton

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

La Sgambeda

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, 17:34. Ja milliseid suuski kasutaks Petter Northug siis, kui tal ei oleks Fischeriga miljonilepingut?

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Keegi teadjamees siin eespool rääkis, et Madshusi klassika saabas on konkurentsitult parim saabas maailmas. Kas sellel on mingi teaduslik vōi muu selgitus vōi pōhineb see mōne spordipoe müüja ütlusel vōi on ütlejal lihtsalt mingi Madshusi saapa fetsih?

Algaja psühholoogina paneks diagnoosi, nendele, kes peavad iga hinna eest tōestama, et ka Madshus on hea suusk vōi koguni parim: see on alaväärsuskompleks vms. Madshus on täitsa ok suusk, nagu ka kōik teised. Isiklikult sōidan oma vana 2005 a RCS-ga. Kui ühte suuske ōhtust ōhtussse silitad, vahatad, harjad, puhastad ja sikeldas, siis ta saab sulle lihtsalt armasaks. Ilmselt mōnele on siis oma suusk nii armsaks saanud, et ei suudeta respekteerida seda, et ka mōni muu Firma suuski oskab toota.

Martti

 
At 21:54, Anonymous nipi said...

@ 21:33

Madshusi saabas.

Ei tea kas ta on hea või halb, aga salomoni saabast (tehnoloogiliselt meeldis selle klambrisüsteem rohkem) sobivas mõõdus lihtsalt ei olnud. Lootsin et venitub kasutades jalga, oli teine piiripealne - aga ei, 15-30 minutiga verevarustus jalas häiritud ja sõitmine piin. Ja muud ka ei sobinud jalga, madshus aga näe, sobis. Napilt. Ja jutt ei ole numbrist vaid liistu laiusest/siseosa kõrgusest.

Nii et on hea küll jah ;)

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Petter Northug kasutaks kindlasti suuski, mis viivad võidule. La Sgambeda näite varal siis Fischereid.
Teet

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma millegipärast arvan, et Northug patrioodina kasutaks Madshusi suuski.
Aga Madshusi omanikud - see on vist väike perefirma - ei oska nii hästi marketingi teha nagu austerlased. Alustades juba sellest, et kes ostaks "hullu mehe" (Mad = ingl hull) suuska?

 
At 02:08, Anonymous Anonüümne said...

Petter Northug peaks proovima Samelini saapaid.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Madshusi marketing on sellel aastal kõva hoobi saanud, sest vene koondis on Rossignolile üle läinud. Veel eelmisel aastal sõideti Madshustega.
Teet

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

mis marketing ja mis hoobi. Kõik põhineb rahal ja sellise tasemega spordivarustuse juures sõidetakse sellega, kelle nn marketing rohkem raha maksab Näitena nike maksab kergejõustiku tiitlivõistluse võitjale aastas 50 000 USD varustuse kandmise eest, USA omadele ca 300 000 USD. Samad põhimõtted suusaski.
Muuseas, kes vaatas Kanada etapi massistarti klassikas, nägi, et venelaste suusad, eriti Belovi omad ei libisenud. Mees kaotas algul kulla ja lõpulaskumisel ülejäänud medalid. Isegi vene kommentaator karjatas libisemise teemal. Määrivad ju meie mehed.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Oi pagan, PP pidas pikakepipidu ja ma magasin selle maha :(. Kes veel peol olid? Oli hea pidu? Või pidutses peremees üksi sel peol?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Kaarel Zilmer on siin pühjalikult õpetanud paaristehnikat http://kaarelzilmer.tumblr.com/post/69316213/klassikat-ja-uisku-oppides-esmalt-votame-aga
1. See kus kepid lumme lüüakse, sõltub hetkekiirusest.
2. See, kui kaugele kepid taha ulatuvad ja kui sügavale ette toimub kummardus, sõltub libisemisest ja ka kiirusest. Pole täit tõde, et käed tuleks kohe puusakondi juurest uuesti ette tuua. Muidugi on sprinteritel üks tempo ja kätetöö sagedus - maratoonaritel teine.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

"See, mis te puusadest tagapool keppidega teete, ei anna teie tõukele absoluutselt mitte midagi juurde. Pigem vastupidi. Viite käed liiga taha, seejärel vajute kehaga ette liiga alla, mis tähendab, et peate uue tõuke alustamiseks keha taas üle vinnama. Saate ju isegi aru, et see väsitab."
Siin on mõni "aga", minumeelest. Võibolla on vahe erinevate suusatajate kehapikkuses, mis tingib pkkadel lattidel väiksema kummarduse, lühematel aga sügavama. Maratoni puhul kui lükkad käed taha, siis selles tõuke lõpufaasis toimub käte sirgendamine ja lihaste lõdvestamine ning rütmiliselt väljahingamine. Väsitav on kogu aeg sõita teravate ja tihedate löökidega. See on muidugi kiirem viis, aga sobilikum sprindile või kiirendusele kui vaja grupist mööda saada enne pikemat tõusu või finišikoridoris.

 
At 02:34, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 09:44, Anonymous PENGOBATAN NYERI OTOT, TULANG & SENDI said...

Dear Admin, Let me comment. in the comments this time I want to share information about the health of bones, muscles, joints, etc. please click the link below

Obat Sakit Pinggang
Obat Asam Urat Paling Ampuh
Cara Mengatasi Sakit Pinggang
Obat Nyeri Otot
Cara Meredakan Nyeri Punggung
Obat Syaraf Kejepit
Cara Meredakan Nyeri Encok Secara Alami
7 Tanaman Herbal Untuk Menghilangkan Asam Urat


 

Postita kommentaar

<< Esileht