esmaspäev, aprill 01, 2013

Pullerits: Kuidas ma uuendasin maailmarekordit?

Pärast seda, kui kuulutasin nädal peale Tartu maratoni välja Tartu dendropargi nelja ringi klassikasõidu maailmarekordi ründamise korrespondentsvõistluse, püsis minu tulemus 1:03.50 viimase ajani löömata. See ei saanud ju jääda lõpuni parimaks resultaadiks! See tuli purustada.

Ilma mingi rekordikavatsuseta läksin möödunud nädala kolmapäeval sõitma. Lasin Jaanus Kuntsil Suusavendade meeskonnast pidamismääret ka alla panna – Haanja maratoni aegne määre oli juba viledaks kulunud. Kunts küsis, kas paneb libisemist ka. Ütlesin, et ahh, pole vaja.

Pidavate suuskadega, selgus, oli ikka täitsa hea sõita. Aga-võib olla, et talve jooksul on ka tõusutehnika oluliselt paranenud.

Alustasin mõõdukalt pingutades, tundsin, et käed ja jalad on n-ö lahti. Enne seda polnud kaks päeva midagi teinud. Esimese ringi (4,7-4,75 km) sõitsin endalegi üllatuseks 14.55ga.

No kui nii edasi läheb, siis võib üritada aega alla tunni, mõtlesin.

Teise ringi läbisin 14.45ga, kolmanda juba 14.34ga. Sõitsin sel piiril, et kopse ja lihaseid kurnama ei hakkaks, aga hoog püsiks.

Viimase ringi sõitsin 14.40ga. See tähendab, et Tartu dendropargi nelja ringi maailmarekord on klassikatehnikas nüüdsest all tunni – 58.54.

Paistab, et talve lõpuks hakkab vorm juba tulema. Mis teha, kui novembris läks hulk aega põlveoperatsioonist taastumiseks. Vähemasti aitas äsjane tulemus 58.54 taastada eneseusku, et suudan veel arvestataval harrastajate tasemel sõita küll. Keskmine kiirus ikkagi umbes 19 km/h.
*
Mõistagi saab enamik loodetavasti aru, et jutt maailmarekordist on mäng. Ei, ärge saage valesti aru: tulemus on täiesti õige ja ausalt sõidetud. Aga mingi maailmarekord see muidugi ei ole. Sest suusatamises ei ole maailmarekordeid. Ent keegi sellest tulemusest teadaolevalt kiiremini sõitnud ka pole.

Et mis on selliste pseudomaailmarekordite jahtimise mõte? Väga lihtne: huvitav on! Nii saab sundida end pingutama, ja pingutada on mõnus, kui selle tulemusena saavutad hea aja, olgugi, et suusatamises on aegade võrdlemine absurdsevõitu. Ja teiseks: mulle meeldib kihutada (mis siis, et näiteks Jaak Mae kiirustega võrreldes oleks mu kihutamine tema pika rahuliku trenni tempo, nagu ta Tartu teatemaratonil mulle märkis). Aja peale tehtava spordi mõte selles ju ongi, et võimalikult kiiresti liikuda. Kusjuures mind ei huvita mitte üks raas, kuidas kõik need kiired sõitmised sobituvad mingisse abstraktsesse treeningprogrammi – sest programmi lihtsalt pole.
*
Paljud on avaldanud arvamust, et Tartus dendropargi ringil sõitmine on nüristav. Et tuleb tingimata proovida vahelduseks ka teisi radu. Käisin siis pika nädalalõpu ajal Saaremaal Georg Otsa spaas. (Kas teate, kui palju nad kasseerivad väikse koera eest lisatasu? 18 eurot öö – kusjuures kääbusšnautser ei aja karvugi.) Võtsin Atomicu suusad ka kaasa, et proovin kohalikke radu.

Reedel käisin sõitmas Kuressaare edelaservas Sõrve sääre poole mineva maantee äärsel Musumänniku kilomeetrisel terviserajal. See oli päris kõvasti jääs. Lisaks oli rada kurviline. Sõitsin 18 ringi 1:02.30ga. Järgmisel hommikul tundsin, et kerelihased on pisut kanged. Ilmselt lakkamatust siia-sinna kallutamisest-kurvitamisest ja libedal rajal tasakaalu hodmisest. Ent igal juhul oli too kilomeetrine ring nois tingimusis minu jaoks isegi tüütum ja ebameeldivam kui Tähtvere spordipargi 850-meetrine ovaal.

Laupäeval käisin sõitmas kohaliku gümnaasiumi lähedase tervisepargi kahekilomeetrisel ringil. See oli märksa meeldivam, kui jätta arvestamata asjaolu, et vahetult enne oli rajale sadanud nätsket lund, mistõttu libisemist polnud õieti ollagi, ning selle lume all luuras jää. Aga vähemasti oli rajal kaks küllaltki järsku, ehkki lühikest tõusu. Sõitsin 8 ringi ehk 16 km 1:10ga.

Järeldus: pole Tartu suusaradadel häda midagi; Kuressaares on palju kasinamad tingimused.
*
See mees, kes tarvitas minu aadressil ebatsensuurseid sõnu ja ähvardas minu isikliku vara lõhkumisega, pole veel ühendust võtnud. Juristi ettepanekul ootame veel paar päeva, seejärel läheb asi juba korrakaitseorganite menetlusse.
******
Sand Flats Road, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Praam suundumas Muhumaa poole. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 2 ja 3: Koguva küla Muhumaal. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 4: Kergliiklusrada Kuressaare edelaosas. Foto autor: Priit Pullerits 
Foto 5: Kõrkjate väli Kuressaare edelaosas. Foto autor: Priit Pullerits

24 Kommentaarid:

At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Ennast kiitmast suu(sõrmed) ei väsi...

 
At 11:45, Anonymous ML said...

Käisin Suurel Reedel jääminekut peljates Roomassaarest ümber Abruka ja tagasi, kokku 26 km kevadist suusasõitu õhukesel lumekihil.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Peniga spaas???

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas Postimees saatis SPAsse närvi puhkama ja käskis blogi selleks ajaks kinni keerata ;)?

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Palju õnne maailmarekordi puhul, kas oleks võimalik teiega intervjuud teha?

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Selgelt provotseerid ise verbaalseid ründeid enda vastu. Seetõttu võid vaid end süüdistada.

Provokaatorina tegutsemine ei käi kokku ajakirjaniku staatusega. Arvan, et Avaliku sõna nõukogu, samuti ajakirjanike kutseühendused (kui selliseid Eestis üldse ongi) peaks sinu käitumist arutama.

Kui nelja lapse isa vastu Postimehe juristide, eel-, kiir- ja muude menetlustega, politsei ja kohtuga lähed, siis arvesta, et nelja lapse isa ei jäeta üksi. Tal saab olema kaitsjaid ja toetajaid.

Ajakirjanikul on ühiskonnas kindel roll ja selle täitmiseks pakub ühiskond erilist kaitset. Sina kasutad seda kaitset kurjasti ära. See on lubamatu.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan, Pullerits tahab selle nelja lapse isa nime teada, mitte kohtusse minna.

 
At 17:34, Blogger Priit Pullerits said...

Vahelduseks uudiseid ka dopingurindelt:

Maailma läbi aegade ühe kuulsaima jalgratturi Lance Armstrongi esindaja võttis ühendust Tartu ülikooli teadlastega sooviga arutada võimalikku koostööd tippjalgratturite dopingu teemal.

Tartu ülikooli füsioloogilise genoomika professor Sulev Kõks polnud veel Andrus Veerpalu dopingusaagast puhata saanud, kui temaga võttis ühendust maailmakuulsa jalgratturi Lance Armstrongi esindaja Johan Bruyneel. Sulev Kõks selgitab ootamatu kontakti asjaolusid: „Kahjuks ei sobi avaldada kõiki detaile, millest Lance Armstrongi esindajaga rääkinud oleme, kuid üldistades võib öelda, et arutasime võimalikku koostööd USA tippjalgratturite dopingu teemal.“ Sulev Kõksi hinnangul on ilmselt Andrus Veerpalu juhtum ning sellega seotud maailma antidopingu agentuuri (WADA) seljatamine spordiarbitraaži kohtus jõudnud ka teisele poole Atlandi ookeani, mis võib olla Tartu ülikooli teadlaste poole pöördumise põhjuseks.

Kõksi sõnul ei andnud ta esialgu mingeid kindlaid vastuseid, kuna peab koostöö osas konsulteerima esmalt oma kolleegidega ülikoolis. Andrus Veerpalu dopingusaaga kaitsemeeskonnas osalesid professor Sulev Kõksi kõrval veel füsioloogia vanemteadur Anton Terasmaa ning geenivaramu vanemteadur Krista Fischer.

Tartu ülikooli teadusprorektor Marco Kirm (endine teivashüppaja - P.P.) oli juhtunust kuuldes meeldivalt üllatunud ning lubas Tartu ülikooli rektoraadi poolt igati kaasa aidata, et ülikooli teadlased saaksid analüüsida ja uurida teisigi kõneainet pakkunud dopingujuhtumeid ning anda neile teaduslik hinnang. Marco Kirm lisab: „Ülikool kaalub tõsiselt võimalust esitada sel teemal ka taotlus institutsionaalse uurimistoetuse saamiseks, et selle abil tulevikus sarnastele probleemidele teaduslikke lahendusi leida. Eesti teadlaste tipptase on maailmas taaskord tunnustuse saanud, seega tuleb seda valdkonda sihikindlalt edasi arendada.“

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

aprill?

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Andrus Veerpalu dopingusaaga jõudis eelmisel nädalal kui mitte finišisse siis vähemalt vahefinišisse. Kuidas on kahe aasta jooksul seda teemat käsitlenud spordiajakirjandus, keda nii mõnigi kord on kritiseeritud, sellest räägime Postimehe sporditoimetaja Jaan Martinsoni ja ajakirjandusõppejõu Mart Raudsaarega.

http://podcast.kuku.ee/2013/04/01/pressiklubi-2013-04-01/

 
At 18:09, Anonymous Ants said...

Tulin täna hommikul rattalaagrist Hispaaniast ja varahommikusel lennul istusid tõesti üks veidi jämedam ja üks väga peenike ja päevitunud kuju. Paksemal olid tumedad keerdus vuntsid ees, aga oli kohe näha, et need on pilapoest ostetud ja seega ilmselge maskeering. Peenemal oli paks hall juus-habe parukas, kuid päevitunud kõhetu käe ümber oli kollane kummist kõevõru. Seega poisid on juba kohal. Lenujaamas ajakirjanikke ei näinud, olid infosulus.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Täna kell 19:00 toimub Tähtveres pidulik GH-kioski avamine. Auguga Fisherite ettenäitamisel 2 doosi 1 hinnaga. Kiirustage!

 
At 20:37, Anonymous Voldemar Knapp, vana sepp said...

Tartu ülikooli teadusprorektor Marco Kirm (endine teivashüppaja - P.P.) oli juhtunust kuuldes meeldivalt üllatunud ning lubas Tartu ülikooli rektoraadi poolt igati kaasa aidata, et ülikooli teadlased saaksid analüüsida ja uurida teisigi kõneainet pakkunud dopingujuhtumeid ning anda neile teaduslik hinnang.
------------------------------------------
et siis eesti maksumaksja raha läheb dopingupatuse Armstrongi puhtakspesemiseks? Ei aitäh, Marco Kirm ja teised!

 
At 20:46, Anonymous Daniel Tina said...

Tublid ja hakkajad need eesti teadusepoisid!

http://www.ut.ee/et/uudised/lance-armstrongi-esindaja-vottis-uhendust-tartu-ulikooli-teadlastega

 
At 21:17, Blogger GuidoMukk said...

Kõks hoidku Bruyneelist küll eemale. Suusaliidu valetajatest sekretärid-juhatus ja treenerid on ikka täielikud poisikesed Bruyneeli valede orgia kõrval.
Kui miski siis see on must raha.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Homme Vilde Tervisekohvikus räägib Anton Terasmaa sellest, kuidas käidi CAS-is
http://tervisekohvik.ee/userfiles/files/Treenime%20Moistusega_Anton_Terasmaa.jpg

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Oi, Priit, kui kahju, et ei teadnud, et Sa saarel olid. Oleksin sulle tutvustanud Saaremaa parimaid suusaradu, mis analoogselt vooredega, asuvad praegu lõpmatutel merelahtedel. Nagu esimene kommeteerija käis Abruka ümbruses, nii on põnevaid lahti ja väikesaari meil palju: nt Suur- ja Väike-Tulpe Kuressaare lähedal, Nässumaa ja Sutu laht jne. Arvestama peab vaid tuuletugevuse ja suunaga. Teinekord, kui tulemas oled, anna teada, saad infot. Ise ei käi Musumännikus ja Tervisepargis - need suht tüütud rajad. Ikka kas merele või Karujärve suusaradadele.
Nautige veel viimaseid suusarõõme, mida aprill paistab pakkuvat!

saarlane

 
At 08:22, Blogger Priit Pullerits said...

16:42 - teie esimesele lause poolele: sedan'd küll. Teisele lause poolele: ei, jurist läheb selle asjaga lõpuni välja - muidu ei oleks ta seda asja üldse sel moel, nagu siin kirjutas, ette võtnudki. Veel eilegi arutasin temaga seda juhtumist, tõenäoliselt ülehomme läheb hagi kohtusse teele.

15:27 - aitäh! Saab küll intervjuu, kui annate teada, kellele ja kuhu.

17:39 - jah. Autor TÜ pressitalitus.

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Mukkidele - kas te kalendrist kuupäeva ei vaadanud?

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas me äkki ei saaks seda intervjuud teha siinsamas kommentaariumis? Lugejad küsivad, intervjueeritav vastab.

 
At 09:55, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, aga sel juhul peate end usutavalt ja veenvalt identifitseerima. Me peame olema võrdsetel positsioonidel ses suhtes, et mõlemad teame, kes on kes. See, et küsib mingi zombie - sellist intervjuuvarianti ei ole küll kusagil näinud. Ega näe põhjust hakata ses osas pioneeriks.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Eks ootame siis, kas saab õhk roppröökuritest puhtamaks (eks paras kivi ka blogija enda kapsaaias) või haitub see juhtum taas vaikse visinaga, nagu tavaliselt. Saame näha....

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Alaveri pühapäevase AK intervjuu valguses hakkas mind ikkagi huvitama, et mida siis tegid selles protsessis Kõks ja Fischer, kui tegelikult käidi CASis Don Berry ja Don Catlini (mõlemaist Wikipedias artiklid) ideedega ja kogu lugu jookseb tegelikult NFLi kashuhormoonisõja juurde välja.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Ise järelikult tead, et olid rituaalsel retkel. Miks siis loo lõpus hurjutad, et sinu pihta ei tohi miskit öelda? Kõiki oma asju sa ei saa korda muudkui menetledes.

 

Postita kommentaar

<< Esileht